|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Polska i Europa a imigranci
czy Polska, Czechy, Węgry były krajami kolonialnymi?
Czy wzbogaciły się eksploatując Afrykę i destabilizując im sytuację polityczną?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
#182 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
PS. W Niemczech władza tak bardzo jest przyjaźnie nastawiona do imigrantów, że jest seria ataków na ośrodki dla uchodźców. Przypomina to lata 20. i 30. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
Konto usunięte
|
"My" miało oznaczać Europejczyków. Tak spieszno było do Unii, jeśli chodzi o $$, no nie?
Jeśli chodzi o resztę to nie mam zamiaru się kłócić, przywyklam do pokolenia egoistow. |
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
też mam wrażenie, że spora grupa przybyłych to niekoniecznie są uchodźcy tylko emigranci - nie mają zamiaru wrócić do swojego kraju po ustaniu wojny.
---------- Dopisano o 00:43 ---------- Poprzedni post napisano o 00:42 ---------- Unia to wspólnota gospodarcza, nie ma nic wspólnego z koniecznością posiadania wspólnej polityki imigracyjnej.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
#185 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#186 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja myślę, że dwa tysiące uchodźców to nic. Jesteśmy w stanie ich przyjąć. Ale jeśli nagle Unia zechce nam wcisnąć 200 tysięcy, to co? Nie dać na leczenie dla ciężko chorych Polaków, tylko pomóc uchodźcom? Bo że Unia wszystko od a do z sfinansuje to nie wierzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
Konto usunięte
|
A czy ja napisałam, żeby pomagać "bez głowy"? Na 200 tys możliwości nie mamy, zgadzam się. Tytuł wątku to Polska i Europa.
I nie poszłabym pod most, ale jestem w stanie zaakceptować obniżenie stopy życiowej czy rezygnację z czegoś w imię sprawiedliwości na świecie. Edytowane przez 201607050913 Czas edycji: 2015-08-31 o 00:00 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaś integracja niegospodarcza - o ile wiem integracja polityczna (w tym prowadzenie wspólnej polityki zagranicznej) napotyka na ogromne problemy z akceptacją zarówno ze strony "nowych", jak i "starych" państw Unii. Przykładem niech będzie polityka w sprawie szachowania krajów nadbałtyckich przez Rosję dostawami gazu i apelowanie od lat o wspólne stanowisko Unii w tej sprawie. Jak Niemcy dogadują się za naszymi plecami z Rosją, to niech teraz nie wciągają nas w swoje problemy postkolonialne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#189 | |||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Skoro Niemcy chcą przyjmować imigrantów, niech nie dzielą się swoim szczęściem z innymi krajami. http://wiadomosci.onet.pl/swiat/niem...hodzcow/fdg5xd Niemcy chcą już konfiskować pustostany. Powtarzam - nie dzierżawić, tylko konfiskować. Czekam kiedy zaczną dokwaterowywać imigrantów do domów zwykłych ludzi, bo już padają takie propozycje (Gunter Grass). Wtedy naprawdę zradykalizują Niemców i może być w końcu ciekawie w Europie. http://natemat.pl/153121,niemcy-juz-...-nieruchomosci |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Konto usunięte
|
Zastanawiam sie czy nie taniej byloby jednak wyslac misje i zalatwic problem na miejscu. Nie jestesmy worem bez dna, mozemy przyjac ludzi z Syrii, studentow z Iraku i Afganistanu tez chetnie przyjme. Ale w Afryce czekaja miliony chetnych, no nie damy rady. A boje sie co bedzie, ze jak juz dotrze tam wiadomosc, ze rozdajemy mieszkania i socjale.
|
![]() ![]() |
![]() |
#191 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do świątyni Opatrzności Bożej to uważam, że też państwo powinno ją zbudować. Nie ze względów religijnych. Odbudowa tego kościoła jest obiecywana przez rządzących od 200 lat, a państwo powinno być wiarygodne. Poza tym to w ruinach tego dawnego kościoła zbierali się powstańcy w czasach zaborów i wokół nich przez wiele lat organizował się wszelki ruch oporu. Cytat:
A pomysł z moralnym obowiązkiem jest śmieszny. Idąc tym tropem państwo polskie powinno być utrzymywane przez Niemcy, Austrię, Węgry i Rosję, bo przecież u nas siedzieli. Gdyby tak popatrzeć trzeźwo na Europę to każde państwo miałoby jakieś "moralne obowiązki" względem innych. Moim zdaniem w ogóle wszystkich przybywających powinny obowiązywać jakieś zasady. Nauczenie się języka, znalezienie pracy, zasymilowanie się. A jak się nie uda w ciągu 5 lat to wypad, niech sobie radzą sami. Podoba mi się pomysł w misją. Przy okazji nasze wojsko podszkoliłoby się w terenie. Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee Czas edycji: 2015-08-31 o 08:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
.
|
kwestia misji to x więcej kasy, a ze szkoleniami dają se radę na miejscu. ile kasy pochłonęły misje np. w Afganistanie?! ile czasu to w ogóle trwa, ile było ofiar śmiertelnych. tak, to super pomysł -_-
#193 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez LuckyJane Czas edycji: 2015-08-31 o 11:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#194 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- Sadze, ze w niejednym kraju pluja sobie w twarz, ze nie byli egoistami.
![]() |
#195 |
Rozeznanie
|
Jakby uwzględnić kary, które płaciliśmy i płacimy za nadprodukcje, czy wyśrubowane normy ochrony środowiska, a także na obsługę spraw związanych z dotacjami to wychodzi zdecydowanie na minus. Nie wspominając, że dla gospodarki, zdrowej konkurencji z biznesie, dotacje są bardzo szkodliwe.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Konto usunięte
|
Imperialista nie chce mi się z Tobą dyskutować, bo piszesz jakbyś w ogóle nie czytał moich postów. A ten argument "to przyjmij ich do swojego domu" jest wyświechtany.
Wyraziłam swoje zdanie i nikogo do altruizmu nie zmuszam. W konkursie Miss nie zamierzam startować, mam takie poglądy a nie inne. Na codzień obserwuję różnej maści imigrantów i naprawdę nie taki diabeł straszny, histeria narodowa jakaś, bo ludziom włos z głowy spadnie a co tam, niech umierają w ciężarówkach, udajmy że tego nie ma. Spoko. |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Konto usunięte
|
Myśląc przyszłościowo, biorąc pod uwage liczbę chętnych oraz fakt, ze i tak problem trzeba rozwiązać i tak, bo przyjęcie wszystkich to żadne rozwiązanie, to moze jednak lepiej nie czekać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#198 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
BAN stały
|
Rzucasz takimi tekstami jakbyśmy mieli jakieś moralne zobowiązania wobec uchodźców. I tak oni nie chcą zostać w Polsce. Gorzej! Oni są tak nastawieni na socjal, że uciekają z Francji do Wielkiej Brytanii.
|
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
Exodus z biednego południa do bogatej północy był przewidywany już od dłuższego czasu i UE nic z tym nie robiła. A teraz podnosi się larum bogatych państw postkolonialnych że Polska nie chce otwierać granic dla wszystkich- uchodźców i imigrantów ekonomicznych. Polska powinna zagospodarować jak najszybciej imigrantów z Ukrainy jako najbliższym nam kulturowo i grać nimi jako naszą kartą przetargową. Taka racja stanu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#201 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#202 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
BDW wspieram finansowo działania PAH bo uważam że tylko działania tam na miejscu mają jakiś sens żeby rozwiązać problem u podstaw. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
Akurat za wyśrubowane normy środowiska osobiście godzę się z dopłatą. Dzięki temu gminy są zmuszone do budowania oczyszczalni ścieków i po mojej gminie widzę jak z roku na rok jezioro powoli się oczyszcza (dotychczas wszystkie ścieki lądowały w jeziorze)
![]() ![]() |
![]() |
#204 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
gdyby w imię "sprawiedliwości na świecie" każdy człowiek na świecie otrzymywałby takie samo wynagrodzenie to średnio żylibyśmy za ok. 1 dolara na dzień
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#206 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Niestety kolejka, ktora do nas czeka jest wieksza niz obecna populacja Europy, to naprawde nie jest wyjscie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#207 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#208 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Ta sprawiedliwość może niefortunnie zabrzmiała, chodziło mi o równość społeczną. Jeśli mojemu sąsiadowi spłonie dom, to się z nim podzielę moim, nie wiem, dlaczego to niektórych tak dziwi. Ot podejście do życia, i nie mam 15 lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Konto usunięte
|
mineralka jak to wymyślisz ładnie ekonomicznie jak zmieścić w Europie 2-3 razy wiecej ludzi, którzy nie pracuja i nie znaja jezyka to się odezwij, chętnie wszystkim pomogę
ale dopoki to tylko filozofia to trochę mało, nie włożymy tego do miski |
![]() ![]() |
![]() |
#210 |
Konto usunięte
|
A kto mówi o 2-3 razy więcej? Bo ja nie. Najpierw stwarzać warunki, a potem przyjmować, a póki co na tyle ile się da.
---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- Poza tym, Polska nie jest nietykalna, chociaż chcielibyśmy, żeby tak było. Jak Putinowi odbije to Wy możecie nagle zostać bez niczego i uciekać w strachu z dziećmi i żaden kraj Was nie przyjmie, bo słyszeli ze Polacy to pijaki i złodzieje i socjal tylko ciągną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:06.