![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
Dot.: Najłatwiejsze ciasto świata!!!
a ja już piekę ponad godzinę i nadal się nie dopiekło ;/
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
przepis na ciasto w minutę
2 szklanki mąki szklanka cukru ( ja daje mniej bo moi domownicy nie lubia zbyt słodkiego ciasta) łyżeczka proszku do pieczenia szklanka oleju 3 jajka kubek jogurtu -zwyklę daję 3/4 dużego opakowania ( może być owocowy, albo naturalny jak kto lubi) dowolne owoce ( najpyszniejsze z sezonowymi owocami,uwielbiam do tego jagody/borówki) bez owoców też jest git mąke przesiewamy przez sito z proszkiem, jajka najlepiej wymieszać na jednolitą masę i wszystkie składniki połączyć ze sobą UWAGA ciasto mieszamy łyżką bardzo krótko- tylko po to aby składniki się wymieszały, nie można tego robić mikserem bo ludzie mówią,że wtedy ciasto nie wychodzi wlewamy masę do wysmarowanej blaszki- uwaga masa nie wychodzi bardzo rzadka, trochę ciasto jakby przywiera do łyżki- to normalne pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 40-50 minut, najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Konto usunięte
|
To teraz ja wrzucę swoje małe co nieco...
---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ---------- Ciasto nazywa się MANNOWIEC. Składniki: 1. 1 litr mleka 2. 1 szklanka cukru 3. 1 cukier wanilinowy 4. 1 kostka margaryny Kasia 5. 3 łyżki stołowe kakao 6. 1 szklanka kaszy mannej 7. polewa czekoladowa deserowa ciemna( ja używam z Delekty) 8. wiórki kokosowe 9. herbatniki petitki ---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- Przygotowanie: Mleko,margarynę Kasia, cukier i cukier wanilinowy wrzucamy do rondelka i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy kakao, a jak Kasia się całkiem rozpuści dosypujemy powolutku kaszę mannę cały czas mieszając żeby nam się kluchy nie zrobiły z tej kaszy. Mieszamy. Za chwilkę ciasto zacznie gęstnieć. Wylewamy masę na blaszkę wyłożoną herbatnikami petitkami ( nie trzeba ich nawilżać kładziemy suche). Na wierzch masy kładziemy polewę i posypujemy wiórkami kokosowymi i wrzucamy do lodówki.Pycha za grosze i jeszcze bez pieczenia.Długo pozostaje świeże...POLECAM!!! Edytowane przez 201610281624 Czas edycji: 2012-01-03 o 22:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
dałam koleżankom przepis... na piernik bez miodu i wyszły im zakalce
![]() ale ja je robię trochę inaczej, przerobiłam na ciasto czekoladowe (nie dodawałam cynamony, tylko same cacao) najpierw wbijam jajka i dosypuję cukier, nastawiam mikser na najwyższe obroty i to się kręci 10-15 minut, potem dorzucam dżem (porzeczkowy z biedronki), mikser cały czas kręci... zmniejszam obroty i daję 3 łyżki kakao, wlewam mleko i olej i zwiększam obroty miksera na ful, wsypuję mąkę wymieszaną z sodą ![]() wylewam na bardzo dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam na 45-50 minut na 180 stopni z termoobiegiem, rośnie cudnie i wybornie smakuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś piekłam bez masy serowej. Wyszedł mi taki a la murzynek, ale cynamonu nie dodawałam. Nie smakował jak piernik. Czy dodanie cynamonu może zaważyc aż tak na smaku tego ciasta, że staje się piernikiem? ![]() ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ---------- Cytat:
![]() a dżem też zazwyczaj daję z Biedronki, ale wiśniowy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale najlepsze jakie mi wyszło to nie z dżemem a marmoladą, marmolada w papierowym kubeczku, nie dało sie jej zjeść miała jakis dziwny zapach (mocno różany!) http://www.chili24.pl/STOVIT-Marmola...100,4340).aspx na podwójną porcję dałam całe opakowanie tej marmolady, ciasto było bardzo puszyste ![]() nigdy aż takie mi nie urosło jak dodawałam dżem! z wiśniowym jest równie dobry jak z porzeczkowym ![]() gdzie masz ten przepis na Cielaczka? Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2012-07-14 o 13:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Przyczajenie
|
Witam.Skusiłam się dzisiaj i zrobiłam ten "Piernik bez miodu" i wyszedł mi zalaec..?
![]() Wiecie może co trzeba zrobić by ciasto było udane? ![]()
"Jeśli czujesz się czasem mały, smutny, bezużyteczy, pomyśl o tym, że kiedyś byłeś najszybszym i najbardziej farciarskim plemnikiem w swojej grupie" ************************* *** Jesteśmy razem od 1996 r ![]() Nasz syn jest z nami od 1998 r ![]() ************************* *** Iskierka 10tc [*] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() forma też raczej większa ![]() ![]() i mąkę daje na końcu, po wymieszaniu po kolei składników jw post 184 nie otwieram piekarnika w trakcie pieczenia... po 45 minutach sprawdzam patyczkiem ![]() Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2012-07-14 o 15:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
a tutaj
![]() masa murzynkowa: 1 szkl cukru 1 szkl mleka 2 duże jaja 3 łyżki kakao 2 łyżki dżemu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl oleju. składniki ucierać, mąkę dodać przesianą z sodą i proszkiem, na końcu dodać olej. Masa serowa: 3 jaja 1/2 kostki margaryny 1 szkl cukru cukier wanilinowy 40 dag twarogu 1 łyżka kartoflanki żółtka ubić mikserem z miękką margaryną, cukrem i cukrem wanilinowym, dalej miksując dodać twaróg i kartoflankę, na końcu pianę z ubitych białek delikatnie wymieszać z masą serową. Masę murzynkową wylać na blaszkę. Masę serową kłaść łyżką na masę murzynkową, tworząc "łaty". Piec 45-50 minut w temp. 175 stopni Smacznego ![]() Edytowane przez Ramona_85 Czas edycji: 2012-07-14 o 16:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
Ramona_85 dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Malinka_5 nie ma za co
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
właśnie piecze się mój piernik bez miodu
![]() miałam przepis identyczny co primavera w starym zeszycie z przepisami i nawet o tym nie wiedziałam ![]() w całym domu pachnie cynamonem, zobaczymy, co z tego wyjdzie ![]() blaszka 24x36cm ciasto wysokie, ładnie rośnie ![]() EDIT: piekłam 40 minut (krócej to zdecydowanie za mało), jeszcze sobie "dochodzi" w wyłączonym piekarniku ![]() EDIT: no i zakalec, upadło, a było "suche" i wyrośnięte ![]() stwierdzam, że chyba te pół słoika dżemu to za dużo jak na to ciasto ![]() ale i tak bardzo smaczne jak na zakalec ![]() dorobiłam jeszcze polewę czekoladową jako rekompensata ![]() Edytowane przez Ramona_85 Czas edycji: 2012-07-21 o 14:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Przyczajenie
|
Najłatwiejsze ciasto świata to :
Ciasto w kubku w mikrofalówce. Jest pyszne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:26.