|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#181 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX
Cytat:
ale pomy¶lê nad jakimis pastami warzywnymi... Przypomnia³a¶ mi ze dawno robi³am paprykarza warzywnego, wiec bêde musia³a zrobiæ.. Dziêkujê za zerkniecie A Twoje menu brzmi± smacznie i zdrowo Chocia¿ mo¿na siê uczepiæ tej kolacji co kolacj± nie mo¿na nazwaæ (mam na my¶li te ¶liwki)
|
|
#182 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 11
|
Moje wczorajsze R :
Mo¿ecie oceniæ? co by¶cie zmieni³y? doda³y/wywali³y ? ![]() Bardzo proszê o opinie ![]() I. sa³atka z rukoli,sa³aty ,pomidorow i kie³ków II. dwa ma³e kawa³ki pizzy pe³noziarnistej z broku³ami i szpnakiem III.dwie bu³ki z d¿emem IV.Nale¶niki z bananem i kapk± czekolady ![]() Tak troszkê bez obiadu ,ale najad³am siê niepotrzebnie tymi bu³kami z d¿emem i dopiero o 16stej zjad³am nale¶niki. A i ok.19 tuñczyk. Woda- ok.2 L, 30 min. æwiczeñ ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- A jeszcze wypi³am ok.2 szklanki ¶wie¿o wyci¶cniêtego soku z pomarañczy. |
|
|
|
#183 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
Pizza by³aby dobrym obiadem - brawo za to, ¿e jest pe³noziarnista , a szpinak i broku³y to samo zdrowie.Taka sa³atka jest dobrym pomys³em na kolacjê, ale nie najlepszym na ¶niadanie - od rana potrzebujemy energii! Tak± kolacyjn± sa³atkê warto polaæ np. oliw± z oliwek. Do tuñczyka te¿ przyda³oby siê dorzuciæ jakie¶ warzywa. Tuñczyk w sosie w³asnym czy w oleju?
od 10.7.2005 - T¯ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2013-08-09 o 18:01 |
|
|
|
|
#184 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 27
|
U. dzieñ w domu, bezruchowy oprócz æwiczeñ i porz±dków
10. ¶niadanie. owsianka (36g p³atków górskich, ³y¿ka suszonych jagód goji, ³y¿ka otr±b ¿ytnich eko., 15gr orzechów w³oskich, 200ml mleka 2%, 40g twarogu 0%), po³owa grejfruta; zielona herbata. Ewa Chodawkowska Skalpel, 8 min MelB po¶ladki, rozciaganie (ok h æwiczeñ) 14. obiad. 120g piersi z indyka na parze, szklanka (130g po ugotowaniu) kaszy gryczanej, sa³atka (cykoria, salata lodowa, duzy pomidor, koper, ³y¿ka oliwy z oliwek)17.30 podwieczorek. 2kruche babeczki z budyniem ¶mietankowym, 2 paski milki mlecznej, mocna kawa. 20.30 kolacja: 2kromki razowca z ³ososiem wêdzonym (50g), ogórkiem, sa³at± i twarogiem (40gr). po: drink (wódka, sok pomarañczowy). jaka jest dzienna maksymalna porcja nabia³u? podobnie jak dziewczyny mam na niego "faze". Edytowane przez pani uzytkownik Czas edycji: 2013-08-09 o 18:26 |
|
|
|
#185 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejsze U.
I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: ¶liwkami, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy II 2 kromki razowca z oliwkowym serem brie, pomidorem, sa³at± i jasnymi winogronami III Fl±dra gotowana na parze, pó³ woreczka kaszy gryczanej, fasola szparagowa IV 3 kromki chleba s³onecznikowego z szynk±, sa³at± i rzodkiewk± / serem sma¿onym, sa³at± i kiszonym ogórkiem Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 3x zielona, zio³owa.
|
#186 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 660
|
Moje U
¦niadanie: owsianka z arbuzem, borówkami, wiórkami kokosowymi i serkiem wiejskim; kawa z mlekiem II ¶niadanie: 2 kromki pieczywa pe³noziarnistego z sa³at±, ³ososiem wêdzonym i ogórkiem, ma³y jogurt naturalny Obiad: 3/4 paczki warzyw na patelniê (takich z ziemniakami) usma¿onych z tofu i doprawionych na pikantnie Kolacja: jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem, kolejne dwa pomidory z cebul± i octem, kromka pieczywa pe³noziarnistego
|
#187 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Choæ ja wziê³abym ju¿ ca³± paczkê tych warzyw na patelniê, po co zostawiaæ 1/4 .Dzisiejsze U - z T¯ . Nawet piwka sobie nie zdegustujemy (a takie smakowito¶ci czekaj±! ), bo biorê antybiotyk ![]() ¦niadanie: Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: czerwonymi porzeczkami, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy Przek±ska: Brzoskwinia, ma³e jab³ko Do kawy: 50g bia³ej czekolady z nadzieniem wi¶niowo-je¿ynowo-jogurtowym Obiad: Kawa³ek schabu sma¿ony bez t³uszczu, pó³ woreczka br±zowego ry¿u, broku³y gotowane na parze Kolacja: 2 kromki chleba s³onecznikowego z serem sma¿onym, kiszonym ogórkiem i sa³at±; 2 kromki razowca z oliwkowym serem brie, pomidorem i sa³at± Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, zio³owa.
|
|
#188 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 212
|
Zaczynam siê udzielaæ. Jestem na redukcji, staram siê zdrowo od¿ywiaæ, ale jestem pocz±tkuj±ca. Bêdê wdziêczna za wszystkie rady i wskazówki
![]() 1. Owsianka: 3 ³y¿ki p³atków owsianych, banan, pó³ jab³ka, rodzynki, gar¶æ otrêbów owsianych i ¿ytnich, pó³ jogurtu naturalnego. 2. pó³ torebki ry¿u parabolicznego (br±zowy bêdzie lepszy?), ryba w przyprawach (upieczona w piekarniku- polana olejem rzepakowym), gar¶æ warzyw mro¿onych (marchew, broku³, kukurydza), kiszona czerwona kapusta (domowej roboty )3. Kromka pe³noziarnistego chleba z drobiow± wêdlina, miseczka sa³atki (sa³ata, pomidory, ogórki, papryka, cebula, szczypior, ³y¿eczka majonezu, olej rzepakowy, sok z cytryny) 4. Dwa jajka z wy¿ej opisan± drug± miseczk± sa³atki. + trening z Chodakowska ![]() 5. Serek wiejski z pomidorem, szczypiorkiem i dwoma cienkimi plasterkami szynki drobiowej. Wypi³am chyba ze trzy litry wody + szklanka zielonej herbaty Co zamierzam zmieniæ: kupiæ olej kokosowy, do owsianki dodawaæ siemiê lniane (muszê kupiæ m³ynek) i orzechy. Co jeszcze powinnam zmieniæ? Edytowane przez Mesis Czas edycji: 2013-08-10 o 22:18 |
|
|
|
#189 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 102
|
Nowe odkrycie mas³o migda³owe!!!
|
|
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 172
|
Baaaaaaaardzo Was proszê o opinnie, to moj wczorajszy jad³ospis.
Nie wiem dlaczego waga ani rusz S: Mleko 0,5% 3/4 szklanki Kakao 1 lyzeczka Otrêby owsiane 3 ³yzki Len mielony 1 ³yzka II ¶niadanie Chleb z siemieniem i otrêbami 1 kormka Pomidor obiad Filet z kurczaka bez panierki sma¿ony 85g Szpinak 200g podwieczorek Jogurt naturalny z wapniem 250g kolacja Serek wiejski naturalny 200g Edytowane przez bialaczekoladka Czas edycji: 2013-08-11 o 09:25 |
|
|
|
#191 | ||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 036
|
Cytat:
odpoczywaj i wracaj do zdrowia szybko Cytat:
zero ¶mieci, a przy tym smacznie. mam tylko tak± drobn± uwagê - zmniejszy³abym ilo¶c otrêbów na rzecz zwiêkszenia p³atków owsianych, otrêby maj± du¿o b³onnika, który w nadmiarze szkodzi zamiast dzia³ac pozytywnie (mo¿e powodowac wzdêcia, zaparcia), oprócz tego do obiadu mog³o byc spokojnie wiêcej warzyw ni¿ gar¶c, ale nie czepiam siê, bo patrz±c ca³o¶ciowo i tak masz ich du¿o (duuu¿o wiêcej ode mnie, ech). tak, br±zowy bêdzie lepszy |
||
|
|
|
#192 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 27
|
Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. U
Sniadanie. Owsianka 36g platkow gorskich pol szklanki mleka 2% pol szklanki wody, 50g twarogu poltlustego 15g orzechow wloskich, lyzka otrab ztnich, lyzka suszonych jago hoji, zielona herbata i kiwi. Obiad. 120g piersi z indyka na parze z brokulami 150g, kasza gryczana 120g i lyzka oliwy Podwieczorek. Kawa i 10gr migdalo Rower rekreacyjnie pol h. Kolacja 2 kromki spore razowca z rzodkiewka i jajkiem na twardo (jedno cale z drugiego bialko) i pietruszka Wczoraj jadlam tez taka kolacje mozna jesc jajka dzien po dniu? Ogolnie jem ok 2 lub 3 jajka cale z drugiego bialko do kolacji. Czy lepiej zjesc kanapke z wedlina z kurczaka i twarogiem? |
|
|
|
#193 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Widzê, ¿e wraz z odej¶ciem upa³ów nast±pi³ come back tych Twoich przepysznych czekolad Cytat:
Moim zdaniem brakuje tylko ¼róde³ NKKT, ale to sama wiesz. Cytat:
Poza tym moim zdaniem stanowczo za ma³o jesz, co mo¿e mieæ wp³yw na zwolnienie metabolizmu. Na ¶niadanie dodaj do owsianki jakie¶ owoce, zamieñ bezwarto¶ciowe mleko 0,5% na jogurt, serek wiejski czy homo. Na II ¶niadanie po³ó¿ co¶ na ten samotny chleb. Mo¿e wêdlinê drobiow±? Twaróg? Jajko na twardo? Pamiêtaj, ¿e bardzo wa¿ne jest dostarczanie organizmowi bia³ka, najlepiej w ka¿dym posi³ku. Do obiadu ¶mia³o mog³a¶ dodaæ porcjê wêgli np. ry¿ br±zowy albo jak±¶ kaszê. Do wie¶niaka na kolacjê dokrój nastêpnym razem du¿± porcjê warzyw, bo jest ich u Ciebie jak na lekarstwo. Cytat:
Jad³ospis bardzo ³adny, ale czemu wszystko liczysz co do grama?
|
|
#194 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 469
|
Spokojnie - mozna jesc dwa jaja. Ja jem czasami 4 i ¿yje
Pamiêtajcie ze ¿ó³tko jest o wiele bardziej warto¶ciowe niz bia³ko.
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 172
|
Cytat:
Bo jak nie czeka mnie przeszczep ![]() Chociaz skreca mnie juz straszliwie ![]() Takze conajwyzej brzuszki robie i macham sobie hantlami a o prawdziwym kardio narazie marze... Szczerze mowiac boje sie owocow, bardzo pilnuje sie zeby nie zlapac cukrzycy, takze pod tym katem staram sie jesc, stad troche obcielam wegle a owocow nie tykam. Moze do owsianki dorzuce jakies migda³y? Z mlekiem dziekuje, masz racje zamienie na 2% t³uszczu. Z 2 sniadaniem faktycznie bidnie wysz³o, z regu³y klade jakis plaser fileta krolewskiego albo salami. Co do obiadu to znowu wlasnie boje sie ladowania wszedzie wegli, jak spokojnie posilkiem bialkowym i warzywami na 3 godziny jestem sytaa. Watro jeszcze ³adowac tam wegle? No i co do kolacji masz racje stanowczo za malo warzyw ale czy ich brak moze spowodowac ze nie chudne? Na dodatek chwilo moj tryb zycia jest niemalze nijaki, jeden wielki bezruch i ograniczenie stad taki niski bilans kcal bo przy takiej biernosci raczej chyba cz³owiek wiecej nie potrzebuje? Chyba ze sie mysle to prosze o wyprowadzenie z bledu i serdecznie dziekuje ze wszytskie wskazowki |
|
|
|
|
#196 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Ehh... Najbardziej wkurza mnie to, ¿e czujê siê zdrowa, ale jak d³u¿ej po³a¿ê na s³oñcu albo pozwolê sobie na wiêkszy wysi³ek, to naraz jak mnie sieknie... A¿ nie wiem co ze sob± zrobiæ.Cytat:
. Nie bój siê jajek! To prawdziwy cud natury, jeden z najwarto¶ciowszych produktów jaki mo¿na sobie wyobraziæ. I to fakt, ¿ó³tka s± bardziej warto¶ciowe od bia³ek, wiêc nie wyrzucaj ich... Jedz na zdrowie! Cytat:
.Dziêki! . Upa³y nic do tego nie maj± .Dzisiejsze U, równie¿ z T¯ ![]() ¦niadanie: Jajecznica z 2 jaj na oliwie z szynk± i szczypiorkiem; 2 kromki razowca z serkiem cebulowym, rzodkiewkami i sa³at± Do kawy: 50g ciemnej czekolady z nadzieniem kakaowym i skórk± pomarañczy Obiad: Makaron pe³noziarnisty z pszenicy durum z miêsem mielonym z ³opatki wieprzowej i sosem pomidorowym z cukini±, paprykami, chili i zio³ami Do kawy: 10g ciemnej czekolady z karmelem, p³atkami kukurydzianymi i olejkiem miêtowym (nooo, nie mog³am siê powstrzymaæ przed skosztowaniem )Mel B po¶ladki + abs (skusi³am siê choæ na odrobinê æwiczeñ, pomimo ¿e po sporej ilo¶ci ³a¿enia pieszo i... innych baaaardzo mêcz±cych zajêciach i tak ju¿ mog³am sobie darowaæ)Kolacja: 2 kromki razowca z oliwkowym serem brie, pomidorem i sa³at± Do picia: woda ¼ródlana, 2x czarna kawa, herbaty: zielona z grejpfrutem, zielona z miêt±, zielona z pigw± i granatem
od 10.7.2005 - T¯ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2013-08-11 o 21:13 |
|||
|
|
|
#197 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:11 ---------- Cytat:
ja mysle, ze jajka mozesz spokojnie jesc dzien po dniu ![]() ---------- Dopisano o 01:26 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ---------- Cytat:
tak czy siak, pysznie ![]() moje dzisiejsze R(sporo powtorek, ale jakos malo czasu mialam i malo w lodowce ;d): 1. Banan, jajecznica z dwóch jajek na lyzeczce masla 2. Ser bialy z ¿elatyn±, mlekiem, lyzka syropu do kawy i kakao ciemnym (taki fajny zastygniety serek, strasznie przyjemnie sie to je ), w miedzyczasie troche papryki, dwie garsci pestek slonecznika3. mialo byc co innego, ale powtorka z 2 sniadania(tzn ser), bo sie spieszylam 4. piers z kurczaka z oliwa i przyprawami, pieczona w piekarniku, miska salatki (salata, rzodkiewka, jajko, pomidor, papryka, mozarella, oliwa, ocet balsamiczny, przyprawy) zrobilam ten fajny trening z YT - Tabate, i z tego miejsca pragne pozdrowic Poa Alpina ) 5. zaraz zjem piers z kurczaka znowu i usmaze sobie szpinak z czosnkiem (jestem sow± i klade sie spac o 4, stad te dziwne pory)
|
|
#198 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Ale organizm potrzebuje te¿ ca³ego szeregu innych sk³adników, choæby magnezu, fosforu, potasu.Tak wiêc moim zdaniem skup siê teraz na tym, ¿eby je¶æ zdrowo, ale niech spadaj±ce kilogramy bêd± spraw± drugorzêdn±. Dieta rekonwalescenta po z³amaniach ko¶ci powinna byæ urozmaicona. Cytat:
![]() 1-2 porcje owoców dziennie na pewno Ci nie zaszkodz± (za porcjê przyjmuje siê 1 ¶redniej wielko¶ci owoc lub szklankê drobnicy). Wskazane Mo¿esz ¶mia³o dorzuciæ i migda³y i jaki¶ owoc. ¦niadanie mo¿e byæ bardziej obfite, bo ma zapewniæ energiê na ca³y dzieñ.Ja stanowczo postara³abym siê te¿ o jakie¶ ¼ród³a bia³ka w tym posi³ku. Najpro¶ciej by³oby dorzuciæ do owsianki serek wiejski/ homo naturalny. Ale mo¿e usma¿ysz sobie czasem np. jakie¶ fajne, zdrowe placuszki? Zjesz jajecznicê z warzywami i kromk± chleba pe³noziarnistego? Jakie¶ fajne kanapki? Cytat:
![]() Mo¿esz tutaj wrzuciæ np. w³asnorêcznie upieczone miêso, sardynki lub szprotki z puszki (konserwy rybne z o¶æmi s± fajnym ¼ród³em wapnia) czy jaki¶ ser. Cytat:
Poza tym mo¿e od czasu do czasu zast±p miêso z obiadu ro¶linami str±czkowymi (soja, soczewica)? S± dobrym ¼ród³em wapnia. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ogólnie fajnie (ten serek musia³ byæ pyszny!), ale brakuje mi trochê wêgli z³o¿onych na ¶niadanie. Moje U z weekendu Sobota ¦niadanie: owsianka z winogronami, pestkami s³onecznika i serkiem wiejskim, kawa z mlekiem II ¶niadanie: 2 kromki pe³noziarnistego z tofu, sa³at± i pomidorem Obiad: pier¶ z kurczaka pieczona w piekarniku,du¿a porcja surówki (sa³ata, pomidor, papryka, ogórek, oliwa z oliwek), 1/3 woreczka ry¿u pe³noziarnistego Podwieczorek: du¿y jogurt naturalny Kolacja (na mie¶cie): sa³atka z krewetek, ogrrrrromny kawa³ tortu, 2 margerity truskawkowe, 2 piwa Poa alpina- pyta³a¶ kiedy¶ o margerity, a ja zapomnia³am Ci odpisaæ. W jednej z moich ulubionych knajpek maj± margerity owocowe w przeró¿nych smakach. Rewelacja! ¦niadanie: 3 kanapki z takiej bu³eczki z ziarnami na wierzchu z serkiem naturalnym, ³ososiem wêdzonym, papryk± i pomidorem, kawa z mlekiem II ¶niadanie: serek wiejski, winogrona Obiad: udko z kurczaka pieczone, ziemniaki, mizeria, pomidory z cebulk± i octem Deser: lody z malinami Szklanka soku z czarnej porzeczki Kolacja: zapiekanka z cukinii (cukinia, marchewka, cebula, jajka, ser ¿ó³ty, burka tarta, olej), trochê sa³atki z pomidorów, papryki i ogórka.
|
|
#199 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Oj tam, no wiesz, najwiêcej by³o takiego ruchu, po którym chce siê spaæ - a jak siê wstanie jedyne o czym siê marzy to kawa i czekolada (nie bez przyczyny mój blog ma taki podtytu³ jaki ma ).A co do porcji... Je¿eli w moim menu pojawia siê makaron - to nie ma bata, porcja zawsze jest lujska. Jestem w¶ciek³a na makaron i mogê je¶æ na tony. Nawet bez niczego .Jak mnie to cieszy, kiedy udaje mi siê komu¶ podsun±æ fajne æwiczenia! .Powoli zaczynam siê przyzwyczajaæ do tych Twoich jad³ospisów i... kurczê, ja nie umia³abym ¿yæ bez wêgli z³o¿onych. P³atki, kasza, makaron, dobry chlebu¶... Pad³abym jak mucha. Przynajmniej takie odnoszê wra¿enie. Ale wolê nie eksperymentowaæ. Zw³aszcza teraz, wszelkie eksperymenty w kwestii ¿ywienia s± u mnie niewskazane - w³a¶nie odstawi³am ostatni cykl tabletek hormonalnych. Teraz robiê przerwê do listopada i zobaczymy, czy pojawi siê naturalna miesi±czka... To ju¿ kolejna próba dla mnie - od czasu gdy straci³am cykle wieeeele siê zmieni³o, wiêc mam nadziejê, ¿e tym razem siê uda... Zaciekawi³a¶ mnie tym serkiem z ¿elatyn±... Chyba fajnie by do niego pasowa³y jakie¶ owoce jagodowe? A co do powtórki z piersi± kurczaka na kolacjê, to wiesz co o tym my¶lê . Przyda³oby siê jakie¶ inne miêsko. Cytat:
Przy³±czê siê jeszcze do porad zwi±zanych z ¼ród³ami wapnia w diecie. Tyle negatywnych opinii siê wynajduje na temat nabia³u, w tym dotycz±cych t³ustych serów... Ja jako maniaczka serów, bêdê jednak broniæ ich nogami i rêkami - nie tylko dlatego, ¿e mi smakuj±. Ze wzglêdu na moje problemy hormonalne grozi³a mi osteoporoza, a poza tym moja mama jest ju¿ dawno po okresie przekwitania, tote¿ problem minera³ów w diecie nie jest mi obcy. Moja mama wraz ze mn± po¿era niebotyczne ilo¶ci serów i gdy rok temu mia³a wypadek, po którym wiêkszo¶æ jej rówie¶niczek mia³a by totalnie pogruchotane ko¶ci (wywróci³a siê i sporej wielko¶ci balot drewna spad³ jej z impetem na nogê) - ona jedynie siê posiniaczy³a. Tymczasem, jej przyjació³ka niedawno dozna³a bardzo powa¿nego z³amania nogi przy... schodzeniu z taboretu po myciu okna... Ma ona w zwyczaju o wiele bardziej ascetyczn± dietê ni¿ moja mama... Bardzo ³adne te Twoje jad³ospisy . Nie bêdê siê ju¿ czepiaæ tej 1/3 woreczka ry¿u, bo by³o du¿o sa³atki (która przecie¿ wype³nia brzuszek), a potem trochê rozpusty (choæ ja i tak bym zjad³a normaln± porcjê ry¿u, nawet jakbym mia³a wieczorem zje¶æ z 2 kawa³ki tortu i wypiæ z 4 piwa ).No i warto byæ ¶wiadomym, ¿e ³±czenie ogórka z czerwonymi warzywami "wyp³ukuje" z nich wiêkszo¶æ witamin. I nadal nie wiem, o co chodzi z tymi margeritami . W sensie, ¿e to takie owocowe pizze? Jak to wygl±da?
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#200 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 469
|
Poa Alpina- wydaje mi sie ze chodzi o drinki
|
|
#201 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 036
|
lekkie R.
1. Pe³noziarnisty placek owsiany z wiórkami kokosowymi i borówkami podany z ³y¿eczk± mas³a orzechowego, serkiem homogenizowanym, borówkami i odrobin± miodu lipowego; kawa z mlekiem. 2. 2 kromki chleba graham z pieczonym twarogiem i pomidorem. 3. Grillowana pier¶ z kurczaka, ry¿ br±zowy, broku³y gotowane na parze. przek±ska: kawa z mlekiem, brzoskwinia yoga meltdown level 1 4. Sa³atka: mix sa³at, pomidorki koktajlowe, papryka, grillowana pier¶ kurczaka, oliwa, zio³a. |
|
|
|
#202 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
|
|
#203 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 49
|
hej
utrzymanie I serek wiejski z rodzynkami siemieniem lnianym musem jab³kowym z wiórkami kokosowymi i ananasem kalarepka II dwie kromki chleba pe³noziarnistego (ok 180 g) jedna z mas³em crunchy druga z faszerowan± polêdwic± z indyka sok pomidorowy 300ml III pó³ wêdzonej makreli po³owa broku³a na parze IV "shake" z ma¶lanki naturalnej banana i siemienia lnianego V 3 jaja na twardo, pomidor VI serek wiejski 200g ze s³onecznikiem ok 30g + orzechy ziemne ok 2 gar¶cie VII 2 jab³ka
|
|
|
|
#204 | ||
|
Zadomowienie
|
Haha, a mo¿e rzeczywi¶cie!
Nigdy nie zna³am siê na drinkach.Cytat:
.riddle92 Oj tam, trzeba æwiczyæ siln± wolê - czytaj bloga i szukaj czego¶ specjalnego dla siebie! ![]() Wystrzegam siê jedzenia niczym wróbelek jak ognia . Ze mnie jest du¿e silne ptaszysko![]() .Ca³y Fitness Blender jest dla mnie mi³± odmian±, a maj± ca³e mnóstwo zestawów æwiczeñ do wyboru. Cytat:
Dzisiejsze U - pierwszy dzieñ okresu, du¿o ³a¿enia po mie¶cie, wy¶mienity humor i dobre jedzonko .¦niadanie: Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: gruszk± w cynamonie, serkiem homo, ma³± ¶liwk±, migda³ami i miodem wielokwiatowym Na mie¶cie: * Lody Magnum Chocolate & Nuts waniliowe z sosem czekoladowym w polewie z bia³ej czekolady z orzechami ziemnymi i chrupkami pszennymi 52g (ty³ka nie urywaj±...) * Krucha babeczka budyniowa z kruszonk± i mnóstwem rozmaitych owoców m.in. jagody, rabarbar, wi¶nie (a¿ ciê¿ko by³o siê po³apaæ, jakich owoców do niej nawciskano - by³a rewelacyjna! Ostatnio gdy ju¿ zdarza kupiæ mi siê jaki¶ wypiek na mie¶cie, trafiam na prawdziwe cacuszkaObiad: Pier¶ z kurczaka sma¿ona bez t³uszczu, kasza jaglana z mas³em, sa³atka z cukinii i kolorowych papryk Fitness Blender's Butt Lift Workout http://www.youtube.com/watch?v=q_30fjI1qhU Podwieczorek: Jogurt truskawkowy 120g (mama siê przejê³a, ¿e biorê antybiotyk i nakupowa³a mi jogurtów - szkoda, ¿e owocowych . No ale przecie¿ nie wyrzucê, a od kilku zjedzonych raz na ruski rok nie umrê)Kolacja: 2 kromki i piêtka razowca z serami ple¶niowymi, pomidorem i sa³at± Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, bia³a, zio³owa.
|
|
#205 |
|
Raczkowanie
|
Moja R
I. Owsianka: banan, pó³ jab³ka, 4 ³y¿ki p³atków owsianych, rodzynki, siemiê lniane, otrêby, ³y¿eczka miodu (prawdziwy- babcia hoduje pszczó³ki )II. Pó³ torebki ry¿u br±zowego, kotlecik mielony z miêsa drobiowego, marchewka z jab³kiem, czerwona kiszona kapusta. Trening z Chodakowsk± III. Cukinia zapiekana z drug± po³ow± ry¿u br±zowego z jajkiem. IV. Sa³atka (sa³ata, pomidory, rzodkiewka, papryka, cebula, oliwa) i 1/3 makreli wêdzonej V. Serek wiejski z ogórkiem i rzodkiewk±. 3 litry wody + dwie zielone herbaty Edytowane przez Mesis Czas edycji: 2013-08-12 o 22:15 |
|
|
|
#206 |
|
Raczkowanie
|
Na pocz±tek siê przywitaæ wypada- wiêc dobry wieczór wszystkim
![]() Od kilkunastu dni przegl±dam w±tek, czytam podwieszone tematy i w koñcu poczu³am siê na si³ach stawiæ czo³a wyzwaniu. Teraz mam 68 kg, waga w której siê dobrze czu³am to by³o 55 kg i ku temu bêdê zmierzaæ.. mam nadziejê ¿e siê uda Mo¿e kilka s³ów o sobie... jestem wegetariank± od ponad 10 lat, leniem na wszelkiego rodzaju æwiczenia (walczê z tym- jutro basen 6 rano), w pracy przebywam od 8-17, nierzadko i d³u¿ej.. Na jutro wszystkie posi³ki ju¿ przygotowane to siê podzielê, mo¿e jeszcze jakie¶ Wasze wskazówki wpadn± ![]() 8:15 2 kromki razowca z mozarell±, pomidorem, sa³at±, rzodkiewk±, ogórkiem i szczypiorkiem, kawa z mlekiem 3% bez cukru. 11:00 2 brzoskwinie + gar¶æ orzechów 14:00 2 gar¶ci kostki sojowej w sosie pomidorowym z mnóstwem przypraw sa³atka z ogórków ma³osolnych i cebuli 17:00 sa³atka z broku³ów (5 ró¿yczek + 2 ³y¿ki s³onecznika+ ³y¿ka oleju lnianego + czosnek + makaron ry¿owy50 g) 20:00-21:00 twaróg ze szczypiorkiem - 200 g W tzw miêdzyczasie oko³o 1 litra wody, staram siê piæ wiêcej, mam z tym problem - nie czujê pragnienia.. Je¶li kto¶ rzuci³by okiem i mia³ jakie¶ sugestie - chêtnie poczytam. Dziêkujê
Edytowane przez GabrysiaBrycha Czas edycji: 2013-08-12 o 22:58 |
|
|
|
#207 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#208 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:58 ---------- Poprzedni post napisano o 00:57 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:07 ---------- Poprzedni post napisano o 00:58 ---------- Cytat:
moje dzisiejsze R (tytu³ "pó¼no wsta³am, boli mnie brzuch i nie umiem biegac") I. dosyæ standardowo, jajecznica z dwóch jajek,pestki s³onecznika, banan rekreacyjny rower II. brzoskwinia, zapiekanka (warzywa, ser mozarella, oliwa, s³onecznik, kurczak, makaron ciemny), dwie kokilki (takie malutkie) ciasta razowego z borówkami bieg - planowo by³o jakie¶ 40 minut, da³am radê dwadzie¶cia a resztê przesz³am, pieknie III. mój ulubiony ostatnio ser bialy z mlekiem i ¿elatyn±, doda³am borówki i by³ przepyszny ! kawa z mlekiem, lyzka lodów :3IV. w³a¶nie jem - resztki zapiekanki, trochê tuñczyka wsw
|
|
#209 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jeszcze tylko 3 tygodnie i wreszcie bêdê mog³a je¶æ co chcê i jak chcê, a nie to, co mi kto¶ przygotuje ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Na ¶niadanie mo¿esz sobie spróbowaæ zrobiæ choæby "tofucznicê", wegañski omlet, jak±¶ fajn± pastê kanapkow±, a w weekend, gdy rano ma siê wiêcej czasu mo¿e jakie¶ placuszki z mleka ro¶linnego i m±ki pe³noziarnistej? Przegl±dam czasem blogi wegetariañskie i wegañskie, wiêc wiem, ¿e ta dieta pozwala wyczarowaæ w kuchni takie cuda, ¿e hej ![]() W II jedn± brzoskwinie zamieni³abym na serek wiejski lub ma³y jogurt naturalny. Wêgle doda³abym do III posi³ku, a nie do IV, bo jestem zwolennikiem ich jedzenia w pierwszej po³owie dnia na redukcji, ale je¶li nie bêdzie Ci to przeszkadzaæ w gubieniu kilogramów to ok. Za to w IV doda³abym jakie¶ str±czki. My¶lê, ¿e cieciorka albo soczewica fajnie by siê komponowa³y. Natomiast du¿ym plusem jest to, ¿e dbasz o fajne, urozmaicone i zdrowe posi³ki w pracy. Nie ka¿demu chce siê wieczorem gotowaæ i pakowaæ jedzenie do pojemników. Wrzuæ wiêcej bia³eczka, pij wiêcej wody, KONIECZNIE przekonaj siê do sportu (musi byæ jaka¶ dziedzina, któr± lubisz!) i wró¿ê Ci sukces ![]() Cytat:
Twoje jad³ospisy s± ma³o standardowe, ale zawieraj± chyba wszystko,co powinny zawieraæ, wiêc nie mam uwag ![]() To jeszcze tylko moje U i koñczê ![]() ¦niadanie: jajecznica z suszonymi pomidorami i miêt±, 2 kromki razowca ze ¶wie¿ymi pomidorami i szczypiorkiem II ¶niadanie: serek wiejski, winogrona (T¯ kupi³ ich jak±¶ abstrakcyjn± ilo¶æ i chyba nie zjem ich do koñca ¿ycia ), ze 2 ¶liwkiObiad: leczo (cukinia, papryka, pomidory, cebula, resztki z kurczaka, który wczoraj by³ na obiad) Podwieczorek: du¿y jogurt naturalny z otrêbami i orzechami w³oskimi Kolacja: sa³atka z kuskusu, bobu, sera feta, winogron, szpinaku i bazylii z sosem oliwno-miodowym.
|
|
#210 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Soczewica dzi¶ wpadnie ![]() wieczorem siê pochwalê. Cytat:
![]() do wody próbujê sie przekonaæ, ³atwo nie jest, ale walczê. I pochwalê siê - dzi¶ basen o 6 rano zaliczony! [/QUOTE] ---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ---------- Cytat:
jaja i wszelkie produkty mleczne - jak najbardziej zjadam.
Edytowane przez GabrysiaBrycha Czas edycji: 2013-08-13 o 09:51 |
||||||
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.

)
ale pomy¶lê nad jakimis pastami warzywnymi... Przypomnia³a¶ mi ze dawno robi³am paprykarza warzywnego, wiec bêde musia³a zrobiæ.. Dziêkujê za zerkniecie 

, a szpinak i broku³y to samo zdrowie.
.
), bo biorê antybiotyk 

Bo jak nie czeka mnie przeszczep 

).
Ostatnio gdy ju¿ zdarza kupiæ mi siê jaki¶ wypiek na mie¶cie, trafiam na prawdziwe cacuszka