" Nigella Gryzie " na TVN Style - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-01-01, 12:54   #181
lullaby22
Zakorzenienie

Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style

Cytat:
Napisane przez the magus
mam ale widzę, że koleżanka już zapodała. jak coś jeszcze chcesz, to służę uprzejmie, bo mam całkiem sporo przepisów nigelli.
Dzięki, będę pamiętać
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-03, 11:48   #182
IlonaP
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tricomi
a ja dostałam na Święta książkę kucharską Nigelli "How to be a domestic goddes"
nie mogę się doczekać, aż upichce coś ciekawego
Czy Twój Mikołaj nie zdradził Ci przypadkiem gdzie nabył tę książkę, bo szukałam po księgarniach internetowych i nic, a w moim "wielkim" mieście nie ma szans na literaturę obcojęzyczną.
Pozdrowienia i miłej, twórczej lektury
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-03, 12:39   #183
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
Napisane przez Imagine
Ubic białka (ze szczypta soli) na sztywno, powoli dodawać cukier aż do jednolitej konsystencji. Dodać mąkę kukurydzianą i ocet (to sprawi, że beza będzie w środku bardziej ciągnąca). Wylać na wyrysowany okrąg. Wstawić do piekarnika. Chwilę podpiec na 140 stopniach i po kilku chwilach zmniejszyć na 110 stopni i piec 2 godziny. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę do wystygnięcia.
Ubić na sztywno śmietankę wraz z cukrem pudrem. Wyłożyć to na bezę. Udekorowac owocami.
Aaaa tam Cacka się kobita . Jeśli komuś nie chce się samemu robić bezy - ubijać, piec 3 godziny, może ten torcik zrobić z dobrze upieczonych gotowych małych bezów/bez z cukierni (ja mam taką w pobliżu...też się ciągną w środku ). Wykłada się tortownicę małymi bezami i smaruje na wierzchu kremem - krem poskleja malutkie bezy w całość i wychodzi jednolity torcik.

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda
Noor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-03, 16:09   #184
IlonaP
Zakorzenienie

To się tylko tak wydaje że się narobiła, "brudną" robotę odwalił mikser. Ja często robię bezy, bo moja rodzina zamawia u mnie nałogowo ajerkoniak i zostaje mi zawsze full białek. To naprawdę prościzna, a jaka satysfakcja i zawsze można powiedzieć mężowi, żeby się zajął dzieckiem bo ty masz akurat robotę [tzn. ja]
Stary 2006-01-03, 21:04   #185
Iguana26
Przyczajenie

Co do Ciacha Mandarynkowego...

Jak na moje oko... troche za duzo cukru, co prawda to kwestia gustu ale wyszlo sttrasznie slodkie
a jesli chodzi o mandarynki, to dalam 6szt i jednak slabo je czuc, nastepnym razem dam wiecej owocow a mniej cukru
P.S. dodatkowo dalam polewe czekoladowa

A jak wasze spostrzezenia co do tego ciasta?
Iguana26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-03, 21:05   #186
Iguana26
Przyczajenie

Co do Ciacha Mandarynkowego...

Jak na moje oko... troche za duzo cukru, co prawda to kwestia gustu ale wyszlo sttrasznie slodkie
a jesli chodzi o mandarynki, to dalam 6szt i jednak slabo je czuc, nastepnym razem dam wiecej owocow a mniej cukru
P.S. dodatkowo dalam polewe czekoladowa

A jak wasze spostrzezenia co do tego ciasta?
Iguana26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-06, 08:02   #187
^olka^
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez IlonaP
Czy Twój Mikołaj nie zdradził Ci przypadkiem gdzie nabył tę książkę, bo szukałam po księgarniach internetowych i nic, a w moim "wielkim" mieście nie ma szans na literaturę obcojęzyczną.
Pozdrowienia i miłej, twórczej lektury
Witam wszystkie forumowiczki

Ilono, ksiązkę z pewnością można kupić na amazonie, w Polsce nie widziałam książek Nigelli. Być może, że trzeba doliczyć również cło, ostatnio zamówiliśmy tam płyty i niestety dopadł nas urząd celny ale i tak wyszło taniej, niż mielibyśmy je w Polsce kupić.

