![]() |
#181 | |
Rozeznanie
|
Dot.: pies ugryzł - jakies... konsekwencje?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#182 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem jednego:
Cytat:
NA TEREN PRYWATNY SIĘ NIE WCHODZI bez zgody właściciela. ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- nie bez powodu w koncu takie miejsce nosi taką nazwę ![]()
![]() |
![]() |
#184 |
Konto usunięte
|
LadyMK ja nie ustalam prawa w naszym pięknym kraju, też wielu przepisów nie rozumiem, ale niestety w razie czego i tak mi to nie pomoże
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
a jest taki przepis co wolno a czego nie na podwórku?? bo wlaśnie szukam i nie mogę znaleźć
![]() |
#186 |
Konto usunięte
|
Jakiegoś szczegółowego przepisu to chyba nie ma, ale też zaczęłam szukać bardziej szczegółowo, jak znajdę to wkleję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zadomowienie
|
Dzieki dziewczyny za słowa wsparcia
![]() ![]() [1=94f483c9eca2c603752ca47 94686f87e80e1e683_6085f47 210bee;20532653]Jeżeli ktoś wejdzie na mój teren, na którym jest pies i ten pies go pogryzie, a okaże się, że posesja nie była odpowiednio zabezpieczona to i tak ja dostanę po tyłku, a raczej po kieszeni. Zamknięcie na samą klamkę takim zabezpieczeniem nie jest.[/QUOTE] W takim razie jaki sens mają tabliczki ostrzegawcze Uwaga, zły pies albo Wchodzisz na własną odpowiedzialność? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie ma żadnego przepisu prawnego, że nie wolno trzymać psów spuszczonych na podwórku, co oznacza, że pies może sobie śmiało biegać JEŚLI posesja jest ogrodzona ![]() Nie martw się na zapas, nic się nie stało, a chłopak ma nauczkę.
![]() |
![]() |
#189 |
psy-chopatka
|
To nie była wina psa.
A z dzieckiem porozmawiać!! Wytłumaczyć dlaczego tak się stało i uczyć jak zachowywac się wobec zwierząt.
![]() |
#190 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Oczywiście, że nie ma takiego przepisu. Nigdzie nie napisałam, że pies musi być uwiązany. Napisałam, że posesja musi byc odpowiednio zabezpieczona, a zamknięcie furtki na klamkę nie jest takim zabezpieczeniem. Edytowane przez 94f483c9eca2c603752ca4794686f87e80e1e683_6085f47210bee Czas edycji: 2010-07-07 o 20:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
wystarczy zrobić tak by pies nie otworzył- a nie człowiek.
![]() głupio bym się czuła na własnej posesji, gdybym musiała zamykać bramę/furtkę [zazwyczaj nei jest to jedna furtka] na klucz ![]() dobranoc ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Ale wiecie jak to jest w rodzinie...Dzieciak pewnie często przyjeżdżał do ' ciotki' ( nie wiem jak mały mówi do białej 17a ) i normalnie pewnie wchodził, bo może ktoś zawsze był na podwórku.Po prostu się nie bał.Do mnie też przyjeżdża wujek z synem i to mnie wkurza, bo mój ojciec zawsze do dzieci mówi, że Melman nie gryzie, żeby go normalnie głaskały itd. Wujek też. Dobrze, może on i nie gryzie, ale pojedzie do kogoś innego i może to się skończyć źle.Bo nie każdy pies to Melman.
To nie obca osoba weszła. ---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=345154&page=107 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=112313&page=101 "pokażę wam mojego kota" i paru innych ![]() Moje zwierzęta to Majlo, Melman, Cham, Persilla, papugi i rybki. Maxiu to pies sąsiadki, ale się nim długo opiekowałam. Wpadnij na drugi wątek z linku i wklej swoje zwierzaki ![]()
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Czytam całe wątek i do dziewczyn spierających się o przepisy prawa powiem jedno. Polska to nie Stany, gdzie "mój dom-moja twierdza". Gdzie możesz złodzieja,który wszedł ci na posesję zabić, czy postrzelić i powiesz, że działałeś w obronie koniecznej (zanim złodziej się do ciebie zbliżył), a zostaniesz za to uniewinniony. Lub nawet nie będziesz mieć zarzutów. W Polsce niestety ( a może i stety,nie wiem) mamy inny system. Przypuszczam, że jeśli chłopiec zostałby (nie daj Boże) zagryziony, na nic zdały by się tłumaczenia, że to moja posesja i przecież wisiała tabliczka "zły pies". Tabliczki te mają za cel odstraszenie potencjalnego intruza. Wtedy oglądałybyśmy w mediach nagonkę na rodziców, dlaczego pies "agresywny" latał wolno po posesji. I wypowiedzi płaczących rodziców, że tylko na chwilkę spuścili małego z oczu.
Podsumowując, nie będę obiektywna bo kocham wszystkie czterołapne stworzenia i wcale się nie dziwię, że pies dziabnął. Wszak jeśliby mnie ktoś przeszkodził w poobiedniej sjeście na hamaku ( a już zwłaszcza łapiący mnie za ucho dzieciak) też bym ugryzła.Ale pamiętajcie, że w Polsce mój dom =/ moja twierdza, zapominając o tym, niejednokrotnie możemy się przejechać, a wiadomo cofnąć czasu się nie da.
Nie ma lepszego psychiatry od szczeniaka liżącego cię po twarzy. ![]() ![]() Edytowane przez Gregorynka Czas edycji: 2010-07-08 o 17:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Rodzice zachowali sie właściwie. ![]() W takim wypadku nie polecam karcenia psa. Gdyż pies wyrwany gwałtownie ze snu nie miał czasu ocenić zagrożenia. Pies zwykle (nie każdy, mój tak nie miał) przed atakiem wysyła sygnały ostrzegawcze (CSy) zignorowanie ich zwykle może skończyć się atakiem. Należy pamiętać, że to żywe stworzenie i w nietypowych przypadkach zareaguje tak jak podpowiada mu instynkt. Edytowane przez Brookit Czas edycji: 2010-07-17 o 00:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Rozeznanie
|
Chciała zagryźć moją drugą suczkę
Witajcie. Mam pewien problem. Otóż jestem właścicielką 2 suczek - sześcioletniej jamniczki (Koka) oraz rocznej suni Husky (Tajga). Obie suczki od początku "dogadywały" się bardzo dobrze, tzn bawiły się razem itp. Niestety 2 tygodnie temu doszło do ataku. Tajga prawie zagryzla Kokę, nie przestawała mimo tego że malutka piszczała i uciekała. Całe szczęście że tato był w pobliżu i zainterweniował, bo źle by się skończyło. Od razu po tym zajściu zabrałam Koczkę do weta, była pogryziona na szyi i karku, niestety potrzebne było szycie. Weterynarz powiedział że powodem mogło być to, że Tajga miała w tym czasie cieczkę (to nie była jej pierwsza cieczka) i że często się zdarzają takie pogryzienia. Mówił też że Husky w takich sytuacjach potrafią być bardzo zawzięte i nie odpuszczają do końca. Od tamtej pory to jest dom wariatów - wszyscy pilnują aby obie sunie nie znalazły się przypadkiem w jednym pomieszczeniu ani równocześnie obie w domu. Koka jak tylko widzi Tajgę, nawet gdy ta jest daleko od niej to telepie się cała, chowa się i warczy.
Razem z weterynarzem zaplanowaliśmy zabieg sterylizacji dla Tajgi za 4 tygodnie - mam nadzieję ze pomoże to chociaż w pewnym stopniu. Niemniej jednak do czasu sterylki musimy pilnować niuniek aby sie nie spotkały. To bardzo przykra dla mnie sytuacja ponieważ po tym incydencie moi rodzice chcą abym oddała Tajgę. Mam tylko jedno pytanie, czy ktoś z was lub waszych znajomych był w takiej sytuacji? Czy sterylka w tym wypadku ma szanse aby pomoc(mój weterynarz mowi że to jest jedyna nadzieja)? Jak zachowywać się po zabiegu? Jak stopniować ich kontakty aby nie doszło do kolejnego ataku? Jak je pogodzić aby znów mogły bezpiecznie przebywać obok siebie? Jest to dla mnie ważny problem, który spędza mi sen z powiek, ponieważ sunie są skazane na siebie a ja nie chcę ani pozbyć się Tajgi, bo bardzo ją kocham, ale nie chcę też aby Koka była narażona na jakiekolwiek niebezpieczenstwo. Jako właścicielka czuje się odpowiedzialna za tą sytuację, niestety nie wiem jak ją zmienić ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Chciała zagryźć moją drugą suczkę
Ja bym radzila ci spotkac sie z jakims behawiorysta zeby zobaczyl sytuacje na wlasne oczy bo takie radzenie na odleglosc jest ryzykowne.
Jedno co jest pewne nie mozesz zostawic juz nigdy obydwu suczek sam na sam. Ja ogólnie mam złe doświadczenia i konsultowałam to z osobami które miały husky lub malamuty ze te psy mniejsze rasy nie traktują jak psy, zawsze mi się zdaje ze chcą na nie polować. ![]() zreszta tu jest też o tym mowa : http://www.psyimy.pl/psie_porady/Kup...iberian_Husky/ "Husky ma bardzo silny instynkt pierwotny - uwielbia: - polować na małego i grubego zwierza, nierzadko także na kotki, mniejsze rasy psów, ale potrafi i upolować kozę. Drób i ptactwo to tylko kwestia sekund. Część huskich jest oddawana także ze względu na te cechy, gdy np. właściciele mają już dosyć płacenia za upolowane kury. Dwie sunie z hodowli naszej klubowiczki zostały zabite widłami przez wiejskiego chłopa, gdy wpadły do jego kurnika." Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2010-09-16 o 12:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zadomowienie
|
sterylka może pomóc, ale Ty też musisz popracować nad suczką, bo operacja nie jest cudownym lekiem na wszystko, zabieg obniży u suki hormony, a potem już Ty musisz ją nauczyć akceptowanego zachowania- no i zadbać, żeby nie przytyła. Powodzenia
![]()
![]() |
#198 |
Raczkowanie
|
Zastanów się, czy w tym wypadku sterylizacja suki to dobry pomysł :
http://www.szkoleniepsow.fora.pl/agr...czki,5661.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Rozeznanie
|
O kurcze... No to mam zgryz teraz...
![]()
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
U mojej suki agresja względem drugiej minęła po sterylizacji, za o strasznie agresywna zrobiła się na obcych ludzi :/ Nigdy obcych nie lubiła (zwinięta z ulicy), ale ostatnio wariuje wręcz na ich widok :|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
.
|
wyjsciem sa niby zastrzyki hormonalne, zeby cieczki nie miala. ale dla mnie to trochu ryzykowne. wystepuje wieksze prawdopodobienstwo,ze bedzie miala raka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Wtajemniczenie
|
Powodują również ropomacicze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Rozeznanie
|
Tajga akurat bardzo lubi wszystkich ludzi, obcych też. Jednakże z racji jej wyglądu ludzie się jej po prostu boją i tak czy siak nikt obcy do niej się nie zbliża. Dom mamy na uboczu, gdzie nie chodzą ludzie koło posesji ani nie jeżdżą samochody, więc wydaje mi się że nie będzie ryzyka że zeświruje. Jak ktoś obcy przychodzi do nas to zawsze ją zapoznaję, dostaje jakiegoś smakołyka i idziemy razem na spacer, więc myślę że ma dobre skojarzenia co do wizyt innych ludzi.
Ona jest bardzo kochanym, posłusznym psem i nie miałam do tej pory z nią ŻADNYCH problemów (no może zamordowała parę małych żyjątek, ale byłam na to przygotowana w momencie gdy ją brałam) Jedynym moim zmartwieniem jest ten atak na Koczkę. Weterynarz powiedział że był on spowodowany burzą hormonów i że sterylka zniweluje ryzyko kolejnych ataków. Sunia ma ponad rok, zaznaczam, a w artykule jasno było opisane że zmiany zachowania suk dotyczą tych poniżej 12 miesięcy. Zastrzyki hormonalne nie wchodzą w gre - nie narażę mojej suni na takie niebezpieczeństwo.
Po Turbo Fire ![]() ...ZUZKA LIGHT ![]() 69 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez wkroplideszczu Czas edycji: 2010-09-17 o 08:01 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Przyczajenie
|
Niekoniecznie sterylizacja pomoże...ja nawet wątpie... husky lubi polować zagryzać, znam te pieski dobrze bo kilku moich znajomych je ma i są problemy kwestii zagryziona sarna, kot, pies, kury, kozy, zające... teraz zawsze psy mają na pyskach kagańce by nic nie zrobiły. Ale trudno by pies łaził w domu w kagańcu ;D Ja bym proponowała znaleźć nowy domek dla któregoś z psiaków, bo to tak jest jeśli ma sie małego pieska a później do domu trafia duży - mały zazwyczaj nie ma szans. Mam nadzieje że jednak ten zabieg pomoże, choć nadal będzie ryzyko.
Powodzenia! Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
psy-chopatka
|
Może pomóc ale nie musi, załóż suce kaganiec i zacznij od podstaw czyli poznawanie na obcym terenie.
Lepiej żeby suki same się dogadały ale jeśli tak się nie stanie a chcesz zatrzymac oba psy to musisz stale kontrolowac sytuacje na zasadzie "nie potraficie sie dogadac ale musicie sie akceptowac" tyle że to wymaga sporego posłuszeństwa od obu psów.
![]() |
#206 |
Przyczajenie
|
![]()
słuchajcie mam taki problem z psem ma Syberia na Haski ma 11miesięcy i zwie się Sin-Bad jak na razie nie miałem z nim problemu aż do dzisiaj kiedy mi wyszedł z placu i u sonsiada udusił 2 KURY mam problem w domu z psem bo rodzice mi robią problemy pomóżcie mi bo nie wiem co mam teraz zrobi a nie wyobrażam sobie go w kojcu na łańcuchu wiec proszę o pomoc może wiecie co zrobić żeby mój pies nie atakował już kur i innych zwierząt
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Przyczajenie
|
Agresywny pies
k
Edytowane przez 92chouchou Czas edycji: 2011-02-09 o 10:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Agresywny pies
Uśpienie to ostateczność, w razie czego poszukaj jej domu przez forum miłośników spanieli.
Jeżeli pies nie był szkolony, to czas to zrobić, popracować nad ustaleniem na nowo hierarchii w domu. Dla psa często nie jest oczywiste, że to ludzie rządzą. Skoro problemy zaczęły się nagle, to przyczyną może być stan zdrowia. Jeżeli coś ją boli, lub się czegoś boi, może być agresywna. Udaj się po pomoc do behawiorysty, "psiego psychologa" i weterynarza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Komplikatorka
|
Dot.: Agresywny pies
Nie można usuwać postów. Punkty się posypią...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:50.