Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy. - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-02-17, 21:38   #181
Sovilo
Zakorzenienie

Dot.: prawdopodobienstwo ciazy

Ech, dlaczego zawsze znajdzie się jakaś wypowiedź, która zasieje we mnie ziarenko niepewności...? Zaczęłam brać pigułki, ponieważ nie mam problemów z problemami żałądkowymi i jestem sumienna, a po tabletkach świetnie się czuję- wreszcie całowicie zabezpieczona(wiem, nie ma 100%pewności), ale jeśli żadne z w/w zdarzeń się nie zdarzy, nie mam podstaw przypuszczać, by coś ''poszło nie tak''. Ja jestem bardziej jak Scully, wierzę nauce, badaniom i statystykom
Sovilo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-18, 09:58   #182
Biedroneczka17
Raczkowanie

Małe pytanko...

wiec chciala bym sie dowiedziec czy jest prawdopodobienstwo zajscia w ciaze w przypadku gdy: chlopak i dziewczyna kochaja sie z prezerwatywa i on przed wytryskiem "wyjdzie" ? tak z ciekawosci pytam..

ps.bo duzo osob stosuje prezerwatywy jako jedyny sposob zabezpieczania..ale jakos nie moze do mnie dotrzec ze nic sie nie stanie (chodzi o niechciana ciaze)

dziekuje za odp
Biedroneczka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-18, 10:13   #183
jezyk
Przyczajenie

Dot.: Ciąża?? - prezerwatywa w dni płodne

Ja też mam problem. Wczoraj się z nim kochałam, mam dni niepłodne, pękła nam prezerwatywa, a była ona jednym naszym zabezpieczeniem. Jakie może byc prawdopodobieństwo ciąży?? Zastanawiam się czy nie pójść do ginekologa po tabletki po.. ale nie wiem nawet czy mnie na nie stać pomóżcie proszę
jezyk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-18, 13:12   #184
naanahanae
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sovilo
Ech, dlaczego zawsze znajdzie się jakaś wypowiedź, która zasieje we mnie ziarenko niepewności...? Zaczęłam brać pigułki, ponieważ nie mam problemów z problemami żałądkowymi i jestem sumienna, a po tabletkach świetnie się czuję- wreszcie całowicie zabezpieczona(wiem, nie ma 100%pewności), ale jeśli żadne z w/w zdarzeń się nie zdarzy, nie mam podstaw przypuszczać, by coś ''poszło nie tak''. Ja jestem bardziej jak Scully, wierzę nauce, badaniom i statystykom
nie ma 100% pewniego środka antykoncepcyjnego, ale tabletki antykoncepcyjne przw wlaściwym ich stosowaniu są jak pewniejsze. ja od pół roku stosuje tabletki i w ciąży nie jestem. na początku też sie bałam, czekałam na krwawienie w przerwie między opakowaniami, ale z czasem zaufałam sobie i tabletkom poza tym u mnie jest ten problem że jestem uczulona na środki nawilżające prezerwatywy więc siłą rzeczy musiałam sę przekonać do tabletek.
Cytat:
Napisane przez Maripossa
Przeciez nigdzie w ulotce nie jest napisane, ze pigulki dzialaja na 99% a ten 1% to zle przyjmowanie...w takim razie skoro sie zawsze dobrze przyjmuje to czemu nie dzialaja na 100%? haha....
jestem ciakawa jaką metode antykoncepcji stosujesz ty skoro tak tak uczepiłaś się tego tego 1%? "haha...."
naanahanae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-18, 13:22   #185
naanahanae
Zadomowienie

Dot.: Ciąża?? - prezerwatywa w dni płodne

Cytat:
Napisane przez jezyk
Ja też mam problem. Wczoraj się z nim kochałam, mam dni niepłodne, pękła nam prezerwatywa, a była ona jednym naszym zabezpieczeniem. Jakie może byc prawdopodobieństwo ciąży?? Zastanawiam się czy nie pójść do ginekologa po tabletki po.. ale nie wiem nawet czy mnie na nie stać pomóżcie proszę
jeżeli doszło do wytrysku to prawdopodobieństwo ciązy jest bardzo duże. tableki po są dość drogie no ale cóż, jeżeli nie wiesz czy cię na nie stać to zastanów się nad tym czy stac cię na dziecko. poza tym z biegiem godzin ich skuteczność się zmniejsza, więc jeśli się zdecydujesz to należy nie zwlekać. poza tym poproś chłopaka zeby zapłacił połowę za tableki po. jakby nie było on też może wpaść.

ps. w takich przypadkach nalezy od razu udać sie do lekarza, nawet do szpitala jeśli przychodnia jest nieczynna (gabinet).
Stary 2006-02-19, 13:30   #186
Maripossa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez naanahanae
nie ma 100% pewniego środka antykoncepcyjnego, ale tabletki antykoncepcyjne przw wlaściwym ich stosowaniu są jak pewniejsze. ja od pół roku stosuje tabletki i w ciąży nie jestem. na początku też sie bałam, czekałam na krwawienie w przerwie między opakowaniami, ale z czasem zaufałam sobie i tabletkom poza tym u mnie jest ten problem że jestem uczulona na środki nawilżające prezerwatywy więc siłą rzeczy musiałam sę przekonać do tabletek.
jestem ciakawa jaką metode antykoncepcji stosujesz ty skoro tak tak uczepiłaś się tego tego 1%? "haha...."
A moze cie to nie powinno interesowac?? Ja sie ciebie nie pytam co stusoujesz i czy wogole masz chlopaka, bo nie obchodzi mnie to.... wypowiadam sie na dany temat i koniec. Poza tym jak jestes ciekawa to zerknij na inny watek. Moze i sie uczepilam tego 1%, ale ty sie za to chyba mnie uczepilas
Maripossa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-19, 14:45   #187
naanahanae
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maripossa
A moze cie to nie powinno interesowac?? Ja sie ciebie nie pytam co stusoujesz i czy wogole masz chlopaka, bo nie obchodzi mnie to.... wypowiadam sie na dany temat i koniec. Poza tym jak jestes ciekawa to zerknij na inny watek. Moze i sie uczepilam tego 1%, ale ty sie za to chyba mnie uczepilas
poprostu jeżeli tak krytykujesz tą forme antykoncepcji to pewnie stosujesz/znasz coś pewniejszego? (wykluczając abstynencje)

poza tym (cytkując z ulotki): "przy stosowaniu dokładnie wg zaleceń bez pominięcia jakiejkolwiek tabletki, prawdopodobieństwo zajścia w ciąże wynosi poniżej 1% (tzn. mniej niz 1 ciążą na 100 kobiet stosujących preparat przez rok)
Stary 2006-02-19, 15:39   #188
kasieńka:)
Rozeznanie

Wink Dot.: prawdopodobienstwo ciazy

Hm...Hm... Jak na moje oko to troche dziwne... Nie chce Cie urazić, ale wydaje mi się, że powinnaś poczekać troche ze współżyciem... Poczytaj troche o tym, wybierz odpowiednią metode antykoncepcji, etc. O Twojej małej wiedzy na ten temat świadczy to, że piszesz, że to by Twój drugi raz- w ciąże można zajść tak samo za pierwszym razem jak i za setnym Co to testu... Test wykonuje się 14 dni po stosunku w którym mogło dojść do zapłodnienia... W tedy wynik testu bedzie wiarygodny... No coż moge więcej napisać... Przez internet nie zdiagnowzuje ciąży
kasieńka:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-19, 17:19   #189
leelou
BAN stały

zamiast bez sensu trzasc portami idz po test ciazowy. mowiec szczerze dla mnie jedyna metoda antykoncepcyjna, ktorej ufam sa tabletki. gumki...po pierwsze sa ohydne w uzyciu po drugie dosc stresujace.
leelou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-19, 17:32   #190
Maripossa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez naanahanae
poprostu jeżeli tak krytykujesz tą forme antykoncepcji to pewnie stosujesz/znasz coś pewniejszego? (wykluczając abstynencje)

poza tym (cytkując z ulotki): "przy stosowaniu dokładnie wg zaleceń bez pominięcia jakiejkolwiek tabletki, prawdopodobieństwo zajścia w ciąże wynosi poniżej 1% (tzn. mniej niz 1 ciążą na 100 kobiet stosujących preparat przez rok)
Skonczylam dyskusje na ten teamt jesli nadal jestes tak ciekawa tego jak ja sie zabezpieczam (choc spoko ze od razu zalozylas ze wspolzyje...) to poszukaj, a znajdziesz.
pozdrawiam.
Maripossa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-24, 14:50   #191
katalinka17
Zadomowienie

Smile Czy jestem w ciąży?

OD PARU DNI Zastanawiam sie czy przypadkiem nie bede miala dziecka.mam takie przeczucie...jak nigdy dotad.oczywiscie tu nie chodzi tylko o przeczuciewiec po kazdym posilku jest mi niedobrze,mam klucia jajnikow,parcie na pecherz,nawet jak nci nie pije to musze,zmiany nastrojow,ale dziwne jest to ze nie bola mnie piersi ani nie mam uderzen goraca.jak myslicie czy to moze byc to czy sobie cos ubzduralamp.s.czekam ba termin miesiaczki.
katalinka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-24, 15:41   #192
primavera
Zakorzenienie

Dot.: hm....czyżby???TO MOZLIWE??

Cytat:
Napisane przez katalinka17
jak myslicie czy to moze byc to czy sobie cos ubzduralam
Wiesz, ciężko byłoby nam to stwierdzic bez szklanej kuli, gdyż nie wiemy, czy i w jakim dniu cyklu uprawiałaś seks

Z samych objawów zdiagnozować ciaży raczej sie nie da- zajrzyj do wątku o ciaży urojonej chociażby.
primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-24, 16:22   #193
margitta
Zakorzenienie

Dot.: Czy jestem w ciąży?

W ciązy nie byłam, ale z tego co wiem, objawy zewnętrzne są najgorszym sposobem na "wykrywanie" ciąży. Przecież to może być każda inna choroba. Może faktycnie przejrzyj sobie wątek o ciąży urojonej. Już nie pierwszy raz widzisz u siebie ciąże. Przede wszystkim należy się zastanowić czy mogło dojść do zapłodnienia. To jest najważniejsza wskazówka. A jeżeli masz podejrzenia, że mogło to zrób test i tyle. Lepiej nie wmawiaj sobie niczego.
Stary 2006-02-24, 16:32   #194
katalinka17
Zadomowienie

boshe,co wy tak z tymi urojeniami1 raz po prostu mam takie przeczucie...Ech....zal uje ze pytalam
katalinka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-24, 16:37   #195
bb-m
Rozeznanie

A nie prościej i szybciej zrobić test???
bb-m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-24, 16:42   #196
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
boshe,co wy tak z tymi urojeniami1 raz po prostu mam takie przeczucie...Ech....zal uje ze pytalam
Nie zarzucam ci urojeń; po prostu w poście napisałaś tylko o objawach ciąży (dlatego żartem zaoytałam o seks), a z lektury wielu wątków wynika, że dziewczyny często opisywały objawy- działo się to zazwyczaj w dwóch przypadkach:
1) kiedy bardzo pragnęły ciaży a mimo starań do niej nie dochodziło; wiele z dziewczyn ma praktycznie co miesiąc objawy ciąży, ale później się okazuje,że nic z tego,
2) kiedy ciąża jest w danym czasie "mało oczekiwana" - dziewczyny z niepokojem czekają na okres i w międzyczasie "zauważają" u siebie objawy ciaży.

O tamtym watku napisałam, gdyż jest akurat widoczny na górze strony - po prostu gdybyś do niego zajrzała, to poczytałabyś o objawach ciaży (nawet w przypadku, gdy nie miało miejsce współżycie)
primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-24, 16:54   #197
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
1 raz po prostu mam takie przeczucie...Ech....zal uje ze pytalam

Pamiętam po prostu twój wątek z przed dwóch dni kiedy też myślałaś, że możesz być w ciąży. A pytać zawsze można, ale naprawdę najłatwiej jest zrobić test
Stary 2006-02-24, 17:00   #198
Kaska1989
Raczkowanie

Czyzby to aluzja do mojego wątku ? :P
Kaska1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-24, 17:50   #199
_paola_
Przyczajenie

Katalino17 rozumiem ze sie martwisz, ale ja bym proponowala szukac odpowiedzi robiąc test lub u ginekologa. to raczej lepszy sposob niz sieganie opinii od wizazanek ...
_paola_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 12:10   #200
AalutkaA
Raczkowanie

Question Ciaza?.. moze jednak?

Na poczatku stycznia podczas stosunku pekla prezerwatywa. Bylo to w 5 dniu miesiaczki. Po 7 dniach od staosunku zrobilam test. Nie pojawila sie czerwona linia,co oznaczalo brak ciazy Miesiaczka spozniala sie (jakies 3 dni) wiec powtorzylam test, ale znow wyszlo, ze nie jestem. Na nastepny dzien po zrobieniu testu pojawila sie. Trwala jednak nieco dluzej i byla mniej obfita. Teraz znow spoznia mi sie okres (3-4dni).Bola mnie piersi tak jak przed kazda. Bol odczuwam od srody-w tym dniu powinna byla sie pojawic. Zaczynam sie zastanawiac, czy moze jednak.. Poza tym, praktycznie po kazdym posilku jest mi niedobrze, mam zmienne nastroje, chodze czasem przybita, wydaje mi sie, ze przytylam. Nawet chlopak stwierdzil, ze mam nastroje jakbym byla w ciazy.. Czy jest mozliwosc, ze test wykazal bledny wynik? Z gory dziekuje za wasze odpowiedzi..
AalutkaA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 12:49   #201
siss
Rozeznanie

Dot.: Ciaza?.. moze jednak?

Możliwości są dwie: albo jesteś albo nie jesteś w ciąży.
Masz dwa wyjścia: iść do lekarza albo czekać, aż ci brzuszek urośnie (lub nie )

Żeby sobie i chłopakowi oszczędzić nerwow radziłabym odwiedzić swojego ginekologa.

A jest możliwe, że zaburzenia miesiączkowania i te inne objawy są wywołaniem np. dużym stresem?
siss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 12:55   #202
Intuicja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AalutkaA
Na poczatku stycznia podczas stosunku pekla prezerwatywa. Bylo to w 5 dniu miesiaczki. Po 7 dniach od staosunku zrobilam test. Nie pojawila sie czerwona linia,co oznaczalo brak ciazy Miesiaczka spozniala sie (jakies 3 dni) wiec powtorzylam test, ale znow wyszlo, ze nie jestem. Na nastepny dzien po zrobieniu testu pojawila sie. Trwala jednak nieco dluzej i byla mniej obfita. Teraz znow spoznia mi sie okres (3-4dni).Bola mnie piersi tak jak przed kazda. Bol odczuwam od srody-w tym dniu powinna byla sie pojawic. Zaczynam sie zastanawiac, czy moze jednak.. Poza tym, praktycznie po kazdym posilku jest mi niedobrze, mam zmienne nastroje, chodze czasem przybita, wydaje mi sie, ze przytylam. Nawet chlopak stwierdzil, ze mam nastroje jakbym byla w ciazy.. Czy jest mozliwosc, ze test wykazal bledny wynik? Z gory dziekuje za wasze odpowiedzi..
Test powinno sie powtorzyc, conajmniej raz.
Lub, jesli wolisz, udac sie do ginekologa, choc ponowne wykonanie testu powinno cie uspokoic i rozwiac watpliwosci.
Stary 2006-02-25, 13:27   #203
AalutkaA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez siss
Możliwości są dwie: albo jesteś albo nie jesteś w ciąży.
Masz dwa wyjścia: iść do lekarza albo czekać, aż ci brzuszek urośnie (lub nie )

Żeby sobie i chłopakowi oszczędzić nerwow radziłabym odwiedzić swojego ginekologa.

A jest możliwe, że zaburzenia miesiączkowania i te inne objawy są wywołaniem np. dużym stresem?
U lekarza bylam w srode, ale tylko w celu wykonania badania cytologicznego. W ogole w jaki sposob lekarz sprawdza, czy kobieta jets w ciazy? A stresu duzego raczej nie mialam.. chociaz moze w polowie cyklu..
Stary 2006-02-25, 13:29   #204
AalutkaA
Raczkowanie

Droga Intuicjo, ale ja juz robilam dwa testy
Stary 2006-02-25, 13:39   #205
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AalutkaA
U lekarza bylam w srode, ale tylko w celu wykonania badania cytologicznego. W ogole w jaki sposob lekarz sprawdza, czy kobieta jets w ciazy? A stresu duzego raczej nie mialam.. chociaz moze w polowie cyklu..
Lekarz może stwierdzić ciążę na podstawie badania ginekologicznego,badania usg oraz zlecić badanie krwi.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 14:04   #206
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

Powinnaś isc do lekarza aby rozwiać wątpliwości.Ale ten 3 test pozytywny daje duzo do myślenia .
powodzienia
asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 14:40   #207
andzia791
Przyczajenie

Myśle że nie jesteś w ciąży. Objawy które opisujesz występują przed miesiączką.
andzia791 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 15:01   #208
tutusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez asia26
Powinnaś isc do lekarza aby rozwiać wątpliwości.Ale ten 3 test pozytywny daje duzo do myślenia .
powodzienia
asia26
Polecam czytanie ze zrozumieniem. Były tylko dwa testy. Oba negatywne. Następnego dnie pojawiła się miesiączka a nie czerwona kreska.
tutusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 15:23   #209
andzia791
Przyczajenie

Czy mogę być w ciąży?

Witam
Od niedawa staramy się z chłopakiem o dziecko. Miesiączke mam co 28 dni, kochaliśmy się w dni płodne strasznie bolą mnie jajniki na przemian sa to raczej skurcze, piersi są normalne ale bolą mnie sutki. Byłam u ginekologa powiedział że jest wszystko ok mam czekać na miesiączke a gdy nie wystąpi w ciągu 7 dni zrobić test ciażowy. Okres powinnam dostać 27 lutego i mysle że dostane ponieważ dzisiaj wystąpiły u mnie upławy lekko brazowe nigdy wcześniej tego nie miałam. Czy ktos z was np. będąc w ciąży był w podobnej sytuacji.
andzia791 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-25, 15:42   #210
Intuicja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AalutkaA
Droga Intuicjo, ale ja juz robilam dwa testy
Rozumiem
Moim zdaniem, nie masz w takim razie powodu do zmartwien, przynajmniej w kwestii ciazy.
Byc moze opoznienie spowodowane jest przeziebieniem,zmiana diety, martwieniem sie czy nie jest sie w ciazy przyczyn moze byc kilka.
Tak jak wspominiala Fresa, ginekolog stwierdzic moze ciaze (juz 4 tygodniowa) dzieki USG, lub na podstawie testu z krwi (wykonywanego laboratoryjnie)

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości