Dbamy o siebie :) - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-26, 20:38   #181
atilaaav
Raczkowanie

Dot.: Dbamy o siebie :)

Aszuelka super kolecja

Ja też kochaaam perfumy
Mniej więcej na początku stycznia skończyłam wszystkie moje odlewki, całe szczęscie, bo walały się one wszędzie, kilka w torebce, piórniku, kuchni , a ostatnio zaczynam popadać w minimalizm, więc cieszę się, że z nimi koniec

Pozostałam, przy moich kilku pełnowartościowych flakonach
(nie mam ich zbyt dużo, bo studenckie finanse mi na to nie pozwalają )

Aktualnie:

-Coco Chanel Mademoiselle
-Calvin Klein Sheer Beauty
-Flowerbomb EDP
-Lacoste Joy of Pink
-Bruno Bananni Magic Woman

Co było dziś?:
- Skalpel Chodakowskiej
- Mel B na pupę
- peeling kawowy ud i pośladków (sprzątałam potem łazienkę chyba z pół godziny )
-włosy: mycie Green Pharmacy pokrzywa, odżywka Garnier avokado i masło karite, jedwab Green Pharmacy na końcówki
-jantar na skalp
-rycyna na rzęsy

Z dietą jest TRAGEDIA, mam totalnego doła, mam wszystkiego dookoła dość i nawet nie patrzę co jem
atilaaav jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 20:48   #182
pulp fiction
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
Ja idę również za parę dni do dentysty i jakoś w połowie kwietnia planuję fryzjera. Dzisiaj zrobię sobie włosowe spa, jutro zajmę się paznokciami, a we wtorek pójdę na zakupy kosmetyczne, muszę kupić: tusz do rzęs, kredkę do oczu, zmywacz do paznokci, maszynki i piankę do golenia, chusteczki nawilżane i krem do rąk. I już widzę że stówka pęknie na te kilka rzeczy

Ehh tyle rzeczy mam w planach do kupienia, ale nie pracuję obecnie i mam mały budżet:/ Marzą mi się 2 kolorki cieni z Sephory a teraz jeszcze mają te promocję -40%, potrójne cienie z Inglota, pędzel do cieni i pomadka z NYX, korektor pod oczy z L'oreala, chciałam sobie też kupić tusz z Collistara ale niestety muszę wybrać coś z tańszych i to będzie albo Bourjois twist up the volume albo L'oreal lash architect.
ooo, widzę fanka Gry o tron

Cytat:
Napisane przez aszuelka Pokaż wiadomość
A ja dzisiaj znowu bylam w Primarku kupilam sobie pikowana czarna kurtke rowniez ostatnio poszalalam jesli chodzi o zakupy perfumowe (i nadal siedze i poluje). Chlop mnie z domu wyrzuci
marzę o Primarku w PL

Cytat:
Napisane przez mia00 Pokaż wiadomość
Ja np kupuje tusz z miss sporty i szczerze powiem, że nie widze różnicy, a nawet jest lepszy od takiego z loreala, a ja już wiele tuszy sprawdziłam, od tych kosztujących 10zł do 70...

hmm jakie zapaszki kupiłaś?

rossmann przydatna rzecz, własnie byłam przed chwilą w nim i kupiłam sobie podkład z Bourjois, pierwszy raz hmm sprawdzimy co jest wart
moim KWC tuszowym jest Max Factor 2000 Calorie - ja go kupuję za 20 zł max
a z Bourjois mam healthy mix podkład i chyba pozostanę przy nim a przetestowałam juz kilka podkładów

Cytat:
Napisane przez paulinika Pokaż wiadomość
Nie wiem co napisac o sobie Przede wszystkim stawiam sobie zadanie dbania o paznokcie, bo ostatnio cos mam z nimi problem. Wlosy...cos z nimi zrobic, dbac olejkami (jedna polowa glowy ogolona) no i nie wpasc spowrotem w nalog papierosowy. A tak poza tym to walcze o piekna sylwetke, mieszkam na malej hiszpanskiej wsi/pipidowce zajmuje sie makijazem (i wszystko co z tym zwiazane),jestem mama i zona
Marzy mi się kiedyś wyjazd do Hiszpanii

Ja na dziś melduję:
zmycie oleju Babydream z mieszanką maski drożdżowej + po umyciu szamponem balsam na kwiatowym propolisie <- i tak muszę ściąć te kłaki i nici z zapuszczania
kozieradka w skalp
45 min ćwiczeń z fitnessblender
wyszorowanie ud syrenką + olejek arganowy wtarty

no i jak mi się będzie chciało to pomaluję pazury bo mam takie nijakie

ja aktualnie posiadam resztkę Coco Mademoiselle oraz Euphorię Calvina Kleina
a marzy mi się któryś z tych zapaszków: Miss Dior, Carolina Herrera Sexy, Lancome Tresor in love, Lancome La vie est belle lub Calvin Klein Si
pewnie padnie na Herrerę lub Lancome Tresor in love bo najtańsze

Edytowane przez pulp fiction
Czas edycji: 2014-03-26 o 20:51
pulp fiction jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 22:01   #183
201612060923
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez atilaaav Pokaż wiadomość
Z dietą jest TRAGEDIA, mam totalnego doła, mam wszystkiego dookoła dość i nawet nie patrzę co jem
Napij się zielonej herbaty Na mnie działa, czasami kiedy mam ochotę zjeść coś niepotrzebnie to wypiję kubek zielonej i mi przechodzi.

Cytat:
Napisane przez pulp fiction Pokaż wiadomość
Marzy mi się kiedyś wyjazd do Hiszpanii
A mi podróż po Prowansji

Ja też kocham perfumy, ale gustuję w tych tańszych-Avon, La Rive i Bi-es(dla mnie są naprawdę dobre, w Avonowskim Today jestem zakochana ). Na razie po prostu nie mam kasy, ale marzy mi się flakonik perfum Marca Jacobsa(zwłaszcza Lola)
201612060923 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-27, 06:29   #184
paulinika
Zakorzenienie

pulp fiction zapraszam chociaz ja teraz miszkam na pipidowce
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-27, 07:53   #185
atilaaav
Raczkowanie

Cytat:
a marzy mi się któryś z tych zapaszków: (...)
Lancome La vie est belle
Mi LVEB też
I jeszcze do tego Chloe edp i byłabym w niebie

---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ----------

[1=6007d5c0f676d2f478e53dd b9b0578e19bc7453a_5eb09e8 463afa;45770193]Napij się zielonej herbaty Na mnie działa, czasami kiedy mam ochotę zjeść coś niepotrzebnie to wypiję kubek zielonej i mi przechodzi.
[/QUOTE]
Dzięki
Chyba będę musiała spróbować, bo do lata miałam być 5 kg lżejsza, ale nic z tego na razie nie wychodzi
atilaaav jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-27, 10:28   #186
ada_123
Raczkowanie

Hej dzisiaj idę szukać saszetki na biodra i zaczynam znów biegać
ada_123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-27, 14:47   #187
201612060923
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ada_123 Pokaż wiadomość
Hej dzisiaj idę szukać saszetki na biodra i zaczynam znów biegać
Stary 2014-03-27, 20:11   #188
ada_123
Raczkowanie

znalazłam w "kerfurze" start jutro, mam nadzieję że wytrwam pierwsze zniechęcenie

ps. kupiłam sobie też jedwab na włosy. w ogóle zaczynam się denerwować, bo kupiłam sobie szampon do włosów przetłuszczających i już po kilku godzinach od umycia nim włosy znów wyglądają brzydko ;/
Stary 2014-03-27, 22:54   #189
pulp fiction
Zadomowienie

ada_123 mi się szybko przetłuszczają włosy od takich drogeryjnych szamponów nałdowanych silikonami nie sugeruj się tym co piszą producenci tylko składem

ćwiczę
dbam o włosy
zdrowo się odżywiam
Stary 2014-03-28, 08:32   #190
ada_123
Raczkowanie

Cytat:
ada_123 mi się szybko przetłuszczają włosy od takich drogeryjnych szamponów nałdowanych silikonami nie sugeruj się tym co piszą producenci tylko składem
no, a najlepsze jest to, że jak kupowałam kiedyś w aptece to przedłużyłam sobie już czas między jednym a drugim myciem do 3-4 dni... a teraz znów to samo, co kiedyś.
Stary 2014-03-28, 14:42   #191
201612060923
Konto usunięte

Nie znoszę szamponów z silikonami. Po nich zawsze mi strączkują włosy i szybciej się przetłuszczają u nasady. Do porządnego oczyszczenia włosów(tak ze dwa razy w tygodniu) najlepsze są zwykłe ziołowe, zaś na co dzień używam żelowych szamponów bez silikonów
Stary 2014-03-28, 14:58   #192
koala996
Raczkowanie

Hej można dołaczyć ?
koala996 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-28, 15:43   #193
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koala996 Pokaż wiadomość
Hej można dołaczyć ?

Oczywiscie ze mozna

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-28, 16:39   #194
ada_123
Raczkowanie

[1=6007d5c0f676d2f478e53dd b9b0578e19bc7453a_5eb09e8 463afa;45793905]Nie znoszę szamponów z silikonami. Po nich zawsze mi strączkują włosy i szybciej się przetłuszczają u nasady. Do porządnego oczyszczenia włosów(tak ze dwa razy w tygodniu) najlepsze są zwykłe ziołowe, zaś na co dzień używam żelowych szamponów bez silikonów[/QUOTE]

no;/ cóż, przez głupie drogeryjne szampony znów wracam do punktu wyjścia z moimi włosami;/
Stary 2014-03-28, 22:02   #195
koala996
Raczkowanie

[1=6007d5c0f676d2f478e53dd b9b0578e19bc7453a_5eb09e8 463afa;45793905]Nie znoszę szamponów z silikonami. Po nich zawsze mi strączkują włosy i szybciej się przetłuszczają u nasady. Do porządnego oczyszczenia włosów(tak ze dwa razy w tygodniu) najlepsze są zwykłe ziołowe, zaś na co dzień używam żelowych szamponów bez silikonów[/QUOTE]

może to głupio zabrzmi, ale ja myję włosy płynem do higieny intymnej Facelle z rossmnna i naprawdę polecam :d tylko trzeba po nim nakładać odżywkę, bo włosy trudno się rozczesywać mogą D:
koala996 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-28, 22:12   #196
paulinika
Zakorzenienie

Melduje ze dbam o pazurki narazie lece z odzywka z Eveline ta 8w1 diamentowa czy jak tam. Narazie dopoki jej nie skoncze nie kupie innej. Moze polecicie jakies szampony i odzywki do suchych, zniszczonych wlosow? Ale takie ktore mozna dostac poza granica Polski
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-29, 09:46   #197
pulp fiction
Zadomowienie

może garnier ta z shea i karite? taki żółty szampon i odżywka mi szampon trochę przetłuszczał szybciej włosy, ale odżywka jest bardzo fajna

ćwiczę
dbam o włosy
zdrowo się odżywiam
Stary 2014-03-30, 19:17   #198
asia10933
Rozeznanie

Ja używam ostatni szampon z Nivea włosy są bardzo miękkie a odżywkę z Issany taka białą jak coś u mnie na blogu jest zdjęcie.

http://jzabawa11.blogspot.com/
asia10933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-30, 19:23   #199
mala_73
Przyczajenie

zdrowa dietka, czas na relaks, troche ruchu w gronie przyjaciolek oczywiscie - moja recepta na dbanie o siebie!
mala_73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-30, 20:06   #200
ada_123
Raczkowanie

co tutaj tak cicho dzisiaj?
Stary 2014-03-30, 20:17   #201
201612060923
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ada_123 Pokaż wiadomość
co tutaj tak cicho dzisiaj?
Bo o siebie dbamy
Stary 2014-03-30, 22:02   #202
Pantegram
Zakorzenienie

[1=6007d5c0f676d2f478e53dd b9b0578e19bc7453a_5eb09e8 463afa;45819328]Bo o siebie dbamy[/QUOTE]

Dziewczyny, co do odżywki do paznokci z Eveline uważajcie, bo ja słyszałam opinie, że niektórym ona bardzo pomaga a innym bardzo szkodzi!

Od mnie: wzięłam się (już jakiś czas temu) ostro za pielęgnację twarzy
Zaczęło się od tego, że zastanawiałam się nad kupnem podkładu, ale suma sumarum postanowiłam tak zadbać o cerę, by była piękna i bez tego, a obecnie dążę do tego, by była ładna nawet bez pudru
Moje (byłe) problemy:
1. rozszerzone pory na nosie i w okolicach (a także na dekolcie)
2. zaskórniki czarne jak wyżej
3. wiecznie świecący się nosek (tłusta skóra w okolicy strefy T)
4. trądzik (niezbyt silny, ale dość systematyczne wyskakujące i długo gojące się ropne "niespodzianki" na całej twarzy, tj. czole, brodzie, policzkach, nosie, skroniach, zostawiające po wyciśnięciu brzydkie czerwone rumieńce)
5. sucha skóra w okolicy ust i same usta, wiecznie spierzchnięte
6. pierwsze zmarszczki mimiczne!
7. sińce i worki pod oczami
8. nierówny koloryt skóry?? takie jakby różowe plamki w strefie T, cera naczynkowa?

Na szczęście z większością sobie poradziłam i mam zamiar się podzielić, więc słuchajcie uważnie!
1. i 2. to m. in. brak demakijażu - kiedyś do zmycia mejkapu używałam tylko wody z mydłem (tj. żelem), od kiedy przed myciem najpierw używam micela do demakijażu pory się oczyściły i przez to są mniej widoczne
3. 5. i 6. nie ma bata, stosuję krem na noc, codziennie! A dokładnie krem (taki o niekomodogennym składzie) i olejek, nakładany także na "tłuste" partie, co paradoksalnie faktycznie pomogło mi uregulować wydzielanie sebum i znormalizować strefę T. Ad 3. Pamiętajcie, że stosowanie do cery tłustej "agresywnych", silnie wysuszających myjadeł może nasilić problem świecenia i przetłuszczania się skóry, ratującej się w ten sposób przed totalnym wysuszeniem!
4. Aby zapobiec trądzikowi od wewnątrz, najlepiej jest zmienić dietę, zaczynając od włączenia do niej świeżych owoców najlepiej 5 razy dziennie, a także zrezygnowania z fast foodów, słodyczy i najlepiej rafinowanego cukru. Faszerując się powyższymi nawet przy idealnej pielęgnacji musimy się liczyć z tym, że co jakiś czas pojawi się nam na twarzy brzydka "niespodzianka" będąca skutkiem oczyszczania się organizmu z dostarczanego mu śmieciowego żarcia
1. 2. 3. 4. 6. 8. Włączyłam do pielęgnacji tonik (demakijaż -> mycie twarzy łagodnym myjadłem, minimalnie ściągającym skórę -> tonik -> olejek + krem). Zrobiony samodzielnie, z kwasami BHA 1% i różową glinką, ale o śmiesznym koszcie wykonania ok. 3 zł / 100 ml Oto przepis:
- spirytus salicylowy 50 ml
- woda destylowana 45 ml
- gliceryna 5 ml
- łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki glinki różowej
- kilka kropel olejku eterycznego
Recepturę sama ułożyłam, ręczę za jej jakość i trwałość. Ilość alkoholu jest wystarczająca do zakonserwowania toniku na 30 mscy bez trzymania go w lodówce (chociaż na pewno nie zaszkodzi, ja trzymam ) ale i tak dużo mniejsza, niż w tonikach kupnych. Dzięki glicerynie nie wysusza, chyba że pryszcze, szybko schodzą Naprawdę poprawiła mi się po nim cera, worki pod oczami tak jakby się spłyciły, poprawił się pkt. 8. Po dodaniu glinki (bo na początku jej nie było w toniku) unormalizowała się strefa T, tzn. nosek dokumentnie przestał się świecić, a pory oczyściły się i zwęziły Zmarszczki mimiczne są ledwo dostrzegalne, nawet jak wypatruję ich usilnie w lustrze, nie licząc tych na czole, które także się spłyciły
Ważne jest, by przy kuracji kwasami pamiętać o stosowaniu filtrów, nawilżaniu skóry oraz o tym, że na początku może być wysyp.
Dzisiaj do kompletu zrobiłam sobie mineralny podkład, który mam zamiar używać zamiast chemicznych filtrów i jestem bardzo ciekawa, jak się sprawdzi
5. Opisywałam już wcześniej, co robię ze spierzchniętymi ustami.
7. Tu niestety winą jest mój bardzo niehigieniczny tryb życia i wieczne niedospanie (na tygodniu często śpię ok. 4 h dziennie). Zrobiłam sobie dzisiaj korektor mineralny pod oczy, wcześniej z powodzeniem stosowałam zamiast korektora mieszankę żółtego i cielistego cienia do oczu

---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

PS. Co do toniku wodę destylowaną dodajcie na końcu, uzupełniając pojemność do zamierzonych 100 ml / 200 ml, bo jak widzicie, nie podałam ile ml ma łyżka soku z cytryny, a z tego co wygooglałam, to stołowa to 15 ml. Ja zrobiłam 200 ml toniku w tym 1 łyżka soku z cytryny. Istotne są proporcje gliceryny (max. 5% całego roztworu, dla większych ilości tonik będzie nieprzyjemnie lepki) oraz spirytusu salicylowego (min. 50% roztworu, bo w mniejszym stężeniu kwas salicylowy nie zadziała, ale z drugiej strony najlepiej jak najmniej go dać ze względu na zawartość alkoholu, jeśli zrobicie zgodnie z moim przepisem będzie to niecałe 40% stężenia, łącznie z gliceryną, która również jest alkoholem). Wydaje się to dużo, ale nie może być mniej niż 15% alkoholu, bo wam się zepsuje po 2 tygodniach :/. Glinki do stężenia nie wliczam, jako ciało stałe, które po zużyciu toniku i tak zostaje na dnie, a kilka kropel olejku wtę czy wewtę nie robi żadnej istotnej matematycznie różnicy
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 07:07   #203
pulp fiction
Zadomowienie

Pantegram ooo ciekawy wpis pisz więcej o tym jak dbasz o cerę ja mam aktualnie problem z nierównym kolorytem też myślę nad jakimiś kwasami, może tonik migdalowy na początek

ćwiczę
dbam o włosy
zdrowo się odżywiam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-31, 12:50   #204
ada_123
Raczkowanie

Pantegram, jaki spis.. łohoho
Stary 2014-03-31, 14:35   #205
201612060923
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość

Dziewczyny, co do odżywki do paznokci z Eveline uważajcie, bo ja słyszałam opinie, że niektórym ona bardzo pomaga a innym bardzo szkodzi!

Od mnie: wzięłam się (już jakiś czas temu) ostro za pielęgnację twarzy
Zaczęło się od tego, że zastanawiałam się nad kupnem podkładu, ale suma sumarum postanowiłam tak zadbać o cerę, by była piękna i bez tego, a obecnie dążę do tego, by była ładna nawet bez pudru
Moje (byłe) problemy:
1. rozszerzone pory na nosie i w okolicach (a także na dekolcie)
2. zaskórniki czarne jak wyżej
3. wiecznie świecący się nosek (tłusta skóra w okolicy strefy T)
4. trądzik (niezbyt silny, ale dość systematyczne wyskakujące i długo gojące się ropne "niespodzianki" na całej twarzy, tj. czole, brodzie, policzkach, nosie, skroniach, zostawiające po wyciśnięciu brzydkie czerwone rumieńce)
5. sucha skóra w okolicy ust i same usta, wiecznie spierzchnięte
6. pierwsze zmarszczki mimiczne!
7. sińce i worki pod oczami
8. nierówny koloryt skóry?? takie jakby różowe plamki w strefie T, cera naczynkowa?

Na szczęście z większością sobie poradziłam i mam zamiar się podzielić, więc słuchajcie uważnie!
1. i 2. to m. in. brak demakijażu - kiedyś do zmycia mejkapu używałam tylko wody z mydłem (tj. żelem), od kiedy przed myciem najpierw używam micela do demakijażu pory się oczyściły i przez to są mniej widoczne
3. 5. i 6. nie ma bata, stosuję krem na noc, codziennie! A dokładnie krem (taki o niekomodogennym składzie) i olejek, nakładany także na "tłuste" partie, co paradoksalnie faktycznie pomogło mi uregulować wydzielanie sebum i znormalizować strefę T. Ad 3. Pamiętajcie, że stosowanie do cery tłustej "agresywnych", silnie wysuszających myjadeł może nasilić problem świecenia i przetłuszczania się skóry, ratującej się w ten sposób przed totalnym wysuszeniem!
4. Aby zapobiec trądzikowi od wewnątrz, najlepiej jest zmienić dietę, zaczynając od włączenia do niej świeżych owoców najlepiej 5 razy dziennie, a także zrezygnowania z fast foodów, słodyczy i najlepiej rafinowanego cukru. Faszerując się powyższymi nawet przy idealnej pielęgnacji musimy się liczyć z tym, że co jakiś czas pojawi się nam na twarzy brzydka "niespodzianka" będąca skutkiem oczyszczania się organizmu z dostarczanego mu śmieciowego żarcia
1. 2. 3. 4. 6. 8. Włączyłam do pielęgnacji tonik (demakijaż -> mycie twarzy łagodnym myjadłem, minimalnie ściągającym skórę -> tonik -> olejek + krem). Zrobiony samodzielnie, z kwasami BHA 1% i różową glinką, ale o śmiesznym koszcie wykonania ok. 3 zł / 100 ml Oto przepis:
- spirytus salicylowy 50 ml
- woda destylowana 45 ml
- gliceryna 5 ml
- łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki glinki różowej
- kilka kropel olejku eterycznego
Recepturę sama ułożyłam, ręczę za jej jakość i trwałość. Ilość alkoholu jest wystarczająca do zakonserwowania toniku na 30 mscy bez trzymania go w lodówce (chociaż na pewno nie zaszkodzi, ja trzymam ) ale i tak dużo mniejsza, niż w tonikach kupnych. Dzięki glicerynie nie wysusza, chyba że pryszcze, szybko schodzą Naprawdę poprawiła mi się po nim cera, worki pod oczami tak jakby się spłyciły, poprawił się pkt. 8. Po dodaniu glinki (bo na początku jej nie było w toniku) unormalizowała się strefa T, tzn. nosek dokumentnie przestał się świecić, a pory oczyściły się i zwęziły Zmarszczki mimiczne są ledwo dostrzegalne, nawet jak wypatruję ich usilnie w lustrze, nie licząc tych na czole, które także się spłyciły
Ważne jest, by przy kuracji kwasami pamiętać o stosowaniu filtrów, nawilżaniu skóry oraz o tym, że na początku może być wysyp.
Dzisiaj do kompletu zrobiłam sobie mineralny podkład, który mam zamiar używać zamiast chemicznych filtrów i jestem bardzo ciekawa, jak się sprawdzi
5. Opisywałam już wcześniej, co robię ze spierzchniętymi ustami.
7. Tu niestety winą jest mój bardzo niehigieniczny tryb życia i wieczne niedospanie (na tygodniu często śpię ok. 4 h dziennie). Zrobiłam sobie dzisiaj korektor mineralny pod oczy, wcześniej z powodzeniem stosowałam zamiast korektora mieszankę żółtego i cielistego cienia do oczu

---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

PS. Co do toniku wodę destylowaną dodajcie na końcu, uzupełniając pojemność do zamierzonych 100 ml / 200 ml, bo jak widzicie, nie podałam ile ml ma łyżka soku z cytryny, a z tego co wygooglałam, to stołowa to 15 ml. Ja zrobiłam 200 ml toniku w tym 1 łyżka soku z cytryny. Istotne są proporcje gliceryny (max. 5% całego roztworu, dla większych ilości tonik będzie nieprzyjemnie lepki) oraz spirytusu salicylowego (min. 50% roztworu, bo w mniejszym stężeniu kwas salicylowy nie zadziała, ale z drugiej strony najlepiej jak najmniej go dać ze względu na zawartość alkoholu, jeśli zrobicie zgodnie z moim przepisem będzie to niecałe 40% stężenia, łącznie z gliceryną, która również jest alkoholem). Wydaje się to dużo, ale nie może być mniej niż 15% alkoholu, bo wam się zepsuje po 2 tygodniach :/. Glinki do stężenia nie wliczam, jako ciało stałe, które po zużyciu toniku i tak zostaje na dnie, a kilka kropel olejku wtę czy wewtę nie robi żadnej istotnej matematycznie różnicy
Łohoho, jaki długi wpis Przeczytałam cały
Jakich kremów i olejków używasz do twarzy?
Stary 2014-03-31, 15:52   #206
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam aktualnie problem z nierównym kolorytem też myślę nad jakimiś kwasami, może tonik migdalowy na początek
Na koloryt kwasy jak najbardziej tak, ja wybrałam BHA bo:
a) najtańsze (możesz zamiast spirytusu salicylowego użyć aspiryny, ma kwas acetylosalicylowy, który jest bezpieczniejszą dla zdrowia pochodną salicylu, a kosztuje grosze w porównaniu z półproduktami z internetowych sklepów biochemicznych)
b) w przeciwieństwie do kwasów AHA można ich używać cały czas, bez przerw, bo skóra się do nich nie przyzwyczaja, a ponadto są bezpieczniejsze, bo do ich działania wystarczy w zupełności już stężenie 1-2% i nie trzeba go zwiększać, jak w przypadku pozostałych kwasów.
A pamiętajmy, że jednak kwas to kwas, wżera się w skórę, więc przesadzenie z silnie stężonym kwasem może mieć bardzo nieprzyjemne konsekwencje, zwłaszcza jeśli dodamy do tego niecierpliwość kobietki pragnącej piękna "na już"

Ogółem kwas pomaga wyrównać koloryt, bo działa jak peeling enzymatyczny, przyspiesza regenerację naskórka i dzięki temu łatwiej możesz pozbyć się przebarwień. Wiem po swojej skórze. Źle napisałam wcześniej o mojej cerze jako naczynkowej, bo z tego co sprawdziłam w necie wygląda to inaczej. U mnie okolice nosa były po prostu poparzone słońcem od opalania się bez filtra i zrobiły się od tego brzydko przebarwione na czerwono + piegi i mój tonik pomógł to naprawić (a już tak długo z tym chodziłam, że się przyzwyczaiłam i nie widziałam problemu ) więc jak najbardziej polecam!
[1=6007d5c0f676d2f478e53dd b9b0578e19bc7453a_5eb09e8 463afa;45828351]Łohoho, jaki długi wpis Przeczytałam cały
Jakich kremów i olejków używasz do twarzy?[/QUOTE]Ano długi ale za to sama merytoryka

U mnie jest tak, że pod względem kosmetyków jestem mały Żydek i zawsze chcę jak najtaniej i dobrze Stąd samodzielne kręcenie kosmetyków i porządny research przed kupieniem czegokolwiek.

Olejki ofc naturalne, bez dodatków - co najwyżej wit. E (Tocopherol) i zapach (Parfum) nie zaszkodzą Ponieważ kupowane oddzielnie potrafią być mega drogie, używam po prostu... oliwek dla dzieci albo dla mam na rozstępy Tylko patrzę na skład, bo niektóre to nawet nie mają ani jednego olejku :/ Ciekawy link:
http://www.srokao.pl/2013/02/analiza...la-dzieci.html
Obecnie używam Babydream fur Mama Pflegeol, 10 zł/250 ml jak na 5 olejków w składzie to IMO bardzo dobra cena

Z kremem gorzej, bo tam jest siłą rzeczy dużo emulgatorów, konserwantów itp. trudno wybrać taki niekomodogenny i z fajnym składem. Obecnie używam kakowego masła z Isany, dobry skład i tanie, aż się pokusiłam o napisanie jego recenzji Mnie nie zapycha, ma dużo dobroci w sobie, a jest bardzo tani, więc dla mnie jedyna sensowna opcja, chyba że mi tu ktoś jakiegoś konkurenta podpowie Problem tylko taki, że na lato jest trochę zbyt treściwy i ciężki, ale mam w zapasach wersję z oliwką i wersję z granatem

Bardzo polecam olejki do cery tłustej, bo wiele dziewczyn boi się, że się im jeszcze bardziej cera od tego przetłuści, a to nieprawda, jest wręcz odwrotnie! By się nie świecić po użyciu, wystarczy użyć małą ilość olejku (dosłownie kilka kropel) albo po prostu nałożyć go na noc i wszystko elegancko się wchłonie, jednocześnie regulując wydzielanie sebum, a więc stosowany długofalowo rozwiązuje problem świecenia i to dużo lepiej niż wysuszające skórę kosmetyki do tego przeznaczone, również wiem to z autopsji

Edytowane przez Pantegram
Czas edycji: 2014-03-31 o 15:56
Stary 2014-03-31, 21:07   #207
pulp fiction
Zadomowienie

Pantegram muszę ukręcić jakiegoś BHA tylko jeszcze poczytam o proporcjach itp

ćwiczę
dbam o włosy
zdrowo się odżywiam
Stary 2014-03-31, 23:01   #208
aszuelka
Zakorzenienie

Wybaczcie ze tak wpadam i wypadam ale zycie z dwójka dzieci nie jest wcale takie proste przyszłam sie tylko pochwalić moim nowym zakupem - mydelka handmade, juz wypróbowane i powiem tyle - wow

ImageUploadedByWizaz Forum1396303284.044750.jpg

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 23:10   #209
CzekoladowyMus
Zadomowienie

Jakie brwi do takiej urody?

http://papuzki.webd.pl/forum/index.php KLIK! chcesz się poradzić? FORUM O PAPUGACH

KOTY TO MIĘSOŻERCY!!!
-czytaj skład karmy
CzekoladowyMus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-04, 01:27   #210
Pantegram
Zakorzenienie

Zrobiłam sobie podkład mineralny! Nie dość, że robi za filtr, nie dość, że taniutki (ok. 20 zł za 20 g), to jeszcze leczniczo i upiększająco działa na skórkę dzięki obecności glinki i bardzo dobrze kryje!

A do tego puder ze skrobi ziemniaczanej i lecę podbijać miasto

Edytowane przez Pantegram
Czas edycji: 2014-04-04 o 01:30
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości