![]() |
#181 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wątek dla tych, którzy źle wybrali studia
Ja swój pierwszy kierunek też źle wybrałam. Teraz jestem na drugim - matematyka z informatyką i uważam, że jest to najlepsza decyzja w moim życiu. Pasja jest i mam nadzieję, że nie przejdzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
Ja po raz kolejny w życiu znów źle wybrałam kierunek. Skończyłam Historię Sztuki I stopnia, a teraz wybieram się na II stopień....kulturoznawstw a...tyle się naczytałam opin, że to najgorszy kierunek, że nic po nim nie ma... w moim przypadku tylko on mi zostaje bo jest pokrewny mojemu z licencjata. A mgr nie ma z hs, w tym mieście co chcę studiować, dalej nie moge iść do innego miasta, bo mnie po prostu nie stać. Będę się modlić by znaleźć pracę w kulturze i sztucę po studiach. Oczywiście rozważam coś dodatkowego co będzie moją alternatywą , chcę zrobić certyfikat z Języka Niemieckiego, który kocham i dobrze mi idzie.
Pozdrawiam wszystkie które też popełniły błąd jak ja ![]()
![]() |
#183 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
BTW, a czy są tu może osoby, które myślały, że dobrze wybrały studia a później były rozczarowane swoim życiem zawodowym lub brakiem możliwości znalezienia pracy? Mnie zadziwiło kiedyś jak koleżanka z medycyny mi powiedziała, że bardzo duża liczba jej znajomych, którzy robią specjalizację jest rozczarowana wyborem tych studiów i tym jak wygląda praca lekarza. Powiem szczerze, że było to dla mnie niepojęte biorąc pod uwagę 'bezpieczeństwo' zatrudnienia po leku, ale z drugiej strony może nawet te prestiżowe kierunki nie gwarantują satysfakcji zawodowej? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zadomowienie
|
Ja od większości lekarzy słyszę, żebyśmy uciekali jak najszybciej z tego kraju, bo praca lekarza tutaj to koszmar i wieczne użeranie się z NFZ. Bezpieczeństwa zatrudnienia też żadnego nie ma, zaraz po studiach nie jest różowo w kwestiach znalezienia rezydentury, kilkoro moich znajomych specjalizację (5 lat) robi pracując za darmo, niektórzy za najniższą krajową, samemu opłacając sobie jeszcze kursy specjalizacyjne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wybranie właściwej 'drogi' to jednak trudna sprawa, bo trzeba brać pod uwagę wiele czynników a nie zawsze będąc młodym jest się świadomym pewnych rzeczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Rozeznanie
|
Odnośnie przyszłej pracy - ja dopiero studia rozpoczynam, ale za to ze świadomością, że szansa na pracę w moim zawodzie jest niemal nieistniejąca. Ale idę na nie nie po to, żeby zarabiać kokosy, tylko z czystej pasji, dla samej satysfakcji. Zamierzam wprawdzie robić wiele rzeczy na boku, żeby jakąś lepszą pracę po studiach załapać, ale w sumie zwykła praca w sklepie też mi nie straszna. Nie mam żadnych ambicji ani wysokich standardów życiowych, na dodatek jestem strasznie skromna. I w sumie cieszę się, czytając ten wątek, że mam takie podejście - bo jeśli nawet i po medycynie przyszłość jest niepewna, to ja nam wszystkim współczuję. Koniec mojego offtopu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#189 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Rozeznanie
|
Filologia klasyczna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Mother of Cat
|
cześć.
Oficjalnie jestem studentką na V semestrze VII-semestralnych studiów inżynierskich. Ale nienawidzę mojej uczelni. Poszłam na ten kierunek tylko ze względu na możliwość podjęcia ścieżki, której nam nie otworzą mimo nawału chętnych, ponieważ 'jest zbyt duże obciążenie katedry'. Sesja poszła mi tak wybornie, że będę mieć 2 warunki, za tak olbrzymią sumę pieniędzy... Na dodatek możliwość odrobienia tych przedmiotów jest dopiero w semestrze letnim... I nie ważne, że mam zaliczone pół przedmiotu (ćwiczenia), i tak będę musiała je powtarzać... Studiuję tylko dla samego papierka. Mama mówi, że jak zaczęłam, to żebym skończyła, ale oczywiście decyzja należy do mnie. Może na mgr uda mi się pójść na coś, co faktycznie chcę robić... :/
![]() |
![]() |
#192 |
Przyczajenie
|
Rzucić pielegniarstwo w połowie ?
Witam. Z góry przepraszam jeśli wątek ten założyłam w nieodpowiednim miejscu ale jestem tu dopiero 3 dzien
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zadomowienie
|
Dot.: Rzucić pielegniarstwo w połowie ?
Przecież pielęgniarki pracują też w przychodniach, przedszkolach, żłobkach, więc masz dużo miejsc gdzie możesz spełniać swoją pasję, bo rozumiem, że zawód Ci się podoba?
W Anglii pielęgniarki też nie wykonują w większości czynności higienicznych przy pacjencie. Uważam, że warto pomęczyć się półtora roku, albo krócej,bo później masz praktyki na innych oddziałach i później robić to co się lubi i nie martwić się o pracę.
![]() |
#194 |
Przyczajenie
|
Srednio podoba mi sie zawod. Sa kierunki na ktorych czulabym sie lepiej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Rozeznanie
|
kotnadachu dlaczego poszłaś na studia, o których nie masz pojęcia (tzn. czego się na nich uczy i co się potem robi)? chyba, że świadomie wybrałaś coś, co Cie nie kręci...
jeśli byłabym Tobą, to bym się stamtąd zwinęła i poszła w przyszłym roku na coś, co mi się podoba, żeby oszczędzić sobie później frustracji i pretensji do siebie, nie wspominając o późniejszym wykonywaniu pracy, której szczerze nie lubię |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Zadomowienie
|
Rozumiem, że poszłaś na pielęgniarstwo tylko ze względu na perspektywy pracy. Jak dla mnie ten zawód jest naprawdę dobry ale tylko dla ludzi, którzy go lubią albo przynajmniej akceptują. Moim zdaniem bez sensu robić coś przez całe życie, jeśli cię to obrzydza i nie podoba. Bedziesz się meczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny.
Miałam nadzieję, że nigdy nie będę musiała pisać w tym wątku, chociaż kilka razy go przeglądam. Ale niestety muszę ![]() Zaczęłam drugi rok na Technologii żywności i żywieniu człowieka. I... czuję, że to nie jest to. Totalnie nie odnajduję się w pracy w laboratorium. Czy to mikrobiologicznym czy chemicznym. Na dodatek kierunek to jedna wielka mieszanka biologii, chemii i fizyki z matematyką. Czyli coś, do czego nie jestem stworzona... Czuję to w kościach i nie wiem co dalej zrobić. Nie chcę mi się uczyć, dlatego już na początku zaczynam wszystko zawalać. Ale po prostu nie mam do nauki zwyczajnie chęci, bo nie widzę w tym sensu. Najchętniej złożyłabym wniosek o rezygnację ze studiów i zrobiła sobie rok przerwy na przemyślenie, co dalej chcę robić w życiu. Jest jednak pewne ale, nie mam takiej możliwości, bo trzymają mnie umowy... za wynajem mieszkania, oraz za internet. Więc totalnie nie wiem co zrobić. Na razie nie rozmawiałam jeszcze z moimi rodzicami, ale czuję, że jak im o tym powiem, to uznają, że jestem niepoważna, i mam to studiować bo to sensowny kierunek...w przeciwieństwie do ogrodnictwa, który z pewnością bardziej by mi się podobał. Co byście zrobiły/ zrobili na moim miejscu? Proszę o rady ![]() Edytowane przez Martiza3346 Czas edycji: 2014-10-17 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Raczkowanie
|
Ja zmieniałam kierunek już 2 razy! Aktualnie jestem już na 4 roku a powinnam na 5, bo na początku po roku zmieniłam. Teraz na mgr też zmieniłam i jestem zadowolona i to chyba najlepsza moja decyzja.
Wiem, że jest trudno podejmować takie decyzję, boimy się kto co powie, boimy się że 2 lata pójdą na marne. Myśle że powinnaś skończyć licencjat zostało ci jeszcze 18 miesiecy? A potem na mgr iść na coś innego - ja tak zrobiłam. Możesz też teraz się jeszcze gdzieś przenieś!! Spróbuj jest jeszcze październik ![]()
![]() |
#199 | |
Przyczajenie
|
Poszlam Bo nie mialam innej mozliwosci. Na nic innego sie nie dostalam. A znacie jakies kierunki ktore mialyby sens w tych czasach z wyjatkiem technicznych?
---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Oczywiscie akceptuje go. Poszlam bo nie mialam innej opcji na nic innego sie nie dostalam. Znacie moze jakies kierunki z przyszloscia w tych czasach z wyjatkiem technicznych? ---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zadomowienie
|
Czasami o pasjonatów najtrudniej na kierunkach, na których pasja jest w zasadzie jedynym sensownym argumentem dla studiowania. Powód - progi, łapiące wszystko, co ma dwie nogi i się nigdzie indziej nie dostało.
Ja rzuciłam jeden kierunek, ale nadal twierdzę, że źle wybrałam nie kierunek, a uczelnię. Może nie była typowo zakręconą pasjonatką, ale program mi się podobał, kierunek był dla mnie sensownym uzupełnieniem mojego głównego, a to, co miało się do niego nijak, akurat było w zakresie moich zainteresowań pobocznych. Bardzo szybko udowodniono mi, że te studia to ma być obóz pracy przymusowej, w którym czerpanie z czegoś przyjemności to grzech, a zasady można zmieniać w czasie gry z mocą wsteczną. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Przyczajenie
|
Ja jestem na drugim roku pielegniarstwa. Codziennie rano sprzatajac po ludziach i podcierajac tylki mam ochote plakac. Sa momenty kiedy jest ok ale nie wiem czy jest sens tu siedziec skoro moja przyszla praca bedzie identyczna. Jedyne co mnie trzyma to chyba fajni ludzie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mi też się niektóre rzeczy nie podobają w sensie organizacyjnym a niektóre wykłady są prowadzone w sposób monotonny ale materiał nadal mnie interesuje. Nie wszystko będzie idealne i nie ma wyjścia, trzeba się z tym pogodzić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem jeśli tak cierpisz na studiach, to nie ma co się dalej zamęczać. Nie jestes w polowie studiow, tylko dopiero na początku 2 roku.
A położnictwo też byłoby dla ciebie nie do przejścia? Tam praktyki wyglądają chyba trochę inaczej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie póki co jest bardzo dobrze. Moje oczekiwania pokryły się z rzeczywistością, a wykładowcy zarażają entuzjazmem - naprawdę widać po nich, że pasjonują się tematem, zwłaszcza, kiedy zaczynają mówić o swoich obiektach badań. Tak więc wątpię, żeby coś poszło nie tak. No ale czas pokaże ![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Przyczajenie
|
Ale trace dwa lata czyli nawet wiecej biz stone polowa. Poloznictwo jest prawie identyczne. Jesli juz bym miala zostac to tu gdzie jestem , wiecej perspektyw.
---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Nawet wiecej niz polowa* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zadomowienie
|
Za parę lat stwierdzisz, że te dwa lata to nie tak wcale dużo ale masz rację po pielęgniarstwie więcej perspektyw niż po położnictwie czy kierunkach społecznych. Od ciebie zależy czy stawiasz na bezpieczeństwo czy wolisz rozpychać się łokciami na rynku pracy i robić to co lubisz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Teraz jestem na studiach i jest świetnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:30.