Sezon pielgrzymkowy uważam za otwarty... - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-30, 14:42   #181
wika82
Zakorzenienie

Dot.: Sezon pielgrzymkowy uważam za otwarty...

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Powinno być na odwrót, rodzice powinni deklarować, ze dziecko będzie chodzić na religie.
Zgodzę się, właśnie tak powinno być!
Stary 2014-07-30, 14:59   #182
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Carousel Pokaż wiadomość
Tak, owszem, sprawa tych pań, ale ja na przykład nie chciałabym, żeby mi sąsiad śmiecił w ogródku i w obu tych sytuacjach ktoś, kto chciałby mieć czysto, musi sprzątać, bo komuś coś odwaliło.

Tak, owszem, jest różnica w natężeniu, ale w każdym przypadku zostawianie po sobie śmieci jest zwykłym chamstwem i brakiem wychowania. I jeśli ktoś nie ma oporów zrobić czegoś takiego 'u siebie', np. idąc ulicą, to zrobi to też, będąc na pielgrzymce, wycieczce czy gdziekolwiek indziej. To kwestia osoby, a nie 'okazji'.
1. Tak. Ale tak się składa, ze wątek nie dotyczy wojen sąsiedzkich z przerzucaniem wzajemnym śmieci przez płot a śmiecących pielgrzymów.

2. Właśnie o to natężenie mi chodzi. Jeśli jedna osoba rzuca papierek/plastikową butelkę/.... to zapewne zwrócę tej osobie uwagę. Jeśli przechodzi kilkusetosobowa pielgrzymka w kolumnach to mam do każdego brudasa podejść i zwrócić mu uwagę? Nie jest to przypadkiem zadanie organizatora, by uczulić pielgrzymujących na wyrzucanie smieci gdzie popadnie? I wybacz, jeśli zwrócę uwagę to zaraz mnie okrzykną antychrystem, jak wtedy, gdy naiwnie pragnęłam wyjechać z parkingu. "My mamy pozwolenie antychryście jeden". Uwagi na temat rudych już pominę- od fałszu do cór Koryntu poleciało.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 15:07   #183
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
I wybacz, jeśli zwrócę uwagę to zaraz mnie okrzykną antychrystem, jak wtedy, gdy naiwnie pragnęłam wyjechać z parkingu. "My mamy pozwolenie antychryście jeden". Uwagi na temat rudych już pominę- od fałszu do cór Koryntu poleciało.
bo niestety ale wiele osób ma taką mentalność po prostu, tu niby wielce wierzący ale wszędzie doszukujący się wrogów, dobrze to widać na Woodstocku gdzie jest Przystanek Jezus który dobrze to obrazuje, ludzie stamtąd z taką pogardą odnoszą się do innych że aż dziwne że nazywają siebie wierzącymi, bo bardziej wierzących w błocie można spotkać niż w kręgach uczestników Przystanku Jezus...
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 15:07   #184
_vixen_
Zakorzenienie

Widocznie pielgrzymują właśnie dlatego, bo są takie mendy z charakteru i muszą odpokutowac
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 15:45   #185
grubella
BAN stały

Chyba wczoraj w miejscowości Dąbrowa Zielona powiat częstochowski kobieta 57 lat wzięła piłkę do metalu i wycięła metalowy krzyż , który stał przy drodze przy jej płocie.
Przeszkadzały jej modlitwy i śpiewy i nabożeństwa odprawiane przy nim.
Zabrała krzyż i plotek okalający go na swoją posesję.
Grozi jej do 5 lat za kradzież i obrazę uczuć religijnych.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wycięty krzyż.jpg (49,1 KB, 66 załadowań)

Edytowane przez grubella
Czas edycji: 2014-07-30 o 16:11
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 15:48   #186
_vixen_
Zakorzenienie

Pomimo moich poglądów, jakoś nie uważam, żeby z tą panią było wszystko ok Musiała od dawna mieć na pieńku z całą wioską.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 16:13   #187
grubella
BAN stały

Cytat:
Pomimo moich poglądów, jakoś nie uważam, żeby z tą panią było wszystko ok Musiała od dawna mieć na pieńku z całą wioską.
Przyspawają i będą się modlić jeszcze więcej i jeszcze głośniej.
Za nią. O jej zdrowie i duszę.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-30, 16:14   #188
chwast
Zakorzenienie

Nie wyobrażam sobie żeby pod moim podwórkiem przychodzili ludzie i się modlili itd... no sory... nie mogli wybrać innego miejsca?
czy ci ludzie nie widzą, że zaprzeczają iż są katolikami? zachowują się jak dzieci JA MOGĘ BO JA WIERZĘ, zamiast zachować się jak ludzie i stwierdzić ok spoko, racja to nie... jeszcze kamieniem by w łeb rzucili jakby im pozwolono
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 16:38   #189
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Chyba wczoraj w miejscowości Dąbrowa Zielona powiat częstochowski kobieta 57 lat wzięła piłkę do metalu i wycięła metalowy krzyż , który stał przy drodze przy jej płocie.
Przeszkadzały jej modlitwy i śpiewy i nabożeństwa odprawiane przy nim.
Zabrała krzyż i plotek okalający go na swoją posesję.
Grozi jej do 5 lat za kradzież i obrazę uczuć religijnych.
Trochę głupio zrobiła, bo jednak krzyż stał PRZY jej płocie, ale nie NA jej posesji. Trzeba było załatwić to na drodze oficjalnej. Rozumiem ją, bo mnie by też wkurzało odprawianie nabożeństw pod moimi oknami, ale nie miała prawa tak postąpić bo to był zwyczajny wandalizm i samowolka.

Choć z drugiej strony, gdy widzę te wszystkie krzyże ustawione w miejscach wypadków to też jest samowolka.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2014-07-30, 16:40   #190
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Nie wyobrażam sobie żeby pod moim podwórkiem przychodzili ludzie i się modlili itd... no sory... nie mogli wybrać innego miejsca?
czy ci ludzie nie widzą, że zaprzeczają iż są katolikami? zachowują się jak dzieci JA MOGĘ BO JA WIERZĘ, zamiast zachować się jak ludzie i stwierdzić ok spoko, racja to nie... jeszcze kamieniem by w łeb rzucili jakby im pozwolono
Też nie chciałabym by pod moimi oknami urządzali modły.
Zresztą sam krzyż należał do rodziny tej kobiety, stał chyba nawet na jej procesji, więc ma prawo nim rozporządzać.
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 17:01   #191
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
2. Właśnie o to natężenie mi chodzi. Jeśli jedna osoba rzuca papierek/plastikową butelkę/.... to zapewne zwrócę tej osobie uwagę. Jeśli przechodzi kilkusetosobowa pielgrzymka w kolumnach to mam do każdego brudasa podejść i zwrócić mu uwagę? Nie jest to przypadkiem zadanie organizatora, by uczulić pielgrzymujących na wyrzucanie śmieci gdzie popadnie?
Problemem może być też brak koszy i śmietników.
Przez moje miasteczko też przechodzą pielgrzymki. Jakiś tam czas wolny mają, rozbiegają się po mieście, kupują picie, bułki, pasztet, owoce. Potem jedzą na rynku i zostawiają śmieci w reklamówkach bo nie ma na tyle koszy.

Mnie też się zdarza, że kupię na mieście soczek czy loda i potem z patyczkiem wracam do domu bo nie mam gdzie wyrzucić. Kończy się centrum miasta i kończą się kosze.
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 17:08   #192
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez wredna biedronka Pokaż wiadomość
Też nie chciałabym by pod moimi oknami urządzali modły.
Zresztą sam krzyż należał do rodziny tej kobiety, stał chyba nawet na jej procesji, więc ma prawo nim rozporządzać.
A to zmienia postać rzeczy.

Skoro to była jej własność, na jej posesji-miała prawo rozporzadzać swoją własnością na swojej ziemi.

Tylko to musi być jasno określone, gdzie krzyż stał, i czy faktycznie należał do jej rodziny.

---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;47518213]Problemem może być też brak koszy i śmietników.
Przez moje miasteczko też przechodzą pielgrzymki. Jakiś tam czas wolny mają, rozbiegają się po mieście, kupują picie, bułki, pasztet, owoce. Potem jedzą na rynku i zostawiają śmieci w reklamówkach bo nie ma na tyle koszy.

Mnie też się zdarza, że kupię na mieście soczek czy loda i potem z patyczkiem wracam do domu bo nie mam gdzie wyrzucić. Kończy się centrum miasta i kończą się kosze.[/QUOTE]

Nikt nie miałby nic przeciwko takiemu sposobowi pozbywania się śmieci. Nie ma problemu, panowie zs Służb Miejskich z pewnością zabraliby te reklamówki. Nie byłoby sprawy.

