Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-05-15, 14:23   #181
Weronisia
Zakorzenienie

Dot.: Za slabe pigułki czy interakcje??

Nie rozumiem jak tabletki moga byc za slabe. Wszystkie tabletki maja prawie identyczna ilosc hormonow, roznia sie minimalnie, roznia sie tez rodzajem hormonu.

Gripex nie powinien miec wplywu na pigulki. Glownie antybiotyki moga oslabic dzialanie hormonow.

A plamienie moglo sie pojawic ze wzgledu na oslabienie organizmu i to wcale nie musi miec nic wspolnego z antykoncepcja.

Ja mialam plamienia w srodku cyklu, mimo regularnego brania pigulek i nie zazywania zadnych innych lekarstw. Bylam zupelnie zdrowa.
Takie rzeczy sie zdarzaja.

Moj ginekolog mowi, ze dopiero przedluzajace sie plamienie, czyli powyzej 6 dni, trzeba zgosic ginekologowi.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-19, 21:31   #182
Kiya
Zakorzenienie

Dot.: Antybiotyki i tabletki anty.. trochę inne pytanie

a jeśli na ulotce antybiotyku nic nie pisze o interakcjach z pigułkami?
biorę yasmin i od dziś Xitrocin (antybiotyk) bo mocno sie rozchorowałam
Stary 2006-05-20, 16:05   #183
sMoLa
Przyczajenie

Dot.: Antybiotyk a działanie Logestu

A ja mam pytanie o możliwe interakcje pigułek z antybiotykiem Lekoklar zawierającym klarytromycynę.Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam
sMoLa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-20, 23:29   #184
tutusia
Rozeznanie

Sprawdź do jaiej grupy natybiotyków należy ten który bierzesz i poszukaj czy ejst wymieniony w ulotce od Twoich tabletek anty.
tutusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-21, 09:20   #185
Kiya
Zakorzenienie

no właśnie wyrzuciłam ulotkę z yasminu ale może ktoś mi pomoże?
Antybiotyk jest z grupy makrolidów (roksytromycyna).
Stary 2006-05-21, 14:57   #186
tutusia
Rozeznanie

W uniwersalnej ulotce ta grupa nie jest wymieniona, ale może z yasminem wchodzi w interakcje.. Najlepiej przejdź się do apteki i zapytaj. Tam Panie powinny wiedzieć.
Pozdrawiam!
Stary 2006-05-21, 15:40   #187
Kiya
Zakorzenienie

dziękuje Tutusiu i pozdrawiam
Stary 2006-05-23, 16:35   #188
Nicole
Zakorzenienie

Dot.: Pomóżcie :marihuana a tabletka

A ja mam jedno pytanie. Co prawda nie dotyczy ono mnie, tylko znajomej, jednak jest to problem który ją bardzo nurtuje: czy zapalona od czasu do czasu marihuana powoduje obniżenie skuteczności tabletek antykoncepcyjnych? W imieniu koleżanki proszę Was o pomoc

Nicole jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-30, 09:32   #189
Tamlin
Raczkowanie

GG do Tamlin
Inne leki a tabletki anty

Witam Wizazanki! Przegladalam watek "uniwersalna ulotka"ale nie znalazlam odpowiedzi na moje pytanie.Dopiero zaczelam pierwsze opakowanie tabletek anty i chcialam zapytac bardziej doswiadczone Dziewczyny,bo do ginekologa mam przyjsc dopiero gdy bede w polowie opakowania.
Czy przyjmujac tabletki anty moge takze przyjmowac tabletki przeciwbolowe (apap no-spa) lub leki w areozolu do nosa na alrgie.Z gory dziekuje za odp.calusy
Tamlin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-30, 10:45   #190
callinecka
Raczkowanie

Dot.: Inne leki a tabletki anty

Co do przeciwbólowych tych wydawanych bez recepty to mozna je brac ale oczywiście zeby nie przesadzić z ilością
callinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-30, 16:31   #191
Tamlin
Raczkowanie

GG do Tamlin

Up up odpisze mi ktos jeszcze?
Stary 2006-05-30, 17:03   #192
ollkaa
Rozeznanie

callineczka ma racje mozna . A przesadzac z ilościa to nigdy nie wolno, obojetnie czy sie bierze tabletki anty czy nie

Warto w razie watpliwości czytać także ulotki leków - tam zawsze pisze, z jakimi lekami nie można brać. Można tez pytać w aptece - tam juz na pewno powiedza

Ale tabletki anty wchodze jednak raczej w interakcje z lekami "cięższymi".
Pozdrawiam
ollkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-30, 20:25   #193
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

- przeciwbólowe tak
- antybiotyki nie
- depresyjne nie

pzdr
asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-30, 20:35   #194
Tamlin
Raczkowanie

GG do Tamlin

dziekuje dziewczynki za odpowiedz
Stary 2006-06-05, 15:13   #195
natee
Zakorzenienie

od dawna zadaje sobie to pytanie (i chyba nie tylko ja) , jakie są relacje miedzy tabl. anty a "spalaczami" tłuszczu (suplemetami wspomagającymi odchudzanie) ? może ktoś sie orientuje czy moga one osłabić działanie tabl. anty ?

natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-20, 19:16   #196
iwciunia
Zakorzenienie

Dot.: Antybiotyk a tabletki

Dziewczyny czyli jak skończę brać antybiotyk to jeszcze 2 tygodnie PO KURACJI potrzebne jest dodatkowe zabezpieczenie tak? Czy w 2 tygodnie wliczony jest czas brania antybiotyku?
Antybiotyk będę brała do 27 czerwca tabletki anty do 26 i później przerwa i następne opakowanie od 4 lipca czyli kiedy będę mogła być pewna, że antybiotyk już nie wpływa na antykoncepcję?
Wybaczcie jeżeli wyszłam na durnia Ale mam problemy z takimi obliczeniami, a do tego nie wiem czy dobrze zrozumiałam to co napisałyście
iwciunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-20, 23:01   #197
bechante
Przyczajenie

GG do bechante
Question tabletki a cilon

aktualnie biore cilon(od 3 miesiecy)i zastanawiam sie jaki wplyw ma ten lek na dzialanie pigulek.slyszalam ze likwiduje on wplyw pigulki a co za tym idzie rowna sie to z ich niebraniem.czy to prawda?zastanawiam sie nad dodatkowa metoda antykoncepcji,jednak prezerwatywa raczej odpada(uczulenie).czy moze ktos mi cos doradzic?.
bechante jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-20, 23:25   #198
nekome
Zakorzenienie

Dot.: tabletki a cilon

Cytat:
Napisane przez bechante
aktualnie biore cilon(od 3 miesiecy)i zastanawiam sie jaki wplyw ma ten lek na dzialanie pigulek.slyszalam ze likwiduje on wplyw pigulki a co za tym idzie rowna sie to z ich niebraniem.czy to prawda?zastanawiam sie nad dodatkowa metoda antykoncepcji,jednak prezerwatywa raczej odpada(uczulenie).czy moze ktos mi cos doradzic?.
Preczytaj informacje z ulotki pigulek - wskazane sa skladniki lekow, jakie moga wejsc w interakcje z pigulkami.Porownaj to ze skladem cilonu - to powinno wyjasnic watpliwosci. W razie czego - zapytaj farmaceuty.
W razie jakichkolwiek watpliwosci przy stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych ulotka to pierwsze zrodlo wiedzy. Wyjasni 99% watpliwosci.

Jesli prezerwatywa odpada to chyba tylko globulki zostaja z dodatkowych metod antykoncepcji.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-20, 23:37   #199
bechante
Przyczajenie

GG do bechante

z tego co napisane jest w ulotce wynika tylko ze efekt moze byc slabszy.a ja zastanawiam sie czy jest potrzeba calkowitego odstawienia(skoro mam brac i maja nie dzialac wcale) czy tylko dodatkowego zabezpieczenia,aby efekt byl podobny jak przy normalnym braniu.jesli odstawie calkiem pigulki to zastanowie sie nad jakas dodatkowa metoda poza globulkami,bo jakos male mam zaufanie do takich rzeczy.dzieki jednak za info.
Stary 2006-06-20, 23:42   #200
tutusia
Rozeznanie

Co do uczulenia, to podejrzewam, że uczulenie jest na lateks.. Sprobuj może nie lateksowych gumek? Durex takie ma.. Wprawdzie to droga impreza, ale ponoć są cieńsze od latexowych i lepiej przewodzą ciepło, więc praktycznie nie zmniejszą odczuć.
Stary 2006-06-21, 08:16   #201
Anula_r
Raczkowanie

Question Tabletki na odchudzanie a tabl.antykoncepcyjne

Widzialam watek dotyczacy l-karnityny i tabletek antykoncepcyjnych. A czy samo tyczy sie łączenia wszystkich tabletek na odchudzanie i tabletek antykoncepcyjnych? Ja biorę Bio-Slim i Rigevidon. Tzn dopiero zaczynam z tabletkami antykoncepyjnymi i teraz nie wiem, a nie wpadlam na pomysl zeby sie o to lekarza zapytac.
Anula_r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-21, 09:16   #202
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bechante
z tego co napisane jest w ulotce wynika tylko ze efekt moze byc slabszy.a ja zastanawiam sie czy jest potrzeba calkowitego odstawienia(skoro mam brac i maja nie dzialac wcale) czy tylko dodatkowego zabezpieczenia,aby efekt byl podobny jak przy normalnym braniu.jesli odstawie calkiem pigulki to zastanowie sie nad jakas dodatkowa metoda poza globulkami,bo jakos male mam zaufanie do takich rzeczy.dzieki jednak za info.
Najlepiej pogadac z lekarzem prowadzacym o tym co znaczy to "slabsze" dzialanie.
Jesli odstawisz pigulki to zanim okres wroci do normy /zakladajac, ze mialas przed pigulkami baaaardzo regulare cykle/ aby stosowac metody naturalne bedziesz musiala sporo poczekac.Nie wiem z czym jeszcze -procz prezewatywy lub kalendarzyka -globulki mozna wspomoc.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-21, 12:04   #203
bechante
Przyczajenie

GG do bechante

regularne cykle i ja to dwa rozne biegunynigdy nie maialam takowych i po to m.in. zaczelam brac pigulki.w miedzyczasie pojawily sie jeszcze torbiele na jajniku,ktore byly niszczone pigulkami.od tego czasu mam mniej problemow,ale juz tak sie przyzwyczailam do takowego stanu ze zapomnialam ze moze byc inaczej.jednak musze przemyslec czy dla wlasnego konfortu nie rezygnowac jednak z nich,a zabezpieczac sie w inny sposob.dzieki za rade
Stary 2006-06-22, 10:08   #204
margitta
Zakorzenienie

hej, teraz mnie przyszło tu pytać Zwracam się do rady tabletkowej o rozpatrzenie przypadku

No więc tak: od paru dni mam zatrucie. I cała moja rodzina. Lekarz orzekł, że prawdopodobnie salmonella. Wymiotowałam, ale nigdy po tabletce, najwcześniej ze 12 godzin po, więc nie tu problem. Dostaliśmy ten przeklęty Nifuroksazyd. Jest to antybiotyk miejscowy, na ulotce nie ma nic o tabletkach, ale że ma właściwiości absorbujące w jelitach Wczoraj wzięłam tabletkę o 12, a dawkę leku około 17, więc tabletka już się raczej wchłonęła. Dzisiaj o 8 znowu i więcej już brać nie zamierzam, a z tabletką się spóźnić Lek się powinno brać 4xdziennie (ja wzięłam tylko dwa razy przez całe dwa dni), więc jak wezmę popołudniu to chyba już nie będzie tak działać?

Jejku, wiem, że kombinuje. Ale brałabym normalnie to wszystko, gdyby nie szykujący się romantczny wyjazd z TŻ No i na takie chwile tabletki są najlepsze chyba mnie dranie nie zawiodą teraz Jeszcze zasilę ten pechowy 1%...

A może powinnam wziąć jeszcze w nocy kolejną na wszelki wypadek? ech...
Stary 2006-06-22, 11:21   #205
tutusia
Rozeznanie

Kurcze nie mam pojęcia co Ci poradzić.. Może zapytaj się w aptece lub zadzwoń do swojego ginekologa?
Stary 2006-06-22, 11:37   #206
margitta
Zakorzenienie

Wiem, jestem ciężkim przypadkiem Może faktycznie popytam, na razie szukam jeszcze po internecie.
Stary 2006-06-22, 16:49   #207
iwciunia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwciunia
Dziewczyny czyli jak skończę brać antybiotyk to jeszcze 2 tygodnie PO KURACJI potrzebne jest dodatkowe zabezpieczenie tak? Czy w 2 tygodnie wliczony jest czas brania antybiotyku?
Antybiotyk będę brała do 27 czerwca tabletki anty do 26 i później przerwa i następne opakowanie od 4 lipca czyli kiedy będę mogła być pewna, że antybiotyk już nie wpływa na antykoncepcję?
Wybaczcie jeżeli wyszłam na durnia Ale mam problemy z takimi obliczeniami, a do tego nie wiem czy dobrze zrozumiałam to co napisałyście
Ponawiam pytanie...
iwciunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-22, 18:52   #208
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwciunia
Ponawiam pytanie...

Zabezpieczać się należy przez 7 dni od skończenia kuracji antybiotykiem. Bez względu na dzień cyklu. Oczywiście jak bierzesz antybiotyk to zabezpiczenie jest również konieczne.
Stary 2006-06-22, 22:48   #209
margitta
Zakorzenienie

A co do mojego problemu to postaram się sobie doradzić, może się komuś przyda jeszcze. Nifuroksazyd nie jest zwykłym antybiotykiem, jest w ulotce nazywany tylko lekiem o działaniu miejscowym przeciwbakteryjnym. Więc problem tylko z tym, że zaburza wchłanianie innych leków. Ale wg ulotki, lek należy przyjmować co 6 godzin, żeby cięgle działał. Ja wzięłam tabletkę po 9, więc myślę, że jest ok. Ale jednak ryzykować nie będę, w końcu nie po to tyle się człowiek dowiaduje o tych tabletkach, żeby potem założyć wątek "margitta w ciąży mimo tabletek"

heh dzisiaj mam wrażenie, że ciągle gadam do siebie
Stary 2006-06-22, 22:53   #210
tutusia
Rozeznanie

Jakie do siebie? Jakie do siebie? Skrzętenie czytam co Ty tu piszesz :P
A że nie koniecznie odpisuję.. No cóż.. Jak nie mam do napisania nic mądrego to nie pisze wogóle
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości