![]() |
#181 |
Konto usunięte
|
Dot.: ile pieniędzy wypada dać koleżance na ślub?
dostaliśmy 3 prezenty rzeczowe:
1. biblia. na początku przewróciłam oczami, ale potem zmieniłam nastawienie, bo to bardzo ładne wydanie, piękna dedykacja itp. potraktowałam ten prezent w kategorii kulturowej, a nie religijnej i jest to w sumie jakaś pamiątka na lata. 2. drewniana deska z cytatem, dedykacją specjalnie dla nas i datą. od zagranicznego gościa, podobno specjalnie dla nas na zamówienie przyleciała prosto z Francji. wisi na ścianie, podoba mi się bardzo, bo lubię takie rzeczy. 3. koc i pościel. kolorystyka nie ta, rozmiar nie ten, w ogóle mam wrażenie że koc jest większy niż całe nasze mieszkanie xDDD oddam go rodzicom albo teściom, bo nawet nie mam gdzie go trzymać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Tak swoją drogą - zwyczaj dawania prezentów weselnych zanikł, bo po pierwsze, teraz 99 na 100 par mieszka razem przed ślubem, po drugie, to już nie komuna, żeby ktoś skakał do góry, że udało sie JAKIŚ dywan kupić, tylko ludzie chcą sobie urządzić mieszkanie po swojemu. Mój brat z bratową dostali np. na ślub czerwone zasłony - wymiar był nawet OK, tylko że całe mieszkanie mają urządzone w jasnych pastelowych kolorach ![]() ![]() Ja nie mówię, pewnie by mi było miło, gdybym od kilku gości dostała jakieś fajne przemyślane prezenty. Ale podkreślam - od KILKU gości i PRZEMYŚLANE ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
... choć nie Westwood
|
Ja tez nie wiem co mialabym dostac od 100 osob, zeby mi sie nie zdublowalo i podobało. Ale docenilam te prezenty, ktore dostalam, m.in zestaw kawowy i bardzo milo mi sie go uzywa i zawsze jest jakaś pamiatka ze slubu.
![]() |
![]() |
#184 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ale no cóz jesli Państwo młodzi by oczekiwali kwot typu minimum 500 zł to cóż musiałabym odmowić przyjścia na wesele bo mnie na to nie stać, zwłaszcza jesli akurat ułoży się tak, że są dwa w miesiącu. nie wiem tez czemu w kontekstach prezentów ślubnych mówi się zawsze o czymś do domu. To przecież nie parapetówa, moim zdaniem ok jest wszystko co jest przeznaczone dla pary a nie jednej osoby jeśli kiedyś bede organizowała ślub i przyjęcie to nie chciałabym żeby moi znajomi wręczyli mi koperty z pięniedzmi- zle bym się z tym czuła.Co innego rodzina. Co nie znaczy, że kazdy musi tak mieć. Szkoda tylko, że wręczenie prezentu jest przez niektorych traktowane tylko jak cheć oszczędzenia Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2016-02-09 o 16:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Konto usunięte
|
o, jeszcze zapomniałam o jednym prezencie - multicooker od rodziców. ale w sumie nie wiem jak to zaliczyć, bo model i wszystko wybrałam sobie sama, rodzice zapłacili
![]() mam foto tej deski, co prawda robione kalkulatorem, no ale innego nie mam teraz. aktualnie wisi już na ścianie, me gusta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | ||
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Cytat:
![]() No ale co to może być, jeżeli nie coś do domu? Poważnie pytam. Jak młodzi mają jakąś wspólną pasję, do której da się dobrać prezent dla dwóch osób, to są jakieś inne opcje - ale jak młodzi nie mają wspólnej pasji albo wspólną pasję typu bieganie - to co można kupić, żeby było prezentem dla obojga? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Konto usunięte
|
dla pary to jakiś karnet do spa czy coś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
ctrl alt delete
|
Jak PM oboje lubią - to czemu nie. Tylko że tutaj odpada aspekt "pamiątka ze ślubu".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
BAN stały
|
Ja nie znam dobrze swojego kuzyna co by chcial. Obecnie zrobili kącik u rodziców, potem sami zamieszkają na swoim ale się remontuje, wiem że wzięli na to kredyt to wiadomo ze kasa z wesela sie przyda. Zarabiaja wspolnie tez dobrze.Ja jestem bez pracy a partner moze ja stracic po chorobowym. Rozliczylam sie z pitem, moze do tego czasu dostane zwrot.za czesc kasy sie ubiore a czesc dorzuce do prezentu. Jesli nie zarobie do tego czasu duzo, a partner popracuje dalej to będą 3 stowki w kopercie. nasi rodzice nie wspomoga to musimy tak wyjsc. Moge zadzwonić do wujostwa i zapytac czy o czyms nie mysleli mlodzi, znajac zycie uslysze ze kasa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
ctrl alt delete
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zależy również co zawiera w sobie taki voucher. Znajoma para otrzymała imienne zaproszenie do spa z pakietem usług. Były tam masaże, kąpiele błotne i seria zabiegów na twarz (algi, mezoterapia itd). O ile dziewczynie prezent przypadł do gustu tak chłopak był lekko zaskoczony i nie skorzystał. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mnie zawsze zastanawia jedna rzecz - o weselu człowiek nie dowiaduje się 2 tygodnie przed imprezą. Rozumiem, że nie każdy zarabia kokosy, nie każdy nawet pracuje, ale wiedząc o weselu jakieś pół roku wcześniej ( a zazwyczaj słyszy się, że w rodzinie wiosną/jesienią będzie wesele, o znajomych już nie wspomnę) można rozplanować swój budżet tak, żeby uzbierać pewną kwotę do koperty/na prezent.
![]() |
![]() |
#194 | |
lubi eks swojego męża
|
Cytat:
![]() Bo przecież to nie o to chodzi, żeby ten ktoś był, bo jest nam bliski.
chase the rain! Edytowane przez Hanako Czas edycji: 2016-02-10 o 15:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
niektórzy mają niskie pensje, wystarczy awaria auta i 2 tysie pójdą na naprawę, wystarczy dowolne zdarzenie losowe które "zeżre" niewielkie oszczędności, nie każdy gość ma ochotę głodować i dorabiać wykładając nockami chemię w Tesco. Goście mają dać tyle ile chcą, na ile ich stać. Ważne żeby byli i świętowali z Młodymi a nie żeby się wesele z kopert zwróciło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
ctrl alt delete
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5549703 6]Zdradź mi proszę sekret odkładania pieniędzy w chwili, gdy nigdzie się nie pracuje. Serio. Zwolnię się z pracy i pojadę na Karaiby.[/QUOTE]
Przejrzyj wątek o Szlachetnej Paczce ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#199 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
lubi eks swojego męża
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;55505006]Gorzej jak trzeba odkładać na 3 wesela + dojazdy. Ja w tym roku miałam jedno wesele w sierpniu i 2 we wrześniu - często jest tak, że jak się pohajtają jedni znajomi, to już leci z górki... A jak ma się jeszcze inne wydatki, jak lekarz, itp. to przy małej wypłacie jest naprawdę ciężko. Poza tym - co to jest 120 zł? Przy odkładaniu 20 zł miesięcznie to ze 2 lata trzeba odkładać (szczególnie jak się nie ma butów/kiecki itp.).[/QUOTE]
Wypowiadałam się odnośnie wątku - jednego wesela. A wypadki losowe, zarówno na minus jak i na plus, zawsze mogą się zdarzyć. Ja sama w tym roku mam zaproszenie na 3 wesela, dwie inne duże uroczystości rodzinne i do tego sama wychodzę za mąż. Z jednego wesela rezygnuję - ze względu na koszty. Na resztę imprez staramy się odkładać już teraz (nie mamy zamiaru korzystać z pieniędzy, które możemy dostać w prezencie). Zarabiamy trochę więcej niż najniższa krajowa, ale wiemy że nagle w sezonie letnim nie wyskoczymy z takiej kasy i myślimy o tym już w tej chwili.
![]() |
#202 |
BAN stały
|
Ja o slubie wiedzialam wczesniej ale para zdazyla sie rozstac w miedzy czasie. pomijajac to-nie wiesz jak potoczy sie twoja sytuacja zawodowa. Po tym rozstaniu para wróciła do siebie ale nawet matka pana mlodego pol roku przed slubem nic nie wiedziała czy sie odbędzie.spotkajac sie z para mloda nie potwierdzila ani nie zaprzeczyla.
o rozsylaniu zaproszen dowiedzialam sie 2 tyg temu. Gdyby nie rodzic zaskoczylby mnie telefon w pewien dzien czu jestem w domu bo chca wpasc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ---------- Cytat:
Jasne, że są różne ekstremalne sytuacje. Nie wszystko można przewidzieć, ale jeśli o czymś wiemy możemy się na to przygotować w jakiś sposób.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 | |
BAN stały
|
Cytat:
Partner jest na chorobowym, nie wiadomo czy utrzyma posade czy podziekuja mu, zostana poltora miesiaca do slubu, nie chce byc na lasce rodzicow ze nie wypada dac 200 zl to oni nam wrzuca wiecej, bo to kloci sie z naszym pogladem ze wesele to nie restauracja za ktora sobie place. Zamiast kilku stow dawac na impreze wolalabym cos kupic do domu albo pojechac bo nigdzie nie bylismy razem od kilku lat nawet na zadnym weekendzie we 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie stać mnie na wesele to go nie robię a nie liczę na"koperty' nie przejmuj się, standardem jest 200 zł od osoby. No chyba że jesteś chrzestną. Apopleksji PM dostaną jak naczytają się na forum a w kopertach będzie mniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
Jak kto zwyczajnie MA 1000 na zbyciu i taki hojny jest, to może tyle dawać i w czym problem? Jeden ma 100 od pary, inny 1000, no takie życie. Ten, który ma 1000, ma o tym w internecie nie napisać, żeby ten ze stówą sie nie poczuł gorzej, czy jak? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z tym 1ooo źle się wyraziłam, chodzi mi o postawę " że bez (tu kwota zwykle wygórowana) w kopercie nie wypada na wesele przyjść". Że jak ma się za mało to lepiej nie przyjmować zaproszenia, że wesele ma się Młodym 'zwrócić". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Raczkowanie
|
Uważam, że kwota nie powinna być mniejsza niż 200-300 zł, czyli tyle ile młoda para zapłaciła za nasze miejsce na weselu. Oczywiście górna granica grubości koperty zależy tylko i wyłącznie od nas i naszych możliwości finansowych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Konto usunięte
|
[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;55602621]Czy ty w ogóle wiesz o czym piszesz, jakoś na żadnym wątku każdego rocznika PM nie spotkałam się z takim wyliczaniem kasy od gości
![]() Tak wiem o czym mówię. Nie udzielałam się watkach rocznicowych - ale namiętnie czytam wątki ślubne. I opisywane jest jak PM w przerwie pojechali policzyć kasę z kopert, są niezadowoleni ze dostali ręczniki , narzekają że majętna cioteczka dała za mało, padło nawet zdanie że goście mają dać kasę żeby "kredyt weselny się spłacił". Chyba nawet w tym wątku padła informacja o majętnej cioci która nie była szczodra. Bardzo mnie taka postawa irytuje, wychodzę z założenia że jak mnie nie stać żeby sfinansować imprezę to jej nie robię. A gości zapraszam żeby z nimi świętować ważny dla mnie dzień a nie żeby się "obłowić". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:40.