Jak załatwić zwolnienie z wf na studiach - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-28, 10:28   #181
201607111028
Konto usunięte

Dot.: Jak załatwić zwolnienie z wf na studiach

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Na wfie nie ma pracy, wiec nie ma efektow, tez niby proste do zrozumienia. Ocenia sie wrodzony talent, bo nie ma przygotowania do wykonywanych cwiczen. Pracowalam bardzo ciężko nad swoją forma, ale po prostu nie przeskocze pewnych rzeczy, wszyscy mieli moja prace i postepy gdzies, 5 i 6 miały osoby, które poza wfem nie robily nic.
W sensie nie jeździły na zawody, nie wykazywały się niczym szczególnym? No to też kiepściutko.
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-28, 10:33   #182
Tallan
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Nie, szkoła ocenia właśnie pracę i efekty. Efektem jest skok w dal na 3 metry i za to np. dajemy 5, a za skok na metr, piątki nie dajemy. Nie wiem co tu jest trudnego do zrozumienia.

Ja bazgrzę jak kura pazurem, nienawidzę rysować. Trudno żeby mi 6 dawali na równi z kimś, kto brał udział w konkursach plastycznych i osiągał wysokie miejsca.

Mhm, straszne. Trzeba było zgłosić, że nie mają wymaganej ilości obecności (swoją drogą jak szkoła to rozwiązywała?) i nie byłoby sprawy.

Żartujesz? Jak nie konkurs talentów? To po co są olimpiady, konkursy itd? Właśnie w szkole się wyłania talenty, które potem można odpowiednio rozwijać.
Ja w podstawówce świetnie pływałam, za co dostałam zaproszenie do szkoły sportowej. Niektórzy ledwo pływali nawet z deską/makaronem. Rozumiem, że i ja i oni powinniśmy dostać zaproszenie do tej szkoły? No przecież każdy powinien mieć równe szanse
Rozumiem, że można nie zgadzać się z Misseczką, ale ona nie pisze o czymś skrajnie abstrakcyjnym, żeby były problemy ze zrozumieniem.

Wytłumaczmy na przykładzie pogrubionego. Dziecko A świetnie pływa cały czas- ma 6 z palcem w nosie i zaproszenie do szkoły sportowej, w tabelkach się nie mieści bo skali na jego genialność brakuje. Ale dziecko A pływa ciągle tak samo. Niczego nowego się na tych zajęciach nie uczy, jest to dla niego frajda i relaks (super taki powinien byc wf).
Jest też dziecko B, które przez pierwsze dwa miesiące jak miało wejść do basenu wpadało w histerię. Jak weszło, to zanurzenie głowy okazało się być dla niego przez długi czas nie do przeskoczenia (pomijając, że część genialnych nauczycieli wrzuciła to dziecko na 2 zajęciach do wody i przytrzymała kijem, ale mówimy o ludzkim podejściu). Po roku, kiedy przychodzi czas na ocenę końcową, pływa z deską i raczej powoli. Też się w tabelkach nie mieści, ale w dół. Nauczyciel wpisuje mu zagrożenie, a potem "na zachętę" 2 na świadectwo. Nikt nie docenia tego, jaki ogrom pracy włożyło ono w naukę pływania i jak długą drogę przeszło- liczy się magiczna tabelka, a nie postęp.
Indywidualne podejście to nie zawsze jest brak sprawiedliwości. I takie indywidualne podejście powinno być w ocenianiu wf. I o tym Misseczka cały czas pisze. Nie o tym, żeby wszyscy mieli 6
Tallan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-28, 10:34   #183
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Na wfie nie ma pracy, wiec nie ma efektow, tez niby proste do zrozumienia. Ocenia sie wrodzony talent, bo nie ma przygotowania do wykonywanych cwiczen. Pracowalam bardzo ciężko nad swoją forma, ale po prostu nie przeskocze pewnych rzeczy, wszyscy mieli moja prace i postepy gdzies, 5 i 6 miały osoby, które poza wfem nie robily nic.
Oczywiście, że jest.

Mogę przeciec X metrów w 10 minut, a mogę popracować nad kondycją i przebiec w 7 minut.
Jasne, pewnych rzeczy się nie przeskoczy (koordynacja), ale ocenia się EFEKTY na WFie, a nie chęci.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-28, 10:37   #184
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tallan Pokaż wiadomość
Wytłumaczmy na przykładzie pogrubionego. Dziecko A świetnie pływa cały czas- ma 6 z palcem w nosie i zaproszenie do szkoły sportowej, w tabelkach się nie mieści bo skali na jego genialność brakuje. Ale dziecko A pływa ciągle tak samo. Niczego nowego się na tych zajęciach nie uczy, jest to dla niego frajda i relaks (super taki powinien byc wf).
Jest też dziecko B, które przez pierwsze dwa miesiące jak miało wejść do basenu wpadało w histerię. Jak weszło, to zanurzenie głowy okazało się być dla niego przez długi czas nie do przeskoczenia (pomijając, że część genialnych nauczycieli wrzuciła to dziecko na 2 zajęciach do wody i przytrzymała kijem, ale mówimy o ludzkim podejściu). Po roku, kiedy przychodzi czas na ocenę końcową, pływa z deską i raczej powoli. Też się w tabelkach nie mieści, ale w dół. Nauczyciel wpisuje mu zagrożenie, a potem "na zachętę" 2 na świadectwo. Nikt nie docenia tego, jaki ogrom pracy włożyło ono w naukę pływania i jak długą drogę przeszło- liczy się magiczna tabelka, a nie postęp.
Indywidualne podejście to nie zawsze jest brak sprawiedliwości. I takie indywidualne podejście powinno być w ocenianiu wf. I o tym Misseczka cały czas pisze. Nie o tym, żeby wszyscy mieli 6
Przecież m.in. ja i Carousel napisałyśmy, że tak być nie powinno.

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ----------

Cytat:
Oczywiście, że jest.

Mogę przeciec X metrów w 10 minut, a mogę popracować nad kondycją i przebiec w 7 minut.
Jasne, pewnych rzeczy się nie przeskoczy (koordynacja), ale ocenia się EFEKTY na WFie, a nie chęci.
Ty też trochę przeginasz, moim zdaniem.
Stary 2015-09-28, 10:38   #185
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Nie no, ja uważam, że wf jest przedmiotem, na którym powinno się SZCZEGÓLNIE doceniać starania. Powiedzmy: dziecko w pierwszym półroczu skoczyło na trójkę, w drugim jest poprawa, jest już skok prawie na czwórkę - dajemy czwórkę. Przynajmniej chciałabym, żeby tak to wyglądało. Na wuefie trzymanie się sztywnej punktacji jest, moim zdaniem, krzywdzące. Uważam, że co nieco należałoby zmienić. Stuprocentowa czy prawie stuprocentowa frekwencja - powinna być premiowana. Wuef to taki przedmiot, który faktycznie wymaga sprawności, jaką trudno nabyć "tak po prostu" i każde takie staranie jest trudne. Dzieci często nie chcą ćwiczyć, bo czują się gorsze, dlatego warto je motywować.
Jednak nie w ten sposób. Nie dając piątkę czy SZÓSTKĘ niemalże za nic.
Zgadzam sie. Sama bylam noga z wfu, nie lubilam go, ale w zyciu nie prosilam o lepsza ocene, bo mi wf odstaje. Inne kolezanki jezdzily na zawody a ja na konkursy matematyczne. Mialysmy szostki stosownie do umiejetnosci.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-28, 10:45   #186
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
W sensie nie jeździły na zawody, nie wykazywały się niczym szczególnym? No to też kiepściutko.
Jeździły tak jak stały, bez treningu.

Cytat:
Oczywiście, że jest.

Ale te pracę mialas w trakcie wfu, czy moze jednak po?
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-28, 10:47   #187
201607111028
Konto usunięte

Aha, Misseczce chodzi o to, że wuef nie powinien liczyć się do średniej. Przede wszystkim z tym się nie zgadzam
Stary 2015-09-28, 10:59   #188
madeline25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez musicae Pokaż wiadomość
Pomyślałam żeby zadzwonić do wszystkich prywatnych kardiologów z moim mieście i zapytać wprost czy dostanę lewe zwolnienie. Zastanawiam się tylko czy nie pomyślą że jestem np policjantka która szuka na nich haka. Dlatego może lepiej iść osobiście. Ale wtedy mogą wziąć np 100 złotych za wizytę a zwolnienia i tak nie wypisza. Co robić?

