![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
Dot.: Beznadzieja ludzi poszukujących pracy.
Ale fajny wątek.
![]() Nie jestem pracodawcą. Ale zdarzyło mi się pracować z "ciekawymi" osobami, dlatego rozumiem autorkę, że ma problemy z natrafieniem na kogoś normalnego. Postanowiłam opisać kilka sytuacji. ![]() 1. Dziewczyna symulowała zapalenie wyrostka. Po kilku dniach wróciła do pracy (niby była po operacji ![]() ![]() 2. Dziewczyna nie zjawiła się w pracy i zadzwoniła z informacją, że złamała nogę. Później się wydało, że to było kłamstwo bo tak naprawdę złapała inne zlecenie i chciała je zrealizować nie tracąc aktualnej pracy. ![]() 3. Dziewczyna, która nie pojawiła się w pracy przez 2 dni. Miała wyłączony telefon. Pewnego dnia wróciła jakby nigdy nic i udawała, że nic się nie stało. Aha, była w tym czasie na imprezie. ![]() 4. Dziewczyna, która stwierdziła pewnego dnia, że "musi odejść z pracy". Wszyscy podejrzewali ciążę, ale okazało się, że kradła drogie rzeczy, a później wystawiała na allegro. To była pupilka szefostwa, mieli ją za bardzo dobrą pracownicę (według mnie nie można było jej niczego zarzucić jeśli chodzi o wykonywanie obowiązków). Każdy był bardzo zdziwiony obrotem sprawy. ![]() 5. Tym razem chłopak. Pokłócił się z szefem, wyszedł trzaskając drzwiami, a następnie przysłał wiadomość, w której groził sądem. Oczywiście, mógł się na coś wkurzyć, ale z tego co wiem szef chciał się z nim dogadać, a ten wolał załatwić sprawę po swojemu. Później się "odbraził", wrócił do pracy - umowa była taka, że ma pracować jeszcze miesiąc aby dokończyć zlecenia. Popracował z tydzień i już się nie pojawił. ![]() Jęczenie, że nie ma premii i że TRZEBA PRACOWAĆ to norma tam gdzie bywałam (sklepy, produkcje i inne "nieambitne" miejsca - jak jest gdzie indziej nie powiem bo nie wiem). Mnie też strasznie denerwuje kiedy osoby, które niby zaakceptowały warunki, na których mają pracować, nagle zaczynają wymagać niewiadomo czego. Najniższa krajowa to bardzo mało, ale jeśli ktoś idzie na rozmowę i podają mu taką stawkę, a ta osoba nadal jest zainteresowana pracą to niech pracuje, a nie stęka, że mało zarabia. ![]() petenera, życzę udanych poszukiwań normalnych pracowników. ![]() Według mnie petenera daje dobre warunki pracownikom i w tych czasach należy to docenić. A tu chyba mi się obiły o oczy jakieś sugestie, że skoro mało płaci to niech się liczy z tym, że ludzie tak postępują. ![]() Czy tylko mi się wydaje, że niektórzy myślą, że jakby taki pracownik zamiast powiedzmy 1700zł dostał 2500zł to by podchodził do obowiązków inaczej? Dla mnie to kwestia lenistwa i nieróbstwa. Spotkałam osoby, które mimo niskich stawek pracowały porządnie i uczciwie. Było takich osób mało, ale były. I 2500 to mało (oh przepraszam - 2300, szalona różnica) dla osoby, która dopiero wchodzi na rynek pracy? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#183 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
1. Praktyki w laboratorium genetycznym w katedrze genetyki (...) 2. Wolontariat w zoo w Poznaniu w Pawilonie Gadów (...) ... od najnowszych do najstarszych na dole itd. Czy tak może być? I własnie co jesli te praktyki są nadprogramowe? Bo tych obowiązkowych jeszcze nie odbyłam. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-11-19 o 21:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
BAN stały
|
przymierzałam się do wątku z zamiarem uzalania się nad biejdnymi pracodawcami, których nikt nie chce docenić, jak oni tak bardzo dbają o pracownika i sobie żyły dla niego wypruwają...
![]() to, przez co mi opadły rożne częsci ciała ![]() ![]() serio? recepcja i wyższe? mogę spokojnie zrozumieć nawet i wymagania 4 języków ( tacy ludzie wydają mi się celować wyżej niż na stanowisko pani kierującej gości na określone piętra czy do określonych pokoi no ale jak ktoś tak koniecznie musi takiego mieć bo ma tylu zagranamicznych klijentów to niech sobie szuka ), ale wyższe?? Cytat:
![]() szczerze? zgadzam się z mpt i drabiną; róbcie tak dalej ![]() ![]() a tak na logikę biorąc, to przeciętny pracownik jak ma jakąś awarię, to szuka pomocy wśród rodziny, przyjaciół, nie dzwoni do szefa i nie prosi go by zrezygnował z grilla w maju i przyszedł i ogarnął bo przecież nie ma dzieci albo lepiej, ma dorosłe dzieci, to co mu szkodzi. po 17 to może przestancie się chwalić, że osobie dajecie na start 2300 czy 2500 netto z ekhm prywatnym pakietem, ale pochwalcie się, ile ta sama osoba zarabia u was po 5-10 latach. ![]() i to co teraz jest jeśli chodzi o szukanie pracy chyba jednak mniej przypomina wolny rynek, a bardziej cyrk. ;-) Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-11-19 o 21:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Przyczajenie
|
Haha, to mi się jeszcze przypomniało jak mieliśmy handlowca, który po trzech miesiącach pracy nadal nie pozyskał ani jednego klienta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#191 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() nie no serio, wymiękłam, może i panie szefujące chciałyście dobrze i pokazać pewien problem, a chybawyszla tak jakby bardziej komedia. ![]() pozdrawiam. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-11-19 o 22:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I skoro te kwiaty Polski nie będą produkować się w sklepie za marne x zł, to PO CO WYSYŁAJĄ CV I PODEJMUJĄ PRACĘ? Edytowane przez petenera Czas edycji: 2013-11-19 o 22:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Maarit666 Czas edycji: 2013-11-19 o 22:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Hultaj;43795846]
pomijając już także, że PP można ogarnąć w 1 wieczór lub niech będzie, kilka; może mi ktoś wytłumaczyć po co recepcjonistce umiejętność obsługi PP? żeby mogła wysyłać zapytaśne mejle ''panie Kowalski, przyjdziesz pan dziś?'' z dzwoneczkami i mrygającymi paseczkami w tle? bo przepraszam bardzo, ale nie powinno być obowiązkiem recepcjonistki odwalanie prezentacji multimedialnych gdyż od tego to są raczej jej koleżanki siedzące przy komputerkach w pokoikach, a nie ta pani w hollu. ![]() wiesz, co ja nie wiem nawet o jakiej funkcji mówisz i w ogóle nie wiedziałam, że power point służy do dodawanie dzwoneczków do maila czy co tam piszesz. Ale wyobraź sobie, że nie dla każdego jest np. oczywiste zrobienie stopki czy numeracji slajdów, ale pewnie wiesz lepiej. Idzmy dalej i zapytajmy po co recepcjonistce znajomość outlooka (o cholerka nie napisałam o tym wcześniej, to powinno podwyższyć stawkę o 100 zł ![]() [QUOTE=Hultaj;43795846] po 17 to może przestancie się chwalić, że osobie dajecie na start 2300 czy 2500 netto z ekhm prywatnym pakietem, ale pochwalcie się, ile ta sama osoba zarabia u was po 5-10 latach. ![]() tego nie wiem, bo już tam nie pracuję. Poza tym nikt tam wymaga od nikogo siedzenia 5-10 lat, droga wolna. oczywiście lepiej wyśmiać, oh yeah Jack Edytowane przez Grey matter Czas edycji: 2013-11-19 o 22:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
przeprasza, coś mi się cytowanie rozwaliło
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#200 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | ||
BAN stały
|
Cytat:
po co recepcjonistce stopki czy numeracja slajdów? ja się o to pytam. ![]() po 3 wlaśnie kolejny kwiatek, wymagać coś czego samemu się nie zna. od recepcjonistki. dobrze, że nie odkryłaś, ze oprócz w, pp, i out jest jeszcze parę innych aplikacji; normalnie hedhanterski postrach. ![]() ![]() Cytat:
dla jasności. ja jestem w szoku, że - skoro oferujecie takie dobre warunki pracy - macie aż takie problemy z pracownikami. jest prawdopodobne że z punktu widzenia pracownika praca u was aż takim łakomym kęskiem nie jest. ![]() a jeśli chodzi o focie z rąsi - to pomijając już abstraktu jak bikini i takie tam - focia z rąsi pozwala zaoszczędzić na wyprawie do fotografa, co bywa czasem problemem dla osoby bezrobotnej. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ooooo, to w tym samym miejscu będziesz, co ja, bo fokarium należy do Stacji Morskiej, a Stacja Morska organizuje praktyki, nie wiem jak teraz, ale 6 lat temu na praktykach wypływało się co rano w morze i zarzucało sieci ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
po co recepcjonistce numeracja slajdów? np. prawnik może ją poprosić o sformatowanie prezentacji? nie może? jeżeli to jest w zakresie obowiązków. Tak samo z wordem, może poprosić o spojrzenie na pismo, sformatowanie, nawet wydrukowanie i wysłanie do sądu nie daj Boże. Nie, ja wymiękam. Widzę, że niektórzy uważają, że trzeba płacić za samo jestestwo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Praca taka dobra, taka lekka, tak wspaniale płatna, tak niskie wymagania... a tak wiele bałwanków się zgłasza. Tak wiele osób się zwalnia. Nikt nie szanuje szefa i olewa swoje obowiązki Wszyscy wkoło tak winni Szef tak bardzo chodzi na piwo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ---------- widzę poziom trzymasz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:09.