|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Mężczyźni, którzy sie mądrzą w sprawie cesarek-specjalna kategoria szumowiny
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6350304 1]j
ja bym chciała poród w normalnych warunkach. nieważne czy sn czy cc, ważne, żebym była postrzegana jako człowiek, istota czująca, rozumna, mająca swoją intymność i poczucie wstydu. nie jak kawał mięsa, nie jak durna baba co nogi rozkładała, a potem płacze. komplikacje mogą pojawić się zawsze, w każdej sytuacji, niestety nie ma sposobu, żeby to całkowicie wykluczyć (chociaż taki inkubator mógłby w tym pomóc ).[/QUOTE]Tu ujęłaś sedno sprawy. Każdy człowiek ma święte prawo do poszanowania swojej godności w każdej sytuacji a zwłaszcza w szpitalu to POWINNA być norma. Nigdy nie byłam pacjentką oddziału położniczego ale jako pacjentka innych oddziałów stwierdzam, że jednak coś drgnęło-ruszyło w tym aspekcie. Wszystko jednak zależy od konkretnego człowieka. Kiedyś mama opowiadała, że gdy jeszcze pracowała "na państwowym", w szpitalu zleciła pewnej pielęgniarce umycie obłożnie chorego, na co tamta odparła, że ona jest magistrem i nie jest od mycia chorych. Matka odparła, że ona jest lekarzem, więc sama to zrobi. I zrobiła. Następnego tego typu polecenia ta sama pielęgniarka już nie zlekceważyła i nie dyskutowała.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#182 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Mężczyźni, którzy sie mądrzą w sprawie cesarek-specjalna kategoria szumowiny
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;63503531]Pierwszego.[/QUOTE]
czemu? |
|
|
|
|
#183 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I ze tak duza wada jest przeciwskazaniem do porodu sn. |
|
|
|
|
|
#184 |
|
Zadomowienie
|
Według mnie to świetny pomysł. Nie planuję posiadania biologicznych dzieci głównie dlatego że ciąża i poród są dla mnie nie do przejścia. Za bardzo sobie cenię swoje ciało żebym to sobie zrobiła. No nie i już. Gdybym mogła wyhodować sobie potomka w inkubatorze to bym się nad tym przynajmniej zastanowiła.
|
|
|
|
|
#185 |
|
Konto usunięte
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6350453 1]czemu?[/QUOTE]
Bo tych kamieni tak czy siak nie powinno tam być. Znam kilka osób, które miały ten sam problem, większość zwlekała z wycięciem, wszyscy z nich tego żałują. Widziałam z bliska atak u mojej mamy, to było po prostu straszne. Po co fundować sobie coś takiego, jeśli można temu zapobiec? Moja mama się prawie przekręciła. Gdyby poszła wcześniej, to wycięli by jej laparoskopowo, miałaby małą bliznę, nie musiałaby tego wszystkiego przechodzić. A tak miała rozcięty cały brzuch, bo jeszcze po drodze wystąpiły komplikacje. Potem siedziała w domu chyba z 5 miesięcy, bo nie mogła iść do pracy, w początkowym okresie nie potrafiła nawet sama wstać z łóżka. Naprawdę nie rozumiem po co czekać na atak, skoro można go uniknąć. |
|
|
|
|
#186 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Pewnie nie. Co nie oznacza, ze tych powikłań nie ma.
|
|
|
|
#187 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#188 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
Niedotlenienie u dziecka moze powstać nie tylko pod wpływem porodu siłami natury, ale tez przed porodem.
Ja pierwsze dziecko urodziłam szybko, pewnie tez ze względu na to, ze niestety miałam słaba szyjkę macicy. Wole poród SN, bo jednak, kiedy po porodzie dostaje sie swoje nowo narodzone dziecko na pierś to jedno z najlepszych uczuć na świecie. |
|
|
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
Nie czytałam całego wątku, zdanie mam wyrobione.
Osoby bezczelnie gardłujące za zmniejszeniem liczby cesarek ot tak i odmawiające kobietom prawa do wyboru rodzaju porodu niech zagwarantują pisemnie całymi dochodami i zdrowiem swoim i całej swojej rodziny, że i kobiecie i dziecku nic się nie stanie. No, gdzie jest ten las rąk? Przypominam sprawę córki olimpijczyka B. Bonka sprzed 4 lat. Zarówno rzeźnictwu ze szpitala, jak i broniącemu ich adwokacinie każdy przyzwoity człowiek życzy wszystkiego, co najgorsze. |
|
|
|
|
#191 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- daruj sobie, serio. Kompletny brak zrozumienia zawodu.
|
|
|
#192 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#194 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
) jest w świetnym stanie i nie ma żadnego ryzyka, że się odklei. Jedna lekarka dodała, że to nie zależy od wady jako takiej tylko od stanu (chyba) siatkówki. I przykładowo osoba - 4 może mieć już przeciwwskazania do naturalnego porodu, bo jest ryzyko, a inna, z -7 spokojnie może rodzic. Tak usłyszałam od okulistow, chyba się znają na tym
Edytowane przez 201611290918 Czas edycji: 2016-07-27 o 22:07 |
|
|
|
|
|
#195 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Ten przykład nie jest wg mnie przykładem na prawo do walki o cc na życzenie. Tutaj ewidentnie pojawiły się wskazania medyczne, które zostały zignorowane. I to jest kwestia, o której ktoś pisał wcześniej, że kobiety powinny mieć prawo do godnych warunków porodu, do tego, by traktować je serio. Wspominałam wcześniej o tym, że drugie dziecko rodziłam sn po pierwszym porodzie cc. Nikt z personelu medycznego się nie upierał, ze ma być sn i koniec. Wprost przeciwnie: w pewnym momencie usłyszałam, że jeśli nie urodzę w przeciągu 30minut będzie cc (ze względu na zdrowie dziecka i moje). Przez cały poród miałam przy sobie conajmniej jedną położną i lekarza dochodzącego. [1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;63506966] A jakie są?[/QUOTE] Problem w tym, żenikt nie wie jakie są. Nikt nie przeprowadził konkretnych badań, są tylko przypuszczenia; podobnie jak w przypadku picia alkoholu w ciąży (nikt nie jest w stanie powiedzieć, kiedy zaczyna szkodzić dziecku) Miałam kontakt z takim noworodkiem. Dziecko było wiecznie ospałe.
|
|
|
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#197 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i co z tego wynika trzeba czy nie trzeba cc bedzie bo wieksza kasa dla szpitala |
|
|
|
|
|
#198 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To był po prostu błąd, za który lekarz powinien zapłacić. W temacie, wczoraj na FB mignął mi wpis jakiejś prywatnej kliniki (bodajże we Wrocławiu), który informował o tym, że po którymś tam sierpnia nie będzie u nich możliwości rodzić naturalnie, ponieważ (a przynajmniej tak piszą) jest nikłe zainteresowanie tym sposobem porodu. Nie chce mi się w to wierzyć, pod spodem oburzone komentarze, no ale poród jak widać to biznes. |
|
|
|
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;63520361]......liczba cesarskich cięć: średnio w kontrolowanych szpitalach wskaźnik ten wzrósł z ponad 40 proc. w 2010 r do ponad 47 proc. do września 2015”. Czyli dotąd był mega, a teraz jest ultra wysoki. Zdaniem NIKu, bo pacjentki boją się rodzić siłami natury i nie mają wiedzy na temat konsekwencji CC, ale także dla tego, że CC to dla szpitala dużo lepsza kasa niż SN. Kasa, misiu, kasa.
i co z tego wynika trzeba czy nie trzeba cc bedzie bo wieksza kasa dla szpitala[/QUOTE] Raczej chyba ze kobiwty sie boja. Z kolezanek ktore rodzily to 3 nat i 1 cc. Naturalnie bostac je na zaplacenie za osobny pokoj i znieczulwnie i rodzenie z planem. A jak doczytasz artykul to sowiesz sie ze jak jet jeden anwstezjolog to masz nikle szanse ze zdazy ze znieczuleniem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#200 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Niedlugo dojdzie do takiej paranoi, ze pacjenci bojac sie zapalenia wyrostka robaczkowego, beda go sobie wycinac na zadanie, zeby w razie W uniknac okropnego bolu, wymiotow, biegunek i calej reszty objawow zapalenia. |
|||||
|
|
|
|
#201 |
|
Konto usunięte
|
Ale co cię to boli, że jakaś kobieta wybierze taki a nie inny sposób porodu?
|
|
|
|
|
#202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problem tkwi w tym, ze zadne cesarki na zyczenie nie rozwiaza problemu, jakim sa warunki na porodowkach i traktowanie rodzacych. Pojawia sie natomiast inne problemy, czyli masowe pozwy sadowe. Zaden zabieg operacyjny nie jest bezpieczny, dlatego nie powinien byc wykonywany w panstwowym szpitalu na zyczenie pacjenta. |
|
|
|
|
|
#203 |
|
Zakorzenienie
|
http://mamadu.pl/128365,pozwala-szpi...-robi-wrazenie
Na szczęscie dla dziecka tylko jedna ręka niesprawna. |
|
|
|
|
#204 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A tak w ogóle jak się można pomylić o 2 kg to ja nie wiem |
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kuleje opieka okoloporodowa i to jest fakt, ale wlasnie to trzeba zmienic a nie robic kazdej kobiecie cesarke. |
|
|
|
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;63537336]To wciąż nijak się nie ma do tematu. To jest kolejny błąd ludzki, a nie "chcę mieć cc, bo przy porodzie sn będę poniżona".
A tak w ogóle jak się można pomylić o 2 kg to ja nie wiem No właśnie, kolejny błąd. A ja nie chcę być ofiarą błędu, w skutek którego do końca życia będę opiekunem mojego dziecka niezdolnego do samodzielnego funkcjonowania (po niedotlenieniu przy porodzie). Dziewczynka z artykułu ma "tylko" jedną niesprawną rękę. Nie wiem czy w przypadku innych specjalizacji jest aż tyle błędów co w przypadku porodów czy nie są one nagłaśniane czy ilościowo porodów jest więcej niż operacji serca, stąd i więcej błędów ludzkich. Chociaż z moich obserwacji na polskich porodówkach nie podchodzi się do rodzących jak do ludzi, nie traktuje ich jak partnerów. Wszystko zwala się na hormony, na roszczeniową postawę, na brak świadomości swojego ciała i brak umiejętności radzenia sobie z bólem. Jednym słowem pacjentka nie wie nic, nie zna swojego ciała, a personel lepiej wie jak ona się czuje i kiedy i jak urodzi. A ja nie mam ochoty być bezradna w takiej sytuacji i nie mieć nic do powiedzenia i nie mieć wplywu na to co dzieje się z moim ciałem i z moim dzieckiem oraz jakie procedury medyczne będą zastosowane. Lekarze twierdzili, ze ta waga wcale taka duża nie jest i nie widzieli wskazań medycznych. |
|
|
|
|
#207 | |
|
Pyskatka
|
Cytat:
(to nie jest moje zdanie a lekarzy). Przez rok leczylismy ja prywatnie, wizyty u ortopedy dzieciecego i leczenie to nie sa groszowe sprawy. Na szczęscie nic juz jej nie jest, chodzi normalnie, biega. Ale bylo to dla mnie ogromna trauma gdy sie o tym dowiedzialam po porodzie.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#208 |
|
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;63537336]To wciąż nijak się nie ma do tematu. To jest kolejny błąd ludzki, a nie "chcę mieć cc, bo przy porodzie sn będę poniżona".
A tak w ogóle jak się można pomylić o 2 kg to ja nie wiem A czy to nie jest argument? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I pewnie niejedną kobietę zachęcił do cc na życzenie |
|
|
|
|
|
#210 | |
|
Pyskatka
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:35.

).[/QUOTE]

łudziłam się, że jak się przejdzie laserową korekcję wzroku to już nie ma przeciwwskazań, ale to pewnie wciąż za duże ryzyko...