|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: ''Nie zdążyłam być w ciąży'' akcja fundacji mamy i taty - co sądzicie?
Cytat:
---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Cytat:
![]() W ogóle sorry, że tak się przyczepiłam, po prostu naprawdę poczułam się dotknięta tym spotem. |
||
|
|
|
#182 |
|
Zadomowienie
|
[1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_62f97e7 3ceb2a;51715217]Ta kampania jest bardzo stereotypowa, mnie osobiście bardzo uraziła i dotknęła, bo dziecko - zwyczajnie - zawsze chciałam i nadal chcę mieć. Jednak nie spotkałam mężczyzny, który również chciałby i mógłby ze mną mieć dziecko. Co więcej, gdy kiedyś, mając 23 lata, myślałam, że jestem w ciąży, mój ówczesny partner ogłosił, że jeśli nic z tym nie zrobię (nie usunę), to mnie zostawi. A byliśmy razem 3 lata!
Przepraszam za prywatę odbiegającą od tematu, ale piszę o tym, by jeszcze raz zapytać: czy to sprawiedliwe, że reklama pokazuje WYŁĄCZNIE kobietę?[/QUOTE] Ja też nie mam z kim mieć dzieci, ale skoro i tak nic na to nie poradzę (nie będę faceta szukac na siłę) no to się skupie na tych Paryżach, Tokiach i apartamentach Ale gdybym miała wybór na co akurat postawić, to myślę, że wzięcie pod uwagę aspektu biologicznego by nie zaszkodziło - w sumie tu widzę mankament tej kampanii, ciężko mi wyobrazić sobie kogoś wykształconego, kto i tak nie jest już świadomy konsekwencji odkładania ciąży...
|
|
|
|
#183 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja to rozumiem jako pokazywanie kobietom juz troche starszym ile stracily oraz pokazywanie tym mlodszym, ze kariera i praca jest nie wazna, tylko dziecko w ogole nie odebralam tego jako probe nawrocenia kobiet bogatych i niezdecydowanych |
|
|
|
|
#184 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cóż, ja to odebrałam inaczej niż Ty ![]() No i niech będzie, zgodzę się z Wami, że to pomijanie faceta nie wyszło tu najlepiej, choć tak czy siak w macierzyństwie to kobieta odrygwa kluczową rolę i to do niej nalezy ostateczna decyzja. |
|
|
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#186 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Na zasadzie: ok, nie wygrywam w Lotto, ale przecież mam DZIECKO! a to jest najważniejsze i tylko to daje prawdziwe szczęście, amen. |
|
|
|
|
#187 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zreszta - ja jestem przeciwna wszelkim kampaniom zwiazanym z macica kobiety\zyciem seksualnym\potomstwem itd. To prywatne sprawy i nikogo nie powinno kto z kim, dlaczego,w jakiej pozycji i ile ma dzieci. |
|
|
|
|
#188 |
|
Konto usunięte
|
Przypomniały mi się nasze nauki przedslubne z jakąś katechetka, która mówiła o bezdzietnych z wyboru parach. Rozumiem, że takie są w nie w smak kościołowi, ale z jaką ona nienawiścią o nich mówiła... Nie wiem, jaki związek ma ta fundacja z kk, ale jakoś tak mocno mi się to nasunelo.
|
|
|
|
#189 |
|
Ante Pante
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;51716024]Przypomniały mi się nasze nauki przedslubne z jakąś katechetka, która mówiła o bezdzietnych z wyboru parach. Rozumiem, że takie są w nie w smak kościołowi, ale z jaką ona nienawiścią o nich mówiła... Nie wiem, jaki związek ma ta fundacja z kk, ale jakoś tak mocno mi się to nasunelo.[/QUOTE]
według kk małżeństwo zawiera się po to, żeby mieć dzieci
|
#190 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#191 |
|
Zakorzenienie
|
Ta kampania to jawna hipokryzja, poza tym ktos tu komus zaglada pod spodnice, a to zawsze budzi niesmak.
Autor plakatu jest skrajnie naiwny ze to tak latwo miec dzieci. Takie bajeczki to mozna dzieciom w przedszkolu. |
|
|
|
#192 |
|
Rozeznanie
|
(...)istotą kobiecości nie jest kariera, wizyta w Tokio czy studia podyplomowe, ale... macierzyństwo. Istotą męskości też zresztą nie jest ani kariera, ani podróżowanie, ani sport czy cokolwiek innego, ale ojcostwo. Szczęśliwy mężczyzna to ten, którego małżonka jest jak płodny szczep winny, a szczęśliwa kobieta to ta, która nie obawia się swojej płodności, bo ufa swojemu mężowi.
Cytat z fanpejdza niejakiego katolickiego publicysty o inicjalach T.T., odnosnie kampanii. Ciezko skomentowac
|
|
|
|
#193 |
|
Konto usunięte
|
Ten to zawsze z jakimś kwiatem wyskoczy, w sumie nic mnie w tej wypowiedzi nie dziwi. Przecież nawet papieża w tym temacie krytykował.
|
|
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a w sumie czytajac bylam pewna, ze koncowka bedzie brzmiala Szczęśliwy mężczyzna to ten, którego małżonka jest jak płodny szczep winny a szczesliwa kobieta to ta, ktorej maz ma plodny szczep winny
|
|
#195 |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Szczerze mówiąc to nie znam ani jednej kobiety, która wyjeżdżałaby sobie do Tokio ot tak na wakacje. A mam sporo naprawdę bogatych koleżanek. Okej - jakieś wakacje w Hiszpanii, przyzwoity samochód, jakaś własna kawalerka - ale wycieczki do Tokio i apartament? Gdzie oni znaleźli takie karierowiczki? Poza tym zgadzam się z większością, że problemem jest zupełnie coś innego, czyli brak pracy, brak perspektyw, brak partnerstwa w związkach. Na palcach jednej ręki jestem w stanie policzyć kolegów, którzy faktycznie marzą o roli ojca. Większość z nich chce imprezować i randkować do 40
Edytowane przez Nuova Czas edycji: 2015-06-11 o 23:48 |
|
|
|
#196 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#197 |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;51716528]A ja znam taką osobę, która jeździ na takie właśnie urlopy i sporo się już w życiu dorobiła. Tyle, że to facet. I też nie ma dzieci, a to dlatego, że po prostu mu jakoś nie wyszło, związki się posypały. A jest bardzo fajnym gościem. I przypuszczam, że takie osoby taka kampania (jeśli akurat je obejdzie) może ranić.[/QUOTE]
Nie no, ja nie przeczę, że takie osoby istnieją, ale to jest pewnie jakieś 2%, jeśli nie mniej. Zastanawia mnie sens robienia kampanii celowanej w taką garstkę ludzi, kiedy istnieje inny, ogromny problem i nie mam na myśli homopropagandy
|
|
|
|
#198 |
|
Konto usunięte
|
Wiem, wiem, tylko zwracam uwagę, że tutaj problemem nie było to, że on w czasie swoich podróży do Tokio zapomniał o robieniu dzieci, tylko coś znacznie głębszego.
|
|
|
|
#199 |
|
Konto usunięte
|
To w ogóle mnie nie przekonuje. Wzieli do spotu młodą babkę (widocznie schorowaną skoro JUŻ nie może mieć dzieci, ale co zrobić, jak człowiek chorowity ? To akurat nie zależy od wieku, no pecha ma kobiecina), która stoi i narzeka na swój los. Gdyby takich podsumowań dokonywała pani w wieku 60+, to by to było odrobinę bardziej merytoryczne. A tak, to bzdura jak szlag.
Pomijam kwestię braku mężczyzny w tym wszystkim, traktowania kobiety jak 'gnijące jajo' jak tu ktoś wspomniał i w ogóle to, że problem jest z dupy. To jeszcze nawet nie pomyśleli żeby ta bohaterka była chociaż stara, żeby bardziej chwytało za serce. Ale pewnie starość jest mało estetyczna dla tych wrażliwców, to nie chcieli straszyć siwą głową |
|
|
|
#200 |
|
Konto usunięte
|
Przesłanie tej kampanii jest urocze albo jesteś wyksztalcona albo masz dzieci... Prawicowcy geberalnie zawsze obrazaja, ale tym razem przesadzili-udało im sie dowalić wszystkim kobietom. Proponuję poczytać jakie organizacje za ta kampania się kryją
|
|
|
|
#201 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
A rozwalają mnie komentarze samych kobiet na stronce. To znaczy takich, które same w wieku lat nastu zostały matkami. Ach, jakież one były samodzielne i czego dokonały! A co druga na zasiłku. Nie chcę atakować matek, ale jeśli dla kogoś posiadanie dziecka jest szczytem i miarą życiowych ambicji to naprawdę współczuję. Jak zawsze powtarzała mi moja matka, gdy weszłam w wiek "randkowy": "Nie sztuką jest zajść w ciążę. Tylko co dalej?". Ten spot drażni mnie też z innego powodu. Najłatwiej jest piętnować. Trudniej stworzyć politykę prorodzinną z prawdziwego zdarzenia (to, co teraz mamy jest fikcją), która faktycznie mogłaby sklonić kobiety do większej dzietności. Czy śmieciowe umowy za najniższą krajową, bezrobocie i brak dostatecznej ilości żłobków/przedszkoli dzietności sprzyja?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Owszem, dla mnie bycie matka i dobre wychowanie dwojga (bo tyle urodzilam) ludzi jest szczytem i miara zyciowych ambicji. Zadne osiagniecia nie daly mi takiej satysfakcji jak uczenie moich dzieci jak byc dobrym, uczciwym czlowiekiem, patrzenie jak sie takimi staja, jak rosna i ze mna poznaja swiat. Niestety to tez mozna zapisac na minus tej kampanii: poglebia niechec do rodzicow a szczegolnie do matek. Niechec a takze niezrozumienie tego, ze bycie rodzicem naprawde daje najwieksza satysfakcje, nieporownywalna z sukcesami zawodowymi czy ekscytujacymi wyjazdami. Jednak sa, czy te sukcesy czy wyjazdy rzeczami dosc pozadanymi w zyciu i najlepiej, jesli mozna, jakos sie w zyciu realizowac na roznych polach.
|
|
#203 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
To nie jest pytanie osobiste - może i zrobiłaś karierę i świat zwiedziłaś, skąd ja mam wiedzieć. Ale jak ktoś napisał - moze 2% kobiet to zrobiło i zwiedziło. Nie ma siły, na pewno nie wszystkie laski wypowiadające sie na fanpejdżu sie załapały. Więc niech nie piszą, że kariera to nic przy dzieciach. Bo zwyczajnie nie mają żadnego pojęcia o świecie i karierze. Nie uważam, żeby macierzyństwo dla wszystkich kobiet było ważniejsze niż ekscytujące życie. Wszyscy chyba widzieli odpowiedź na kampanię z mamą Madzi. |
|
|
|
|
#204 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ostatnio głośno było o 19 letniej mamie. Pierwsze dziecko poroniła mając 13 lat.Drugie zabiła mając lat 17 uniknęła odpowiedzialności bo podczas sprawy urodziła kolejne 3 dziecko.Niestety po roku zostało jej zabrane.Narkotyki, alkohol itd.Teraz jest w ciąży z 4. Chciałbym dodać, że 7% mam z 2013 roku to mamy pomiędzy 12-15 rokiem życia.Mówimy tu o urodzonych dzieciach.Nie tych ,które zostały wyrzucone na śmietnik, poronione lub wcześniej usunięte. Można powiedzieć, że za jakiś czas duża ilość Polaków to będą osoby wywodzące się z rodzin patologicznych. ---------- Dopisano o 07:18 ---------- Poprzedni post napisano o 07:16 ---------- Są przeciwni edukacji seksualnej a to jest palący problem |
|
|
|
|
#205 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie stwierdzilam tez, ze kariera to przy dzieciach nic, napisalam, ze wieksza satysfakcje daje dobre wychowanie dzieci. Napisalam tez, ze takze cos poza macierzynstwem jest pozadane w zyciu. Nie chce tez zaczynac niesmiertelnej dyskusji na temat macierzystwo to syf czy swietosc, bo watek dotyczy innej sprawy, choc posrednio o nia zahacza, a poza tym uwazam, ze macierzynstwo to ani to ani to ![]() Odpowiedzialam na post Mijanou i to tyle. Co do ostatniego akapitu nie mowimy tu chyba o patologii? Przypominam, ze komentowalam zdanie Cytat:
|
|
#206 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A ja uważam, że to jest nieporównywalne. Nie w sensie, że któreś jest lepsze czy gorsze. Po prostu radość z posiadania dziecka to jest zupełnie inny rodzaj radości niż np. ta ze zdanego egzaminu czy wycieczki. Tak samo, jak nie da się porównać miłości do dziecka np. z miłością do partnera/rodzica, nie da się porównać satysfakcji z obserwacji dziecka i dobrze zrobionego projektu. To są po prostu różne pola życiowe, które mogą współgrać, ale nie stawiałabym ich na szali w żadnym wypadku. |
|
|
|
|
#207 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#208 |
|
ctrl alt delete
|
Ja sie akurat z Mijanou zgadzam.
Jezeli ktoś ma dzieci ORAZ jakieś inne ambicje i osiągnięcia, i z perspektywy oceni, że dzieci były jednak najlepsze - to OK. Ale jak ktoś ma dziecko i na tym jego aspiracje sie kończą - no bo w końcu ma dziecko, reszta sie nie liczy - to razem z Mijanou współczuję. A to właśnie ten ostatni typ Matek Polek masowo poparl kampanię. |
|
|
|
#209 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#210 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:26.

Ale gdybym miała wybór na co akurat postawić, to myślę, że wzięcie pod uwagę aspektu biologicznego by nie zaszkodziło - w sumie tu widzę mankament tej kampanii, ciężko mi wyobrazić sobie kogoś wykształconego, kto i tak nie jest już świadomy konsekwencji odkładania ciąży...