|
|
#181 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: BONSAI- jak wyhodować, pielęgnować, ukształować?????
Bez identyfikacji gatunku i zdjęć nie ma nawet co rozpoczynać tego tematu.
|
|
|
|
|
#182 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Temperatura była właśnie niska, ogrzewanie nie centralne, tylko piec z wkładem elektrycznym,od którego drzewko stało daleko... kurczę, boję się, że już nic nie będzie z niego... |
|
|
|
|
|
#184 |
|
Raczkowanie
|
Milej? Bez przesady proszę.
Jestem facetem a do tego profesjonalnym bonzaista z 10 letnia praktyką. Piszę zwięźle i na temat. Jak chcecie to możecie sobie deliberować nad przyczyną złego stanu zdrowia drzewka... ale jak ktoś kto kocha tę sztukę i się z niej utrzymuje mówi, że bez zdjęć temat stoi w miejscu to warto wziąć to pod uwagę.... chyba
|
|
|
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za wszelką , profesjonalną pomoc z góry dziękuję.
|
|
|
|
|
|
#186 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez mmm3m Czas edycji: 2012-03-04 o 00:07 |
||
|
|
|
|
#187 |
|
Zakorzenienie
|
Ale jakich wątów?
Kurde, ludzie. Człowiek prosi zwyczajnie o radę, to jedno zaraz drugiemu zarzuca, że niemiło, drugie, że wąty... szkoda, że na Wizażu już niewiele rzeczy da się tak po ludzku załatwić, bez uszczypliwości. Ja również nie odebrałam wypowiedzi bonsaisty jako niemiłej i nie za bardzo rozumiem w czym problem, niczego nikomu nie zarzucam, jedynie stwierdzam, że nie zauważyłam wcześniej jego posta. Po co zaraz na siłę ktoś próbuje jakieś pyskówki zaczynać? Ja nie jestem mężczyzną, a również chciałam "stanowczo, po męsku" uzyskać pomoc . Niestety, jak zawsze na tym forum, nie obejdzie się przy okazji bez wzajemnych docinek na temat kultury wypowiedzi. Edytowane przez wisienka_na_torcie Czas edycji: 2012-03-01 o 21:14 |
|
|
|
|
#188 |
|
Raczkowanie
|
Już dobrze miłe Panie. Jak będzie trzeba to wylejemy błoto albo kisiel i sobie to wyjaśnicie. Puki co do rzeczy i bez offtopiców.
Drzewko ze zdjęcia faktycznie wygląda jak bukszpan. Umiera najprawdopodobniej ze względu na to, że nie zostały mu zapewnione warunki do zimowego spoczynku. Bukszpan powinien być prowadzony jako outdoor czyli jego hodowla cały rok odbywa się na zewnątrz. Niestety szanse są marne ponieważ został zakłócony zegar biologiczny drzewka. W tym momencie powinno się ono wybudzać z zimowego spoczynku którego nie miał. Mleko się już niestety rozlało. Następnym razem proszę czytać opisy hodowli roślin z którymi ma się do czynienia a bonsai pozyskiwać tylko w wyspecjalizowanych punktach. Sumując - padł bo hodowca nie liznął nawet wiedzy na temat jego hodowli i pielęgnacji. |
|
|
|
|
#189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niemniej, dziękuję za odpowiedź, niestety, obsługa w , wydawałoby się profesjonalnym punkcie dystrybucji tych roślin ani słowem nie wspomniała, że jest to drzewko do hodowli na zewnątrz. Edytowane przez wisienka_na_torcie Czas edycji: 2012-03-02 o 20:00 |
|
|
|
|
|
#190 |
|
Raczkowanie
|
A mnie się wydaje, że tu nie jest problem z moim brakiem ogłady lecz Pani (nie pisze na Ty bo boję się, że kogoś tym skrzywdzę) brakiem poczucia uszczypliwego humoru lub brakiem dystansu.
A jak nie to inna wersja... stwierdzenie to miało zastąpić oklepany komunał jakim jest "wyjdźcie na zewnątrz i załatwcie to jak mężczyźni". |
|
|
|
|
#191 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ---------- Cytat:
No ale to już offtop. ---------- Dopisano o 00:09 ---------- Poprzedni post napisano o 00:05 ---------- Cytat:
Bądź tu człowieku mądry.Edytowane przez mmm3m Czas edycji: 2012-03-04 o 00:13 |
|||
|
|
|
|
#192 |
|
Przyczajenie
|
..a ja mam taki problem: kupilem bonsai - fikus tepy (ginseng ???) jakies 2 miesiace temu...podlewam 2 razy w tygodniu, nie nawoze za to rosnie jak szalone...mam juz niezly krzaczek...nie wiem czy tego gada najpierw przesadzic czy przycinac bo zauwazylem, iz nie ma otworu odplywowego w donicy i podlewam "na oko"...troche lisci zgubil od strony sciany a przy oknie, tym bardziej poludniowym boje sie je postawic, gdyz mieszkam we Wloszech i w sloncu juz dochodzi do 50*C...najchetniej odbiore wiadomosc na mailu "tofibox@o2.pl" lub skype "kopsia-"...nie zawsze mam czas zagladac na forum aczkolwiek sie postaram...dziekuje za pomoc i wyrozumialosc...postaram sie wrzucic zdjecie krzaka...ma juz 75 cm od podstawy !!!...
))
Edytowane przez tofibox Czas edycji: 2012-05-14 o 11:49 Powód: ...powtorne "zaladowanie" zdjec... |
|
|
|
|
#193 |
|
Raczkowanie
|
Również prosiłabym o rady.
Chyba ponad rok temu zaadaptowałam na bonsai fikusa, który w swojej pierwotnej wersji nie miał się najlepiej (był prawie łysy), rośnie ładnie, często wypuszcza liście, które są w miarę małe, nie wiem jednak co z nim zrobić, jak przyciąć żeby się jakoś prezentował. No i największy problem, liście ma tylko na samych końcach gałęzi, reszta łysa, da się coś z tym zrobić?
************************* ************************* * A takie tam moje pomysły na ładny dom http://speckled-fawn.blogspot.com/ https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post33562589 ************************* ************************* * |
|
|
|
|
#195 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich miłośników bonsai
Chciałabym zasięgnąć Waszej rady, a mianowicie: Z narzeczonym kupiliśmy na podziękowanie rodzicom drzewka oliwne bonsai i chcielibyśmy dokupić im jeszcze jakąś dobrą książkę, która pomogłaby im prawidłowo dbać o te drzewka. Co byście polecili? BARDZO PROSZĘ O POMOC!
|
|
|
|
|
#196 |
|
Konto usunięte
|
Witam
![]() Mam drzewko fikusa od jakiegoś roku. Nigdy go nie podcinałam, z prostego powodu. Nie wiedziałam jak A poza tym, gdy go kupiłam, był bardzo mały i mizerny. Teraz ma już spore gałązki, i przydało by się go podciąć. Ale nie mam pojęcia jak. Wstawiam zdjęcia. Mam nadzieję, że wy mi pomożecie. I pokażecie jak się do tego zabrać. |
|
|
|
|
#197 |
|
Przyczajenie
|
Stawiam pierwsze kroki w Bonsai czytałam troszkę ale mimo wszystko mam wiele pytań.Wychodowałam 15 - 20 centymetrowe sadzonki świerka syberyjskiego iŚwierka kłującego (z nasionka) z przeznaczeniem na bonsai ... Kiedy mależy je wysadzić i zacząć ksztautować??
Mają już zdrewniałe pieńki niektóre z nich mają już 3 poziomy gałązek . Przyrastają około 50 % rocznie. Są tak małe bo rosły na miejscu o bardzo dużym nasileniu zachodnich wiatrów.. ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Jaka jest minimalna wysokość drzewka które można zacząć ksztautować?? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:36.

Bądź tu człowieku mądry.

A poza tym, gdy go kupiłam, był bardzo mały i mizerny. Teraz ma już spore gałązki, i przydało by się go podciąć. Ale nie mam pojęcia jak.