ile pieniędzy wypada dać koleżance na ślub? - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-02-09, 15:42   #181
201801191006
Konto usunięte

Dot.: ile pieniędzy wypada dać koleżance na ślub?

dostaliśmy 3 prezenty rzeczowe:
1. biblia. na początku przewróciłam oczami, ale potem zmieniłam nastawienie, bo to bardzo ładne wydanie, piękna dedykacja itp. potraktowałam ten prezent w kategorii kulturowej, a nie religijnej i jest to w sumie jakaś pamiątka na lata.
2. drewniana deska z cytatem, dedykacją specjalnie dla nas i datą. od zagranicznego gościa, podobno specjalnie dla nas na zamówienie przyleciała prosto z Francji. wisi na ścianie, podoba mi się bardzo, bo lubię takie rzeczy.
3. koc i pościel. kolorystyka nie ta, rozmiar nie ten, w ogóle mam wrażenie że koc jest większy niż całe nasze mieszkanie xDDD oddam go rodzicom albo teściom, bo nawet nie mam gdzie go trzymać.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-09, 16:16   #182
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez maconha89 Pokaż wiadomość
hmm nie wiem czy to do mnie ale ja napisałam wyrażnie, że mi się zwyczaj dawania prezentów po prostu bardziej podoba i że prezent musi być przemyślany
Ale napisałaś też o względach ekonomicznych i o tym, że kwoty Cię przerażają

Tak swoją drogą - zwyczaj dawania prezentów weselnych zanikł, bo po pierwsze, teraz 99 na 100 par mieszka razem przed ślubem, po drugie, to już nie komuna, żeby ktoś skakał do góry, że udało sie JAKIŚ dywan kupić, tylko ludzie chcą sobie urządzić mieszkanie po swojemu. Mój brat z bratową dostali np. na ślub czerwone zasłony - wymiar był nawet OK, tylko że całe mieszkanie mają urządzone w jasnych pastelowych kolorach Co lepsze - rodzina doniosła, że zasłonowa ciocia była bardzo niemile zaskoczona, jak była u brata i zauważyła, że nawet jej zasłon nie powiesili

Ja nie mówię, pewnie by mi było miło, gdybym od kilku gości dostała jakieś fajne przemyślane prezenty. Ale podkreślam - od KILKU gości i PRZEMYŚLANE Np. ta deska Loloo wyżej - jedna deska jak najbardziej, ucieszyłabym sie - ale jakbym miała dostać dwadzieścia bibelotów tego typu... to szczerze sie cieszę, że zwyczaj dawania prezentów przeminął
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-09, 16:25   #183
Vivienne
... choć nie Westwood

Ja tez nie wiem co mialabym dostac od 100 osob, zeby mi sie nie zdublowalo i podobało. Ale docenilam te prezenty, ktore dostalam, m.in zestaw kawowy i bardzo milo mi sie go uzywa i zawsze jest jakaś pamiatka ze slubu.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-09, 16:28   #184
201803300917
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Ale napisałaś też o względach ekonomicznych i o tym, że kwoty Cię przerażają
tak ale nie był to tylko jeden z argumentów i to zdecydowanie nie główny zreszta no skoro piszesz, że lepiej np te 100 czy 200 zł włozyć do koperty niż kupić za to coś osobistego to gdzie tu oszczędność?
ale no cóz jesli Państwo młodzi by oczekiwali kwot typu minimum 500 zł to cóż musiałabym odmowić przyjścia na wesele bo mnie na to nie stać, zwłaszcza jesli akurat ułoży się tak, że są dwa w miesiącu.
nie wiem tez czemu w kontekstach prezentów ślubnych mówi się zawsze o czymś do domu. To przecież nie parapetówa, moim zdaniem ok jest wszystko co jest przeznaczone dla pary a nie jednej osoby
jeśli kiedyś bede organizowała ślub i przyjęcie to nie chciałabym żeby moi znajomi wręczyli mi koperty z pięniedzmi- zle bym się z tym czuła.Co innego rodzina. Co nie znaczy, że kazdy musi tak mieć. Szkoda tylko, że wręczenie prezentu jest przez niektorych traktowane tylko jak cheć oszczędzenia

Edytowane przez 201803300917
Czas edycji: 2016-02-09 o 16:29
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-09, 16:40   #185
201801191006
Konto usunięte

o, jeszcze zapomniałam o jednym prezencie - multicooker od rodziców. ale w sumie nie wiem jak to zaliczyć, bo model i wszystko wybrałam sobie sama, rodzice zapłacili

mam foto tej deski, co prawda robione kalkulatorem, no ale innego nie mam teraz. aktualnie wisi już na ścianie, me gusta
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20151206_191812.jpg (93,7 KB, 57 załadowań)
Stary 2016-02-09, 17:10   #186
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
o, jeszcze zapomniałam o jednym prezencie - multicooker od rodziców. ale w sumie nie wiem jak to zaliczyć, bo model i wszystko wybrałam sobie sama, rodzice zapłacili
Lista prezentów

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ----------

Cytat:
tak ale nie był to tylko jeden z argumentów i to zdecydowanie nie główny zreszta no skoro piszesz, że lepiej np te 100 czy 200 zł włozyć do koperty niż kupić za to coś osobistego to gdzie tu oszczędność?
ale no cóz jesli Państwo młodzi by oczekiwali kwot typu minimum 500 zł to cóż musiałabym odmowić przyjścia na wesele bo mnie na to nie stać, zwłaszcza jesli akurat ułoży się tak, że są dwa w miesiącu.
Wiesz, Twój pierwszy post zabrzmiał tak, że jakbyś dawała kopertę, to byś "musiała" celować raczej w wyższa kwotę, ale jak kupisz prezent, to wybierzesz coś tańszego i wyjdzie ekonomiczniej. Było nie pisać o względach ekonomciznych i że stawki Cię przerażają, wtedy ten pierwszy post by nie miał takiego dziwnego wydźwięku
Cytat:
nie wiem tez czemu w kontekstach prezentów ślubnych mówi się zawsze o czymś do domu. To przecież nie parapetówa, moim zdaniem ok jest wszystko co jest przeznaczone dla pary a nie jednej osoby
No ale co to może być, jeżeli nie coś do domu? Poważnie pytam. Jak młodzi mają jakąś wspólną pasję, do której da się dobrać prezent dla dwóch osób, to są jakieś inne opcje - ale jak młodzi nie mają wspólnej pasji albo wspólną pasję typu bieganie - to co można kupić, żeby było prezentem dla obojga?
Stary 2016-02-09, 17:17   #187
201801191006
Konto usunięte

dla pary to jakiś karnet do spa czy coś.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-02-09, 17:24   #188
cranberry juice
ctrl alt delete

Jak PM oboje lubią - to czemu nie. Tylko że tutaj odpada aspekt "pamiątka ze ślubu".
Stary 2016-02-09, 17:40   #189
kasienka129
BAN stały

Ja nie znam dobrze swojego kuzyna co by chcial. Obecnie zrobili kącik u rodziców, potem sami zamieszkają na swoim ale się remontuje, wiem że wzięli na to kredyt to wiadomo ze kasa z wesela sie przyda. Zarabiaja wspolnie tez dobrze.Ja jestem bez pracy a partner moze ja stracic po chorobowym. Rozliczylam sie z pitem, moze do tego czasu dostane zwrot.za czesc kasy sie ubiore a czesc dorzuce do prezentu. Jesli nie zarobie do tego czasu duzo, a partner popracuje dalej to będą 3 stowki w kopercie. nasi rodzice nie wspomoga to musimy tak wyjsc. Moge zadzwonić do wujostwa i zapytac czy o czyms nie mysleli mlodzi, znajac zycie uslysze ze kasa
kasienka129 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-09, 23:04   #190
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
dla pary to jakiś karnet do spa czy coś.
My mamy jeszcze 3 karnety do spa,czy zdazymy wykorzystac to nie wiem,wiec przepadnie a sa imienne i nie mozna odstapic nikomu.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-10, 10:11   #191
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
My mamy jeszcze 3 karnety do spa,czy zdazymy wykorzystac to nie wiem,wiec przepadnie a sa imienne i nie mozna odstapic nikomu.
LOL - współczesna wersja trzech żelazek

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-10, 10:23   #192
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
Jak PM oboje lubią - to czemu nie. Tylko że tutaj odpada aspekt "pamiątka ze ślubu".
Dokładnie.
Zależy również co zawiera w sobie taki voucher. Znajoma para otrzymała imienne zaproszenie do spa z pakietem usług. Były tam masaże, kąpiele błotne i seria zabiegów na twarz (algi, mezoterapia itd). O ile dziewczynie prezent przypadł do gustu tak chłopak był lekko zaskoczony i nie skorzystał.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-10, 10:55   #193
cherry1988
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
Poproś o przedłużenie terminu realizacji - pracowąłam w spa w różnych hotelach i nigdy nie było z tym problemu. Podobnie nikt nie sprawdzał danych na voucherze z danymi z dowodu osobistego

Mnie zawsze zastanawia jedna rzecz - o weselu człowiek nie dowiaduje się 2 tygodnie przed imprezą. Rozumiem, że nie każdy zarabia kokosy, nie każdy nawet pracuje, ale wiedząc o weselu jakieś pół roku wcześniej ( a zazwyczaj słyszy się, że w rodzinie wiosną/jesienią będzie wesele, o znajomych już nie wspomnę) można rozplanować swój budżet tak, żeby uzbierać pewną kwotę do koperty/na prezent.

13.10.2013r.

06.12.2014r.

13.08.2016r.
cherry1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-10, 15:07   #194
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
Napisane przez cherry1988 Pokaż wiadomość
Mnie zawsze zastanawia jedna rzecz - o weselu człowiek nie dowiaduje się 2 tygodnie przed imprezą. Rozumiem, że nie każdy zarabia kokosy, nie każdy nawet pracuje, ale wiedząc o weselu jakieś pół roku wcześniej ( a zazwyczaj słyszy się, że w rodzinie wiosną/jesienią będzie wesele, o znajomych już nie wspomnę) można rozplanować swój budżet tak, żeby uzbierać pewną kwotę do koperty/na prezent.
I jeszcze gość ma porządnie zaplanować budżet, może nawet sobie od ust odjąć, żeby móc godnie włożyć do koperty
Bo przecież to nie o to chodzi, żeby ten ktoś był, bo jest nam bliski.

Edytowane przez Hanako
Czas edycji: 2016-02-10 o 15:11
Hanako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-10, 18:26   #195
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
. Rozumiem, że nie każdy zarabia kokosy, nie każdy nawet pracuje, ale wiedząc o weselu jakieś pół roku wcześniej ( a zazwyczaj słyszy się, że w rodzinie wiosną/jesienią będzie wesele, o znajomych już nie wspomnę) można rozplanować swój budżet tak, żeby uzbierać pewną kwotę do koperty/na prezent.
co do uzbierania na kasę "do koperty":
niektórzy mają niskie pensje,
wystarczy awaria auta i 2 tysie pójdą na naprawę,
wystarczy dowolne zdarzenie losowe które "zeżre" niewielkie oszczędności,
nie każdy gość ma ochotę głodować i dorabiać wykładając nockami chemię w Tesco.

Goście mają dać tyle ile chcą, na ile ich stać. Ważne żeby byli i świętowali z Młodymi a nie żeby się wesele z kopert zwróciło.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-10, 18:44   #196
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
Poproś o przedłużenie terminu realizacji - pracowąłam w spa w różnych hotelach i nigdy nie było z tym problemu. Podobnie nikt nie sprawdzał danych na voucherze z danymi z dowodu osobistego

Zdradź mi proszę sekret odkładania pieniędzy w chwili, gdy nigdzie się nie pracuje. Serio. Zwolnię się z pracy i pojadę na Karaiby.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-10, 18:48   #197
cranberry juice
ctrl alt delete

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5549703 6]Zdradź mi proszę sekret odkładania pieniędzy w chwili, gdy nigdzie się nie pracuje. Serio. Zwolnię się z pracy i pojadę na Karaiby.[/QUOTE]

Przejrzyj wątek o Szlachetnej Paczce Nie wiem, czy beneficjenci coś odkładają, ale mnie tam niestety odarto z iluzji, że trzeba pracować, bo inaczej nie będzie z czego żyć
Stary 2016-02-10, 19:15   #198
cherry1988
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
co do uzbierania na kasę "do koperty":
niektórzy mają niskie pensje,
wystarczy awaria auta i 2 tysie pójdą na naprawę,
wystarczy dowolne zdarzenie losowe które "zeżre" niewielkie oszczędności,
nie każdy gość ma ochotę głodować i dorabiać wykładając nockami chemię w Tesco.

Goście mają dać tyle ile chcą, na ile ich stać. Ważne żeby byli i świętowali z Młodymi a nie żeby się wesele z kopert zwróciło.
Co do braku pracy źle się wyraziłam - miałam na myśli, gdy jedna osoba w związku nie pracuje, a druga tak. I nie uważam, że trzeba odjąć sobie byleby dać młodym grubą kopertę. Nie o to w tym chodzi. Rozumiem sytuacje losowe, choroby, dzieci na utrzymaniu, ale nie rozumiem, gdy ktoś budzi się tydzień przed weselem, że nie ma za co kupić prezentu, dać coś do koperty, bo o przyjęciu wie się z dużym wyprzedzeniem. Bo jak ktoś ma mało kasy, to choćby odkładał 20zł miesięcznie, to po pół roku ma te 120zł na prezent lub kopertę.

13.10.2013r.

06.12.2014r.

13.08.2016r.
Stary 2016-02-10, 20:30   #199
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Cytat:
Co do braku pracy źle się wyraziłam - miałam na myśli, gdy jedna osoba w związku nie pracuje, a druga tak. I nie uważam, że trzeba odjąć sobie byleby dać młodym grubą kopertę. Nie o to w tym chodzi. Rozumiem sytuacje losowe, choroby, dzieci na utrzymaniu, ale nie rozumiem, gdy ktoś budzi się tydzień przed weselem, że nie ma za co kupić prezentu, dać coś do koperty, bo o przyjęciu wie się z dużym wyprzedzeniem. Bo jak ktoś ma mało kasy, to choćby odkładał 20zł miesięcznie, to po pół roku ma te 120zł na prezent lub kopertę.
Gorzej jak trzeba odkładać na 3 wesela + dojazdy. Ja w tym roku miałam jedno wesele w sierpniu i 2 we wrześniu - często jest tak, że jak się pohajtają jedni znajomi, to już leci z górki... A jak ma się jeszcze inne wydatki, jak lekarz, itp. to przy małej wypłacie jest naprawdę ciężko. Poza tym - co to jest 120 zł? Przy odkładaniu 20 zł miesięcznie to ze 2 lata trzeba odkładać (szczególnie jak się nie ma butów/kiecki itp.).
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-10, 21:51   #200
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
Problem polega na tym, że, jak pokazuje ten wątek, całkiem spora grupa osób na te 120 zł pluje. Ale obawiam się, że nie będę się w życiu zbytnio przejmować, czy którakolwiek z par dostanie apopleksji, bo dałam im mniej niż 600 od osoby
Stary 2016-02-10, 21:57   #201
cherry1988
Raczkowanie

[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;55505006]Gorzej jak trzeba odkładać na 3 wesela + dojazdy. Ja w tym roku miałam jedno wesele w sierpniu i 2 we wrześniu - często jest tak, że jak się pohajtają jedni znajomi, to już leci z górki... A jak ma się jeszcze inne wydatki, jak lekarz, itp. to przy małej wypłacie jest naprawdę ciężko. Poza tym - co to jest 120 zł? Przy odkładaniu 20 zł miesięcznie to ze 2 lata trzeba odkładać (szczególnie jak się nie ma butów/kiecki itp.).[/QUOTE]

Wypowiadałam się odnośnie wątku - jednego wesela. A wypadki losowe, zarówno na minus jak i na plus, zawsze mogą się zdarzyć. Ja sama w tym roku mam zaproszenie na 3 wesela, dwie inne duże uroczystości rodzinne i do tego sama wychodzę za mąż. Z jednego wesela rezygnuję - ze względu na koszty. Na resztę imprez staramy się odkładać już teraz (nie mamy zamiaru korzystać z pieniędzy, które możemy dostać w prezencie). Zarabiamy trochę więcej niż najniższa krajowa, ale wiemy że nagle w sezonie letnim nie wyskoczymy z takiej kasy i myślimy o tym już w tej chwili.

13.10.2013r.

06.12.2014r.

13.08.2016r.
Stary 2016-02-10, 21:59   #202
kasienka129
BAN stały

Ja o slubie wiedzialam wczesniej ale para zdazyla sie rozstac w miedzy czasie. pomijajac to-nie wiesz jak potoczy sie twoja sytuacja zawodowa. Po tym rozstaniu para wróciła do siebie ale nawet matka pana mlodego pol roku przed slubem nic nie wiedziała czy sie odbędzie.spotkajac sie z para mloda nie potwierdzila ani nie zaprzeczyla.

o rozsylaniu zaproszen dowiedzialam sie 2 tyg temu. Gdyby nie rodzic zaskoczylby mnie telefon w pewien dzien czu jestem w domu bo chca wpasc
Stary 2016-02-10, 22:11   #203
cherry1988
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hanako Pokaż wiadomość
Problem polega na tym, że, jak pokazuje ten wątek, całkiem spora grupa osób na te 120 zł pluje. Ale obawiam się, że nie będę się w życiu zbytnio przejmować, czy którakolwiek z par dostanie apopleksji, bo dałam im mniej niż 600 od osoby
To już zupełnie inna kwestia.. Jeśli PM rzeczywiście zależy na danej osobie, to czy dostaną od niej ręczniki czy 1000zl w kopercie, jest bez większego znaczenia. Jeżeli natomiast jest to tylko takie na pokaz, a potem obgadywanie kto ile dał, pokazuje tylko na jakim poziomie są Młodzi.

---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ----------

Cytat:
Napisane przez kasienka129 Pokaż wiadomość
Ja o slubie wiedzialam wczesniej ale para zdazyla sie rozstac w miedzy czasie. pomijajac to-nie wiesz jak potoczy sie twoja sytuacja zawodowa. Po tym rozstaniu para wróciła do siebie ale nawet matka pana mlodego pol roku przed slubem nic nie wiedziała czy sie odbędzie.spotkajac sie z para mloda nie potwierdzila ani nie zaprzeczyla.

o rozsylaniu zaproszen dowiedzialam sie 2 tyg temu. Gdyby nie rodzic zaskoczylby mnie telefon w pewien dzien czu jestem w domu bo chca wpasc

Jasne, że są różne ekstremalne sytuacje. Nie wszystko można przewidzieć, ale jeśli o czymś wiemy możemy się na to przygotować w jakiś sposób.

13.10.2013r.

06.12.2014r.

13.08.2016r.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-10, 22:22   #204
kasienka129
BAN stały

Cytat:
To już zupełnie inna kwestia.. Jeśli PM rzeczywiście zależy na danej osobie, to czy dostaną od niej ręczniki czy 1000zl w kopercie, jest bez większego znaczenia. Jeżeli natomiast jest to tylko takie na pokaz, a potem obgadywanie kto ile dał, pokazuje tylko na jakim poziomie są Młodzi.

---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ----------

Jasne, że są różne ekstremalne sytuacje. Nie wszystko można przewidzieć, ale jeśli o czymś wiemy możemy się na to przygotować w jakiś sposób.
O subie oficcjalnue dowiedzielismy sie pod koniec stycznia.Trudno mi zapytac faceta kilka miesiecy przed ślubem czy pojdziemy, jesli on nie pojdzie to ja rowniez nawet jesli byloby to wesele wlasnego rodzenstwa.

Partner jest na chorobowym, nie wiadomo czy utrzyma posade czy podziekuja mu, zostana poltora miesiaca do slubu, nie chce byc na lasce rodzicow ze nie wypada dac 200 zl to oni nam wrzuca wiecej, bo to kloci sie z naszym pogladem ze wesele to nie restauracja za ktora sobie place. Zamiast kilku stow dawac na impreze wolalabym cos kupic do domu albo pojechac bo nigdzie nie bylismy razem od kilku lat nawet na zadnym weekendzie we 2
Stary 2016-02-11, 06:39   #205
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
nie czytałaś wątków ślubno-weselnych? Padają wypowiedzi "że mniej niż 1000 nie daje' . Strach przyjąć zaproszenie. Bo może w kopercie dam za mało. Gość moim zdaniem ma świętować z PM ważne wydarzenie w ich życiu nie zrefundować poniesione koszty.
Nie stać mnie na wesele to go nie robię a nie liczę na"koperty'

Cytat:
Napisane przez Hanako Pokaż wiadomość
nie przejmuj się, standardem jest 200 zł od osoby. No chyba że jesteś chrzestną. Apopleksji PM dostaną jak naczytają się na forum a w kopertach będzie mniej.
Stary 2016-02-11, 08:47   #206
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
nie czytałaś wątków ślubno-weselnych? Padają wypowiedzi "że mniej niż 1000 nie daje' .
Niech wetknę kij w mrowisko, ale:
Jak kto zwyczajnie MA 1000 na zbyciu i taki hojny jest, to może tyle dawać i w czym problem?
Jeden ma 100 od pary, inny 1000, no takie życie. Ten, który ma 1000, ma o tym w internecie nie napisać, żeby ten ze stówą sie nie poczuł gorzej, czy jak?
Stary 2016-02-11, 20:05   #207
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Niech wetknę kij w mrowisko, ale:
Jak kto zwyczajnie MA 1000 na zbyciu i taki hojny jest, to może tyle dawać i w czym problem?
Jeden ma 100 od pary, inny 1000, no takie życie. Ten, który ma 1000, ma o tym w internecie nie napisać, żeby ten ze stówą sie nie poczuł gorzej, czy jak?
pewnie jak ma, to da. Nie ma w tym nic złego. Dlatego wcześniej pisałam że gość może dać tyle ile chce, na ile go stać.
Z tym 1ooo źle się wyraziłam, chodzi mi o postawę " że bez (tu kwota zwykle wygórowana) w kopercie nie wypada na wesele przyjść". Że jak ma się za mało to lepiej nie przyjmować zaproszenia, że wesele ma się Młodym 'zwrócić".
Stary 2016-02-12, 10:26   #208
Karolina_Tkacz
Raczkowanie

Uważam, że kwota nie powinna być mniejsza niż 200-300 zł, czyli tyle ile młoda para zapłaciła za nasze miejsce na weselu. Oczywiście górna granica grubości koperty zależy tylko i wyłącznie od nas i naszych możliwości finansowych.
Karolina_Tkacz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-12, 13:31   #209
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Cytat:
nie czytałaś wątków ślubno-weselnych? Padają wypowiedzi "że mniej niż 1000 nie daje' . Strach przyjąć zaproszenie. Bo może w kopercie dam za mało. Gość moim zdaniem ma świętować z PM ważne wydarzenie w ich życiu nie zrefundować poniesione koszty.
Nie stać mnie na wesele to go nie robię a nie liczę na"koperty'

nie przejmuj się, standardem jest 200 zł od osoby. No chyba że jesteś chrzestną. Apopleksji PM dostaną jak naczytają się na forum a w kopertach będzie mniej.
Czy ty w ogóle wiesz o czym piszesz, jakoś na żadnym wątku każdego rocznika PM nie spotkałam się z takim wyliczaniem kasy od gości podejrzewam , że to ty nie czytałaś.
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-12, 14:18   #210
201607040940
Konto usunięte

[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;55602621]Czy ty w ogóle wiesz o czym piszesz, jakoś na żadnym wątku każdego rocznika PM nie spotkałam się z takim wyliczaniem kasy od gości podejrzewam , że to ty nie czytałaś.[/QUOTE]
Tak wiem o czym mówię. Nie udzielałam się watkach rocznicowych - ale namiętnie czytam wątki ślubne. I opisywane jest jak PM w przerwie pojechali policzyć kasę z kopert, są niezadowoleni ze dostali ręczniki , narzekają że majętna cioteczka dała za mało, padło nawet zdanie że goście mają dać kasę żeby "kredyt weselny się spłacił". Chyba nawet w tym wątku padła informacja o majętnej cioci która nie była szczodra.

Bardzo mnie taka postawa irytuje, wychodzę z założenia że jak mnie nie stać żeby sfinansować imprezę to jej nie robię. A gości zapraszam żeby z nimi świętować ważny dla mnie dzień a nie żeby się "obłowić".
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości