Biurokrata czyli walka z dokumentami po ślubie - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-20, 11:10   #181
Melliana
Rozeznanie

Dot.: Biurokrata czyli walka z dokumentami po ślubie

dziękuję za odpowiedź no tak, w Twoim przypadku jest to uzasadnione.

w Łodzi nie ma czipówek, a należę do łódzkiej kasy chorych i w przychodni, gdzie się zdeklarowałam, nadal mam tylko jedno nazwisko.
Ale i tak korzystam tylko z prywatnej lecznicy odkąd mieszkam we Wrocławiu - więc chyba problem mnie nie dotyczy?

co do uczelni - nie zgłosiłam tego do dziekanatu, że dodałam drugie nazwisko i mam zamiar "bronić się" tylko z panieńskim. Nie będę przepisywać indeksu, skoro i tak mam absolutorium, to kuriozalne.

Edytowane przez Melliana
Czas edycji: 2008-01-20 o 11:13 Powód: dopisek
Melliana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 13:45   #182
mgar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez teqila9 Pokaż wiadomość
Przed slubem zdecydowalam sie ze bede po slubie nosic nazwisko meza....
I pytanie...
Czy moge teraz jednak wrocic do swojego ?
Czy juz sie niestety nie da ?

Znajoma sędzina, powiedziała iz jest czas do pół roku po ślubie na zmianę nazwiska (łatwiejsze procedury). Napomknęła przy okazji ot tak - pewnie sadziła ze zmienię na nazwisko jej brata a mojego męża bo zostawiłam swoje panieńskie

Melliana - w CV możesz wpisać nazwisko panieńskie i na rozmowie o pracę wyjaśnić sprawę z innym nazwiskiem na dyplomie. Jedynie w czym może być problem to zbieranie dokumentów do przewodu doktorskiego, jeśli w publikacjach są różne nazwiska. Ale i w tym wypadku można z KBN jakoś sie porozumieć - o ile w ogóle masz zamiar robić doktorat Powodzenia na obronie!
mgar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 19:04   #183
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez Melliana Pokaż wiadomość
co do uczelni - nie zgłosiłam tego do dziekanatu, że dodałam drugie nazwisko i mam zamiar "bronić się" tylko z panieńskim. Nie będę przepisywać indeksu, skoro i tak mam absolutorium, to kuriozalne.
Moje koleżanki, które na studiach powychodziły za mąż, szły z indeksem do dziekanatu, a tam pani przekreślała stare nazwisko i z parafką dopisywała nowe. Nie spotkałam się z "przepisywaniem" indeksu.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 09:58   #184
Melliana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mgar Pokaż wiadomość
Znajoma sędzina, powiedziała iz jest czas do pół roku po ślubie na zmianę nazwiska (łatwiejsze procedury). Napomknęła przy okazji ot tak - pewnie sadziła ze zmienię na nazwisko jej brata a mojego męża bo zostawiłam swoje panieńskie

Melliana - w CV możesz wpisać nazwisko panieńskie i na rozmowie o pracę wyjaśnić sprawę z innym nazwiskiem na dyplomie. Jedynie w czym może być problem to zbieranie dokumentów do przewodu doktorskiego, jeśli w publikacjach są różne nazwiska. Ale i w tym wypadku można z KBN jakoś sie porozumieć - o ile w ogóle masz zamiar robić doktorat Powodzenia na obronie!

w cv mam tylko panienskie nazwisko, bo jak juz pisalam wielokrotnie, nie posluguje sie dwoma tak na codzien. W pracy pani kadrowa zrobila tylko adnotacje do Zusu itp. - w "papierach" sa dwa, ale wszelkie dane teleadresowe do mnie, wizytowki itp. nie ulegly zmianie.

Publikacje i indeks tez sa na panienskie, dyplom zatem tez chcialabym miec tylko z jednym i takim bede sie poslugiwac w kolejnych, a doktorat faktycznie przede mna
Czyli nie ma problemu?
Stary 2008-01-22, 10:53   #185
-agniesia-
Wtajemniczenie

Dziewczyny mam takie naiwne pytanie:
Mam paszport na panieńskie nazwisko ważny(teoretycznie) jeszcze dwa lata. Czy mogę się nim jeszcze posługiwać, czy mnie wsadzą na lotnisku?? Już w sumie pół roku po ślubie jestem, ale jakoś nie wpadłam, że nowy paszport przecież mi się może przydać...
-agniesia- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 10:57   #186
papryczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez -agniesia- Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam takie naiwne pytanie:
Mam paszport na panieńskie nazwisko ważny(teoretycznie) jeszcze dwa lata. Czy mogę się nim jeszcze posługiwać, czy mnie wsadzą na lotnisku?? Już w sumie pół roku po ślubie jestem, ale jakoś nie wpadłam, że nowy paszport przecież mi się może przydać...
paszport to jedyny dokument, ktorego nie wymienilam, choc jestem juz dwa lata po slubie. nie widze takiej potrezby, tymbardziej, ze mam w nim wazne wizy. przeciez na lotnisku pokazujesz tylko paszport - nikt nie bedzie sprawdzal dodatkowych dokumentow, wiec skad maja wiedziec, ze zmienilas nazwisko? trzeba tylko pamietac zeby rezerwujac bilety (czy wykupujac wycieczki) podawac swoje panienskie nazwisko.
papryczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 14:52   #187
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez papryczka Pokaż wiadomość
paszport to jedyny dokument, ktorego nie wymienilam, choc jestem juz dwa lata po slubie. nie widze takiej potrezby, tymbardziej, ze mam w nim wazne wizy. przeciez na lotnisku pokazujesz tylko paszport - nikt nie bedzie sprawdzal dodatkowych dokumentow, wiec skad maja wiedziec, ze zmienilas nazwisko? trzeba tylko pamietac zeby rezerwujac bilety (czy wykupujac wycieczki) podawac swoje panienskie nazwisko.
Dokładnie, ja też nie wymieniałam paszportu, jak gdzieś jedziemy to biorę tylko paszport bez dowodu więc i tak nikt nie wie że zmieniłam nazwisko. Nawet jak jechalismy w podróż poślubną to nawet pani w biurze podróży powiedziała żeby rezerwować wycieczkę na nazwisko z paszportu więc to chyba normalna praktyka
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-22, 15:08   #188
-agniesia-
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez papryczka Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Dokładnie, ja też nie wymieniałam paszportu, jak gdzieś jedziemy to biorę tylko paszport bez dowodu więc i tak nikt nie wie że zmieniłam nazwisko. Nawet jak jechalismy w podróż poślubną to nawet pani w biurze podróży powiedziała żeby rezerwować wycieczkę na nazwisko z paszportu więc to chyba normalna praktyka

Super, dzięki Dziewczyny za odpowiedź
-agniesia- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-30, 11:40   #189
ka_ro_li_na
Raczkowanie

Cześć dziewczyny!
ja mam chyba poważniejszy problem,bo wzięłam ślub 1 miesiąc temu w Polsce (zaraz po ślubie wróciłam do Anglii), i mam teraz problem z tymi nazwiskami. Skoro nie mam nowego DO (ale mam akt małżeństwa) muszę zgłaszać że zmieniłam nazwisko (choć tak naprawdę nie zmieniłam bo mam DO ze starym).
I gdzie w Anglii powinnam to zgłosić? (home office, praca, banki, national insurance number...czy jeszcze gdzieś)
Pomóżcie, bo nie wiem co mam robić, od czego zaczać. (do polski tez nie mam jak jechać teraz, bo pracuje,ale musze coś wykąbinowac do tego czasu, zanim pojadę złożyć wniosek i kiedy pojadę go odebrać {bo czka się na niego min 4 tyg}
: http://28dni.pl/ka_ro_li_na/wykresy/2009-10-05

http://www.suwaczki.com/tickers/85993e3kruop47uw.png

ka_ro_li_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-31, 15:04   #190
precious_81
Wtajemniczenie

Nie wiem jak to jest w Anglii, ale ja dopóki nie miałam nowego dowodu to posługiwałam się starym nazwiskiem i starym dowodem, nigdzie nie nosiłam aktu małżeństwa i nic nie tłumaczyłam, bo mogłam spokojnie korzystać ze starego dowodu.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-04, 16:57   #191
memka87
Raczkowanie

a ja bralam slub ok pol roku temu i nadal nic nie zglosilam! (jestem za granica) i teraz wybieram sie do ojczyzny na kilka dni i bede musiala zmienic paszport (nie wiem czy oplaca mi sie zmieniac dowod jak juz spowrotem nie wroce na stale) ale boje sie po tak dlugim czasie.... :/ urzedniczki zwykle nie sa zbyt mile... (wyrabialam dowod jak juz nie mialam zameldowania w pl i sie na mnie prawie rzucily!) poza tym to podobno kosztuje jak sie to tak pozno splaca!
memka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-05, 18:26   #192
bibi*
Przyczajenie

Mam pytanie. Czy jeśli nie zmieniałam jeszcze nazwiska na uczelni, a w tym roku chcę się bronic to czy mozliwe jest wpisanie nowego nazwiska tylko na dyplomie?
bibi* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-03, 19:26   #193
czerwonapanienka
Zadomowienie

Witam mam pytanie. W kwietniu będę miała 18naste urodziny więc będę musiała wyrobić dowód, a w lipcu będę brała ślub cywilny i będę zmieniała nazwisko. Czy muszę koniecznie wyrabiać dwa dowody? Teraz w kwietniu i potem w lipcu po zmianie nazwiska czy można to jakoś ominąć?
czerwonapanienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-03, 19:51   #194
freshona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czerwonapanienka Pokaż wiadomość
Witam mam pytanie. W kwietniu będę miała 18naste urodziny więc będę musiała wyrobić dowód, a w lipcu będę brała ślub cywilny i będę zmieniała nazwisko. Czy muszę koniecznie wyrabiać dwa dowody? Teraz w kwietniu i potem w lipcu po zmianie nazwiska czy można to jakoś ominąć?
Najlepiej zadzwonić i zapytać. Osiemnastkę kończyłam daaaawno temu i ztego, co pamiętam, nie było jakichś ścisłych wymogów, kiedy po urodzinach należy wyrobić dowód.
W końcu ślub masz 3 miesiące po urodzinach, więc raczej nie musisz wyrabiać dwóch.
freshona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 07:29   #195
czerwonapanienka
Zadomowienie

A do urzędu stanu cywilnego nie trzeba dowodu? Bo z tego co mi wiadomo trzeba :P
czerwonapanienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 16:40   #196
Taverney
Zakorzenienie

do ślubu w USC potrzebny jest dowód osobisty, więc musisz przed ślubem sobie dowód wyrobić.
A po ślubie zmienić, nie ma innej rady.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 16:52   #197
freshona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czerwonapanienka Pokaż wiadomość
A do urzędu stanu cywilnego nie trzeba dowodu? Bo z tego co mi wiadomo trzeba :P
Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość
do ślubu w USC potrzebny jest dowód osobisty, więc musisz przed ślubem sobie dowód wyrobić.
A po ślubie zmienić, nie ma innej rady.
Racja Przegapiłam ten fakt
freshona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 22:51   #198
Melliana
Rozeznanie

paranoja...
Stary 2008-03-14, 13:17   #199
AneczkaKoziol
Raczkowanie

Witam
Ja mam następujący problem.
Tam gdzie jestem zameldowana na stałe nie mieszkam już prawie 10 lat. Teraz jestem na śląsku (czyli prawie 300 km od miejsca zameldowania). Wynajmujemy mieszkanie więc nie jestem zameldowana tymczasowo nawet.
Ślub za 4 miesiące. Umowa najmu kończy ok 4mieś po ślubie - po tym czasie planujemy kupić sobie coś swojego.
Dlatego zastanawiam się czy nie można wymienić NIP-3 (Bo za spóźnienie z wymianą są ogromne kary) a dowód wymienić dopiero gdy będę meldować się już w swoim mieszkanku? Szczerze nie uśmiecha mi się bawienie w jazdę taki kawał drogi parę razy by wymienić dowód. Czy ktoś miał podobną sytuacje? Czy można tak to rozwiązać?

Moja biżuteria
No i strona

AneczkaKoziol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-14, 13:35   #200
Masako
Rozeznanie

Słuchajcie, a jak jest z dowodem rejestracyjnym samochodu? Mam samochód na spółke z tata, tata jest wpisany jako pierwszy właściciel, ja jako współwłaściciel, czy poslubie jak całkiem zmienie nazwisko to też powinnam zmienic?

Nie można zmienić kobiety. Można zmienić kobietę, ale to niczego nie zmienia.
Masako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-05, 12:06   #201
a55edcd592b5250bfc801a534a15031ff4f0e57e_5ee55a8e308ca
Konto usunięte

Odświeżam temat.
Jestem studentką studiów dziennych(3rok), w styczniu biorę ślub konkordatowy, zmienię nazwisko i adres zameldowania. Do tej pory posiadałam ubezpieczenie zdrowotne rodzinne. Nie wiem co stanie się z ubezpieczeniem po ślubie? Przyszły mąż również jest studentem i ma ubezpieczenie przy rodzicach. Dodatkowo jestem w ciąży i będę teraz potrzebowała stałej opieki madycznej. Dlatego jeśli ktoś wie to proszę doradźcie, czy trzeba ubezpieczyć się po ślubie samemu np. w Warcie czy PZU, czy nadal mogę korzystać z ubezpieczenia rodzinnego przy rodzicach(do 26roku życia)? A może jest jeszcze inne rozwiązanie?
a55edcd592b5250bfc801a534a15031ff4f0e57e_5ee55a8e308ca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-07, 20:59   #202
altamira
Przyczajenie

Czy jeśli nie jestem ubezpieczona w ZUS-ie (mieszkam i pracuję za granicą) konieczne jest zgłoszenie tam zmiany nazwiska? Dodam, że nigdy nie pracowałam w Polsce a w czasie studiów byłam ubezpieczona jako członek rodziny.
Podobnie z US: co prawda mam już numer NIP ponieważ potrzebowałam zaświadczenia z US do stypendium, ale nigdy nie składałam zeznania podatkowego.
Wydaje mi się że dopiero gdy wrócę i rozpocznę pracę w Polsce pracodawca sam zarejestruje mnie w obu urzędach.
altamira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-22, 10:35   #203
ebolka
Przyczajenie

na male pocieszenie dziewczyny pozostaje nam fakt w tym zbiurokratyzowanym kraju ze od 2010 dowod osobosty bedzie za darmo ;o)
ebolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-14, 14:27   #204
the_sania
Wtajemniczenie

powiedzcie mi dziewczyny, bo w sobotę miałam ślub cywilny, a dopiero za jakiś miesiąc idziemy na swoje, więc nie chcę 2razy wyrabiać dowodu, bo to bez sensu..
tak więc, czy np. w banku, u pracodawcy, czy w sieci komórkowej muszę mieć już wyrobiony nowy dowód osobisty, żeby zmienić swoje dane (nazwisko), czy mogę się nowym nazwiskiem posługiwać bez problemów już teraz bez zmienionego d.osobistego? bo np mieliśmy taką sytuację, że w dzień ślubu cywilnego braliśmy telefon w jednej z sieci. telefon braliśmy na mnie (nie będę rozwijać, czemu w ten dzień braliśmy i na mnie), ale podpisałam się jeszcze nazwiskiem panieńskim, bo w sumie nie wiedziałam, czy mogę bez nowego dowodu używać nowego nazwiska. dobrze zrobiłam?

Marcelek 30.05.2011

the_sania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-16, 15:17   #205
kahunia
Zadomowienie

Mi pani w USC jak bylismy po papiery powiedziala ze teraz po slubie jest 14 dni na zlozenie wniosku o nowy dowod (jesli oczywiscie zmienia sie nazwisko), jak tego nie zrobisz to po dwoch tygodniach od slubu oni gdzies tam w bazie danych ten stary dowod uniewaznia i moze byc problem w bankach, na granicy itp. Dała nawet papierek do podpisania ze zapoznalam sie z ta informacja

kahunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-17, 12:23   #206
5oll
Raczkowanie

Hej dziewczyny, mam takie pytanie... Wraz ze zmianą nazwiska zmieniłam również adres zamieszkania, przemeldowałam się już. I teraz te zmiany mam zgłosić w "starym" US, czy już w tym "nowym", gdzie przynależę z obecnym adresem
5oll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-17, 20:00   #207
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 5oll Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, mam takie pytanie... Wraz ze zmianą nazwiska zmieniłam również adres zamieszkania, przemeldowałam się już. I teraz te zmiany mam zgłosić w "starym" US, czy już w tym "nowym", gdzie przynależę z obecnym adresem
w nowym tu masz wzór jak wygląda taki druk http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki...2006/nip_3.pdf

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-18, 13:21   #208
5oll
Raczkowanie

dzięki Angel_00
5oll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 08:25   #209
Angel_00
Zakorzenienie

Witam dołączam do Waszego grona chwilowo mam czekać na dowód 5 tygodni <szok> i jak na razie muszę sobie spisać co muszę powymieniać i pozałatwiać

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-20, 09:27   #210
Eleo765
Zadomowienie

Witam wszystkich,

właśnie ślęczę nad wnioskiem o nowy dowód osobisty... uznałam natomiast, że prawa jazdy na razie nie zmieniam.

Chciałabym tylko zainteresowanym napisać parę słów o zmianie paszportu, bo wcześniej nie mogłam takich informacji znaleźć, więc pewnie się to komuś przyda.

Jeśli kobieta ma ważny paszport, to spokojnie może wyjechać w podróż poślubną ze starym dokumentem - nikt bowiem nie wie jeszcze, że zmieniałyśmy nazwisko

Mój paszport był nieważny już od jakiegoś czasu, więc najpierw wyrobiłam nowy za 140 zł (nie wiedzieliśmy dokładnie kiedy wyjedziemy w podróż poślubną), a następnie zaraz po ślubie, w tym samym dniu w którym odebrałam nowy paszport, złożyłam kolejny wniosek o aktualizację danych w właśnie wydanym mi paszporcie (bo zrobiłam go na nazwisko panieńskie). W tym celu nadal posługiwałam się starym dowodem osobistym.

Jeśli po ślubie w ciągu 30 dni od daty wydania aktu zawarcia związku małżeńskiego złożymy wniosek o aktualizację danych w paszporcie, zapłacimy za nowy dokument 1/10 pełnej ceny, a więc 14 zł w przypadku paszportu za 140 zł.

trzymajcie się
Eleo765 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości