|
|
#181 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Biurokrata czyli walka z dokumentami po ślubie
dziękuję za odpowiedź
no tak, w Twoim przypadku jest to uzasadnione.w Łodzi nie ma czipówek, a należę do łódzkiej kasy chorych i w przychodni, gdzie się zdeklarowałam, nadal mam tylko jedno nazwisko. Ale i tak korzystam tylko z prywatnej lecznicy odkąd mieszkam we Wrocławiu - więc chyba problem mnie nie dotyczy? ![]() co do uczelni - nie zgłosiłam tego do dziekanatu, że dodałam drugie nazwisko i mam zamiar "bronić się" tylko z panieńskim. Nie będę przepisywać indeksu, skoro i tak mam absolutorium, to kuriozalne. Edytowane przez Melliana Czas edycji: 2008-01-20 o 11:13 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#182 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Znajoma sędzina, powiedziała iz jest czas do pół roku po ślubie na zmianę nazwiska (łatwiejsze procedury). Napomknęła przy okazji ot tak - pewnie sadziła ze zmienię na nazwisko jej brata a mojego męża bo zostawiłam swoje panieńskie![]() Melliana - w CV możesz wpisać nazwisko panieńskie i na rozmowie o pracę wyjaśnić sprawę z innym nazwiskiem na dyplomie. Jedynie w czym może być problem to zbieranie dokumentów do przewodu doktorskiego, jeśli w publikacjach są różne nazwiska. Ale i w tym wypadku można z KBN jakoś sie porozumieć - o ile w ogóle masz zamiar robić doktorat Powodzenia na obronie!
|
|
|
|
|
|
#183 |
|
Zakorzenienie
|
Moje koleżanki, które na studiach powychodziły za mąż, szły z indeksem do dziekanatu, a tam pani przekreślała stare nazwisko i z parafką dopisywała nowe. Nie spotkałam się z "przepisywaniem" indeksu.
|
|
#184 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w cv mam tylko panienskie nazwisko, bo jak juz pisalam wielokrotnie, nie posluguje sie dwoma tak na codzien. W pracy pani kadrowa zrobila tylko adnotacje do Zusu itp. - w "papierach" sa dwa, ale wszelkie dane teleadresowe do mnie, wizytowki itp. nie ulegly zmianie. Publikacje i indeks tez sa na panienskie, dyplom zatem tez chcialabym miec tylko z jednym i takim bede sie poslugiwac w kolejnych, a doktorat faktycznie przede mna Czyli nie ma problemu?
|
|
|
|
|
|
#185 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mam takie naiwne pytanie:
Mam paszport na panieńskie nazwisko ważny(teoretycznie) jeszcze dwa lata. Czy mogę się nim jeszcze posługiwać, czy mnie wsadzą na lotnisku?? Już w sumie pół roku po ślubie jestem, ale jakoś nie wpadłam, że nowy paszport przecież mi się może przydać...
|
|
#186 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#188 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#189 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
ja mam chyba poważniejszy problem,bo wzięłam ślub 1 miesiąc temu w Polsce (zaraz po ślubie wróciłam do Anglii), i mam teraz problem z tymi nazwiskami. Skoro nie mam nowego DO (ale mam akt małżeństwa) muszę zgłaszać że zmieniłam nazwisko (choć tak naprawdę nie zmieniłam bo mam DO ze starym). I gdzie w Anglii powinnam to zgłosić? (home office, praca, banki, national insurance number...czy jeszcze gdzieś) Pomóżcie, bo nie wiem co mam robić, od czego zaczać. (do polski tez nie mam jak jechać teraz, bo pracuje,ale musze coś wykąbinowac do tego czasu, zanim pojadę złożyć wniosek i kiedy pojadę go odebrać {bo czka się na niego min 4 tyg}
|
|
#190 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem jak to jest w Anglii, ale ja dopóki nie miałam nowego dowodu to posługiwałam się starym nazwiskiem i starym dowodem, nigdzie nie nosiłam aktu małżeństwa i nic nie tłumaczyłam, bo mogłam spokojnie korzystać ze starego dowodu.
|
|
|
|
|
#191 |
|
Raczkowanie
|
a ja bralam slub ok pol roku temu i nadal nic nie zglosilam! (jestem za granica) i teraz wybieram sie do ojczyzny na kilka dni i bede musiala zmienic paszport (nie wiem czy oplaca mi sie zmieniac dowod jak juz spowrotem nie wroce na stale) ale boje sie po tak dlugim czasie.... :/ urzedniczki zwykle nie sa zbyt mile... (wyrabialam dowod jak juz nie mialam zameldowania w pl i sie na mnie prawie rzucily!) poza tym to podobno kosztuje jak sie to tak pozno splaca!
|
|
|
#192 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanie. Czy jeśli nie zmieniałam jeszcze nazwiska na uczelni, a w tym roku chcę się bronic to czy mozliwe jest wpisanie nowego nazwiska tylko na dyplomie?
|
|
|
|
|
#193 |
|
Zadomowienie
|
Witam mam pytanie. W kwietniu będę miała 18naste urodziny więc będę musiała wyrobić dowód, a w lipcu będę brała ślub cywilny i będę zmieniała nazwisko. Czy muszę koniecznie wyrabiać dwa dowody? Teraz w kwietniu i potem w lipcu po zmianie nazwiska czy można to jakoś ominąć?
|
|
|
|
|
#194 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W końcu ślub masz 3 miesiące po urodzinach, więc raczej nie musisz wyrabiać dwóch. |
|
|
|
|
|
#195 |
|
Zadomowienie
|
A do urzędu stanu cywilnego nie trzeba dowodu? Bo z tego co mi wiadomo trzeba :P
|
|
|
|
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
do ślubu w USC potrzebny jest dowód osobisty, więc musisz przed ślubem sobie dowód wyrobić.
A po ślubie zmienić, nie ma innej rady. |
|
|
|
|
#197 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#198 |
|
Rozeznanie
|
paranoja...
|
|
|
|
|
#199 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Ja mam następujący problem. Tam gdzie jestem zameldowana na stałe nie mieszkam już prawie 10 lat. Teraz jestem na śląsku (czyli prawie 300 km od miejsca zameldowania). Wynajmujemy mieszkanie więc nie jestem zameldowana tymczasowo nawet. Ślub za 4 miesiące. Umowa najmu kończy ok 4mieś po ślubie - po tym czasie planujemy kupić sobie coś swojego. Dlatego zastanawiam się czy nie można wymienić NIP-3 (Bo za spóźnienie z wymianą są ogromne kary) a dowód wymienić dopiero gdy będę meldować się już w swoim mieszkanku? Szczerze nie uśmiecha mi się bawienie w jazdę taki kawał drogi parę razy by wymienić dowód. Czy ktoś miał podobną sytuacje? Czy można tak to rozwiązać?
|
|
|
#200 |
|
Rozeznanie
|
Słuchajcie, a jak jest z dowodem rejestracyjnym samochodu? Mam samochód na spółke z tata, tata jest wpisany jako pierwszy właściciel, ja jako współwłaściciel, czy poslubie jak całkiem zmienie nazwisko to też powinnam zmienic?
|
|
#201 |
|
Konto usunięte
|
Odświeżam temat.
Jestem studentką studiów dziennych(3rok), w styczniu biorę ślub konkordatowy, zmienię nazwisko i adres zameldowania. Do tej pory posiadałam ubezpieczenie zdrowotne rodzinne. Nie wiem co stanie się z ubezpieczeniem po ślubie? Przyszły mąż również jest studentem i ma ubezpieczenie przy rodzicach. Dodatkowo jestem w ciąży i będę teraz potrzebowała stałej opieki madycznej. Dlatego jeśli ktoś wie to proszę doradźcie, czy trzeba ubezpieczyć się po ślubie samemu np. w Warcie czy PZU, czy nadal mogę korzystać z ubezpieczenia rodzinnego przy rodzicach(do 26roku życia)? A może jest jeszcze inne rozwiązanie? |
|
|
|
|
#202 |
|
Przyczajenie
|
Czy jeśli nie jestem ubezpieczona w ZUS-ie (mieszkam i pracuję za granicą) konieczne jest zgłoszenie tam zmiany nazwiska? Dodam, że nigdy nie pracowałam w Polsce a w czasie studiów byłam ubezpieczona jako członek rodziny.