No pasaran!
Stary 2014-07-30, 17:16   #193
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
1. Tak. Ale tak się składa, ze wątek nie dotyczy wojen sąsiedzkich z przerzucaniem wzajemnym śmieci przez płot a śmiecących pielgrzymów.
Racja, to nie temat o śmiecących sąsiadach, jak słusznie zauważyłaś. Przywołując ten przykład, miałam na myśli, że, niestety, nikt z nas nie żyje w odosobnieniu, tylko w danym środowisku, gdzie zawsze, przy każdej okazji, może znaleźć się ktoś nam nieprzychylny, robiący na złość, utrudniający życie czy śmiecący do ogródka. I czasem nie tylko raz w roku, jak w przypadku pielgrzymki, tylko cały czas.

Cytat:
2. Właśnie o to natężenie mi chodzi. Jeśli jedna osoba rzuca papierek/plastikową butelkę/.... to zapewne zwrócę tej osobie uwagę. Jeśli przechodzi kilkusetosobowa pielgrzymka w kolumnach to mam do każdego brudasa podejść i zwrócić mu uwagę? Nie jest to przypadkiem zadanie organizatora, by uczulić pielgrzymujących na wyrzucanie smieci gdzie popadnie? I wybacz, jeśli zwrócę uwagę to zaraz mnie okrzykną antychrystem, jak wtedy, gdy naiwnie pragnęłam wyjechać z parkingu. "My mamy pozwolenie antychryście jeden". Uwagi na temat rudych już pominę- od fałszu do cór Koryntu poleciało.
I co z tego, że zwrócisz uwagę? Bardziej kulturalny popatrzy na Ciebie jak na wariatkę albo odburknie coś pod nosem, w najlepszym razie, a mniej też może puścić jakąś wiązankę i wątpię, czy ktokolwiek po Twoim zwróceniu uwagi drugi raz zastanowi się, zanim wyrzuci na przykład pustą butelkę na trawnik.Tak to już jest, buractwa w ten sposób nie wyleczysz. Z tym, że, jak już zresztą mówiłam, to nie zależy od tego, że jest to pielgrzymka akurat, tylko od osoby, bo to nie jest tak, że podczas pielgrzymki zostawia po sobie pobojowisko, a normalnie zawsze porządek. I racja, jest to zadanie organizatora czy tam osoby, która daną grupą się opiekuje (nie wiem, jak to tam wygląda i kto jest kim), ale tak jak Ty nie podejdziesz do każdego brudasa, tak ta osoba też nie jest w stanie tego zrobić i nad tym zapanować. Powinna ich uczulić, owszem, zwrócić uwagę, ale jeśli ktoś zechce naśmiecić, to i tak to zrobi.
I ok, z tym antychrystem to też przegięli, ale mimo wszystko po prostu na takich, a nie innych pielgrzymów trafiłaś, pewnie nie wszyscy tacy są. Chociaż przyznaję, na 100 % nie wiem, bo nigdy nie byłam, natomiast znam kilka osób, które chodzą na pielgrzymki i oni raczej tacy nie są. Ale wiadomo, różni są ludzie, a więc są i różni katolicy - niektórzy są fanatykami, co też wiem, można powiedzieć, z autopsji, bo znam osobiście kilku, których do tego grona można by spokojnie zaliczyć. A przynajmniej sprawiających takie wrażenie.

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Cytat:
Powinno być na odwrót, rodzice powinni deklarować, ze dziecko będzie chodzić na religie.
Zgodzę się, właśnie tak powinno być!
Przecież tak właśnie jest.
Carousel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 17:26   #194
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
lol.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 17:52   #195
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba w Twojej rzeczywistosci

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-07-30, 17:55   #196
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Chyba w Twojej rzeczywistosci
No sorry, ale szkoła nie może nikogo zmusić, żeby chodził na religię.
Stary 2014-07-30, 17:56   #197
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Kreciu, jestem zafascynowana Twoim avatarkiem

No pasaran!
Stary 2014-07-30, 17:58   #198
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
A ktos tu mowil o zmuszaniu? Lol.

Cytat:
Dzieki

Stary 2014-07-30, 18:01   #199
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
no sorry, ale chyba nie wiesz co piszesz

---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ----------

Cytat:
zgadzam się
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-30, 18:36   #200
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
aha

Stary 2014-07-30, 19:04   #201
Carousel
Zadomowienie

No to nie wiem, może moje szkoły się tak wyróżniały, że wymagały informacji, czy ktoś będzie chodził na religię czy nie, jeszcze przed rozpoczęciem roku szkolnego. Tak, wiem, dziwne praktyki, a cóż poradzić...
Stary 2014-07-30, 19:14   #202
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
aha

Ale z czego się śmiejecie? W każdej chwili rodzic może napisać podanie o wypisanie dziecka z religii. W mojej szkole jak byk na podaniu (liceum) jest rubryka czy dziecko chce chodzić na religię, albo czy chce chodzić na wychowanie do życia w rodzinie
Sama byłam wypisana z religii w ostatniej klasie gimnazjum i teraz jestem wypisana w liceum
susuanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 19:18   #203
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez susuanne Pokaż wiadomość
Ale z czego się śmiejecie? W każdej chwili rodzic może napisać podanie o wypisanie dziecka z religii. W mojej szkole jak byk na podaniu (liceum) jest rubryka czy dziecko chce chodzić na religię, albo czy chce chodzić na wychowanie do życia w rodzinie
Sama byłam wypisana z religii w ostatniej klasie gimnazjum i teraz jestem wypisana w liceum
U mnie z automatu bylo sie wpisan na religie. Nie bylo zadnych zastepczych wychowan w rodzinie (bylo za to dodatkowe, dla kazdego), etyki, nic takiego. Nie byla to w zadnym stopniu katolicka szkola. I jak sie nie chcialo chodzic to trzeba bylo dziecko wypisac, a nie dziecko zapisac jesli sie chcialo zeby chodzilo. Ale to bylo dobrych kilka lat temu.

Stary 2014-07-30, 19:20   #204
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
U mnie z automatu bylo sie wpisan na religie. Nie bylo zadnych zastepczych wychowan w rodzinie (bylo za to dodatkowe, dla kazdego), etyki, nic takiego. Nie byla to w zadnym stopniu katolicka szkola. I jak sie nie chcialo chodzic to trzeba bylo dziecko wypisac, a nie dziecko zapisac jesli sie chcialo zeby chodzilo. Ale to bylo kilka lat temu.

U mnie w liceum jest rubryka na podaniu do szkoły. Wypisać się z religii to nie problem, trzeba tylko chcieć Tak samo z wychowaniem do życia w rodzinie.
Teraz w każdej chwili można się wypisać z religii. Jedynie mogą Ci odmówić gdy złożysz podanie w roku szkolnym.
Też nie mam żadnej etyki ani zastępstw Nie narzekam z tego tytułu.
Stary 2014-07-30, 19:23   #205
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie w liceum jest rubryka na podaniu do szkoły. Wypisać się z religii to nie problem, trzeba tylko chcieć Tak samo z wychowaniem do życia w rodzinie.
Teraz w każdej chwili można się wypisać z religii. Jedynie mogą Ci odmówić gdy złożysz podanie w roku szkolnym.
Moze cos sie zmienilo, liceum mam za soba U mnie mozna bylo sie wypisac, a zapisanym sie bylo z gory, jak na inne lekcje. Trzeba bylo sie zwolnic z religii jak z wf-u

Stary 2014-07-30, 19:23   #206
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Moja matka parę lat temu nie zgodziła się by brat chodził na religię. Napisała nawet stosowne oświadczenie. Jakże wielkie było jej zdziwienie, gdy pod koniec półrocza została wezwana przez pedagog i dyrektora szkoły dlaczego brat nie chodzi na religie i ma tyle nieobecności
Stary 2014-07-30, 19:24   #207
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
aha

no aha, bo jak nie chcesz to nie chodzisz jak komuś zależy to przy zapisywaniu do szkoły wypisze z religii, nikt za uszy nie ciąga.

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 19:26   #208
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
no aha, bo jak nie chcesz to nie chodzisz jak komuś zależy to przy zapisywaniu do szkoły wypisze z religii, nikt za uszy nie ciąga.
Teraz - tak. Jeszcze kilka lat temu nie bylo zapisywania.

Stary 2014-07-30, 19:26   #209
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Moja matka parę lat temu nie zgodziła się by brat chodził na religię. Napisała nawet stosowne oświadczenie. Jakże wielkie było jej zdziwienie, gdy pod koniec półrocza została wezwana przez pedagog i dyrektora szkoły dlaczego brat nie chodzi na religie i ma tyle nieobecności
Dziwne procedury Ja od podstawówki wiem, że z religii bez problemu można się wypisać. Mam w szkole osoby innego wyznania (w podstawówce na religię byli "zapisani" wszyscy) i one wypisywały się pisemnie. Mam wrażenie, że te procedury się zmieniły odkąd ocena z religii liczy się do średniej na koniec roku.
Stary 2014-07-30, 19:26   #210
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
U mnie, z racji, że jest elektroniczny system rekrutacji i jako tako nie przynosi się podania, po prostu o religię pytali przy oddawaniu dokumentów, jak już byłam na liście przyjętych. W gimnazjum trzeba było zaznaczyć w podaniu, co do podstawówki już nie pamiętam, jak i gdzie, ale pewnie też jakoś się pytali, skoro były osoby, które nie chodziły.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości