|
|
#181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VII
Cytat:
No widzisz a moja corka pierwsze slowo powiedziala w dniu skonczenia 1,5roku, wiec staralismy sie ja motywowac na wszelkie mozliwe sposoby. Chociaz nie wiem, jak postepowalabym z dzieckiem jednojezycznym, ale z drugiej strony wyrazy dzwiekonasladowcze tez poznac musi, wiec dlaczego nie na poczatek. Od tego czasu minelo 10mscy, buzia jej sie nie zamyka. Czas pokaze jak bedzie przy drugim dziecku |
|
|
|
|
#182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja po prostu nie znałam tego z mojej rodziny, żeby tak mówić. Oczywiście przy zabawie jak jeździłam samochodem to udawałam odpowiednie dźwięki itp, ale nie mówiłam, że samochód robi brum brum czy coś, bo po prostu tego nie znałam. Zobaczyłam to dopiero u dzieci spoza rodziny, ale mnie osobiście to trochę drażni. I nie chcę, by ktoś mówił moim dzieciom, że pojedziemy brum brumem, albo że ktoś ma cacy na koszulce albo jeszcze gorzej żeby się pieścił, jak to już któraś dziewczyna tu zaprezentowała Ale to chyba nic złego? Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
|
|
#183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To chyba wrecz dobrze ;-) i tez nie mowilam, ze pojedziemy brum brumem, ale ze np. zobacz, przejechal samochod i slychac bylo jak robi brum brum. Na pewno duzo zalezy od dziecka, u nas dodatkowo dwujezyczna sytuacja, ktora sporo utrudniala a sprzymierzencow nie mialam |
|
|
|
|
#184 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tym szłem to mnie zabiłaś;p ale juz widziałam sprostowanie. Cytat:
Mnie akurat razi nagminne olewanie istnienia formy zemleć. Mój dziadek nigdy nie chciał żeby mu zmielic kawę albo mówienie trzydzisci zamiast trzydzieści...Ale mało jest purystów językowych, którzy tak mówią. U mnie akurat cała rodzina jest przewrazliwiona na tym punkcie. Stąd ja też jestem orto/grammar nazi, lubię kolekcjonować zasady, tak hobbystycznie. Normalnie się nie czepiam błędów, ale jak już zaczęliśmy dyskusję... Chociaż biję się w pierś, że jak piszę z tel.,tak jak teraz to czasem olewam polskie znaki, bo nie chce mi się poprawiać ![]() Cytat:
A forma lód w odniesieniu do deseru też poprawna ![]() Cytat:
Dobrze, że napisałaś, bo ja stosowałam. .. idzie w odstawkę, a szkoda, bo działa ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ---------- Odebrałam wyniki glukozy i coś czuję, ze będę musiała poprawiać. Wyszło mi: na czczo/po 1h/po 2h 4.32/4.94/2.46 [mmol/l] niektóre z Was pewno mają wynik w [mg/dl], to podaję po przeliczeniu: 78/89/44 [mg/dl] Cukier mi nie skacze, ale po 2h mam za duży spadek. Czytałam, ze to może być objaw hipoglikemii reaktywnej, ale zobaczę co powie lekarz. Podobno czasem taka się objawia w ciąży, a potem wszystko wraca do normy. Poza tym nie mam takich objawów, jak osłabienie po tym czasie. Trochę się jednak martwię, bo zjadam cukier maluchowi:/ Ponoć może to prowadzić do niższej masy urodzeniowej. Chyba, ze to mój syn wszystko spalił, bo po badaniu się cały czas ruszał ![]() Czarownica_tea, a Ty miałaś po prostu za wysoki cukier, czy też jakiś nietypowy wynik? |
|||||
|
|
|
#185 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jestem w temacie bo wczoraj zamowilam to moja lista z gemini ale jest kilka rzeczy nie dla noworodka a dla mnie do domu 1BOBINI 2w1, szampon i płyn do kąpieli, Mandarynkowe figle, 400ml OILATUM Baby Łagodna Ochrona, balsam do ciała, od urodzenia, 200ml BABY ONO zestaw pilniczek, nożyczki, cążki ZIAJKA, oliwka pielęgnacyjna dla dzieci i niemowląt, od urodzenia, 270ml BABY ONO, laktator ręczny Podkłady higieniczne, BELLA MAMMA, 10 sztuk Podkłady higieniczne, SENI SOFT, 60cmx60cm, 5 sztuk CANPOL gruszka do nosa Linomag 0,2g/1g, maść, od urodzenia, 30g Olimp, Vita-min Plus Mama, 30 kapsułek HIPP, Herbatka z kopru włoskiego BIO, od 1 tygodnia, 20 saszetek ZIAJKA, krem ochronny dla dzieci i niemowląt, SPF6, 50ml Zioła fix Rumianek, 30 saszetek Zioła fix Koper Włoski, ApteoNatura, 30 saszetek Woda utleniona 3% 100g OCTENISEPT, Płyn, 50ml Calcium C Polfa, smak jeżyny, 16 tabletek musujących OKAZJA Gaza Matocomp JAŁOWA 17 nitkowa 1/4m2 To lista z gemini a takie rzeczy mam już w domu Emolium 400 ml płyn do kąpieli patyczki do uszu CANPOL smoczki majtki poporodowe 5 sztuk CANPOL wkładki laktacyjne 60 sztuk CANPOL alantan altek plus zasypka płatki kosmetyczne Szczotka do włosów z miękkim włosiem Edytowane przez loudres Czas edycji: 2015-06-25 o 09:04 |
|
|
|
|
#186 |
|
Zakorzenienie
|
Melawen- dużo za wysoki. Ja przy cukrze 44 lezałabym nieprzytomna. Warto taki niski wynik omówić z lekarzem bo i hiper i hipoglikemia nie sa dobre dla Malucha. Kciuki.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
#187 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poszłam spać i teraz mam 5 stron do nadrobienia a nie mam za bardzo czasu, bo zaraz muszę lecieć, do położnej i zrobić napad na sklep z farbami, no i zabrać się do pracy bo dostałam jedno zlecenie z realizacją do poniedziałku Cytat:
a tens koleżanki, które używały podczas porodu, mówią, że nie likwidowało bólu, ale czuły ulgę, albo to coś odciągało uwagę od bólu Cytat:
![]() a pierwsza strona bardzo ładna mykam resztę nadrobię jak wrócę miłego dnia
|
|||
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#188 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mój mąż zabrał mi wczoraj tel i kazał przestać czytać itp. Mocno przytulił i powiedział ze kocha mnie taka jaka jest. Dla niego najważniejsze jest teraz abym była zdrowa i maluch tam samo. Po tych słowach jakoś mi lżej ale i tak ryczałam. Ja robie zakupy w aplikacji mobilnej i jak nie chcesz wpisywać karty to za każdym razem przekieruja Cię na PayU. Rzeczy które wybrałaś np w przeglądarce nie będą widoczne w aplikacji mobilnej. Ale jak kupisz je przez przeglądarkę i zalogujesz później aby je opłacić przez telefon to też się da. Tylko spróbuj kupić najpierw kilka rzeczy u jednego sprzedawcy i zapłacić i z drugim tak samo. Aaa i jeszcze jedno kody nie działają jak jest pobraniem trzeba wszystko z góry zapłacić. ![]() Cytat:
A jak już masz to niestety wyjdą tak jak u mnie :/
|
|
#189 |
|
Zadomowienie
|
Ja pierdziele nowy wątek! Zostawić Was na jedno popołudnie..
Kiedy ja to nadrobię? Wczoraj ponarzekałam na teściową, a wieczorem była taka awantura, że prawie talerze latały.. Ja nie wytrzymałam, ona nie wytrzymała i powiedziałyśmy sobie jak jest. Niestety jesteśmy zupełnie inne, mamy inne poglądy, gusta i podejście do życia. Skończyło się na tym, że "jeszcze dwa lata musimy ze sobą wytrzymać" - optymistycznie, nie? Pół nocy nie spałam. Dziś rozmawiam z Tż'tem ile musimy mieć pieniędzy, żeby dało się wprowadzić na górę - jeden pokój, łazienka, kuchnia to może być najtańsza z castoramy. Nie wiem jak tu wytrzymam, jeszcze z maleństwem.. Nadrobię Was później!
|
#190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj tak, z roztepami nigdy nie wiadomo. Ja sie cieszylam, ze nie mam zadnego, do czasu az tuz przed porodem brzuch sie gwaltownie opuscil, czerwone kreski zobaczylam w piatek czy sobote a w poniedzialek juz corka byla ze mna. bianeczka Ty chyba pytalas o przezroczyste i jasne kreski; u mnie sa i to pozostalosci po pierwszej ciazy. Teraz uzywam olejku jojoba i czy zapobiegnie rozstepom to nie wiem, ale ma jedna przewage nad palmersemz pierwszej ciazy: nic a nic skora nie swedzi |
|
|
|
|
#191 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#192 |
|
Wtajemniczenie
|
melawen
Tak, napisałam w następnych postach o co mi chodzi . Taki ten nasz język ciekawy i skomplikowany. Z tym lodem po prostu mi to nie pasuje... a jest jak jest. Rozbraja mnie i śmieszy zawsze odmiana czasownika mleć . Dobrze, że zwróciłaś mi uwagę. Czasem też błędy popełniam mimo, że skończyłam takie a nie inne studia. Cóż tam nie ma nacisku na to w jaki sposób piszesz/mówisz. Pamiętam egzamin na II roku. Dziewczyna powiedziała zdanie: "Krowa zwierzę któro". Cóż, ze wsi pochodziła i miała takie swoje inne wyrazy, że tak powiem. Inna z kolei mówi na psy: oni zamiast one. Fenomenem był dla mnie facet, który uczył mnie na florystyce materiału roślinnego. Magister inżynier mówiący: te okno, te dziecko. Zdarza mi się, że olewam to w jaki sposób piszę... przyznaję się. Dlaczego? Już tyle razy poloniści z tytułami profesora nie potrafili poprawnie przeczytać mojego panieńskiego nazwiska a trudne nie było...Kissmisiaa Oj nie przesadzaj! Tak nie jest, to nam tak się wydaje jak na siebie patrzymy. ![]() TusiaeM Super odpowiedź tż haha. Mnie raz dziecko bardzo kopało tż przerażony bo tak latał brzuch i pyta mnie z przerażeniem w oczach: "Ale nie będziesz dzisiaj rodzić prawda?" misiskuku Rozumiem, że masz wspólną kuchnię z teściową? ;/ Współczuję, ale wierz mi mimo tego, że ja mam wszystko oddzielnie piętro wyżej, że tylko mam wspólną klatkę schodową i wyjście z domu to chciałabym mieszkać sama z mężem i dzieckiem. Obejrzałam sobie to: https://www.youtube.com/watch?v=Uuu6y2Bbmf4 I się rozryzczałam. Bardzo się boję tego wszystkiego. Jak sobie poradzę z takim małym człowiekiem? J3 dni pewnie spędzi się w szpitalu...
![]() Edytowane przez namisek1990 Czas edycji: 2015-06-25 o 10:11 |
|
|
|
#193 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, któras z Was wklejala link do fajnego fotela rattanowego białego
Muszę kupić jakiś fotel do sypialni żeby mieć na co odłożyć cokolwiek lub ewentualnie nakarmić Tymonka ;-)
|
|
#194 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja na zmiane używam palmersa i bio oil. Cytat:
Cytat:
Poświecamy nasze ciało dla nowego życia. Cytat:
|
|
#195 |
|
Raczkowanie
|
Witam sie na nowym wątku
Nie zostałam dopisana, mimo że prosiłam ![]() Boże, od kilku dni mi się snią jakieś dziwne sny, głównie rodzina z która nie mam jakiegoś super kontaktu bo mieszkaja b. daleko, albo jakoś tak wyszło ze oni maja swoje życie a my swoje.... Dzisiaj mi się snił wujek z którym sie nie widziałam kilka lat już, ciotka która widzialam owszem niedawno ale tylko dlatego ze byla na moim slubie, a tak to tez z kilka lat... Noo dziwne to jakies... No ale podobno w III trymestrze ma sie dziwne sny
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze chciałabym ściągnąć torrent film Bobasy, ale poblokowali darmowe stronki z torrentami i nie wiem gdzie moge to ściągnąć... macie jakieś sprawdzone stronki z darmowymi torrentami??
|
#197 |
|
Raczkowanie
|
A i jeszcze jedno pytanko do Was czy wy macie też ostatnio mniejszą ochotę na seks? Nie chodzi o jakiś wstręt do męża, albo że się nie podoba czy coś, bo w ciąży mam wrażenie jakbym go jeszcze bardziej pokochała i jakby jeszcze bardziej mi sie podobał
. Ale bardziej o takie lenistwo czy coś w tym stylu, brak potrzeby zaspokojenia seksualnego, o coś w tym stylu . No i ja np mam tak że u ruszać sie nie mogę w trakcie bo zaraz mam tak niesamowitą kolkę że masakra no i ogólnie szybko się mecze...
|
#198 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#199 | |||||
|
Rozeznanie
|
Hej wszystkim!
![]() Cytat:
Ważne, żeby w odpowiednim momencie odstawić te am am, brum itd, a dziecko w miarę nauki mówienia samo też zacznie mówić po dorosłemu obiad albo auto. Ale mnie też wkurza mówienie do dziecka mega zdrobnieniami w każdym słowie, takie seplenienie. Fuj ![]() Cytat:
A kiedy masz wizytę żeby wyniki skonsultować? Mam nadzieję, że wszystko będzie ok, mimo rzeczywiście niskiego cukru Cytat:
Cytat:
Trudno, robimy co możemy żeby ich uniknąć, ale czasem się po prostu nie da. Najważniejsze, że mamy wsparcie w tżtach, bo mój też zawsze mnie pociesza jak mam doła z tego powodu.. Głowa do góry Dzięki, że mi to wszystko wyjaśniłas, już sobie wklepałam kody, więc teraz mam jeszcze miesiąc wykorzystanie. Super ![]() Cytat:
Edytowane przez grita Czas edycji: 2015-06-25 o 10:34 |
|||||
|
|
|
#200 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to też głównie ze względu na to że na początku paniczny strach żeby nie stracić ciąży, potem coś z szyjką, lutka i tak do teraz... poza tym strasznie boje sie infekcji.A ochoty nie mam wcale straszne to jest, mam nadzieje że po połogu wszystko wróci do normy...zakratkowało Ci, napisz ze spacją
|
|
#202 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#203 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja miałam takie dziwaczne sny na samym początku, teraz jakoś niczego nie pamiętam jak się budzę. Cytat:
Cytat:
No i coraz trudniej znaleźć wygodną pozycję
|
|||
|
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Grita- dzieki za troskę. O wiele lepiej. Jest różnica jak mozesz zjeść pół grahamki na śniadanie zamiast 2 dykt
![]() ![]() . Niestety nadal chudnę ![]() Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
#205 |
|
Zadomowienie
|
Jedna z lepszych stronek do oglądania online
nie ma reklam.
|
|
|
|
#206 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam prośbę do klubowiczek zerknijcie na moją wypowiedź
|
|
#207 |
|
Zadomowienie
|
Ciekawe co tam u Ridji?
|
|
|
|
#208 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A teściowej nie zmienisz. Zaciskaj żeby bo szkoda nerwów. Cytat:
Ja nigdy nie przywiązuje uwagi do wyglądu ale w ciąży mam jakieś schizy. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#209 |
|
Rozeznanie
|
Właśnie wróciłam od diabetologa "uszczęśliwiona" torbą pełną książeczek o diecie, glukometrem i zakazem jedzenia wszystkiego co tak na prawdę teraz jem
oj będzie ciężko
|
#210 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.

taa mówił mama na mamę i na mnie, tata chyba też mówił, na kota piszczał bo tak słyszał miauczenie i ogólnie naśladował głosy zwierząt np. Ale czy znał jeszcze jakieś słowa to ciężko mi powiedzieć, to było 5 lat temu
Jedyne zdrobnienie używane u nas w domu to "baba", żeby się szybciej nauczył i sprawił przyjemność babciom.
W ogóle lekarze i cały personel to się powinien dokształcać pod groźbą zwolnienia.

szybciej pisałam niż myślałam,
albo mówienie trzydzisci zamiast trzydzieści...
.
Dzisiaj mi się bluzka podwinęła, córka mnie pyta co tu mam.To jej mowię, że to są rozstępy. A ona tak myśli i mysli i nagle pyta: "a od czego je masz? od śpiewania?"
Panika i już chciałam lecieć sprawdzać, ale sen mi odszedł i uświadomiłam sobie, że coś mi się pokręciło
No to mój ukochany jak zawsze umie mnie uspokoić i skwitował to słowami "Chyba mózgu nie masz" i dał buziaka 

jutro rano mam ginekologa na szczęście.