|
|
#181 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: magiczna sukienka czyli jaki widzisz kolor
Dla mnie jakbym nie spojrzala caly czas czas jest biało-złota.
|
|
|
|
|
#182 |
|
Raczkowanie
|
ja widzę biało złotą ale po odchyleniu monitora albo przymrużeniu oczu wiedzę niebiesko czarną
|
|
#183 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie, nie zależy, widze ją tylko i wyłącznie bladoniebieską z brązowym, żadnej bieli (tylko pierwszy raz, gdy ją zobaczyłam, widziałam biel i złoto, ale nigdy granatu), żadnej czerni, jest taka, jak opisana na zdjęciu. Na oficjalnej stronie, w dobrym świetle, jest granatowo-niebieska, bardzo nasycona. |
||
|
|
|
|
#184 |
|
Zadomowienie
|
tutaj widać, że dużo zależy od światła:
http://img-9gag-ftw.9cache.com/photo...d_460sv_v1.mp4 |
|
|
|
|
#185 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#186 |
|
Marszałkini II RP
|
Ja cały czas widzę niebiesko - czarną.
|
|
|
|
|
#187 |
|
Rozeznanie
|
Za każdym razem widzę ją niebiesko-brązową.
|
|
|
|
|
#188 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#189 |
|
Raczkowanie
|
W piątek pokazywałam to zdjęcie rodzicom. Mówili, że czarno - niebieska i popatrzyli na mnie jak na nienormalną jak im powiedziałam, że niektórzy widzą biało - złotą. Wczoraj w Wiadomościach mówili o tej sukience i pokazywali zdjęcie. Oglądając to mój tata stwierdził "No ta jest biało- złota. Ta, co mi wczoraj pokazywałaś była czarno - niebieska. Co prawda ten biały jest trochę błękitny, ale na pewno nie ma tu czarnego." Ja i mama nadal widziałyśmy tylko czarno - niebieską.
|
|
|
|
|
#190 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
U mnie na przykład w jednej sekundzie sukienka jest biało-złota, a po mrugnięciu niebiesko-czarna. Chwilę później znów ją zobaczę biało-złotą. Zaraz potem znów niebiesko-czarną. A nie mam ani daltonizmu, ani nie zmieniam się nagle w kota czy inne zwierzę, by widzieć kolory nagle inaczej. Widzę, że na zdjęciu jest błękit i brąz. Ale mój mózg raz myśli, że ten błękit na zdjęciu, to w rzeczywistości biały z poświatą, a raz, że rozbielony niebieski. To jest to samo zjawisko, co tancerka kręcąca się w różne strony. Kręci się tak samo cały czas. Niektórzy widzą zawsze w jedną stronę, inni w drugą, a jeszcze inni potrafią spojrzeć tak, że tancerka nagle zmieni kierunek kręcenia się. I tu nie ma naprawdę znaczenia pora dnia, daltonizm czy jakieśtam inne ograniczenia percepcji. |
|
|
|
|
|
#191 |
|
Konto usunięte
|
A ja tancerkę umiem zobaczyć tańczącą w obie strony. Z sukienką - nie ma szans.
|
|
|
|
|
#192 |
|
plum plum
|
|
|
|
#193 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50475967]A ja tancerkę umiem zobaczyć tańczącą w obie strony. Z sukienką - nie ma szans.[/QUOTE]
ja też chciałabym choć raz zobaczyc ją jako złoto białą , czuje jakby mój mózg był zbyt ograniczony i dlatego widze ja od poczatku tak samo (niebiesko-prawie czarno/ciemnobrązowo )---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Cytat:
oczy mnie juz bolą, ale wyszło mi 0 - to chyba znaczy że dobrze a sukienka dalej niebiesko-czarna
|
|
|
|
|
|
#194 |
|
and cigarettes
|
Na moją koleżankę podziałało to, że popatrzyła na zdjęcie śniegu, na którym wygląda niebiesko, ale jej mózg wie, że to biały, a tylko na zdjęciu wygląda błękitnie. Potem spojrzała na sukienkę i zobaczyła białą. Może na Ciebie zadziała.
![]()
|
|
|
|
|
#195 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Czy chciałaś przez to powiedzieć, że niezależnie od pory dnia widzisz sukienkę tak samo? Jeśli tak, to jest to zupełnie inna sytuacja niż u Kaguya, która napisała, że rankiem widziała sukienkę w innych kolorach, a wieczorem w innych.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Chciałam zwrócić uwagę na fakt, że rzeczywistość postrzegamy subiektywnie, dokładnie tak, jak opisałaś to tutaj: Cytat:
I to zupełnie niezależnie od fenomenu tego zdjęcia czy faktu bycia / nie bycia daltonistą - po prostu dla Ciebie bardzo nasycony niebieski może być mniej nasyconym niebieskim dla mnie. Różnimy się percepcją nawet bez "defektów" takich jak daltonizm, widzimy świat inaczej i jest to zupełnie normalne - dla mnie, a widzę że dla wielu osób to nowość, tak jakbyście byli przekonani o tym, że postrzegacie świat obiektywnie i każdy człowiek widzi go tak samo, jak wy. Potraktujcie to jak zagwozdkę filozoficzną, nie oczekuję, że będziecie się zgadzać z moim stanowiskiem. Dla mnie to, że 2 różne osoby, na tym samym monitorze, w tym samym oświetleniu i pod tym samym kątem widzą inne kolory na ww obrazku jest niezłym dowodem tego, że na naszą percepcję mają wpływ różnice osobnicze oraz dowodem tego, jak niedoskonałe i nieobiektywne są nasze zmysły ![]() W związku z powyższym zupełnie nie zgadzam się z tym: Cytat:
sam fakt tego, że każdy widzi inne kolory (czasem w tych samych warunkach) jest doskonałym przykładem tego, że nasza percepcja jest ograniczona. ![]() Daltonizm też miałby wpływ na postrzeganie tego zdjęcia, sorry ![]() Co do pory dnia, to również powinna mieć wpływ. Chociaż może nie stricte pora dnia, co oświetlenie pokoju/monitora (zastosowałam tu uproszczenie myślowe polegające na tym, że razem z porą dnia powinno się zmienić oświetlenie monitora). Dlaczego? Primo: ktoś tu wcześniej zacytował ten artykuł: http://wiedzoholik.pl/spojrzmy-od-st...a-ta-sukienka/ To z niego wynika jednoznacznie, że na odbiór zdjęcia (na to, że widzicie je raz tak, a raz inaczej), powinna mieć wpływ pora dnia (oświetlenie zdjęcia). Teraz mam pytanie: nie kliknęłyście w link, czy nie potrafiłyście wyciągnąć z artykułu wniosków? ![]() Secundo: to zjawisko wynika zapewne z(e zjawiska) balansu bieli - a dla niego pora dnia ma kluczowe znaczenie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Balans_bieli Zresztą, coffee - sama to potwierdziłaś, wrzucając zdjęcie ze śniegiem ![]() PS. Jak zejdziecie z niemiłego tonu, to mogę wam wyjaśnić dokładniej, jak to działa i dlaczego tak ![]() ---------- Dopisano o 02:23 ---------- Poprzedni post napisano o 01:50 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jak więc możemy oceniać kolory sukienki, której nie widzimy, mając do dyspozycji tylko zdjęcie, które widzimy? To tak jakbyś chciała ocenić czyjś kolor włosów przez rozmowę telefoniczną ![]() Albo jeszcze lepiej - kolor oczu kogoś, kto na zdjęciu ma tzw. efekt czerwonych oczu Czy w rzeczywistości są one niebieskie, czy brązowe, możesz tylko zgadywać - na zdjęciu widzisz czerwień, a reszta to wróżenie z ![]() Cytat:
"Kolory w rzeczywistości, którą przedstawia zdjęcie"? da fuck? Zagięłaś mi czasoprzestrzeń tym stwierdzeniem ![]() PS. Jak domniemywam, chciałaś przekazać, że kolory (faktyczne) zdjęcia nie są tymi samymi, które podlegają naszej ocenie... sęk w tym, że dla mnie to stwierdzenie jest całkowicie wyprane z sensu i przeczy w całej rozciągłości stanowi mojej wiedzy
Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2015-03-02 o 03:08 |
|||||||||
|
|
|
|
#196 |
|
Naczelna Wizażanka:)
|
Ja-zawsze biało-złotą. Mąż zawsze czarno-niebieską.
|
|
#197 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#198 |
|
BAN stały
|
Schizuję mnie ten wątek.Pod każdym kątem widzę w kolorze pieczarkowo -topazowym
![]() Chyba każdy obok powinien wpisywać parametry monitora,bo nie wiem skąd ludzie tyle kolorów tam widzą. |
|
|
|
|
#199 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez coffee Czas edycji: 2015-03-02 o 14:09 |
|
|
|
|
|
#200 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#201 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#202 |
|
and cigarettes
|
A czemu tak urwałaś?
![]() "niektórzy te kolory na zdjęciu poniżej zaznaczone czerwonymi kółkami zobaczą inaczej" Chodzi o to, że to screenshot, a nie zdjęcie? Chodzi o to, że nie ma przecinka przed "zaznaczone"? Chodzi o to, że zamiast kółka powinnam była napisać okręgi? Nie wiem, czego dokładnie nie kumasz. ![]() W poście wyżej masz dwa kolory, które są zaznaczone czerwonymi kółkami/okręgami. Wg Pentagramu, niektórzy widzą tam niebieski i czarny, a inni biały i złoty. Ja twierdzę, że większość/wszyscy zobaczą błękitny i brązowy. A to są kolory sukienki na zdjęciu, tylko bez sukienki i zdjęcia. Dopiero, gdy mózg zobaczy zdjęcie sukienki, to zacznie widzieć ten błękit i brąz inaczej, nie jako błękit i brąz. A Pentagram sądzi, że każdy kto widzi sukienkę niebiesko-czarną będzie widzieć te ściągniete ze zdjęcia kolory wciąż jako niebieski i czarny. A to bullshit. Przynajmniej ja i kilkoro osób, z którymi gadałam widzą, że kolory to błękitny i srakowaty-brąz, dopiero sukienkę na zdjęciu widzimy różnie. |
|
|
|
|
#203 |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie to jakiś kosmos, sukienka jest biało złota zawsze, nie ogarniam jak można widzieć inaczej
idę stąd bo głupieje na tym wątku
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#204 | |
|
Zakorzenienie
|
Na pierwszym zdjęciu i ostatnim biało-złotą widzę, na reszcie niebiesko-czarną póki co cały czas. Faktycznie dziwna sprawa, że ludzie tak różne kolory tu widzą. Ja ogólnie zwykle operuje podstawowymi nazwami kolorów lub z tych odcieni też jakieś podstawowe u mnie, rzadko używam dokładnych nazw odcieni. Mimo że jestem kobietą, to dla mnie to jest zwykłe niebieski czy błękitny, czasem granat czy np zieleń, ale rzadko piszę jakieś dokładniejsze odcienie, jakoś się na nich nie skupiam tak, jakoś tak mam. Dlatego na pierwszym zdjęciu widzę żółty z białym i owszem widzę odcień tego żółtego, ale i tak piszę żółty. Rzadko się rozmieniam na dokładne odcienie, zwłaszcza, że czasem sama nie wiem, nie jestem pewna jaki to odcień, tutaj chyba mam trochę 'męski' mózg pod tym kątem
Dlatego takimi dokładniejszymi odcieniami rzadziej operuje.---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50475967]A ja tancerkę umiem zobaczyć tańczącą w obie strony. Z sukienką - nie ma szans.[/QUOTE] Wiem o czym piszesz, też widzę często patrzącą w obie strony, czasem też spojrzę i np jakby siłą woli ona w inną stronę się kręciła, fajne to ![]() Tego testu podanego przez kaygua na razie nie rozwiąże, bo średnio teraz pamiętam angielski i nie wiem o co w nim chodzi. No, ale oczopląs niezły. Potem może wrzucę tekst do tłumacza, to będę wiedziała co mam zrobić w tym teście Podstawowe kolory chyba rozpoznaje, aż tak źle pewnie nie jest, ale wielu odcieni jak piszę chyba nie, więc ogólnie pewnie test mi wyjdzie kiepsko - mocno przeciętnie, nie jestem raczej dobra w rozpoznawaniu barw ![]() ---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- Cytat:
2 odpowiedzi miałam tylko poprawne, 6 niepoprawnych Wiele z tych odcieni nazw w ogóle nie znałam, musiałam strzelać, no ale teraz może trochę zapamiętam jakie są jakie, chociaż ja i tak jestem w tym kiepska Taka męska jestem pod tym kątem jak pisałam :P Chociaż w sumie test pewnie prosty, tak piszą w komentarzach, to pewnie ja po prostu kiepsko znam, no ale teraz może zapamiętam parę odcieni :P No, ale trudno, że kiepsko mi poszło. Daltonistą jednak no raczej nie jestem hehe, to i tak rzadka choroba, po prostu słaba jestem w rozpoznawaniu kolorów/odcieni, bywa i u zdrowego człowieka, ja zdrowa, ale kiepska w tym ![]() ---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Ja na tym pierwszym ostatnim i ostatnim zdjęciu cały czas widzę taką biało- żółtą (jakiś odcień zółtego, nie wiem musztardowy?). Nie robię sobie żartów, nijak nie mogłam zobaczyć niebiesko-czarnej. Niebiesko-czarną widzę tylko na dalszych zdjęciach. A ten biały to widzę taki zgaszony biały w sumie, pewnie dlatego też teraz od dołu zobaczyłam faktycznie trochę jasnoniebieski. Jednak resztę nadal żółtą. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2015-03-02 o 19:13 |
|
|
|
|
|
#205 | ||
|
Zasiedzenie
|
Cytat:
Sęk w tym jak każdy interpretuje obraz gdy widzi go w danym kontekście i w zestawieniu z oświetleniem na zdjęciu. Dlatego ja np. choć widzę, że kolory na zdjęciu są błękitno-sraczkowate, widząc kontekst, tłumaczę to tym, że na sukienkę pada ostre światło z tyłu, a ona pozostaje w cieniu. Dlatego sukienkę uznaję za biało-złotą, od początku do teraz. I nie mogę sobie tego wybić z głowy ![]() ---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ---------- Cytat:
Możesz przecież widzieć te kolory prawidłowo, ale nie wiedzieć, że tak się nazywają. Na widzenie kolorów ten, który kaguya (?) wklejała (też mi wyszło w nim 4, więc całkiem nieźle :P )
Nie ma złych roślin, są tylko źli ludzie. Edytowane przez jaksy Czas edycji: 2015-03-02 o 19:41 |
||
|
|
|
|
#206 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Zgadzam się z coffee, obiektywnie rzecz biorąc te kolory są określone, większość osób (wyłączając osoby, które mają jakiś problem z widzeniem kolorów) widzi tam jasny, szarawy niebieski i brąz. Tylko że te kolory oderwane od zdjęcia, na palecie czy gdzieś, to co innego, niż te same kolory na fotce sukienki oświetlonej w jakiś sposób. Mózg nie ma wielkiego pola do popisu gdy interpretuje kolor widziany na palecie, za to w przypadku sukienki ma do wyboru dwie dość prawdopodobne opcje: pierwsza zakłada, że sukienka jest w cieniu, a druga - że jest w mocnym świetle.
Ludzie obiektywnie widzą to samo, ale ich mózgi dodają różne interpretacje, stąd różnice w odbiorze Nie zmienia to faktu, że kolory są te same, takie same, i jakby je pokazać w postaci np. kolorowych prostokątów na białym tle, bez kontekstu - ludzie nagle stwierdzą, że widzą jasny niebieski i brązowy.
|
|
|
|
|
#207 | |
|
Zasiedzenie
|
Cytat:
|
|
|
#208 | |
|
Zakorzenienie
|
Jaksy,no w sumie racja, widzę pewnie dobrze te kolory, ale nie znam czasem nazewnictwa
![]() ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#209 |
|
Zadomowienie
|
To są jakieś jaja
![]() na początku widziałam biało-złotą zamykam wątek, ale otwarłam jeszcze raz (chciałam pokazać TŻ-towi) i patrzę niebiesko-czarna sto razy zamykam, otwieram, miotam lapkiem, niebiesko-czarna wołam TŻ-eta (przychodzi zły jak osa, bo mu w czymś przeszkodziłam) jaka ta sukienka? biało-sraczkowata (czyli złota) ja: że niebiesko-czarna on: nie mam czasu na głupoty i poszedł ![]() jutro sprawdzę |
|
|
|
|
#210 |
|
Zakorzenienie
|
Po raz pierwszy zobaczyłam niebiesko-czarną. Jest to równie ewidentne jak wcześniej wersja biało-złota. To muszą być czary.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:01.

I to zupełnie niezależnie od fenomenu tego zdjęcia czy faktu bycia / nie bycia daltonistą - po prostu dla Ciebie bardzo nasycony niebieski może być mniej nasyconym niebieskim dla mnie. Różnimy się percepcją nawet bez "defektów" takich jak daltonizm, widzimy świat inaczej i jest to zupełnie normalne - dla mnie, a widzę że dla wielu osób to nowość, tak jakbyście byli przekonani o tym, że postrzegacie świat obiektywnie i każdy człowiek widzi go tak samo, jak wy. 

Czy w rzeczywistości są one niebieskie, czy brązowe, możesz tylko zgadywać - na zdjęciu widzisz czerwień, a reszta to wróżenie z