Podobnie z US: co prawda mam już numer NIP ponieważ potrzebowałam zaświadczenia z US do stypendium, ale nigdy nie składałam zeznania podatkowego. Wydaje mi się że dopiero gdy wrócę i rozpocznę pracę w Polsce pracodawca sam zarejestruje mnie w obu urzędach. |
|
|
|
|
#203 |
|
Przyczajenie
|
na male pocieszenie dziewczyny pozostaje nam fakt w tym zbiurokratyzowanym kraju ze od 2010 dowod osobosty bedzie za darmo ;o)
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#204 |
|
Wtajemniczenie
|
powiedzcie mi dziewczyny, bo w sobotę miałam ślub cywilny, a dopiero za jakiś miesiąc idziemy na swoje, więc nie chcę 2razy wyrabiać dowodu, bo to bez sensu..
tak więc, czy np. w banku, u pracodawcy, czy w sieci komórkowej muszę mieć już wyrobiony nowy dowód osobisty, żeby zmienić swoje dane (nazwisko), czy mogę się nowym nazwiskiem posługiwać bez problemów już teraz bez zmienionego d.osobistego? bo np mieliśmy taką sytuację, że w dzień ślubu cywilnego braliśmy telefon w jednej z sieci. telefon braliśmy na mnie (nie będę rozwijać, czemu w ten dzień braliśmy i na mnie), ale podpisałam się jeszcze nazwiskiem panieńskim, bo w sumie nie wiedziałam, czy mogę bez nowego dowodu używać nowego nazwiska. dobrze zrobiłam?
|
|
|
#205 |
|
Zadomowienie
|
Mi pani w USC jak bylismy po papiery powiedziala ze teraz po slubie jest 14 dni na zlozenie wniosku o nowy dowod (jesli oczywiscie zmienia sie nazwisko), jak tego nie zrobisz to po dwoch tygodniach od slubu oni gdzies tam w bazie danych ten stary dowod uniewaznia i moze byc problem w bankach, na granicy itp. Dała nawet papierek do podpisania ze zapoznalam sie z ta informacja
|
|
#206 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, mam takie pytanie... Wraz ze zmianą nazwiska zmieniłam również adres zamieszkania, przemeldowałam się już. I teraz te zmiany mam zgłosić w "starym" US, czy już w tym "nowym", gdzie przynależę z obecnym adresem
|
|
|
|
|
#207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tu masz wzór jak wygląda taki druk http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki...2006/nip_3.pdf
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#208 |
|
Raczkowanie
|
dzięki Angel_00
|
|
|
|
|
#209 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
dołączam do Waszego grona chwilowo mam czekać na dowód 5 tygodni <szok> i jak na razie muszę sobie spisać co muszę powymieniać i pozałatwiać
|
|
#210 |
|
Zadomowienie
|
Witam wszystkich,
właśnie ślęczę nad wnioskiem o nowy dowód osobisty... uznałam natomiast, że prawa jazdy na razie nie zmieniam. Chciałabym tylko zainteresowanym napisać parę słów o zmianie paszportu, bo wcześniej nie mogłam takich informacji znaleźć, więc pewnie się to komuś przyda. Jeśli kobieta ma ważny paszport, to spokojnie może wyjechać w podróż poślubną ze starym dokumentem - nikt bowiem nie wie jeszcze, że zmieniałyśmy nazwisko ![]() Mój paszport był nieważny już od jakiegoś czasu, więc najpierw wyrobiłam nowy za 140 zł (nie wiedzieliśmy dokładnie kiedy wyjedziemy w podróż poślubną), a następnie zaraz po ślubie, w tym samym dniu w którym odebrałam nowy paszport, złożyłam kolejny wniosek o aktualizację danych w właśnie wydanym mi paszporcie (bo zrobiłam go na nazwisko panieńskie). W tym celu nadal posługiwałam się starym dowodem osobistym. Jeśli po ślubie w ciągu 30 dni od daty wydania aktu zawarcia związku małżeńskiego złożymy wniosek o aktualizację danych w paszporcie, zapłacimy za nowy dokument 1/10 pełnej ceny, a więc 14 zł w przypadku paszportu za 140 zł. trzymajcie się
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.

no tak, w Twoim przypadku jest to uzasadnione.

Już w sumie pół roku po ślubie jestem, ale jakoś nie wpadłam, że nowy paszport przecież mi się może przydać...