![]() |
#181 |
BAN stały
|
Dot.: Program Rodzina 500 plus
Jakby w KRUSie było tak fatalnie to rolnicy nie broniliby się rekami i nogami przed jego likwidacją :-/
|
![]() ![]() |
![]() |
#182 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem co tu gloryfikować? Niezależnie od dochodów rolnika wysokość emerytury pozostaje taka sama. ---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5362642 2]A tobie z logicznym myśleniem. Całkowity koszt pracodawcy to 1750 zł + składki ponad 360 zł. Zważ, że na rękę od 1750 pracownik otrzymuje coś ponad 1200 zł, czyli ponosi jeszcze koszt ze swojej strony w formie zaliczki na podatek dochodowy. Ile zatem łacznie te wszystkie koszty wynoszą od najniższej brutto. Skoro marematyka jest twoim żywiołem, to oblicz.[/QUOTE] [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5362640 8]Mam nadzieję, że się 'frajerzy' tyrający na święte krowy w końcu obudzą i upomną o swoje. Coś bredzisz o jakichś krasnoludkach, nie wiem o co ci chodzi. Pisałam, że składki (z podatkiem) wynoszą niemal tyle samo co wynagrodzenie najniższe na rękę. A jak uzwzględnić jeszcze koszty pracodawcy to nawet je przewyższają. Nie umiem pisać prościej, pokombinuj jeszcze, może cię olśni.[/QUOTE] Faktycznie 824zł przewyższa 1286 zł. ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
BAN stały
|
Ja raczej nie bede mogła liczyć na 880 zł emerytury za te 30 lat jak tak dalej pójdzie a nie płacę preferencyjnej składki w KRUSie tylko zdzieraja ze mnie w Zus :-( Płacę sobie dodatkowo III filar ale też nie mam pojęcia co z tego będzie. ..
|
![]() ![]() |
![]() |
#184 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dlaczego rolnicy i PSL (PiS będzie to samo robił) broni KRUS jak niepodległości, skoro jest taki słaby? Normalna władza wycięłaby tego raka i gdyby chamy blokowały drogę wjechałaby czołgami w ich sprzęt. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Konto usunięte
|
Czepiasz się bzdur, a doskonale wiesz o co mi chodziło mówiąc, że niemal przewyższają koszty (składki i podatek) faktyczny zarobek na rękę w najniższej krajowej, no, ale nie - dopieprzyć się, zalecić douczenie kiedy jakby nie patrzeć, jest to czyste zdzierstwo i jawnie niesprawiedliwe traktowanie obywateli tego samego kraju jak to porównać do KRUS, zwolnienia z opłacania składki zdrowotnej dla gospodarstw poniżej 6 ha (jakoś najmniej zarabiający poza rolnictwem z tej składki zwolnieni nie są) i PIT, czyli preferencyjnego traktowania ludzi z sektora rolnego.
Żenujący poziom merytoryki. ---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Nic z tego nie będzie, przecież ta instytucja po prostu zbankrutuje. Przejdziemy na model chiński - dzieci będą nas utrzymywały na stare lata. Bezdzietnym radzę modlić się o zgon tuż przed wejściem w tzw. wiek emerytalny albo po japońsku - popełnić sepuku. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-11-29 o 10:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Zadomowienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5362801 5]
Nic z tego nie będzie, przecież ta instytucja po prostu zbankrutuje. Przejdziemy na model chiński - dzieci będą nas utrzymywały na stare lata. Bezdzietnym radzę modlić się o zgon tuż przed wejściem w tzw. wiek emerytalny albo po japońsku - popełnić sepuku.[/QUOTE] Albo mniej drastycznie-odkładać pieniądze. |
![]() ![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#188 |
Zadomowienie
|
Biorąc pod uwagę, że większość Polaków nie posiada żadnych oszczędności, bo zwyczajnie nie ma z czego ich posiadać, to jednak dzieci/sepuku wydają się bardziej prawdopodobnym rozwiązaniem
![]() ---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- No popatrz, a dla większości ludzi mających realne wyobrażenie o tym, co stanie się z ZUSem za kilkadziesiąt lat to kwota szałowa, niezależnie od zarobków. Nie wiem, gdzie Ty żyjesz, jeśli omijają Cię komunikaty m.in. NIK, że w ZUSie może zabraknąć pieniędzy na emerytury. A to są informacje z ostatnich lat, więc jakim cudem żyjesz w przeświadczeniu, że emerytura 880 zł. za lat 30-40 będzie "fatalna"?! Realia są takie, że niezależnie od naszych składek nie dostaniemy nic. Jak dla mnie (a ja akurat z matmy jestem niezła) 880 zł.>>0 zł. Po prostu nie ma alternatywnego scenariusza w modelu opartym na zastępowalności pokoleń, jeśli podstawowy warunek przestał działać. W roczniku 1950 dzietność wynosiła 3,7, teraz ok. 1,3, ale jasne - można marzyć o wysokich emeryturach, w końcu każdy ma prawo do marzeń, tylko czasem jednak głupio przedstawiać je, jakby były faktami ![]()
#189 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi się że jednak te 500 zł zachęci co niektórych do robienia sobie kolejnych pocieszek, nie chodzi mi tutaj o rozsądne osoby tylko o tych dla których kolejne dziecko = większy zasiłek i po co pracować jak można zrobić sobie kolejne i dostanie się 500 więcej, już widzę co to będzie jak po zmianie rządu zniknie ten dodatek ale będzie pewna grupa społeczna narzekać że państwo ich na biedę skazuje
|
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Zadomowienie
|
Po "pińcet złoty" na dzieciaka mają ale na podwyższenie pensji minimalnej to ni ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#195 |
damn good coffee
|
Nie płacę minimalną trzeba podwyższyć, tylko zmniejszyć koszty zatrudnienia pracownika. Podwyższenie da nam tyle, że albo prym będą wiodły umowy śmieciowe, albo samozatrudnienie, albo zatrudnianie na niepełny etat+reszta pensji pod stołem.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
umowy śmieciowe i tak są na porządku dziennym |
|
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
BAN stały
|
A co tam, niech osoby niezbędne w naszym życiu codziennym pracują na czarno albo są bezrobotne tylko dlatego, że ich praca jest niewiele warta! Skoro ich praca jest niskopłatna niech będą na zasiłkach!
|
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Konto usunięte
|
Idiotyczny pomysł. Jak chcą wspierać wzrost demograficzny to już lepiej by nie usuwali projektu zapłodnienia in vitro. W tym roku dzięki IVF urodziło się ok. 2000 dzieci i w tym roku mieliśmy w końcu wyż demograficzny, około 1000 na plusie, ale był. Nie trudno zauważyć (prawdopodobnie) dlaczego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Zadomowienie
|
W wiekszosci krajow cywilizowanych zasiłek rodzinny jest wzglednie normalna kwota,za ktora mozna dziecku cos kupic.W Pl to 106zl,czyli 3 paczki pampersow,czyli nic.500 zl na dziecko juz moznaby cos zakupic.
|
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
wańka wstańka
|
Trzy paczki pampersów to jest nic ?
#201 |
Wizażowy Kot Igor
|
No, ludziki, przygotujcie się na podwyżki, jeśli rzeczywiście PiS opodatkuje wszystkie sieciówki, w tym najtańsze. Jeśli ktoś ma kredyt w banku a PiS opodatkuje banki to też może nie być wesoło.
Nie mam pojęcia, co to za wielcy ekonomiści podejmują te decyzje. Przecież wiadomo, że za to wszystko zapłacą konsumenci. My. I to podwójnie: nie dość, że nasze podatki pójdą się [autocezura] na czyjeś dzieci (głównie niepracującej szlachty, bo nikt normalny nie zafunduje sobie bejbika za 500 zł na miesiąc), to jeszcze będziemy płacić więcej za zwykła spożywkę (wiadomo, że sieci typu owadziego i inne lidly podniosą ceny, by wyjść na swoje). ---------- Dopisano o 06:50 ---------- Poprzedni post napisano o 06:45 ---------- W większości krajów naprawdę cywilizowanych, rodzice sami pracują na swoje dzieci a nie liczą na niebotyczne zasiłki i mityczne "państwo", które ma zadbać o potrzeby materialne ich dzieci. Anglia już zrobiła z tym porządek i nie jest już rajem "darmoszki". Podejrzewam, że przy obecnej fali imigrantów Szwecja i Niemcy też zrewidują swoje rozdawnictwo.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
BAN stały
|
Dokładnie. Zaczyna mnie wkurzać to zacieranie łapek na myśl o wpadajacych 5 stówach. Jezeli ktoś potrzebuje zapomogi na dzieci to znaczy ze go na nie nie stać :-[
|
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
hej,
widzę.że dyskusja wrze jak matka trójki dzieci mogę się☠wypowiedzieć- zarabiamy przyzwoicie, na nic nie brakuje ale nie ukrywam.że te 500 zl na drugie i trzecie cieszy mnie absolutnie nie rozwiązuje problemów, ale umowmy się,że gdyby każdy na dziecko dostał 1000 czy więcej to zawsze będzie malo a tak to przynajmniej mam częściowo opłacone czesne w przedszkolu osobiście wolałabym mieć darmowe szczepienia i przedszkola ale nie będę gardzić pieniędzmi, przy tak dużej rodzinie skala wydatków jest kosmiczna i doceniam to,że otrzymam dodatek na dzieci nie będę się☠gniewać na pieniądze i też nie zamierzam podliczać patalogii bo co mnie to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#204 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- No i to jest właściwe rozwiązanie, a nie rozdawanie 500 zł na dziecko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
na zachodzie są darmowe szczepienia, doplaty do przedszkoli i dodatek na KAZDE dziecko w wysokości 200-250 euro, można? myślę,że te 500 zł to jest jakiś☠krok, może za kilka lat będzie tak jak mówię raczej ciężko sobie wyobrazić,że w następnych wyborach jak nie będzie pis rządzić, nowa władza zabierze wszystkim rodzicom dodatek ![]() moim zdaniem to krok do przodu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za te 1000 zł, które być może otrzymasz na dzieci (bo szczerze wątpię, że w takim kształcie to przejdzie, pewnie będą jakieś wymogi do spełnienia), rodzice dziecka chorego mogliby wydać na rehabilitację/opiekunkę/jakieś akcesoria medyczne. Uważam że zdrowym ludziom nie należą się żadne dodatki z tytułu posiadania potomstwa. Jak ktoś chce mieć trójkę dzieci, to niech będzie odpowiedzialny i sam na nie zarobi. Pomoc od państwa należy się naprawdę potrzebującym, chorym, niepełnosprawnym, tym, co chwilowo utracili pracę, żeby mieli z czego żyć w czasie jej szukania - i wtedy pomoc powinna być na godziwym poziomie, a nie jakieś chore rozdawnictwo, każdemu nędzny ochłap. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
vixen zgadzam sie z Toba ale mowimy o dwoch roznych rzeczach
co innego ponoc dla niepelnospraenych a co onnego polityka rodzinna dlacz3go na zachodzie ponaganie wszystkim rodzinom nie jest patologia a u nas z tehi sie tobi wielkie halo? moze dlatego ze przez wiele lat w pl polityka rodzinna nie istniala ale zmiany sa potrzebne Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Konto usunięte
|
A mnie to. Wczoraj słyszałam, jak jakiś żul pod Tesco się chwalił innemu żulowi, że jemu dotacja z mopsu pokrywa cały koszt mieszkania. Oczywiście ledwo się trzymał na nogach, a to taki stały bywalec tego miejsca. I na takich idzie w większości 1/3 wypłaty każdego pracującego człowieka i na takich (między innymi oczywiście) pójdzie też te 500 zł, właśnie z mojej i Twojej kieszeni. Leżałam w szpitalu z babką, która mi opowiadała o rodzinie, która ma tyle chorób poalkoholowych, że dostają taką rentę na to, że zwyczajnie im się nie opłaca iść do pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Krokiem do przodu to byłyby nowe przedszkola, dobre szkoły, żeby nie było tylu dzieci w jednej grupie, lepszy dostęp do lekarzy pierwszego kontaktu z chorym dzieckiem, poprawa warunków w szpitalach na oddziałach dziecięcych, szybsze terminy wizyt u specjalistów itd itp. Po paru latach takich "dodatków" to może ten kraj nieszczęsny zbankrutuje i się wtedy z automatu wszelkie takie dobrodziejstwa skończą. Nie wiem, jak trzeba być krótkowzrocznym, żeby tego nie widzieć. Widać absurdalny pomysł 500 zł, dla każdego racjonalnie liczącego człowieka absurdalny, w naszym społeczeństwie trafił na bardzo podatny grunt. Może jakby zamiast 2 lekcji religii w tygodniu ludzi podstaw ekonomii by uczyć, to wtedy na takie głupoty by się nie łapali. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#210 |
BAN stały
|
Bogate kraje mogą sobie pozwolić i na wspieranie chorych i niepełnosprawnych jak również na dodatki rodzinne. Mu nie jesteśmy tak bogatym krajem .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:34.