Wiesz co? nie życzę Ci, żebyś kiedyś na serce zachorowała.
Dla mnie jesteś leniwą oszustką.
madeline25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-28, 11:04   #189
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie, wf to powinien byc trening sprawnościowy bez oceny końcowej. Do dzis nie rozumiem logiki oceniania bez uprzedniego treningu.
Zgadzam się w 100%.
Tylko na studiach wf juz raczej nie wygląda jak w szkole, przynajmniej zazwyczaj.

Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
Stary 2015-09-28, 11:08   #190
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Aha, Misseczce chodzi o to, że wuef nie powinien liczyć się do średniej. Przede wszystkim z tym się nie zgadzam
Albo w ogole bez oceny, po prostu 'zaliczenie'. Mi z pozniejszym wiekem wykryto pelno problemow ze zdrowiem, ktore tlumacza gorsza kondycje, ale co się nameczylam wtedy, zeby spelnic ich wymagania, to moje.
Stary 2015-09-28, 11:09   #191
Misseczka
Zadomowienie

Cytat:
Więc jednak ten wuef wcale jej nie skrzywdził XD
Serio, może ta średnia 5.9 była dla niej w tamtym momencie tragedią, ale nie zawsze dostajemy wszystko, czego oczekujemy
Dalej uważam, że skrzywdził. Oba nie szła z morda "pani ma mi dac 6, bo jak nie to do sądu podam, ale naprawdę dużo z siebie dawała, a na pewno już dużo więcej niz ci, co na zawody jeździli jak stali. Sama pierdylion razy jeździłam z nią na Orlik bo ona chce ćwiczy, o czym nasza wuefistka wiedziała, bo widziała parę razy. Dziewczyna cwiczy i guzik. Co ma pomyśleć dziecko, jak nie "po co ja sie staram?". Tak, brak 6.0 to nie rozpacz, ale jak człowiek jest tak blisko to normalne, ze chce.zdobyć takie osiągnięcie.
Misseczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-28, 11:11   #192
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Misseczka Pokaż wiadomość
Dalej uważam, że skrzywdził. Oba nie szła z morda "pani ma mi dac 6, bo jak nie to do sądu podam, ale naprawdę dużo z siebie dawała, a na pewno już dużo więcej niz ci, co na zawody jeździli jak stali. Sama pierdylion razy jeździłam z nią na Orlik bo ona chce ćwiczy, o czym nasza wuefistka wiedziała, bo widziała parę razy. Dziewczyna cwiczy i guzik. Co ma pomyśleć dziecko, jak nie "po co ja sie staram?". Tak, brak 6.0 to nie rozpacz, ale jak człowiek jest tak blisko to normalne, ze chce.zdobyć takie osiągnięcie.
No ale zrozum, że szóstka to szóstka.
Stary 2015-09-28, 11:13   #193
Misseczka
Zadomowienie

A ja nie rozumiem szóstek za "pojade i raz pobiegne lub zaspiewam, bo przecież mam talent"
Stary 2015-09-28, 11:16   #194
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
A ja nie rozumiem szóstek za "pojade i raz pobiegne lub zaspiewam, bo przecież mam talent"
Dlaczego? To to samo co konkurs z matmy czy polskiego. Dlaczego dziecko z talentem muzycznym ma być w szkole niedoceniane, "a bo to przecież tylko taki talent, nie wychylaj się, żeby innym nie było źle"? No wtf

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2015-09-28 o 12:20
Stary 2015-09-28, 11:18   #195
Misseczka
Zadomowienie

Bo z matmy czy polskiego musialabys byc geniuszem by iść jak stoisz
Stary 2015-09-28, 11:19   #196
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Ty też trochę przeginasz, moim zdaniem.
Bo nie uznaję wyżebranej 6 z WFu dla spełnienia chorych ambicji rodziców/jakiejś małolaty?
Stary 2015-09-28, 11:20   #197
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Bo nie uznaję wyżebranej 6 z WFu dla spełnienia chorych ambicji rodziców/jakiejś małolaty?
Nie, ja tego też nie uznaję. Chodzi mi o sztywne trzymanie się wszelkich tabelek. Tak zrozumiałam Twój post. Starania należy doceniać.
Stary 2015-09-28, 11:20   #198
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
6.0 to takie osiagniecie? Osiagnieciem jest zwyciestwo w konkursie+ nagroda w postaci oceny celujacej a nie wyproszona srednia 6.0.
Stary 2015-09-28, 11:21   #199
201604250941
Konto usunięte

Kwestia 6 to troche abstrakcja, bo kazda szkoal inaczej je przyznaje, niektorzy wymagaja tylko pojscia na konkurs, inni konkretnego miejsca itd., wiec bym to zostawila. Bardziej mnie obchodzi dlaczego ktos ma miec 2 na swiadectwie, skoro daje z siebie wszystko? Ktos inny nie daje z siebie nic i ma 5, bo ma wrodzoną sprawność. Matematyki uczymy sie wszyscy od zera, wfu nie da sie tak nauczyc. 6 lat chodze na siłownie i zaczynam godziną cardio, nie wiem czy spełniam obecnie wymagania prędkości biegania na 5 z mojej podstawówki, takie mam wrodzone uwarunkowania.
Stary 2015-09-28, 11:21   #200
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Bo z matmy czy polskiego musialabys byc geniuszem by iść jak stoisz
Na konkursy z polskiego chodziłam "jak stałam". Nie chwale się teraz, po prostu piszę, jak było. Geniuszem nie byłam. Wystarczyła mi wiedza, którą już posiadałam

Czas edycji: 2015-09-28 o 14:28
Stary 2015-09-28, 11:23   #201
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli twierdzisz, ze twoja kolezanka harowala niczym wół z każdego jednego przedmiotu, zeby pokazac jak bardzo usilnie pracuje nad swoim rozwojem w kazdej dziedzinie. Nie braklo jej doby?
Za co miala 6 np. Z techniki? Za co z informatyki?
Stary 2015-09-28, 11:27   #202
201607111028
Konto usunięte

Tak w ogóle - przecież można odwrócić sytuację. Dziecko jest kiepskie z języków, z przedmiotów ścisłych. Po prostu. Stara się, ale nie wychodzi. "Jedzie" na trójczynach. Jednak ma talent muzyczny/doskonale gra w siatkówkę i jeździ na zawody. Dlaczego szkoła miałaby tego nie docenić i nie uhonorować odpowiednią oceną? Może właśnie to wpłynęłoby na podwyższenie samooceny dziecka. Znam takie przypadki.
Twoim zdaniem, Misseczko, olanie tego dziecka byłoby sprawiedliwe?

Czas edycji: 2015-09-28 o 11:30
Stary 2015-09-28, 11:27   #203
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Kwestia 6 to troche abstrakcja, bo kazda szkoal inaczej je przyznaje, niektorzy wymagaja tylko pojscia na konkurs, inni konkretnego miejsca itd., wiec bym to zostawila. Bardziej mnie obchodzi dlaczego ktos ma miec 2 na swiadectwie, skoro daje z siebie wszystko? Ktos inny nie daje z siebie nic i ma 5, bo ma wrodzoną sprawność. Matematyki uczymy sie wszyscy od zera, wfu nie da sie tak nauczyc. 6 lat chodze na siłownie i zaczynam godziną cardio, nie wiem czy spełniam obecnie wymagania prędkości biegania na 5 z mojej podstawówki, takie mam wrodzone uwarunkowania.
Ale ja sie zgadzam. Te tabelki sa smieszne. Z tym, ze przyznanie 6 za starania tez jest nie na miejscu. W skali ocen musi byc miejsce dla osob wybitnych.
Stary 2015-09-28, 11:43   #204
201604250941
Konto usunięte

Musi, owszem, sama idea 6 jest dobra, tylko skupiamy sie tu na tym, za poza nia jest jeszcze 5 innych ocen.

Jak sie nie przylozylam z matmy to mialam 1, normalna sprawa, ale z wfu co bym nie zrobila i tak usylszalam,ze jestem leniwa, czy za ciezka, czy za jakas, kiepska, słaba, bla bla, tego nie rozumiem i nie zrozumiem.
A wracajac do studiow to sporo osob mialo warunek z basenu Ja akurat mialam z tym spokoj, ale inni mieli cyrki z zaliczeniem. Bez sensu jak dla mnie.
Stary 2015-09-28, 11:48   #205
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Musi, owszem, sama idea 6 jest dobra, tylko skupiamy sie tu na tym, za poza nia jest jeszcze 5 innych ocen.

Jak sie nie przylozylam z matmy to mialam 1, normalna sprawa, ale z wfu co bym nie zrobila i tak usylszalam,ze jestem leniwa, czy za ciezka, czy za jakas, kiepska, słaba, bla bla, tego nie rozumiem i nie zrozumiem.
A wracajac do studiow to sporo osob mialo warunek z basenu Ja akurat mialam z tym spokoj, ale inni mieli cyrki z zaliczeniem. Bez sensu jak dla mnie.
Znam ten bol baaardzo dobrze. Trauma na cale zycie. Do tej pory czuje sie mega łamagą, choc juz nikt mi nie kaze odbijac pilką na ocene ani skakac przez kozla.
Z tym wszystkim sie zgadzam. Nie zgadzam sie tylko z podejsciem Misseczki.
Stary 2015-09-28, 12:10   #206
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, ja tego też nie uznaję. Chodzi mi o sztywne trzymanie się wszelkich tabelek. Tak zrozumiałam Twój post. Starania należy doceniać.
Nie, nieee, może tak to zabrzmiało, bo się skupiłam na idiotycznej sytuacji opisanej przez Misseczkę

Jak najbardziej uważam, że trzeba doceniać starania. Ale pomiędzy 1, a 6 jest jeszcze kilka ocen i ja uważam,że chociażby ta czwórka byłaby zupełnie w porządku.

Natomiast 6, to tak jak pisałam - zupełnie pomysł od czapy, zwłaszcza z chodzeniem rodziców i żebraniem o 6 dla córki, bo ona CHCE mieć średnią 6,0 (po kij?).
Stary 2015-09-28, 12:13   #207
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Nie, nieee, może tak to zabrzmiało, bo się skupiłam na idiotycznej sytuacji opisanej przez Misseczkę

Jak najbardziej uważam, że trzeba doceniać starania. Ale pomiędzy 1, a 6 jest jeszcze kilka ocen i ja uważam,że chociażby ta czwórka byłaby zupełnie w porządku.

Natomiast 6, to tak jak pisałam - zupełnie pomysł od czapy, zwłaszcza z chodzeniem rodziców i żebraniem o 6 dla córki, bo ona CHCE mieć średnią 6,0 (po kij?).
No to w takim razie zgadzamy się co do słowa xD
Stary 2015-09-28, 12:48   #208
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Jeździły tak jak stały, bez treningu.

Ale te pracę mialas w trakcie wfu, czy moze jednak po?
Ale zadania domowe z innych przedmiotów też się robi po szkole. Jak mi w gimnazjum nie szło stanie na rękach to próbowałam w domu, tak samo serwowanie w siatkówce. Co w tym dziwnego?
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-28, 12:54   #209
201604181004
Konto usunięte

ja bym zreformowała wf :P
po pierwsze, zostawiłabym 3 godziny w tygodniu ALE
godzinę która byłaby między zajęciami, poświęciłabym na zajęcia typu pilates, czy inne spokojne które rozciągną ciało i je wzmocnią
na jednych zajęciach które są ostatnie dla danej klasy, robiłabym "prawdziwy sport" - bieganie, fitnessy, tańce
a jedną godzinę poświęcałabym na gry grupowe, integracyjne oraz na pogadanki o zdrowym żywieniu i bezpieczeństwie :P
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-28, 12:57   #210
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Ja uważam, ze tak. Była wyjątkowo zdolna, oczytana i szybko przyswajała. Jeździla i miala osiągnięcia na konkursach. Dziś konczy lekarski i ma czas, zeby hobbystycznie pochodzić na kosmetyke.

czyli średnia 5,9 nie przeszkodziła jej w studiowaniu medycyny

pewnie ona dawno nie pamięta, że miała 5 z WF, a Ty nadal to przeżywasz.
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości