Koty - część XI - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-25, 12:08   #181
Kretka666
Zakorzenienie

Dot.: Koty - część XI

Cytat:
Napisane przez dzasminka Pokaż wiadomość
Ja wolę krytą, mniej sprzątania mam, bo mały lubi kopać. No i jakaś taka intymność dla niego hah
Florki na szczęście nie kopią. Intymność mają, wystarczy, że kuweta nie stoi w przejściu, gdzie cały czas ktoś przechodzi lub pod oknem

Cytat:
Napisane przez aneidra Pokaż wiadomość
Jeszcze jedno, obiecuję ostatnie , szybkie pytanie: karma szwedzkiej firmy Husse- dobra czy szajs?
Dawaj skład

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Kusum, dagnes napisała na barfnym o taurynie i jej przyswajalności:
"Tauryna, jako dodatek dietetyczny, jest wytwarzana wyłącznie syntetycznie, co w przypadku tego związku nie czyni jej gorszą od występującej w naturze. Jest to aminokwas, nie witamina ani minerał, nie potrzebuje zatem ani być związana w organiczną formę z innym związkiem, ani nie muszą jej towarzyszyć substancje współdziałające. Ponadto, tauryna jest aminokwasem, który nie zawiera atomów asymetrycznych, co powoduje, że w jej przypadku nie istnieją izomery optyczne D i L, które w przypadku aminokwasów posiadających konfigurację D lub L mają znacznie biologiczne i różnicują aminokwasy wytwarzane syntetycznie od naturalnych. Z tych względów syntetyczna tauryna nie różni się ani budową, ani biologiczną aktywnością od tauryny zawartej naturalnie w mięsie."
Stary 2015-02-25, 12:11   #182
aneidra
catsanova

Z książeczko-ulotki:
kurczak, przenica, kukurydza, gluten kukurydziany, ryż, łosoś, tłuszcz zwierzcy, całe jaja, pulpa buraczana, olej z łososia, chlorek choliny, fruktooligosacharydy, lecytyna, Yukka

29,5 % białka
9,5 % tłuszczu
przyswajalność 92 %

Jestem w tym temacie nowa, a naprawdę chciałabym mu zmienić suchą karmę. Przy mokrej nie byłoby problemu, bo bardzo lubi surowe mięsko
Stary 2015-02-25, 12:22   #183
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Z książeczko-ulotki:
kurczak, przenica, kukurydza, gluten kukurydziany, ryż, łosoś, tłuszcz zwierzcy, całe jaja, pulpa buraczana, olej z łososia, chlorek choliny, fruktooligosacharydy, lecytyna, Yukka

29,5 % białka
9,5 % tłuszczu
przyswajalność 92 %

Jestem w tym temacie nowa, a naprawdę chciałabym mu zmienić suchą karmę. Przy mokrej nie byłoby problemu, bo bardzo lubi surowe mięsko
Do ta karma. Zakreśliłam składniki, których w karmie nie powinno absolutnie być. Do tego białka za mało, tłuszczu o wiele za mało. Same węglowodany,
Stary 2015-02-25, 12:32   #184
Issabele
Raczkowanie

GG do Issabele Send a message via Skype™ to Issabele

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Do ta karma. Zakreśliłam składniki, których w karmie nie powinno absolutnie być. Do tego białka za mało, tłuszczu o wiele za mało. Same węglowodany,
A ile optymalnie uważasz ze powinno być tłuszczu i białka? Bo w mokrych karmach to jeszcze łatwiej się ogarnąć ale w suchych to dla mnie totalna magia. Czarna.
Issabele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 12:37   #185
aneidra
catsanova

Cytat:
Dziękuję, dziękuję, dziękuję!
Stary 2015-02-25, 12:46   #186
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Issabele Pokaż wiadomość
A ile optymalnie uważasz ze powinno być tłuszczu i białka? Bo w mokrych karmach to jeszcze łatwiej się ogarnąć ale w suchych to dla mnie totalna magia. Czarna.
Najlepsze proporcje ma Power of Nature, Orijen. Tak generalnie to powinno być ok. 50-65% białka, ok. 20-35% tłuszczu i do 5% węglowodanów, ale to niemożliwe w suchej karmie.
Moja mieszanka barfowa ma w suchej masie niecałe 56% białka, niecałe 35% tłuszczu i 2% węglowodanów (marchew).

Cytat:
Dziękuję, dziękuję, dziękuję!
Stary 2015-02-25, 12:58   #187
Issabele
Raczkowanie

Cytat:
Najlepsze proporcje ma Power of Nature, Orijen. Tak generalnie to powinno być ok. 50-65% białka, ok. 20-35% tłuszczu i do 5% węglowodanów, ale to niemożliwe w suchej karmie.
Moja mieszanka barfowa ma w suchej masie niecałe 56% białka, niecałe 35% tłuszczu i 2% węglowodanów (marchew).

Okej. Dzięki. A np. szwedzka karma Bozita to coś co "można" podawać kotu i nie czuć się winnym? od razu zaznaczę ze niestety nie mam ekstremalnych funduszy na kocie jedzenie. Zwłaszcza że mam je dwa. Sama nie jem najdrozszego jedzenia wiec przecież nie dam kotom lepszego bo bym musiała jadac chleb z masłem. I również totalnie odpada barf. Choć uważam ze to pewnie najlepsza forma dla kota to ja niestety ani nie mam czasu, ledwo dla siebie gotuje, a co dopiero dla kota. W dodatek brzydzi mnie dotyk mięsa ( tak, możecie się smiac) nie dam rady złapać mięsa w dłoń albo go przemienić - bleeh Na samą myśl jest mi słabo. Podziwiam wszystkie te tutaj które to robią i maja czas i energię. Karmiłam na początku koty whiskasem. Przyznam się bez bicia. Mieliśmy trochę zła sytuacje finansowa a ponadto mój chłopak zaklinal na śmierć ze wszystkie koty jego i jego rodziny jadły Friskies i nie umarły przed 10 rokiem życia i były zdrowe. Ja oczywiście brałam to na zdrowy rozsądek 4% mięsa to nie może być nic dobrego. Teraz daje im po jednej saszetce IAMS dziennie i właśnie Bozite jako sucha. Na IAMS prawie skaczą jak im podaje. Zjadlyby razem z zaszetka gdybym zostawiła na wierzchu

Wiem pewnie IAMS tez nie najlepsza ale to najwyżej w cenie gdzie mogę skoczyć w górę. Wyżej naprawdę już mnie nie stać. Co uważacie. Mam się zakopać ze wstydu ze źle koty karmie? Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam kociaki slodziaki.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-02-25, 12:59   #188
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Florki na szczęście nie kopią. Intymność mają, wystarczy, że kuweta nie stoi w przejściu, gdzie cały czas ktoś przechodzi lub pod oknem

Dawaj skład

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Kusum, dagnes napisała na barfnym o taurynie i jej przyswajalności:
"Tauryna, jako dodatek dietetyczny, jest wytwarzana wyłącznie syntetycznie, co w przypadku tego związku nie czyni jej gorszą od występującej w naturze. Jest to aminokwas, nie witamina ani minerał, nie potrzebuje zatem ani być związana w organiczną formę z innym związkiem, ani nie muszą jej towarzyszyć substancje współdziałające. Ponadto, tauryna jest aminokwasem, który nie zawiera atomów asymetrycznych, co powoduje, że w jej przypadku nie istnieją izomery optyczne D i L, które w przypadku aminokwasów posiadających konfigurację D lub L mają znacznie biologiczne i różnicują aminokwasy wytwarzane syntetycznie od naturalnych. Z tych względów syntetyczna tauryna nie różni się ani budową, ani biologiczną aktywnością od tauryny zawartej naturalnie w mięsie."
czyli tak jak mówiłam: nie kombinuj syntetyczna jest ok
Stary 2015-02-25, 13:02   #189
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Okej. Dzięki. A np. szwedzka karma Bozita to coś co "można" podawać kotu i nie czuć się winnym?

Wiem pewnie IAMS tez nie najlepsza ale to najwyżej w cenie gdzie mogę skoczyć w górę. Wyżej naprawdę już mnie nie stać. Co uważacie. Mam się zakopać ze wstydu ze źle koty karmie? Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam kociaki slodziaki.
Bozita to słaba karma, niewarta tych pieniędzy Iams to samo, do tego Iams testuje na zwierzętach
Ile płacisz za Bozitę i za Iams? Podam Ci coś w podobnej cenie, nie większej

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
czyli tak jak mówiłam: nie kombinuj syntetyczna jest ok
Rację miałaś
Stary 2015-02-25, 13:05   #190
Issabele
Raczkowanie

Cytat:
Bozita to słaba karma, niewarta tych pieniędzy Iams to samo, do tego Iams testuje na zwierzętach ala:
Ile płacisz za Bozitę i za Iams? Podam Ci coś w podobnej cenie, nie większej

Rację miałaś
Niestety mieszkam w Szwecji wiec nawet jeśli podam Ci cyfry to będą one niewartosciowe dla ciebie. :/ no właśnie jeśli wiesz czy istnieje coś lepszego w podobnych warunkach cenowych to ja bym ci kwiaty wysłała
Stary 2015-02-25, 13:12   #191
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Okej. Dzięki. A np. szwedzka karma Bozita to coś co "można" podawać kotu i nie czuć się winnym? od razu zaznaczę ze niestety nie mam ekstremalnych funduszy na kocie jedzenie. Zwłaszcza że mam je dwa. Sama nie jem najdrozszego jedzenia wiec przecież nie dam kotom lepszego bo bym musiała jadac chleb z masłem. I również totalnie odpada barf. Choć uważam ze to pewnie najlepsza forma dla kota to ja niestety ani nie mam czasu, ledwo dla siebie gotuje, a co dopiero dla kota. W dodatek brzydzi mnie dotyk mięsa ( tak, możecie się smiac) nie dam rady złapać mięsa w dłoń albo go przemienić - bleeh Na samą myśl jest mi słabo. Podziwiam wszystkie te tutaj które to robią i maja czas i energię. Karmiłam na początku koty whiskasem. Przyznam się bez bicia. Mieliśmy trochę zła sytuacje finansowa a ponadto mój chłopak zaklinal na śmierć ze wszystkie koty jego i jego rodziny jadły Friskies i nie umarły przed 10 rokiem życia i były zdrowe. Ja oczywiście brałam to na zdrowy rozsądek 4% mięsa to nie może być nic dobrego. Teraz daje im po jednej saszetce IAMS dziennie i właśnie Bozite jako sucha. Na IAMS prawie skaczą jak im podaje. Zjadlyby razem z zaszetka gdybym zostawiła na wierzchu

myślę, że na pewno da się znaleźć coś lepszego w przystępnej cenie, bo często z moich obserwacji wynika, że ludzie kupują tanie kocie jedzenie, wydając na to paradoksalnie masę kasy, a za te pieniądze spokojnie mogliby kupić kotu porządną karmę, tylko trzeba zaplanować te zakupy. Whiskas w saszetkach wcale nie jest taki tani, ale ogólnie karmienie kotów saszetkami się nie opłaca.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 13:16   #192
Issabele
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
myślę, że na pewno da się znaleźć coś lepszego w przystępnej cenie, bo często z moich obserwacji wynika, że ludzie kupują tanie kocie jedzenie, wydając na to paradoksalnie masę kasy, a za te pieniądze spokojnie mogliby kupić kotu porządną karmę, tylko trzeba zaplanować te zakupy. Whiskas w saszetkach wcale nie jest taki tani, ale ogólnie karmienie kotów saszetkami się nie opłaca.
Tez tak uważam. Ja zmieniając z 2 saszetek whiskas a dziennie i troszeczkę suchego na ten 1 IAMS i Bozite to wydaje się nie tak duży skok pieniężny ale napewno wartosciowszy. Boje się ze mi koty wody pić nie będą na suchym tylko. Choć jak na razie to dużo piją i jestem z nich dumna ale nie umiem im zabrać tej radości z mokrego.
Stary 2015-02-25, 13:19   #193
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety mieszkam w Szwecji wiec nawet jeśli podam Ci cyfry to będą one niewartosciowe dla ciebie. :/ no właśnie jeśli wiesz czy istnieje coś lepszego w podobnych warunkach cenowych to ja bym ci kwiaty wysłała
Macie w Szwecji zooplusa - http://www.zooplus.se/ , zerknij sobie na takie karmy jak Orijen, Applaws, z mokrych Catz Finefood, Grau, GranataPet. To są dobre karmy Możesz mi napisać ile koron płacisz za Twoje karmy? Na Waszym zooplusie coś lepszego znajdę w podobnych cenach, postaram się
Stary 2015-02-25, 13:40   #194
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Dziewczyny czy ktoras moze mi pomoc w sprawie dokocenia?
Mam dylemat czy brac drugiego ( mam 4 miesiecznego brytyjczyka), czy nie bede tego zalowac.. .
Ja bym chciala, ale moj kot nie chce mi odpowiedziec czy chce miec siostre :P
Czytam na ten temat, ale metlik w glowie dalej.
Dokacać, im wczesniej tym lepiej Ja żałowałam bardzo, że od razu nie wzięłam dwoch. Ale dokociłam po ponad roku i jest normalnie słodko, tęcza i latające jednorożce No, przynajmniej przez większość czasu

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 13:45   #195
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Tez tak uważam. Ja zmieniając z 2 saszetek whiskas a dziennie i troszeczkę suchego na ten 1 IAMS i Bozite to wydaje się nie tak duży skok pieniężny ale napewno wartosciowszy. Boje się ze mi koty wody pić nie będą na suchym tylko. Choć jak na razie to dużo piją i jestem z nich dumna ale nie umiem im zabrać tej radości z mokrego.
Mokra karma jest najlepsza dla kota, także absolutnie nie odejmuj, a co najwyżej dodawaj
Stary 2015-02-25, 13:47   #196
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Dokacać, im wczesniej tym lepiej Ja żałowałam bardzo, że od razu nie wzięłam dwoch. Ale dokociłam po ponad roku i jest normalnie słodko, tęcza i latające jednorożce No, przynajmniej przez większość czasu
Pokaż

A Feliway jeszcze działa?

Ostatnio u weta zaproponowałam żeby zainstalowali. Pytała babka czy to działa? Ja twierdzę, że działa
Stary 2015-02-25, 13:50   #197
201611241302
Konto usunięte

Cytat:
I nie zalowalas, ze np masz teraz wiecej pracy przy zwierzyncu i " po co mi to bylo"? :P
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 13:52   #198
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
I nie zalowalas, ze np masz teraz wiecej pracy przy zwierzyncu i " po co mi to bylo"? :P
Więcej pracy przy dwóch kotach? Absolutnie nie! Więcej radości!
Stary 2015-02-25, 13:59   #199
mietowka84
Rozeznanie

My sie dokocilismy w pazdzierniku, mamy 2 kuwety, z czego glownie korzystaja z jednej

Każdy kot to czarodziej, w którego głowie dzieje się więcej, niż możemy sobie wyobrazić.
mietowka84 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-25, 14:07   #200
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
A Feliway jeszcze działa?
No właśnie najlepsze jest to, że bez feliwaya Był tylko przez miesiąc.

Cytat:
Pokaż
Sama chciałaś...

Cytat:
Nad ranem czasem żałowałam ale to kwestia wieku, nie dwóch kotów.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 11004826_865954200117975_270642901_n.jpg (101,7 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11007511_865954173451311_326799809_n.jpg (109,2 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 10997257_865956406784421_942184625_n.jpg (96,2 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11004012_865954466784615_744497748_n.jpg (102,9 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11004117_865956333451095_1712328228_n.jpg (115,3 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11016759_865956360117759_1783286309_n.jpg (100,2 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11004857_865956343451094_1239271067_n.jpg (104,2 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11026612_865956393451089_711994253_n.jpg (102,6 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11004929_865956316784430_344134718_n.jpg (100,9 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11005811_865956403451088_144527519_n.jpg (96,7 KB, 20 załadowań)

Stanisław Lem

Edytowane przez Vivienne
Czas edycji: 2015-02-25 o 14:08
Stary 2015-02-25, 14:09   #201
Kusum
Zakorzenienie

Aż mi cukier skoczył Śliczne są

A co z rujką? Fałszywy alarm?
Stary 2015-02-25, 14:12   #202
aneidra
catsanova

Cytat:
Nad ranem czasem żałowałam ale to kwestia wieku, nie dwóch kotów.
Kotałki- słodkości
Stary 2015-02-25, 14:15   #203
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Aż mi cukier skoczył Śliczne są

A co z rujką? Fałszywy alarm?
Mam też mniej słodkie nagrania jak sie tłuką

No własnie nie wiem... Obserwujemy małą na razie, czasem tak przystępuuje z łapki na łapkę, wypina tyłek, ale jest to sporadycznie (zdarzyło się jeszcze dwa razy), nie jest głosniejsza ani nic. Wetka mówiła, że mała nie jest jeszcze w pełni dojrzała, nawet wszytskich zębów nie wymieniła.

Najprawdopodobniej będziemy ją sterylizowac pod koniec marca, na początku kwietnia.

Stanisław Lem

Edytowane przez Vivienne
Czas edycji: 2015-02-25 o 14:21
Stary 2015-02-25, 14:15   #204
201611241302
Konto usunięte

Cytat:
Więcej pracy przy dwóch kotach? Absolutnie nie! Więcej radości!

Vivienne Ale się kochają.
(chyba, że udają do zdjęć)
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 14:18   #205
Vivienne
... choć nie Westwood

Chyba moge uznać, że się lubią? bo jak tak patrzę jak sobie uszka myją i się tulą to chyba jest to coś więcej niż zwykłe tolerowanie....

Dodam jeszcze, że mamy jedną dużą kuwete. Byly dwie, ale druga była używana max raz dziennie na siku i uznałam, że na razie nie ma sensu. Nie wiem czy dlatego, że wola krytą, czy dlatego, że wolą razem (nie wnikam... ), ale z drugiej na razie zrezygnowaliśmy. W razie problemów dostawimy drugą.

Stanisław Lem

Edytowane przez Vivienne
Czas edycji: 2015-02-25 o 14:19
Stary 2015-02-25, 14:20   #206
Kretka666
Zakorzenienie

U nas też korzystają głównie z jednej, bo dwie pozostałe są mniej zasikane, ale lepiej mieć więcej niż mniej, tak uważam
Stary 2015-02-25, 14:23   #207
Malla
Nie depcze krokusów

Viv, wyślesz mi parę fotek na maila, żebym podesłała Oli? Nie chcę wysyłać linków z Wizażu, bo jest w nich znak wodny z nickiem.
Stary 2015-02-25, 14:26   #208
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Viv, wyślesz mi parę fotek na maila, żebym podesłała Oli? Nie chcę wysyłać linków z Wizażu, bo jest w nich znak wodny z nickiem.
Oczywiście
Wyślij @ na priv.

Fotki staram się regularnie przesyłać też jej tacie

Stanisław Lem

Stary 2015-02-25, 14:27   #209
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Mam też mniej słodkie nagrania jak sie tłuką

No własnie nie wiem... Obserwujemy małą na razie, czasem tak przystępuuje z łapki na łapkę, wypina tyłek, ale jest to sporadycznie (zdarzyło się jeszcze dwa razy), nie jest głosniejsza ani nic. Wetka mówiła, że mała nie jest jeszcze w pełni dojrzała, nawet wszytskich zębów nie wymieniła.

Najprawdopodobniej będziemy ją sterylizowac pod koniec marca, na początku kwietnia.
Dobrze. Może jeszcze chwilę wytrzyma.
Stary 2015-02-25, 15:48   #210
Issabele
Raczkowanie

Cytat:
Macie w Szwecji zooplusa - http://www.zooplus.se/ , zerknij sobie na takie karmy jak Orijen, Applaws, z mokrych Catz Finefood, Grau, GranataPet. To są dobre karmy Możesz mi napisać ile koron płacisz za Twoje karmy? Na Waszym zooplusie coś lepszego znajdę w podobnych cenach, postaram się
Wiesz ze przeglądałam wiele szwedzkich stron z karmami i ta mi nigdy nie wyskoczyła? My kupujemy w zoologicznym które totalnie jest kupiony przez RC. Jedyne karmy to właśnie RC IAMS HILLS Brit i Bozita a z suchych to Purina one, RC, bozita, eukanuba i w zasadzie kilka dla mnie dość nie znanych. I to w zasadzie wszystko dla kotów a sklep wielki. 700 rodzaji RC. Ja place 40 kr za 4 saszetki IAMS. Czyli 10 kr za jedną. Koty mam dwa czyli dwie saszetki dziennie. To tego właśnie Bozite za 10 kg płacimy 603 kr. Byłabym ci śmiertelnie wdzięczna jeśli byś nawet chociaż spróbowała zrobić jak mówisz. Nawet nie wiesz jakbyś mi pomogła. Dla mnie magia po polsku jak jest napisane a tu jeszcze jakieś magiczne nazwy po szwedzku. I weź tu się znaj. Dziękuję Ci bardzo.

---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Przeglądam ta stronę i przeglądam i aż wierzyć mi się nie chce. Moj sklep zoologiczny to banda zlodzieji ja jestem nie douczona. Czy ten applaws to dobra karma mówisz? W zasadzie jest prawie tańsza licząc na kilogramy od tej Bozity gdy kupie 7.5 X2. U nas najpopularniejsza strona jest animail.se i tam za 7.5 kg chcą prawie 500 kr a w tym zooplusie co mi pokazałas jest o 50 prawie kr tańsza....
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości