Co z nazwiskiem - podwójne nazwisko dla obu małżonków? - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-10-01, 17:07   #181
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Co z nazwiskiem - podwójne nazwisko dla obu małżonków?

Cytat:
Napisane przez Eunice9 Pokaż wiadomość
Ciezko zrezygnowac z poczty jak wszelkie przesyłki chociażby z Internetu można zamówić albo pocztą albo kurierem i zapłacić 2-3x więcej
Większość firm kurierskich nie jest według mnie lepsza. Ja sobie bardzo chwalę Paczkomaty i robię zakupy tylko w tych sklepach, które mają opcję dostawy przez Inpost (albo kurierem w wyznaczony dzień w wyznaczonych godzinach)
Stary 2016-10-01, 17:42   #182
Eunice9
Zakorzenienie

Paczkomaty też lubię ale kurierzy Import zdecydowanie nie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-10-01, 17:52   #183
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Paczkomaty też lubię ale kurierzy Import zdecydowanie nie

Inpost ma chyba opcję darmowego przekierowania przesyłki od kuriera do wybranego paczkomatu
Stary 2016-10-01, 18:06   #184
Eunice9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Inpost ma chyba opcję darmowego przekierowania przesyłki od kuriera do wybranego paczkomatu
Chodzi o czas dostawy który jest strasznie dlugi. No i mam zle doswiadczenia rowniez z wysylaniem przez inpost...

Stary 2016-10-01, 18:22   #185
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Chodzi o czas dostawy który jest strasznie dlugi. No i mam zle doswiadczenia rowniez z wysylaniem przez inpost...

Czas dostawy jest według mnie w porządku, zwykle otrzymuję paczkę dzień po tym, jak była nadana. Poczta Polska nie ma lepszego czasu, kurierzy zazwyczaj też nie dostarczają w dniu nadania. Widać różnie bywa z różnymi dostawcami. Ja już Poczty Polskiej mam dosyć po tym, co z nią przeszłam. Z kurierami też miałam przeboje – tylko jedna firma kurierska przez lata nie zawiodła mnie ani razu.
Stary 2016-10-01, 18:26   #186
visionAM
Zakorzenienie

Nigdy nie dostajesz paczki w dniu jej nadania, to fizycznie nierealne chyba, że w granicach jednego miasta jakaś usługa ekspres.

Co do Inpost to dla mnie osobiście jest to niewygodne, korzystam bardzo rzadko. Najczęściej zamawiam do pracy, korzystając z firm kurierskich, nigdy nie miałam większych problemów.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-01, 18:42   #187
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Co do Inpost to dla mnie osobiście jest to niewygodne, korzystam bardzo rzadko. Najczęściej zamawiam do pracy, korzystając z firm kurierskich, nigdy nie miałam większych problemów.
Jeśli zamawia się do pracy, w której jest się regularnie w godzinach typowo roboczych, to tak, kurier jest dobrą opcją. Gorzej, jeśli chce się zamówić na adres domowy, a nie jest się w domu przez 1-3 dni po tym, jak paczka była nadana.
Stary 2016-10-01, 18:48   #188
Eunice9
Zakorzenienie

Przez InPost zamawialam kilka razy, niby gwarantują dostawę w ciągu 3 dni roboczych a zawsze było to koło 7 albo więcej...

Stary 2016-11-30, 09:33   #189
alice333
Rozeznanie

Cytat:
ostatnio słyszałam absurdalną sytuację - w jakimś przedszkolu była nowa pracownica. Matka przyszła po dziecko i ta nowa przedszkolanka nie chciała go wypuścić, bo kobieta miała inne nazwisko true story.

Ja ostatecznie przyjęłam nazwisko męża, mimo że długo zastawiałam się nad nazwiskiem dwuczłonowym. Zwyciężyły kwestie wygody - mam długie imię i długie nazwisko panieńskie, po mężu dostałabym dodatkowe 5 literek, może niewiele, ale obydwa nazwiska są dość uciążliwe (moje jest nagminnie przekręcane, męża także), więc przy podwójnym miałabym... podwójny problem Mąż sugerował mi, że mogę pozostać przy swoim nazwisku i to także brałam pod uwagę, ale ostatecznie stanęło na jego nazwisku, do którego powoli (i dość ciężko) się przyzwyczajam.
Moje nazwisko też jest trudne, ale mimo to nie chcę go zmieniać na tylko nazwisko przyszłego męża. Od samego początku wiedziałam, że będę mieć dwuczłonowe. Według mnie ładnie się będzie komponować. Dodatkowo jakbym zmieniła na tylko nazwisko męża to, bym nazywała się jak Teściowa i mogłyby być problemy o kogo chodzi :P (mamy to samo imię).
alice333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-30, 17:51   #190
littleparty
Raczkowanie

Cześć dziewczyny
Ja również się zastanawiam nad kombinacjami zmiany nazwiska. Otóż mam długie (9 liter) staropolskie imię, rzadko spotykane i często przekręcane (większość ludzi poznając mnie pierwszy raz w życiu spotyka się z tym imieniem) i bardzo długie nazwisko (12 liter) kończące się na -ska. TŻ ma 6-literowe nazwisko, za to bardzo rzadkie i... dziwne Podwójnego nie zrobię, bo brzmi komicznie w takim połączeniu, zostają więc opcje: zostawić swoje mimo, że bardzo bym chciała mieć jakąś "więź" z przyszłym mężem, czy przyjąć jego i mieć konfigurację dziwne imię + dziwne nazwisko? Jestem w kropce i chyba żadna z tych opcji nie jest dobra

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

Cytat:
Pamiętacie jak przytaczałyście argumenty za tym, by zostać przy swoich nazwiskach, bo to w niczym nie przeszkadza? A jak pisałam o poczcie, to było pisane, że i tak mi nie wydadzą i tak przesyłki innej osoby, niezależnie od nazwiska? Otóż dziś byłam na poczcie, i pani w okienku nie chciała mi wydać przesyłki Tż-a, mimo że miałam awizo jego i drugie swoje, na ten sam adres. Bo "nazwiska się nie zgadzają". Dochodziłam swoich racji, napisałam oświadczenie i w końcu mi wydała, ale jednak z takim samym nazwiskiem poszło by dużo szybciej i bez nerwów... Ech.
Mi też nigdy nie chcieli wydawać poczty TŻ, za to jak on pójdzie do okienka i powie, że jest moim narzeczonym (nawet jak nie byliśmy) to i tak mu dają
littleparty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-30, 22:35   #191
Rilla82
Zakorzenienie

Imo lepiej zostawić swoje, przecież więź macie uczuciową, nazwisko nie jest jej wyznacznikiem.
Rilla82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-01, 05:16   #192
visionAM
Zakorzenienie

Też tak myślę. A po dwóch miesiącach po ślubie stwierdzam, że wybór nazwiska męża był dobrą decyzją, wiele mi ułatwia aczkolwiek trochę tęsknię za swoim nazwiskiem
Stary 2016-12-01, 12:25   #193
littleparty
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rilla82 Pokaż wiadomość
Imo lepiej zostawić swoje, przecież więź macie uczuciową, nazwisko nie jest jej wyznacznikiem.
Cytat:
Też tak myślę. A po dwóch miesiącach po ślubie stwierdzam, że wybór nazwiska męża był dobrą decyzją, wiele mi ułatwia aczkolwiek trochę tęsknię za swoim nazwiskiem
Wiadomo, że więź mamy uczuciową, ale właśnie dla takich "ułatwień" chciałabym mieć nazwisko męża. W życiu mam wystarczająco dużo utrudnień choćby przez samo imię
Stary 2016-12-01, 12:35   #194
Rilla82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez littleparty Pokaż wiadomość
Wiadomo, że więź mamy uczuciową, ale właśnie dla takich "ułatwień" chciałabym mieć nazwisko męża. W życiu mam wystarczająco dużo utrudnień choćby przez samo imię
Nie ma żadnych utrudnień, to mówię z doświadczenia.
Stary 2016-12-01, 17:32   #195
Ingrid80
BAN stały

Ja też.

Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-02, 08:16   #196
luna_laula
catwoman

Cytat:

Mi też nigdy nie chcieli wydawać poczty TŻ, za to jak on pójdzie do okienka i powie, że jest moim narzeczonym (nawet jak nie byliśmy) to i tak mu dają
Osłabiają mnie te opowieści o poczcie Listonosz ma prawo wydać list pełnoletniemu domownikowi, a nie kobiecie, która ma to samo nazwisko i twierdzi, że jest żoną Mama ostatnio chciała odebrać list dla babci, ale nie chcieli jej wydać i powiedzieli, że dają tylko i wyłącznie tym, którzy w dowodzie czy innym dokumencie mają tożsamy adres z adresatem i to rozumiem

Ja dla listonosza czy innej tego typu pierdóły nazwiska nie zmienię
luna_laula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-02, 09:30   #197
Arsonist
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez luna_laula Pokaż wiadomość
Osłabiają mnie te opowieści o poczcie Listonosz ma prawo wydać list pełnoletniemu domownikowi, a nie kobiecie, która ma to samo nazwisko i twierdzi, że jest żoną Mama ostatnio chciała odebrać list dla babci, ale nie chcieli jej wydać i powiedzieli, że dają tylko i wyłącznie tym, którzy w dowodzie czy innym dokumencie mają tożsamy adres z adresatem i to rozumiem

Dokładnie. Zresztą my bez problemu odbieramy sobie z TŻ awiza, a jesteśmy dopiero narzeczonymi o innych nazwiskach.
Stary 2016-12-02, 12:59   #198
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Arsonist Pokaż wiadomość
Dokładnie. Zresztą my bez problemu odbieramy sobie z TŻ awiza, a jesteśmy dopiero narzeczonymi o innych nazwiskach.
To akurat niezgodne z prawem więc to że akurat na waszej poczcie Wam takie awizo wydają to wcale nie znaczy że wszędzie tak robią
Listonosz to nie poczta moje drogie, o ile ten pierwszy ma prawo wydać list dorosłemu mieszkającemu pod tym samym adresem, to już na poczcie musisz wykazać, że mieszkasz pod tym samym adresem. Gorzej jeżeli ma się już nowy dowód (bez meldunku), bądź mieszka się w wynajmowanym mieszkaniu. Wtedy najlepiej zalatwić sobie pełnomocnictwo.

Generalnie może i zostawienie panieńskiego nazwiska nie wiąże się z utrudnieniami - koniec końców można nosić przy sobie akt małżenstwa i mieć niezbędne pełnomocnictwa. Jeśli komuś więc zależy z różnych względów na zachowaniu nazwiska to sobie poradzi. Ale brak utrudnień to jednak nie do końca to samo co ułatwienie xD
Stary 2016-12-02, 14:14   #199
luna_laula
catwoman

Cytat:
Napisane przez mmagduszka Pokaż wiadomość
To akurat niezgodne z prawem więc to że akurat na waszej poczcie Wam takie awizo wydają to wcale nie znaczy że wszędzie tak robią
Listonosz to nie poczta moje drogie, o ile ten pierwszy ma prawo wydać list dorosłemu mieszkającemu pod tym samym adresem, to już na poczcie musisz wykazać, że mieszkasz pod tym samym adresem. Gorzej jeżeli ma się już nowy dowód (bez meldunku), bądź mieszka się w wynajmowanym mieszkaniu. Wtedy najlepiej zalatwić sobie pełnomocnictwo.

Generalnie może i zostawienie panieńskiego nazwiska nie wiąże się z utrudnieniami - koniec końców można nosić przy sobie akt małżenstwa i mieć niezbędne pełnomocnictwa. Jeśli komuś więc zależy z różnych względów na zachowaniu nazwiska to sobie poradzi. Ale brak utrudnień to jednak nie do końca to samo co ułatwienie xD
No ale o to samo chodzi Wiadomo, że zastany na miejscu pełnoletni człowiek nie musi mieć w dowodzie tego samego miejsca zamieszkania co nadawca, ale list mu się wydaje, bo listonosz zastaje go na miejscu, więc zachodzi domniemanie, że to domownik. Na pocztę przychodzi jakiś człowiek z ulicy, więc inaczej niż przez zajrzenie do dowodu (prawa jazdy itd.) nie da się tego stwierdzić.

Po co pełnomocnictwa? Jak pokażę akt to już nie muszę chyba, że chodzi o coś więcej, ale to wtedy każdego obowiązuje, a nie tego z identycznym nazwiskiem

Ja z odpisem aktu mogę chodzić, to nawet lżejsze niż dowód Wolałabym, żeby u wszystkich sprawdzali w ten sposób stan cywilny, a nie przez stwierdzenie tego, że skoro to samo nazwisko to na pewno to małżonek. Nazwiska baaaaardzo się powtarzają

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-02, 19:07   #200
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
No ale o to samo chodzi Wiadomo, że zastany na miejscu pełnoletni człowiek nie musi mieć w dowodzie tego samego miejsca zamieszkania co nadawca, ale list mu się wydaje, bo listonosz zastaje go na miejscu, więc zachodzi domniemanie, że to domownik. Na pocztę przychodzi jakiś człowiek z ulicy, więc inaczej niż przez zajrzenie do dowodu (prawa jazdy itd.) nie da się tego stwierdzić.

Po co pełnomocnictwa? Jak pokażę akt to już nie muszę chyba, że chodzi o coś więcej, ale to wtedy każdego obowiązuje, a nie tego z identycznym nazwiskiem
Czy to akt czy pełnomocnictwo - musisz je ze sobą nosić żeby udowodnić fakt bycia żoną, prawda? A dowód osobisty to wg polskiego ustawodawstwa dokument podstawowy - więc noszenie aktu małżeństwa/pełnomocnictwa jest czymś dodatkowym. A więc jak napisałam wcześniej - zostanie przy swoim nazwisku na pewno nie jest ułatwieniem. Może i noszenie przy sobie aktu małżeństwa/pełnomocnictwa nie jest wybitnie męczące ale jednak jest to pewna dodatkowa czynność (dowód chyba nosi przy sobie każdy rozsądny człowiek) I tyle. Nie mówię że zostanie przy panieńskim jest lepsze/gorsze. Jest po prostu bardziej.. wymagające Ale jeżeli ktoś ma taką głęboką potrzebę, to jego wola (ja mam podwójne i sobie chwalę )
Stary 2016-12-02, 19:33   #201
tekila901
Zakorzenienie

A widzicie jakieś inne rozwiązanie tej sytuacji? Jeśli oboje maja inne nazwiska, to nie ma innej możliwości sprawdzenia czy dana osoba jest małżonkiem czy nie jak tylko pokazanie aktu małżeństwa. No chyba, że zaczniemy takie rzeczy wpisywać na dowodzie osobistym
Stary 2016-12-02, 20:41   #202
Rilla82
Zakorzenienie

Również i przy takich samych nazwiskach może zajść konieczność okazywania tego dokumentu, bo przecież nazwisko tak naprawdę o niczym nie rozstrzyga, podobnie jak zameldowanie, zwłaszcza jak nie będzie go w dowodzie. A sytuacje, gdzie trzeba występować formalnie jako małżeństwo i tak wymagają przedstawiania dokumentów. Przecież nikt chyba poważnie nie myśli o zmianie nazwiska ze względu na "utrudnienie" w postaci Poczty Polskiej?
Stary 2016-12-02, 21:50   #203
Eunice9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmagduszka Pokaż wiadomość
Tak jak było pisane, polecone itp. może odbierać osoba pełnoletnia mieszkająca pod tym samym adresem. Na poczcie tak samo. Więc mamy tu 3 drogi:
1. dowód osobisty z adresem - nie zdaje egzaminu w przypadku wynajmowanego mieszkania lub nowych dowodów, ewentualnie można przedstawić umowę najmu
2. pełnomocnictwo - poczta życzy sobie by za taką możliwość zapłacić
3. oświadczenie - sposób, z którego ja korzystam. Piszę po prostu na poczcie, odręcznie, oświadczenie, że zamieszkuję pod tym samym adresem co odbiorca przesyłki i tyle
Ani takie same nazwisko, ani akt ślubu nic tu nie pomogą.
Stary 2016-12-02, 23:01   #204
visionAM
Zakorzenienie

Nigdy na poczcie nie wydali mi poleconego wystawionego na mojego ojca, mimo że miałam przy sobie dowód swój z adresem zameldowania i jego z takim samym adresem. O zgodności nazwisk i tym, że w dowodzie miałam imię ojca, nie wspomnę Tyle, że to było już z dwa lata temu, więc może się coś zmieniło. List nie był "do rąk własnych".
Stary 2016-12-03, 07:40   #205
luna_laula
catwoman

Cytat:
Napisane przez Rilla82 Pokaż wiadomość
Również i przy takich samych nazwiskach może zajść konieczność okazywania tego dokumentu, bo przecież nazwisko tak naprawdę o niczym nie rozstrzyga, podobnie jak zameldowanie, zwłaszcza jak nie będzie go w dowodzie. A sytuacje, gdzie trzeba występować formalnie jako małżeństwo i tak wymagają przedstawiania dokumentów. Przecież nikt chyba poważnie nie myśli o zmianie nazwiska ze względu na "utrudnienie" w postaci Poczty Polskiej?

Tak naprawdę nie wiem gdzie niby mają mnie napotkać utrudnienia? Bo raczej chyba tylko ze strony niedouczonych, którzy będą stwierdzali mój stan cywilny i osobę małżonka na podstawie tego, że też jestem "Nowak" albo "Kowalska" Tak na serio to nie słyszałam o prawdziwych utrudnieniach i mam wrażenie, że to jest strasznie zdemonizowane opowiastkami z Internetu

Edytowane przez luna_laula
Czas edycji: 2016-12-03 o 07:41
Stary 2016-12-03, 08:39   #206
Eunice9
Zakorzenienie

Cytat:
Nigdy na poczcie nie wydali mi poleconego wystawionego na mojego ojca, mimo że miałam przy sobie dowód swój z adresem zameldowania i jego z takim samym adresem. O zgodności nazwisk i tym, że w dowodzie miałam imię ojca, nie wspomnę Tyle, że to było już z dwa lata temu, więc może się coś zmieniło. List nie był "do rąk własnych".
Nic się nie zmieniło, to wszystko co pisze jest regulowane ustawa, sprawdzałam. Postapili bezprawnie. Następnym razem na twoim miejscu bym im zacytowala ustawę i trochę pogroziła Bo założę się ze nawet jej nie znają.

Stary 2016-12-03, 08:41   #207
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Nic się nie zmieniło, to wszystko co pisze jest regulowane ustawa, sprawdzałam. Postapili bezprawnie. Następnym razem na twoim miejscu bym im zacytowala ustawę i trochę pogroziła Bo założę się ze nawet jej nie znają.

Pewnie nie znają, a że i ja nie znałam to się wtedy nie kłóciłam ale dobrze wiedzieć

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-12-03, 12:42   #208
littleparty
Raczkowanie

Cytat:

W mojej "opowieści" nie chodzi o listonosza (bo ten to ma w nosie komu daje byle miał podpis), tylko wizytę na poczcie, przy okienku celem odebrania przesyłki poleconej lub paczki.

Cytat:
Tak jak było pisane, polecone itp. może odbierać osoba pełnoletnia mieszkająca pod tym samym adresem. Na poczcie tak samo. Więc mamy tu 3 drogi:
1. dowód osobisty z adresem - nie zdaje egzaminu w przypadku wynajmowanego mieszkania lub nowych dowodów, ewentualnie można przedstawić umowę najmu
2. pełnomocnictwo - poczta życzy sobie by za taką możliwość zapłacić
3. oświadczenie - sposób, z którego ja korzystam. Piszę po prostu na poczcie, odręcznie, oświadczenie, że zamieszkuję pod tym samym adresem co odbiorca przesyłki i tyle
Ani takie same nazwisko, ani akt ślubu nic tu nie pomogą.
My mieszkamy pod tym samym adresem, ale nie jest to nasz adres zameldowania, wobec czego nie mamy nawet jak tego udowodnić, że mieszkamy pod tym samym adresem ;P
Cytat:
No i właśnie
Cytat:

Tak naprawdę nie wiem gdzie niby mają mnie napotkać utrudnienia? Bo raczej chyba tylko ze strony niedouczonych, którzy będą stwierdzali mój stan cywilny i osobę małżonka na podstawie tego, że też jestem "Nowak" albo "Kowalska" Tak na serio to nie słyszałam o prawdziwych utrudnieniach i mam wrażenie, że to jest strasznie zdemonizowane opowiastkami z Internetu
No właśnie o podejście ludzi chyba najbardziej chodzi I to tłumaczenie non stop niedouczonym, że żona nie ma takiego nazwiska jak mąż. "Nie chcesz jego nazwiska, bo planujesz od niego odejść?" albo "Nie kochasz go?", "Ale małżeństwo MUSI mieć takie samo nazwisko!!!1one"

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

No i sam fakt, że chciałabym mieć nazwisko męża, ale nie uśmiecha mi się kombinacja dwóch dziwnych tworów
Stary 2016-12-03, 14:00   #209
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie o podejście ludzi chyba najbardziej chodzi I to tłumaczenie non stop niedouczonym, że żona nie ma takiego nazwiska jak mąż. "Nie chcesz jego nazwiska, bo planujesz od niego odejść?" albo "Nie kochasz go?", "Ale małżeństwo MUSI mieć takie samo nazwisko!!!1one"
To chyba bardzo rzadkie przypadki. Ludzie raczej już powoli przyzwyczajają się do tego, że mąż i żona nie zawsze noszą to samo nazwisko
Stary 2016-12-03, 14:05   #210
Eunice9
Zakorzenienie

Cytat:
My mieszkamy pod tym samym adresem, ale nie jest to nasz adres zameldowania, wobec czego nie mamy nawet jak tego udowodnić, że mieszkamy pod tym samym adresem ;P
Przeczytaj jeszcze raz co napisałam. Możesz udowodnić mieszkanie pod tym samym adresem (np. umowa najmu itp.) LUB napisać oświadczenie ze tak jest i muszą Ci wydać przesylke bez problemu.

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości