![]() |
#181 |
Konto usunięte
|
Dot.: Dla tych co czekają na oświadczyny-zniecierpliwione,desperat ki i wyluzowane
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46552131]
Przesadzasz. Faceci nie podejmują decyzji zbyt późno, ale biorą pod uwagę rzeczy, o których my nie myślimy, wybierają odpowiedni czas, bo kobieta to by od razu chciała ślub, a facet patrzy na to rozważnie. A plany mają czas, on ma rację. ![]() no nie wiem czy taka przesada, ja bym się wkurzyła jakbym usłyszała, że niby ślub okej, ale w sumie na wszystko jest czas, potem się zostaje z ręką w nocniku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#182 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Dla tych co czekają na oświadczyny-zniecierpliwione,desperat ki i wyluzowane
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
Konto usunięte
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46552691]Ale nie można przecież faceta naciskać, ja nie mam planów z TŻem bo po pierwsze jest czas a po drugie różnie bywa i wszystko może się zmienić
![]() ![]() no ale nie macie żadnych planów? tak żyjecie z dnia na dzień? |
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Japońska rzepa
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46552131]
Przesadzasz. Faceci nie podejmują decyzji zbyt późno, ale biorą pod uwagę rzeczy, o których my nie myślimy, wybierają odpowiedni czas, bo kobieta to by od razu chciała ślub, a facet patrzy na to rozważnie. A plany mają czas, on ma rację. ![]() Misi,to zabrzmiało,jakby kobiety były głupimi gąskami, które nie mają świadomości sytuacji ekonomicznej, sytuacji życiowej i innych,a byly jedynie mamione wizją białej sukienki ![]() [1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46552691]Ale nie można przecież faceta naciskać, ja nie mam planów z TŻem bo po pierwsze jest czas a po drugie różnie bywa i wszystko może się zmienić ![]() ![]() oczywiście,że można naciskać. Taka decyzja powinna być decyzją wspólną,a nie Jaśnie Szanownego Pana Chłopaka ![]() ![]() Nie zapominajmy,że małżeństwo to związek partnerów życiowych,więc postawa w sprawie podjęcia tego kroku powinna być partnerska.I żeby było jasne,nie mam tu na myśli, że kobieta powinna się oświadczać facetowi,oświadczyn powinno nie być itp. Ale wg mnie oświadczyny nie powinny być pierwszym momentem,w którym myślimy czy też mówimy o ślubie,bo wg mnie,jeśli tak się dzieje,to komunikacja w zwiazku nieco kuleje.
Cause he gets up in the morning, And he goes to work at nine, And he comes back home at five-thirty, Gets the same train every time. ’Cause his world is built ’round punctuality, It never fails. Edytowane przez lolusl Czas edycji: 2014-05-21 o 13:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Konto usunięte
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46553405]Mamy plany, ale nie ma co wybiegać z planami za daleko
![]() ![]() może inaczej na to patrzę, bo tż ma pracę, ja kończę studia i też pracuję, mamy mieszkanie. więc jakby mi teraz tż powiedział, że się zobaczy, to moje zdenerwowanie nie miałoby końca. chociaż w sumie tak sobie myślę, że jakbym studiowała i tż też i ogólnie nasza sytuacja byłaby inna niż teraz, to tez by mi się nie podobał brak żadnych planów. widocznie lubię planować ![]() a postawa chłopaka na zasadzie "spoko mała, weźmiemy ślub kiedyś, ale nie ma co planować, bo mam czas" to dla mnie takie mydlenie oczu. jak facet chce, to plany go nie przerażają. ale to tylko moje zdanie ![]() Edytowane przez 201801191006 Czas edycji: 2014-05-21 o 13:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#187 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() A jeśli rzeczywiście facet olewa sprawę i nie chce ślubu to nie rozumiem tkwienia z kimś takim w związku, skoro ma sie inne plany. ![]() ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ale nie wiemy jak to powiedział ani co miał na myśli ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#188 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]()
![]() |
#189 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#190 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
co nagle to po diable ![]() Zresztą śluby w zbyt młodym wieku czasem są hm zbyt pochopne i nie kończą się dobrze . To, że Wasi tz chcą najpierw się ustatkować zanim podejmą decyzję to jedynie dobrze o nich świadczy / tak myślę Inni problem jak już swoje lata mają, czterdziestka na karku, a oni się wahają ![]() [1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46552131] Przesadzasz. Faceci nie podejmują decyzji zbyt późno, ale biorą pod uwagę rzeczy, o których my nie myślimy, wybierają odpowiedni czas, bo kobieta to by od razu chciała ślub, a facet patrzy na to rozważnie. A plany mają czas, on ma rację. ![]() zgadzam się ![]() lolooo / tak, to kwestia jak długo się czeka i również w jakim się jest wieku... Bo np kobieta 35 letnia, która marzy o dzieciach nie może czekać aż się pan łaskawie zdecyduje. Zresztą rozsądny facet sam o tym będzie wiedział i nie trzeba mu tego uświadamiać. Problem w tym ,że niektórzy dobrzy są tylko w gadaniu.. I jak taki zbyt długo za nos wodzi to lepiej brać nogi za pas / żeby właśnie nie zostać z ręką w nocniku! Sytuacja wygląda inaczej jeśli para jest młodziutka, wtedy czas nie goni. Osobiście nie jestem za naciskaniem, bo np w moim przypadku zawsze ma skutek odwrotny ![]() ![]() Jasne, w żartach to mu rzucam jakieś aluzje, ale oboje znamy również swoje zdanie na ten temat i swoje oczekiwania. lolos / niestety niektóre takie są, nie myślą zbyt wiele o ekonomii, a jedynie o miłości ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() My tam już wstępną listę gości mamy i salę na oku ![]() U nas z jednej strony to się nie pali, bo i tak już razem żyjemy, z drugiej może jednak zdecydujemy się na dziecko, MOŻE, a zegar biologiczny tyka ![]()
![]() |
#191 |
BAN stały
|
moj mezczyzna kiedys rozwazal taka sprawe. "wiesz, co bys zrobila, gdybys poznala mezczyzne i on bylby zadeklarowany na slub, zgodzilabys sie, rzucilabys mnie?"
a ja mowie : sam slub to nie jest jedyna rzecz do ogarniecia. trzeba osobe poznac, sprawdzic czy spelnia oczekiwania, zakochac sie. nie martw sie nie polece za pierwszym lepszym ktory mi kupi pierscionek" |
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
Zadomowienie
|
lol dobre >D nieważne z kim, ważne, że ślub D>>D>D
#193 | |
Rozeznanie
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46553405]Mamy plany, ale nie ma co wybiegać z planami za daleko
![]() ![]() Dopoki macie wspolne plany to najwazniejsze Cytat:
Wybaczcie, ale zabrzmi to dosyc ostro- romantyczne, pelne zaskoczenia zareczyny, jako cos co "nagle" spada w zwiazku- moze i jest cudne i wyciaska lzy- ale zdarza sie z reguly w filmach- a jak sie zdarza w zyciu- to moze byc objawem niedojrzalosci zwiazku- a o tym juz pisalam wczesniej zareczac sie mozna- slub brac mozna- tylko po co sie potem rozwodzic
![]() |
#194 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a sam moment zaręczyn może być romantyczną niespodzianką, czemu nie? bo nawet jak już były rozmowy na temat ewentualnego małżeństwa czy też samych zaręczyn to moment nie będzie raczej znany, data, godzina / przynajmniej ja chcę mieć niespodziankę ![]()
![]() |
#195 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
tak- pewnie, ze tak- ale mam wrazenie, ze niektore uczestniczki forum licza ze nie rozmawiajac z mezczyzna, nie majac wspolnych planow- w pewnym momencie on wstanie kleknie i da pierscien- chcialam tylko napisac, ze dla mnie zareczyny to jest proces, ktorego koncem jest wreczenie pierscienia;-) i niech to bedzie najbardziej zaskakuyjacy moment ever ![]() moj TZ oswiadczyl mi sie np 31. grudnia jak w wytartym dresie w kuchni kroilam kielbaski i serek na koreczki dla sylwestrowych naszych gosci- a przy okazjj cwiczylam sobie na karaoke na lapku jakies wyjce na Sylwestra;-) przyznam szczerze, ze to byla mega zaskakujace;-)) ta chwila- ale o zareczynach rozmawialismy juz duzo wczesniej
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Zadomowienie
|
dlaczego ma się skończyć na deklaracjach? Czemu kobiety mają poczucie,że one NIE MOGĄ chcieć ślubu, a co za tym idzie w pewien sposób naciskać na posunięcie spraw do przodu,bo to facet powinien wyjść z inicjatywą,a wcześniej cicho sza,żeby nie urazić? Jak jest niegotowy - powinien to powiedzieć podczas rozmowy,wtedy sytuacja jest jasna, a takie gdybanie, niedopowiadanie to dla mnie trochę śmieszne.
a postawa chłopaka na zasadzie "spoko mała, weźmiemy ślub kiedyś, ale nie ma co planować, bo mam czas" to dla mnie takie mydlenie oczu. jak facet chce, to plany go nie przerażają. ale to tylko moje zdanie Masz racje loloo dobijajace, to milczenie z jego strony,"ja mam czas"... Kobiety musza byc pewne a cele mezczyzny jasno i wyraznie sforumulowane,chociaz to do nich rzadko i niezbyt podobne;/ Facet może w tajemnicy coś planować i mówić tak tylko żeby nic nie podejrzewać, a domyślam się, że takie naciskanie i narzekanie nie jest miłe. A jeśli rzeczywiście facet olewa sprawę i nie chce ślubu to nie rozumiem tkwienia z kimś takim w związku, skoro ma sie inne plany. Misislipy ja nie wiem czy on w tajemnicy cos planuje czy tylko to powtarza ze chce slubu zebym dala juz mu spokoj bo on ma czas pomyslec... Na dodatek nie wiem nad czym sie tak zastanawia jestesmy 4 lata ze soba widujemy sie bardzo duzo,rok mieszkalismy razem, nie wiem czy on sie boi deklaracji i planow? I tutaj sie zgodze, bo ja sobie nie wyobrazam ( mimo ze to takie fantastyczne i romantyczne) ze moj TZ nagle wyskakuje z pierscieniem i mowi"zostan moja zona" a ja sie zgadzam- bez wczesniejszych planow rozmow o tym., Maleznstwo to nie jest ani zabawa, ani umowa krotkotermnowa i wydaje mi sie, ze jest pewna kontynuacja ( aczkolwiek wcale nie jest etapem, ktory kazdy udany zwiazek musi osiagnąc) dojrzalego dobrego zwiazku. Jesli taki zwiazek jest- to oczywiscie, ze w pewnym momencie pojawia sie plany rozmowy- i wtedy jest czas na zareczyny. No wlasnie, a u nas rozmow brak, wiele razy rozpoczynalam temat a on: wszystko jest oczywiste itd. Dla niego,nie dla mnie;(( |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Konto usunięte
|
no to mu powiedz, że dla Ciebie oczywiste nie jest i porozmawiajcie o swoich oczekiwaniach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Zadomowienie
|
Stale mu mowie- Kochanie jak widzisz nasza przyszlosc,co ze slubem,mieszkaniem, kiedy bedziesz wiedzial ze chcesz wziac slub itp itp, mowie mu ze ja chce rozmawiac o przyszlosci i rani mnie to ze ucina temat mimo ze mam potrzebe rozjasnienia sobie tematu...
|
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Konto usunięte
|
a długo jestescie razem?
|
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Zadomowienie
|
ponad 4 lata...
|
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Konto usunięte
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Zadomowienie
|
Masakra, okolo 2 lat temu mowil mi ze wie ze to ze mna chce wziac slub itd, zbieramy na mieszkanie,mamy stale dochody od tego czasu czekam na cos wiecej a tu tyko stale teksty...
|
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Konto usunięte
|
Ja powiem Wam szczerze, że nie potrzebuję siedzenia i gdybania co będzie gdy. Nie rozmawiamy z TŻem o ślubie, oboje bardzo go chcemy, wiele razy jemu zdarzyło się powiedzieć np. "gdy będziemy brać slub to zaprosimy panią X, bo chciałbym żeby była wtedy z nami". Wiem, że myśli o mnie całkowicie poważnie, wiem że gdy będzie miał troszkę pieniędzy i będzie czuł się w lepszej sytuacji finansowej to się oświadczy. Nie naciskam, tylko spokojnie czekam, jednak nie zmienia to tego, że bardzo bym chciała.
---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Ja myślę, że czas wtedy poważniej porozmawiać o tym co on uważa na ten temat, a nie "się zobaczy". To nie jest obiadek u babci, ale ważna decyzja, do tego trzeba podejść całkowicie poważnie i nic nie ukrywać, albo go zmusisz do poważnej rozmowy, tzn. do powiedzenia dlaczego tak a nie inaczej, albo ja nie wróżę Wam wspólnej przyszłości... |
![]() ![]() |
![]() |
#204 |
Zadomowienie
|
Problem w tym ze moj Tz jest bardzo skryty i ciezko cos z niego wyciagnac,z tego co pisalam powyzej, juz probowalam...
Dwuletnie czekanie juz mnie meczy...co mam dalej robic? Czekac? Zbzikowac mozna az on sie w koncu ocknie...nie mowie o zareczynach od razu ale o uszczegolowieniu planow naszej przyszlosci,... |
![]() ![]() |
![]() |
#205 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
swoją drogą urocze zaręczyny! i na pewno się nie spodziewałaś hehehe mojchlopak / nikt tu nie mówi, że nie można chcieć się hajtać... ale marzenia a narzucanie woli chłopakowi, ktory nie jest na to gotowy to inna rzecz... i nikt tu nie mówi, że nie można o tym rozmawiać, bo wręcz przeciwnie . właśnie trzeba! chodzi mi tylko i wyłącznie o naciskanie i marudzenie no kieeeedy się oświadczysz no kieeeeedyyyy co do ewentualnych planów to zależy od wieku osób w związku oraz ich stażu, jeśli ma się po dwadzieścia lat i jest się rok ze sobą to facet mówiący, że nie ma co się spieszyć ma do tego prawo, ba! uważam, że to przejaw racjonalnego myślenia. Trudno o małżeństwo bez pracy, dochodów, miejsca zamieszkania... Co innego kiedy ktoś jest lat kilka w związku, ma się swoje lata, a facet wymiguje się od rozmowy na ten temat! to już jest przejaw niedojrzałości, bo jeśli widzi, że kobieta jest gotowa, czynniki zewnętrze względnie też *czyli skończona szkoła, praca itd a on nie potrafi konkretnie o tym porozmawiać to ...trzeba się zastanowić czy to dobry materiał na męża.. Bo jeśli ślubu nie chce to powinien to otwarcie powiedzieć, wyjaśnić i wtedy mogą razem zadecydować co z tym fantem robią... Ale szczera rozmowa to nie to samo co naciskanie. A wymigiwanie się od poważnej rozmowy i określenia co się myśli na temat małżeństwa a podania konkretnych argumentów dlaczego nie teraz a później to też są dla mnie dwie różne rzeczy... Bo jak facet wytłumaczy racjonalnie dlaczego chce poczekać to ok mogę poczekać. Ale jak widzę, że ściemnia i gada aby pogadać to...dziękuję bardz0 mójchłopak / ja bym postawiła sprawę otwarcie , ważne dla mnie jest ustatkowanie się, założenie rodziny, małżeństwo, a że czas ucieka to chcę wiedzieć na czym stoję. Bo jeśli on nie zamierza nigdy się hajtnąć, dać Ci tego, co potrzebujesz to może nie warto tego ciągnąć... Pomyśl, poznanie nowego faceta, stworzenie związku z nim, to wszystko wymaga czasu. Więc może lepiej ten czas przeznaczyć na kogoś kto poważnie myśli o związku niż na wiecznego piotrusia pana, który boi się poważnych deklaracji *a raczej oficjalnych deklaracji... Choć powiem, że siostra mojej przyjaciółki była z facetem chyba z 8 lat i tak się określić nie umiał, ona już po trzydziestce, wkurzyła się, zerwała, poznała nowego faceta i po roku się pobrali. Teraz mają córkę, żyją sobie zgodnie.
![]() |
#206 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#207 |
Raczkowanie
|
Dlaczego sądzicie, że zaręczyny i planowanie ślubu jest w porządku, gdy ma się gdzie mieszkać, gdy ma się pracę itp?
Od zaręczyn do ślubu jest jakieś 2-3 lata (jeśli się chce zorganizować wesele np. w wakacje). Nawet jak przy zaręczynach nie ma się NIC to przecież w ciągu tych 2 lat człowiek znajdzie pracę, znajdzie mieszkanie (zwłaszcza, gdy koniec studiów zbliża się nieubłaganie). Poza tym zaczynając małżeństwo i nie mając nic... co w tym złego? Wtedy razem się wszystko zdobywa (np. mieszkanie, meble, rozkręca się biznes), w małżeństwie jest łatwiej. Wrócę jeszcze raz do tej rozmowy z TŻ uświadamiając mu, że zorganizować wesele to jest mnóstwo roboty ![]() ![]() PS TŻ wpadł na pomysł, żeby jechać do Norwegii. Krótko określę jego sytuację: z rodzicami prowadzi gospodarstwo rolne, jednak nigdy nie był w innej pracy niż pole a jest już na 4 roku studiów ![]() PS 2 dowiedziałam się, że nie chciałby mieć wielkiego wesela na 200 osób, tylko takie skromniejsze, na 70 ![]() mukaa też znam mnóstwo przykładów par, które były x lat ze sobą, babeczka w końcu odpuściła i szybko znalazła kandydata na męża ![]() ![]() Edytowane przez pstrag_w_pomaranczach Czas edycji: 2014-05-21 o 21:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#209 |
Konto usunięte
|
ja mam 23, tż 33. ale jakie to ma znaczenie?
![]() a to, że bym straciła cierpliwość odnosiło się do tego, że od 4 lat nie ma żadnych planów ani chęci ze strony faceta na rozmowę o tych planach. po takim czasie już się powinno wiedzieć na czym się stoi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#210 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.