I zostały niedobitki, ale fajne z nas kobitki - mamusie maj-czerwiec 2009, cz. VII - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-27, 17:57   #181
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan
Dot.: I zostały niedobitki, ale fajne z nas kobitki - mamusie maj-czerwiec 2009, cz.

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Małgosia pisz, pisz, a czemu badania mu robiłaś???
Co Twój tż trenuje?

Blondi, u nas wyniki do przedszkola za 2 dni, czekam jak na szpilkach. Trzymajcie kciuki
a do kiedy były u Was zapisy?

ja też wogóle nie czuję świąt.Babcia będzie u Nas.Ja dzisiaj okna pomyłam i bigos zrobiłam.
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 20:15   #182
SELKA*
Zakorzenienie

Dot.: I zostały niedobitki, ale fajne z nas kobitki - mamusie maj-czerwiec 2009, cz.

Dzięki dziewczynki
O tak, deprecha bez wyraźnego powodu. Przesilenie wiosenne daje o sobie znać
SELKA* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 20:48   #183
cinusiowa
Zakorzenienie

GG do cinusiowa

Cześć

Podpisałam dzisiaj sobie dożywocie Znaczy umowę na kredyt w banku Szok normalnie, wcześniejszych zakupów nieruchomości tak nie przeżywałam, jak to teraz. Może dlatego, że tu na pewno będę mieszkać,l a nie jak wcześniej "być może"... Jutro właściciel ma umówić termin do notariusza i przynieść nam zestawienie kosztów notariusza, bo będę pisała do Sądu wniosek o zwolnienie od kosztów notarialnych i opłaty za wpis hipoteki bo... jestem biedna i nieszczęśliwa Można złożyć taki wniosek przed zakupem ale ludzie tego nie robią, bo nie wiedzą i w Sądach takich wniosków jest bardzo mało Sąd może częściowo zwolnić, a może w całości. Z tym, że nie od całej opłaty jaką się wpłaca od notariusza, bo podatków nikt za nas nie zapłaci ale to chodzi o sumę wynagrodzenia, która jest już na czysto dla notariusza. Np. jak zwolni Sąd w całości, to opłatę tą pokryje Skarb Państwa. Czyli to jest taka pomoc państwa, zwolnienie z opłaty...

Nie uwierzycie co się dzisiaj stało - Tż posprzątał pięknie mieszkanie i ugotował obiad
Ciekawe jak długo to będzie robił sam z własnej woli ale cóż - metodę na niego już mam Właśnie pojechał na zakupy do Biedronki z długą listą, nie marudził

Blondynka trzymam kciuki za przedszkole O. A Wy kiedy macie ogłoszenie listy przyjętych?? Daleko macie do tego przedszkola??

Seona za Wasze przedszkole także trzymam kciuki!!!!! Ale jestem ciekawa Oby się udało. Myślę, ze wszystkie dzieciaczki powinny mieć do tego dostęp, niezależnie czy rodzice pracują, czy nie, bo to naprawdę dziecko rozwija i usamodzielnia No tak, to my mieliśmy sesję i była tam ta słynna sofa, którą moja siostra ciągle ma I to nie jedyna nasza sesja z tamtego okresu, ale niekoniecznie tamte nadają się do publicznego pokazania Teraz jak wspomniałaś o tej sesji, to wpadłam na pomysł, abyśmy z Ninką sobie taką zrobili ale to wiosną, jak będzie ciepło

Superzabula że Tobie chce się ćwiczyć Znaczy ja bym może ćwiczyła ale nie zawsze do końca rozumiem te zestawy ćwiczeń. Np. ta Chodakowska, ten level 1, to się ćwiczy ile czasu codziennie? 30 dni? Jakby mi ktoś to wytłumaczył Jak by mnie ktoś "poprowadził za rączkę" przez to wszystko, to może bym się zaparła. Tym bardziej, ze w domu będę miała przez kilka dobrych miesięcy pusty pokój, to bym miała gdzie ćwiczyć Sala treningowa, jak marzenie

SELKA blondynka ma rację. Wciągnij tabliczkę czekolady albo coś smacznego, co bardzo lubisz. Czasem tak trzeba sobie poprawiać humor

Doris0208 ja pierwszy raz wypatrzyłam, że Ty nas podglądasz, bo na dole pod wątkiem się to wyświetla. Znaczy nie wszystkich zawsze widać, bo to zależy kto jakie ma ustawienia swojego konta

Małgosia jak tam Antoś?? Co lekarz powiedział? Trzymam za Was kciuki!!!
Stary 2013-03-27, 21:29   #184
Seona
Zakorzenienie

Cinka, kobito skąd Ty to wszystko wiesz? Jakie miałaś uzasadnienie dla swojej biedy i licznych nieszczęść? My też będziemy pisać, bo u męża w pracy też coś nowego wprowadzili - dzieci max. z 2 lata różnicą wieku plus 1 osoba niepracująca, więc się łapiemy. Tam jest bardzo dobrze rozwinięta ta strefa socjalna, co chwila coś nam dają

Blondi, nie pamiętam do kiedy się składało wnioski, ale 29.03 mają być wyniki. Ja złożyłam pierwszego dnia, już o 9 byłam w przedszkolu

Żabula, Cinka, ja Chodakowskiej nie lubię próbowałam, ale nie mogę jej. Jakoś mnie ona nie zachęca. Dla mnie idealna jest Mel B, Claudia Schiffer i Tamilee Webb. Wpiszcie sobie w yt ćwiczenia z nimi. Cinka Mel B. ma tylko po 10 minut na każdą partię ciała. Ja ćwiczyłam z nią coś w grudniu chyba, pięknie mi się ciało poprawiło, ale później jakoś nie miałam czasu, ochoty, później coś tam znowu i nie mogę się zawziąć znowu, a tu już kwiecien!!

Doris, ja Cię widywałam już na pasku, ja widze wszystkich, nawet ukrytych

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 21:37   #185
SELKA*
Zakorzenienie

Cinka ja ćwiczę z Chodakowską i Mel B. Jeśli miałabym wskazać na fajniejsze ćwiczenia i podejście do ćwiczących, to z pewnością Mel B. jest lepsza. Jeśli chodzi o Chodakowską, to polecam rozpocząć od skalpela, bo killer jest morderczy
Stary 2013-03-27, 21:40   #186
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SELKA* Pokaż wiadomość
Cinka ja ćwiczę z Chodakowską i Mel B. Jeśli miałabym wskazać na fajniejsze ćwiczenia i podejście do ćwiczących, to z pewnością Mel B. jest lepsza. Jeśli chodzi o Chodakowską, to polecam rozpocząć od skalpela, bo killer jest morderczy
Dla mnie ta baba i ten jej głos jest taki nudny jakaś taka, no bez jaja a mel b to aż mi si ę chce, w sumie zamaist tu siedziec powinnam ćwiczyć, ale chłop ma urodziny więc ... wiecie, inne ćwiczenia zaraz będą killera robiłam, dla mnie do przejścia, ale te podskoki to porazka, niecierpię takich cwiczeń

Ślub
Pati
Lili
Stary 2013-03-27, 22:08   #187
cinusiowa
Zakorzenienie

GG do cinusiowa

No widzicie, czytam killer, skalpel... itd. a ja nie wiem co to... Szukam w necie ale czytania tego i tłumaczeń jak co po ile, ze nie chce mi się tych całych stron czytać. A ten skalpel, killer... to po ile dni się ćwiczy? Jest jeden filmik z tym skalpelem, czy to ileś serii. Ja tego nie rozumiem i jak już o tym piszę, to się wkurzam, ze to takie idiotyczne.
A ta Mel B... no znalazłam. 10 minut abs, 10 minut brzuch ale co i jak? Mam codziennie ćwiczyć te same ćwiczenia na brzuch? Czy codziennie co innego i prze jaki okres czasu, po jakim okresie zmienić. No może te pytania bez sensu ale ja tego nie łapię
Czy to są zestawy ćwiczeń np. na miesiąc czasu i codziennie inny zestaw, czy jak?

Seona to nie jest tak, że ja to nagle wszystko wiem. Jak człowiek kupuje nieruchomość, to sam się dowiaduje, szuka informacji... Tu usłyszy, tu przeczyta, tu ktoś podpowie. Widzisz... kupuję trzecią nieruchomość w życiu, a dopiero teraz się dowiedziałam o tej możliwości złożenia wniosku. A już nie wspomnę przecież gdzie ja pracuję więc powinnam to wiedzieć od dawna Wcześniej nikt mi o tym nie mówił. Aczkolwiek to nie moja działka, bo to nie mój wydział. Ja zupełnie inna kategoria i inny kaliber spraw
No i jeszcze nie pisałam jaka jestem biedna i jaki stos nieszczęść na mnie spadł, dopiero to będę pisać, chyba będę w piątek składać, bo jutro właściciel ma mi przynieść zestawienie kosztów notariusza, bo muszę też załączyć oraz kopię umowy kredytowej

SELKA jak mi zaczniesz to bardziej łopatologicznie wyjaśniać po kolei, to ja chętnie zacznę ćwiczyć Może ktoś chce robić za mojego trenera?

Edytowane przez cinusiowa
Czas edycji: 2013-03-27 o 22:10
cinusiowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 22:13   #188
SELKA*
Zakorzenienie

CinkaJa mam płytki zarówno Chodakowskiej, jak i Mel. Jeśli jesteś na fejsie to polub profil Chodakowskiej, wrzuca tam wiele info o ćwiczeniach. Na YT masz darmowe filmiki z treningami Ch. Wybierasz sobie łącznie 30 min i dajesz
Stary 2013-03-27, 22:38   #189
Seona
Zakorzenienie

Cinka, co do Mel B. i wogóle ćwiczeń na poszczególne partie ciała, to jest zasada, aby codziennie ćwiczyć cos innego - np. brzuch i pośladki w jeden dzień, nogi i ramiona w drugi dzień. A ćwiczysz ile chcesz, wtedy kiedy masz czas.

To są bardzo fajne ćwiczenia: http://www.youtube.com/watch?feature...l2Whp5lF4&NR=1
ale już dla bardziej zaawansowanych.

Ja ćwiczyłam tak:
1 dzień - rozgrzewka - http://www.youtube.com/watch?v=CChCgxYsnAo
brzuch - http://www.youtube.com/watch?v=2vqhhaYkDiI
ramiona - http://www.youtube.com/watch?v=piKWTcZMu_g
rozciąganie - to już dowolne
2 dzień - rozgrzewka - http://www.youtube.com/watch?v=CChCgxYsnAo
nogi - http://www.youtube.com/watch?v=_xrXEV6U8Sc
rozciąganie dowolne

i tak na zmianę, efekty miałam świetne, więc polecam plus dieta, ale nie żaden dukan itp. ale mniej żryj więcej ruchu i waga spadała i ciało też

aż sobie od jutra może wrócę

Ślub
Pati
Lili
Stary 2013-03-27, 22:44   #190
cinusiowa
Zakorzenienie

GG do cinusiowa

Selka ok ale niech będzie z tym skalpelem! Znalazłam na YT taki filmik http://www.youtube.com/watch?v=3yicvXejknk z programem skalpel. i Teraz mi wyjaśnij, czy dla tego skalpela, to jedyna seria ćwiczeń? Tak mam sobie ćwiczyć codziennie, czy np. co drugi dzień? I tak mam ćwiczyć np. miesiąc czasu, a potem przejść na inne ćwiczenia? Jak chcę ćwiczyć tak żeby po I najpierw nabrać kondycji, a po II zwyczajnie w świecie schudnąć przy okazji Mogę np. z tym filmikiem ćwiczyć sobie codziennie, ewentualnie co drugi dzień??
Stary 2013-03-27, 22:55   #191
SELKA*
Zakorzenienie

Cinka nie jestem ekspertem od ćwiczeń Ćwiczę przeważnie 5 razy w tyg różne partie ciała, po 30 min. I do tego jestem na Dukanie Efekt od 3.12 -20 kg, jeszcze 5 i będzie jak przed ciążą. Poćwicz sobie z różnymi trenerkami i zdecydujesz, co jest dla Ciebie najlepsze. Ja tak zrobiłam i ostatecznie kupiłam sobie płytę Mel B. Za kilkanaście zł i Chodakowską.
Stary 2013-03-27, 22:55   #192
cinusiowa
Zakorzenienie

GG do cinusiowa

O rety! Seona przejrzałam to co Ty pokazałaś i też ciekawe Ja już sama nie wiem co i jak mam ćwiczyć I to i to chyba by mi odpowiadało. A może ja bym sobie zrobiła na razie 3 razy w tygodniu np. raz ta Chodakowska skalpel a potem, to Seony? Może wtedy też zdecyduję się co mi się lepiej ćwiczy.
A od jakiegoś czasu sobie myślę, że tam na nowym mieszkaniu, to mam idealne miejsce do biegania Bo to jest blok przy takim deptaku, gdzie nie ma ulicy, jest najpierw deptak między kamienicami (tam gdzie my), potem od razu zaczyna się po prostej następny przez środek osiedla, a potem długa prosta przez park, lasek, działki, łąki i... STADION i boiska Dużo ludzi tam śmiga więc mogłabym sobie tam latać, tylko nie wiem czy sama będę miała w sobie tyle samozaparcia. Muszę jakąś koleżankę namówić a mam taką jedną postrzeloną na punkcie aerobiku i siłowni Latem Ninę posadzę na rower i ja tą całą prostą do stadionu będę biegła, a ona rowerem No ale to tylko takie marzenia na razie
Stary 2013-03-28, 07:59   #193
SELKA*
Zakorzenienie

Dzień dobry babeczki
Stary 2013-03-28, 09:12   #194
Seona
Zakorzenienie

Lili obudziła się z zaropiałym oczkiem i taką jakby spuchniętą powieką nie dużo tej ropy i tego opuchnięcia też nie ale co robić? przemywam solą fizj. i rumiankiem?

Może zatarła sobie, włosy jej włażą do ocza?? od czego to??

Ślub
Pati
Lili
Stary 2013-03-28, 09:21   #195
SELKA*
Zakorzenienie

Seona spokojnie. Przemywaj solą fizjologiczną i obserwuj oczko. Jeśli nie używałaś wcześniej rumianku, to odpuść sobie, bo może uczulać. Jak nadal będzie ropa, to wtedy podejdź do okulisty. To może być zatarcie, rzęska, włosek, jakiś pyłek.
Stary 2013-03-28, 11:58   #196
SELKA*
Zakorzenienie

A ja się właśnie dowiedziałam, że jestem złą matką, zaniedbałam dziecko, przeze mnie Hanię czeka z pól roku rehabilitacji, aby wyrównać opóźnienie rozwojowe
Stary 2013-03-28, 12:06   #197
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
A ja się właśnie dowiedziałam, że jestem złą matką, zaniedbałam dziecko, przeze mnie Hanię czeka z pól roku rehabilitacji, aby wyrównać opóźnienie rozwojowe
ale co się stało?!?? nie gadaj głupot takich

Ślub
Pati
Lili
Stary 2013-03-28, 12:20   #198
SELKA*
Zakorzenienie

Pisałam Wam już wcześniej, że Hania nie siedzi i nie siada. Od ok 2 miesięcy konsultowaliśmy to z 4 pediatrami, neurologiem i ortopedą. Wszystko było oki, lekarze to opóźnienie tłumaczyli "taką urodą", że spokojnie nadrobi. Po kolejnej wizycie u neurologa dostaliśmy skierowanie do lekarza rehabilitanta, bo neurologicznie jest w porządku, a Hania nadal nie siedzi, więc trzeba trochę poćwiczyć. No i dzisiaj u lekarza reh dowiedziałam się tego wszystkiego o swoich zaniedbaniach (m.in że jest chuda i blada i dawno powinna być już rehabilitowana). We wtorek idę do kolejnego reh i zobaczymy co powie. Na pewno czeka Hanię rehabilitacja, ale coś ciężko mi uwierzyć, że potrwa aż 6 miesięcy.
Nie mogę sobie znaleźć miejsca, warczę na Bartka
Stary 2013-03-28, 21:38   #199
Seona
Zakorzenienie

O rety Selka, przecież to wina lekarzy, nie Twoja powiedzieli najpierw, że taka jej uroda, a teraz, że za późno rehabilitacja co za ludzie

Oczko Lili raz lepiej, raz gorzej. Nie wiem od czego to zależy??? Na rumianek nie jest uczulona, bo jak ma jakaś alergię to nieraz ją kapałam i wszystko ładnie schodziło.

Ślub
Pati
Lili
Stary 2013-03-29, 10:15   #200
Seona
Zakorzenienie

Dziewczyny u mnie śnieżna zamieć!!! Dosłownie jak na święta , tylko , że nie te

aby poczuć nastrój: http://www.youtube.com/watch?v=itcMLwMEeMQ

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

A przy okazji życzę Wszystkim pełnych spokoju i radości Świąt Wielkanocnych, dobrego wypoczynku w rodzinnym gronie oraz optymizmu, energii i nadziei na lepszą przyszłość
Seona z rodziną

Ślub
Pati
Lili
Stary 2013-03-29, 13:07   #201
SELKA*
Zakorzenienie

U mnie również zamieć śnieżna, masakra
Stary 2013-03-29, 13:10   #202
MoOoNiA
Raczkowanie

Cinka
My też jesteśmy przed podpisaniem aktu notarialnego. Możesz napisać coś więcej o tym zwolnieniu z opłat? Jakie pisma? Jakie wymagania? Bo też byśmy chcieli napisać.

Cytat:
Nie jesteś złą matką! Od tego właśnei są lekarze, żeby zauważyć ewentualne opóźnienia

Matko wysiadam :
po 1 Maja zamało nam przybiera na wadze tylko 300g w 6 tygodni. Ale wygląda jak sumo, więc nie wiem o co chodzi Wagę ma poza centylami , a wzrost łapie się na 3 centyl, więc ogólnie mała. Mam ją dokarmiać mm ale ona butli w życiu do buzi nie weźmie
po2. Mieliśmy się chrzcić w święta, wsyztko już zamówione, restauracja opłacona, rodzina nic na święta nie robi bo przyjeżdza do nas a tu niespodzianka... Maja ma ospę. Jednak załapała od Marty. Lekarka mówiła, że bardzo dziwne, najmlodsza ospa jaka widziała była u pół rocznego dziecka. Dziś cały dzień płaczu, biedna pewnie ja to ciałko swędzi. A ja nic nie mogę jej podać
po 3 ostatnio pisałam o niedosłuchu Mai, okazuje się, że nie jest sama. Marta prawie w ogóle nie słyszy tylko, że na drugie ucho. To przez to, że ma ten płyn w uszach, i jak ją wyleczą to będzie normalnie. Teraz już wiem czemu ona ciagle krzyczy zamist mówić
po 4 byłam dziś u chirurga, bo od porodu cały cza smnie brzuch boli. Pomacała chwile i stwierdziła, że ok. Poprosiłam grzecznie o jakieś usg, prześwietlenie czy coś, powiedziała, ze nie widzi podstaw. A to, że ja nic podnieść nie mogę, ani pospacerować? Nie wiem gdzie mam isc.

Piszecie o ćwiczeniach. Próbowałam tej chodakowskiej, ale tak jak mówię brzuch mnie boli i nie mogę ćwiczyć Przez co lato się zbliża a ja wyglądam jak baleron ciągle mam 7 kg pociązowych . Może i nie ma tragedii bo przy 170 mam 57kg, no ale zawsze było mniej i brzuch wyglądał zupełnie inaczeh

Majeczka
04.12.2012 r

MoOoNiA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-29, 13:33   #203
Seona
Zakorzenienie

Moonia, ale jak wyszedł też niedosłuch u Marty? Byliście z nią też? ic o z ospą pójdziecie chrzcić czy przekładacie? A wymiary masz piękne!! Toż to nawet niedowaga wychodzi

Ślub
Pati
Lili
Stary 2013-03-29, 13:55   #204
SELKA*
Zakorzenienie

Monia a u Marty wcześniej było ok ze słuchem?
Szczypiorek jesteś, waga cudna. Ja dążę do 62 kg a i tak obawiam się, że będę za chuda
Stary 2013-03-29, 19:51   #205
MoOoNiA
Raczkowanie

No właśnie teraz nie jestem szczypiorek tzn. nogi mam lepsze, nie takie patyki, ale brzuch... nawet ostatnio tż wujek który nigdy nic nie mowi stwierdził, że mam ładną oponkę No a cycki w nic mi się nie mieszczą.

U Martusi wcześniej bylo ok. Ona bardzo czesto miała zapalenie ucha. W końcu skeirowali nas do laryngol;oga (po1,5roku takiego chorowania). Oczywiście poszliśmy prywatnie, bo na nfz to terminy dalekie. Okazało się, że od ponad roku ma ona jakiś płyn w uszach + powiększony 3 migdał.( i już dawno powinna mieć inne leczenie, a nie zapalenia ucha) Teraz ma leczenie antybiotykiem + krople przez 6 tygodni. Zbadali poziom słuchu i zbadają po zakończonym leczeniu, żeby sprawdzić czy leki pomagają, czy trzeba będzie robić drenaż uszu. Mam nadzieję, że jej pomogą chociaż na 1 ucho to prawie w ogóle nie słyszy No ale jak najbardziej jest to odwracalne.

co do chrzcin to przekładamy. Chrzczonych będzie 30(!) dzieci, a Maja przez pierwszy tydzień choroby niby zaraża, więc dzieciaczki mogłyby się pozarażać.

Majeczka
04.12.2012 r

Edytowane przez MoOoNiA
Czas edycji: 2013-03-29 o 19:53
MoOoNiA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-30, 00:30   #206
cinusiowa
Zakorzenienie

GG do cinusiowa

Hej dziewczyny!
U mnie właśnie trwa gotowanie. Mój "wychowany" ostatnio przeze mnie tż gotuje wspólnie ze mną bigos, kroi wszystko, zmywa mi na bieżąco naczynia Na razie wstawiliśmy do gotowania bigos, a zaraz zaczniemy troszkę szykować sałatki, żeby jutro tylko kończyć. Muszę zrobić w sumie 3 sałatki, bo dwie dla nas i jedną zabieram do rodziców na śniadanie.
A przy okazji gotowania popijamy drineczki
Dzisiaj złożyliśmy w sądzie wniosek o zwolnienie z tych kosztów. Jak kogoś interesuje szczegół, to zaraz napiszę wszystko Mooni niżej

Moonia, to trochę dziwne z tym zarażaniem, bo jak Nina miała ospę, to lekarka mi wyjaśniała, że ospa zaraża, jak nic jeszcze nie ma na skórze, czyli kiedy jeszcze nawet nie wiemy o chorobie, a w momencie, gdy zaczyna ona już wychodzić w postaci tych krostek, to już się nie zaraża Tylko w domu trzeba siedzieć, bo nie wolno ich wystawiać na słońce. A Wam chyba słońce tej "wiosny" nie grozi Trzymam kciuki za zdrowie dziewczynek. Bidne są z tymi uszkami. Oby było wszystko dobrze Daj znać, jak już będziesz coś więcej wiedziała i informuj nas, bo jakoś myślę o tym ciągle, gdy zaglądam tu
Co do wniosku: Dzisiaj złożyliśmy w Sądzie wniosek "o zwolnienie od kosztów notarialnych i wieczystoksięgowych". Tak to się ładnie nazywa. Wniosek składa się w Wydziale Cywilnym miejscowego Sądu w którym jest prowadzona lub będzie księga wieczysta. Wniosek pisze się samemu, nie ma na to żadnego druku. Piszesz w nim krótko o co wnosisz, dlaczego (bo będzie to znacznym obciążeniem domowego budżetu, bo nie masz na to pieniędzy, bo masz inne ważne wydatki itd.) oraz musisz wskazać jakie masz inne miesięczne wydatki oraz potwierdzenia wynagrodzeń. Chodzi o to, by sędzia rozpoznający wniosek mógł sobie policzyć, że zarabiacie tyle, a wydatków macie tyle więc przykładowo zostanie Wam mało na życie itp. W wydatkach uwzględniasz co się da... kredyty, opłaty za mieszkanie, za przedszkola, szkoły, leki, można napisać, ze ktoś choruje na coś i jest pod opieką lekarzy i wiąże się to z takimi i takimi wydatkami na dojazd do lekarza, leki itd., że masz inne kredyty itp. Sędzia może taki wniosek uwzględnić w całości, uwzględnić częściowo lub wcale nie uwzględnić Po rozpoznaniu go wyda stosowne "postanowienie", które zostanie Wam doręczone i z którym udajecie się do notariusza. Do wniosku trzeba też załączyć informację sporządzoną wcześniej przez notariusza z wyliczeniem kosztów sporządzenia aktu notarialnego. Jak powiesz notariuszowi do jakiego wniosku to ma być, to notariusz będzie wiedział co ma napisać Właśnie ze względu na ten wniosek nie umówiliśmy jeszcze terminu u notariusza, bo musimy najpierw uzyskać to postanowienie Sądu. Nic się nie traci, bo taki wniosek w sądzie nic nie kosztuje, a naprawdę można wiele zyskać. W naszym przypadku, jeśli Sąd uwzględni wniosek w całości, to oszczędność ponad 1.600 zł. Bo podatek u notariusza trzeba zapłacic, bo to idzie do skarbówki ale reszta, czyli ta kwota, to tzw. "taksa" notarialna czyli wynagrodzenie notariusza oraz koszty wpisu do księgi wieczystej Do wniosku trzeba też załączyć jak najwięcej dokumentów, potwierdzających wydatki, choroby itp. oraz w Sądzie wypełnić druk "oświadczenia majątkowego", bo inaczej wezwą do uzupełnienia braków, a szkoda na to czasu, lepiej to dołączyć od razu

Seona u mnie też masakra śnieżna. Jutro mam zamiar w telefonie ustawić sobie dzwonek Wham - Last Christmas
Stary 2013-03-30, 06:45   #207
rumiankowa
Zadomowienie

hej Laski!
Niech Święta Wielkiej Nocy napełnią Was wiarą na każdy dzień, nadzieją na lepsze jutro i miłością, dzięki której wszystko jest możliwe.
Dużo wiosny - w sercu i dookoła od naszej czwórki
rumiankowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-30, 08:05   #208
SELKA*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cinusiowa Pokaż wiadomość
Seona u mnie też masakra śnieżna. Jutro mam zamiar w telefonie ustawić sobie dzwonek Wham - Last Christmas
Chyba zmałpuję
Stary 2013-03-30, 08:09   #209
Seona
Zakorzenienie

U mnie tyyyyle śniegu nie wiem jak z tymi koszykami pójdziemy chyba na sankach dzieci zawiozę

Ślub
Pati
Lili
Stary 2013-03-30, 08:31   #210
SELKA*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
U mnie tyyyyle śniegu nie wiem jak z tymi koszykami pójdziemy chyba na sankach dzieci zawiozę
My na sankach, innej opcji nie ma
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości