Wspaniałe stulecie, TVP1 - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-04, 23:26   #181
Agrippinilla
Rozeznanie

Dot.: Wspaniałe stulecie, TVP1

Cytat:
Napisane przez regularkate Pokaż wiadomość
Kiedy Hurrem przyszła zobaczyć wyniki spisku Nigar z Ibrahimem, to Izabela - według mojej oceny - była całkiem żywa i nawet z Hurrem "rozmawiała" Nigar otruła, ale służącą, a wyrok skazujący na Izkę wydała Hurrem, i to w obecności swojej ofiary, Smaczku dodaje fakt, że Izka została prawdopodobnie wrzucona do morza żywcem i się utopiła, ot tak, żeby nie było nudno

Nie róbmy z Hurrem kogoś, kim nie jest, czyli niewiniątka

Myślisz, że dla Hurrem wystarczające byłoby odesłanie wrogów z pałacu? Dlaczego więc dziś w odcinku powiedziała do Aybige, że smutno jej, że Mahide wyjeżdża, bo nie będzie jej mogła już męczyć? Dziewczyna zwyczajnie lubi krzywdzić ludzi, i koniec historii.

Edit: swoją drogą ciekawe, czy prawdziwa Hurrem też była taką wredną paskudą
Służąca została otruta przez przypadek, zupę miała zjeść Izabela. Hurrem miała być posądzona o otrucie Izy, przejrzała plan Ibrahima i w jakiś sposób się ratowała. Nie mogła liczyć na to, że księżniczka będzie siedziała cicho. Gdyby nie propozycja Nigar (zarażenie Izy dżumą), nie próbowałaby nawet pozbycia się rywalki w tak drastyczny sposób. Wiadomo, że cokolwiek stałoby się z księzniczką (oprócz ew. choroby), winna byłaby sułtanka.

Cytat:
Napisane przez Frumoasa Domnisoara Pokaż wiadomość
Źle zrobiła, bo po prostu dała się przekupić, a potem kłamała, że zrobiła to z troski o Valide. Taa, jasne.
Poza tym skoro jest taka wierna sułtanowi to dziwnie okaże tą wierność okłamując go potem w bardzo ważnej sprawie. Nie będę jednak pisać o co chodzi, bo nie chcę spojlerować.

Hurrem najbardziej zależało na władzy. Od początku przecież dąży tylko do tego żeby rządzić. Zrobi jeszcze wiele złego aby to osiągnąć, pozbędzie się niewinnych ludzi i przysporzy sułtanowi wiele cierpienia. Zrobi to jednak w tak pokrętny sposób, że Sulejman nie dowie się, iż to jej zawdzięcza swoje cierpienie.
Dała się przekupić wcześniej, gdy chodziło o dziennik. Tym razem ratowała rudą bezinteresownie. I dobrze zrobiła, Bali Bey spisał się na medal. On mi trochę przypomina Kmicica, nie wiem dlaczego
Stary 2015-03-04, 23:33   #182
201610170910
Konto usunięte

Mhm, według Ciebie dobrze zrobiła. Ciekawe czy nie zmienisz zdania po obejrzeniu dalszych odcinków
201610170910 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-05, 06:41   #183
regularkate
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Agrippinilla Pokaż wiadomość
Służąca została otruta przez przypadek, zupę miała zjeść Izabela. Hurrem miała być posądzona o otrucie Izy, przejrzała plan Ibrahima i w jakiś sposób się ratowała. Nie mogła liczyć na to, że księżniczka będzie siedziała cicho. Gdyby nie propozycja Nigar (zarażenie Izy dżumą), nie próbowałaby nawet pozbycia się rywalki w tak drastyczny sposób. Wiadomo, że cokolwiek stałoby się z księzniczką (oprócz ew. choroby), winna byłaby sułtanka.
Wiesz, tylko że nie chodzi o to, "co by było, gdyby", tylko o to, co faktycznie miało miejsce. Fakty są takie, że Ibrahimowi nie wyszedł zamach, a jego dzieło dokończyła Hurrem. Świadomie, wiedziała, co znaczy wrzucić związanego człowieka do morza.
Obejrzyj sobie jeszcze raz ten odcinek i powiedz mi potem, że nie padły z ust Hurrem słowa, aby Izkę i zwłoki służącej wrzucić do morza.

Pogrubione - skąd ta pewność?

Widzisz, mimo że księżniczka zginęła śmiercią tragiczną, to Hurrem i tak nic się nie stało. Sułtan w dodatku odruchowo zaczął jej bronić. Także Twoja teoria, że winą za krzywdę Izki obarczono by Hurrem, byłaby prawdziwa być może w normalnym świecie, ale nie w świecie, gdzie Hurrem obraca Sulejmanem, jak chce

Co do wczorajszego odcinka - moim zdaniem sułtan traci, hmm, prestiż, posłuch poprzez takie niesprawiedliwe decyzje i zachowania. I tak wszystkie zasady haremu zostały złamane, nie wiem więc, dlaczego nie uznał, że Mahidevran nie zasługuje na wyzwolenie. Tym bardziej, że nic wielkiego by z tego czynu nie wynikło. Sulejman uwidacznia takimi decyzjami jeszcze bardziej to, że rządzą nim uczucia do jednej kobiety, a nie rozum, co może zostać wykorzystane przez jego wrogów jako słabość.

Encore Precission Bass Player.
Lancia Kappa 2.0 driver.

Edytowane przez regularkate
Czas edycji: 2015-03-05 o 06:45
regularkate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-05, 12:09   #184
kamilululuniunia
Przyczajenie

A mogę spytać o te zasady haremu, bo kiedy o nich mówili to akurat moje dziecko włączyło grającą zabawkę i nie słyszałam co było mówione. Sułtan nie mógł wziąć ślubu z Hurrem czemu skoro miał taki kaprys to co, skoro jest Sułtanem świata to chyba wszystko mu wolno. To czemu z tamtymi dwiema wziął bo one to też chyba niewolnice. Czemu z tą pierwszą żona nie ma dzieci one chyba zmarły ale ktoś wie co i jak?? Tylko Mahidevran ma problem bo ta pierwsza siedzi potulnie jak baranek i nic przeciw nikomu nie spiskuje.
kamilululuniunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-05, 18:11   #185
regularkate
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kamilululuniunia Pokaż wiadomość
A mogę spytać o te zasady haremu, bo kiedy o nich mówili to akurat moje dziecko włączyło grającą zabawkę i nie słyszałam co było mówione. Sułtan nie mógł wziąć ślubu z Hurrem czemu skoro miał taki kaprys to co, skoro jest Sułtanem świata to chyba wszystko mu wolno. To czemu z tamtymi dwiema wziął bo one to też chyba niewolnice. Czemu z tą pierwszą żona nie ma dzieci one chyba zmarły ale ktoś wie co i jak?? Tylko Mahidevran ma problem bo ta pierwsza siedzi potulnie jak baranek i nic przeciw nikomu nie spiskuje.
Nie wiem, czy umiem to wyjaśnić dokładnie, tak jak było, bo nie oglądam serialu od początku, a dopiero gdzieś od 30-go odcinka. Jednak chodzi chyba o to, że ponad 100 lat do tyłu przed rządami Sulejmana wykształciła się tradycja, że sułtan nie ma żony, tylko swój harem, i że bierze sobie kolejne nałożnice. Są one "sułtankami", ale wciąż niewolnicami. Co do brania legalnej żony, to nie wiem, dlaczego sułtan nie mógł wg tradycji tego robić - pewnie kwestia kultury bądź religii, nie wiem.
No i zasadą haremu było chyba też to, że nałożnice pozostaja niewolnicami (lub inaczej - że sułtan bierze nałożnice spośród niewolnic przebywających w haremie).

Pierwsza nałożnica sułtana, Gulfem, miała z nim jakieś dzieci/dziecko, ale niestety je stracili. Jeszcze nie oglądałam, kiedy to się wydarzyło w serialu, ale pewnie było coś w tym stylu, że Gulfem nie dopilnowała dzieci i sułtan ją odrzucił z tego powodu (ktoś potwierdzi??)

Mahidevran ma największy problem, bo to ona byłą główną faworytą, kiedy wkroczyła Hurrem i wszystko jej zabrała. Sądzę, że gdyby sułtan miał dalsze nałożnice po Hurrem, a nie był jej wierny od wielu lat, to Mahidevran umiałaby to łatwiej przełknąć i ścierpieć. Następca tronu (czy co oni tam mają ) jest jej synem i pewnie też dlatego się burzy na względy, jakie ma Hurrem, bo oczekiwała, że jako matka Mustafy będzie w dużo lepszym położeniu.

Natomiast to, że Gulfem siedzi jak mysz pod miotłą i zachowuje się jak ktoś pokroju Nigar albo Daye (w sensie jest całkiem mało ważną postacią), też mnie ciągle dziwi.

Lancia Kappa 2.0 driver.

Edytowane przez regularkate
Czas edycji: 2015-03-05 o 18:13
Stary 2015-03-05, 19:12   #186
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:

Dała się przekupić wcześniej, gdy chodziło o dziennik. Tym razem ratowała rudą bezinteresownie. I dobrze zrobiła, Bali Bey spisał się na medal. On mi trochę przypomina Kmicica, nie wiem dlaczego
To nie do końca tak było jak napisałaś, nie wiem na którym odcinku jesteś, więc nie będę spoilerować

Cytat:
Napisane przez kamilululuniunia Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez regularkate Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy umiem to wyjaśnić dokładnie, tak jak było, bo nie oglądam serialu od początku, a dopiero gdzieś od 30-go odcinka. Jednak chodzi chyba o to, że ponad 100 lat do tyłu przed rządami Sulejmana wykształciła się tradycja, że sułtan nie ma żony, tylko swój harem, i że bierze sobie kolejne nałożnice. Są one "sułtankami", ale wciąż niewolnicami. Co do brania legalnej żony, to nie wiem, dlaczego sułtan nie mógł wg tradycji tego robić - pewnie kwestia kultury bądź religii, nie wiem.
No i zasadą haremu było chyba też to, że nałożnice pozostaja niewolnicami (lub inaczej - że sułtan bierze nałożnice spośród niewolnic przebywających w haremie).

Pierwsza nałożnica sułtana, Gulfem, miała z nim jakieś dzieci/dziecko, ale niestety je stracili. Jeszcze nie oglądałam, kiedy to się wydarzyło w serialu, ale pewnie było coś w tym stylu, że Gulfem nie dopilnowała dzieci i sułtan ją odrzucił z tego powodu (ktoś potwierdzi??)

Mahidevran ma największy problem, bo to ona byłą główną faworytą, kiedy wkroczyła Hurrem i wszystko jej zabrała. Sądzę, że gdyby sułtan miał dalsze nałożnice po Hurrem, a nie był jej wierny od wielu lat, to Mahidevran umiałaby to łatwiej przełknąć i ścierpieć. Następca tronu (czy co oni tam mają ) jest jej synem i pewnie też dlatego się burzy na względy, jakie ma Hurrem, bo oczekiwała, że jako matka Mustafy będzie w dużo lepszym położeniu.

Natomiast to, że Gulfem siedzi jak mysz pod miotłą i zachowuje się jak ktoś pokroju Nigar albo Daye (w sensie jest całkiem mało ważną postacią), też mnie ciągle dziwi.
1. Z tego co czytałam to te 100lat temu przed nimi jakaś żona sułtana trafiła do niewoli i musiała być służącą - dyshonor dla całej jego rodziny. Później się bali, że dojdzie do podobnej sytuacji.

2. W serialu nie pokazywali tego, słyszałam jedynie jak mówili, że straciła syna po urodzeniu no i swoją pozycję.

3. Miał, tylko nie wszyscy o tym wiedzieli (np. Sadyka itd...) Po prostu (delikatnie mówiąc) się nie lubiły.
Chloe_7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-06, 19:39   #187
Agrippinilla
Rozeznanie

Pierwsza żona nie jest znana z imienia, ale wiadomo że Sulejman miał z nią syna Mahmuda. Zmarła , zanim Sulejman został sułtanem. Synem Gulfem był Murad. Obaj najstarsi książęta zmarli podczas epidemii czarnej ospy.
Stary 2015-03-11, 15:27   #188
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:
Pierwsza żona nie jest znana z imienia, ale wiadomo że Sulejman miał z nią syna Mahmuda. Zmarła , zanim Sulejman został sułtanem. Synem Gulfem był Murad. Obaj najstarsi książęta zmarli podczas epidemii czarnej ospy.
W serialu jak wiemy jest inaczej
_________________________ _________________________ _______________

W końcu wiemy kto jest master lordem!

Edytowane przez Chloe_7
Czas edycji: 2015-03-11 o 15:31
Stary 2015-03-11, 15:43   #189
201610170910
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Chloe_7 Pokaż wiadomość
W serialu jak wiemy jest inaczej
_________________________ _________________________ _______________

W końcu wiemy kto jest master lordem!
Jest juz kolejny odcinek?! Zaraz lecę obejrzeć
Stary 2015-03-11, 16:00   #190
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:
Jest juz kolejny odcinek?! Zaraz lecę obejrzeć
Od wczoraj!
Stary 2015-03-11, 17:09   #191
Andro88
Raczkowanie

Czy ktoś, kto ogląda odcinki naprzód w stosunku do tych z TVP mógłby mi powiedzieć czy i kiedy Sulejman dowie się o próbie podpalenia Hurrem i czy dostanie list, który mu napisała, a który przeczytał Ibrahim, czy powiedzą mu o całej sytuacji dopiero po powrocie do pałacu? Nie wytrzymam tej niepewności
Andro88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 17:38   #192
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Andro88 Pokaż wiadomość
Czy ktoś, kto ogląda odcinki naprzód w stosunku do tych z TVP mógłby mi powiedzieć czy i kiedy Sulejman dowie się o próbie podpalenia Hurrem i czy dostanie list, który mu napisała, a który przeczytał Ibrahim, czy powiedzą mu o całej sytuacji dopiero po powrocie do pałacu? Nie wytrzymam tej niepewności
List do niego nie dotrze i dowie się dopiero po powrocie.
Stary 2015-03-11, 19:56   #193
regularkate
Zadomowienie

Dzisiejszy odcinek mnie bardzo zasmucił Bo wiedziałam, że oryginalna Hurrem dożyła dłuższych lat niż ta obecna w serialu i zamach się nie uda

A po prawdzie, to jeżeli naprawdę tak wyglądały spiski przeciw Hurrem w prawdziwym państwie osmańskim, to nie dziwię się, że to Hurrem pierwsza wszystkich załatwiła Dziewczyny z haremu, zamiast kuć żelazo póki gorące i kłuć sułtankę tą halabardą czy czym tam, to stoją i chcą ją zabić groźnym spojrzeniem, hell yeah

Lancia Kappa 2.0 driver.

Stary 2015-03-12, 09:39   #194
201610170910
Konto usunięte

W sumie to nie zdziwiło mnie kto jest master lordem, od kilku odcinków domyślałam się, że to on.
Wreszcie skończył się drugi sezon, strasznie długi był...
Stary 2015-03-12, 10:17   #195
Mija62
uparta chmura

To może i mi ktoś wyjawi, co stanie się z najstarszym synem sulejmana? Bo pewnie Hurem się go pozbędzie, żeby to jej syn był następcą, a ona sułtanką matką wkońcu będzie?
Stary 2015-03-12, 10:56   #196
201610170910
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mija62 Pokaż wiadomość
To może i mi ktoś wyjawi, co stanie się z najstarszym synem sulejmana? Bo pewnie Hurem się go pozbędzie, żeby to jej syn był następcą, a ona sułtanką matką wkońcu będzie?
Hurrem uknuje intrygę w skutek, której Sulejman każe zabić Mustafę...
Stary 2015-03-12, 10:57   #197
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:
Hurrem z pomocą sfałszuje list, w którym będzie o tym, że Mustafa chce się pozbyć ojca i zostać władcą. Oczywiście Sulejman dowie się, poczuje się oszukany/zdradzony i wyda rozkaz zabicia Mustafy.

Edytowane przez Chloe_7
Czas edycji: 2015-03-12 o 17:32
Stary 2015-03-12, 16:17   #198
Mija62
uparta chmura

Łosz kurna...

Dziękuje wam za odpowiedzi
Stary 2015-03-12, 16:50   #199
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:
Z historii wiadomo, że kolejnym sułtanem będzie Selim, drugi syn Hurrem. Hurrem nie będzie sułtanką matką (Valide Sultan) lecz jakby "sułtanką - małżonką" (Haseki Sultan), czyli właściwie królową. Valide to matka aktualnego sułtana a Hurrem umrze przed Sulejmanem. Obowiązki i uprawnienia będzie miała te same, co sułtanka matka, ale tytuł inny. I tu serial nie będzie odbiegał od rzeczywistych wydarzeń

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-13, 15:40   #200
201610170910
Konto usunięte

Czekam z niecierpliwością na kolejny odcinek Ciekawa jestem czy Hatice powie sułtanowi o rozwodzie i jaka będzie jego reakcja
Stary 2015-03-13, 15:43   #201
Klarissa
Zakorzenienie

Oglądnęłam wszystkie odcinki dostępne na seansiku (cały 1 i 2 sezon) i zastanawiam się gdzie można zdobyć kolejne?
Stary 2015-03-13, 15:47   #202
201610170910
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Oglądnęłam wszystkie odcinki dostępne na seansiku (cały 1 i 2 sezon) i zastanawiam się gdzie można zdobyć kolejne?
Ja oglądałam na yt wszystkie dostępne z angielskimi napisami, ale też póki co nie ma kolejnych. Trzeba czekać. Wiem, że są na jakiejś stronie odcinki po hiszpańsku, ale dubbing jest tak okropny, że dałam radę obejrzeć tylko jeden odcinek. Po prostu nie da się słuchać tych podłożonych głosów
Stary 2015-03-13, 16:06   #203
meniaa94
Wtajemniczenie

Czesc znacie stronki z dalszymi odcinkami? obojetnie w jakim jezyku

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-03-13, 16:18   #204
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:
Czekam z niecierpliwością na kolejny odcinek Ciekawa jestem czy Hatice powie sułtanowi o rozwodzie i jaka będzie jego reakcja
Powie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Z tego co widzę to na seansiku są te skrócone odcinki z tvp (i jest ich 71)? Normalnie 2 sezon kończy się na 63 odcinku

---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ----------

Cytat:
Napisane przez meniaa94 Pokaż wiadomość
A na którym odcinku jesteś?

TUTAJ z angielskimi napisami
Stary 2015-03-13, 18:21   #205
meniaa94
Wtajemniczenie

ogladam na tvp1 takze chyba 96 dziś leciał
Stary 2015-03-13, 20:56   #206
h2o0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meniaa94 Pokaż wiadomość
po turecku https://www.youtube.com/watch?v=13vR...voFgQn772RTTl4
h2o0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-15, 23:54   #207
201610170910
Konto usunięte

Wreszcie pierwszy odcinek trzeciej serii Nie mogę się doczekać co będzie dalej, mam nadzieję, że Hatice pokaże jeszcze więcej charakteru Hurrem wkurza mnie z odcinka na odcinek bardziej
Stary 2015-03-16, 07:41   #208
Agaczok
wredna wizażanka

Hej dziewczyny, chętnie się do Was przyłącze
Nie podoba mi sie ta nowa bohaterka, przypomina mi łasice ale ja należe do tej nielicznej grupy uwielbiającej Hurrem

Wybaczcie że nie na biało, z poziomu aplikacji się chyba nie da, więc zredukowałam spoiler do minimum
Agaczok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-16, 19:55   #209
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:
Wreszcie pierwszy odcinek trzeciej serii Nie mogę się doczekać co będzie dalej, mam nadzieję, że Hatice pokaże jeszcze więcej charakteru Hurrem wkurza mnie z odcinka na odcinek bardziej
Przed chwilą skończyłam oglądać i mam po dziurki w nosie Hatice Ale jestem ciekawa nowego odcinka i tej kobiety, której się wszyscy boją

Cytat:
Napisane przez Agaczok Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, chętnie się do Was przyłącze
Nie podoba mi sie ta nowa bohaterka, przypomina mi łasice ale ja należe do tej nielicznej grupy uwielbiającej Hurrem

Wybaczcie że nie na biało, z poziomu aplikacji się chyba nie da, więc zredukowałam spoiler do minimum
Hej
ja też uwielbiam Hurrem!
A na którym odcinku jesteś?
Stary 2015-03-16, 20:18   #210
1Patty
Raczkowanie

Kocham ten serial :3 !!! Co dziennie 15 50 oglądanko..

Interesuje mnie historia Nigar Kalfy..ciekawe jak to wszystko się skończy...

Powrót na forum.
1Patty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości