![]() |
#181 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015, cz.1
Cytat:
![]() |
![]() |
#182 |
Zadomowienie
|
Marita, odnosnie dysproporcji glowa i klatka to teraz cora miala szybko wizyte pielegniarki, miala 2,5mca i miala po 40cm a synek mial po ukonczonym 3mcu czyli jak piszesz byl dzieckiem trzy-/czteromiesiecznym i mial tyle samo w glowce i w klatce cm i ta babka mi mowila przy obu wizytach ze maja te wymiary byc rowno. Na pewno gdy glowka jest wieksza jest podejrzenie wodoglowia, nie wiem czy w druga strone sa jakies obawy, dlatego tez pytam czy lekarz cos mowil.
U nas ulewania brak. Jakos w pierwszym miesiacu zycia byly 2 sytuacje, ze mnie mala cala olala bo jej aie cofnelo podczas odbicia. W dzien odbijam ja po karmieniu, jak ona donosnie beka hahaha, a w nocy nie. To i ja wymiarami kluski sie pochwale. Jak miala ok 2,5mca to wazyla 6kg, mierzyla 67cm. Zaczelam zakladac jej juz ciuchy w rozmiarze 74. Rowniez karmie piersia. Mloda jest bezsmoczkowa jak dotad a takie ladne jej kupilam haha No i pieluchy 4 powinna miec ale w promocji biedronkowej kupilam dwa opakowania xxl i konczymy je. Smieszne jest to, ze jej braciszek tez w 4 chodzi... ![]()
![]() |
#183 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Hmmm zaczynam się zastanawiać i niepokoić po Twoich uwagach dotyczących obwodu głowki i klatki ![]() To Twoja córeczka też nie należy do najmniejszych ![]() ![]() Aha chciałam dopytać jak Ci się udało, że nie używasz smoczka?? ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak naprawde w pierwszej dobie życia mloda sie w pewnym momencie tak przykleila do cyca, że zapowiadala sie na cycoholiczke i myslalam, ze smoczek jednak u nas zagosci za jakis czas. Właściwie ok 12h wisiala non stop, zmienialam tylko piers. Umialam juz dostawiac po synku wiec nie zmasakrowala mi tym piersi, na jednym sutku zrobila mi sie ranka ale nie wiem dokladnie kiedy, przezylam zapalenie piersi, potem drugiej i z powrotem pierwszej. Dostawiam mala na żądanie, je co 2-3h, najada się w 5min i chyba zaspokaja sobie tym jakos ten odruch ssania. Teraz tez jestem madrzejsza o doswiadczenia z synkiem, nie ulegam presji otoczenia, nie dostaje dziwnych porad (albo juz nie tak duzo). Synek tez nie byl z poczatku smoczkowy, z czasem z wygody dawalismy bo magia sie dziala - dziecko po wsadzeniu smoka w buzie zaraz zasypialo, jaka to wygoda np w galerii - nikt nie patrzy krzywo na marude :p Ja tam na smoczki nie patrze jako najwieksze zlo bo niektore dzieci maja bardzo silna potrzebe ssania. Wszystko jest dla ludzi tylko trzeba z glowa. Dramat to jest jak kilkuletnie dzieci smoki ciagle w buzi maja. Synek sam porzucil i piers i smoka jak mial ok 11mcy. Teraz czasem spotykamy jego rowiesnikow (ma prawie 21mcy) albo starsze dzieci ze smokiem to sie boje zeby nie podpatrzyl tego
![]() |
![]() |
#185 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Ale wcale przeciwko smoczkom nic nie mam, uwazam, ze lepszy smoczek niz kciuk ![]() Oj, kolegi Tz dwulatka lazi ze smoczkiem, paskuda jedna :p
![]() |
![]() |
#186 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Melduję, że oczka wyleczone. Pomogło to moje mleko. Uwierzyć nie mogę. Mam nadzieję, że to zapalenie spojówek już nie wróci ![]() Pozdrawiamy z Zosią ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziewczyny zazdroszczę Wam bezsmoczkowych dzieci... wiem, że im szybciej zacznę odzwyczajać tym lepiej i łatwiej pójdzie. Ale z piersią w buzi bym nie pozwoliła zasnąć małej bo zawsze ją odbijam nawet jeśli się wybudzi..a w sumie dzieciaczki lubią tak po karmieniu zasypiać. Widocznie moja ma takie ssanie, bo czasami szuka i szuka a jak wkładam jej smoka to tak go łapie jakby miała zaraz mi rękę odgryźć heh no nic zobaczymy jak to będzie, ale napewno nie pozwolę jej cyckać go do 2 lat... Dziś jedziemy na kontrolę bioderek ![]() pozdrawiam Edytowane przez Marita1203 Czas edycji: 2015-11-03 o 10:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 |
Raczkowanie
|
Moja w ogole nie ssie smoka, gryzie go😜 ale czasem bym chciala, zeby tego smoka pomutala troche. Mialabym wolna chwile na cokolwiek, a i jak czasem tak sie zdenerwuje, ze tylko cycek ja uspokoi to tankuje po przegi i zaraz czesc ulewa. Oby sie nie skonczylo ssaniem kciuka bo ciagle obie lapki w buzi albo jedna druga dopycha
![]() Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Raczkowanie
|
No właśnie moja wcale nie chce smoka. Z 1 strony sie ciesze, ale z drugiej czesto dopada kciuka a smoczek jest be...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() A ja mam dziś dzień marudny,dwie mi marudzą od samego rana.Liliane jeszcze przekupie zabawkami itp ale Hania tylko by na rękach była. U mnie to by te swoje pięści zjadła.Ale smoczek też idzie w ruch.
"Pokochać to największe ryzyko ze wszystkich, to oddanie swojej przyszłości i swojego szczęścia w ręce drugiego człowieka, to zaufanie bez reszty, to odsłonięcie swoich słabości..."Zapuszczam paznokcie dzień:2 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
Raczkowanie
|
Ja tez odbijam tylko gdy nie spi. A powiem szczerze, ze przewaznoe po jedzeniu zasypia...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
na bioderkach ok ![]() ![]() skończone 3 miesiące waga = 6450g |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Zadomowienie
|
Witam sie i ja po dlugiej przerwie. Przepraszam,ale trudno mi ogarnac dwa watki. Dzis cierpie przez zapalenie a jestem i z Hania i z Zuzia w domu,ale udalo mi sie obie uspic i ja sie juz przebudzilam wiec troche poczytalam...
Fisherka super,ze udalo sie oczka wyleczyc i to bez chemii U nas tez ulewanie bylo na poczatku,potem prawie zniknelo,a teraz po tych dwoch infekcjach katarowo-oskrzelowych znow wrocilo i nie wiem czy to wina tych wszystkich lekow i syropkow czy po prostu taka juz uroda mojej Zu. Bo Hanka wcale nie ulewala,ale za to miala nietolerancje laktozy i problemy brzuszkowe i ze spaniem i mimo tego,ze byla pogodna,to dawala mi do wiwatu... a Zu ulewa ale jest cudownie spokojna,usmiechnieta i prawie nie placze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
Hejo, jest tu kto ? 😕
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
Chyba jest😊 ale Ty tez dawno nie pisalas chyba, co slychac?
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
Rzeczywiscie cisza straszna ... Na face jest lepiej? Mozna tam dolaczyc?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Raczkowanie
|
cisz jak makiem zasiał;(
może ja rusze temat.... minaowicie czy już ktos rozszerzał diete ? od czego zaczynacie, jak wam idzie??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Poza cukrem to nie rozszerzam jeszcze jej dietki. Dopiero po pol roku bedziemy cos probowac lub jak bedzie siadala, zobaczymy ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- I na pewno zaczniemy od warzyw
![]() |
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
Ja tez czekam na pol roku. Poki co nic... Choc gdzies czytalam, ze przy kp mozna od 5 miesiaca???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Raczkowanie
|
heheh czytam Wasze odpowiedzi i się z siebie śmieje
![]() ![]() ![]() Czemu mnie nie poprawiłyście, nie wyśmiałyście? heh ![]() no oki teraz na poważnie, karmię piersią cały czas a małej rozszerzę dietę jak będzie miała pół roczku bo tak powinni być co nie? i oczywiście też zacznę od warzyw! ![]() Teściowa mnie drażni bo co wizyta to ciągle pyta a kiedy mała już coś dostanie jeść, a jakaś herbatka do picia czemu jej nie daje ![]() masakra ![]() ![]() Aha no i moja malutka też ciągle główkę ma na prawej stronie, gdy tylko możemy to jej przestawiamy na lewy bok, żeby krzywej nie miała...ale ona uparta bo jej przestawimy na lewo chwile poleży i nawet gdy śpi po chwili automatycznie głowa znowu leci na prawo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Raczkowanie
|
Ja tez czekam do pol roku, moooooze na swieta, jesli usiadzie. To juz bedzie 5,5 miesiaca, ale jak my jemy to mala czasem patrzy jak pies na kielbase😊 zaczniemy od warzyw, pewnie pierwsza pojdzie marchew. Marita, moja tesciowa tez mnie zaczela wkurzac, nie moge sluchac czasem tych jej mundrosci. Chociaz moi tez maja swoje za uszami. Bobo2015, niestety na fejsie jest grupa zamknieta, zreszta tam tez sie dzieje tyle co tu... Marita, rozszerzanie diety wedlug who po pol roku.
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a chciałam jeszcze podpytać Was jak i czym okrywacie swoje pociechy na noc
![]() ![]() ![]() ![]() A wolę śpiwór bo ją zapnę i wiem, że będzie okryta bo z kocyk to ona się odkopuje i odkrywa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Raczkowanie
|
U mnie spala w jakims pajacyku plus spiworek a teraz dodatkowo owijam ja grubym kocem, bo tez byla lodowata a temperatura tez niewiele ponad 20. Jesli sie odkryje to trudno, ale przewaznie wieksza czesc koca jest. Robie tak, ze owijam ja tak jakby w rozek i ladnie spi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W mojej rodzince tez czesto takie teksty padaja, ale przekonalam sie juz, ze to w mniemaniu wypowiadajacych te slowa jest smieszne i olewam. Moja tez glowe uparcie na jedna strone wykrzywia, nawet jak jej polozylam cukier to go przestawiala. Moja preferuje lewa strone Cytat:
Ponarzekam sobie na me dziecko. Dosyc spora ta moja dziewczyna i nosi juz ubranka 6-9. Wiecej narzekan nie mam na nia. no wlasciwie to dzis zrobila z 5x kupe, jedna teraz wlasnie robi. Ale pochwale ja - zadna nie wyszla poza pieluche ![]()
![]() |
![]() |
#207 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny co tam ciekawego na swieta planujecie? Jakie prezenty najblizszym? Poszukuje inspiracji na drobne prezenty do 20zl, nie kurzolapy. Co roku robimy w rodzinie takie prezenty rodzinne czyli nie kazdemu osobno tylko tak dla rodziny wspolny (dla dzieciaczkow do lat 18 osobno :p) i to wlasnie takie niedrogie bo rodzina spora. Pomyslow mi brakuje, wydac wiecej to nie sztuka
![]() |
#208 |
Zadomowienie
|
halo halo, kto mnie pamięta, ręka w górę?
![]() ja rozszerzam dietę - ale my na mm jesteśmy już. Mały wzorowo wcina wszystko, co mu dam, niestety dochodzimy do 2 stołowych łyżek i dalej nie chce - czyli wciąż za mało, żeby był to jeden posiłek - musimy uzupełnić mlekiem....
![]() |
#209 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#210 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Oj ja też usłyszałam od teściowej i mamy że może mleko nie wystarcza i jest głodna.Wagowo jest w normie i irytujące jest to "Czy aby dziecko sie najada" ![]()
"Pokochać to największe ryzyko ze wszystkich, to oddanie swojej przyszłości i swojego szczęścia w ręce drugiego człowieka, to zaufanie bez reszty, to odsłonięcie swoich słabości..."Zapuszczam paznokcie dzień:2 ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:09.