Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-13, 09:51   #181
Zorzoli
Zakorzenienie

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX

Cytat:
Napisane przez lazada Pokaż wiadomość
3 lata pracujesz za darmo???
Wolontariusz to osoba pracująca na zasadzie wolontariatu. Według Ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie wolontariuszem jest ten, kto dobrowolnie i świadomie oraz bez wynagrodzenia angażuje się w pracę na rzecz osób, organizacji pozarządowych, a także rozmaitych instytucji działających w różnych obszarach społecznych. Instytucje te nie mogą korzystać z pracy wolontariuszy przy prowadzonej działalności gospodarczej, czego wprost zakazuje ustawa.
Twoja praca to nie jest wolontariat - to jest jeleniowanie
(organizacja studencka) wiadomo, ze nie jest to 8 godzin dziennie ani nawet pol etatu a lubie to i dlatego to robie.

Darmowy staz, ktorego potem mialam doswiadczenie trwal 3 miesiace.
Zorzoli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 10:13   #182
lazada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Zorzoli Pokaż wiadomość
(organizacja studencka) wiadomo, ze nie jest to 8 godzin dziennie ani nawet pol etatu a lubie to i dlatego to robie.

Darmowy staz, ktorego potem mialam doswiadczenie trwal 3 miesiace.
to zmienia postać rzeczy, ale napisałaś, że od 3 lat pracujesz, a tak nie jest. Jakbyś napisała: od 3 lat udzielam się w organizacji studenckiej jako event manager to wszystko byłoby jasne
Stary 2014-09-13, 10:38   #183
Zorzoli
Zakorzenienie

Cytat:
to zmienia postać rzeczy, ale napisałaś, że od 3 lat pracujesz, a tak nie jest. Jakbyś napisała: od 3 lat udzielam się w organizacji studenckiej jako event manager to wszystko byłoby jasne

no racja moj blad
Stary 2014-09-13, 11:58   #184
sunshinebutterfly
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gaudencja Pokaż wiadomość
No bardzo smutne to jest bo sami nie chcieliby pracować u kogoś na zleceniu , UoP jest potrzebna i każdy powinien ją mieć.
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4810807 5]A ja mysle, ze to orzecznictwo to wynik coraz wiekszej ilosci pozwow skladanych przez ludzi, ktorym "sie przypomnialo", ze chca umowe o prace.
Prawda jest taka, ze ludzie sami godza sie na warunki, gdzie okres wypowiedzenia jest dluzszy, a godziny pracy mniej elastyczne niz na umowe o prace, a to wszystko jest okreslone jedynie zleceniem. A mozna od razu na poczatku ustalic, ze zlecenie trwa np. miesiac, a po tym czasie albo umowa o prace albo pozegnanie. Jesli pracodawca (a raczej zleceniodawca) na wejscie kreci i nic ustalic nie chce to z gory wiadomo, ze o umowie o prace mozna zapomniec i albo sie na to godzimy, a potem pretensji nie mamy albo sie nie godzimy i zlecenia nie podejmujem.[/QUOTE]

Co do tych umów zleceń...
Ostatnio przeglądając z ciekawości rózne oferty pracy znalazłam ofertę pracy z korporacji KPMG (Big 4), szukali asystentki administracyjnej (podejrzewam, że chyba na recepcję) i oferowali.... umowę zlecenie
Byłam w szoku, od kiedy to w takich korporacjach oferują takie umowy i to na takie stanowisko???
Nawet na początku myślałam, że to jakaś pomyłka
sunshinebutterfly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 12:12   #185
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sunshinebutterfly Pokaż wiadomość
Ostatnio przeglądając z ciekawości rózne oferty pracy znalazłam ofertę pracy z korporacji KPMG (Big 4), szukali asystentki administracyjnej (podejrzewam, że chyba na recepcję) i oferowali.... umowę zlecenie
Byłam w szoku, od kiedy to w takich korporacjach oferują takie umowy i to na takie stanowisko???
Co to znaczy na TAKIE STANOWISKO? Przecież to chyba najniższe stanowisko i jak ktoś z niego ucieknie to płakać nie będą.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 12:38   #186
sunshinebutterfly
Zadomowienie

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48122608]Co to znaczy na TAKIE STANOWISKO? Przecież to chyba najniższe stanowisko i jak ktoś z niego ucieknie to płakać nie będą. [/QUOTE]

chodzi o to, że z ogłoszenia wynikało, że to jest stanowisko recepcyjne, na recepcji.
W każdej firmie recepcja działa od-do, więc gdzie tu jest miejsce na zlecenie?
Recepcja to chyba najbardziej oczywiste stanowisko podlegające pod UoP
Przecież to od razu wygrana sprawa w Sądzie Pracy dla tego kto to zgłosi
I to w takiej korporacji jak KPMG takie cyrki robią, no ludzie
Stary 2014-09-13, 12:45   #187
nicRu
maszyna, nie człowiek

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48122608]Co to znaczy na TAKIE STANOWISKO? Przecież to chyba najniższe stanowisko i jak ktoś z niego ucieknie to płakać nie będą. [/QUOTE]

Ale to słynna praca biurowa!
Stary 2014-09-13, 13:18   #188
slonecznikow_a
Zadomowienie

A ja się wyłamię... Mam inne zdanie na temat umowy zlecenie, tzn. nie uważam jej za największe zło
1) Składki ZUS - przecież przy um. zlecenie składki również są odprowadzane. Wyjątek: uczniowie i studenci.
Czyli kapitał na emeryturę (obyśmy jej doczekali ) odkłada się tak samo, jak przy umowie o pracę.
2) Pewność zatrudnienia / okres wypowiedzenia -
OK, przy umowie o pracę mamy okres wypowiedzenia, w "najlepszej opcji" aż 3 miesiące. Ale jeżeli firma nagle znajdzie się w złej sytuacji finansowej to wiele nie zrobimy... Pozostanie walka o swoje pieniądze w sądzie. Zazwyczaj kończy się na tym, że pracownicy podpisują porozumienie stron.
Moim zdaniem umowa o pracę nie da żadnej pewności - no, może jakiś komfort psychiczny Jeżeli sytuacja firmy się pogorszy, pracodawca po prostu wręczy wypowiedzenie z informacją o "likwidacji stanowiska pracy".
Dla mnie najważniejsze jest obserwowanie kondycji firmy i moich relacji z przełożonymi. Dopóki mamy klientów, dopóki firma dobrze działa, dopóki jestem potrzebna i szef ma do mnie zaufanie - jest ok, śpię spokojnie. Obojętnie czy mam um.o pracę czy um. zlecenie.
slonecznikow_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 13:37   #189
sunshinebutterfly
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Ale to słynna praca biurowa!
napisałam, że chodziło o to, że na takie stanowisko(recepcyjne) nie daje się umowy zlecenia

Cytat:
Napisane przez slonecznikow_a Pokaż wiadomość
A ja się wyłamię... Mam inne zdanie na temat umowy zlecenie, tzn. nie uważam jej za największe zło
1) Składki ZUS - przecież przy um. zlecenie składki również są odprowadzane. Wyjątek: uczniowie i studenci.
Czyli kapitał na emeryturę (obyśmy jej doczekali ) odkłada się tak samo, jak przy umowie o pracę.
OK, przy umowie o pracę mamy okres wypowiedzenia, w "najlepszej opcji" aż 3 miesiące. Ale jeżeli firma nagle znajdzie się w złej sytuacji finansowej to wiele nie zrobimy... Pozostanie walka o swoje pieniądze w sądzie. Zazwyczaj kończy się na tym, że pracownicy podpisują porozumienie stron.
Moim zdaniem umowa o pracę nie da żadnej pewności - no, może jakiś komfort psychiczny Jeżeli sytuacja firmy się pogorszy, pracodawca po prostu wręczy wypowiedzenie z informacją o "likwidacji stanowiska pracy".
Dla mnie najważniejsze jest obserwowanie kondycji firmy i moich relacji z przełożonymi. Dopóki mamy klientów, dopóki firma dobrze działa, dopóki jestem potrzebna i szef ma do mnie zaufanie - jest ok, śpię spokojnie. Obojętnie czy mam um.o pracę czy um. zlecenie.
Racja, z tym, że sytuacja na rynku to sytuacja na rynku a prawo to prawo.
Jeżeli ktoś podpisuje umowę zlecenie, gdzie jest napisane, że nie obowiązują go godziny pracy (bo musi być taki zapis w umowie zlecenie) to potem jest trochę kuriozum, że musi te 8h być przykuty do biurka, bo zgodnie z prawem mógłby sobie po prostu wstać i wyjść...
Kilka lat temu pracowałam w firmie, gdzie pewnego dnia z hukiem wyrzucono właśnie recepcjonistkę. Dlaczego? Ano dlatego, bo często opuszczała stanowisko pracy, potrafiła podobno wyjść na pół godziny, żeby zrobić sobie paznokcie i inne takie. Na początku byłam oburzona i w szoku, że jak można być tak niepoważnym, ale potem doszłam do wniosku, że biorąc pod wagę, że dziewczyna miała umowę zlecenie to przecież nie zrobiła nic niezgodnego z kodeksem pracy/zapisami swojej umowy.
No ale to trochę takie kuriozum rynku pracy i różnego rodzaju umów
Stary 2014-09-13, 13:39   #190
lazada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez slonecznikow_a Pokaż wiadomość
Tak, ale ja kolejny raz potwórzę, że dla mnie są najważniejsze dwie rzeczy, że Uop chroni mnie w takich sytuacjach jak: wypadek, ciąża. Bliska mi osoba była rok na zwolenieniu z powodu wypadku, dzięki UoP mogła się spokojnie skupić na rehabilitacji i powrocie do zdrowia. Druga kwestia, mieszkam z TŻem, dziecka na razie nie planuję (dopiero za jakieś 2 lata), w styczniu odstawiłam po 4 latach antykoncepcję hormonalną i UoP na czas nieokreślony daje mi ten komfort psychiczny, że jakbym nieplanowanie zaszła w ciążę to nie muszę się martwić. No i jeszcze kwestai urlopu oczywiście
Stary 2014-09-13, 14:21   #191
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
Tu najprawdopodobniej chodzi o wskaźniki giełdowe a nie chęć/brak chęci do dania UoP. Takie korporacje są notowane na giełdzie, liczba zatrudnionych na UoP wpływa na jakiś wskaźnik kosztowy, UoZ nie są tam wliczane W mojej poprzedniej firmie była właśnie taka sytuacja - oddział polski się rozwijał i zatrudniali mnóstwo osób, ale UoP były zamrożone "bo Nowy Jork", zresztą te UoZ wyglądały tak samo, jak UoP, łącznie z płatnym urlopem

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-13, 14:27   #192
sunshinebutterfly
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tutli Pokaż wiadomość
Tu najprawdopodobniej chodzi o wskaźniki giełdowe a nie chęć/brak chęci do dania UoP. Takie korporacje są notowane na giełdzie, liczba zatrudnionych na UoP wpływa na jakiś wskaźnik kosztowy, UoZ nie są tam wliczane W mojej poprzedniej firmie była właśnie taka sytuacja - oddział polski się rozwijał i zatrudniali mnóstwo osób, ale UoP były zamrożone "bo Nowy Jork", zresztą te UoZ wyglądały tak samo, jak UoP, łącznie z płatnym urlopem
wiem, że tak się robi, to jest bardzo popularne, że jest limit na UoP, ale wtedy robi się tak, że firmy zatrudniają przez firmy zewnętrzne typu Randstad i ma się wtedy normalnie UoP tylko, że z zewnętrzną firmą.
mowa zlecenie to zawsze umowa zlecenie, nie przysługuje ci świadectwo pracy chociażby, nie liczy się to do czasu pracy, potem może być problem ze znalezieniem następnej pracy, bo niektórzy sądzą, że umów zlecen w ogóle do cv się nie powinno wpisywać itd
Stary 2014-09-13, 14:30   #193
Zorzoli
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, ale ja kolejny raz potwórzę, że dla mnie są najważniejsze dwie rzeczy, że Uop chroni mnie w takich sytuacjach jak: wypadek, ciąża. Bliska mi osoba była rok na zwolenieniu z powodu wypadku, dzięki UoP mogła się spokojnie skupić na rehabilitacji i powrocie do zdrowia. Druga kwestia, mieszkam z TŻem, dziecka na razie nie planuję (dopiero za jakieś 2 lata), w styczniu odstawiłam po 4 latach antykoncepcję hormonalną i UoP na czas nieokreślony daje mi ten komfort psychiczny, że jakbym nieplanowanie zaszła w ciążę to nie muszę się martwić. No i jeszcze kwestai urlopu oczywiście
Chcialam napisac to samo.... i wspomniec ddatkowo o kredytach.... Malo kto w dzisiejszych czasach ma wlasne mieszkanie. Wiekszosc osob jest skazane do brania hipoteki na 20...30 lat. Niestety przy umowie zlecenie zakladanie rodziny jest prawie, ze niemozliwe.
Stary 2014-09-13, 14:43   #194
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
wiem, że tak się robi, to jest bardzo popularne, że jest limit na UoP, ale wtedy robi się tak, że firmy zatrudniają przez firmy zewnętrzne typu Randstad i ma się wtedy normalnie UoP tylko, że z zewnętrzną firmą.
mowa zlecenie to zawsze umowa zlecenie, nie przysługuje ci świadectwo pracy chociażby, nie liczy się to do czasu pracy, potem może być problem ze znalezieniem następnej pracy, bo niektórzy sądzą, że umów zlecen w ogóle do cv się nie powinno wpisywać itd
Z tym znalezieniem następnej pracy czy wpisaniem w CV to jednak niezły absurd, można by też napisać, że po kontrakcie menedżerskim może być problem Nie wierzę, że normalny pracodawca na coś takiego zwraca uwagę, szczególnie jak przedstawisz referencje. Ja osobiście chętnie bym pracowała na UoZ, gdyby ta była faktycznie nieobciążona składkami...

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 15:58   #195
20160901857
Konto usunięte

Bo to wlasnie Big4 coraz częściej mówią o elastyczności zatrudnienia i umowach zlecenie. Calkiem niedawno mowila o tym dyrektorka hr z Deloitte.

Mnie nie chodzi o to czy zlecenie to dobra umowa czy nie. Sama przeciez pracowałam dlugo na zlecenie i nie narzekalam. Mnie chodzi o to, ze prawo jest po to, żeby go przestrzegać, a SN ma stać na straży jego przestrzegania, a nie najpierw dają przywileje pracownicze, a potem nikt z nich nie moze skorzystać. Nie mówiąc o tym, ze budują mnóstwo mieszkan, a nikt ich nie kupi, bo żaden bank nie da kredytu dla zleceniobiorcy.

Sent from my RM-915_nam_usa_228 using Tapatalk
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-13, 19:37   #196
Apelly
Wtajemniczenie

Cytat:
Sedno sprawy

Cytat:
Napisane przez sunshinebutterfly
Prawie, ze normalnie, bo różnica jest spora jeśli chodzi o wynagrodzenie. Obie osoby wykonują dokładnie te same obowiązki, tyle, że jedna za to dostaje co miesiąc o conamniej 1000 - 2000 zł więcej od drugiej, nie mówiąc już o innych pracowniczych benefitach.
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-14, 09:51   #197
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

A moze ta recepcjonistka ma elastyczny czas pracy, bo sama ustala sobie grafik? Nikt nie powiedzial, ze koniecznie jedna recepcjonistke musza miec...

A prawo to ma byc rowne wobec wszystkich, a nie "chronic slabszych", bo niby na jakiej podstawie ktokolwiek ma oceniac, kto jest slabszy, a kto silniejszy?
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-14, 10:05   #198
nicRu
maszyna, nie człowiek

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4813155 9]A moze ta recepcjonistka ma elastyczny czas pracy, bo sama ustala sobie grafik? Nikt nie powiedzial, ze koniecznie jedna recepcjonistke musza miec...

A prawo to ma byc rowne wobec wszystkich, a nie "chronic slabszych", bo niby na jakiej podstawie ktokolwiek ma oceniac, kto jest slabszy, a kto silniejszy?[/QUOTE]

Ja mialam UZ w dużej międzynarodowej korporacji - ustalałam sobie grafik pod studia i była to genialna opcja. Nie miałam benefitów związanych z UoP ale komfort manipulowania grafikiem (oczywiście w sposób racjonalny) tak, aby spokojnie uczyć się do kolokwiów czy sesji egzaminacyjnej, móc wyjść do dziekanatu itp. Dla mnie - rozwiązanie rewelacyjne. Szczerze powiem, że teraz na UoP tęsknię za czasami gdy sama decydowałam czy wolę siedzieć 8h w poniedziałek a 4h we wtorek, zaczynać w związku z tym o 8 czy o 12 itp. Z drugiej strony faktycznie teraz z UoP jestem spokojniejsza.
Stary 2014-09-14, 10:44   #199
20160901857
Konto usunięte

Prawo ma zapewniać równość, ale bez narażania osób słabszych. Prawo jest tez po to, żeby go przestrzegać. I wyobraź sobie, ze prawo różnicuje równość ludzi - pracownik, konsument, dziecko, nieletni to tylko przykłady osób, które prawo faworyzuje ze względu na ich słabość.

Poza tym uważam, ze cos takiego jest wlasnie przejawem braku równości.

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2014-09-14 o 10:47

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-14, 11:23   #200
Konto usunięte

Lightbulb Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość

Poza tym uważam, ze cos takiego jest wlasnie przejawem braku równości.
Bo wymaga przestrzegania wczesniejszch ustalen przez obie strony? Jesli taka umowe podpisuje osoba swiadoma tego, co robi to o jakiej ochronie slabszyc tu mowa?
Czy jakikolwiek sad uniewinni osobe, ktora ukradnie z biedronki batonika, bo przeciez ta osoba jest slabsza niz jeronimo martins?
Stary 2014-09-14, 12:07   #201
20160901857
Konto usunięte

Nie, bo pozwala wielkim korporacjom i mniejszym firmom na kpienie sobie z prawa. Prawo jest takie, ze jezeli pracujesz na warunkach stosunku pracy to masz miec umowę o pracę i to pracodawca ma obowiazek ci ją dać, a to, ze ktos zgadza sie na inne warunki to jasne, ze robi to bo raczej nie ma wyjścia (z pewnymi wyjątkami). Poza tym w stosunkach pracy prawo pracy jest ważniejsze niż kc i swoboda umów, bo w stosunkach pracy kc reguluje tylko te sytuacje, których prawo pracy nie reguluje, a akurat o stosunku pracy i jego odpowiednich kp mówi wprost. Sąd powinien myśleć i orzekac w jakims nawiązaniu do rzeczywistości społecznej, a nie w oderwaniu od niej, a rzeczywistość jest taka, ze często albo sie zgadzasz na machloje pracodawcy albo siedzisz na bezrobociu. Jakos do tej pory inspekcja pracy nie miała problemu z takimi sprawami, a i SN orzekal inaczej, wiec nie rozumie skąd ta nagla zmiana śpiewki.

Nie, jakiejkolwiek osoby nie, bo jakąkolwiek osobę obowiązuje kodeks wykroczeń, który zabrania takiej kradzieży. Ale juz osobę upośledzoną umysłowo tak, bo jest slabsza.

Czas edycji: 2014-09-14 o 12:15
Stary 2014-09-14, 12:32   #202
Konto usunięte

A ten uposledzony, co za batonika poszedl siedziec, a naczelink dostal wyrok za wplate kaucji za niego to wyjatek potwierdzajacy regule czy jak?

Jak ktos nie chce pracowac na zlecenie to nie pracuje. Jak ktos pracowac musi, a ma poki co jedynie prespektywe zlecenia to tak czy tak bierze to zlecenie i sie na to zgadza. A w miedzyczasie moze sobie szukac czegos na umowe o prace.
Stary 2014-09-14, 12:39   #203
20160901857
Konto usunięte

Nie, to patologia wymiaru sprawiedliwości, tak samo jak to orzeczenie SN i takich patologii nie należy akceptować.

Kompletnie nie rozumiesz o czym ja mówię. Mnie nie obchodzi czy ktoś pracuje na UZ bo chce/musi/cokolwiek. Mnie bulwersuje, że sąd, który ma stać na straży prawa, jawnie dopuszcza jego łamanie, tak samo jak w sprawie tego naczelnika, czy piekarza, który nie zaplacil podatku od chleba oddawanego bezdomnym. Tylko to nie są sprawy z prawa pracy, wiec trudno żeby dyskutować o nich na tym wątku.

Czas edycji: 2014-09-14 o 12:41

REKLAMA
Stary 2014-09-14, 12:57   #204
nelciak
Zadomowienie

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4813314 5]
Jak ktos nie chce pracowac na zlecenie to nie pracuje. Jak ktos pracowac musi, a ma poki co jedynie prespektywe zlecenia to tak czy tak bierze to zlecenie i sie na to zgadza. A w miedzyczasie moze sobie szukac czegos na umowe o prace.[/QUOTE]

On może znajdzie coś innego, zwolni swoje miejsce i za niego znowu przyjdzie ktoś na UZ. To nie rozwiązanie problemu.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-14, 18:26   #205
Apelly
Wtajemniczenie

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4813314 5]Jak ktos nie chce pracowac na zlecenie to nie pracuje. Jak ktos pracowac musi, a ma poki co jedynie prespektywe zlecenia to tak czy tak bierze to zlecenie i sie na to zgadza. A w miedzyczasie moze sobie szukac czegos na umowe o prace.[/QUOTE]
Tylko obawiam się, że za jakiś czas już nie będzie czegoś takiego jak "umowa o pracę". Już teraz jest to niemalże "dla wybranych".
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-14, 20:11   #206
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Apelly Pokaż wiadomość
Tylko obawiam się, że za jakiś czas już nie będzie czegoś takiego jak "umowa o pracę". Już teraz jest to niemalże "dla wybranych".
A nie mieli przypadkiem zlikwidować 'umowy zlecenie'? Gdzieś mi się obiło o uszy, że już to wprowadzili ale nie wiem czy to prawda.
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-14, 20:22   #207
20160901857
Konto usunięte

Tego się nie da zlikwidować za bardzo, bo to jest umowa wykorzystywana też w innych dziedzinach niż tylko zatrudnienie. Mieli wprowadzać stawki godzinowe, ale coś cicho na ten temat.

REKLAMA
Stary 2014-09-14, 22:27   #208
AsiA_555
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MsLizard Pokaż wiadomość
A nie mieli przypadkiem zlikwidować 'umowy zlecenie'? Gdzieś mi się obiło o uszy, że już to wprowadzili ale nie wiem czy to prawda.
Umowa zlecenie, umowa o dzielo ma nadal funkcjonować, tylko, że maja być odprowadzane od nich wszystkie składki na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne.

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Nie, to patologia wymiaru sprawiedliwości, tak samo jak to orzeczenie SN i takich patologii nie należy akceptować.

Kompletnie nie rozumiesz o czym ja mówię. Mnie nie obchodzi czy ktoś pracuje na UZ bo chce/musi/cokolwiek. Mnie bulwersuje, że sąd, który ma stać na straży prawa, jawnie dopuszcza jego łamanie, tak samo jak w sprawie tego naczelnika, czy piekarza, który nie zaplacil podatku od chleba oddawanego bezdomnym. Tylko to nie są sprawy z prawa pracy, wiec trudno żeby dyskutować o nich na tym wątku.
Moze jutro uda mi sie wyczytać w Wasze posty, ale na ta chwile to nie ma z czym walczyć. Wszystko zależy od składek ZUS. Zakładam, ze mamy ok 30 lat, gdzieś tam pracujemy i chcemy by nasze Państwo, dało nam jakiegoś grosza na starość.... No i to co możemy mieć to chyba brzmi nic ....
AsiA_555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-14, 23:50   #209
michal100
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AsiA_555 Pokaż wiadomość
Umowa zlecenie, umowa o dzielo ma nadal funkcjonować, tylko, że maja być odprowadzane od nich wszystkie składki na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne.

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

Moze jutro uda mi sie wyczytać w Wasze posty, ale na ta chwile to nie ma z czym walczyć. Wszystko zależy od składek ZUS. Zakładam, ze mamy ok 30 lat, gdzieś tam pracujemy i chcemy by nasze Państwo, dało nam jakiegoś grosza na starość.... No i to co możemy mieć to chyba brzmi nic ....
Zmiany w umowie zleceniu wejdą dla wszystkich pracowników prawdopodobnie dopiero od 2016r. Umowy na czas określony mają być ograniczone do 36 miesięcy. Ciekawe jak pracodawcy obejdą wymóg tym razem
A co do ZUS-u - jeśli ktoś wierzy,że dostanie od Nich cokolwiek na starość - to życzę powodzenia,bo już teraz jadą na kredytach. Tyle będę miał emerytury ile sobie sam odłożę a na ZUS nie liczę wogóle.
Stary 2014-09-15, 09:36   #210
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez michal100 Pokaż wiadomość
A co do ZUS-u - jeśli ktoś wierzy,że dostanie od Nich cokolwiek na starość - to życzę powodzenia,bo już teraz jadą na kredytach. Tyle będę miał emerytury ile sobie sam odłożę a na ZUS nie liczę wogóle.
Moim zdaniem emerytury będą tylko bardzo niskie.
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości