antykoncepcja hormonalna-po jakim czasie bezpieczny seks? - zbiorczy - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-08, 14:08   #181
DarkLilly
Raczkowanie

Dot.: antykoncepcja hormonalna-po jakim czasie bezpieczny seks? - zbiorczy

U mnie tez nie jest wprost napisane,że od 1 tabletki ale to idzie wywnioskować.Tam jest napisane co w rodzaju "tabletkę zażywa się w 1 dzień krwawienia.Gdy zażyje się miedzy 2-5 dniem to przez nastepne siedem dni trzeba zastosować dopdatkowe zabezpieczenie."
Ja tak to zrozumiałam,że jesli weźmie się w pierwszy dzień krwawienia to jest sie juz zabezpieczonym,a gdy pomiedzy 2,a 5 dniem to przez nastepny tydzień trzeba uzywac jeszcze prezerwatyw.
czy ja cos źle rozumiem?
DarkLilly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-08, 15:11   #182
owieczkaa
Zakorzenienie

Dobrze rozumiesz, jestes bezpieczna od 1 tabletki, mimo ze w moich tabletkach tez nie jest to napisane wprost.
Stary 2008-07-09, 12:18   #183
DarkLilly
Raczkowanie

A ja mam jeszcze takie małe pytanie.Czy 10-15min w przypadku zażywania pigułki robi dużą różnicę? Np.raz wzięłam o 20,drugiego dnia o 19:50,potem znowu 20,raz mi się zdarzyło o 19:45.Czy to ma jakiś wpływ na skkuteczność pigułek?
Stary 2008-07-09, 12:26   #184
owieczkaa
Zakorzenienie

Ulotka ulotka ulotka!!!!!!!!

dopiero 12h robi różnice w skuteczności. jeżeli przekroczysz 12h spóźnienia patrz ulotka, jest tam opisane postępowanie w zależności od tego,która to była tabletka.
Stary 2008-07-12, 20:11   #185
DarkLilly
Raczkowanie

Jednak się odważyłam. Na seks bez prezerwatywy to było po 8 tabletce. No a teraz się strasznie stresuję,że mogłam zajść w trakcie się tak zestresowałam,że skończyliśmy nim wogóle doszło do wytrysku.
Ale chyba wpadka jest niemozliwa w takim razie,prawda?
Stary 2008-07-13, 21:22   #186
owieczkaa
Zakorzenienie

Dziewczyno, nie było wytrysku i bierzesz tabletki - nie masz nawet w sobie jajeczka, które możnaby zapłodnić.
Stary 2008-07-15, 22:39   #187
DarkLilly
Raczkowanie

Ale ja znalazłam pewną informację na stronie organizacji,która oferuje leki na legalną oborcję :/

"Wkładka domaciczna może zostać założona przez lekarza, jak tylko ustąpi krwawienie i test ciążowy jest negatywny lub po badaniu ultrasonograficznym. Wtedy można też rozpocząć przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych. Przez pierwszy miesiąc należy stosować prezerwatywy."

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-16, 08:24   #188
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez DarkLilly Pokaż wiadomość
Ale ja znalazłam pewną informację na stronie organizacji,która oferuje leki na legalną oborcję :/

"Wkładka domaciczna może zostać założona przez lekarza, jak tylko ustąpi krwawienie i test ciążowy jest negatywny lub po badaniu ultrasonograficznym. Wtedy można też rozpocząć przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych. Przez pierwszy miesiąc należy stosować prezerwatywy."
dziewczyno wyluzuj... skoro w ulotce pisza ze od pierwszej to znaczy że tak jest i koniec, kropka.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 21:13   #189
19claudia91
Rozeznanie

Antykoncepcja!

jestem z moim chłopakiem ponad rok, chcemy zabezpieczać się podwójnie On z prezerwatywa i Ja chce iść do ginekologa zeby mi przepisał Tabletki antykoncepcyjne. I w tym tkwi sęk chciałabym się zapytać czy po 1 tabletce zaczyna już antykoncepcja działać? czy po jakimś czasie zażywania? Zawsze mnie to zastanawiało... Czy wy też bierzecie i czy jest możliwość zajscia w ciaze gdybyśmy kochali sie bez prezewatywy? i ostatnie pytanie, czy w dzień dostania okresu same sobie wyznaczacie godzine zażywania tabletki? oczywiscie podkreslajac to ze bierzecie codziennie o tej samej godzinie!
Czy po tabletkach przytyłyście i czy to widac i czy powiekszył wam sie biust?

Prosze o odpowiedzi. Z góry dziekuje wizażanki
19claudia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 21:17   #190
Suuuzi
Rozeznanie

Dot.: Antykoncepcja!

Antykoncepcja działa od pierwszej, prawidlowo przyjętej tabletki. Jest to najskuteczniejsza forma antykoncepcji, i istnieje minimalne ryzyko zajścia w ciążę, najczęściej spowodowane winą osoby, która je przyjmuje (typu wymioty, biegunka, opóźnienie w braniu tabletek, pominięcie). Sama w pierwszym dniu wzięcia tabletki wyznaczasz sobie stałą godzinę jej brania. Nie przytyłam po tabletkach, biust mi się trochę powiększył.

Pozdrawiam =*
Suuuzi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 21:23   #191
kiiiciiia
Zakorzenienie

wiesz skoro decydujesz sie na tabletki to prezerwatywa nie jest konieczna wtedy wg mnie nie potrzebnie trujesz sie hormonami ja po tabletkach nie przytylam i piersi tez mi troche urosly

kiiiciiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-16, 21:30   #192
19claudia91
Rozeznanie

Jednak nie jestem przekonana do samych tabletek, Niby przeciwko ciąży zapobiegaja ale jakoś boje sie bez tej prezerwatywy no kiiiciiia masz racje ze w sumie jesli to antykoncepcja to nie potrzebna prezerwatywa bo to by było bez sensu uywając dwuch zabezpieczeń. Jesli to jest srodek antykoncepcyjny.
Stary 2008-07-16, 21:31   #193
chilligirl
Rozeznanie

Było już mase takich wątków....wystarczy poszukać... Suuuzi urosly piersi ale nie przytyla...ja przytylam, mam cellulit, rozwalony zołądek, trochę większe piersi..co druga osoba tyje i ma wszystkie skutki uboczne i co druga czuje się wyśmienicie po tabletkach...zalezy od organizmu...tabletki biore już 3 lata i przechodziłam przez Cilest, Rigevidon, Diane35, Logest i Triquillar...(od przyszlego m-ca jade z plastrami) i po każdych jednych czuje się zle takie są skutki jak sie nie robi badan przez zazyciem, wiec Ty sie o nie pros lekarza a u nikniesz tego co ja...jesli chodzi o skuteczność to możesz być pewna ze nie zajdziesz jesli bedziesz brala zgodnie z zasadami...ja tez na poczatku bylam przewrazliwiona i też kochalismy się z dobry rok z prezerwatywą..ale teraz twierdze ze był to zakup zbędny bo tabletki daja naprawde ogromne zabezpieczenie...

"Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever"
chilligirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 21:33   #194
paula78
Zakorzenienie

wyszukiwarka !!!!

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 21:41   #195
kiiiciiia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chilligirl Pokaż wiadomość
Było już mase takich wątków....wystarczy poszukać... Suuuzi urosly piersi ale nie przytyla...ja przytylam, mam cellulit, rozwalony zołądek, trochę większe piersi..co druga osoba tyje i ma wszystkie skutki uboczne i co druga czuje się wyśmienicie po tabletkach...zalezy od organizmu...tabletki biore już 3 lata i przechodziłam przez Cilest, Rigevidon, Diane35, Logest i Triquillar...(od przyszlego m-ca jade z plastrami) i po każdych jednych czuje się zle takie są skutki jak sie nie robi badan przez zazyciem, wiec Ty sie o nie pros lekarza a u nikniesz tego co ja...jesli chodzi o skuteczność to możesz być pewna ze nie zajdziesz jesli bedziesz brala zgodnie z zasadami...ja tez na poczatku bylam przewrazliwiona i też kochalismy się z dobry rok z prezerwatywą..ale teraz twierdze ze był to zakup zbędny bo tabletki daja naprawde ogromne zabezpieczenie...
o wlasnie celulit mi sie tez zrobil.Ja nie mialam zadnych badan ale lekarz trafil za pierwszym razem

Cytat:
Napisane przez 19claudia91 Pokaż wiadomość
Jednak nie jestem przekonana do samych tabletek, Niby przeciwko ciąży zapobiegaja ale jakoś boje sie bez tej prezerwatywy no kiiiciiia masz racje ze w sumie jesli to antykoncepcja to nie potrzebna prezerwatywa bo to by było bez sensu uywając dwuch zabezpieczeń. Jesli to jest srodek antykoncepcyjny.
Wiem tez sie na początku bałam i było to i to..ale gumka naprawde rpzeszkadza i jesli bedziesz brac regularnie tabletki zgodnie z zaleceniem ,to beda zbedne... a mysle ze wam obydwojgu bedzie przyjemniej bez

kiiiciiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-16, 21:41   #196
Suuuzi
Rozeznanie

Cytat:
Dokładnie, każdy organizm inaczej reaguje, a nie przewidzimy co stanie się u Ciebie...Chilligirl ma rację w tym absolutną. I tak samo z badaniami przed dobraniem tabletek- dźgaj o to lekarza! Ja badań nie miałam robionych, ale tabletki dobrała idealnie...Może to akurat specjalne dla młodych dziewczyn, a może to cholerny traf
Pozdrawiam!
Suuuzi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 21:46   #197
chilligirl
Rozeznanie

raczej cholerny traf moj ginekolog strzelał i strzelał i trafić nie mogł..zmieniłam lekarza i tez na slepo dobrac nie moga..albo to po prostu ja nie moge ich brac, bo ani jedno ani troj fazowe mi nie pasują...genialnie czulam sie po logescie ale w ciagu m-ca przytylam 5 kg teraz zobaczymy jak będzie z plastrami...po 2 opakowaniach i 2 tygodniach wymiotowania mam po prostu dosc przyjmowania tabletek...więc moja droga najpierw rozważ czy na pewno chcesz brac (ja musze bo mam torbiel) a jesli jestes pewna na 100% ze chcesz to nie pozwól zrobić z siebie królika doświadczlnego jak ja..

"Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever"
chilligirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 23:03   #198
19claudia91
Rozeznanie

Dziewczyny dziekuje wam bardzo za odpowiedzi .Skusze sie na te badania . a co do wątków tak wiem były ale postanowiłam założyć swój ponieważ trudno jest doprosić się w środku wątku o odpowiedz ;P znam z doświadczenia :P
Stary 2008-07-17, 14:20   #199
DarkLilly
Raczkowanie

nie wiem gdzie o to zapytać. 3 sierpnia ide na 5 dni do szpitala,a za 7 dni kończy mi sie opakowanie tabletek. I wiem,ze powinnam zrobic wtedy 7-dniowa przerwe. Ale chciałabym sie dowiedziec czy moge dla wygody opuscic teraz ta 7 dniowa przerwe i zrobic ja 2 tygodnie pozniej gdy bede w szpitalu? bardzo by mi na tym zalezało.

Edytowane przez DarkLilly
Czas edycji: 2008-07-17 o 22:17 Powód: zalew forum identyczną treścią
Stary 2008-07-17, 16:00   #200
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19claudia91 Pokaż wiadomość
Dziewczyny dziekuje wam bardzo za odpowiedzi .Skusze sie na te badania . a co do wątków tak wiem były ale postanowiłam założyć swój ponieważ trudno jest doprosić się w środku wątku o odpowiedz ;P znam z doświadczenia :P
Jak w srodku watku? Nie rozumiem. Przeciez jak napiszesz posta to watek automatycznie wedruje do gory strony, wiec trudno go nie zauwazyc. Poza tym po to sa watki zbiorczy, by ulatwic wyszkukanie ew. odpowiedzi i by nie bylo balaganu na wizazu.

Nastepnym razem jednak kontynuuj juz istniejace watki. To nie tylko prosba, ale i zalecenie.

Lacze!

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 19:37   #201
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
raczej cholerny traf moj ginekolog strzelał i strzelał i trafić nie mogł..zmieniłam lekarza i tez na slepo dobrac nie moga..albo to po prostu ja nie moge ich brac, bo ani jedno ani troj fazowe mi nie pasują...genialnie czulam sie po logescie ale w ciagu m-ca przytylam 5 kg teraz zobaczymy jak będzie z plastrami...po 2 opakowaniach i 2 tygodniach wymiotowania mam po prostu dosc przyjmowania tabletek...więc moja droga najpierw rozważ czy na pewno chcesz brac (ja musze bo mam torbiel) a jesli jestes pewna na 100% ze chcesz to nie pozwól zrobić z siebie królika doświadczlnego jak ja..
Tycia nie ma sie co bać, jezeli człowiek sie przeciwstawi większemu apetytowi.
Stary 2008-09-03, 14:49   #202
Suoncoo
Przyczajenie

Po jakimi czasie moge... ?

Witam wszystkich serdecznie.
Mam takie pytanie odnośnie plastrów Evra.
Dziś przykleiłam mój 1 plaster i nie wiem po jakim czasie mogę zacząć współżyć.
Może wy wiecie? Pozdrawiam
Suoncoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 14:50   #203
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Po jakimi czasie moge... ?

Cytat:
Napisane przez Suoncoo Pokaż wiadomość
Witam wszystkich serdecznie.
Mam takie pytanie odnośnie plastrów Evra.
Dziś przykleiłam mój 1 plaster i nie wiem po jakim czasie mogę zacząć współżyć.
Może wy wiecie? Pozdrawiam
ja myślę, że ulotka to wie i wyszukiwarka też

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-19, 11:03   #204
wioletazielona
Przyczajenie

Question Dot.: antykoncepcja hormonalna-po jakim czasie bezpieczny seks? - zbiorczy

Mam pytanie zaczelam brac femoden od 3 dni w opakowaniu nie mialam ulotki po jakim czasie mozna bezpiecznie wspolzyc ???
wioletazielona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-19, 17:53   #205
alexandrieva
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wioletazielona Pokaż wiadomość
Mam pytanie zaczelam brac femoden od 3 dni w opakowaniu nie mialam ulotki po jakim czasie mozna bezpiecznie wspolzyc ???

Każde tabletki antykoncepsyjne działają od pierwszej zażytej pigułki dla pewności ja stosowałam je nieco dłużej (brałam Cilest)
na początku tak jak dziewcyzny pisały ja też miałam wahania, i nie ufałam ani samaym tabletkom ani samym prezerwatywom...dlatego zabiezpieczaliśmy się i tym i tym, miałam wtedy spokojną głowe ale jasne, zdażało się i bez gumki panikowałam nieraz później i wkręcałam sobie że wpadliśmy hehe ale tylko bez sensu się zamartwiałam ;D wszystko jest dobrze ^^ teraz nie biore tabletek, same gumki ;]
alexandrieva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-19, 19:22   #206
04ania06
Przyczajenie

Dot.: antykoncepcja hormonalna-po jakim czasie bezpieczny seks?

Ja od następnego cyklu zaczynam moje ierwsze tabletki. Tez mam troche obawy, co do ich natychmiastowej skutecznosci, ale troche mnie uspokoiłyscie swoimi postami Mam nadzieje ze wszystko bedzie w porządku
04ania06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-20, 08:44   #207
wioletazielona
Przyczajenie

Exclamation Dot.: antykoncepcja hormonalna-po jakim czasie bezpieczny seks? - zbiorczy

ja z mezem stosowalismy gumki i dzieki gumkom mam teraz corke 2 miesieczna i ja im nie ufam dlatego zaczlem brac femoden mam nadzieje ze tabletki sa bardziej skuteczne bo prezerwatywa przy ostrym seksie zawsze moze sie niestety zesunac

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-20, 17:20   #208
alexandrieva
Raczkowanie

Cytat:
ja z mezem stosowalismy gumki i dzieki gumkom mam teraz corke 2 miesieczna i ja im nie ufam dlatego zaczlem brac femoden mam nadzieje ze tabletki sa bardziej skuteczne bo prezerwatywa przy ostrym seksie zawsze moze sie niestety zesunac
ale dobrze że po ślubie
no to fakt z tą prezerwatywą bywa różnie...dlatego teraz mega uważam z chłopakiem żeby nic się nie stało
alexandrieva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-21, 19:45   #209
wioletazielona
Przyczajenie

tabletki anty. dzialaja po 7 dniach jesli zaczelo sie brac w 1 dniu okresu jesli nie to dopiero po 14 dniach. One dzielaja wtedy gdy w organizmie jest odpowiednia stezenie hormonu
Stary 2008-12-21, 19:55   #210
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
tabletki anty. dzialaja po 7 dniach jesli zaczelo sie brac w 1 dniu okresu jesli nie to dopiero po 14 dniach. One dzielaja wtedy gdy w organizmie jest odpowiednia stezenie hormonu
ja tam wierzę temu, co jest w ulotce...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości