|
|
#181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lutowe 2016 ♥ to już III część naszego wątku!
Cytat:
Ostatnio babcia mojego męża wyskoczyła, że dlaczego my synkowi w różu nic nie kupujemy. No i spokojne objaśnianie, że babciu, w dzisiejszych czasach te kolory i ich przyporządkowanie do płci co ty znasz z czasów powojennych (babcia ma 90 lat), już uległy odwrotnej zamianie - nic nie dały. Dalej gatka, że chłopak to chodzi w różu i już. Metody wychowania też próbowała narzucać, ale ucięliśmy szybko. Za to zabobony i zakazy wciska mi stale, przy każdej wizycie..
|
|
#182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wydaje mi się, że po coś ten postęp nauki jest o ile usg na każdej wizycie sama myślę, że nie jest konieczne to spokojniejsza jestem po tych ważniejszych badaniach usg połówkowym czy genetycznym za to teściowa hit mi powiedziała, że jej córka która rodziła 8 lat temu nie miała robionej grupy krwi bo po co...jak jej coś wspomniałam że musiałam zrobić tylko w karcie ciąży no musi być jak inaczej ?
|
|
#184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie znam tej książki, jesli jest o kochaniu dziecka to pewnie zawsze będzie aktualna ![]() Mnie tylko zabobony, wierzenia i zwyczaje powojenne dziś no nie interesują A to mi próbowano wciskać. Na szczęście póki co to się skończyło..póki co
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
Do porodu oryginał trzeba...nawet jak ktoś wie jaka ma to na słowo nie uwierzą. Musi byc na papierze...oryginal...i w dodatku wynik nie starszy niż sprzed 5 lat...
|
|
|
|
#186 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najpierw narobiła paniki, dlaczego nie miałam prenatalnych a jej sąsiadka, która ma tp miesiąc później ode mnie już miała. Dlaczego jeszcze nie miałam krzywej cukrowej, a sąsiadka już dawno miała. Dlaczego jem witaminy... a nie powinnam skoro wyniki dobre (tylko, że ostatnie badanie krwi miałam 20.07.).A jak ja się zestresowałam tymi badaniami prenatalnymi i dzisiaj z mamą rozmawiałam przez tel. że pójdę zrobić te prenatalne - to moja mamuśka mi wyskakuje z tekstem, że po co mi te badania i czy nie mam na co kasy wydawać, że przecież nikt w rodzinie nie miał żadnych wad, poważnych chorób itd. i że nie muszę ich robić, skoro lekarz nie widzi do tego podstaw. I oczywiście gadka, że ona urodziła 2kę dzieci i nigdy nie miała usg w ciąży robionego, a ja się "naświetlam" na każdej wizycie i ona ma wątpliwości, czy to do końca jest takie bezpieczne. ech... pielęgniarka, a ręce mi czasem opadają z jej tekstów... bo argumentami tego nie nazwę ![]() Tak więc suma sumarum - z rodziną najlepiej na zdjęciach
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale i tak ja mam lepiej bo kiedyś twierdzi były pieluchy tetrowe i prac trzeba było, a teraz luz mamy bo pampersy są to sie pytam czy tak jak ona mam wrócić do prania tetry na tarach w rzece jutro masz wizytę chyba? daj znać co i jak
|
|
#190 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i nie uważam że są to zle rady tylko układam sobie pomału i zapamiętuje to w moim chwilowo malym móżdżku glowa do góry i nooooł stres masz teraz zajęcie i przedsmak tego co mogą zdziałać maluchy w parę chwil ![]() ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- Jak oni wszyscy kochają nam doradzać ... wy mówicie o zabobonach i starszych paniach a mnie w pracy młoda dziewczyna tak naopowiadała że nie wierzyłam w to co słysze skąd to wszystko im się bierze
|
|
#191 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Śpiworek do spania myślę że lepszy ten z pierwszego linku, sama taki jeden kupiłam, tylko ciągle się zastanawiam, czy dziecku w rączki w nim nie chłodno? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja kupiłam w Smyku jeden pajacyk z tego Minky, cudny jest ![]() Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny
Niby wiem,że nie powinnam się przejmować, ale akurat dzisiaj taki zmasowany atak na moją osobę, M. nie było bo był w pracy i byłam osaczona. W dodatku ciążowe hormony i wiecie jak to jest...
|
#193 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i to samo, co Twoja że teraz to wszystkie młode mamy są wygodne, bo pieluchy jednorazowe używają, nic nie piorą, bo przecież po co, jak można wyrzucić i kupić nowe. A przecież jak się tak nad tym zastanowić, to czy ja wiem, czy to pranie tetrowych pieluch wyszłoby taniej? Jak doliczymy prąd, wodę, proszek? I co się nagadała na temat mojej kuzynki, że non stop z dzieckiem jeździ, a przecież dzieciak, to powinien w jednym miejscu siedzieć a nie to tu... to tam. Chodziło jej o moją kuzynkę, co ma 18 lat i zaliczyła wpadkę i zawsze w piątek jedzie z małą do swojego chłopaka i wraca w niedzielę. Oczywiście mama mnie nie chce mnie słuchać, że w sumie to dobrze, że kuzynka dalej jest z ojcem dziecka i on też uczestniczy w ich życiu i przez te 3 dni w tygodniu może potatuśkować przez 24h na dobę i przede wszystkim zobaczyć jak to jest naprawdę. Ale najlepszy motyw moja ciotka zrobiła. Bo kuzynka chce chodzić do szkoły wieczorowo i dogadała się mamą swojego chłopaka, że będzie jej pilnować wtedy małej. Oczywiście moja ciotka się oburzyła, że jak tak można. Ale już nie pamięta, że sama wcześniej gadała, że nie chce mieć żłobka w domu, bo już pilnuje 1,5 rocznej córy mojej drugiej kuzynki, która wróciła do pracy. Tak więc i tak źle i tak niedobrze ![]() A wizytę mam jutro o 10.00 ![]() ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- Cytat:
więc się nie przejmuj. Każda z nas się pewnie nasłucha różnych staroci z okresu jak to było jak nasze mamy, babcie rodziły.---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Cytat:
Ale chyba body z długim rękawkiem byłoby ok. - co? Ewentualnie pajacyk - tylko nie wiem, czy ma sens długa nogawka pod śpiworek?I też zastanawiam się, czy jakieś niedrapki na dłonie, czy zostawiać bez niczego? |
|||
|
|
|
#194 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Z doradzaniem to chyba każda z nas musi się zmagać. Na każdym kroku ktoś przekonuje nas do swoich metod i "złotych rad" jak dobrze wychować dziecko, co robić a czego nie. Ja takich rad słucham, przyjmuję te, które uważam za pomocne, a całą resztę wypieram ze świadomości
|
|
#195 |
|
Zadomowienie
|
Ja może nie mam doświadczenia z niemowlakiem ale te wszystkie niedrapki rożki śpiworki to wszystko nam wyjdzie w praniu bo każde będzie inne lubić co inne i w ogóle
ja mam dwa rożki od siostry ale nie wiem czy będzie chciała w tym spać bo jak widać jedne mamy piszą że dziecko lubialo inna że nieee Ile to czasu minie zanim je poznamy co lubia a czego nie boję się że sama będę z nią płakać jak nie będę wiedzieć bo ogóle to beksa jestem w końcu 100% zodiakalna ryba miękka duuupa
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
Co do rożków to miała dwa, nieusztywniane. Ceniłam je za to,że jak Tusia była maleńka i wiotka, to spokojnie ją w tym podnosiłam, czułam się bezpieczniej nosząc ją w tym (wcale nie musiał być usztywniany). W dodatku jak przychodzili goście ją oglądac i chcieli ją trzymać to zawsze dawałam w tym rożku, własnie na wszelki wyadek jakby ktoś miał ją źle chwycić
|
#197 |
|
Zadomowienie
|
Esor - mogę prosić o małe zmiany na pierwszej str dotyczące mojej osoby- termin porodu 3 luty i córeczka Alicja
Z góry dziękuję![]() Ja jutro wybieram się na badania m.in. krzywą cukrową, bleeeh;/
|
#198 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a niech sobie gada wyluzowałam w tym temacie, ale wiem, że będą i gorsze dni pierwszy szykuje się w grudniu jak zobaczy coś błyszczącego na naszych dłoniach Ty jesteś oczytana i dobrze radzisz sama wiesz i Tusia chyba ma się dobrze więc z Ninką będzie to samo, a poza tym to Twoje dzieci i Ty decydujesz ale rozumiem bo jak przy mnie Tż w takich chwilach brak to jakoś ciężej odpowiedzieć czy zareagować zrób meliskę i odpoczywaj Cytat:
niedrapek nie mam, ale jedna parę zakupię bo niby dzieci się drapią na początku to tak na wszelki wypadek jakby Mati z tych drapiących się był
|
|
#199 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie mam zamiaru się wstydzić, ze kupię ubranka w sh. ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
Na szczęście rzadko takie słyszę, ale nieodmiennie krew sie we mnie wtedy gotuje. ---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Cytat:
Pokażesz jakieś zdjęcie z sesji? Bo plener, który przygotowałaś wyglądał rewelacyjnie. |
|||
|
|
|
#200 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno jeden kupię. To mówisz, że usztywniany być nie musi ![]() Cytat:
Zresztą sama sobie też kupuję. W czwartek na łowach dzieciowych wygrzebałam sobie super parkę, ocieplaną kożuszkiem, która będzie moją ciążową kurtką na zimę. Dałam za nią 24 zł, jest w stanie nienaruszonym i wygląda o niebo solidniej niż moja zeszłoroczna zimówka, za którą dałam prawie 200 zł
|
|
#201 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja używałam krótki czas, a teraz może się uda obejść od początkuPowiem tak, jest dużo wyliczeń w necie. Wszystko zależy tak naprawdę od nas samych. Przy założeniu dwóch tak samo pieluchowanych dzieci i w miarę równym żużyciu oraz zakupu pieluch wielo standardowych a nie desingerskich to pieluchowanie wielo wychodzi taniej. Natomiast prawda jest taka, że i tu i tu są różne mamy i dzieci. Jedna zmienia pieluchę non stop i kupuje te droższe, inna zużywa 4 na dzień, a dzieć pół dnia chodzi z pieluchą po kolana, jedna kupuje wielo za 40zł lub sama szyje, inna kupi za ponad 100zł.... Cytat:
|
||
|
|
|
#202 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- To prawda, nawet jak się trafi jeszcze przed do szpitala z jakimiś problemami, jak mi się zdarzyło, to koniecznie trzeba mieć z sobą. Raz nie wzięłam i lekarze mnie uświadomili, żeby mieć cały czas przy sobie, a to, że grupa jest wpisana do karty ciąży to nie wystarcza. A do porodu to obowiązkowo. |
|
|
|
|
#203 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A pod śpiworek to zależy odpogody i tempki w domu- wiadomo U nas na noc jest zawsze tak 19-20 stopni. I jak była malusia to miała pajacyka bawełnianego i bodziaka z krótkim, a potem to już bodziak z długim lub pajac.Cytat:
no i dla mnie w odróżnianiu dnia od nocy jest też ważne to,żeby podczas spania w dzień nie robić w pokoiku totalnej ciemnicy, a wieczorem nie zapalać lampek (takiemu maluchowi to wcale nie jest potrzebne ). W dodatku ja ZAWSZE inaczej ubierałam ją na dzień, a inaczej na noc po to,żeby łatwiej jej było odróżnić
|
|
#204 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Mamuśki
Dotarłam i ja do nowej części. Nie było mnie od piątku, spontanicznie wybrałam się z mężem na weekend poza miasto. Odwiedziliśmy też moich rodziców, moja mama zaszalała i kupiła dla naszej Kruszyny kilka ślicznych rzeczy. Muszę Was nadrobić, naskrobałyście jak zwykle od groma postów :P.
|
#205 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U nas do spania był pajacyk (nic pod spodem, absolutnie) cienki, taki bawełniany i przykryta kocykiem. Nic więcej. Ale to wszystko zależy od dziecka, niektóre lubią ciepło i opatulone, trzeba zobaczyć, jak takie bejbi reaguje. Ja przez jakiś czas musiałam zakładać te niedrapki, bo mała kiedyś tak się podrapała, że przez długi czas miała szramę na czole, ale to na krótko było. One są dość niewygodne i dzieci często je gubią. Zresztą, w wielu pajacach na końcu rękawków jest taki mankiecik, który można odwinąć i w razie potrzeby założyć na łapkę. |
|
|
|
|
#206 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A kiedy masz urodziny? ![]() Cytat:
Ja to miałam wizje,że mi ją będą źle trzymać,że głowa będzie lecieć,że bioderka nie tak Hehe a wiesz ile razy oglądałam filmiki Zawitkowskiego,żeby na pewno dobrze ją przebierać, myć, podnosić, nosić?Szczerze mówiąc miałam na ten temat zryty beret i teraz z pewnością będzie tak samo
|
|
#207 |
|
Rozeznanie
|
Agaczilla przystojniak z Twojego synka!
Marciar wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia Butterfly My mieliśmy na początek 2 rożki dla Andrzeja, 3 dla Witka bo często ulewał. Rożki kupiłam usztywniane, ale od razu powyjmowałam te sztywne wkłady i używaliśmy miękkich. Chłopcy ogólnie są zimnolubni, jednak zaraz po urodzeniu łatwo marzli. Przez pierwsze tygodnie sprawdzały się u nas pajacyki z wszytymi wywijanymi niedrapkami. Śpiworki takie bez rękawków zaczęliśmy używać po ok. miesiącu. U nas kocyki kołderki w ogóle się nie sprawdziły i do tej pory nie używamy, bo chłopcy się rozkopywali. I w sumie byłam też spokojniejsza o ich bezpieczeństwo jak spali w śpiworku. Za to córka siostry spała pod kocykiem i u nich się to sprawdzało. Także u każdej mamy takie rzeczy pewnie wyjdą "w praniu". A u nas w kratkę, chłopcy zdrowi, za to brzuch znów mam twardszy i dokucza mi niskie ciśnienie. Nie powinnam na to narzekać, bo lepsze niskie niż wysokie. No ale czasami dokucza, np dziś rano miałam 90/55 a puls przy tym 105 i co wstałam to mroczki przed oczami. |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#208 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Będziesz wiedziała, jak poobserwujesz swoje dziecko. Ja tam do tej pory za żadne skarby świata nie rozróżniam płaczu niemowlaka, niektóre mamy od razu wiedzą, co dziecko płaczem sygnalizuje, ja nie- słoń mi na ucho nadepnął w tej kwestii . Może teraz się nauczę?
|
|
|
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na szkole rodzenia najlepsze dla mnie były zajęcia właśnie z przebierania, chwytów do kąpieli itp bo też miałam schizy na tym punkcie, ale do rożka nie mogłam się przekonać ![]() ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Moje dziecko często spało w bodziaku na krótki rękaw i skarpetkach przy 19-20 stopniach, bo inaczej był mokra jak mysz i się budziła. Była wyjątkowo zimnolubnym dzieckiem i w sumie tak jej do teraz ze spaniem zostało. Natomiast u koleżanki byłam świadkiem jak dziecko marzło przy tej samej temperaturze i raptem zmianie pieluchy. Tak więc każde dziecko inne i trzeba się będzie dojść do ładu co i kiedy jest potrzebne. |
|
|
|
|
#210 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja teraz w ciąży nie mam zamiaru płacić niebotycznych sum za ubrania ciążowe, których potem nie założę, u mnie na dwójce się skończy. Albo kupię coś w sh, albo noszę ubrania oversize, bo takie też mam i uwielbiam . Najzwyczajniej w świecie szkoda mi pieniędzy, mamy z mężem plany i marzenia i to na nich zależy nam najbardziej.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.

tylko w karcie ciąży no musi być jak inaczej ?
A to mi próbowano wciskać. Na szczęście póki co to się skończyło..póki co 

(tylko, że ostatnie badanie krwi miałam 20.07.).
skąd to wszystko im się bierze 

Niby wiem,że nie powinnam się przejmować, ale akurat dzisiaj taki zmasowany atak na moją osobę, M. nie było bo był w pracy i byłam osaczona. W dodatku ciążowe hormony i wiecie jak to jest...