![]() |
#181 |
Zadomowienie
|
Dot.: plastry antykoncepcyjne
Dzieki serdeczne Ooliwko
![]() Ja dokonczylam juz opakowanie i zrobilam przerwe. Wezme normalnie pigulke w niedziele (8 dzien). "albo poprostu pez przerwy wez 20tabletek a potem juz po staremu ![]() Nie wiem, czy dobrze zrozumialam, ale chodzilo Ci o to, bym wziela po prostu 2 opakowania bez robienia przerwy? |
![]() ![]() |
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
![]()
otóz...Spróbowałam.Dałam im 3 mieiące, aby byc w miarę obiektywna.i tak:Plusy:1. nie trzeba pamętać o nich codziennie- jedynie o dniu zmany plastra raz na tydzień 2. omija układ pokarmowy 3.Brak obaw o działanie w przypadku wymoitów i biegunek
Minusy:1. trzeba bardzo dbać o estetykę plastra, który juz następnego dnia może być brusny pod wpływem np.dzinsów lub sweterków 2.Niestety pod plastrem skóra zostaje odparzona i czasami z krostkami. 3. odklejają się brzegi 4. podchodzi pod nie woda na basenie, choc potem można je dokleić i sie trzymają Z obiektywnych uwag- tyle. subiektywne:przerwałam ich stosowanie, bo kombinacja hormonów w nich zawarta najwyraźniej mi nie odpowiadała.Ok. 2 tygodnia cyklu:bóle głowy i bardzo obolałe i twarde piersi. Przeszłam na Yasmine.Zobaczymy jak będzie.... pozdrowionka |
![]() ![]() |
![]() |
#183 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#184 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#185 |
Zadomowienie
|
Stosowałam plastry Evra przez jeden cykl. Po każdym z nich na ciele zostawał mi gorący (dosłownie), purpurowy, idealny kwadracik, który po trzecim plasterku nie schodził przez ponad 3 tygodnie - lekarka stwierdziła, że jestem uczulona na klej mocujący i nie mogę stosować żadnych plastrów. Poza tym drapałam się jak szalona po całym ciele, szczególnie po udach, choć ciało miałam zupełnie gładkie i nie zaczerwienione. Znacznie urosły mi piersi, wzmógł apetyt i ogrrrrromnie zwiększyła się ochota na sex
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Raczkowanie
|
jestem w właśnie przed okresem.normalne i przy stosowaniu evry biust miałam o numer większy i bolący.teraz przy jasmine...nic.zobaczymy jak bedzie dalej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#187 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Powiem Ci, że będziesz to miała norme :/ Jak ja stosowałam te plastry to nie dość, że okres zamiast przes 6 to miałam przez 9 dni... potem niby się skończył na jeden dzień...i znowu zaczęłam krwawić.. :/ Powinnaś się skontaktować ze swoim ginekologiem i ustalić czy plastry są odpowiednią formą antykoncepcji dla Ciebie... Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Zadomowienie
|
jeżeli to są pierwsze plastry w twoim życiu to ja też tak miałam przez pierwszy miesiąc poszłam do ginekologa i powiedział że to normalne że organizm musi się przystosowac. I rzeczywiście po pierwszym miesiącu to zniknęło.
|
![]() ![]() |
![]() |
#189 |
Przyczajenie
|
Stosuje plastry i jestem zadowolona, oprocz lekkiego bolu piersi, nic mi nie dolega. Zadnego plamienia, zadnych bolesnych okresow(na reszcie
![]() Wiec mysle, ze warto sprobowac, bo na prawde mozna sie z nimi jakos "dogadac" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny
![]() czytam te wasze wypowiedzi i wyglada na to, ze jestem prawdziwa weteranka bo tabletki przymuje juz prawie 10 lat...z niewielkimi przerwami i rozne tabletki, ale przez ten czas podszkolilam sie troche wiec moge tu rozwiac kilka watpliwosci ktore sie ciagle przewijaja plamienie moze sie przedlozyc prze caly pierwszy miesac na nowych tabletkach, to nic nadzwyczajnego jest sie bezpiecznym od pierwszej polknietej tabletki (jezeli oczywiscie byla przyjeta w pierwszym dniu cyklu) po odstawieniu okres sie moze poczatkowa bardzo rozregulowac, ale powinnien wrocic do normy po 2-3 cyklach naprawde nie trzeba ich brac z dokladnoscia co do minuty...kiedys tez swirowalam, ale teraz mam zakodowane ze wieczoerm po umyciu zebow, i to moze byc o 22 w tygodniu, albo o 3 nad ranem w weekend absolutnie nie twierdze ze pigulka jest zdrowa, ale na zachodzie europy, gdzie mieszkam, jak i w stanach, kobiety biora ja latami...odstawiaja zeby zajsc w ciaze a potem do nich wracaja...nie sadze zeby lekrze byli gorsi, bardziej lekkomyslni czy niedouczeni i swiadomie narazali swoje pacjentki na jakies straszne ryzyko...nie slysze tez wsrod moich znajomych opowiesci o "kolezance kolezanki ktore dostala raka", tymczasem polskie fora pelne sa roznych strasznych historii i przerazonych nimi mlodych dziewczym...mysle, ze strach przed choroba moze byc tak duzy jak strach przed ciaza, wiec nie widze tu jakos miejsca na radosc z seksu ![]() wszystkim zycze zdrowia i wiecej optymizmu ![]()
#191 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny!! Czytałam z wielkim zainteresowaniem wasze wątki, ponieważ ma problem z dobraniem dla siebie odpowiedniej metody antykoncepcyjnej. Trzy tygonie temu spróbowałam z EVRĄ i nie jestem przekonana , że to co się zktualnie ze mna dzieje jest zupełnie normalne, może którtaś z Was pomoże mi rozwiać moje wątpliwości, w ten czwartek< czyli za dwa dni > rozpocznę czwarty tydzień, czyli tydzień bez plastra. Ale jak narazie krwawię od samego poczatku ich stosowania, martwie się tym, w zeszłym tygodniu byłam na Usg i lekarz powiedział, że nic się nie dzieje złego i wszystko jest w porzadky, ale to i tak nie daje mi do końca spokoju, czy któraś z Was miała podobne doświadczenia stosują plastry lub tabletki hormonalne?? Bardzo proszę, o pomoć, Pozdrawiam Monalisa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
Zadomowienie
|
diane 35 nie są takie złe w skutkach ubocznych,przynajmniej ja stosowałam je b.długo bo jakieś 2 ,5 roku i nic mi po nich nie jest.Ból podczas miesiączki też sie uregulował zniknął prawie do minimum.Teraz jednak przeszłam na plastry evra i okaże się co było najlepsze.Mam nadzieję ,że to dobry produkt ,choć najgorsze jest to,że te plastry po brzegach sie odklejają i rzeczywiście ich wygląd nie jest za najlepszy ale cóż coś za coś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Raczkowanie
|
![]()
Kobitki!Używam plastrów Evra od 1,5 roku i jak na razie nie zamierzam zmieniać ich na inną metodę antykoncepcji.Na samym początku nieco sceptycznie do plasterków podchodziłam (mało o nich wiedziałam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
Zadomowienie
|
Niestety masz rację co do ludzi reagujących na plastry. Jednych wcale to nie interesuje natomisat inni są wścibscy i min.dopytują o co z tym plastrem chodzi i po co nam on!!!!!!!!!!Ale cóć żyjemy w takim społeczeństwie.To mnie pocieszyłaś,że uważasz te plastry za dobrą metode.Ja tez przyklejam go na ramieniu, bo tylko wtedy można kontrolować rzeczywiście w jakim jest stanie!!!
A może mi powiesz czy z tym plastrem można chodzić na solarium, bo tu tez słyszałam zdania podzielone , choć wierzyć mi sie nie chce że to na prawde niemożliwe,że plastra nie można naświetlać.Czyto prawda?? Pzdr Asia26 |
![]() ![]() |
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jezuuuuu, a czy miala by cos przeciwko temu ze bierzesz tabletki antykoncepcyjne?? To ze przyklejasz plaster w takim a nei innym miejscu spowodowane jest pewnie wygoda i pewnoscia skutecznosci a ta babe nie powinno to obchodzic, bo chyba lepiej ze sie ktos zabezpiecza anizeli pozniej np. mialby usuwac ciaze, Nie rozumiem takich ludzi [jak ta kobieta] i chyba nigdy nie uda mi sie ich zrozumiec, echhh... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#196 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() PS:KasiuKatarzynko dziękuję za zrozumienie.Plasterkowicz ki do boju !!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
Oleńka, nie wiem jak bym zareagowala na taki text jaki ty uslyszalas ale pewnie na chamstwo odsyknelabym chamstwem i powiedziala babie ze " na dupie tez mam przlepione"
|
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
nei ma za co
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Zadomowienie
|
Ja jestem załamana trochę bo stosuje te plastry od m-ca i co nic dobrego się nie dzieje mam plamienie duże, dostałam brzydką cerę i na dodatek mam bolesny brzuch wcześniej brałam długi czas diane 35 !!! Nie wiem sama co robić!
Mam nadzieje ,że to sie ureguluje tylko kiedy??? Ktoś to może wie??? pzdr |
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Przyczajenie
|
Witajcie dziewczyny !! właśnie szukam apteki w której mogę kupić plastry "evry" (mieszkam w Bytomiu) podobno te plastry są u nas na rynku już od 2 lat, a wyobraźcie sobie że w żadnej aptece do której zawitałam nie ma ich,mam przynieść recepte i wtedy dopiero mi je sprowadzą. A nie ukrywam że chodzę po aptekach bo szukam żeby kupić je jak najtaniej, słyszałam że jak się dobrze poszuka to można je kupić już za 45zł, tak więc mam prośbe jeżeli jest jakaś dziewczyna z Bytomia która używa plastrów to może by mi podpowiedziała gdzie je można zakupić. Dzięki i pozdrawiam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Zadomowienie
|
Spokojnie nie denerwuj sie ja te tabletki stosowałam prze ponad 1,5 roku a może i wiecej i nic mi nie jest!czułam sie też nawet po nich dobrze, choć lekarz mi mówił ,że stosunkowo dawka hormonów w nich zawarta jest wieksza aniżeli w cilescie czy jakis innych.
Teraz stosuje Evra plastry i na prawdę sa wygodne i jestem zdowolona. Pzdr ![]() Jak je kupisz za 45 zł w Bytomiu to masz ogromne szczęscie tez bym tak chciała ale niestety mieszkam w Poznaniu i u mnie najtaniej znalazłam je za 58zł , no chyba ,ze jakaś dziewczyna tu jest z Poznania i zakupiła gdzieś taniej to niech da jakies namiary , bo rzeczywiście plasterki ,ów sa troszkę za drogie tak mi sie wydaje, szczególnie, gdy lekarz daje zapas recept na ok 6 m-cy!!! Pzdr i czekam jakby co ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2005-12-14 o 12:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Przyczajenie
|
witajcie dziewczyny!!
apel do dziewczyn z Bytomia, plastry "evry" można kupić w aptece która jest w hipermarkecie "real" za jedyna 49 zł, byłam i kupiłam. A wyobraźcie sobie że w aptece która mieści się w hipermarkecie w "Tesco" plasterki są po 68 zł (oszaleli). Pozdrawiam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#204 |
Rozeznanie
|
Postanowilam wlaczyc swoj glos w sprawe. Czytam watek z zainteresowaniem od poczatku, bo sama niedawno zaczelam stosowac plastry. Jestem po pierwszym cyklu i zaobserwowalam co nastepuje: ze skutkow ubocznych odczuwalam tylko bol piersi, mialam wrazenie, ze byl silniejszy co 2-gi dzien. Zadnych plamien, depresji, migren. Teraz w czasie tygodnia przerwy i okresu zauwazylam troche wiecej problemow na buzi, ale nie jest to jakas zmiana drastyczna i licze na to, ze po 3-4 cyklach wszystko sie unormuje, organizm sie przyzwyczai do innej dawki hormonow. Co do samego plastra i jego estetyki oraz miejsc przyklejania...poki co przetestowalam dwa plastry na plecach (rewelacja, prawie w ogole sie nie brudzi i nie odkleja) i jeden na posladku (nie sprawdzil sie - jesli masz posladki jedrne jak sportowiec i twarde jak kamien - to jak najbardziej, ale przy moich normalnych, wzglednie jedrnych i lekko obfitych posladkach plaster sie marszczyl, zginal i odklejal). Przy pierwszym plastrze sprawdzalam co chwile czy aby sie nie odkleil, ale kiedy nadszedl dzien zmiany plastra i moj TŻ zaczal go odklejac - myslalam, ze wyrwie mi skore chociaz robil to bardzo delikatnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#205 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny. uzywam plastrów evra od dwóch miesięcy i póki co jestem zadowolona. Odczuwam tylko niekiedy lekki ból piersi, ale poza tym jest jak najbardziej okej. A jesli chodzi o cene plastrów to są przeróżne. Mam szczęście, bo mieszkam w Gorzowie i tu w jednej aptece plastry są dostępne nawet już za niecałe 44 zł. Pozdrawiam bardzo serdecznie, papa
|
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a czy ufacie plastrom calkowicie? Stosujecie dodatkowe zabezpieczenie czy korzystacie z urokow seksu do konca, bez lateksu i innych chemikaliow?(oczywiscie plasterek to tez chemia...) Dla mnie plaster jest o tyle pewniejszy od tabletek, ze niestraszne mu zadne rozstroje zoladkowe i biegunki. Jednak z drugiej strony tabletke polykasz codziennie i wiesz, ze musi zadzialac...a co do plastrow - niekiedy mam dziwne mysli, ze nie wiadomo co tam sie pod nim dzieje i czy wszystko na pewno uwalnia sie w odpowiednich ilosciach
![]() Jak do tego wszystkiego podchodzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Raczkowanie
|
Hmmm.. Ja ufam plastrom, chociaż na samym początku ich stosowania miałam małego stracha, ale teraz wszystko jest ok.No może czasami, kiedy po 5-6 dniach plasterek zaczyna się niesmacznie marszczyć, albo leciuchno się odlepi,wtedy zastanawiam się nad jego skutecznością.Jednak żeby plaster przestał działać musiałby odkleić się całkowicie.A co do dodatkowego zabezpieczenia-nie ma mowy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak na razie widzę tylko jeden minus stosowania plastrów--uporczywe migreny.Może któraś z was tez ma ten problem ??? |
![]() ![]() |
![]() |
#208 |
Rozeznanie
|
Jak na razie widzę tylko jeden minus stosowania plastrów--uporczywe migreny.Może któraś z was tez ma ten problem ???
Mnie migrena przy plastrach na szczescie nie dopada (a tego obawialam sie najbardziej, bo miewam migreny niezaleznie od antykoncepcji). Przy pierwszym cyklu mialam za to powiekszone piersi i prawie "nie-do-dotkniecia" (bolaly!!!), za to przy tym cyklu na przyklad mialam 2-dniowe niewielkie plamienie (a piersi z kolei nie bola ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Zadomowienie
|
ja jak na razie nie narzekam i muszę powiedzieć ,że samo odklejenie plastra nawet nie boli więćjestem ogólnie zadowolona
pzdr ja ufam póki co na razie i nic juz dodatkowo niestosuję , mam nadzieję ,że nie ryzykuje!!pzdr Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2005-12-14 o 12:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#210 |
Przyczajenie
|
![]()
Czesc dzewczyny. Ja ogolnie jeszcze nie mialam do czynienia z antykoncepcją. Choc szykuje sie na to. Takie pytanie mam do Was...czy oprocz stosoania tabletek czy tez plastrow...stosujecie jakas dodatkową ochrone w zbilżeniach..?? Bo o to własnie najbadziej mi chodzi. Zeby stosowac jedno i zeby dzialalo....:/ Co Wy o tym sadzicie lub tez jakie doswiadczenia heh. Prosze o odp:/ Buziaczki i pozdro papaa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:33.