|
|
#181 |
|
BAN stały
|
Dot.: Feminizm a problemy w związkach damsko-męskich.
|
|
|
|
|
#182 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#183 | |
|
plum plum
|
Cytat:
- spychologia i udawanie niewiniątka: "ja miałem to zrobić? ja? no nie, pomyliło wam się coś" - nadmierna rywalizacja: no ile już zrobiłeś, no ile? bo ja mam 120% normy - zero samodzielności bardzo często i brak elastyczności, gdy chodzi o nagłe sytuacje, zamiast się spiąć i coś zrobić, to siedzą i marudzą, że to nie tak ustalano... aktualnie pracuję z samymi facetami i to jako ich menadżer. Czasami mam wrażenie, że niańczę dzieci i najbardziej mnie wkurza spychologia i brak umiejętności przyznawania się do błędu, zwłaszcza jak 30-paroletniemu kolesiowi tłumaczę, że został przyłapany na oszustwie, a ten mi wmawia, że to nic takiego, dopóki klient się nie dowie. I to nie są jakieś jednostkowe przypadki. Faceci więcej rzeczy robią na "od☠☠☠☠☠☠☠", bardziej zlewają obowiązki i często trzeba ich bardziej pilnować.
|
|
|
|
#184 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak na podobne zarzuty odpowiadają kobiety, hmmm... A! "Seksistowski bełkot!"
|
|
|
|
|
|
#185 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#186 | |
|
plum plum
|
Cytat:
Pracowałam też z kobietami i ich nie musiałam tak poganiać, pilnować i sprawdzać. Może trafiłam na niewydarzone egzemplarze, bo to nie tysięcznoosobowe korpo, a niewielki team, ale takie są moje obserwacje z pracy w różnych miejscach i z różnymi zespołami. I może dla moich kolegów jest dz*wką z korpo, ale jeśli okazuje się, że grafik miał zaprojektować nowiutką, świeżutką grafikę dla klienta, a ja odkrywam, że kupił ją ze stocku i on nawet nie ma ochoty za to przeprosić, to sorry. A takie sytuacje do tej pory miałam tylko z facetami.
|
|
|
|
#187 |
|
Zakorzenienie
|
tak nawiasem, noszenie walizek na wycieczce i bieganie do apteki, jak ktoś chory nie ma wiele wspólnego z codziennymi (powtórzmy: codziennymi) obowiązkami domowymi. Bardzo mnie zawsze bawi, jak w charakterze kontry wobec argumentu o niesprawiedliwym podziale obowiązków domowych wywleka się takie właśnie okoliczności, jak konieczność wniesienia lodówki albo poniesienia walizki. "Ja przedwczoraj ściszałem telewizor".
|
|
|
|
|
#188 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Już widzę swojego faceta samotnie wnoszącego lodówę. Od tego są zakupy z dostawę i koledzy w połączeniu z czteropakiem browara, oraz windy Swoją drogą wolę raz na 10 lat firmie zapłacić, niż całe życie odwalać wszystkie obowiązki domowe.
Edytowane przez Koci Pazur Czas edycji: 2015-07-17 o 19:53 |
||
|
|
|
|
#189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2015-07-17 o 19:56 |
|
|
|
|
|
#190 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() I żeby nie było - osobiście najbardziej lubię pracować w towarzystwie mieszanym, po pewnym czasie obie płcie wkurzają równomiernie .
|
||
|
|
|
|
#191 | ||
|
plum plum
|
Cytat:
i stosujemy męską rywalizację ![]() Jak to facet nie jest pracownikiem miesiąca?! Cytat:
|
|
|
|
#192 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
"Sędzia uzasadniła wyrok: przypadek incydentalny, oskarżeni nauczyli się w toku postępowania, że ich czyn był zły, byli wcześniej niekarani, mają rodziny." Tutaj masz badanie, które wykazało, że mężczyźni dostają sroższe kary za dokładnie te same przestępstwa: http://papers.ssrn.com/sol3/papers.c...act_id=2144002 Wolałbym badania naukowe, a nie raporty organizacji feministycznych, które mają konkretną agendę. To nie jest obiektywne źródło. Tutaj masz norweski dokument o feminizmie w Skandynawii. Są tam wypowiedzi "naukowców" (w sensie - nie podpadają pod termin "scientist", bo to socjologowie, itp.), którzy jawnie mówią o tym, że jeżeli fakty przeczą ideologii, tym gorzej dla faktów - po emisji dokumentu zostali zwolnieni przez swoje uczelnie po fali krytyki. https://www.youtube.com/watch?v=p5LRdW8xw70 Edytowane przez KaerbEmEvig Czas edycji: 2015-07-17 o 20:32 |
|
|
|
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę to jest dobre - uczenie zupełnego zaufania do współobywateli? Bo powinni być kulturalni i opanowani? Szanować kobiety i nie wlewać im narkotyków do drinków? Piszesz, co powinno być. Ulotka opisuje to co jest.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
|
#194 |
|
Konto usunięte
|
Lepiej podziękujmy feministkom za to, że żaden mąż nie musi już taszczyć samotnie szafy na czwarte piętro żeby udowodnić swoją "męskość", a może wraz z żoną wynająć ekipę, która się tym zajmie
|
|
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Pomoc słabszemu to nie feminizm. To przyzwoitość. Co innego, jakby pan miał 3 walizki, a ona jedną niewielką i żądała by ją niósł, bo ona jest kobietą. Też bym zrobiła wielkie oczy.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
|
#196 | ||
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
||
|
|
|
|
#197 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Podział obowiązków można przeprowadzić z głową, to że raz na kwartał facet wykaże się siłą, której np. nie ma partnerka nie zwalnia go z zadbania o dom i siebie.
|
|
|
|
|
|
#198 |
|
jestę wieszczę
|
btw. u nas walizki nosi chłop, bo jest silny jak tur. Jakby chciał igłę nawlec, to już muszę ja, bo mam mniejsze paluchy, lepszy wzrok i mi łatwiej.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#199 | |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
pantofel!
|
|
|
|
#201 |
|
BAN stały
|
Jak mnie zabijesz, to nie będzie to dowodem na opresję mężczyzn ze strony kobiet. Tak trudno Ci to pojąć?
|
|
|
|
|
#202 |
|
Wtajemniczenie
|
Temat wątku zszedł na boczne, ew. szersze tory.
A pro po tego co można spotkać za granicą, wczoraj miałam słodki przykład, taki niewinny i "och śmieszniutki" dyskryminacji. Rozpoczęłam świeżo pracę etatową, ok. 130 osób w zespole. Wieczorem po pracy wpadliśmy w małym gronie, ja + 3 panów do Maca, szlachetnie się posilić. Jeden pan jest moim takim "miniprzełożonym" podzespołu. Ogólnie nie narzekam, jestem bardzo, baardzo miło przyjęta w pracy, wygląda niemalże jakby to im zależało na moim dobrym tam samopoczuciu niż czekaniu na bieganie za nimi z wywalonym jęzorem. I tak sobie wieczorem rozmawiamy, już prywatnie i jako "ta nowa" pytam się jak wygląda system pracy, dodatki, zarobki, ulgi, blablabla. Po czym z ciekawości rzuciłam pytanie, czy tutaj kobiety zarabiają mniej, czy tyle samo co faceci. Na co otrzymałam odpowiedź, w niby dowcipnej kanwie, iż, w wolnym tłumaczeniu "zasługują mniej, ale otrzymują tyle samo" ("verdienen weniger, aber bekommen gleich"). I oczywiście wspólny samczy rechot. Trochę mnie przytkało, bo akurat w tym zawodzie do ok. 1960 panowało 100% mężczyzn, a potem zaczął się boom na panie. Teraz rynek jest na tyle zawładnięty przez kobiety, że znowu - oczywiście nieoficjalnie - preferują facetów. Trochę się wkurzyłam i rzekłam, iż w dniu moich poborów/egzaminów na stanowisko mogli sobie w takim razie wziąć prawdziwie pracującego faceta, zamiast niegodnej niewiasty skoro teraz mają taki wewnętrzny Weltschmerz z tego powodu - oczywiście nadal lekki ton rozmowy, ale się zaczęli szybko wycofywać i coś tam stękać że nie nie, takie żarty. Tyle, że mam świadomość iż mogę sobie na takie komentarze, ze szczęśliwego względu na moją dobrą "cenę" rynkową, pozwolić. Zazwyczaj dziewczyny muszą spuścić oczy i udawać że nic nie słyszały jeśli chcą być "dobrze odbierane" w firmie..smutne to. ale naprawdę, zagotowało się wtedy we mnie. |
|
|
|
|
#203 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, jak można nie zauważać dyskryminacji kobiet. Albo korelacji gwałtu pomiędzy dyskryminacją kobiet.
Przyjrzyjmy się więc przemocy seksualnej: - dojmująca większość sprawców to mężczyźni, ofiar to kobiety i dzieci - w języku polskim funkcjonują kwiatki takie jak "jak suka nie da, to pies nie weźmie" - gwałt jest powszechnie na świecie używany jako narzędzie wojenne w każdym konflikcie zbrojnym, ma to na celu nie tylko upokorzenie kobiet i sprawianie im krzywdy, ale także na odseparowanie ich od ich własnych rodzin, od mężczyzn, od mężów, kobieta zgwałcona to dla wielu była i jest kobieta "zepsuta" (także z powodu tego, jak ma się manifestować jej trauma), w wielu regionach na świecie nieczysta, a dziecko z gwałtu oczywiście jest wyrzutkiem. Gwałcili Sowieci, gwałcili w Kongo, poluje na kobiety i przetrzymuje je i gwałci ISIS. - gwałt jest często traktowany jako kara dla kobiety za przekroczenie norm, czy to gwałty na lesbijkach, by je "odmienić", czy to karanie gwałtem nieposłusznej żony ("Cudzoziemka" się kłania), czy to wreszcie gwałt jako kara za "niestosowne prowadzenie się" czy korzystanie z przestrzeni publicznej. Wszelkie "hehehehe, trzeba było się tak nie ubierać" to jest dokładnie taka mentalność - przekonanie, że kobiety muszą dostosowywac się do jakichś norm i można "pokazać im, gdzie jest ich miejsce". - Jak byłam swego czasu na Marszu Szmat (tak, tak) to dostałam nie raz pytaniem, czy ktoś chciałby mnie zgwałcić albo "skąd pomysł, że ktoś chciałby mnie zgwałcić" - takie pytania zadawali panowie z pyty czy inni obserwujący, w stosunku do mnie i do wielu innych kobiet. To zresztą popularne przekonanie, że gwałt jest jakimś zawoalowanym komplementem. Nie, nie jest. - Nie ma znaczenia, jaki lifestyle seksualny wybierasz, prawdopodobnie spotkałaś się z albo slut-shamingiem, albo prude-shamingiem, a optyka obu podobna - kwestia jest taka, czy mężczyźni cię zechcą i tego, że mężczyźni są uprawnieni do Twojego ciała. Uprawiasz casualowy seks? Jesteś dziwką, dałaś raz to musisz drugi i trzeci, pewnie sama chciałaś. Czekasz do ślubu? Cnotka-niewydymka, facet musi naciskać, krzywdzisz go. O tym, że ludzie mają indywidualne granice i jak ważne jest, by je szanować, i o tym, że kobieta nie jest od tego, by spełniać seksualne fantazje mężczyzn, jakoś informacji brakuje. - koncept afirmatywnej zgody prawie nieznany, nieraz i nie dwa spotkałam się z tym, że ludzie twierdzą, że "odbiera romantyzm", albo uważają, że jak jesteś w związku/po ślubie/zaprosiłaś do mieszkania/wyszłaś za mąż, to musisz zgodzić się na seks. Jak był oral, to musi być penetracja. W istocie zaś to, że raz człowiek zgodził się na seks nie oznacza, że teraz musi, seks oralny nie oznacza zgody na seks waginalny, w każdej chwili można przerwać akcję seksualną i pieszczoty. Nie ma czegoś takiego, że teraz się jest "zbyt rozpalonym, by przerwać" i "już nie można powiedzieć nie". - Molestowanie na ulicy to norma, obcy mężczyźni nie czują się zażenowani czyniąc powszechne komentarze na temat cielesności i tego, co by z tobą zrobili. - politycy radośnie mówiący, że "gwałtu nie może być w małżeństwie" (Korwin), że "prostytutki zgwałcić nie można" Lepper i "po cholerę biegała ona po tym lesie" (Guział) i setki tysięcy innych komentarzy na temat przemocy seksualnej. Nie, nie tylko malowniczy panowie w stylu Leppera i Korwina. Nie spotykają się z ŻADNYMI represjami na ten temat. Nie kosztuje to ich nic politycznie. O czym to świadczy? O tym, że w dupie mamy temat przemocy seksualnej. - Kara za brutalny gwałt w Elblągu to marne zawiasy, ofiara zrujnowana podczas procesu. Sorry, ale jeżeli za posiadanie trawki (niska szkodliwość społeczna) mam niekiedy szansę dostać większy wyrok niż za brutalny, okrutny gwałt, to o czym to świadczy? A zresztą przypomnę wspaniałe wypowiedzi policji, prokuratury czy dyrektorki szpitala albo wspaniała żona gwałciciela z tego procesu: "Żona Mariusza przekonuje, że jest niewinny: - Wyrok nie ma żadnego wpływu na nasze małżeństwo. Ta pseudozgwałcona kobieta wypowiada się teraz w mediach. Czy kobieta naprawdę skrzywdzona by się tak afiszowała?" - bo oczywiście zgwałcona musi zachowywac się w określony sposób, inaczej jest niewiarygodna "Mariusz i Jarosław mówią, że będą to wysyłać do różnych redakcji, aby ludzie zobaczyli, kim jest Aleksandra. Uważają, że poprzez gwałt chce przyciągnąć uwagę mediów. - Wcześniej popisywała się na forach padaczką, a teraz wymyśla pseudogwałt - mówi mi Mariusz. - To jej próba wzbudzenia współczucia i akceptacji szerokiej publiki. Kobieta po prawdziwym gwałcie nie udziela wywiadów, tylko próbuje zapomnieć. Żadnego seksu z tą panią nie było." - s☠☠☠☠iel gwałciciel o "prawdziwym gwałcie" "Jolanta Rudzińska, szef Prokuratury Rejonowej w Elblągu, mówi mi: - Wyrok jest zgodny z oczekiwaniami prokuratury. W takiej sprawie trzeba brać pod uwagę opinie sprawców, wcześniejszą karalność. Prognoza kryminologiczna w tej sprawie jest pozytywna. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie popełnią więcej tego rodzaju przestępstwa. Wiem, że pani Aleksandra czuje się skrzywdzona, składała skargi na prokuraturę, ale my nie możemy być na sznurku pokrzywdzonej, wczuwać się w jej sytuację. Takie emocje są złym doradcą. Do zdarzenia doszło w czasie zabawy. Ratownicy spożywali alkohol, a pani Aleksandra wino do kolacji. Musimy też brać pod uwagę, że zachowanie mężczyzn po alkoholu nie jest w pełni świadome." - Jazda po pijaku też nie jest świadoma, ale alkohol nie jest okolicznością łagodzącą plus wzmianka o alkoholu. Ze strony POLICJANTKI. Zresztą sami sobie poczytajcie: http://wyborcza.pl/duzyformat/1,1453...nie_widzi.html ---------- Dopisano o 00:53 ---------- Poprzedni post napisano o 00:52 ---------- Cytat:
|
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Dyskusja z facetami rechoczącymi z ,,wygodnego feminizmu'', lodówek i 10 piętra wygląda zawsze tak samo - rozumienie pojęć z których się nabijają kuleje.
Równouprawnienie = równe PRAWA. Przepuszczanie w drzwiach, pomaganie z ciężkimi rzeczami to OBYCZAJE. Nie chcecie być szarmanccy, tyle to was wysiłku kosztuje, to nie bądźcie i tyle. A jak jesteście, to nie po to, żeby kobieta w zamian uprała wam gacie. Jak można podział obowiązków domowych łączyć z uprzejmym zachowaniem wobec osoby w danym momencie słabszej?
|
|
#205 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Btw. Ciekawa jestem dlaczego większość facetów wpadających na wizaż to osobniki, które kobiet po prostu nie lubią. Uważają za istoty z manią prześladowczą, które sobie wymyślają dyskryminacje, jednostki słabiej nadające się do większości ważnych funkcji, głupsze, nie umiejące o siebie zadbać, bo gdyby umiały to miałyby świetne prace prezesów, jednocześnie rodząc dzieci (co jest ich przeznaczenie), nikt by nie napastował ich seksualnie, a szowinistyczne komentarze przestałyby się pojawiać (chociaż szkoda, bo to przecież żarty i takie śmieszne, he he he). Co przyciąga takich na wizaż? Wyzwanie zbawienia kobiecego świata? |
|
|
|
|
|
#206 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#208 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja bardzo lubię kobiety Na wizazu też kilka czy nawet kilkanaście lubię.Co z tego, że przeciętna kobieta gorzej się nadaje do jakiś tam rzeczy ? Nie interesuje mnie ogół. Mnie też nigdy nie wezmą do wojska chociaż bym chciał. Nie robi z tego afery pt"Dyskryminacja osób z wadą wzroku i astmą". Statystycznie więcej mam koleżanek niż kolegów. Edytowane przez DopplegangerEddarda Czas edycji: 2015-07-18 o 09:43 |
|
|
|
|
|
#209 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#210 |
|
jestę wieszczę
|
i jeszcze coś, czego nie lubię. Hasła:
-nasze kobiety puszczają się z Arabami, -nasze kobiety robią zły pr Polsce za granicą, bo puszczają się z czarnymi. Albo słynna akcja jakiejś lokalnej grupki, która widząc Polkę tańczącą z Arabem, podchodziła i wyprowadzała Polkę z lokalu, a później odwozili ją do domu. Skąd pomysł, że trzeba komuś wybierać partnera do dyskusji/tańca? I co to są "nasze kobiety"? Każda jednostka jest wolna i może robić co chce. Wolna jest jej seksualność i wolno z niej korzystać z kim się podoba. Jak słyszę "nasze kobiety" to widzę od razu jakieś bydło. Nie jestem niczyją kozą i nie mam też obowiązku udowadniać, że Polki są takie och, ach porządne. Dodatkowo jeżeli mieszkacie we wsi, to możliwe że spotkaliście się z ocenianiem kobiety ze względu na jej prowadzenie się. Przy czym nie chodzi o prostytucje, ale o to, że np. mieszka z kimś bez ślubu. Mój wujek jak się dowiedział, że moja znajoma rozstała się z facetem, z którym mieszkała, to komentarze były "zniszczył ją, zepsuł dziewczynę", albo o mnie, jak zamieszkałam z tż "jak się rozstaniecie, to i tak już w okolicy nikogo nie znajdziesz, bo wszyscy wiedzą, że z kimś byłaś". I wiem, że to nie są tylko jego opinie.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.

Swoją drogą wolę raz na 10 lat firmie zapłacić, niż całe życie odwalać wszystkie obowiązki domowe.

Jak można podział obowiązków domowych łączyć z uprzejmym zachowaniem wobec osoby w danym momencie słabszej?