Pozdrawiam
^olka^ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-01-06, 08:38   #188
IlonaP
Zakorzenienie

Dzięki Ci dobry człowieku, ale co to, na Boga jest "amazon", bo ja trochę nie z tej epoki jestem?!
Stary 2006-01-06, 11:39   #189
^olka^
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez IlonaP
Dzięki Ci dobry człowieku, ale co to, na Boga jest "amazon", bo ja trochę nie z tej epoki jestem?!
hmmm jakoż, żeśmy z jednej okolicy (Płock wita okolice Płocka) to Ci podpowiem www.amazon.com, to taki duży sklep, coś w rodzaju jak u nas merlin. Duży wybór książek Nigelli... a tak by the way jeśli chcesz mogę Ci podesłać mailem jakieś przepisy bo ostatnio dostałam trzy pliki pdf z Jej przepisami

Pozdrawiam serdecznie oderwana od jakże nudnego tłumaczenia
Stary 2006-01-06, 11:53   #190
IlonaP
Zakorzenienie

O dzięki, ja zawsze otwarta na propozycje i służę oczywiście vice versa. Znalazłam też kilka stron z przepisami Nigelli, ale po angielsku, cóż trzeba sobie przypomnieć szkolne nauki, wszak człek uczy się całe życie!
www.stylenetwork.com/Shows/Nigellebites
www.nigella.com/recipes/index.asp
Pozdrowionka
Stary 2006-01-06, 12:02   #191
^olka^
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez IlonaP
O dzięki, ja zawsze otwarta na propozycje i służę oczywiście vice versa. Znalazłam też kilka stron z przepisami Nigelli, ale po angielsku, cóż trzeba sobie przypomnieć szkolne nauki, wszak człek uczy się całe życie!
jeśli będziesz miała problem to pisz, może bedę umiała pomóc, wszak jestem anglistką jak wrócę z pracy to odnajdę te pliki z przepisami...
Stary 2006-01-06, 18:11   #192
^olka^
Rozeznanie

Ilono,

jeśli masz chęć na te przepisy to jakbyś mogła na priv posłać adres mailowy...

Przepisy (nie)stety też są in english... w każdym bądź razie jeśli nadal jesteś zainteresowana to podeślij adres, w tłumaczeniu mogę posłużyć pomocą, co prawda nie wiem czy cukier trzcinowy ma coś wspólnego z przekładnią albo wałem korbowym no ale..

pozdrawiam
Stary 2006-01-06, 21:38   #193
misia**
Raczkowanie

witam,mam goraca prosbę jeśli mogłabym cię prosić o te przepisy adres maila wyślę w wiadomosci prywatnej ,szukałam u siebie w ksiegarniach niestety nigdize nie spotkałam jej książek a niektórzy to nawet o niej nie słyszeli
misia** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-07, 21:02   #194
icy_girl
Raczkowanie

GG do icy_girl

Ja przed chwilą zrobiłam makaron buccatini z boczkiem wyszło pyyyszyte
Troszke zmodyfikowałam przepis najpierw pokroiłam boczek odcielam nadmiar tłuszczu oreaz skore, wlozylam mieso do oliwy z czosnkiem i po chwili usmazylam.DOdałam potem boczek do makaronu i posypałam parmezanem.
Na reszcie oliwy z czosnkiem usmazylam grzanki i posypalam nimi sałatę, ktora stałą się przystawką do mkaronu.Wyszło super polecam! Proste i smaczne
icy_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-08, 17:55   #195
makadamia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ^olka^
Witam wszystkie forumowiczki

Ilono, ksiązkę z pewnością można kupić na amazonie, w Polsce nie widziałam książek Nigelli. Być może, że trzeba doliczyć również cło, ostatnio zamówiliśmy tam płyty i niestety dopadł nas urząd celny ale i tak wyszło taniej, niż mielibyśmy je w Polsce kupić.

Pozdrawiam
idę się przejść do amazona

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-08, 18:24   #196
Joanna22
Zadomowienie

GG do Joanna22

Ogladalam dzis reklamowke tego programu...
Pokazywala male placuszki,takie z maki (na talerzu obok plackow polozyla truskawki )...Domyslam sie, ze nie sa to takie zwykle placki jak nasze "z jablkami"..Moze kojarzycie co to dokladnie bylo
Bardzo mi sie takich plackow zachcialo

Moze pomozecie mi znalezc przepis?

Joanna22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-08, 19:20   #197
^olka^
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez makadamia
idę się przejść do amazona
Na amazonie można też kupić książki Anny Del Conte, które są jednymi z top książek Nigelli, chociażby: The Classic Food of Northern Italy... Wygląda ciekawie

co do książek to ja dostałam pod choinkę książkę Pascala (sporo ciekawych przepisów), a teraz mam na oku nową książkę Roberta Sowy, dobrze, że mój Mikołaj przynosi prezenty cały rok, już Mu zapowiedziałam, że mi się podoba ta książka

Ilona, misia mam nadzieję, że dostałyście maila z przepisami ode mnie?

pozdrawiam
Stary 2006-01-08, 20:59   #198
tricomi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ^olka^
Ilona, misia mam nadzieję, że dostałyście maila z przepisami ode mnie?
a czy ja też mogłabym prosić o te przepisy?
tricomi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 07:11   #199
^olka^
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tricomi
a czy ja też mogłabym prosić o te przepisy?
pewnie, tylko podaj adres mailowy na priv

pozdrówka
Stary 2006-01-09, 11:58   #200
IlonaP
Zakorzenienie

Dzięki bardzo Olu, wszystko doszło!
Stary 2006-01-09, 17:30   #201
misia**
Raczkowanie

przepraszam,że dopiero teraz odpowiadam ,wielkie dzieki za przepisy teraz tylko musze poszperac i poszukac słownika i przetłumaczyć,ale moze jakos mi sie uda-jeszcze raz wielkie dzieki
Stary 2006-01-10, 08:55   #202
IlonaP
Zakorzenienie

Mnie też ślinka cieknie na tę książkę R.Sowy, co do Pascala to się trochę waham. Natomiast kupiłam sobie "Quchnia artystyczna i Kuchnia świata" czyli dwie książki w jednej [przypomina prowadzenie notatek na studiach-z przodu jeden przedmiot, z tyłu drugi] nawet ciekawa, choć nie standardowa. W ogóle to ja pasjami zbieram książki kucharskie [takie zboczenie]
Pozdrawiam
Stary 2006-01-10, 09:34   #203
IlonaP
Zakorzenienie

Dziś będzie powtórka, jak uda mi się obejrzeć[z 2,5 brzdącem bywa to trudne] i spisać to Ci podeślę.
Pozdrowionka
Stary 2006-01-10, 09:42   #204
misia**
Raczkowanie

bardzo sie ciesze,że jest jeszcze ktos kto z pasją zapełnia domowa biblioteczkę-kulinarną,w ostatnim czasie zamówiłam książkę Pascala teraz tylko czekam na przesyłkę słyszałam różne opionie na jej temat i sama jak najszybciej chciałabym to sprawdzić .Jestem tez zainteresowana ksążka Roberta Sowy-godna polecenia??????
Stary 2006-01-10, 10:36   #205
^olka^
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez misia**
bardzo sie ciesze,że jest jeszcze ktos kto z pasją zapełnia domowa biblioteczkę-kulinarną,w ostatnim czasie zamówiłam książkę Pascala teraz tylko czekam na przesyłkę słyszałam różne opionie na jej temat i sama jak najszybciej chciałabym to sprawdzić .Jestem tez zainteresowana ksążka Roberta Sowy-godna polecenia??????
Pascala posiadam, mnie się podoba... ale to kwestia gustu, jak to mowią, z gustem jest z d... każdy ma swoją a co do Roberta Sowy to chyba zmieniłam zdanie, przejrzałam tą książkę, jakoś to nie jest to co lubię... Ja też jestem maniaczką książek kucharskich (i nie tylko ), ale generalnie pasjonuje mnie kuchnia włoska, więc raczej książki kupuję w tej konwencji... ale muszę przyznać, że ostatnio kupiłam książkę o kuchni francukiej, mmm świetny przepis na borówki lub jagody z musujacym winem ciekawa wydaje się być też książka Kurt'a Scheller'a "Kuchnia Polska jakiej nie znacie", receznje pozytywne...

pozdrawiam
Stary 2006-01-10, 10:53   #206
misia**
Raczkowanie

Na Temat Ksiązki Kurta Szellera Również Słyszałam Sporo Pozytywnych Opinii,a Co Do Książek To Ja Zbieram Chyba Wszystkie Mozliwe-torty,ciasta,mięsa,sałatk i,itp.itd.......
A I Tak Jak Przychodzi Co Do Czego To Nidgy Nie Umiem Znaleśc Przepisu Godnego Uwagi
Stary 2006-01-10, 11:06   #207
Nutka
Nutka nie gryzie!

Cytat:
Napisane przez misia**
Na Temat Ksiązki Kurta Szellera Również Słyszałam Sporo Pozytywnych Opinii,a Co Do Książek To Ja Zbieram Chyba Wszystkie Mozliwe-torty,ciasta,mięsa,sałatk i,itp.itd.......
A I Tak Jak Przychodzi Co Do Czego To Nidgy Nie Umiem Znaleśc Przepisu Godnego Uwagi
Misia** prosze pisz czytelnie ,takie pisanie każdego wyrazu z dużej litery bardzo utrudnia
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-10, 12:24   #208
mar_go
Rozeznanie

GG do mar_go

Cytat:
Napisane przez ^olka^
Pascala posiadam, mnie się podoba... ale to kwestia gustu, jak to mowią, z gustem jest z d... każdy ma swoją a co do Roberta Sowy to chyba zmieniłam zdanie, przejrzałam tą książkę, jakoś to nie jest to co lubię... Ja też jestem maniaczką książek kucharskich (i nie tylko ), ale generalnie pasjonuje mnie kuchnia włoska, więc raczej książki kupuję w tej konwencji... ale muszę przyznać, że ostatnio kupiłam książkę o kuchni francukiej, mmm świetny przepis na borówki lub jagody z musujacym winem ciekawa wydaje się być też książka Kurt'a Scheller'a "Kuchnia Polska jakiej nie znacie", receznje pozytywne...

pozdrawiam
Ja wygrałam tę książkę ostatniow konkursie i muszę powiedzieć że się trochę zawiodłam, choc faktycznie takiej kuchni polskiej nie znałam .
Przepisy sa bardzo "wymyślne", ale raczej w negatywnym znaczeniu, wyglądaja na dużo roboty i widowiskowy efekt, ale trudno tym się najeść
No ale jak się mocniej wglębię w nią (na razie nie miałam czasu) to nie omieszkam przyznać się do błędu. Na razie po pobieżnym przejrzeniu rzuciłam w kąt.
mar_go jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-10, 13:58   #209
^olka^
Rozeznanie

[quote=mar_go]Ja wygrałam tę książkę ostatniow konkursie i muszę powiedzieć że się trochę zawiodłam, choc faktycznie takiej kuchni polskiej nie znałam .
Przepisy sa bardzo "wymyślne", ale raczej w negatywnym znaczeniu, wyglądaja na dużo roboty i widowiskowy efekt, ale trudno tym się najeść quote]

ano wszystko możliwie, takie same właśnie odczucia mam co do tej książki Roberta Sowy, ale to może tylko złe 1sze wrażenie...
Stary 2006-01-10, 15:42   #210
IlonaP
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Joanna22
Ogladalam dzis reklamowke tego programu...
Pokazywala male placuszki,takie z maki (na talerzu obok plackow polozyla truskawki )...Domyslam sie, ze nie sa to takie zwykle placki jak nasze "z jablkami"..Moze kojarzycie co to dokladnie bylo
Bardzo mi sie takich plackow zachcialo

Moze pomozecie mi znalezc przepis?
Na przepis z plackami musisz poczekać przynajmniej do soboty, bo dziś nie było. Jak obiecałam będę oglądać, bo robię to notorycznie, aż mój mąż stwierdził, że chyba dostałam kręćka na jej punkcie.

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości