![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
Dot.: zaburzenia wzrastania/niskorosłość
Gratulacje
![]() U nas utrzymuje się trzeci centyl lub ciut ponad. Porównywałam pomiary i w rok synek urósł ok. 8 cm. Więc nie ma rewelacji, ale też w miejscu nie stoi. Celiakia wykluczona przez test genetyczny. Apetyt marny, przez pół roku nie przybrał na wadze,ale mimo wszystko wagowo powyżej dziesiątego centyla. We wrześniu powtarzamy morfologię, poziom żelaza i hormony tarczycy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
Do 3 centyla jeszcze brakuje nam 6.5cm i 1,5kg. Wzrost myślę, że w ciągu 9mcy wyrówna (na 6lat to 108cm, więc 9,5cm), Może nawet więcej będzie niz 10 cm. Bardzo bym chciała, byle tylko nogi nie bolały za bardzo.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Konto usunięte
|
Głodomorku, pięknie, ogromnie się cieszę
![]() Wiecie, dziwią mnie bardzo oznaczenia ubrań - rozumiem, że one tyczą się PRZECIĘTNEGO dziecka, wynikałoby z tego, że przeciętny 6latek ma 116-122cm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;64628571]Głodomorku, pięknie, ogromnie się cieszę
![]() Wiecie, dziwią mnie bardzo oznaczenia ubrań - rozumiem, że one tyczą się PRZECIĘTNEGO dziecka, wynikałoby z tego, że przeciętny 6latek ma 116-122cm ![]() U mnie w rodzinie wszystkie dzieci na pewno miały sporo powyżej 120 cm w tym wieku, córka (niecałe 5.5 roku) ma ok. 126 cm- ale w przedszkolu stoi na przedstawieniach w ostatnim rzędzie, bo z tych najwyższych ![]() A rozmiarówka w ogóle jest dziwna- córka nosi od tshirtów w rozmiarze 128 (5-10-15) przez 134 do 140 (tshirty mango czy sukienki zara) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;64628571]Głodomorku, pięknie, ogromnie się cieszę
![]() Wiecie, dziwią mnie bardzo oznaczenia ubrań - rozumiem, że one tyczą się PRZECIĘTNEGO dziecka, wynikałoby z tego, że przeciętny 6latek ma 116-122cm ![]() Nie? W naszym otcoczeniu (córka 6-latka) to norma ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
![]() Wiecie, dziwią mnie bardzo oznaczenia ubrań - rozumiem, że one tyczą się PRZECIĘTNEGO dziecka, wynikałoby z tego, że przeciętny 6latek ma 116-122cm ![]() Mnie też dziwią. syn 4lata 3 miesiące powinien wg ogólnych rozmiarówek nosić rozmiar 110, a nosi spodnie 98 i bluzki 104. Córka 2 lata 3 miesiące czyli rozmiar teoretycznie 98 nosi kurtkę 80, bluzy 80-86, bluzki 86, spodnie 80-98. Magia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem ile mają 6latki ale wśród znajomych 5latków większosc ma te 110-115cm.
Dla mnie są olbrzymie. Niedawno nosiłam półricznika rozmiarów jak moja miala rok Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Wtajemniczenie
|
Głodomorku, gratuluję, świetny wynik!
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
Głodomorku nasze dzieci są ekonomiczne jeśli chodzi o ubrania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale za to mój miesięczniak ważył więcej niż starszak mając 3 miesiące. Małe nosi rozmiar 68 w wieku 7 tygodni, starsze mając 8 miesięcy nosiło 74. Nie mogę się temu nadziwić.
![]() |
![]() |
#192 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Od 18 września mamy kolejny tydzień świadomości zaburzeń wzrastania.
Grafiki możecie wykorzystywać, podzielcie się choćby na fb. Można dodać baner jako zdjęcie tła lub ustawić profilowe. Może uda się dotrzeć do większej liczy rodziców i uwrażliwić ich na ten problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Wtajemniczenie
|
Moje dziecko właśnie spadło poniżej 3 centyla. W ciągu 2 miesięcy urosła 0,5cm. W ciągu roku 6cm
![]()
![]() |
#195 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() My już po badaniach z krwi. Wyszła niewielka anemia, tarczyca, podobnie jak rok temu, nadal w dolnej normie. Jeśli nic się nie zmieni, a mały nie "ruszy" ze wzrostem, to na wakacjach będziemy się decydowali na diagnostykę szpitalną. MUSZĘ wiedzieć, czy ten niski wzrost to "tylko" genetyka, czy coś innego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystkiego najlepszego z okazji 3 urodzin, bo widzę, że tuż tuż już ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Wtajemniczenie
|
12,3 kg i 89,5cm. Do teraz nie miała większych kłopotów ze zdrowiem. Tylko anginy. Nie ma więc żadnego specjalisty. Jakieś 1,5 roku temu jeden lekarz zwrócił nam uwagę, żebyśmy pilnowali czy rośnie bo bardzo kiesko je. Z jedzeniem dalej nie jest dobrze.
Dziękujemy za życzenia ![]()
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
Kiepsko je, bo kiepsko rośnie. Moja córka zaczęła jeść, gdy zaczęła rosnąć. Nawet znienawidzone jajko polubiła (do tych wakacji NIGDY nie jadła, nawet żółtko w zupce wyczywała i nie jadła), żąda sobie 2 razy dziennie na miękko. Weź skierowanie do endokrynologa i zajmij kolejkę. W Warszawie zapisują teraz na listopad 2017
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo cenne spostrzeżenie, do zapamiętania.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
U nas tez bez szalu, syn 5l9m 108,5 cm i 15 kg, przez wakacje tylko 1 cm mu wpadl. Dzis bylismy na szczepieniu, byla dr ktorej nie znam, oczywiscie uwagi ze drobny, chudy. Ale jak zapytalam o skierowanie na badania to ona do mnie ze mam go lepiej karmic, najlepiej... drozdzowkami
![]() Syn poszedl teraz do szkolnej zerowki , zdarzaja sie chlopcy tak niscy jak on ( drobnych dziewczynek wiecej) ale niestety trafil sie jeden ktory mu dokucza z powodu wzrostu ( chociaz sam wyzszy nie jest ![]()
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2016-09-23 o 11:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Wtajemniczenie
|
Sprawdziłam co w poradni w Krakowie chcą żeby było zrobione przed wizytą. Cała lista badań. Nasz lekarz chętnie wypisuje skierowania do specjalistów, na badania już nie koniecznie.
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
mistrzIma, to trzymam kciuki za sprawną diagnostykę.
Cytat:
Sanetka, tacy lekarze to niestety norma u nas. Wiedza malutka o wzrastaniu. Gdyby drożdżówka rozwiązywała problem to nie dawałabym codziennie hormonu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Konto usunięte
|
Witam. Zabieram się właśnie za czytanie wątku
![]() Zastanawiam się nad wizytą u lekarza, mój 10 latek ma 130cm. wzrostu. Jest najniższy w klasie. W ciągu ostatniego roku urósł 5 cm. Wcześniej nie kontrolowałam. Każdy mówi, że jeszcze urośnie, ale ja się martwię. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oblicz potencjał i prześledź jak wcześniej rósł (bilanse, badania przesiewowe w szkole-raz w roku dzieci są mierzone). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potwierdź tylko, to się przekopię. Mój 2,5 miesięczniak już praktycznie wskakuje w rozmiar 74 (body i pajace), pieluszki 4, ciekawa jestem kiedy przystopuje. Starszak wyrastał z tego rozmiaru w wieku 8 miesięcy.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2016-09-24 o 10:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sama z ciekawości wyliczałam młodemu ten potencjał ![]()
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Wtajemniczenie
|
Wyliczyłam mojej. Minimum musiałaby być mniej więcej na 7 centylu. Sobie też policzyłam. I moja starsza siostra tego potencjału nie osiągnęła (młodsza ledwo, ledwo). Wszystko niby w porządku. Była diagnozowana jak jej w gimnazjum niski wzrost przeszkadzał.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:47.