Pierwszy raz samolotem- część 2. - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-01, 19:49   #181
chouette_
Wtajemniczenie

Dot.: Podróz liniami lotniczymi Wizzair

Cytat:
Napisane przez 90agnieszka90 Pokaż wiadomość
Dziewczynki, ja co prawda już nie debiutantka, ale mam pytanko

Zarezerwowałam lot Ryanairem ( wcześniej latałam Wizzem), dostałam potwierdzenie i wszystko jest w porządku. Tylko teraz kumpel mi powiedział, że jeśli nie wykupię sobie opcji wyboru miejsca to najprawdopodobniej nie ma opcji siedzenia razem A lecę z TŻtem i to ma być dla niego prezent urodzinowy, więc jednak miło by było usiąść razem. W związku z tym mam pytanko, czy taką opcję można wykupić teraz lub w trakcie odprawy online?
Z chłopakiem lecieliśmy 4 razy od kiedy Ryanair wprowadził wybór miejsca, nie kupowaliśmy ani razu tej opcji, a za każdym razem jak odprawialiśmy się razem to dostawaliśmy miejsca obok siebie. Wydaje mi się, że system po prostu przydziela kolejne miejsca. Być może jest inaczej jak odprawia się na ostatnią chwilę (bo pewnie jakieś pojedyncze porozrzucane mogły zostać). No ale może lepiej kupić i być pewnym
chouette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-04, 16:37   #182
bezpaniki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chouette_ Pokaż wiadomość
Z chłopakiem lecieliśmy 4 razy od kiedy Ryanair wprowadził wybór miejsca, nie kupowaliśmy ani razu tej opcji, a za każdym razem jak odprawialiśmy się razem to dostawaliśmy miejsca obok siebie. Wydaje mi się, że system po prostu przydziela kolejne miejsca. Być może jest inaczej jak odprawia się na ostatnią chwilę (bo pewnie jakieś pojedyncze porozrzucane mogły zostać). No ale może lepiej kupić i być pewnym
Ja tez latajac z kims i odprawiajac sie w tym samym czasie, mialam miejsca obok siebie (raz oddzielone przejsciem, ale i tak), wielokrotnie (latajac sama) godzilam sie na zamiane z kims, jesli ludzie byli rozdzieleni, takze mozesz ryzykowac i liczyc, ze sie pozamieniacie w razie czego
bezpaniki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-05, 14:42   #183
chouette_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bezpaniki Pokaż wiadomość
Ja tez latajac z kims i odprawiajac sie w tym samym czasie, mialam miejsca obok siebie (raz oddzielone przejsciem, ale i tak), wielokrotnie (latajac sama) godzilam sie na zamiane z kims, jesli ludzie byli rozdzieleni, takze mozesz ryzykowac i liczyc, ze sie pozamieniacie w razie czego
A no właśnie, pozostaje jeszcze opcje uśmiechnięcia się do kogoś i próba zamiany

90agnieszka90 jaką decyzję w końcu podjęłaś?
chouette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-10, 20:50   #184
90agnieszka90
Zakorzenienie

GG do 90agnieszka90

Pamięć o mym pytaniu trwa

A więc dokupiłam te miejscówki w jedną stronę. Zrobiłam to dosłownie 2 dni temu,bo najpierw czekałam na wypłatę a później czekałam aż będzie poniżej 30 dni do daty podróży. Wybrałam miejsca na tyle, TŻ przy oknie ( z racji tego że to prezent to kompromis musiał być więc oddałam swoje ulubione miejsce przy oknie, a z tyłu dlatego że pasją TŻta jest lotnictwo i chce sobie popatrzeć na ruch klap i hamulców na skrzydłach ) W drodze powrotnej licze na szczęście z miejscami

Wysyłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk 2

90agnieszka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 16:16   #185
babotan
Przyczajenie

Dot.: Pierwszy raz samolotem- część 2.

Z racji tego, że mam przed sobą pierwszy lot, mam kilka pytań. Przeszukałam internet i niestety widziałam różne opinie, strona przewoźnika też niewiele mi pomogła. Podejrzewam, że mogły się podobne pytania już pojawić tutaj, ale że są 2 części wątku i masa postów, ciężko jest dobrnąć do tego, co mnie interesuje, a wyszukiwarka nie zawsze działa tak jak powinna.

Proszę o wyrozumiałość, jeżeli którekolwiek z pytań jest po prostu głupie, ale wolę spytać niż później martwić się przed wylotem

Z góry zaznaczam, że lecę Ryanair, bo to pewnie robi jakąś różnicę

1. Piercing a bramki - Słyszałam, że czasami każą ludziom wyjmować kolczyki.. Mój problem polega na tym, że uszy mam pełne kolczyków niczym choinka z czego jeden z nich dość świeży i nie mogę go wyjąć, kilka zakręconych na tyle mocno, że sama ich nie zdejmę. Sądzicie, że będę musiała to wszystko wyjmować inaczej mnie nie przepuszczą? Czy po prostu jak zapiszczą bramki to mnie przeszukają i puszczą dalej jak im pokażę, że to tylko kolczyki?

I odnośnie bramek tylko inna kwestia - czy metalowe druty w stanikach jakiś problem sprawią?

2. Przewóz leków - słyszałam także różne opinie, czasami ponoć wymagają zaświadczenia od lekarza lub recepty. A co jeśli nie mam? Leki nie są może niezbędne do życia, jest to jednak izotek, więc nie mogę po prostu przestać go brać. Bo rozumiem, że leki na chorobę lokomocyjną mogę przewieźć i problemu nie zrobią, bo one zaliczają się do tych niezbędnych podczas podróży.

3. Czy penseta, zalotka do oczu (metalowa) oraz igła + nitka przejdą także bez problemu?

4. Jeżeli posiadam w domu woreczek strunowy 200x200 to mogę go użyć, czy muszę kupić koniecznie na lotnisku?

5. Dajmy na to, że piercing i leki przeszły bez problemu w Polsce, może być tak, że w drodze powrotnej (lecę do Paryża) przyczepią się do mnie i nie pozwolą mi wsiąść do samolotu?
babotan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 16:26   #186
Syl993
Zadomowienie

1. Nie czepiają się do kolczyków, ja mam w pępku i nigdy nic nie było. Przy swoim pierwszy locie poinformowalam panią przy bramce na co ona odpowiedziała, ze nawet nie muszę pokazywać i bramka nawet tego nie zlapie. Druty w staniku też nie robią problemu.
2. Latam z lekami dla córki, mam swoje tabletki na alergię i nawet nikt ich nie wyjmowal nawet z bagażu. Nie miałam nigdy żadnego zaświadczenia, bo nigdy na to nie mam czasu, ganiać po lekarzach.
3. Penseta i zalotka powinny przejść bez problemu nitka również. Z igła może być różnie, raczej może być problem z przewiezieniem.
4. Możesz mieć własny woreczek.
5. Może być każde lotnisko ma własne zasady, duży wpływ ma też na kogo trafisz. Jedni przemykają oko i przepuszczają, inny pracownicy przejrzał Cię od deski do deski.
Syl993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 16:31   #187
babotan
Przyczajenie

Dziękuję za szybką odpowiedź!
babotan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-11-10, 15:52   #188
Nikita95
Przyczajenie

Cześć dziewczyny!
Za 9 dni moja pierwsza podróż samolotem - Londyn.
Lecę do chłopaka, trochę czasu się nie widzieliśmy.. Ale ja nie o tym Chcę zabrać ze sobą kilka zabawek i nie wiem, czy czasami nie uznają mnie za porywacza xD Chodzi o knebel, obrożę i kajdanki - wszystkie z metalowymi elementami, więc duże prawdopodobieństwo, że będę musiała to wszystko wyciągnąć (biorę tylko bagaż podręczny). Troszkę nietypowo, dlatego pytam, nie chciałabym tego zostawiać na lotnisku..
Bardzo proszę o odpowiedź
Nikita95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-10, 20:59   #189
201712071518
Konto usunięte

Kajdanki sa niedozwolone w bagazu podrecznym, wiec ja bym odpuscila bo nawet jak sa jakies ''gadżeciarskie,, to Ci ochroniarz idiota zrobi przedstawienie na odprawie
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-11, 11:37   #190
Nikita95
Przyczajenie

A resztę spokojnie mogę wziąć, czy też niekoniecznie?
Stary 2015-11-11, 12:57   #191
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nikita95 Pokaż wiadomość
A resztę spokojnie mogę wziąć, czy też niekoniecznie?
Jesli nie maja ostrych zakonczen to tak

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-12, 08:55   #192
Nikita95
Przyczajenie

Super, dziękuję najmocniej
Stary 2015-11-16, 10:45   #193
mmka789
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nikita95 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Za 9 dni moja pierwsza podróż samolotem - Londyn.
Lecę do chłopaka, trochę czasu się nie widzieliśmy.. Ale ja nie o tym Chcę zabrać ze sobą kilka zabawek i nie wiem, czy czasami nie uznają mnie za porywacza xD Chodzi o knebel, obrożę i kajdanki - wszystkie z metalowymi elementami, więc duże prawdopodobieństwo, że będę musiała to wszystko wyciągnąć (biorę tylko bagaż podręczny). Troszkę nietypowo, dlatego pytam, nie chciałabym tego zostawiać na lotnisku..
Bardzo proszę o odpowiedź
Ale przygotuj się, że jak na odprawie będą jajcarze i mały ruch, to mogą kazać Ci to wszystko wyciągać - tak dla zabawy
mmka789 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-25, 15:23   #194
danana
Zadomowienie

Hej!Jak dobrze że znalazłam taki wątek.
Mam przed soba pierwsza podroz samolotem-kiedy?Nie wiem za około miesiąc,półtora..musze najpierw kupic bilet (Ryanair swoja droga )
Boje sie,boje sie tego wszystkiego odprawa nie doprawa ze bedzie jakis problem,że nie zdąże ja taka zakręcona i przezywająca zarazem
Ale najgorsze-lot
Staram sie nie myslec o tym wiecie mowie sobie ''no co ty ludzie lataja non stop i zyją''
bo wiem że jak by mi zaczeła wyobraznia pracowac to byłoby ciężko..
No ale tez obawiam sie ze jak wsiade, samolot wystartuje (a podobno wtedy to jest takie nie przyjemne uszy sie zatykaja i wgl)to dostane jakiejs paniki i co wtedy?
No ale cóż lece do chłopaka,najpierw na pare dni a później może juz na dłużej,chce bardzo chce.. wiec wyjścia nie ma.
A jeszcze jedna sprawa Ryanair,kupowalyscie tam bilet?Nie wiem macie jakies rady na co zwrocic uwage?W jakie dni taniej wychodzi?Wolne czy powszednie?
danana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-26, 06:53   #195
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez danana Pokaż wiadomość
Hej!Jak dobrze że znalazłam taki wątek.
Mam przed soba pierwsza podroz samolotem-kiedy?Nie wiem za około miesiąc,półtora..musze najpierw kupic bilet (Ryanair swoja droga )
Boje sie,boje sie tego wszystkiego odprawa nie doprawa ze bedzie jakis problem,że nie zdąże ja taka zakręcona i przezywająca zarazem
Ale najgorsze-lot
Staram sie nie myslec o tym wiecie mowie sobie ''no co ty ludzie lataja non stop i zyją''
bo wiem że jak by mi zaczeła wyobraznia pracowac to byłoby ciężko..
No ale tez obawiam sie ze jak wsiade, samolot wystartuje (a podobno wtedy to jest takie nie przyjemne uszy sie zatykaja i wgl)to dostane jakiejs paniki i co wtedy?
No ale cóż lece do chłopaka,najpierw na pare dni a później może juz na dłużej,chce bardzo chce.. wiec wyjścia nie ma.
A jeszcze jedna sprawa Ryanair,kupowalyscie tam bilet?Nie wiem macie jakies rady na co zwrocic uwage?W jakie dni taniej wychodzi?Wolne czy powszednie?
No właśnie najgorsze to sobie za dużo wyobrażać i do głowy wkręcać Mi jest teraz łatwo mówić, bo sama przed pierwszym lotem panikowałam. Sposób na to był taki, że pojechałam wcześniej przy okazji na lotnisko, pobyłam tam, popatrzyłam na samoloty jak lądują, startują itd. i trochę się mimo wszystko oswoiłam. Jak wsiadłam pierwszy raz do samolotu to byłam trochę wystraszona i pamiętam- zdziwiona "ciasnotą", a to przecież taka wielka maszyna. Na szczęście klaustrofobia mnie nie dopadła. No i po pierwszym locie... zakochałam się Tak mi się to spodobało, że teraz mogę latać i latać. Start jest najfajniejszy, lądowania zbytnio nie lubię.
Myślę, że jak podejdziesz do tego w miarę spokojnie to będzie ok i może Tobie też przypadnie do gustu

Pomyśl- codziennie na drogach jest tyle katastrof, w powietrzu to rzadkość...

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-11, 15:44   #196
danana
Zadomowienie

Na stronie Ryanair czytałam że mozna zapłacić karta american expres,paypal,kartami kredytowymi ,visa masrter card oraz debetowymi :maestro,visa connect,visa electyron,master card prepaid i visa delta,wiec musze wyrobic taka karte?
bo mam po prostu konto w banku i karte do bankomatu
Stary 2016-03-11, 15:48   #197
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Na stronie Ryanair czytałam że mozna zapłacić karta american expres,paypal,kartami kredytowymi ,visa masrter card oraz debetowymi :maestro,visa connect,visa electyron,master card prepaid i visa delta,wiec musze wyrobic taka karte?
bo mam po prostu konto w banku i karte do bankomatu
No ale nawet karta do bankomatu (a czy jest debetowa czy nie to zalezy od ustawien konta) sie jakos nazywa (najwiecej jest mastercard i maestro - jesli jest tzw wypukla to mozesz nia spokojnie zaplacic).
mozesz tez zalozyc konto paypal.
Stary 2016-03-11, 15:58   #198
danana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
No ale nawet karta do bankomatu (a czy jest debetowa czy nie to zalezy od ustawien konta) sie jakos nazywa (najwiecej jest mastercard i maestro - jesli jest tzw wypukla to mozesz nia spokojnie zaplacic).
mozesz tez zalozyc konto paypal.

wypukła?tzn? Ja mam akurat Visa tzn.tak jest na karcie napisane.
Stary 2016-03-11, 16:49   #199
201705250955
Konto usunięte

Masz więc debetowa Visa i możesz nią zapłacić

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-11, 17:02   #200
danana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Masz więc debetowa Visa i możesz nią zapłacić

o hehe dziwnie
Stary 2016-03-11, 17:03   #201
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
o hehe dziwnie
Czemu? Karty dzielą się na kredytowe, debetowe i prepaid. Nie można mieć innej

Stary 2016-03-11, 17:06   #202
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Czemu? Karty dzielą się na kredytowe, debetowe i prepaid. Nie można mieć innej

Aczkolwiek ja mam firmowego mastercarda (plaskiego) niby jest debetowy ale w necie nim nie zaplace.
Takim samym mastercardem z wypuklymi literkami juz tak
Stary 2016-03-11, 17:07   #203
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Aczkolwiek ja mam firmowego mastercarda (plaskiego) niby jest debetowy ale w necie nim nie zaplace.
Akurat nie wiem dokładnie, jakie mogą być przyczyny braku możliwości płacenia debetowa, moja Visa i MC lykaja wszystko

Stary 2016-03-14, 08:12   #204
Kareczka11
Przyczajenie

może w banku maja jakiś problem. spróbuj przedzwonić do banku i zapytać
Kareczka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-15, 07:25   #205
paulinka1128
Zadomowienie

Cytat:
niektore karty zwłaszcz te firmowe moga miec zablokowana mozliwośc płacenia przez internet.
Stary 2016-03-16, 07:53   #206
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paulinka1128 Pokaż wiadomość
niektore karty zwłaszcz te firmowe moga miec zablokowana mozliwośc płacenia przez internet.
raczej obstawiam, że ta karta po prostu jest stara (wydana w 2007 roku na 10 lat) - nie ma opcji zbliżeniowej i jest płaska.
Podejrzewam, że ponieważ jest powiązana z kontem ''biznesowym" (nawet jest na niej napisane mastercard business card" to za wszystkie dodatkowe opcje się extra płaci.
Z tym samym kontem powiązana jest karta kredytowa visa business i z nią już nie ma żadnego problemu w płatnościach internetowych
Stary 2016-03-16, 07:59   #207
bernikula
mOLDerator

Lotnisko Berlin- Schoenefeld

Z jakiego parkingu w pobliżu korzystaliście?

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-20, 20:18   #208
Izma56O
Raczkowanie

ja się bardzo bałam za pierwszy, razem ale to na szczęscie mija : )
Izma56O jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-21, 09:32   #209
monia_kowalczyk
Raczkowanie

Pamiętam mój pierwszy lot, też się bardzo bałam- ale naprawdę nie ma czego. Teraz już nie ma stresu przed wylotem, kwestia przyzwyczajenia
monia_kowalczyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-21, 14:21   #210
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Lotnisko Berlin- Schoenefeld

Z jakiego parkingu w pobliżu korzystaliście?
Sprawdź forum fly4free, Niemcy - zakładka dojazd na lotnisko czy jakoś tak

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości