![]() |
#181 | |
Kathy Leonia
|
Dot.: Red flagi w związku. Jak je poznać?
Cytat:
ja Ci powiem tak. red flag czuje się w kiszkach. to takie jakby wewnętrzne ostrzeżenie, że "nie pakuj się do tego". jeśli coś czujesz że Ci nie gra, nie pasuje, nie potrafisz wyobrazić sobie całe życia z daną osobą, wspólnego pokonywania problemów, wychowywania dzieci, to masz odpowiedź od razu na swoje wątpliwości. ja zawsze tak robiłam, gdy tylko pojawiał się zgrzyt, coś nie pasowało, wybiegałam myślami w przyszłość czy to jest coś, co mogłabym znosić do końca życia
![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
@KathyLeonia powyżej ma rację wg mnie. To po prostu czuje się od razu, ale wybiera się ignorowanie tego. Tak wg mnie to działa.
Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano o 00:21 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Kathy Leonia
|
Cytat:
bo kurcze uważam że każda baba ma swoją intuicję i nią się powinna kierować, a nie na siłę przekonywać sama siebie a może się zmieni, a może będzie lepiej... dupa będzie lepiej. jakby tak było to byśmy nie mieli tylu patologicznych, nieszczęśliwych związków, którym można by było zapobiec...
![]() |
![]() |
#186 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Red flagi w związku. Jak je poznać?
Cytat:
Wiesz, takie przypadki są, ale to nie wynika tylko z przekonywania się, ale pewnego wzorca, który się powtarza pokoleniowo. To znacznie głębszy problem. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
BAN stały
|
[1=b021da5bf142259817d3b5d 5900fc01cf3c7c2e4_67241a0 1ac6ab;89182823]Ludzie mają różne wzorce wyniesione z domu i środowiska, w którym się wychowywali. Jeżeli dziecko żyje w rodzinie, gdzie ojciec nie szanuje matki, to potem bardzo często wchodzi w związek o takim samym modelu. Intuicja nie ma tu nic do rzeczy. Często jest to po prostu bardzo niskie poczucie wartości - też wyniesione z domu i brak wiary w to, że zasługuje na kogoś lepszego.[/QUOTE]
W punkt. Jeżeli intuicja cokolwiek przynosi to właśnie tkwienie w patologicznych związkach. Osoba, która tkwi w złych schematach sama nie będzie w stanie ocenić jakie ktoś inny ma intencje i jaki jest. Dlatego warto kierować się zdaniem osób z boku, którzy mają w temacie autorytet. Prawdziwe red flagi są uniwersalne, zawsze. Bo jeżeli Ty będziesz się czuła źle z tym, że Twój facet wychodzi z kolegami na spotkania do pubu i się dobrze bawi to jest problem z Twoją zazdrością a nie z nim i nie ma co tutaj doszukiwać się jakiejś czerwonej flagi. Czerwone flagi to określenie na zachowania, które przejawiają osoby zaburzone, narcystyczne, psychopatyczne, wykorzystujące innych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
(=^‥^=)
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;89176833]Moim zdaniem wszystko co sprawia ze czujesz sie niekomfortowo ,cos ci zgrzyta to red flag[/QUOTE]
Też niekoniecznie. Bo partner może obiektywnie być ok, ale druga osoba może być przewrażliwiona, mieć jakieś traumy, lęk przed opuszczeniem i wtedy też czuje się ta osoba niekomfortowo, bo ciągle ma w głowie jakieś 'zgryzy'. Trzeba przede wszystkim szczerze przed samym sobą przyznać, skąd u nas dane myśli w głowie i czy te red flagi na pewno są zasadne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tymi wyjściami do pubu też bym się nie zgodziła, to zależy jak on często wychodzi. Jak praktycznie codziennie wychodzi z kumplami na piwko czy w ogóle ma problem żeby spędzić wieczór bez piwa to już jak najbardziej jest czerwona flaga |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Zadomowienie
|
Jak ktoś takich rzeczy nie wyczuwa to chyba powinien udać się na terapię. Przede wszystkim trzeba popracować nad poczuciem własnej wartości. Jak będziesz miała wysokie poczucie własnej wartości to od razu zauważysz jak ktoś będzie chciał przekraczać Twoje granice i od razu zapali Ci się lampka.
---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Raczkowanie
|
Ja i moje niskie poczucie własnej wartości vs on
To jest kolejny watek na forum pt 'czemu on mnie wybral jak mogl lepsza' ale nie dotyczy wygladu, bo nic do swojej cery, twarzy, figury itp nie mam. Ale od pewnego czasu ,od kiedy mam wydawac by sie moglo FAJNEGO faceta, zzera mnie stres (okazyjny) ze mogl miec lepsza niz ja. On jest osoba ,ktora podejmuje sie na codzien mnostwa aktywnosci, bardzo otwarta, pracowita. Ma sporo znajomych, ciagle wpadaja mu jakies nowe zlecenia w pracy z ktorymi gdzies wyjezdza. Swoje w zyciu przeszedl ale ma osobowosc pozytywna, wesola ,aktywna.
Mam wrazenie ze ja nie pasuje do jego fajnego, wesolego swiata. Mam swoje problemy, historie leczenia zaburzen i nie czuje sie moze hm, odpowiednio DOBRA dla niego? Mowi sie 'wystarczajaca'. No wiec, nie czuje sie wystarczajaca. Troche nie wiem jakie benefity moglby miec z relacji ze mna, jesli nie mam niczego czego on by nie mial. Gdybym sie miala porownywac, no to skonczylam mniej prestizowe studia i mam spokojniejszy zawod. Mam zdecydowanie mniejsze grono znajomych, raczej kilka blizszych osob i nie jestem rozchwytywana towarzysko. Jestem zdecydowanie mniej 'sympatyczna' na pierwszy rzut oka, ponoc zyskuje po dluzszej rozmowie ,a jego prawie wszyscy od razu lubia. Mam wiedze i czytam ksiazki, interesuje sie roznymi sprawami, ale on takze. Ja doskonale wiem, ze problem lezy we mnie i zanizonym poczuciu wlasnej wartosci ale z drugiej strony z jakiegos powodu z poprzednim partnerem go nie mialam. Zwiazek nie byl spoko, za to nie czulam sie w zadnym stopniu 'za malo jakastam' dla niego. Oboje siedzielismy glownie w domu i kazde rozwijalo swoja pasje oboje mielismy podobna ilosc znajomych (bliskich tylko) i chodzilismy na kameralne posiadowy w np. 4 osoby. A tu sie czuje zwykla i nudna choc nie dal mi tego odczuc ,nawet nie sadze zeby tak myslal. No ale jak widze czasem jakies fajne kobiety, bardzo pewne siebie ,z tysiacem znajomych i kariera ( np. jego kolezanki z pracy ) ,to czuje sie jakas taka nie wiem, mala i szara? I pojawia sie mysl, ze moglby byc z kazda z nich a jest ze mna. Macie, poza terapia, jakies madre rady na zniszczenie takiego myslenia i tzw 'zajecie sie soba' zeby nie potrzebowac byc 'jakas' ani nie potrzebowac uznania w oczach partnera? Ja wiem ze facet nie jest wyznacznikiem mojej wartosci ,ze ludzie moze sie roznie dobieraja ,a ja mysle byc moze za bardzo krytycznie o sobie ale wiedziec latwo ,zrobic ciezko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ja i moje niskie poczucie własnej wartości vs on
Odczaruj jego boskość. To nie jest żaden bożek tylko zwykły chłopak.
Długo jesteście razem? Mieszkacie razem? Widujesz go w różnych "niewyjściowych" sytuacjach? Zdaj sobie sprawę, że on też ma wady, typu dziwnie się śmieje, nie potrafi X, jego skarpetki też nie pachną fiołkami po całym dniu, może wkurza się na siebie o coś (o co?), może czasem strzela jakiegoś babola językowego w rozmowie czy ortografa w smsie. No zwyczajnie też ma wady. I druga rzecz - inspirując się tym pierwszym Twoim wpisem o nim teraz zrób to samo dla siebie - napisz sobie, co robisz lepiej od niego, co potrafisz, a on nie (każda rzecz się liczy, nawet fakt, że Ty nie ubrudzisz białej koszulki przy gotowaniu, a on tak ![]() Celem tego ćwiczenia jest zobaczenie, że wcale nie jesteście bardzo od siebie różni w swojej niezwykłości. Po prostu jesteście niezwykli w różnych dziedzinach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 | |
BAN stały
|
Cytat:
Autorko - porozmawiaj o tym ze swoich chłopem. Innego rozwiązania nie ma. Zniszczysz ten związek podświadomie jeżeli będziesz tak myśleć. On musi wiedzieć z czym walczysz. Zapewne wtedy powie Ci dlaczego z Tobą jest, jak się przy Tobie czuje i co w Tobie ceni. Porozmawiajcie czego wzajemnie od siebie potrzebujecie, co możecie sobie dawać, a co możecie brać. Wyraźcie oczekiwania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Konto usunięte
|
Takie poczucie bycia 'niewystarczającym' to częsty objaw bycia w związku z narcyzami/wampirami energetycznymi. Jeśli dobrze zrozumiałam to jest to świeży związek, ale może to nie w tobie jest problem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
Ja i moje niskie poczucie własnej wartości vs on
Może po prostu do siebie nie pasujecie, on ma inny styl życia, Ty inny. Swoją drogą ekstrawertyczny facet nie zawsze szuka takiej samej jak on, dziewczyny.
Możliwe też, że za bardzo go idealizujesz, jaki to nie jest rozchwytywany i superaśny, a to zwykły chłopak, ktory lubi aktywniej spędzać czas. Czy dał Ci odczuc, ze mu się z Tobą nudzi? Czy były konflikty z powodu odmiennego podejścia do spedzania czasu? Jest kolejna opcja - czasem toksyczni ludzie szukają takich szarych myszek by były zawsze pod ich dyktando. One w domu - oni poza. Stabilizacja wg nich tak wyglada. Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moj chlopak nie oczekuje zebym siedziala w domu a on bedzie latal po swiecie. Chyba w zasadzie jest mu wszystko jedno, byle bym byla zadowolona z siebie. No a nie jestem. Edytowane przez ItsPiranhaBay Czas edycji: 2022-07-06 o 14:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Konto usunięte
|
Myślę, że większość dorosłych ludzi by miała problem ze skompletowaniem 30 znajomych na spontaniczną imprezę.
![]() Nie wiem w jakim dokładnie jesteś wieku, ale po studiach ludzie zaczynają mieć obowiązki, własne rodziny. Serio mało kto lata codziennie z koleżankami na kawy lub co weekend na jakieś imprezy. Także twój facet jeżeli prowadzi taki tryb życia to jest raczej wyjątkiem i na jakiego miejscu cieszyłabym się jak znalazłabym kogoś, kto w ogóle akceptuje takie tempo i go nie ogranicza. A jeśli zależy mu, żebyś we wszystkich tych aktywnościach uczestniczyła to może faktycznie się nie dobraliście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Konto usunięte
|
Ja osobiście spontanicznych wyjazdów i dużych imprez nie lubię. Jak mam siedzieć do rana to już przed północą mam dość. W towarzystwie jestem ekstrawertyczna, ale szybko przepalają mi się styki. Nie związałabym się z kim o takim stylu życia. Kocham mojego partnera między innymi za to, że większość czas spędzamy spokojnie i kameralnie w mniejszym gronie. Nie uważam, że jestem nudna, aspołeczna, niewystarczająca, ani że mój partner jest taki. Po prostu trzeba się dobrać.
![]() ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- Pamiętaj, że partner ma odpowiadać też tobie, a nie tylko ty jemu. Bo tak trochę brzmią twoje posty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem coś w tym związku jest nie tak. Może tylko podświadomie to odczuwasz, ale takie myśli nie biorą się znikąd.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Raczkowanie
|
Jestem w wieku 25-30 jak wiekszosc moich znajomych i nikt nie ma dzieci ,a malo kto slub. Wiekszosc albo singli albo osob w zwiazkach ,mieszkaja razem lub planuja. Mieszkam w wiekszym miescie. Raczej co weekend ludzie chodza na imprezy ,spotykaja sie czesto na kawie czy piwie w pubie ,wyjezdzaja na weekendy na grilla czy nad wode ze znajomymi i tam raczej wiadomo, chlanie.
---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- Moi znajomi sa troche jak osoby z piosenek Taco Hemingwaya ,tak bym to ujela. Praca ,impreza, hobby, samorozwoj ,wspolczesne problemy ,social media, netflix & chill, lewicowe poglady |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ---------- Wiesz, nie ma żadnego obowiązku otaczać się hipsterami i pozerami, a tym bardziej wchodzić z takimi osobami w związek. Są też na szczęście młode lewaki preferujące minimalizm i slow life. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
Powiem Ci tak: facet może być rzeczywiście być świętym, ideałem itd. a mimo wszystko możesz się w związku z nim czuć źle. Nie do każdego będziemy pasować, nawet jeżeli nie ma żadnych problemów, patologii i tym podobnych. Czasami po prostu ma się to poczucie, że coś uwiera, coś jest nie tak, że to nie moje miejsce. Dla mnie to jak założenie eleganckiej kreacji, którą wszyscy nam komplementują, że super, że pięknie, a my się w niej czujemy nie na miejscu i tak naprawdę nie mamy ochoty jej nosić. Więc jeżeli czujesz się przy tym super facecie po prostu źle, to widać nie ten facet. Podkreślam: nawet jeżeli obiektywnie rzecz biorąc jest super, hiper, ekstra.
![]() |
#206 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Owszem, napijemy się czasem, ale oprócz tego robimy mnóstwo ciekawych rzeczy. I nie używamy social mediów. To co opisałaś to mi się ze zwykłym pozerstwem kojarzy, a nie jakimś Taco Hemingwayem. Nie ogarniam, jak możesz czuć się gorsza w takim towarzystwie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No czyli masz takich znajomych i w ten sposób spędzasz z nimi czas, więc chyba nie jesteś aż tak introwertyczna żeby się tego wstydzić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
Ludzie lubią szafować tym introwertyzmem i ekstrawertyzmem, a przecież rzadko kto jest jak od linijki, idealnie wpasowujący się w dany schemat, czy definicję. Większość to typy mieszane lub zmienne pod wpływem różnych czynników, okresów życia.
![]() |
#210 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wbrew pozorom ktoś może być dla nas nawet zbyt przystojny / zbyt bogaty / zbyt inteligentny. Mam takiego kolegę, który jest specjalistą od filozofii matematyki i jakbym miała być z nim w związku, tobym się nieustannie czuła za głupia dla niego. Ciągle bym nie rozumiała jego wywodów na kilka stron A4, pełnych wzorów i skomplikowanych terminów (nawiasem mówiąc, on prowadzi ze mną te rozmowy bo poznaliśmy się na grupce dla ścisłowców, interesowało mnie kilka zagadnień tego rodzaju, ale jak zaczęliśmy rozmawiać to się okazało że pod tym kątem oczekuje ode mnie za wiele, na szczęście możemy też gadac o innych sprawach). Partner, który prowadzi wystawne życie, otacza się wieloma ludźmi też może wprawić w zakłopotanie i głupie myśli osobę, która żyje na o wiele niższym poziomie, i tak dalej. Ta osoba nawet nie musi się celowo wywyższać. Powstaje dysproporcja, osoba słabsza zaczyna czuć że musi się bardziej starać aby dorównać tej silniejszej, coś jej zaoferować, i powstają toksyny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:45.