![]() |
#181 |
Konto usunięte
|
Dot.: złote myśli, czyli wasze ulubione cytaty.
Bądź śmiały i odważny.
Kiedy spojrzysz wstecz na swoje życie, bardziej będziesz żałować, że czegoś nie zrobiłeś, niż że coś zrobiłeś. Kto stawia sobie za cel doskonałość, osiąga więcej niż przeciętność. Kto stawia sobie za cel przeciętność, nie osiągnie nawet tyle. No więc....Kim jesteś Ty? -Tej siły cząstką drobną, Co zawsze złego chce i zawsze sprawia dobro. J.W. Goethe ‘Faust” Młodość jest jak przedmowa do książki, czasem książka co innego zawiera, nie to, co obiecywała przedmowa. Kobieta bardziej kocha dziecko niż męża. Bo dziecko jest na pewno jej, a mąż nie zawsze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Konto usunięte
|
Pieniądze szczęścia nie dają. Pozwalają jedynie szukać go w większej liczbie miejsc. Młodzi mężczyźni chcą być wierni, ale nie są. Starzy chcą być niewierni, ale nie mogą. Oscar Wilde Pieniądze i sukces nie zmieniają ludzi, ujawniają tylko ich prawdziwą naturę. Will Smith Największe cierpienie w życiu powodują zgniecione płatki róż, a nie kolce. Jack Higgins Nie ma przyjaźni, która by wytrzymała próbę odkrycia cudzej tajemnicy, zwłaszcza gdy taka tajemnica może zranić miłość własną człowieka. Aleksander Dumas „Trzej muszkieterowie” Prawda to cudowna i straszliwa rzecz, więc trzeba się z nią obchodzić ostrożnie. Albus Dumbledore „Harry Potter i Kamień Filozoficzny” Naprawdę niczego nie daje pogrążanie się w marzeniach i zapominanie o życiu. Albus Dumbledore „Harry Potter i Kamień Filozoficzny” Muszę Ci wyjaśnić, jak doszło do tego, że stary człowiek popełnił tyle błędów! Bo teraz widzę, że to, co zrobiłem i to czego nie zrobiłem w stosunku do Ciebie, nosi wszelkie znamiona błędów mojego wieku. Ty nie możesz wiedzieć, jak się czuje i jak myśli stary człowiek. Ale starzy ludzie ponoszą winę, jeśli zapomną jak to jest, kiedy jest się młodym.....i wszystko wskazuje na to, że ja właśnie zapomniałem..... Albus Dumbledore “Harry Potter i Zakon Feniksa” Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć. Albus Dumbledore “Harry Potter i Zakon Feniksa” Zapomniałem tylko…..to jeszcze jeden błąd starego człowieka.....że istnieją rzeczy zbyt głębokie by się mogły zabliźnić. Nikt nie wbije Cię w kompleks niższości, jeśli mu na to nie pozwolisz. Eleonor Roosvelt Jeśli coś kochasz, puść to wolno -jeśli wróci, jest Twoje, -jeśli nie, nigdy Twoim nie było. Paulo Coelho Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych, ale i za te, które w innych budzi. Stefan Wyszyński Czasem gdy bardzo czegoś chcemy, robimy wszystko, by inni ludzie myśleli, że tak nie jest. Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło – odparł. - Wtedy ja powiem Ci skąd pochodzi. Jonathan Carroll „Poza ciszą” Największa siła to przebaczyć, gdy ukochany niestety odchodzi, usiłując oddać innym to, co przyrzekał Tobie...... Wszyscy marzymy, lecz nie tak samo. Ci, co śnią – w najgłębszych zakamarkach umysłu – budzą się by odkryć próżność swych ciał; ci natomiast, co za dnia marzą, to ludzie niebezpieczni, ponieważ mogą – oczy mając otwarte – wprowadzić swoje marzenia w czyn. T.E. Lawrence „Siedem filarów mądrości” Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 Czas edycji: 2008-12-28 o 18:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Konto usunięte
|
Desideratus – Upragniony Krocz spokojnie wśród zgiełku i pośpiechu -pamiętaj jaki pokój może być w ciszy. Tak dalece jak to możliwe, nie wyrzekając się siebie, bądź w dobrych stosunkach z innymi ludźmi. Prawdę swa głoś spokojnie i jasno, słuchaj też tego, co mówią inni, nawet głupcy i ignoranci, oni też mają swą opowieść. Jeśli porównujesz się z innymi, możesz stać się próżny lub zgorzkniały, albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od Ciebie. Ciesz się zarówno swymi osiągnięciami, jak i planami. Wykonuj z sercem swą pracę, jakakolwiek by była skromna. Jest ona trwałą wartością w zmiennych kolejach losu. Zachowaj ostrożność w swych przedsięwzięciach -świat bowiem pełen jest oszustwa. Lecz niech Ci to nie przesłania prawdziwej cnoty, wielu ludzi dąży do wzniosłych ideałów i wszędzie życie pełne jest heroizmu. Bądź sobą, a zwłaszcza nie zwalczaj uczuć: nie bądź cyniczny wobec miłości, albowiem w obliczu wszelkiej oschłości i rozczarowań jest ona wieczna jak trawa. Przyjmuj pogodnie to, co lata niosą, bez goryczy wyrzekając się przymiotów młodości. Rozwijaj siłę ducha, by w nagłym nieszczęściu mogła być tarczą dla Ciebie. Lecz nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znudzenia i samotności. Obok zdrowej dyscypliny bądź łagodny dla siebie. Jesteś dzieckiem wszechświata, niemniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy jest dla Ciebie jasne, czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki, jaki być powinien. Tak więc bądź w pokoju z Bogiem cokolwiek myślisz o jego istnieniu i czymkolwiek się zajmujesz i jakiekolwiek są twe pragnienia: w zgiełku ulicznym, zamęcie życia zachowaj pokój ze swą duszą. Z całym swym zakłamaniem, znojem i rozwianymi marzeniami ciągle jeszcze ten świat jest piękny. Bądź uważny, staraj się być szczęśliwy. Tekst znaleziony w starym kościele w Baltimore datowany w roku 1692 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
To jest nieszczęście i muszę je znosić, a nie kazać niewinnemu, otaczającemu mnie światu cierpieć wraz ze mną.— Mario Puzo Ojciec chrzestny
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
Oj... ja mam ze 100 ulubionych cytatów (wypisuję je w notesie)
![]() Postaram się wybrać te moje ulubione: "Codziennie patrz na świat jakbyś widział go po raz pierwszy"- E.E. Schmitt "Przestałem marzyć, a jak człowiek przestaje marzyć to umiera"- R. Riedel "Czasem nawet obca osoba staje się kimś bliskim...""...czasem najbliżsi stają się obcy"- Czasem słońce czasem deszcz "Fortunę zdobędzie każdy, ale szacunek to całkiem inna sprawa"- Czasem słońce czasem deszcz "Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeśli nie nosimy go w sobie"- Moulin Rouge "Zawsze na świecie ktoś na kogoś czeka, czy to na dalekiej pustyni, czy w samym sercu gwarnego miasta. I gdy w końcu skrzyżują się drogi tych dwojga i spotkają się ich spojrzenia, to wtedy znika cała przeszłość i cała przyszłość. Liczy się tylko to ta chwila i owa niewiarygodna pewność, że wszystko pod sklepieniem niebieskim zostało zapisane jedną Ręką. Ręką, która obdarza miłością i stwarza bliską duszę dla każdego śmiertelnika, który w słonecznym świetle krząta się niestrudzenie, wypoczywa i szuka swojego skarbu. Bo jeśliby tak nie było, to marzenia całego ludzkiego rodzaju nie miałyby najmniejszego sensu."- P. Coelho ”Baw się dobrze to są właśnie te stare dobre czasy, za którymi zatęsknisz w przyszłości”- J. Canfield, M.V. Hansen, K. Kirberger ” Widzieć można tylko poprzez serce. Najważniejsze jest niedostrzegalne dla oczu.” Antoine de Saint Exupery ”Nie płacze, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło”- G.G. Marquez ”Lepiej być nienawidzonym za to kim się jest niż kochanym za to kim się nie jest”- K. Cobain ”Świat zobaczyć w Ziarenku Piasku, Niebo w Dzikiej Roślinie, Nieskończoność uchwycić w ręku, A Wieczność w godzinie.” W. Blake ”Nie próbuj mówić o miłości, Bo ona w słowach się nie mieści, jest jak wiatr cichy, niewidzialny, Co tylko czasem zaszeleści.”- W. Blake ”Aby zrozumieć ludzi trzeba starać się usłyszeć to, czego nie mówią i być może nigdy nie powiedzą”- Autor nieznany „Co jest najśmieszniejsze w ludziach: Zawsze myślą na odwrót: spieszy im sie do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem. Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie. Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli.”- P. Coelho ,Miłość nie pragnie , aby jej dogadzano, ani nie stara się o własną wygodę; lecz troszczy się o dobro innych i buduje Niebo pośród piekielnej rozpaczy." William Blake ”Są takie chwile w życiu każdego człowieka, od ktorych nawet pamięć ucieka. Lecz są też chwile, dla ktorych trwania, warto poświęcić wieki czekania.”- autor nieznany ”Na marmurowej wyrył płycie czas wieczne prawa dla ludności: Nic piękniejszego ponad życie, W życiu nic ponad czar miłości”- Lope de Vego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
to wiersz ale go uwielbiam
Tam mnie pochowaj gdzie rosna poziomki Gdzie puszystych konwalii chybotliwe dzwonki Jak naczynia swiete z milosci poczete Ku niebu sie wspinaja na obrzeze łąki Rano mnie pochowaj zanim slonce wzejdzie Zanim pierwsze kolibrow rozlegna sie cwierki Wtedy gladsza jest droga i kroki beda żwawsze Tych co mnie tutaj zostawia na zwasze J. Niećko "Requiem"
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
"Nigdy nie mów o uczuciach, jeśli one naprawdę nie istnieją. Nigdy nie patrz w moje oczy, jeśli wszystko co robisz, jest kłamstwem."
"Przyjdź. Opowiem ci, jak twoja nieobecność boli." "Bo w chwilach takich jak ta, tęsknię za tobą najbardziej." "Zaczęła się bać, że on mógłby przestać być częścią jej życia." "Przepraszam, że nikt nie potrafi zmyć uśmiechu z mojej twarzy." "No i co, że potem będę płakać. Ważne, że choć przez chwilę mogę być szczęśliwa." "Może i nie jestem idealna, ale idealnie sobie z tym radzę." "I znów wstanę rano... Pociągając tuszem rzęsy, powiem do siebie : Jesteś gotowa, by ponownie się rozczarować." "Doszłam do wniosku, że skoro i tak skończę w piekle, to mogę po drodze zaszaleć." "Nie ma facetów idealnych. Są tylko tacy, jakimi chcą ich widzieć kobiety."
![]() |
#188 |
Przyczajenie
|
"Na czyje siły i rozum obliczone jest ludzkie życie..." - Bogumił Niechcic z "Nocy i dni"
miłość zabiera dwa serca w całości a oddaję jedno rozdarte.. Kochać Kogoś A Potem Stracić To Jak Kupić Szczęście I Łzami Zapłacić ![]() Żebyś ty wiedział jaki zadajesz mi ból, to umarł byś ze zmartwienia:-(( Gdy w Sercu Umiera Radość Życia, Na Twarzy Uśmiech Nadal Widnieje... I móc polecieć chociaż raz... ponad śmierć… ponad czas... Nikt Nie Będzie Mówił Jak Mam Żyć, Bo Nikt Za Mnie Nie Umrze Czasami są takie dni że, człowiek przytuliłby się nawet do jeża... Nie trać czasu dla kogoś kto nie ma go dla ciebie. ...Postaw przecinek w swoim życiu zanim Pan Bóg postawi Ci kropkę... ...Bo tak naprawdę wierzymy w coś, co nigdy się nie spełni... Nie trać czasu z kimś, kto nie ma go aby go spędzać z Tobą. Czas nie leczy ran...on tylko przyzwyczaja do bólu Edytowane przez xXxVingaxXx Czas edycji: 2009-08-05 o 17:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Raczkowanie
|
"Wielki sukces i wielka miłość wymagają wielkiego ryzyka" - kalendarz "365 rad jak szczęśliwie przeżyć życie"
![]()
![]() |
![]() |
#190 |
Raczkowanie
|
"cokolwiek zrobisz każdego dnia będę kochał Cię jeszcze bardziej"
sms Piorta do Magdy oczywiście z "Magdy M" Edytowane przez Usagi89 Czas edycji: 2009-08-17 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Raczkowanie
|
Nigdy z niczego nie rezygnuj, jeśli osiągnięcie celu wymaga czasu...czas i tak upłynie....
![]() |
#192 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() szkoda tylko że w życiu ciężko spotkać takiego Rhetta ![]() a oto moje : Piękne kobiety zostawmy mężczyznom bez wyobraźni Marcel Proust To tylko pewnego rodzaju przykrość nie być kochanym. Prawdziwym nieszczęściem jest - nie kochać Albert Camus Człowiek się nie zmienia, człowiek czasem - po prostu - daje się tylko poznać z innej strony. Władysław Grzeszczyk [...] miłość trzeba budować, odkryć ją to za mało Paulo Coelho A w co wierzyły dzieci ,które dziś śpią pod dworcem? (nie wiem skąd to ale strasznie mi się podoba ![]() Marzyć, oznacza pragnąć gwiazdki z nieba. Działać- to wiedzieć której ![]() Dopóki mogę iść o własnych siłach, pójdę tam, gdzie zechcę ![]() ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- Niektóre kobiety są po to, by je wielbić, inne - żeby je bzykać. Problem mężczyzn polega na tym, że ciągle mylą pierwsze z drugim!!! Kobieta nie goni za mężczyzną, bo kto kiedy widział, żeby pułapka goniła mysz ![]() Są dwie rzeczy, których mężczyzna ukryć nie potrafi - kiedy jest pijany i zakochany… Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie…
![]() |
![]() |
#194 |
Raczkowanie
|
O tak, Rett Butler to ideał. Uwielbiam cytaty z "Przeminęło z wiatrem", w ogóle lubię złote myśli. Ostatnio spodobało mi się to:
"A gdy już wrócisz, to usiądę Ci na kolanach, oprę moje dłonie na twoich ramionach i będę całować twoją twarz. Kawałek po kawałku. Obiecaj mi, że mnie nie rozbierzesz, zanim skończę..." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zadomowienie
|
Kilka moich cytatów (mam ich mnóstwo
![]() "Ucz swoje dzieci milczec. Mówic nauczą się same" (B.Franklin) i podobne: "Potrzeba dwóch lat, aby nauczyc się mówic, pięcdziesięciu, aby nauczyc się milczec." (E. Hemingway) "Bóg nie zsyła nam rozpaczy, aby nas zabic, lecz by nowe pobudzic w nas życie." (H. Hesse) "Trzeba życ jak nowo narodzony anioł, jak kobieta, która kocha lub jak człowiek, który ma umrzec." (M. Maeterlinck) "Dopiero w samotności człowiek jest naprawdę sobą." (J.O. Gasset) "Jesteśmy po to, by nie dawac za wygraną. W ten sposób odkrywamy, kim jesteśmy." ( T. Wolff) "Na swoją dobrą opinię musimy pracowac dwadzieścia lat. Wystarczy pięc minut, by ją utracic." (W. Buffett) "Moje życie czekało na ciebie. Twoje stąpnięcie było uderzeniem mojego serca." (P. Cavafy) "Trzeba miec wytrwałośc i wiarę w siebie. Trzeba wierzyc, że człowiek jest do czegoś zdolny i osiągnąc to za wszelką cenę." (M. Curie-Skłodowska) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
"Lepiej nie mówić nic i wydawać się głupcem, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. "
Edytowane przez aga378 Czas edycji: 2009-08-27 o 19:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
astro-loszka
|
"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"
"Kobieta nie umiera z miłości, lecz z jej braku" Coco Chanel "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy" Marylin Monroe "Zamek, który legnie w gruzach, pozostanie zamkiem. Kupa gnoju, która urośnie w górę, pozostanie kupą gnoju" "Nie ma niedyskretnych pytań, sa tylko niedyskretne odpowiedzi" "Nikt nie zasługuje na twoje łzy, a ten, co na nie zasługuje, nigdy nie doprowadziłby cię do płaczu" "Pisarstwo jest jak prostytucja. najpierw robi się to z miłości do pisania, potem dla kilku przyjaciół, w końcu dla pieniędzy" Molier "Staraj się być zawsze pożytecznym, ale nigdy niezastąpionym" "Obelgi to argumenty tych, którzy nie mają argumentów" "Prawdziwy aforyzm trafia w samo sedno i stamtąd promieniuje" "Nie tyrania mężczyzny dręczy kobietę, lecz jego obojętność" "Tylko niekochani nienawidzą" Charlie Chaplin "Nienawiść jest niczym w porównaniu z pogardą" "Lepiej, żeby się na ciebie gapiono, niż, żeby cie przegapiono" Mae West "Nie ma ludzi niewinnych, są tylko źle przesłuchani" - Feliks Dzierżyński "Dzielone cierpienie jest połową cierpienia. Dzielona radość jest podwójną radością" "Szanuj szczęście. Jest tylko wypożyczone" "Łzy nie są oznaką słabości, lecz dowodem na to, że nasze serce nie wyschło jeszcze i nie stało się pustynią" "Należy ukrywać to, co się czuje, by zachować to, co się kocha" "Głupiec nie wybacza i nie zapomina. Naiwny wybacza i zapomina. Mądry wybacza, ale nie zapomina" "W miłości kobieta cnotliwa mówi nie, namiętna - tak, dziwaczna - taki i nie, a kokietka ani tak, ani nie." "Kłamca nigdy nikomu nie uwierzy, złodziej nigdy nikomu nie zaufa" "Płyń zawsze pod prąd, bo z prądem płyną tylko śmiecie" "Zawsze celuj w księżyc, bo jeśli nie trafisz, przynajmniej będziesz między gwiazdami" ~~"Mężczyzna pozostaje zazwyczaj bardzo długo pod wrażeniem, jakie zrobił na kobiecie." Człowiek mądry uczy się na cudzych błędach, człowiek głupi na własnych (Otto von Bismarck) „Przy białym winie myśli się o głupstwach; przy czerwonym winie mówi się o głupstwach; przy szampanie robi się głupstwa.” "Szukając idealnej miłości, można przegapić prawdziwe uczucie..." "Kobieta ma tyle lat na ile wygląda; mężczyzna tyle na ile pozwala mu poczucie humoru" "Dziewczyny niedorosłe do seksu bawią się w miłość, faceci niedorośli do miłości bawią się w seks." "Życie jest jak melodia, przez nie trzeba iść przebojem...." "Gdy wabi cię ognik, idź za nim. Być może zabrniesz na manowce, ale nigdy nie będziesz sobie wyrzucać, że może była to Twoja Gwiazda" "Czasem to, przed czym uciekasz jest tym, czego szukasz…" "Twarz mężczyzny jest jego autobiografią, twarz kobiety - jej powieścią." "Bycie pisarzem to nie jest kwestia wyboru. Chyba, że nie chce się wstawać do pracy na siódmą. Ale jeśli ktoś ma tylko taki powód, powinien się zastanowić, czy nie lepiej zostać utrzymanką - obowiązki są proste i też można się wyspać". Piotr Siemion "Chcesz być szczęśliwa przez chwilę? zemścij się.. Chcesz być szczęśliwa zawsze? przebacz!" "Moralne oburzenie składa się przeważnie w 2% z moralności, w 48% z oburzenia i w 50% z zawiści". "Mój mózg,to mój drugi ulubiony organ". (Woody Allen) "By dojść do źródła, trzeba płynąć pod prąd". ( St. J. Lec ) "Mężczyzna, który prawi morały, jest zwykle hipokrytą, a kobieta, która to czyni, jest zawsze brzydka". "Brzydkie kobiety są zawsze zazdrosne o swoich mężów. Piękne kobiety nie mają na to czasu. Są stale pochłonięte zazdrością o mężów innych kobiet"
![]() |
#198 |
Zadomowienie
|
sub
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
- W miłości dwie wolnościa łączą się w jedną słodką niewolę
- Kochać i być kochanym to tak jakby z obu stron grzało nas słońce -Kwiat szczęścia najpiekniej rozkwita gdy opromienia go światło miłości - I wanna be loved by you nobody else but you ! - M Monroe - Jeden dzień może byc perłą a cały wiek nie mieć znaczenia - Życie to Twoja własna historia więc przeżyj ja jak najpiękniej. - Nie w poznaniu leży szczęscie lecz w dążeniu do niego- Edgar Allan Poe
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() _________ Tego samego autora, z tym że z "Losu powtórzonego" Do dziś uważam ten wieczór za najszczęśliwszy i najbardziej magiczny w moim życiu. (...) Powietrze nie pachniało nigdy tak słodko jak wtedy, księżyc nigdy nie był taki okrągły, gwiazdy - nigdy tak blisko, a ja nigdy nie czułam się taka piękna, taka kobieca, taka wyjątkowa __________ Uśmiechaj się zawsze - nawet wtedy, gdy jesteś smutny. Nigdy bowiem nie wiadomo, kto i kiedy może się w Twoim uśmiechu zakochać! ![]()
"Nie odmówiłaby nawet, gdyby zaproponował wspólną wizytę w piekle celem wypicia filiżanki gorącej smoły w towarzystwie ognistych demonów" Edytowane przez moon_light Czas edycji: 2009-09-03 o 18:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Wtajemniczenie
|
"Większość ludzi ma tyle szczęscia, na ile sobie pozwoli" - Abraham Lincoln
"Pozostawmy piękne kobiety mężczyznom bez wyobraźni." - Marcel Proust ![]() Nie rozpaczaj, że przegrałeś bitwę - trzeba wiele odwagi, by dojść tam, gdzie się bitwy przegrywa. (nia pamiętam czyje to) fajny wątek ![]()
![]() |
#202 |
Raczkowanie
|
"Z kazdym dniem rosnie liczba osob, ktore moga mnie pocalowac w dupe." Niestety, nie wiem, kto jest autorem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
astro-loszka
|
"Nie odwracaj kamieni, jeśli nie chcesz zobaczyć bladych stworzeń, które pod nimi mieszkają"
(Janet Fitch - Biały Oleander)
![]() |
#204 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() "Archeolog to wymarzony mąż. Im kobieta jest starsza, tym bardziej się nią interesuje" A. Christie Agata Christie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Raczkowanie
|
-Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu i szybko odchodzą. Niektórzy zostają przez chwilę i zostawiają ślady w naszych sercach. A my już nigdy, przenigdy nie jesteśmy tacy sami
-Miłość jest tylko złudzeniem. Opowieścią, którą wymyśla się dla siebie o innej osobie -Świat jest ciekawy, bo nic sie nie dzieje po naszej myśli -Jest jednak granica ktorej nie wolno czlowiekowi przekroczyc, jesli ma sie dalej nazywac czlowiekiem. Ta granica jest krzywda ludzka -Ludzie poruszają się po wytyczonych przez los albo przeznaczenie- obojętnie jak to nazwać- trasach. Na mgnienie oka krzyżują się one z naszymi i idą dalej. Bardziej niż rzadko i tylko nieliczni zostają na dłużej i chcą iść naszymi trasami. Zdarzają się jednak i tacy, którzy istnieją wystarczająco długo, aby chciało się ich zatrzymać. Ale oni idą dalej... -I tylko te drzwi pozostaną zamknięte, do których nigdy nie zapukałeś... -Niestety, na najpiękniejsze miejsca też spadają bomby... -Na tym polega życie, na serii drugich szans... -Miłość to niedparte pragnienie bycia nieodparcie pragnionym... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Przyczajenie
|
"Wczoraj do Ciebie nie należy, jutro niepewne, tylko dziś jest Twoje".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Rozeznanie
|
Dzisiaj w notatkach znalazłam kilka testów z książki Tokarczuk. Czym prędzej przepisałam na bloga, by nie uległy zapomnieniu w stosie papierówCytaty Bieguni Olga TokarczukWkleję poniżej ciekawsze
![]() "Mieszkanie nie zrozumie, co się stało. Mieszkanie myśli, że właściciel umarł. Odkąd zatrzasnęły się drzwi i klucz zazgrzytał w zamku, wszystkie dźwięki dochodzą tu przytłumione, pozbawione cieni i krawędzi" "Chciałabym wyjść, ale nie mam dokąd. Tylko moja obecność nabiera wyraźnych konturów, które drżą, falują, i to boli.W jednej chwili odkrywam prawdę : nic już się nie da zrobić - jestem." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Przyczajenie
|
piekne.........
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Rozeznanie
|
Mam strasznie dużo złotych myśli spisanych gdzieś, muszę poszukać
![]() Narazię pamiętam powiedzenie jednego z moich wykładowców (całkiem możliwe, że to nie on jest autorem, ale od niego to usłyszałam): Nic dwa razy się nie zdarza, ale wszystko się powtarza ![]()
![]() |
#210 |
Rozeznanie
|
Pisałam to dwie godziny, więc mam nadzieję, że docenicie Drogie Panie
![]() "Szczęście ludzi podobne jest do fal rzeźbionych przez przód okrętu, które natychmiast po jego przejściu giną" Św. Stanisław Kostka "Szczęście człowieka na ziemi zaczyna się dlań wtedy, gdy zapominając o sobie, zacznie żyć dla innych." N.Gogol "Nigdy nie będzie szczęśliwy ten, kogo dręczy myśl, że ktoś inny jest od niego szczęśliwszy". Seneka "Przyjaźń jest najszlachetniejszym uczuciem, do którego zdolne jest ludzkie serce". Carl Hilty "Miłość prawdziwa zaczyna się wtedy, gdy niczego w zamian nie oczekujemy" Antoine de Saint-Exupery "Życie składa się z wielu małych monet. Kto umie nimi obracać, posiada majątek". Jean Anouilh "Człowiek potrzebuje drugiego człowieka więcej, niż chleba i wody". Josef Rattner "Kiedy ofiarujemy innym swe serce, wtedy zawsze zdarza się cud". E. Wiechert "Być zakochanym, to być szalonym przy zdrowych myślach". Owidiusz "Ani kaszlu, ani miłości nie da się ukryć". G. Herbert "Miłość to nie staw, w którym można zawsze znaleźć swoje odbicie. Miłość ma przypływy i odpływy. Ma też swoje rozbite okręty, zatopione miasta, ośmiornice i skrzynie złota i pereł. Ale perły leżą głęboko". Erich Maria Ramarque "Prawdziwa miłość to nie popęd ciała, lecz poryw serca". Jean Clerland "Jeśli nie potrafisz dojść prostą drogą do tego, by nie być pospolitym, to krzywą drogą na pewno do tego nie dojdziesz". Karol Dickens "Każda siła musi kiedyś natrafić na siłę większą, zmuszającą do pokory". "Kropla wydrąża kamień nie siłą, lecz częstym kapaniem" "Budziki zamordowały już miliardy snów, dlaczego więc chodzą bezkarnie?" "Miłość nie jest ślepa, ale cierpi na daltonizm." "Największa choroba dziś to nie gruźlica, ani rak, lecz świadomość, że jest się niechcianym." "Wielu oskarża morze, choć wiatr zawinił..." Dimitros Kamburoglu "Nigdy mnie nie kochał. - szepcze. Podły kłamca. Skąd wiesz? - pytam. Ktoś ci mówi, że jest noc. Pokazuje księżyc. Po dwunastu godzinach nazwiesz go kłamcą?" Aleksander Minkowski "Miłość nie ma serca, więc musi z człowieka wydrzeć jego własne." Joan D. Vinge "Tak w rodzaju męskim, jak i żeńskim zdarzają się nijacy." Jakub Werbiński "Moda jest tak nieznośną formą brzydoty, że trzeba ją zmieniać co pół roku." Oscar Wilde "Precz z moich oczu!... Posłucha od razu. Precz z mego serca! ... I serce posłucha. Precz z mej pamięci! ... Nie... tego rozkazu moja i twoja pamięć nie posłucha." Adam Mickiewicz "Śmiech jest to dobre samopoczucie całego człowieka, okazane w jednym miejscu." Billings "Trzeba śmiać się, nie czekając na szczęście, bo gotowiśmy umrzeć, nie uśmiechnowszy się ani razu." I. de la Bruyere "Każdemu zdarza się być głupcem, przynajmniej przez pięć minut dziennie. Mądrość polega na tym, by nie przekroczyć limitu." E. Hubbaut "Chciałem zmienić świat, lecz doszedłem do wniosku, że mogę zmienić jedynie siebie." Antoine de Saint-Exupery "Każdy człowiek ma określony horyzont. Gdy ten się zwęża i staje się nieskończenie mały, ogranicza się do punktu. Wówczas człowiek powiada: to jest mój punkt widzenia." David Hilbert "Największym złem nękającym świat, jest nie siła ludzi złych, lecz słabość najlepszych." Romain Rolland "Pamiętajmy, że to nie jabłko na drzewie, ale ta para na ziemi, spowodowała te wszystkie kłopoty w ogrodzie." Noel Pierce Coward "Trzeba pokładać nadzieję, wbrew wszelkiej nadziei." Św. Paweł "Każdemu wydaje się, że na miejscu swego bliźniego, mógłby przysporzyć światu wiele dobra, ale nie przyjdzie mu do głowy, że mógłby to równie dobrze zrobić sam." Mikołaj Gogol "Często tak kochamy nasze marzenia, że boimy się ich realicować." "Nie ma czasu, by tracić czas." T. Kotarbiński "Taniej jest mieć własne zdanie, niż własną willę. A mimo to, więcej ludzi ma własną willę, niż własne zdanie." G. Laub "Więcej wysiłku wymaga udawanie, że się wie, niż dowiedzenie się." A. Christie "Sa trzy rzeczy wieczne: wieczne pióro, wieczna miłość i wieczna ondulacja. Najtrwalsze z tego jest wieczne pióro." T. Dołęga-Mostowicz "Interesuje mnie przyszłość, ponieważ mam zamiar spędzić w niej resztę życia." A. Kattering "Do miłości potrzebne są dwie osoby. Nie jedna i nie trzy." M. Kuncewiczowa "Miłość bywa nieszczęśliwa, ale tak naprawdę, człowiek jest nieszczęśliwy, tylko przez jej brak." "Dom, to wynalazek, którego nikomu jeszcze nie udało się ulepszyć." Ann Douglass "Odpowiadaj dobrem na zło, a przezwyciężysz w podłym człowieku zadowolenie ze zła." Lew Tołstoj "Choćby wszystko wokół ciebie było błotem, szukaj z uwagą tego malutkiego kwiatka, który rozraduje twoją duszę." Carlos Torres Postorino "Czy to ty? Powiedz mi, czy ty? ... to ten? W zgiełku uczuć nie chcę zapeszać..." Doris "Ktoś kiedyś powiedział, że na wszystko przyjdzie czas... czas na dojrzewanie i czas na miłość... tą prawdziwą. I miał rację - wszystko jest kwestią czasu." Doris "Miłość, to uczucie, które skrada się powoli, oplatając naszą duszę. Jednak bywa i tak, że staje przed nami twarzą w twarz i wybuchając, krzyczy: TAK! To ty! I chyba to jest najpiękniejsze." Doris "Największą sprawą w życiu jest miłość. Kochać zaś nie można ani w przeszłości, ani w przyszłości. Kochać można w teraźniejszości, w chwili obecnej." Lew Tołstoj "Miłość jest trudniejsza od samozagłady, ponieważ łatwiej jest popełnić samobójstwo, niż sprawić, by ktoś nas pokochał." Andrzej X "Istnieje wiele różnych hałasów, ale tylko jedna cisza." Kurt Tuoholsky "Życie nie jest ani gorsze, ani lepsze od naszych marzeń. Jest tylko zupełnie inne." "Nadzieja... Jedno z tych lekarstw, które nie leczą, ale które pozwalają dłużej cierpieć." "Aby być szczęśliwym w miłości, nie trzeba być ślepym, lecz od czasu do czasu przymknąć oko." "Łatwiej walczyć o swoje zasady, niż żyć zgodnie z nimi." Alfred Adler "Każdy człowiek jest architektem własnego losu." Appius Cleudius Caecus "Tylko serce czuje twoje drgania, ciepło płynie z twoich oczu. Patrzę, widzę siebie gdzieś na końcu kolejki po twoje względy. Patrzysz, tylko nie na mnie. Ból mam wypisany na twarzy. Zdradza cię każdy gest, a ja maluję twój obraz na swej duszy. Pragnienie zaspokajam nadzieją. Jutro też jest dzień. Na pewno coś się zmieni. Choćby pogoda..." "Siedemdziesięciopięciola tek - nikt nie chce nim być, ale każdy chce nim zostać." Karl Heine Bauer "Jesteśmy na tej ziemi, by szukać szczęścia, a nie po to, by je znaleźć." Colette "Wszyscy mężczyźni na świecie to kłamcy, paple, obłudnicy, pyszałki i tchórze, podli i zmysłowi; wszystkie kobiety są perfidne, wyrachowane, próżne, ciekawskie i zepsute; świat jest tylko kałużą bez dna, gdzie czołgają się najpotworniejsze płazy, ale jest na świecie jedna rzecz święta i wzniosła: zespolenie tych dwojga istot, tak okropnych i ułomnych." Alfred de Musset "Miłość to boogie woogie hormonów." ![]() Henry Miller "Kłopot z większością ludzi polega na tym, że tak ciężko pracują na życie, że nie mają już czasu żyć." Helen Leffer "Ani różnica wieku, ani różnica poglądów, nic w ogóle nie może być przyczyną zerwania wielkiej miłości... nic prócz jej braku." M. Dąbrowska "Muzyka wyraża wszystko, co nie może być wypowiedziane, ale o czym nie można milczeć." Wiktor Hugo "Przyczyną połowy naszych błędów życiowych jest to, że odczuwamy, gdy powinniśmy myśleć, a myślimy, gdy powinniśmy odczuwać." John Churton Collins "Miłość to wariacje, lecz tylko idioci nie wariują." A. A. Konar "Prawdopodobieństwo trafienia piorunem wzrasta, jeśli stoisz pod drzewem, wygrażasz pięścią i krzyczysz: Mam gdzieś burzę!" ![]() Johny Carson "Wiele jest takich rzeczy, które już dawno byśmy wyrzucili, ale boimy się, że ktoś mógłby je znaleźć." Oscar Wilde "Z punktu widzenia aerodynamiki, trzmiele nie mają prawa latać, tyle że trzmiele o tym nie wiedzą, więc latają sobie dalej." Mary Kay Ash "Jeżeli chcesz poruszyć ważną kwestię, wal śmiało prosto w oczy. Potem walnij jeszcze raz. A potem jeszcze raz, z całej siły." Winston Churchill "Pokochać kogoś to tak, jak spojrzeć w twarz samemu Bogu." ![]() Wiktor Hugo "Jestem zdania i to całkiem poważnie, że nigdy dzieci nie mogą zrobić rodzicom takiego wstydu, jak rodzice dzieciom." Jan Kurczab "Najlepsze są prezenty pożyteczne. Na przykład: ja jemu chusteczki do nosa, on mi futro." ![]() ![]() Brigitte Bardot "Moda przemija, styl pozostaje." Coco Chanel "Jeśli znajdziesz się w sytuacji, z której nie można wyjść z godnością, udawaj, że znalazłeś się w niej z własnego wyboru." Margaret Atwood "Najdziwniejsze w miłości od pierwszego wejrzenia jest to, że zdarza się ludziom, którzy widywali się od lat." Jean Anouilh "Poniedziałek - dzień długi już z nazwy." Ramon Gomez de la Serna "Człowiek najpierw pragnie być pięknym, potem bogatym, a w końcu tylko zdrowym." Teresa Nietyksza "Chichot jest przyrodzonym stanem każdej kobiety, ponieważ w tym stanie jest im najbardziej do twarzy." Witold Gombrowicz "Dlaczego tak bywa, że kochają nas ludzie, na których miłości nam nie zależy, a my kochamy tych, którym nasza miłość jest niepotrzebna?" "Miłość jest treścią naszego istnienia. Jeśli się jej wyrzekniemy, umrzemy z głodu pod drzewem życia, nie mając śmiałości, by zerwać jego owoc." "Kto kocha, wątpi często w to, w co wierzy najmocniej." "Kiedy życie podsuwa ci cytrynę powiedz: O tak, lubię cytryny. Masz więcej?" "Zanim kogoś skrytykujesz, powinieneś przejść milę w jego butach. W ten sposób, zanim zaczniesz krytykować, oddalisz się o milę od niego i będziesz w jego butach." Frieda Norris "Życie jest surowym nauczycielem, ponieważ najpierw urządza sprawdzian, a dopiero potem udziela lekcji." Vernon Law
Zielony. Szkło kolorowe... Zapraszam do siebie papierowo --> Wszystko, co kocham https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=598830 Edytowane przez Nicponianka Czas edycji: 2012-02-20 o 02:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:28.