plastry antykoncepcyjne Evra - cz.2 - zbiorczy! - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-22, 12:58   #181
ivredevie
Raczkowanie

Dot.: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!

.

Edytowane przez ivredevie
Czas edycji: 2013-04-09 o 19:25
ivredevie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-22, 13:15   #182
Efti
Raczkowanie

A mi wczoraj ginekolog powiedział wprost, że "nie przepada za plastrami" i polecił pierścień NuvaRing. Ale już przywykłam w sumie, że każdy lekarz ma jakieś swoje ulubione specyfiki więc co, kto lubi . Używałam plastry jakiś czas, teraz mam przerwę i albo wrócę do Evry albo faktycznie spróbuję NR
Stary 2013-02-22, 21:08   #183
kurakowa
Raczkowanie

ja mój pierwszy plaster przykleiłam nad pośladkiem, na lędźwiach i to był bardzo zły pomysł (dla mnie - często noszę rajstopy, cały czas się to ruszało...)
później ramiona przemiennie, aż nie spróbowałam łopatek - dla mnie miejsce idealne (na basenie bicze wodne jednak próbowały mi go odkleić...). Teraz mam lewe ramię, ale jednak nie - coraz częściej mam krótki rękaw pod żakietem czy sweterkiem i jednak cały czas się o niego zahacza - plecy mam przynajmniej zawsze zakryte.
Stary 2013-02-28, 16:33   #184
ciekawskie babsko
Raczkowanie

Wie może któraś z was jak wyglada sprawa z dniami płodnymi przy plastrach? Wg kalkulatora dni płodnych i ulotki, która mowi o tym, że jeśli w ciągu 48 godzin, od momentu kiedy mniej więcej powinno się zmienić, nie zmieni się drugiego plastra z opakowania można zajść w ciążę, natomiast kalkulator w okresie drugiego plastra pokazuje dni płodne, zatem jakie jest prawdopodobieństwo?
ciekawskie babsko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-28, 16:46   #185
Dotka90
Zakorzenienie

Przecież stosując antykoncepcję NIE MASZ DNI PŁODNYCH
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-28, 16:48   #186
ivredevie
Raczkowanie

.

Stary 2013-02-28, 17:24   #187
Dotka90
Zakorzenienie

Ja bym poczekała
Dopiero zaczynasz stosować anty, wiec to normalna reakcja.
Stary 2013-02-28, 17:47   #188
ivredevie
Raczkowanie

.

Stary 2013-02-28, 19:35   #189
aja23
Rozeznanie

Dziewczyny, widziałyście ?
Cytat:
Francuska Agencja Bezpieczeństwa Leków zaleca kobietom, żeby unikały stosowania plastrów antykoncepcyjnych Evra. Plastry te używane są również przez Polki! Według agencji, zwiększają ryzyko trombozy i żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej.
http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news...eca,nId,937752
aja23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-01, 07:23   #190
Dotka90
Zakorzenienie

Ale co tam jest takiego strasznego napisanego?
Że ZWIĘKSZAJĄ ryzyko zakrzepicy?
No zwiększają. Tak samo, jak tabletki.

Identyczna afera jak przy Diane, IMO zupełnie niepotrzebna.

Jak ktoś się bada regularnie, robi APTT, próby wątrobowe, chodzi do gina, to wątpię żeby dostał tak nagle zakrzepicy przy prawidłowym (niskim) APTT.

A jak ktoś sobie radośnie przykleja plasterki, a badań nie robi, bo 'przecież nic mi nie jest', no to o czym mowa..
A niestety, ten drugi model zachowania występuje znacznie częściej, czy to przy tabletkach, plastrach, czy krążku.
Stary 2013-03-01, 08:10   #191
ciekawskie babsko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Przecież stosując antykoncepcję NIE MASZ DNI PŁODNYCH
Stosując ją tak jak trzeba, a jeśli najzwyczajniej w świecie tego plastra zapomniałam zmienić?
ciekawskie babsko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-01, 08:24   #192
Dotka90
Zakorzenienie

Ale nie liczysz kalkulatorem żadnych dni płodnych i niepłodnych.
Po prostu w ulotce przeczytaj, co w przypadku, gdy zapomnisz zmienić tego, a tego plastra. Jeżeli jest ryzyko zajścia w ciążę, to stosuj dodatkowe zabezpieczenie + zrób test za jakis czas, czy poprzednie stosunku przypadkiem nie spowodowały ciąży.
Stary 2013-03-01, 10:50   #193
BananowySok
Przyczajenie

Co do miejsca ja zwykle przyklejam na plecach pod linia stanika lekko na boku. (poniżej łopatki) wymiennie stronami
niby nie ma tego miejsca w ulotce ale poradzila mi i pani doktor i koleżanka ( bo jest to miejsce równiez "nieotłuszczone" skóra ma normalną grubość, do tego nie ma tam jakiś zgieć ciała czy możliwości zepsucia czegos ubraniem) - ale staram się tez co jakiś czas zmieniac na - pod linia majtek między udem a biodrem bo zdaje sobie sprawę , że wymiana ciągle w tym samym nie jest dobra.
co do ilosci dni itd - ja stosuje jeszcze inaczej niż reszta - krwawieni z odstawienia przewidywane mam co 3 cykl plastrów - czyli stosuje je bez przerwy- 9 po kolei i tydzień przerwy - tak ustawiono mi to w Anglii - ponieważ jestem modelką , dużo podróżuje nie mam czasu na ceregiele obecnie jest to pod ścisłą kontrolą lekarza , robię badania znacznie częściej niż powinnam i póki co nie ma w nich nic niepokojącego wszytko w normie. Mnóstwo kobiet tak robi i w tych czasach w bardziej rozwiniętych krajach nikt się nie dziwi ,że ma sie okres raz na 2,3 miesiące
Nie wyobrażam sobie innej metody mi ona odpowiada na początku było trudno , źle się czułam wymiotowałam, ciągle bolała mnie głowa , ale po 3 plastrze wszytko przeszło. I teraz wszystko jest normalne - tzn nie czuje żadnego dyskomfortu, o plastrze w ciągu dnia nawet nie pamiętam bo na plecach trzyma się fantastycznie, a ciemne zabarwienia na okolo nie sa takie rozległe jak w przypadku innych miejsc - trzeba mocno przydusić- używam do tego mojego narzeczonego który jednak troche siły ma
- dobrze przed odklejeniem papierka jak się przylepia mocno rozgrzać ręką , żeby chwycił lepiej ten klej i nic się w ciagu noszenia nie dzieje , ba jak odklejam sama bo na sesji zdjęciowej lub pokazie go widać przylepiłam gdzieś indziej często wielokrotnie , powtarzam manewr z rozgrzaniem i nigdy mi się nie odkleił )
co do odpadania praktycznie pamiętam jedna sytuacje (a stosuje już ze 2 lata) w której znalazłam plaster przyklejony do pościeli - ale to dlatego , ze facet robił mi masaż i przesadził z oliwką ( chociaż plaster i to wytrzymał, oliwka osłabiła tylko klej, a że w nocy , no biernie nie leżeliśmy - ze się tak wyrażę to gdzieś tam sie przykleił - i nie jest to tak ze trzeba od razu biegać po ginekologach i robic testy - plastry maja większe stężenie hormonalne i nie uciekają z organizmu po kilku minutach od odlepienia - często nawet po kilku dniach ma się jeszcze te hormony we krwi , przykleiłam nowy moze z kilka godzin po , i nic sie nie stało )
BananowySok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-02, 11:57   #194
ivredevie
Raczkowanie

,

Stary 2013-03-02, 14:36   #195
Perfekcj0nistka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivredevie Pokaż wiadomość
Jesteście skarbnicą wiedzy!

A powiedzcie mi jeszcze proszę czy dobrze wnioskuję. Mogłam o to zapytać lekarza podczas wizyty, ale wtedy jeszcze nie wiedziałam, że będę miała takie rozterki Pomijając wszelkie wrażenia estetyczne, czy można współżyć podczas plamienia? Wydaje mi się, że tak, bo przecież plaster jest cały czas przyklejony, ale pewna nie jestem Prosze o rozwianie wątpliwości
Można. Tak samo jak np. podczas krwawienia z odstawienia
Perfekcj0nistka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-04, 15:57   #196
paul_ina033
Raczkowanie

Jutro przyklejam 3 plaster... Nie wiem czy to ze mną coś nie tak, ale chyba nie potrafię ich dobrze przykleic. Wypróbowałam pośladek - czarna obwódka wokół plastra, jeden róg odstawał - udało się go przykleić, ale jak już odrywałam plaster to pod tym rogiem były włókna z bielizny i słabiutko się to trzymało (tylko w tym miejscu). Teraz mam plaster na łopatce... i znowu jest obwódka z włókien... wstydziłam się chodzić z takim brudnym plastrem na basenie, ciemne włókna dostały się od plaster (tylko brzegi) i brzegi nie lepią się tak mocno do skóry jak środek plastra. Trochę czyściłam skórę oliwką. Jestem rozczarowana... Chyba wrócę do tabletek
paul_ina033 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-04, 16:20   #197
Dotka90
Zakorzenienie

Ja od razu po przyklejeniu przemywam naokoło plastra spirytusem i nie mam czarnych obwódek.
Stary 2013-03-05, 19:49   #198
ivredevie
Raczkowanie

.

Czas edycji: 2013-04-09 o 19:26
Stary 2013-03-06, 15:24   #199
misiaq002
Zadomowienie

Cześć dziewczyny
Ja również stosowałam plasterki i to dosyc dlugo, początki były różne ale moj organizm przyzwyczaił się do nich bardzo szybko i naprawdę przez kilka miesięcy czułam się wyśmienicie. Niestety powoli zaczęłam odczuwac też skutki uboczne i wmawiając sobie ze to nie wina plasterków dalej je stosowalam. Dopiero po odstawieniu minęły wszystkie dolegliwości m.in bardzo częste bóle głowy i nóg, czułam się jak starsza pani o schorowanych nogach. W końcu miałam tak zmienne nastroje że mój narzeczony sam poprosił żebym odstawiła plasterki. Ochota na jakie kolwiek zabawy spadła do 0 i nie potrafiłam się nawet zmuszac. Co do samego stosowania to metoda bardzo wygodna i wystarczy pamiętac o zmianie plasterka raz w tygodniu. Gorzej chyba sprawdzały się w czasie upałów kiedy skóra się poci i mimo że plaster mocno się trzymał to jednak bardzo szybko brudził i nieestetycznie wygladał. Przez cały ciepły okres nosilam je na pośladkach a później wypróbowałam ramiona i w zimie pod rekawkami był to bardzo dobry pomysl. + za regularne miesiączki i wysoką skuteczności(kilkakrotnie sprawdził się nawet w sytuacji kiedy nie byliśmy go pewni) ale nie wiem czy to wszystko warte jest utraty zdrowia.. Teraz stosujemy tylko prezerwatywy i jesteśmy bardzo zadowoleni bo mój organizm chyba w końcu oczyścił się z nadmiaru hormonów i wszystko wróciło do normy.
misiaq002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-06, 22:48   #200
Perfekcj0nistka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiaq002 Pokaż wiadomość
+ za regularne miesiączki i wysoką skuteczności(kilkakrotnie sprawdził się nawet w sytuacji kiedy nie byliśmy go pewni)

Krwawienie z odstawienia

Nie do końca rozumiem zdanie w nawiasie. Jak to tylko kilkakrotnie?
Perfekcj0nistka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-07, 08:48   #201
aagusiaa88
Zakorzenienie

Dziewczyny, tak z ciekawości ...
czemu evra ma 2 różne opakowania? jedno jest z czarnym napisem, a drugie jest z niebieskim. to jakaś starsza seria/nowsza seria, czy tak o po prostu?
aagusiaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-07, 08:52   #202
pszczolka_maja1979
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aagusiaa88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, tak z ciekawości ...
czemu evra ma 2 różne opakowania? jedno jest z czarnym napisem, a drugie jest z niebieskim. to jakaś starsza seria/nowsza seria, czy tak o po prostu?
W mniej kolorowych opakowaniach sprzedawane są leki z tzw. importu równoległego. W środku dokładnie to samo, tylko cena niższa.

także << i również, też>>
także =/= więc, a zatem, reasumując... i inne twory
pszczolka_maja1979 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-07, 08:56   #203
aagusiaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pszczolka_maja1979 Pokaż wiadomość
W mniej kolorowych opakowaniach sprzedawane są leki z tzw. importu równoległego. W środku dokładnie to samo, tylko cena niższa.
tzn. wiem, że to nie jakiś feler, bo zwykle kupuje właśnie te z czarnym napisem, a teraz koleżanka mi oddała swoje opak. i ma niebieski napis i tak się zaczęłam dzisiaj zastanawiać dzięki za info
aagusiaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-07, 18:06   #204
misiaq002
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Perfekcj0nistka Pokaż wiadomość

Krwawienie z odstawienia

Nie do końca rozumiem zdanie w nawiasie. Jak to tylko kilkakrotnie?
Chodziło mi o sytuacje w których działanie plastra mogło byc obniżone.. w momentach kiedy w lecie podczas upałów połowa plastra się odkleiła a ja tego nie zauważyłam albo w czasie brania lekow które mogły wchodzic z nim w interakcje. Również na samym poczatku podczas juz pierwszego opakowania także działał. Pozdrawiam
misiaq002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-08, 11:19   #205
muszkaa94
Przyczajenie

Dziewczyny, dziś pierwszy raz przykleiłam plaster na ramieniu i martwię się czy nie jest on za nisko? Czy to ma jakiś wpływ na to ile hormonów dostanie mi się do organizmu?
muszkaa94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-08, 19:12   #206
skaz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez muszkaa94 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dziś pierwszy raz przykleiłam plaster na ramieniu i martwię się czy nie jest on za nisko? Czy to ma jakiś wpływ na to ile hormonów dostanie mi się do organizmu?
generalnie nie
skaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 14:15   #207
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ale co tam jest takiego strasznego napisanego?
Że ZWIĘKSZAJĄ ryzyko zakrzepicy?
No zwiększają. Tak samo, jak tabletki.

Identyczna afera jak przy Diane, IMO zupełnie niepotrzebna.

Jak ktoś się bada regularnie, robi APTT, próby wątrobowe, chodzi do gina, to wątpię żeby dostał tak nagle zakrzepicy przy prawidłowym (niskim) APTT.

A jak ktoś sobie radośnie przykleja plasterki, a badań nie robi, bo 'przecież nic mi nie jest', no to o czym mowa..
A niestety, ten drugi model zachowania występuje znacznie częściej, czy to przy tabletkach, plastrach, czy krążku.

Problem w tym że nie każdy lekarz kieruje na takie badania i nie każda kobieta wie ze powinna regularnie takie badania robić

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 14:40   #208
Dotka90
Zakorzenienie

No cóż, dla mnie to oczywiste, że jak zaczynam stosować anty, to szukam wszelkich informacji o tym. W końcu to nie cukierki.
Stary 2013-03-09, 14:49   #209
Leyla89
Zadomowienie

Dla Ciebie może i oczywiste... Ale jest wiele kobiet, które nawet nie wiedzą, że się takie badania wykonuje (znajome). Różni są ludzie...

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 17:46   #210
Dotka90
Zakorzenienie

No wiesz, dla mnie, jeżeli ktoś zaczyna brac anty, nie mając podstawowej wiedzy, to to już jest zwyczajna głupota, bo tego się inaczej nazwać nie da.
Jak czytam czasem coś w stylu: stosuję plastry, byłam 10 dni po miesiączce, miałam dni płodne, blablabla, to naprawdę się zastanawiam, czy niektórzy nie chodzili na biologię w szkole, nie czytali ulotki, nie mają podstawowej wiedzy jak działa antykoncepcja.
A co dopiero badania.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości