Feminizm a problemy w związkach damsko-męskich. - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-17, 19:19   #181
KaerbEmEvig
BAN stały

Dot.: Feminizm a problemy w związkach damsko-męskich.

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
I to w kraju, gdzie nadal spotyka się kwiatki w stylu instrukcji uniknięcia gwałtu, którą to instrukcję spłodzono na POLICJI.
Rozumiem, że drzwi od domu nie zamykasz tylko uczysz Polaków, że okradanie domów jest "be"?

Jesteś naiwna.
KaerbEmEvig jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 19:27   #182
Koci Pazur
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez KaerbEmEvig Pokaż wiadomość
Rozumiem, że drzwi od domu nie zamykasz tylko uczysz Polaków, że okradanie domów jest "be"?

Jesteś naiwna.
Pewnie zamyka. Ale jak ją okradną, to sąd nie widzi jako okoliczność łagodzącą, że chaty nie zamknęła.
Koci Pazur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 19:29   #183
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Napisane przez DopplegangerEddarda Pokaż wiadomość
Ja bym to streścił tak : Zawiść=słodzenie=obgadywa nie. O, Twój syn się ożenił. O jaka piękna dziewczyna a 5 minut później. Pewnie jakaś puszczalska. Która chciałaby takiego brzydala
e tam, praca z samymi facetami też ma minusy. Mogę je wymienić:
- spychologia i udawanie niewiniątka: "ja miałem to zrobić? ja? no nie, pomyliło wam się coś"
- nadmierna rywalizacja: no ile już zrobiłeś, no ile? bo ja mam 120% normy
- zero samodzielności bardzo często i brak elastyczności, gdy chodzi o nagłe sytuacje, zamiast się spiąć i coś zrobić, to siedzą i marudzą, że to nie tak ustalano...

aktualnie pracuję z samymi facetami i to jako ich menadżer. Czasami mam wrażenie, że niańczę dzieci i najbardziej mnie wkurza spychologia i brak umiejętności przyznawania się do błędu, zwłaszcza jak 30-paroletniemu kolesiowi tłumaczę, że został przyłapany na oszustwie, a ten mi wmawia, że to nic takiego, dopóki klient się nie dowie. I to nie są jakieś jednostkowe przypadki. Faceci więcej rzeczy robią na "od☠☠☠☠☠☠☠", bardziej zlewają obowiązki i często trzeba ich bardziej pilnować.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 19:33   #184
af096d25f0cf772bc51ba27debbec984bc7420f7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zlotniczanka Pokaż wiadomość
- spychologia i udawanie niewiniątka: "ja miałem to zrobić? ja? no nie, pomyliło wam się coś"
- zero samodzielności bardzo często i brak elastyczności, gdy chodzi o nagłe sytuacje, zamiast się spiąć i coś zrobić, to siedzą i marudzą, że to nie tak ustalano...

aktualnie pracuję z samymi facetami i to jako ich menadżer. Czasami mam wrażenie, że niańczę dzieci i najbardziej mnie wkurza spychologia i brak umiejętności przyznawania się do błędu, zwłaszcza jak 30-paroletniemu kolesiowi tłumaczę, że został przyłapany na oszustwie, a ten mi wmawia, że to nic takiego, dopóki klient się nie dowie. I to nie są jakieś jednostkowe przypadki. Faceci więcej rzeczy robią na "od☠☠☠☠☠☠☠", bardziej zlewają obowiązki i często trzeba ich bardziej pilnować.
No sorry, ale od szkoły średniej, przez studia, zauważalną rywalizację obserwowałem tylko u kobiet.

Jak na podobne zarzuty odpowiadają kobiety, hmmm... A! "Seksistowski bełkot!"
af096d25f0cf772bc51ba27debbec984bc7420f7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 19:37   #185
KaerbEmEvig
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Koci Pazur Pokaż wiadomość
Pewnie zamyka. Ale jak ją okradną, to sąd nie widzi jako okoliczność łagodzącą, że chaty nie zamknęła.
A niby sąd uznaje nietrzeźwość kobiety za okoliczność łagodzącą? Ciekawe, masz jakieś dowody?
Stary 2015-07-17, 19:45   #186
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Napisane przez af096d25f0cf772bc51ba27de bbec984bc7420f7 Pokaż wiadomość
No sorry, ale od szkoły średniej, przez studia, zauważalną rywalizację obserwowałem tylko u kobiet.

Jak na podobne zarzuty odpowiadają kobiety, hmmm... A! "Seksistowski bełkot!"
nie zauważyłam rywalizacji u kobiet, tak szczerze. Kobiety mają inny system hierarchizacji, który mnie cholernie wkurza. Generalnie jak są kobiety w grupie, to bardzo szybko następuje taki podświadomy podział: wolne/zajęte/hajtnięte - oczywiście to tendencja wzrostowa. Jak już jest jakaś dzieciata, to ogólnie usiłuje zdominować towarzystwo. Oczywiście nie każda tak ma, ale tak to trochę działa.

Pracowałam też z kobietami i ich nie musiałam tak poganiać, pilnować i sprawdzać. Może trafiłam na niewydarzone egzemplarze, bo to nie tysięcznoosobowe korpo, a niewielki team, ale takie są moje obserwacje z pracy w różnych miejscach i z różnymi zespołami. I może dla moich kolegów jest dz*wką z korpo, ale jeśli okazuje się, że grafik miał zaprojektować nowiutką, świeżutką grafikę dla klienta, a ja odkrywam, że kupił ją ze stocku i on nawet nie ma ochoty za to przeprosić, to sorry. A takie sytuacje do tej pory miałam tylko z facetami.

Stary 2015-07-17, 19:47   #187
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem co w tym takiego dziwnego, że mój facet niesie moją torbę, tak samo jak nie widzę nic dziwnego w tym, że ja latam do apteki, jak on ma grypę.
tak nawiasem, noszenie walizek na wycieczce i bieganie do apteki, jak ktoś chory nie ma wiele wspólnego z codziennymi (powtórzmy: codziennymi) obowiązkami domowymi. Bardzo mnie zawsze bawi, jak w charakterze kontry wobec argumentu o niesprawiedliwym podziale obowiązków domowych wywleka się takie właśnie okoliczności, jak konieczność wniesienia lodówki albo poniesienia walizki. "Ja przedwczoraj ściszałem telewizor".
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 19:50   #188
Koci Pazur
Rozeznanie

Cytat:
A niby sąd uznaje nietrzeźwość kobiety za okoliczność łagodzącą? Ciekawe, masz jakieś dowody?
Owszem mam. Prokuratorów i policjantów pytających czy aby napewo nie wypiła wina do kolacji. Ostatnio była sprawa zgwałconej przez dwóch ratowników medycznych kobiety, której oprawcy dostali wyrok z zawieszeniu (KPINA), a prokuratura, policja, ich wspólni przełożeni i sąd byli bardzo zainteresowni, czy coś wypiła, czy też nie. Trąbi się o tym w mediach, na szczęście.

Cytat:
Napisane przez rembertowa Pokaż wiadomość
tak nawiasem, noszenie walizek na wycieczce i bieganie do apteki, jak ktoś chory nie ma wiele wspólnego z codziennymi (powtórzmy: codziennymi) obowiązkami domowymi. Bardzo mnie zawsze bawi, jak w charakterze kontry wobec argumentu o niesprawiedliwym podziale obowiązków domowych wywleka się takie właśnie okoliczności, jak konieczność wniesienia lodówki albo poniesienia walizki. "Ja przedwczoraj ściszałem telewizor".
No tak, bo feminizm kończy się tam gdzie trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro Już widzę swojego faceta samotnie wnoszącego lodówę. Od tego są zakupy z dostawę i koledzy w połączeniu z czteropakiem browara, oraz windy Swoją drogą wolę raz na 10 lat firmie zapłacić, niż całe życie odwalać wszystkie obowiązki domowe.

Edytowane przez Koci Pazur
Czas edycji: 2015-07-17 o 19:53
Stary 2015-07-17, 19:55   #189
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:

aktualnie pracuję z samymi facetami i to jako ich menadżer. Czasami mam wrażenie, że niańczę dzieci i najbardziej mnie wkurza spychologia i brak umiejętności przyznawania się do błędu, zwłaszcza jak 30-paroletniemu kolesiowi tłumaczę, że został przyłapany na oszustwie, a ten mi wmawia, że to nic takiego, dopóki klient się nie dowie. I to nie są jakieś jednostkowe przypadki. Faceci więcej rzeczy robią na "odâ˜☠â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠" , bardziej zlewają obowiązki i często trzeba ich bardziej pilnować.
ja o moich współpracownikach mówię per "chłopcy". Jak mam coś zrobić tylko z chłopcami, to zagryzam zęby, bo wiem, że akcja będzie składała się z motywowania chłopców, pilnowania, żeby zrobili, proszenia, negocjowania, przekładania terminów, następnie poprawiania tego, co zepsuli, oraz zawracania projektu z kursu, na który wejść nie powinien, a w tym wszystkim wysłuchiwania jęków, wrzasków oraz rzeczy oględnie mówiąc nieprzyjemnych, bo niewystarczająco zadbałam o kruche ego mojego jakże męskiego kolegi albo po prostu okazało się, że musi coś zrobić. Po drodze jeszcze będą stroszyć piórka, tokować o dupie Maryny, bo przecież trzeba pokazać, jacy są ważni, wymądrzać się nie na temat oraz wykonywać szereg działań pozornych.

Edytowane przez rembertowa
Czas edycji: 2015-07-17 o 19:56
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 20:12   #190
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Wyżej został załączony raport, gdzie są konkretne dane na ten temat.

Cytat:
I może dla moich kolegów jest dz*wką z korpo, ale jeśli okazuje się, że grafik miał zaprojektować nowiutką, świeżutką grafikę dla klienta, a ja odkrywam, że kupił ją ze stocku i on nawet nie ma ochoty za to przeprosić, to sorry. A takie sytuacje do tej pory miałam tylko z facetami.
Nie jesteś sama... niestety u mnie bywa podobnie, a historię z grafiką ze stocku miałam w 100% identyczną

I żeby nie było - osobiście najbardziej lubię pracować w towarzystwie mieszanym, po pewnym czasie obie płcie wkurzają równomiernie.
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 20:14   #191
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Napisane przez rembertowa Pokaż wiadomość
ja o moich współpracownikach mówię per "chłopcy". Jak mam coś zrobić tylko z chłopcami, to zagryzam zęby, bo wiem, że akcja będzie składała się z motywowania chłopców, pilnowania, żeby zrobili, proszenia, negocjowania, przekładania terminów, następnie poprawiania tego, co zepsuli, oraz zawracania projektu z kursu, na który wejść nie powinien, a w tym wszystkim wysłuchiwania jęków, wrzasków oraz rzeczy oględnie mówiąc nieprzyjemnych, bo niewystarczająco zadbałam o kruche ego mojego jakże męskiego kolegi albo po prostu okazało się, że musi coś zrobić. Po drodze jeszcze będą stroszyć piórka, tokować o dupie Maryny, bo przecież trzeba pokazać, jacy są ważni, wymądrzać się nie na temat oraz wykonywać szereg działań pozornych.
nooooo , ale pewnie jesteśmy korpobicze i stosujemy męską rywalizację
Jak to facet nie jest pracownikiem miesiąca?!

Cytat:
Napisane przez Koci Pazur
No tak, bo feminizm kończy się tam gdzie trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro Już widzę swojego faceta samotnie wnoszącego lodówę. Od tego są zakupy z dostawę i koledzy w połączeniu z czteropakiem browara, oraz windy Swoją drogą wolę raz na 10 lat firmie zapłacić, niż całe życie odwalać wszystkie obowiązki domowe.
pamiętam, jak czytałam kiedyś artykuł o singielkach, które opowiadały, jak to fajnie być samej, w jednej z tych przemądrych gazet pokroju cosmo. I padło właśnie pytanie, co jak trzeba zrobić coś związanego z fizyczną pracą. Mądra pani z wywiadu stwierdziła, że to żaden problem, bo zawsze prosi o przestawienie kanapy kolegę z pracy, a później idzie z nim do łóżka. Nie wiem, czy o to jej chodziło, ale zabrzmiało seryjnie jak transakcja wiązana. I właśnie, jak ktoś mówi, że feminizm nie jest potrzebny, to ten przykład kołacze mi się wtedy w głowie.

Stary 2015-07-17, 20:25   #192
KaerbEmEvig
BAN stały

Cytat:
Owszem mam. Prokuratorów i policjantów pytających czy aby napewo nie wypiła wina do kolacji. Ostatnio była sprawa zgwałconej przez dwóch ratowników medycznych kobiety, której oprawcy dostali wyrok z zawieszeniu (KPINA), a prokuratura, policja, ich wspólni przełożeni i sąd byli bardzo zainteresowni, czy coś wypiła, czy też nie. Trąbi się o tym w mediach, na szczęście.
Jeden, skrajny, napiętnowany przypadek - i nie ma nic takiego (że sama jest sobie winna, bo się upiła) w uzasadnieniu wyroku. Jest to:

"Sędzia uzasadniła wyrok: przypadek incydentalny, oskarżeni nauczyli się w toku postępowania, że ich czyn był zły, byli wcześniej niekarani, mają rodziny."

Tutaj masz badanie, które wykazało, że mężczyźni dostają sroższe kary za dokładnie te same przestępstwa:

http://papers.ssrn.com/sol3/papers.c...act_id=2144002

Cytat:
Napisane przez Hibiku Pokaż wiadomość
Wyżej został załączony raport, gdzie są konkretne dane na ten temat.
Wolałbym badania naukowe, a nie raporty organizacji feministycznych, które mają konkretną agendę. To nie jest obiektywne źródło.

Tutaj masz norweski dokument o feminizmie w Skandynawii. Są tam wypowiedzi "naukowców" (w sensie - nie podpadają pod termin "scientist", bo to socjologowie, itp.), którzy jawnie mówią o tym, że jeżeli fakty przeczą ideologii, tym gorzej dla faktów - po emisji dokumentu zostali zwolnieni przez swoje uczelnie po fali krytyki.

https://www.youtube.com/watch?v=p5LRdW8xw70

Edytowane przez KaerbEmEvig
Czas edycji: 2015-07-17 o 20:32
Stary 2015-07-17, 20:55   #193
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hibiku Pokaż wiadomość
Tertio - wielu gwałcicieli ma zaburzenia, ale [U]w społeczeństwie jest też masa osób z zaburzeniami, które sobie z nimi radzą i nie gwałcą!
Ale są tacy co gwałcą.
Naprawdę to jest dobre - uczenie zupełnego zaufania do współobywateli?
Bo powinni być kulturalni i opanowani?
Szanować kobiety i nie wlewać im narkotyków do drinków?

Piszesz, co powinno być. Ulotka opisuje to co jest.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 21:02   #194
b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4
Konto usunięte

Lepiej podziękujmy feministkom za to, że żaden mąż nie musi już taszczyć samotnie szafy na czwarte piętro żeby udowodnić swoją "męskość", a może wraz z żoną wynająć ekipę, która się tym zajmie
b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 21:29   #195
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
. Pokaż mi faceta, ojca rodziny, który to robi. Dorosłego, sprawnego, nie upośledzonego psychicznie.
Mój mąż, bo ma koszule.

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Gregorius_ Pokaż wiadomość
To jest piękny przykład "wygodnego feminizmu".
Pomoc słabszemu to nie feminizm. To przyzwoitość.

Co innego, jakby pan miał 3 walizki, a ona jedną niewielką i żądała by ją niósł, bo ona jest kobietą. Też bym zrobiła wielkie oczy.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Stary 2015-07-17, 21:34   #196
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:

Jesteś naiwna.
od uczenia Polaków to są ich rodzice. I dziwne, jak ktoś nie będzie kradł, jak wszędzie promuje się cwaniactwo i tatko Janusz się chwali, że podpierdzielił żarówkę z roboty. Tak samo jak wszędzie huczy, że sama się prosiła, to ją zgwałcono. Słyszałam taką uwagę od baby, co ma dwóch synów o zgrozo. Co z nich niby wyrośnie?

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ----------

Cytat:
Jeden, skrajny, napiętnowany przypadek - i nie ma nic takiego (że sama jest sobie winna, bo się upiła) w uzasadnieniu wyroku. Jest to:

"Sędzia uzasadniła wyrok: przypadek incydentalny, oskarżeni nauczyli się w toku postępowania, że ich czyn był zły, byli wcześniej niekarani, mają rodziny."
czyli jak Cię zabiję, ale tylko raz kogoś zabiłam i tak naprawdę to sam se winien, bo mnie wkurzył, to jest to przypadek incydentalny, a ja nauczę się, że to było złe, to mnie puszczą?

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 21:38   #197
hypnose22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gregorius_ Pokaż wiadomość
Spoko, ale to zjawisko ma swoją kontynuację - swoją walizę na wycieczce taszczysz sama.
No przykro mi, ale nie. Z racji tego że gość jest silny, wysoki, ale co najważniejsze dobrze wychowany i empatyczny, ciężkie rzeczy nosi za nich dwoje. Za mną czasem też Podział obowiązków można przeprowadzić z głową, to że raz na kwartał facet wykaże się siłą, której np. nie ma partnerka nie zwalnia go z zadbania o dom i siebie.
hypnose22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 21:43   #198
Bananalama
jestę wieszczę

btw. u nas walizki nosi chłop, bo jest silny jak tur. Jakby chciał igłę nawlec, to już muszę ja, bo mam mniejsze paluchy, lepszy wzrok i mi łatwiej.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Stary 2015-07-17, 21:51   #199
Nuova
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
Ale tu chodzi o taki polski stereotyp - przy desce do prasowania na 99% stoi kobieta i prasuje wszystko hurtem, niezależnie od płci i własności rzeczywistych użytkowników. Pokaż mi faceta, ojca rodziny, który to robi. Dorosłego, sprawnego, nie upośledzonego psychicznie.
Mój tato pierze, prasuje i odkurza - jako jedyny samiec w domu z trzeba kobietami.
Nuova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 22:00   #200
Elfir
Zakorzenienie

pantofel!

T.Pratchett
Stary 2015-07-17, 22:22   #201
KaerbEmEvig
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
czyli jak Cię zabiję, ale tylko raz kogoś zabiłam i tak naprawdę to sam se winien, bo mnie wkurzył, to jest to przypadek incydentalny, a ja nauczę się, że to było złe, to mnie puszczą?
Jak mnie zabijesz, to nie będzie to dowodem na opresję mężczyzn ze strony kobiet. Tak trudno Ci to pojąć?
Stary 2015-07-18, 00:18   #202
loczek88
Wtajemniczenie

Temat wątku zszedł na boczne, ew. szersze tory.
A pro po tego co można spotkać za granicą, wczoraj miałam słodki przykład, taki niewinny i "och śmieszniutki" dyskryminacji.
Rozpoczęłam świeżo pracę etatową, ok. 130 osób w zespole. Wieczorem po pracy wpadliśmy w małym gronie, ja + 3 panów do Maca, szlachetnie się posilić. Jeden pan jest moim takim "miniprzełożonym" podzespołu. Ogólnie nie narzekam, jestem bardzo, baardzo miło przyjęta w pracy, wygląda niemalże jakby to im zależało na moim dobrym tam samopoczuciu niż czekaniu na bieganie za nimi z wywalonym jęzorem. I tak sobie wieczorem rozmawiamy, już prywatnie i jako "ta nowa" pytam się jak wygląda system pracy, dodatki, zarobki, ulgi, blablabla. Po czym z ciekawości rzuciłam pytanie, czy tutaj kobiety zarabiają mniej, czy tyle samo co faceci. Na co otrzymałam odpowiedź, w niby dowcipnej kanwie, iż, w wolnym tłumaczeniu "zasługują mniej, ale otrzymują tyle samo" ("verdienen weniger, aber bekommen gleich"). I oczywiście wspólny samczy rechot.
Trochę mnie przytkało, bo akurat w tym zawodzie do ok. 1960 panowało 100% mężczyzn, a potem zaczął się boom na panie. Teraz rynek jest na tyle zawładnięty przez kobiety, że znowu - oczywiście nieoficjalnie - preferują facetów.
Trochę się wkurzyłam i rzekłam, iż w dniu moich poborów/egzaminów na stanowisko mogli sobie w takim razie wziąć prawdziwie pracującego faceta, zamiast niegodnej niewiasty skoro teraz mają taki wewnętrzny Weltschmerz z tego powodu - oczywiście nadal lekki ton rozmowy, ale się zaczęli szybko wycofywać i coś tam stękać że nie nie, takie żarty.
Tyle, że mam świadomość iż mogę sobie na takie komentarze, ze szczęśliwego względu na moją dobrą "cenę" rynkową, pozwolić. Zazwyczaj dziewczyny muszą spuścić oczy i udawać że nic nie słyszały jeśli chcą być "dobrze odbierane" w firmie..smutne to.

ale naprawdę, zagotowało się wtedy we mnie.
loczek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-18, 00:53   #203
tyene
Zakorzenienie

Nie wiem, jak można nie zauważać dyskryminacji kobiet. Albo korelacji gwałtu pomiędzy dyskryminacją kobiet.

Przyjrzyjmy się więc przemocy seksualnej:

- dojmująca większość sprawców to mężczyźni, ofiar to kobiety i dzieci

- w języku polskim funkcjonują kwiatki takie jak "jak suka nie da, to pies nie weźmie"

- gwałt jest powszechnie na świecie używany jako narzędzie wojenne w każdym konflikcie zbrojnym, ma to na celu nie tylko upokorzenie kobiet i sprawianie im krzywdy, ale także na odseparowanie ich od ich własnych rodzin, od mężczyzn, od mężów, kobieta zgwałcona to dla wielu była i jest kobieta "zepsuta" (także z powodu tego, jak ma się manifestować jej trauma), w wielu regionach na świecie nieczysta, a dziecko z gwałtu oczywiście jest wyrzutkiem. Gwałcili Sowieci, gwałcili w Kongo, poluje na kobiety i przetrzymuje je i gwałci ISIS.

- gwałt jest często traktowany jako kara dla kobiety za przekroczenie norm, czy to gwałty na lesbijkach, by je "odmienić", czy to karanie gwałtem nieposłusznej żony ("Cudzoziemka" się kłania), czy to wreszcie gwałt jako kara za "niestosowne prowadzenie się" czy korzystanie z przestrzeni publicznej. Wszelkie "hehehehe, trzeba było się tak nie ubierać" to jest dokładnie taka mentalność - przekonanie, że kobiety muszą dostosowywac się do jakichś norm i można "pokazać im, gdzie jest ich miejsce".

- Jak byłam swego czasu na Marszu Szmat (tak, tak) to dostałam nie raz pytaniem, czy ktoś chciałby mnie zgwałcić albo "skąd pomysł, że ktoś chciałby mnie zgwałcić" - takie pytania zadawali panowie z pyty czy inni obserwujący, w stosunku do mnie i do wielu innych kobiet. To zresztą popularne przekonanie, że gwałt jest jakimś zawoalowanym komplementem. Nie, nie jest.

- Nie ma znaczenia, jaki lifestyle seksualny wybierasz, prawdopodobnie spotkałaś się z albo slut-shamingiem, albo prude-shamingiem, a optyka obu podobna - kwestia jest taka, czy mężczyźni cię zechcą i tego, że mężczyźni są uprawnieni do Twojego ciała. Uprawiasz casualowy seks? Jesteś dziwką, dałaś raz to musisz drugi i trzeci, pewnie sama chciałaś. Czekasz do ślubu? Cnotka-niewydymka, facet musi naciskać, krzywdzisz go. O tym, że ludzie mają indywidualne granice i jak ważne jest, by je szanować, i o tym, że kobieta nie jest od tego, by spełniać seksualne fantazje mężczyzn, jakoś informacji brakuje.

- koncept afirmatywnej zgody prawie nieznany, nieraz i nie dwa spotkałam się z tym, że ludzie twierdzą, że "odbiera romantyzm", albo uważają, że jak jesteś w związku/po ślubie/zaprosiłaś do mieszkania/wyszłaś za mąż, to musisz zgodzić się na seks. Jak był oral, to musi być penetracja. W istocie zaś to, że raz człowiek zgodził się na seks nie oznacza, że teraz musi, seks oralny nie oznacza zgody na seks waginalny, w każdej chwili można przerwać akcję seksualną i pieszczoty. Nie ma czegoś takiego, że teraz się jest "zbyt rozpalonym, by przerwać" i "już nie można powiedzieć nie".

- Molestowanie na ulicy to norma, obcy mężczyźni nie czują się zażenowani czyniąc powszechne komentarze na temat cielesności i tego, co by z tobą zrobili.

- politycy radośnie mówiący, że "gwałtu nie może być w małżeństwie" (Korwin), że "prostytutki zgwałcić nie można" Lepper i "po cholerę biegała ona po tym lesie" (Guział) i setki tysięcy innych komentarzy na temat przemocy seksualnej. Nie, nie tylko malowniczy panowie w stylu Leppera i Korwina. Nie spotykają się z ŻADNYMI represjami na ten temat. Nie kosztuje to ich nic politycznie. O czym to świadczy? O tym, że w dupie mamy temat przemocy seksualnej.

- Kara za brutalny gwałt w Elblągu to marne zawiasy, ofiara zrujnowana podczas procesu. Sorry, ale jeżeli za posiadanie trawki (niska szkodliwość społeczna) mam niekiedy szansę dostać większy wyrok niż za brutalny, okrutny gwałt, to o czym to świadczy?

A zresztą przypomnę wspaniałe wypowiedzi policji, prokuratury czy dyrektorki szpitala albo wspaniała żona gwałciciela z tego procesu:

"Żona Mariusza przekonuje, że jest niewinny: - Wyrok nie ma żadnego wpływu na nasze małżeństwo. Ta pseudozgwałcona kobieta wypowiada się teraz w mediach. Czy kobieta naprawdę skrzywdzona by się tak afiszowała?" - bo oczywiście zgwałcona musi zachowywac się w określony sposób, inaczej jest niewiarygodna

"Mariusz i Jarosław mówią, że będą to wysyłać do różnych redakcji, aby ludzie zobaczyli, kim jest Aleksandra. Uważają, że poprzez gwałt chce przyciągnąć uwagę mediów. - Wcześniej popisywała się na forach padaczką, a teraz wymyśla pseudogwałt - mówi mi Mariusz. - To jej próba wzbudzenia współczucia i akceptacji szerokiej publiki. Kobieta po prawdziwym gwałcie nie udziela wywiadów, tylko próbuje zapomnieć. Żadnego seksu z tą panią nie było." - s☠☠☠☠iel gwałciciel o "prawdziwym gwałcie"

"Jolanta Rudzińska, szef Prokuratury Rejonowej w Elblągu, mówi mi: - Wyrok jest zgodny z oczekiwaniami prokuratury. W takiej sprawie trzeba brać pod uwagę opinie sprawców, wcześniejszą karalność. Prognoza kryminologiczna w tej sprawie jest pozytywna. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie popełnią więcej tego rodzaju przestępstwa. Wiem, że pani Aleksandra czuje się skrzywdzona, składała skargi na prokuraturę, ale my nie możemy być na sznurku pokrzywdzonej, wczuwać się w jej sytuację. Takie emocje są złym doradcą. Do zdarzenia doszło w czasie zabawy. Ratownicy spożywali alkohol, a pani Aleksandra wino do kolacji. Musimy też brać pod uwagę, że zachowanie mężczyzn po alkoholu nie jest w pełni świadome." - Jazda po pijaku też nie jest świadoma, ale alkohol nie jest okolicznością łagodzącą plus wzmianka o alkoholu. Ze strony POLICJANTKI.

Zresztą sami sobie poczytajcie: http://wyborcza.pl/duzyformat/1,1453...nie_widzi.html

---------- Dopisano o 00:53 ---------- Poprzedni post napisano o 00:52 ----------

Cytat:
Napisane przez tamarta92 Pokaż wiadomość
Nie rozumiesz jednej rzeczy - nie tłumaczę założenia kusej spódniczki, alkoholu sprawcy itp jako przyczyna, jedynie wskazuje, że kobieta musi być świadoma zagrożenia i nie chodzić z obcym mężczyzną w miejsca odosobnienia, np jego mieszkanie albo las. Winny zawsze jest sprawca zrozym to, nie kobieta. To chyba Ty masz takie myślenie. Kusić los, czyli mam na myśli zostawienie włączonego gazu na noc(nie masz zamiaru się zabić czy rodzinę, ale przez nieodpowiedzialność narażasz ich i siebie, wprowadzasz się do domu, który jest do rozbiórki i licz się z tym, ze może stać Ci się krzywda, wsiadasz do samochodu z obcą osobą i bądź swiadoma, ze wszystko moze sie tam zdarzyc. Zadnej kusej spodniczki itp nie poruszyłam.
Gwałcą przede wszystkim znani mężczyźni. Przyjaciel, chłopak, mąż, sąsiad, którego znasz, współpracownik.
Stary 2015-07-18, 03:42   #204
Darkoz
Zakorzenienie

Dyskusja z facetami rechoczącymi z ,,wygodnego feminizmu'', lodówek i 10 piętra wygląda zawsze tak samo - rozumienie pojęć z których się nabijają kuleje.
Równouprawnienie = równe PRAWA. Przepuszczanie w drzwiach, pomaganie z ciężkimi rzeczami to OBYCZAJE. Nie chcecie być szarmanccy, tyle to was wysiłku kosztuje, to nie bądźcie i tyle. A jak jesteście, to nie po to, żeby kobieta w zamian uprała wam gacie. Jak można podział obowiązków domowych łączyć z uprzejmym zachowaniem wobec osoby w danym momencie słabszej?

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-18, 08:20   #205
Koci Pazur
Rozeznanie

Cytat:

Miałam Ci odpisać, ale tyene pięknie zrobiła to w swoim poście. Przeczytaj końcówkę, to zobaczysz odpowiedź na swój post. Co z tego, że sędzia w uzasadnieniu wyroku o tym nie wspomniał, kiedy w postępowaniu karnym i sądowym miało to duże znaczenie.

Btw. Ciekawa jestem dlaczego większość facetów wpadających na wizaż to osobniki, które kobiet po prostu nie lubią. Uważają za istoty z manią prześladowczą, które sobie wymyślają dyskryminacje, jednostki słabiej nadające się do większości ważnych funkcji, głupsze, nie umiejące o siebie zadbać, bo gdyby umiały to miałyby świetne prace prezesów, jednocześnie rodząc dzieci (co jest ich przeznaczenie), nikt by nie napastował ich seksualnie, a szowinistyczne komentarze przestałyby się pojawiać (chociaż szkoda, bo to przecież żarty i takie śmieszne, he he he). Co przyciąga takich na wizaż? Wyzwanie zbawienia kobiecego świata?
Stary 2015-07-18, 08:45   #206
stewardesa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
- Nie ma znaczenia, jaki lifestyle seksualny wybierasz, prawdopodobnie spotkałaś się z albo slut-shamingiem, albo prude-shamingiem, a optyka obu podobna - kwestia jest taka, czy mężczyźni cię zechcą i tego, że mężczyźni są uprawnieni do Twojego ciała. Uprawiasz casualowy seks? Jesteś dziwką, dałaś raz to musisz drugi i trzeci, pewnie sama chciałaś. Czekasz do ślubu? Cnotka-niewydymka, facet musi naciskać, krzywdzisz go. O tym, że ludzie mają indywidualne granice i jak ważne jest, by je szanować, i o tym, że kobieta nie jest od tego, by spełniać seksualne fantazje mężczyzn, jakoś informacji brakuje.
Nie słyszę takich opinii.

---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ----------

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
- gwałt jest powszechnie na świecie używany jako narzędzie wojenne w każdym konflikcie zbrojnym, ma to na celu nie tylko upokorzenie kobiet i sprawianie im krzywdy, ale także na odseparowanie ich od ich własnych rodzin, od mężczyzn, od mężów, kobieta zgwałcona to dla wielu była i jest kobieta "zepsuta" (także z powodu tego, jak ma się manifestować jej trauma), w wielu regionach na świecie nieczysta, a dziecko z gwałtu oczywiście jest wyrzutkiem. Gwałcili Sowieci, gwałcili w Kongo, poluje na kobiety i przetrzymuje je i gwałci ISIS.
Co to ma wspólnego ze współczesną Polską?
stewardesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-18, 09:30   #207
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stewardesa Pokaż wiadomość
Nie słyszę takich opinii.
Ciekawe, widziałam je nawet w tym wątku, plus masa zacytowanych z głównych mediów w tym kraju.
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-18, 09:38   #208
DopplegangerEddarda
BAN stały

Cytat:
Miałam Ci odpisać, ale tyene pięknie zrobiła to w swoim poście. Przeczytaj końcówkę, to zobaczysz odpowiedź na swój post. Co z tego, że sędzia w uzasadnieniu wyroku o tym nie wspomniał, kiedy w postępowaniu karnym i sądowym miało to duże znaczenie.

Btw. Ciekawa jestem dlaczego większość facetów wpadających na wizaż to osobniki, które kobiet po prostu nie lubią. Uważają za istoty z manią prześladowczą, które sobie wymyślają dyskryminacje, jednostki słabiej nadające się do większości ważnych funkcji, głupsze, nie umiejące o siebie zadbać, bo gdyby umiały to miałyby świetne prace prezesów, jednocześnie rodząc dzieci (co jest ich przeznaczenie), nikt by nie napastował ich seksualnie, a szowinistyczne komentarze przestałyby się pojawiać (chociaż szkoda, bo to przecież żarty i takie śmieszne, he he he). Co przyciąga takich na wizaż? Wyzwanie zbawienia kobiecego świata?

Ja bardzo lubię kobiety Na wizazu też kilka czy nawet kilkanaście lubię.
Co z tego, że przeciętna kobieta gorzej się nadaje do jakiś tam rzeczy ? Nie interesuje mnie ogół. Mnie też nigdy nie wezmą do wojska chociaż bym chciał. Nie robi z tego afery pt"Dyskryminacja osób z wadą wzroku i astmą". Statystycznie więcej mam koleżanek niż kolegów.

Edytowane przez DopplegangerEddarda
Czas edycji: 2015-07-18 o 09:43
DopplegangerEddarda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-18, 09:41   #209
b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stewardesa Pokaż wiadomość
Co to ma wspólnego ze współczesną Polską?
To tłumaczy, że gwałt nie ma nic wspólnego z uznaniem kobiety za atrakcyjną/byciem napalonym/kuszonym, a jest to narzędzie służące przemocy i upokorzeniu
b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-18, 09:41   #210
Bananalama
jestę wieszczę

i jeszcze coś, czego nie lubię. Hasła:
-nasze kobiety puszczają się z Arabami,
-nasze kobiety robią zły pr Polsce za granicą, bo puszczają się z czarnymi.
Albo słynna akcja jakiejś lokalnej grupki, która widząc Polkę tańczącą z Arabem, podchodziła i wyprowadzała Polkę z lokalu, a później odwozili ją do domu.
Skąd pomysł, że trzeba komuś wybierać partnera do dyskusji/tańca? I co to są "nasze kobiety"? Każda jednostka jest wolna i może robić co chce. Wolna jest jej seksualność i wolno z niej korzystać z kim się podoba. Jak słyszę "nasze kobiety" to widzę od razu jakieś bydło. Nie jestem niczyją kozą i nie mam też obowiązku udowadniać, że Polki są takie och, ach porządne.
Dodatkowo jeżeli mieszkacie we wsi, to możliwe że spotkaliście się z ocenianiem kobiety ze względu na jej prowadzenie się. Przy czym nie chodzi o prostytucje, ale o to, że np. mieszka z kimś bez ślubu. Mój wujek jak się dowiedział, że moja znajoma rozstała się z facetem, z którym mieszkała, to komentarze były "zniszczył ją, zepsuł dziewczynę", albo o mnie, jak zamieszkałam z tż "jak się rozstaniecie, to i tak już w okolicy nikogo nie znajdziesz, bo wszyscy wiedzą, że z kimś byłaś". I wiem, że to nie są tylko jego opinie.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości