Brak higieny podczas gotowania? - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-29, 14:47   #181
zakonna
Naczelna Nastolatka

Dot.: Brak higieny podczas gotowania?

Moje są BARF czyli mięso, podroby, kości mięsne w odpowiednich proporcjach plus suplementy. Jak chcesz porozmawiać o psach to mamy specjalny psi wątek, tutaj robimy duży offtop.
Stary 2015-04-29, 14:50   #182
StarFighter
BAN stały

Nie będe offtopował ,wspomnę tylko, że niektóre mięsne sklepy oddają ludziom za darmo np. kości dla kundla
StarFighter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-29, 14:55   #183
zakonna
Naczelna Nastolatka

Naprawdę offtop, ale muszę. Jakie kości? Psy mogą jeść kości mięsne czyli korpusy z kurczaków, żeberka z mięsem, ogony wołowe. Nie mogę jeść gołych kości, kości wędzonych też nie ani kości zbyt twardych (im większe zwierzę tym kości twardsze) Nie widziałam nigdy, w żadnym mięsnym darmowych kości dla psa.
Stary 2015-04-29, 14:59   #184
StarFighter
BAN stały

No może to nie były kości jako takie tylko, bardziej żeberka ale dość duże, ale licho wie jak stare to było, u mnie w Kato się to zdarza często
Stary 2015-04-29, 15:14   #185
kalincia
BAN stały

Wracając do tematu i odrobinę uogólniając. Prawdą jest to, co tu ktoś wspomniał - czym innym brak higieny (tu rózni mają różne progi tolerancji, pamiętam dziewczę, które było wręcz oburzone, ze ktoś może nie prasować majtek i skarpetek), a czym nnym poczucie obrzydzenia - też różne. Czytałam o doświadczeniu, w którym do drinka dodawano ludziom karalucha. Kiedy informowano, że jest sztuczny, większość nie miała oporow. Kiedy mówiono, że prawdziwy, ale na 2 sposoby wydezynfekowany i czysty całkowicie - większość nie wypiła. A wyglądało toto tak samo. Jak z tymi talerzami po psie czy kocie - niektórych to brzydzi, chociaż podstaw zdrowotnych nie ma.
Z tego wszystkiego nasuwa mi się, ze te bakterie, choroby i zarazki to tylko usprawiedliwienie własnych obrzydzeń. Bo przecież oblizana łyżka dla jednych to szczyt "fujostwa" (taki mój neologizm, a cco!), a la innych - normalna rzecz. Dla mnie próbowanie (moje i innych) tym samym sztućcem, zawsze było normalne. Ot - ostatnio na grillu poprosiłam o widelec koleżanki, żeby mięso obrócić, bo nie chciało mi się lecieć do kuchni w danym momencie.
Uświadomiono mi tu, że nie dla wszystkich to jest normalne, chociaż dla wszystkich moich znajomych na tym grillu - było. Ktoś może się brzydzić, chociaż mu na pewno nie zaszkodzi. Na drugi raz nie będę o tym mówić - czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Ani o tym, że na talerzach, z których korzystali mógł jadać pies czy kot, jak również pić ze szklanki, w której mieli drinka.
A o do siersci - cóż, wiedza, że mam psa i kota, ich wybór.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-29, 15:24   #186
StarFighter
BAN stały

No sierściuchy jak zrzucają sierść to odkurzaczem to ciężko zebrać i trzeba wyszczotkować dywan
Stary 2015-04-29, 17:45   #187
magda_go
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez StarFighter Pokaż wiadomość
Koty np. roznoszą toksokarozę, szef ekipy budowlanej która ocieplała mi dom mówił, że córka się zaraziła przez kontakt kota z jej pokarmem
Chyba chodziło o toksoplazmoze
A ja z kolei nie pojmuje chodzenia w butach u kogoś w domu.
Jak stopy smierdza komus to niech spray do stop uzyje albo perfumy jakies.
Ale na litosc boska. W domu chodze w kapciach, siadam na podloge a ktos ma mi w butach łazic po dywanie?
magda_go jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-29, 19:24   #188
StarFighter
BAN stały

No mnie też to wkurza szczególnie jak siostra chodzi w butach po domu !
Stary 2015-04-29, 19:24   #189
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ja psie miski myję w zmywarce razem z resztą naczyń i nie wiem czy to też obrzydliwość, czy nie
I nie mam osobnych gąbek do wszystkiego. Tylko kuchenną i łazienkową.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-29, 19:31   #190
StarFighter
BAN stały

moim zdaniem najlepiej nauczyć psa żeby sam dopominał się o jedzenie np własnie rzucając miską, wtedy dostaje i je wszystko do zera a i miska czysta
Stary 2015-04-29, 19:33   #191
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magda_go Pokaż wiadomość
Chyba chodziło o toksoplazmoze
A ja z kolei nie pojmuje chodzenia w butach u kogoś w domu.
Jak stopy smierdza komus to niech spray do stop uzyje albo perfumy jakies.
Ale na litosc boska. W domu chodze w kapciach, siadam na podloge a ktos ma mi w butach łazic po dywanie?
A ja się nie zgadzam na zdejmowanie butów u mnie w domu (chyba że gość się uprze i nie wynika to z "a nie, nie będę ci brudzić"). Większość gości wydaje z siebie dźwięk zbliżony do "uff", kiedy słyszą, że mają nie zdejmować obuwia. Również u większości moich znajomych goście nie zdejmują obuwia i nie dymają w samych skarpetkach. Zasada jest prosta: przychodzą goście - zwijasz drogocennego persa albo odkurzasz go po wizycie. Albo nie zapraszaj gości
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-29, 22:22   #192
Tallan
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez szarri Pokaż wiadomość
A ja się nie zgadzam na zdejmowanie butów u mnie w domu (chyba że gość się uprze i nie wynika to z "a nie, nie będę ci brudzić"). Większość gości wydaje z siebie dźwięk zbliżony do "uff", kiedy słyszą, że mają nie zdejmować obuwia. Również u większości moich znajomych goście nie zdejmują obuwia i nie dymają w samych skarpetkach. Zasada jest prosta: przychodzą goście - zwijasz drogocennego persa albo odkurzasz go po wizycie. Albo nie zapraszaj gości
Jak dla mnie nie chodzi o to, żeby pers się nie zabrudził, tylko właśnie o higienę. Na butach przynosi się ze sobą psi/ludzki mocz, ptasie odchody i miliony innych równie uroczych rzeczy, a następnie roznosi się je po całym domu, po to żeby później po tych samych podłogach chodzić gołą stopą. Dzięki czemu całą tą radosną florę bakteryjną zabiera się np do łóżka. Dla mnie jest to lekko obrzydliwe
Tallan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 05:35   #193
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Ano. Zimą sól lub piach.. A niech tak gospodarz ma raczkujace dziecko, no świetnie..
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 07:20   #194
effcia82
Zakorzenienie

Ja myślę, że największym problemem w typowym polskim mieszkaniu jest brak podziału na sferę prywatną i gościnną tak aby gość nie miał wstępu do miejsc w których śpimy i myjemy się. Chodzenie w butach jest obrzydliwe ale ich ściąganie a tym bardziej oczekiwanie tego od gości to buractwo. Najlepiej gości przyjmować w knajpie
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 07:37   #195
Rena
Zakorzenienie

jesli chodzi o psy, to mnie najbardziej brzydzi calowanie sie z tym zwierzeciem.

Poza tym rzadko mam sytuacje, ze ktos dla mnie gotuje a ja siedze obok w kuchni i to ogladam. Takze nie mam jakis swoich typow w temacie.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 07:38   #196
stesia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Ja myślę, że największym problemem w typowym polskim mieszkaniu jest brak podziału na sferę prywatną i gościnną tak aby gość nie miał wstępu do miejsc w których śpimy i myjemy się. Chodzenie w butach jest obrzydliwe ale ich ściąganie a tym bardziej oczekiwanie tego od gości to buractwo. Najlepiej gości przyjmować w knajpie
tylko że niektórzy nie mają tyle miejsca w mieszkaniu żeby mieć osobno salon i sypialnię, często zdarza się że salon wieczorem zamienia się w sypialnie rodziców, albo sytuacja w której jestem teraz ja wynajmujemy narazie z TŻ pokój więc jak ktoś do nas przychodzi mamy do wyboru przyjąć go w malutkiej kuchni albo zaprosić do pokoju w którym też sypiamy, a co do wstępu do miejsc w których się myjemy to o ile ja jeśli naprawdę nie muszę staram się u kogoś nie chodzić do łazienki to jak ktoś jest u mnie to jak chce to pozwalam

co do butów to mi chodzenie w butach przeszkadza tylko w zimie/na wiosnę/w czasie deszczu kiedy te buty często są mokre albo nanosi się na nich pełno piachu, a w lecie gorsze według mnie od tego ze ktoś nie ściagnie w miarę czystego buta jest to że ktoś chodzi mi w bosej spoconej stopie lub śmierdzących skarpetkach
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 08:14   #197
magda_go
Raczkowanie

Co do podziału na strefe spania i mycia sie.
U mnie nikt nie ma wstepu podczas gosciny do sypialni.
A pomieszczenia jak ubikacja i toaleta osobno to raczej podział występujący w blokach.
My majac dom jednorodzinny mamy ubikacje i lazienke razem, w jednym pomieszczeniu. Grunt to miec porzadek i się nie wstydzic jak ktos tam wchodzi.

Chodzenie w butach jest obrzydliwe, a bez nich tym bardziej?
To lepiej kapcie dla gosci kupic. Ale moment, co jak gosc sie brzydzi takiego kapcia?
Stary 2015-04-30, 08:20   #198
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Wniosek: najlepiej nikogo nie zapraszać

U mnie moi rodzice mają własne kapcie, a obce osoby chodzą w skarpetkach. Nigdy nikt nie miał z tym problemu, a ja nie czułam żadnych podejrzanych zapaszków. No ale u mnie nie odbywają się przyjęcia w sukniach, więc jak ktoś przychodzi w dżinsach, to skarpetki pasują do całości outfitu

/jak ja chodzę w odwiedziny, to moi znajomi mają podobne zwyczaje

Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Czas edycji: 2015-04-30 o 08:22
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 09:32   #199
phideaux
Wtajemniczenie

Nieeee, czy nikt już nie pamięta zażartej dyskusji na temat zdejmowania butów przez gości, która ciągnęła się przez kilkadziesiąt stron w jednym wątku? Błagam Was, nie zaczynajcie znowu, to chyba jeden z najbardziej kontrowersyjnych tematów Wizażu, obok prysznica (rano czy wieczorem) i ratowania psa przed człowiekiem

Cytat:
Napisane przez Ingel Pokaż wiadomość
dokladnie, dlatego ciesze sie ze studenckie mieszkania mam za soba i mam nadzieje, ze nie bede zmuszona mieszkac z nikim oprocz tzta.
Wole nie myslec ile naczyn umylam ta nieszczesna gabka

Kolejna niehigieniczna rzecz w kuchni - choc nie przy gotowaniu - to worek na smieci czekajacy na wyniesienie. Mieszkalam z dziewczynami na 1o pietrze, zjezdzac winda sie nie chcialo wiec worek na smieci czekal na wyniesienie, kiedy ktos bedzie wychodzil. A ze przedpokoj byl doslownie szerokosci drzwi, to worek niech przy drzwiach kuchniipostoi. Czaaad jak nikt nie wychodzil przez kilka godzin. Zarabiscie jesc przy stole i ogladac smieci w worku. Nie wiem, moze to byla specyficzna sytuacja w moim bylym mieszkaniu.
Nie, u mnie też tak jest :P Ponieważ z chłopakiem mamy strajk na wynoszenie śmieci, gdyż współlokatorzy nie stosują się do grafiku i nie sprzątają, również przestaliśmy cokolwiek robić. Tyle, że ja z kuchni mało korzystam - wiadomo, gotuję obiady, ale to zwykle coś szybkiego, nie rozkładam się z tym na kilka h. Nie jem śniadań w kuchni, ogólnie - nie przesiaduję tam dla przyjemności. Ale mój wspólokator to lubi pocelebrować spędzanie czasu w kuchni, śniadanka przy stole itd (obok są dwa kosze). I tak sobie je śniadanie przy wypełnionym, śmierdzącym koszu

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Albo mycie tą samą gąbką naczyń i wycieranie nią ... brudnych butów. I takie przypadki widziałam.
Noo, u mnie ten sam geniusz położył raz miękkie ściereczki w kuchni, więc byłam pewna, że do przecierania blatów. Myślałam, że się porzygam, jak za kilka dni zobaczyłam je na podłodze obok jego butów

[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;51219983]Wizyta w kuchni właśnie przypomniała mi co jeszcze mnie brzydzi: robienie sobie herbaty z raz już użytej torebki, takiej już starej i zaschniętej, bleee. [/QUOTE]

A, to ja robię. Tzn. zawsze z jednej torebki zrobię dwa herbaty, ale zwykle łapie to jeden dzień, więc też ta torebka nie schnie tydzień
Stary 2015-04-30, 09:36   #200
Wieszczka
Zadomowienie

Przypomniało mi się jak dawno temu w gimnazjum chodziłam na stołówkę. Starałam się zawsze być albo szybciej albo na jakimś okienku na obiedzie, bo długo jem. Widziałam wtedy jak kucharki palą papierosy gotując wielkie kotły ziemniaków i pety rzucają pod nogi do odpływów w kafelkach.

No i standardowo obrzydza mnie oblizywanie łyżki i wpychanie jej znowu do sosu czy zupy. Też mam w kuchni mydło w płynie.
Wieszczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 09:39   #201
zakonna
Naczelna Nastolatka

O co chodzi z tą łyżka? Za każdym razem jak probujesz sos to bierzesz nowa?
Stary 2015-04-30, 09:41   #202
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Konto usunięte

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;51228329]Wniosek: najlepiej nikogo nie zapraszać

U mnie moi rodzice mają własne kapcie, a obce osoby chodzą w skarpetkach. Nigdy nikt nie miał z tym problemu, a ja nie czułam żadnych podejrzanych zapaszków. No ale u mnie nie odbywają się przyjęcia w sukniach, więc jak ktoś przychodzi w dżinsach, to skarpetki pasują do całości outfitu

/jak ja chodzę w odwiedziny, to moi znajomi mają podobne zwyczaje[/QUOTE]

W środowisku w którym się obracam jest tak samo.
(Wyłączając może Święta czy jakieś uroczyste imieniny/urodziny gdzie ludzie przychodzą faktycznie odstrojeni, ale to jest raptem parę razy w roku)

Dopiero z Wizażu dowiedziałam się że jestem burakiem bo śmigam po cudzych mieszkaniach w skarpetkach i vice versa.
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 09:57   #203
magda_go
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
O co chodzi z tą łyżka? Za każdym razem jak probujesz sos to bierzesz nowa?
Bo tak powinno byc. Taki sam zwyczaj panuje w restauracjach/krajpach gdzie sanepid takie rzeczy bardzo kontroluje. Wiec i w domu tez tak powinno byc tym bardziej jesli sie gotuje dla obcych.
Stary 2015-04-30, 10:06   #204
zakonna
Naczelna Nastolatka

Wiec z używasz 6 łyżek do probowania sosu gdy gotujesz dla rodziny? Sanepid w domu? Aha..... Powinnaś tez mieć wtedy spełnione inne zalecenia i przepisy dla gastronomii, masz?
Stary 2015-04-30, 10:29   #205
stesia
Zakorzenienie

przypomniało mi się jeszcze jedno, jako osoba niepaląca nie lubię jak ktoś pali w pomieszczeniu w którym przygotowuje się jedzenie i w którym się je, jeśli u takiej osoby nie jadam to spoko ale jeśli akurat u kogoś jestem i wiem że będę coś jeść to przeszkadza mi jak najpierw w tym samym pomieszczeniu ktoś pali, albo widzę na stole popiół który spadł z papierosa, a już palenie przy jedzeniu uważam za totalne buractwo i nieszanowanie innych, pamiętam pierwsze wesele na jakim byłam z TŻ, na sali nie było zakazu palenia a że większość rodzinki paliła to bardzo często ktoś przy stole popalał, dla mnie osoby która nie jest do dymu papierosowego przyzwyczajona była to tragedia

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Cytat:
Bo tak powinno byc. Taki sam zwyczaj panuje w restauracjach/krajpach gdzie sanepid takie rzeczy bardzo kontroluje. Wiec i w domu tez tak powinno byc tym bardziej jesli sie gotuje dla obcych.
szczerze to wątpię że w restauracjach aż tak tego przestrzegają na codzień, przecież sanepid tam nie siedzi non stop
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 10:32   #206
Konto usunięte

Cytat:
Wiec z używasz 6 łyżek do probowania sosu gdy gotujesz dla rodziny? Sanepid w domu? Aha..... Powinnaś tez mieć wtedy spełnione inne zalecenia i przepisy dla gastronomii, masz?
Już pomijając wszystko inne - jakie to marnotrawstwo wody!
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 10:51   #207
effcia82
Zakorzenienie

Ja za każdym razem próbuję nową łyżką bo co mam zrobić z taką łobślinioną. Chociaż, ja w sumie nie próbuję przy gotowaniu. Wyjdzie jakie wyjdzie i tak nie znam się na doprawianiu a do tego można se ryjka poparzyć. Mój konkubent gotuje dla smaku, ja dla napchania bebecha
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-30, 10:53   #208
magda_go
Raczkowanie

Cytat:
Ja tego tak nie przestrzegam jesli gotuje dla siebie czy bliskich. Jak mialam jakas goscine to zup czy sosow nie robilam ale jesli mialam cos probowac to oczywiscie kazda lyzke bralam nowa.
Bo jesli ja nie chce jesc dania ze slina obcych to dlaczego ktos ma jesc danie z moja slina?

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
[/COLOR]
szczerze to wątpię że w restauracjach aż tak tego przestrzegają na codzień, przecież sanepid tam nie siedzi non stop
Wujek mojego meza pracuje w sanepidzie i bardzo takich rzeczy pilnuja czy w ogóle jesli chodzi o higiene przygotowywania/przechowywania potraw jak i ich skladnikow.
Oczywiscie nigdy nie wiadomo jak to bywa gdy nikt nie patrzy ale myślę ze w szanujacych sie restauracjach powinno to byc przestrzegane.
Moja ciotka z kolei magister zywienia uczy w technikum gastronomicznym. Tez nie wyobraza sobie by uzywac jednego sztucca kilka razy. Jako nauczyciel musi wpajac uczacym sie kucharzom dobrych nawykow. U niej na zajeciach nie ma opcji by ktos uzyl tej samej łyżki ktora probowal 2 raz.

A co do tego ze komus szkoda wody...
Mi nie szkoda, za mnie zmywarka myje wiec wody zuzyje tyle co zawsze.
Ale nie potrafilabym komus obcemu w talerzu podac mojej sliny, tak samo jakbym wolala czyjejs sliny nie jesc.
Stary 2015-04-30, 10:59   #209
Michalina83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość

Trafiłam raz na program kuchenne rewolucje i tam Gessler też próbowała łyżką i z powrotem ją wkładała do gara. Nie oglądam tego regularnie więc nie wiem czy zawsze tak robi w tym programie, ale ciekawe co na to sanepid, już nie wspomnę o jej bujnej czuprynie w kuchni.
Michalina83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 11:00   #210
Konto usunięte

Cytat:
Ale nie potrafilabym komus obcemu w talerzu podac mojej sliny, tak samo jakbym wolala czyjejs sliny nie jesc.
Ale nie chodzi (przynajmniej mi nie chodzi, ale zakonnej chyba też) o jedzenie które się robi dla obcych ludzi, tylko jedzenie dla siebie, dla partnera, dla najbliższej rodziny.
Swoją ślinę się przecież notorycznie zjada , ślinę swojego partnera też nierzadko.
Oczywiście, jak ktoś chce, to może każdy składnik obiadu jeść innym widelcem, na zdrowie, ja tam się dziwię tylko.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości