|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#182 |
Przyczajenie
|
Co za ironia to dzięki polskim alkoholikom Naród Polski nie wyginie
![]() Ja uważam że rodziny wielodzietne trzeba wspierać finansowo a alkoholików zamykać przymusowo, przy takim przyroście naturalnym za nie długo będziemy sami się prosili o emigrantów.
#183 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
damn good coffee
|
A mój że 'pomoc materialna staje się impulsem do zmiany'
|
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Konto usunięte
|
Liczby dzieci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Wizażowy Kot Igor
|
Taaaa, to już w ogóle hicior.
Nobla temu, kto mi wytłumaczy, jak plejak/perfumy/markowe akcesoria stają się impulsem do pozytywnych zmian. A może ja jestem za malo inteligentna, bo nie potrafię tego pojąć.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
wańka wstańka
|
Ja tam uważam, ze czasami pomoc materialna jest impulsem do zmiany
![]()
#188 |
Wizażowy Kot Igor
|
Więc mi wytłumacz, jakim impulsem do zmiany jest plejak i markowe perfumy. Pragnę zrozumieć (bez ironii whatsoever).
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#189 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]()
![]() |
#190 |
damn good coffee
|
Motywatorem może być np. praca. Mądry prezent - np laptop dla osoby niepełnosprawnej. Ufundowanie kursu czy szkolenia, zakup narzędzia do pracy. A nie ferbie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Wizażowy Kot Igor
|
Zgadzam się. Ale sama czytasz, że oferowanie pracy nie leży w obszarze działania SZP. Jednak ufundowanie kursu/szkolenia/narzędzia pracy już można podciągnąć pod prezent. I to mądry prezent. Jednak taki prezent nie wywola uśmiechu na rumianych buźkach, ofiarodawca nie będzie mieć szansy poczuć się jak zbawca ludzkości. Więc sama rozumiesz, że taka forma prezentu odpada.
![]() ![]() |
![]() |
#192 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#193 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
Swoją drogą ciekawe czy wolontariusze w ogóle poddają pomysł szkolenia jako prezentu potencjalnym beneficjentom. ![]() ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Cytat:
kto by za to zamykanie płacił np.?
![]() |
#194 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale po poprzedniej edycji SzP mogłabym książkę napisać na temat wolontariuszy, ich pracy i systemu szkoleń... W tym roku odpuściłam i z niecierpliwością czekam na opisy, które pojawią się w rejonie mojej ubiegłorocznej liderki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#195 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ja może się nie znam, ale według mnie prawdziwa pomoc to taka, która pozwala człowiekowi mocno stanąc na własnych nogach i zatroszczyć się o siebie i swoich. Dlatego serio, wolę wspierać zwierzęta niż demoralizującą i w gruncie rzeczy upodlającą ludzi SZP.
|
![]() ![]() |
![]() |
#197 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Ale spoko, to pewnie tylko ten słynny "błąd systemu". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#198 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Wtajemniczenie
|
To na początku muszę Wam napisać, że oczywiście jest cała masa wolontariuszy, którzy robią to z głową, a nie tylko z pasją i którzy potrafią trzeźwo ocenić sytuację, a nie tylko wzruszać się, bo inni mają gorzej (a często mają na własne życzenie, np. kobieta z dwójką dzieci w wieku wczesnoszkolnym u której byłam w ubiegłym roku powiedziała mi wprost, że przeprowadziła się tu z innego miasta, ale chyba tam wróci, bo tam były lepsze zasiłki, a pracy to ona szukać nie będzie, bo nie lubi wychodzić do ludzi). I to wielka przyjemność współpracować z takimi ludźmi, nawet jeśli cała akcja jest mocno niedopracowana, bo i tak można zrobić dużo dobrego.
Może najpierw trochę o rodzinach. Są bardzo różne, od takich, które mają przygotowaną listę życzeń (bo np. były w poprzedniej edycji albo ktoś znajomy był, więc wiedzą, o co wolontariusze będą pytać), po takie, u których trzeba się mocno namęczyć, żeby potrafili się przyznać, że czegoś potrzebują, bo wstyd im mówić, że nie mają ciepłych ubrań na zimę. Jedna z moich ulubionych historii w wielkim skrócie: kobieta z prawie pełnoletnim dzieckiem, rozwiodła się z mężem alkoholikiem, ale zwiała z domu praktycznie bez niczego i startowała od zera. Trafiliśmy do niej pół roku po rozwodzie. Rozpłakała się jak wypakowywała nowy płaszczyk zimowy, buty i torebkę, bo "wreszcie będzie miała w czym wyjść i szukać pracy". Wiosną spotkałam ją w sklepie, pracowała tam. Z drugiej strony: rodzina 2+2, jedno dziecko niepełnosprawne, mieszkają w domku na działce. Kobieta nie pracuje, bo opiekuje się dzieckiem, facet pracuje na czarno, nie chce się przyznać ile zarabia. Jak facet wychodzi zrobić herbatę, to kobieta przyznaje, że mąż to tak ze 2 tysiące miesięcznie wyciąga, ale co to dla nich, jak zaraz zima, a domek ogrzewany na prąd, w dodatku samochód też kosztuje, a nie sprzedadzą, bo dziecko do szkoły wożą pół miasta dalej. A oprócz tych dwóch tysi mieli jeszcze zasiłek z mopsu, zasiłek na niepełnosprawne dziecko, zasiłek rodzinny i alimenty na starsze dziecko, bo z innym ojcem. Łącznie jakieś 3,5 tys. Już nawet pomijam, że facet podczas naszej wizyty (jakieś pół godziny) wypalił 4 fajki, oczywiście w mieszkaniu, przy dzieciach. A zgłosiła ich szkoła, bo przecież taka biedna rodzina, na działce mieszkają i jeszcze dziecko chore. ---------- Dopisano o 07:55 ---------- Poprzedni post napisano o 07:34 ---------- Jeśli chodzi o rekrutację wolontariuszy, to niewiele jest osób, które są odrzucane już na tym etapie. Częściej to ludzie sami rezygnują, bo stwierdzają, że nie będą mieli czasu, albo nie wiedzieli dokładnie w co się pakują i na przykład nie chce im się jeździć po całym mieście. Szkolenie to porażka. Niby trwa 8 godzin, ale bardzo dużo czasu to zabawy integracyjne, przedstawienie idei paczki, historii. Jest trochę zadań problemowych, typu co zrobić jak czujemy, że rodzina kłamie, albo czy wchodzić do mieszkania jak ktoś jest pijany. Sporo o tworzeniu opisów, chociaż moim zdaniem niewystarczająco. Bo powinien być większy nacisk na ujednolicenie tego w całej Polsce. A z tego co m.in. wyczytałam tu na wątku, to niektóre rejony działają sprzecznie z zasadami i na przykład odliczają od dochodu kredyty (można tak było robić chyba do XI lub XII edycji, potem to zmienili) lub w ogóle pomijają kwoty w opisach (nie wiem jak w tym roku, ale w ubiegłym musiały być podane co najmniej trzy: łączny dochód, łączne wydatki i dochód miesięczny na osobę w rodzinie po odliczeniu wydatków na mieszkanie, rachunki i leki). Nie wiem jakim cudem można nie wyłapać tak istotnych różnic na poziomie sprawdzania opisów "w centrali". A jeśli chodzi o samą pracę wolontariuszy, to może w punktach, kwiatki zebrane nie tylko z mojego rejonu: - Odwiedzanie rodzin byle szybciej, błyskawiczne wypełnienie ankiety. A czasami, szczególnie dla starszych ludzi, ważniejsze od samej paczki jest to, że ktoś w ogóle do nich przyszedł i z nimi porozmawiał. - Wzruszanie się naciąganymi historiami. Np. kobieta opowiada, że były mąż nie utrzymuje kontaktu z dziećmi. Jeden z wolontariuszy dalej gada z matką w jednym pokoju, drugi idzie z dziećmi, żeby pokazały swój pokój. Na biurku komputer. "Jaki fajny komputer, kupiliście?", a dzieciaki wiadomo, szczerze odpowiadają "Nie, dostaliśmy na święta od taty". Po czym okazuje się, że ojciec pracuje za granicą i rzeczywiście może i codziennie nie dzwoni, ale całkiem niezłą kasę przesyła i prezenty przywozi. - Prawie zerowe umiejętności logicznego zapisania myśli. Niektórzy wolontariusze po kilka razy poprawiali opisy, bo albo nie dało się z nich nic zrozumieć, albo były błędy (nawet i ortograficzne), albo powtarzali w kółko to samo, ale w trzech różnych zdaniach. Aż chciałoby się powiedzieć "Ech, ta dzisiejsza młodzież"... - No i chyba najbardziej szkodliwe - brak umiejętności trzeźwego ocenienia sytuacji. Ludzie, którzy nigdy nie mieli styczności z biedą i którym wydaje się, że jak dziecko nie ma smartfona, to rodzina jest biedna. Nie zdają sobie sprawy, że niektórzy dosłownie nie mają co do garnka włożyć. Ba, nawet tego garnka nie mają. Smutne to trochę, że można aż tak bardzo nie mieć pojęcia o tym, co się dookoła dzieje. |
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
Ja myślę, że w tym roku, podobnie zresztą jak i w poprzednich latach, najbardziej skorzystają wielodzietni beneficjenci MOPSu i innych organizacji pomocowych. Tym bardziej, że od nowego roku państwo spieszy z jeszcze większą pomocą (macierzyńskie dla bezrobotnych, 500 zł na dziecko).
Brakuje mi w tej akcji normalnych rodzin 2+2 a nawet 2+1 ale tacy z MOPS-ów i Caritasu zazwyczaj nie korzystają i nie ma kto ich zgłosić mimo, że żyją czasem na granicy ubóstwa. Wolontariuszami są głównie młode osoby, które mało biedy w życiu widziały i jak napisała Bruised są jeszcze nie ogarnięte życiowo i w pewnym sensie oderwane od rzeczywistości i w tym tkwi sedno problemu SzP. Edytowane przez wkropkizielona Czas edycji: 2015-11-09 o 07:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#201 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#202 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#203 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Sensowna pomoc to taka, która wypełnia założenia projektu i wyrządza krzywdy. Jest mnóstwo akcji pomocowych, które mają inne cele niż pomoc w niezależności np. akcja Pajacyk Ochojskiej.
![]() |
#205 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tak na marginesie, w moim rejonie na około 60 rodzin żadna nie prosiła o tablet i żadna takiego nie dostała. Za to kilka prosiło o podręczniki, bo jeszcze w połowie listopada dzieciaki ich nie miały. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
zawsze mam racje
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;53379033] Paczkę prowadzi ksiądz, paczka ma założenia zgodne z wiarą kościoła katolickiego, a Kościół nie uważa rodzin wielodzietnych za patologię. [/QUOTE]
Owszem kosciol mowi, ze celem malzenstwa jest posiadanie dzieci. Ale tym sie rozni madry ksiadz od niemadrego, ze madry nie stwierdzi ze 4 dziecko w kawalerce to super sprawa. Tylko, ze zamiast produkcja kolejnych rumianych buziek powinno zajac sie poprawa stanu poprzednich. Podobnie nie bedzie kazal trwac latami przy mezu, ktory wszystko sprzeda, zeby kupic wodke, bo sie slubowalo i trzeba wytrwac.
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2015-11-09 o 08:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#207 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja myślę, że największym problemem jest to, że paczkę można dostać kilka razy. Potem spotykamy takie rodziny, które wiedzą co mówić, mają gotowe listy życzeń, a dzieci na spotkaniu z wolontariuszem (kiedy jeszcze nie zapadlaw decyzja o włączeniu rodziny do paczki, bo ta jest na samym końcu) dopytuja kiedy dostaną prezenty. Kiedyś też jedna pani do mnie zadzwoniła z pretensjami, dlaczego nie jest w paczce, przecież spełnia kryteria. Niby jest tak, że rodzina może być w paczce po raz kolejny tylko w bardzo uzasadnionych przypadkach. Ale moim zdaniem brakuje dokładnych wytycznych kto może a kto nie. Wolontariusz może włączyć rodzinę pp raz kolejny, gdy dobrze to uzasadni. I potem rodziny właśnie tak się zachowują jak opisujecie, uważają że im się to należy, żyją od pomocy do pomocy. Nie zmieniają swojej sytuacji. Uważam, że paczkę po raz kolejny powinna dostawać tylko osoba, która naprawdę nie jest w stanie sama sobie pomóc, np gdy nie jest w stanie pracować przez chorobę, niepełnosprawnośc lub starsza i samotna. W zasadzie to uczciwe by bylo gdyby w opisie rodzin pisało, który raz rodzina bierze udział w akcji. Edytowane przez fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 Czas edycji: 2015-11-09 o 10:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#208 |
Konto usunięte
|
A mnie cos świta, że ktoś mówił, że do paczki można przystąpić raz. Pamiętacie? No to co jak co, ale jasno wydać z góry, RAZ, ale i to przerasta organizacje
|
![]() ![]() |
![]() |
#209 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ale nikt nie mówi że szlachetna paczka ma być "prawdziwą pomocą". szlachetna paczka to miły dar, upominek, to święta dla chorych, samotnych czy biednych. to uśmiech na twarzy. wiem, że brzmię jak wolontariusz-idiota ALE takie jest założenie paczki i moim zdaniem nie jest złe! pod warunkiem że ten uśmiech spowoduje świąteczne jedzenie, ciepłe buty i ładny szalik dla biednej staruszki, a nie plejak i ipad dla ośmiu pato-bachorów z domu alkusa co wyprzedaje wszystko co mu w ręce wpadnie. długofalową i sensowną (tylko w teorii) pomoc to powinien prowadzić MOPS, caritas etc. założeniem szlachetnej paczki są po prostu miłe świąteczne akcenty w smutnym życiu. problemem jest tutaj wykonanie i wytypowanie rodzin które kudźwa regularnie całe domy urządzają. tapety, pralki, lodówki, kuchenki, telewizory i komputery. w zasadzie wszystko. o ile rozumiem to w przypadku osób ubogich o tyle większość to pomyłka i wy to wiecie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#210 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To jest kolejny problem SzP, że nie wie, czym jest - upominkiem na święta, czy wyprawką dla rodziny na cały rok. Moim zdaniem powinni się zdecydować. Edytowane przez jesienny_lisc Czas edycji: 2015-11-09 o 10:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:33.