|
|
#181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wasze zdanie na temat Halloween.
Cytat:
Transparentów na razie nie widziałam co nie znaczy że ich nie ma lub nie będzie. Dzieci są również oswajane z np Cheerleaderkami a dlaczego dlatego że dzieci mają wybór radosne i miłe wzorce ze stanów lub szara, brutalna, ponura i poważna polska martyrologia. Nawet nasze wesołe święta są siermiężne, a tego co mamy dobre nie potrafimy wypromować. |
|
|
|
|
|
#182 |
|
zuy mod
|
Lajka - aby nie przesadzasz? indoktrynacja to jest od malego na religii, a halloween to tylko okazja do zabawy. dziwi mnie Twoja wroga postawa wobec tego swieta, szczegolnie w kwestii przedszkola. Logicznym jest ze na jezyku angielskim bedzie poruszac sie takie kwestie i bojkotowanie tego jest smieszne.
ale przeciez trzeba byc wiecznie smutnym, co nie? ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#183 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#184 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli to zajęcia z angielskiego, to nie wiem, co jest złego w przedstawieniu dzieciom tego święta.
Swoją drogą, jak miałam osiem lat, to moje wszytskie koleżanki i koledzy szli do komunii. Mieli próby w czasie lekcji, dziewczynki porównywały sukienki, prawie dwa miesiące cała klasa tylko tym żyła. A ja nie szłam. Nie czułam się indoktrynowana, nie czułam się nieszczęśliwa - ot, taka tradycja, której akurat w mojej rodzinie nie było. |
|
|
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Promujesz cokolwiek słowiańskiego swoim dzieciom? Chociażby plecenie wianków na Sobótkę? U nas w rodzinie (ciotki, wujkowie, kuzynostwo, babcie) w weekend w okolicy 21 czerwca wyjeżdzalismy razem nad jezioro, było ognisko i puszczanie wianków ze świecami. Dzieciaki raz w roku miały prawo siedzieć na dworze do świtu (jak ktoreś wytrzymało). A spanie było w namiotach dla chętnych. Marzannę topimy na Wielkanoc od kiedy byłam dzieckiem.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
|
#186 |
|
Konto usunięte
|
nie kupiłam m.in też dlatego ze szkoda mi było wydac 20-30 zł na bzdet ktory po 1 lekcji wyrzuciłabym ( jak bym miała taskać dynię to chyba bym umarła ze wstydu)
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje dzieci na wianki i sobótkę są jeszcze za małe, na topienie marzanny również, dla starszej przyjdzie na to czas za rok, dwa. Z miłych zwyczajów mamy jeszcze chociażby dożynki. Podobnie jak Halloween to dla starszej jedynie dynia, słodycze i przebrania bez większego sensu, Wielkanoc jest również dla starszej niezrozumiała. Natomiast drugiemu dziecku na chwilę obecną to opowiadam o tym do czego służy nocnik i to chwilowo bez efektu. |
|
|
|
|
|
#188 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
? Sama pamiętam jak przynosiliśmy do szkoły podstawowej symbole jesieni, były tam liście, kasztany i między innymi dynie, nie czułam z tego powodu wstydu i nie sądzę, żeby moja mama się z tego powodu wstydziła. A uwierz mi to były czasy, kiedy o Halloween można było usłyszeć z opowiadań "cioci z Ameryki ".
Edytowane przez d76b7b62abc76003533437ba9b2c050aff719167_6124288bc3b3b Czas edycji: 2013-11-01 o 23:00 |
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
biedaczka...pumpkin ![]() obu słówek przecież tylko w halloween się używa Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2013-11-02 o 00:08 |
|
|
|
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
ŁAJKA: kurde, uczylam sie angielskiego dlugo wczesniej niz halloween bylo "modne" w Polsce. I tez sie uczylismy dlaczego tak jest to obchodzone, poznawalismy historie danego swieta, slownictwo z nim zwiazane. Tak samo uczylismy sie o Swiecie Dziekczynienia. Co prawda to nie bylo przedszkole, bo w PRL-owskim przedszkolu jezykow poza polskim nie nauczano, ale w poznej podstawowce juz tak. (I nie mam nic przeciwko PRL cco nie znaczy ze jestem lewakiem czy prawakiem. moje poglady polityczne nie maja nic wspolnego z tym, jak pojmuje ten dzien zabawy). No a co do witch... ekhm...
Hultaj: w wiekszosci spraw sie z Toba zgadzalam, ale ostatnio jedziesz po bandzie, byc moze intencjonalnie, nie moja sprawa. Tak, chcialabym, zeby moje dzieci wiedzialy, czemu inne dzieci ubieraja sie strojnie, bo obchodza EID, albo dlaczzego one dostaja prezenty teraz, a moje pod choinke i jaka jest roznica. Nauka roznic to nic zlego. Problem zaczyna sie, gdy grupa naplywowa stara sie zmienic powszechnie uznawane zwyczaje w danym miejscu. Eeee... sorki. Europa, Polska, juz raaz to przezyla. Nawracanie na Chrzescijanstwo. No i luz. Swiat sie zmienia. Nikt jeszcze nie probowal mnie zabic. A jak sie dowiem, ze wojna wybuchla, to sie naucze jak wykorzystac noz kuchenny zeby sie obronic. Albo nie bede miala szansy. Life is brutal. I jak ktos mi kaze zalozyc burke to tez sie bede bronic. Ale to juz zupelnie OFFTOP.
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. Edytowane przez witchwq Czas edycji: 2013-11-02 o 04:25 |
|
|
|
|
#191 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---- oki ja juz kończę i dziękuję za rozmowę ![]() nie rozumiem ataków, a nawet kpin ze jak to tak mozna nie być zwolennikiem tej pieknej nowo narodzonej tradycji mam prawo do swego zdania.chyba |
|
|
|
|
|
#192 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A tymi świętami słowiańskimi nawet mnie zaciekawiłyście . Np. to puszczanie wianków. Ja to tylko marzanne topiłam w przedszkolu. Święto zmarłych - lubię ten grobowy klimat, to tylko jeden dzień, z tego co tu wyczytałam to to święto to są po prostu dziady po chrześcijańsku? Chyba chodzenie z palmą przed wielkanocą to też jakieś święto słowiańskie. Ja ogólnie niewierząca jestem, więc jeśli robię tego typu rzeczy, to tylko ze względu na tradycję (lub rodzinę, zeby nie było awantur), nie wiarę, czy religię.
|
|
|
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
niedziela palmowa to też dawne święto pogańskie, jakieś tam kulty Maryjne też się z nieba nie wzięły a z kultów pogańskich, a gwiazdka to już najlepszy przykład na to jak święto chrześcijańskie zastąpiło święto pogańskie (bo z tego co wiadomo Jezus jak już to urodził się kilka miesięcy wcześniej).
no i jest jeszcze drobny szczegół a prawdziwa data dnia wszystkich świętych którą w chrześcijaństwie był 13 maj i to święto zastąpiło także nasze pogańskie słowiańskie Dziady...a żeby było ciekawiej to te dynie, dokarmianie zmarłych itd to także nasza kultura słowiańska a nie jakaś tam "hamerykańska". a tu była noc Hupały i nasze słowiańskie święto a kościół też atakował ludzi świętujących, nie dość że kiedyś nam zabronili żyć w naszej słowiańskiej tradycji a niewiernych podpiekali na stosie lub po prostu mordowano za herezje czy czary to teraz znowu wracają do starej śpiewki i krzyczą o pogaństwie, a to nie pogaństwo a tradycja... |
|
|
|
|
#194 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Tylko uważam to za jakiś kompletnie obciachowy instynkt stadny, na przykład w Ameryce Środkowej dziś właśnie ludzie puszczają kolorowe latawce (wierzą, że dusze schodzą na ziemię i latawce wskazują im drogę); a jakoś nikt w Polsce do puszczania latawców akurat dzisiaj się nie garnie. ![]() Rozumiem, jak kolędnicy chodzą po domach, ale dzieci za cukierkami 31.10? Uważam, że to drugie byłoby żenujące. ---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
Po 2 uważam zwyczaj topienia marzanny za bardzo fajny, uważam, że warto go kultywować. Po 3 co nazywamy promocją halołinu; bo ja po prostu uważam, że przez szereg lat puszczania amerykańskich filmów to święto zapadło w pamięc i na nim się niektórzy zaczeli skupiać. Nie wiem tylko po co. Z calym szacunkiem, Indusów jest więcej niż Amerykanów (na przykład) i osobiście mam wrażenie, że gdyby było dużo więcej filmów bolywodzkich ludzie np. częsciej by chcieli kupować piękne kolorowe sari czy pobrzękiwali bransoletami. Nie wiem co jest takiego mega atrakcyjnego w gumie udającej ludzkie różności, sztucznej czerwonej mazi udającej wiadomo co i niby dlaczego miałoby być warto iść w kierunku takich przebieranek. |
||
|
|
|
|
#195 |
|
Raczkowanie
|
Ja tam mam dwa komplety sari ( bo to jest bluzka, halka i właściwy szal do owijania się ), często sobie tak latem chodzę po ulicach, lubię kolorowe ubrania. Impreza z puszczaniem latawców to też fajny pomysł, naprawdę, nie miałabym problemu, gdyby go ktoś u nas skopiował.
Filmów o Halloween jest u nas rzeczywiście dużo i wielu ludziom święto się spodobało. Tak samo Walentynki. Ja w tym nic żenującego nie widzę. W końcu nikt ludzi nie zmusza do wpuszczania dzieci, przebierania się czy nawet do jedzenia dyni tego dnia. |
|
|
|
|
#196 | ||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Jak juz piszecie na tym wątku to chociaz sprawdcie o czym .To nie jest amerykańskie święto .Haloween wywodzi się z Europy jest to to pomieszanie wielu różnych elementów od średniowiecznych zabobonów okultystyczno -spirytystyczno-czanrnomagicznej symboliki az do zwyczajów dawnych ludów celtyckich święta samahein (w którego skład wchodizła wiara w zacieranie się granicy świata żywych i umarłych , składanie ofiar ze zwierząt .ludzi i orgie jako rytualy płodności)i po elementy od współczesnej stylistyki horrorów klasy B ,anapędzane przez sklepy jako świetne źródło dochodu-
Ciekawe że ze średniowiecz sye kpi a w haloween odtwarza sę ówczesne zwyczaje. Mimo waszych entuzjastycznych wypowiedzi nadal nie widze w halloween nic fajnego ani pozytywyengo K .Jest kicz ,komercja , epatowanie brutalnością NIe uważam że wszystko co przedstawiane w mediach jako fajne jest fajne, nie każdy powód to zabawy jaki mi podadzą media jest dobry ,dla mnie ma znaczenie jego źródło ,symbolika To nie jest nowa torebka , to chodzi o oddziaływania pewnych zjawisk, symboli, obrazów na małe podatne na wszystko dzieci. Halloween pokazuje makabre ,drastyczność, czarna magie w pozytywnym świetle jako zabawe ,rozrwyke, Mi się to nie podoba, odobnie jak obecna tendencja do spłycenia– nie ocenia się niczego przez pryzamat wartości, przesłania, etyki – podział jest tylko na fajne i niefajne I wszystko może być fajne nawet to co kiedyś było złe Nie zachęca się do zastanowienia nad symbolika przesłanie, nad skutkami ,geneza Ma być fajne ,ładne. dobra zabawa, impreza. Oczywiście od rzeczy dla dzieci trudno wymagać nie wiadomo jakiej głębi –dlatego albo się stosuje prosty podział na jednoznacznie dobre i złe –tak jak w baśniach chociaż wiadomo że to ma to wiele wspólnego z rzeczywistością albo chodziaż jakas sugestia że niektóre temat są jest wieloznaczny , wymagający refleksji wiedzy –po prostu że nie wszystko dzieli się w kategoriach fajności. Cytat:
gdzie ja coś takiego twierdze ?? : i nei tylko twierdze –„za wszelka cene staram się udowodnic ![]() Mówie że to nie ma dobrego wpływu a negatywny może mieć. Ledwo zasugerowałam że takie epatowanie brutalność może jakis wpływ mieć i to razcje nie pozytywny a wy robicie ze mnie jakiegoś paranoika ![]() Cytat:
Cytat:
![]() to co ze Stanów - radosne i miłe” a Polska- „szara, brutalna, ponura i poważna polska martyrologia.” no ja już chyba wole polską ponura martyrologie, od takiego radosnego i miłego Halloween J Cytat:
Ale w haloween śmierć jest pokazywana w sposób który według mnie nie jest dobry ,. NIe podoba mi sie to , nie chciłabym oswajać dziecka z idea śmierci w taki sposób A oswajac go z okultyzmem nie chce w ogóle Cytat:
Cytat:
chodzi mi o zabobon jako coś co nie ma uzasadnienia w żadnej religii ani w nauce , cos co z punktu widzenia religii jest bałwochwalstwem (rozwinęly się w średniwoeiczu i były sprzeczne z chrześcijaństwem) a z puntku widzenia niereligijnego –bez sensu Cytat:
poza tym znowu nie doczytałaś co pisałam o baśniach się wypowiadłam pozytywnie , co do fantastyki i mitologii to sama czytałam–też drastyczne jako małe dziecko Nie wiem czy jakos to na mnie wpłynęło negatywnie trudno mi osadzić ale nawet jak nie wpłynęło na mnie ale każdy ma inna wrażliwość czy poziom podatności .Poza tym oczywiście są rozne mity i rózne opowieści jedne się nadaja dla dzieci ine nawet dla dorosłych są szokujące. [QUOTE=eyo;43471912] Cytat:
![]() Nie widze sensu w czyms to nie ma żadnych skutków pozytywnych a może mieć negatywne a jak jest z brutalnymi grami komputerowymi –rodzice twierdzili że sa szkodliwie , gracze że nie aż jeden fan gier i naukowiec postanowił to sprawdzić i udowodnić że nie ma no i się rozczarował okazało że niestety ma wpływ negatywny ale dla mnie to wywoluje niesmak , że te wszystkie zachownia kiedy mialy na mysli ułaskawienie złych duchów nei pisłam nic o opętaniu czy w nie wierze czy nie, skąd ty to w ogóle wziełas ![]() Cytat:
Cytat:
Nie trzeba tu nic przypisywać halloween jest straszne, na tym się opiera –podobnie jak horrory o tym że jest cieprienie, śmierć dzieci wiedza ,co w tym bulwersującego ? potem zmartwychwstanie –no jak dla mnie happy end Powrót do zycia -Nie chodzące gnijące zwłoki ,błakające się po nocach duchy których się trzeba bać , wiedzmy znajace groźne czary – jak dla mnie to jest spora róznica. Poza tym powtarzam znowu - chodzi o przesłanie a nie tlyko o przedstawianie samej drastyczności. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Inkwizycja to było wypaczenie a nie podstawa religii ,nikt nie świętuje Inkwizycji Cytat:
ale mi długo post wyszedł myłam że wszystko jasno napisłam i sie nie bede wiecej udzielac w watku a tu się okazuje ze musze powtarzac po 3 trzeci raz to samo bo ciagle ktos cos przekręca
Edytowane przez Dione Czas edycji: 2013-11-02 o 17:12 |
||||||||||||||
|
|
|
|
#197 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Zwyczajnie nie znajduję uzasadnienia, dla którego w szkolnych gazetkach i na planszach miałyby pojawiać się właśnie dynie i szpiczaste kapelusze i wg mnie to jest kompletnie bez sensu. My jako dzieci topiliśmy marzannę i nikomu, śmiem wierzyć, w głowie się od tego nie przewróciło. Natomiast nie każde zaśmiecanie rodzimej kultury musi mi się podobać. ---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- Cytat:
halołinową pamiętam głównie z jakichś popołudniowych seriali i filmów określonej produkcji. Niewiele kojarzę brytyjskich np. filmów z tą tematyką mniej/bardziej w tle. Nawet w Seksie w wielkim mieście Miranda szuka stroju; czy Szrek został nakręcony w wersji halołinowej również.
|
||
|
|
|
|
#198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I w sumie w Wielkiej Brytanii z tego co wiem Halloween także jest hucznie obchodzone, a nie widziałaś go w produkcjach brytyjskich bo jest ich malutko i te które do nas docierają są dostosowane do innego widza. Za to większość tego co mamy w TV jest z USA. |
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dyskusja o Halloween powala. To normalne, że dzieci w szkole uczą się o różnych świętach i tradycjach. Jakoś walentynki w szkole nie wzbudzają takiej agresji.
|
|
|
|
#200 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
, czego by tu nie było (jeszcze przed zmianami ustrojowymi kobiety mogły się kształcić, pracować, ładnie ubrać, posmarować kremem, ludzie jeździli autami ) więc, doprawdy nie wiem, co aż takiego fantastycznego im zawdzięczamy. ![]() Po 2 świat zachodu moim zdaniem boryka się z różnymi problemami natury społecznej (jak chyba zresztą wiele krajów), więc tym bardziej nie rozumiem konceptu bezmyślnego wchłaniania wszystkiego jak leci. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
), nic o świętach arabskich czy induskich.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-11-02 o 20:20 |
||||
|
|
|
|
#201 |
|
Zakorzenienie
|
Rozumiem, że Ty odrzucasz wszystko co z zachodu. Nie chodzisz w jensach, nie słuchasz i nie oglądasz tego co z USA, nie jadasz potraw z zachodnim rodowodem...
I ja myślę, że Halloween to drobiazg. Nie widzę w nim żadnego zagrożenie dla polskiej kultury. Ot, jeden dzień na zabawne, tematyczne imprezy. I jeśli miałabym się czepiać to dominacji zachodu na innych polach. Choć jak napisałam wcześniej to nieuniknione, że ta kultura wchodzi drzwiami i oknami. |
|
|
|
|
#202 |
|
Konto usunięte
|
Ja nie mam nic przeciwko.
W Polsce jest teoretyczna rozdzielność państwa i kościoła, więc Halloween w szkołach nie powinno być niczym nagannym - w końcu to jakaś forma nieszkodliwej zabawy dla dzieciaków. Niestety duża część życia została zamerykanizowana, także to, że kolejny zwyczaj dociera do Polski, to nic dziwnego. Zresztą, jakby się przyczepić, to wszystko można by było podciągnąć pod to, że jest "niepolskie" i "nietradycyjne". Słyszałam, że i nasz dzień Wszystkich Świętych wziął swoje początki od meksykańskiego święta Día de los Muertos
|
|
|
|
|
#203 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Lubię też ryż, czy to oznacza, że mam się dla odmiany jarać się na maksa kulturą azjatycką? Jak makaron to robić z siebie Włoszkę? Nie wydaje mi się. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#204 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym także nie widzę nic złego, jeśli za 20 lat ludzie będą ozdabiali domy na Halloween. Nikomu to nie zaszkodzi. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2013-11-02 o 20:44 |
|
|
|
|
|
#206 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Poza tym mnie nie interesuje, że gdzieś ktoś obchodzi jakieś święto, interesuje mnie raczej powód, dla którego konkretne święto powinno być adaptowane. Tak jak ktoś wyżej napisał, można by codziennie obchodzić jakies święto i jakiś dzien; dlaczego tego się nie robi? |
|
|
|
|
|
#207 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
oki z TAKĄ DYNIĄ |
|
|
|
|
|
#208 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#209 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Po 2 okazji do przebieranek dla dzieci czy dorosłych może być cała masa, dlaczego akurat halołin wciąż pozostaje zagadką. ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Cytat:
![]()
|
||
|
|
|
|
#210 |
|
Zakorzenienie
|
Bo dziecko widzi je w amerykańskich filmach i serialach. Widzi, że to dobra zabawa, że można zbierać słodycze itd. W ten sposób ta kultura przenika. Gdyby w równym stopniu pokazywano np. hinduskie święto w telewizji czy kinie, one też zostałoby zaadaptowane.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:52.

? Sama pamiętam jak przynosiliśmy do szkoły podstawowej symbole jesieni, były tam liście, kasztany i między innymi dynie, nie czułam z tego powodu wstydu i nie sądzę, żeby moja mama się z tego powodu wstydziła. A uwierz mi to były czasy, kiedy o Halloween można było usłyszeć z opowiadań "cioci z Ameryki
biedaczka...

o baśniach się wypowiadłam pozytywnie , co do fantastyki i mitologii to sama czytałam–też drastyczne jako małe dziecko Nie wiem czy jakos to na mnie wpłynęło negatywnie trudno mi osadzić ale nawet jak nie wpłynęło na mnie ale każdy ma inna wrażliwość czy poziom podatności .Poza tym oczywiście są rozne mity i rózne opowieści jedne się nadaja dla dzieci ine nawet dla dorosłych są szokujące.