|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady
Cytat:
Pamiętaj, że w łazience musi być wentyalcja. Odległość od pionu (komina) do wentylowanego pomieszczenia jest ok. 2 m (tutaj ta odległość będzie większa), więc w przypadku sytuowania łazienki zamiast pokoju 1.8 trzeba zrobić dodatkowy komin! |
|
|
|
|
|
#182 |
|
Raczkowanie
|
Serdeczne podziekowania za szybka odpowiedz
![]() A wejscie od północy?
|
|
#183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kuchnia powinna być od wschodu lub północy.
|
|
|
|
|
|
#184 |
|
Raczkowanie
|
1,7 ma być gabinetem
1,8 łazienka Natomiast pokój dzienny od strony północnej miałby piękny widok na ogromny staw. Dużo czasu spędzamy w kuchni , więc tak sobie pomyślałam, że słonko bedzie nam długo towarzyszyć w ciągu dnia.
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy kuchnia jest od południa, może być dość uciążliwe gotowanie w miesiącach wiosennych i letnich z powodu oparów i dodatkowego grzania od południa.Tylko pamiętaj, że sytuowanie otworów okiennych od północy znacznie wychładza pomieszczenie, trzeba więcej je ogrzewać. Musisz przemyśleć wszystko o dojść do wniosku, na czym Ci zależy najbardziej. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#186 |
|
Raczkowanie
|
ślicznie dziękuję za wszelkie porady.
A moze ktos z forum wybudował juz ten domek?
|
|
#187 |
|
Przyczajenie
|
[quote=Elfir;6913960]Sień taka mała, że niewiele tam ustawisz, a hol, mimo, ze ogromny (tyle m2 co sypialnia) jest kompletnie nieustawny! Gdzie będziesz odwieszać kurtki i zdejmować buty?......quote] Kolejny projekt wyelimonowany
i dobrze. A co ty na to http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=54604&page=1 ew.schody kosztem łazienki i sieni? oraz http://www.z500.pl/projekt/z8.html schody za kominkiem. To jest max metrażu dla mnie, jeśli chodzi o dom. Na więcej to nawet kredytu nie dostanę.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#188 |
|
Raczkowanie
|
Dom w winogronach co o nim myślicie
![]() http://www.archon.pl/index.php?act=1...m43f330febce1e |
|
|
|
|
#189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U Lipińskich brakuje mi drugiej ubikacji. Zmniejszanie obecnej sieni i łazienki aby wstawić schody nie jest dobrym pomysłem - bedzie szalenie ciasno. Obydwa domki to parterówki ze strychem a nie poddaszem użytkowym.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
|
#190 |
|
Wtajemniczenie
|
Ciekawa jestem waszej obiektywnej oceny projektu domu
http://www.projekt-domu-pietrowego.p...1-3982-15.html Mnie interesowałaby wersja lustrzana bo mam wejście od wschodu, planujemy też pewne zmiany jedną z nich jest zmiana kierunku schodów. |
|
|
|
|
#191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Schody faktycznie dziwne |
|
|
|
|
|
#192 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak bryła może nie ciekawa ale nie są mi potrzebne do szczęscia wierzyczki a samo wykończenie będzie w zdecydowanie nowocześniejszym stylu.
Co do tarasu planuje go raczej w południowo-zachodniej części. Jak myślicie czy zjazd do garażu będzie uciążliwy? dom odsunięty jest od drogi 9 m (takie są warunki zabudowy) i piwnica będzie wystawac 50 cm ponad ziemie. |
|
|
|
|
#193 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wieżyczki też uważam za absolutnie zbyteczne twory ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#194 |
|
Wtajemniczenie
|
szugarbejb patrz obraz lustrzany , taras będzie z tyłu domu może częsciowo na rogu od południa |
|
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo dobry pomysł, tylko tak jak mówię - fajnie byłoby zrobić właśnie tam taras i zamiast okien - drzwi tarasowe, żeby móc jeść posiłki na zewnątrz |
|
|
|
|
|
#196 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#198 |
|
Wtajemniczenie
|
spokojnie, oczywiście że będzie taras. Tylko teraz mam tak że musze piętra biegac z talerzami do ogrodu a to nie jest fajne.
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=21
mi ostatnio ten wpadł w oko, gdybym się budowała to na pewno bym go wzięła pod uwage. Jedno co bym zmieniła to kuchnię przesunełabym w praco a pomieszczenie gospodarcze w lewo i z garażu zrobiłabym przejście do domu bezpośrednio Edytowane przez annfas Czas edycji: 2016-06-16 o 11:14 |
|
|
|
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#202 |
|
Zakorzenienie
|
No własnie niesety duża część domów w projektach tak ma, że albo nie ma wcale garażu albo jest bez przejścia
|
|
|
|
|
#203 |
|
Raczkowanie
|
Duża część jest bez garazu, gdyż nie każdy chce mieć garaż razem. A zresztą u nas jeden nie wystarczy musimy mieć podwójny więc, to by nie wypaliło. Musimy budować oddzielnie. Wiele moich znajomych z garazu robilo pokój
|
|
|
|
|
#204 |
|
Wtajemniczenie
|
Ze względów praktycznych wybrałabym wyłącznie garaż z przejściem do domu. Zwracam też uwage żeby drzwi łaczące garaż z domem były szerokie, jest to nieocenione przy wnoszeniu zakupów.
.....każdy swoje potrzeby musi przeanalizowac sam. |
|
|
|
|
#205 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=53747&page=1 Z tym ze chciałbym zmienić położenie kotłowni. Myślałem aby ją zrobic w pomieszczeniu gospodarczym 1.12. Wiąże się to jednak z budowa dodatkowego komina. Co o tym myslicie? |
|
|
|
|
|
#206 |
|
Wtajemniczenie
|
Dośc ciekawy podział na częśc dzienną i sypialnianą jednak brak przejscia z domu do garażu jest mankamentem.
Co do kotłowni: jakie to będzie ogrzewanie? zastanawia mnie jak chcesz rozwiązac rozprowadzenie instalacji. |
|
|
|
|
#207 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witaj na forum ... to jeszcze dodatkowo okno w łazience / ubikacji przy drzwiach wejściowych - nie wyobrażam sobie, nawet gdyby miało być tzw. oszronione. Odruchowo wchodząc do domu się tam człowiek patrzy, sama świadomość nie pozwoliłaby mi się w spokoju ... załatwić ![]() Cytat:
Na pewno istanieją lepsze projekty domów parterowych, poszukaj |
||
|
|
|
|
#208 |
|
Przyczajenie
|
W projekcie jest ogrzewanie gazowe i kotłownia jest razem z wc w pomieszczeniu 1.4 .
Ja myśle o kotłowni tradycyjnej czyli opalanej węglem, drzewem i co tam sie pod reke nawinie. Co do okna w wc, to główna łazienka jest dalej oddalona od drzwi wejściowych a ta pomocnicza myslę ze nie bedzie aż taka straszna.Przecież szyba będzie taka przez którą nic nie widać. |
|
|
|
|
#209 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tu sie mądrzyc nie będe bo sie po prostu nie znam. Ale ciągnięcie ogrzewania z jednego konta domu do drugiego naprawde mija sie z celem. Decydując sie na tradycyjny sposób opalania musisz przemyślec składowanie tego opału. W tym domu nie ma na to miejsca
![]() Przemyśl i szukaj dalej... |
|
|
|
|
#210 |
|
Zakorzenienie
|
Taki trochę offtop, ale zawsze się zastanawiałam co powoduje ludźmi, którzy mając do wyboru tak wygodne ogrzewanie jak gazowe (praktycznie bezobsługowe) szukają sztucznych oszczędności typu piec węglowy i kominek z rozprowadzaniem ciepła.
Obie opcje strasznie angażują domowników, nie można wyjechać np. na narty na dwa tygodni, bo nie będzie jak grzać, dodatkowo w opcji z kominkiem ma się kotłownie w salonie. A żeby nie było offtopa. Uważam, że takie usytuowanie kotłowni przy tym metrażu nie ma znaczenia. I tak trzeba to ogrzewanie przez cały dom przeprowadzić, więc nie rozumiem o co chodzi. Co do okna w WC to proponuję nie zrobić pełnej wysokości, tylko mniejsze, wyżej i problem rozwiązany.
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:02.

Kuchnia powinna być od wschodu lub północy.

spokojnie, oczywiście że będzie taras. Tylko teraz mam tak że musze piętra biegac z talerzami do ogrodu a to nie jest fajne.