![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Żal do świadkowej - czy słusznie?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#182 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Wiesz dla niektórych rzeczywiście dziecko to największa ambicja. Wiesz kiedy? Gdy okazuje się, że jest problem. I to jest PRZEOGROMNY problem naszych czasów. Współcześnie wiele kobiet oddałoby wszystkie pieniądze, ambicje, zdolności aby mieć dziecko, aby było zdrowe. Nie czuję się stłamszona - czuję się spełniona ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#184 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 21:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
Nie. Bo rodzenie dziecka nie jest żadnym rozwojem osobistym. Praca może być, ale nie musi.
Ale tak, osobie, która obsesyjnie robi karierę porzucając po drodze siebie i swoje zainteresowania również radziłabym znalezienie hobby. Chyba że praca JEST hobby. Trzeba znaleźć złoty środek, tak samo jak życie tylko pasjami i samorozwojem bez żadnych obowiązków nie jest dojrzałe.
![]() |
#186 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 21:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Konto usunięte
|
Nie czytałam całego wątku więc nie wiem, jak wszedł na dzieci i rozwój osobisty, ale co do roki świadka to kwestia bardzo indywidualna i do dogadania. Na ślubie siostry byłam i nic nie musiałam robić, bo siostra była obskakiwana przez mamę i ciotki, szczęśliwe z tego powodu. Za to bliska mi osoba, która nie poprosiła mnie na świadkowa, tłumaczyła (sama), że jestem jej bliska ale za daleko mieszkam, a obowiązki zaczynają się miesiąc przed ślubem albo więcej. Zdziwilam się, myślałam że to jakaś wymowka, ale że niespecjalnie mi takie role leżą to nie było mi smutno. No i okazało się prawdą. Świadkowa była sekretarką, asystentką, stylistyką, wszystkim. Na weselu nie miała sekundy dla siebie. Po ślubie zerwały kontakt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Wtajemniczenie
|
Protekcjonalne to jest jechanie po kimś konkretnym tekstami typu "Twoje życie jest smutne bo ślub nie jest dla Ciebie najważniejszy, jak bardzo Ci z tego powodu współczuję bo moje zdanie jest LEPSZE".
Dyskusja co kto lubi i jakie ma podejście jest spoko, ogólna i na przykładach. Słabe jest personalne jechanie komuś z tekstami, że ma słabe życie, bo niedopasowane do wyobrażeń rozmówcy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez tarkowska Czas edycji: 2016-08-04 o 23:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nieznośny, to nie czytaj. Mi tam szkoda, że takie matki utrzymują moje pieniądze, bo nic nie wnoszą do społeczeństwa swoją osobą. W momencie wprowadzenia 500+ stała się to moja sprawa i lubię powiedzieć, co sądzę o tym, na co idą moje pieniądze... Uderz w stół, a nożyce się odezwą. <3 Na tym skończę, bo szkoda mojego czasu.
![]() |
![]() |
#191 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Oceniasz bardzo surowo wszystkie aspekty życia, które wbrew pozorom istnieją od zarania dziejów i istnieć będą. Surowa ocena i brak zrozumienia dla innych, tego niech Ci będzie szkoda. Nikt nie ma patentu na nieomylność. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mojego czasu, jak widać, również szkoda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Też nie jestem fanką 500+, dzieci nie mam, ale mówienie, że kobiety wybierające sobie za główny focus w życiu rodzinę i dzieci, nie wnoszą nic do społeczeństwa, jest śmieszne. Te dzieci i ta kobieta, to właśnie społeczeństwo. I bardzo dobrze, jak kobieta skupiająca się na rodzinie wychowa dobrze te dzieci i one staną się "wnoszącymi coś", według Ciebie, obywatelami. Nikt tu nie mówi o jakiejś patologii, która dzieci ma w nosie i patrzy tylko na tą kasę, tylko o normalnej kobiecie, dla której priorytetem jest jej rodzina i potomstwo. Może właśnie w ten sposób ona się realizuje i rozwija, i owszem, w ten sposób też się "przysłuży" społeczeństwu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzę wynik tego "dobrego wychowania" i nikomu takiego nie życzę. A to jest jakiś punkt w regulaminie forum zabraniający bycia dziecinnym? ![]() Nie główny, a JEDYNY focus. To słowo klucz całej mojej wypowiedzi.
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
Jak ten wątek ewoluuje
![]()
![]() |
#196 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Szczerze mówiąc nie znam wielu kobiet, które skupiają się tylko na dziecku. Zazwyczaj miały hobby przed ciążą, po iluś tam latach wracają po przerwie z oczywistych powodów. Bardzo często ocena tego, czy ktoś ma jakieś zainteresowania inne niż rodzina i praca jest bardzo powierzchowne i dopiero jak się pozna człowieka bliżej to okazuje się, że chociaż całymi dniami siedzi w domu z dziećmi, ale w międzyczasie uprawia kwiatki, gotuje, szyje ubrania itp. Artykuł w czasopiśmie albo skończenie studiów to coś o wiele ważniejszego niż ślub? Być może. Jednak dla mnie każda tego typu rzecz jest ważna. Życie składa się z wielu momentów, fajnych i niefajnych, tych które warto świętować i tych, które trzeba przepłakać. Dla niektórych studniówka to dzień ważniejszy niż ślub, dla innych ślub jest bardziej godny uwagi niż doktorat. I co z tego? Dla mnie ślub to na dzień dzisiejszy nie byłby jakiś armagedon, ale na pewno nie chciałabym się tego dnia stresować, że nie ma kto mi zapiąć sukienki, że transport nie wypalił, itp. Tak jak każdego innego dnia nie lubię niespodziewanych akcji. Ogólnie to cieszę się, że powstał ten wątek. Dla mnie to, że świadkowa to nie tylko osoba, która podpisuje akt, jest tak oczywiste, że nawet bym nie wpadła na to, że trzeba jej mówić, że powinna mi pomóc zapiąć sukienkę, zebrać prezenty, pomóc podpiąć tren po ślubie itp itd. Chyba dlatego na świadków bierze się osoby znane i zaufane, a nie idzie do kościoła i mówi "e, ty, ładnie wyglądasz to chodź tu podpiszesz i postoisz za mną na ślubie". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No ja znam matkę, która po poświęceniu się dzieciom (6 lat w domu), wróciła do dawnej pasji, zaczęła od figurek z gliny, a dziś ma firmę, sprzedaje swoje wyroby i kursy prowadzi. No ale, matki na nic się społeczeństwom nie przydają. Znam też dziewczynę, która za mąż wyszła, dzieci nie planuje, ale do pracy też sie nie kwapi i utrzymuje ją jedynie mąż. Serio, skrajności wszędzie można znaleźć i to żaden argument. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Ja znam dzieci kobiet pracujących zawodowo i nie zajmujących się szczególnie swymi dziećmi, i te dzieci też pod blokiem z piwkiem. I co z tego wynika? Znam też dzieci kobiet, które skupiały się na rodzinie, i poszli na studia, pracują, żyją normalnie. Ja Ci nie zabraniam głoszenia dziecinnych poglądów przecież. Tylko wskazuję dlaczego je za takie uważam. Skąd wiesz co kto kupuje za te pieniądze? Tak samo one Twoje, jak każde inne, które idą na coś tam z podatków. Te na drogi, na emerytów, rencistów, szpitale, przedszkola i tak dalej. Wiele osób czerpie różne korzyści z kasy państwa. Nie tylko rodzice z 500+. A większość tych rodziców też płaci podatki, więc to też ich pieniądze. No nie bardzo możesz mieć jakieś ale do tego, że ktoś nie stawia na ten rozwój w takim sensie, jaki sama uważasz za słuszny ![]() ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2016-08-05 o 17:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
on tired little feet
|
limonko droga, kto Ci dał prawo do zaglądania obcym ludziom do domów i mówienia im jak mają żyć? jak ktoś nie ma ochoty ani potrzeby się rozwijać to jego sprawa
argument z 500+ XDDDDDD
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
Niech kazdy zyje jak chce byle tylko nie krzywdzil innych
![]() Jak kobieta chce byc "mama na pelen etat" i jej rodzine na to stac to nie widze problemu. Choc mi samej taki tryb zycia by nie odpowiadal, to nie krytykuje innych. Sa ludzie ktorzy wola sie skupic na zyciu osobistym, a sa tacy co wola na zawodowym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Prośba brzmiala ''pomóz mi się ubrać'' a nie ''pomóz mi zapiąć suknię na plecach''. ![]() Winą autorki jest to , że nie wpadla na to, że jej przyjaciólka jest koncertową idiotką, której nalezy chyba przygotować tutorial na YT. ![]() 1. pomóż wyjąć suknie z pokrowca 2. wygładź falbany 3. uważaj na koronkę! Nie potargaj bransoletą! 4. delikatnie pomóż wsunać suknię od dołu (...) Na serio to jako przyjaciółka i świadek mogla sama zapytać, co to będzie za pomoc. Głównie po to by samej wiedzieć jak się zorganizować z obrobieniem siebie. A co jesli suknia byłaby trudna do wkładania tak bardzo, ze swiadkowa upocilaby się jak prosię i koafiura by jej się przykleiła do mokrych pleców a makijaż spłynął pod brodę? Pojęcie ''pomóż mi się ubrać'' to dosyć pojemne może być. Naprawdę cudowna świadkowa i przyjaciółka że przywoływana przerwała własne pindrzenie i na całe 5 minut wyskoczyła z łazienki ! 2krotnie! ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez EdytkaEdytka71 Czas edycji: 2016-08-05 o 19:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Rozeznanie
|
Pod warunkiem, że będą pracowały.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
Może nie wszystkie
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Jeśli chodzi o 500 plus. to cóż to też za łąska wielka, na zachodzie jaki matki z dziecmi rodziny mają socjal ,nie ma porównania nawet.Przy takich zarobkach jakie mamy, to żadna łaska ze dadzą pare stów rodzinie.A przy tym jest więcej pracy dla chcących pracować ,bo rodziny, matki więcej kupuja w sklepach ,więcej towaru idzie a to się wiąże z tym ,że więcej muszą produkować i zatrudniać ludzi do właśnie produkcji ,i koło się zamyka.Tak więc matka sie przysłuży państwu ![]() ![]() Edytowane przez EdytkaEdytka71 Czas edycji: 2016-08-05 o 20:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2. 500+ to nie tylko gotówka która bezpośrednio trafia do rodzin, ale również koszt pomieszczeń, ludzi, papieru na wnioski i całej reszty "obsługi programu", które to pieniądze też muszą być skądś wzięte a, że Państwo ich nie ma to oznacza, że zostaną zabrane z kieszeni płacących podatek. 3. Państwo ma pomysł wzięcia tych pieniędzy częściowo z podatku bankowego - jednak rynek bankowy w Polsce nie jest rynkiem konkurencji doskonałej, więc koszty związane z podatkiem bankowym (będącym źródłem finansowania 500+), banki przerzucą na swoich klientów - np kredyty hipoteczne już wzrosły średnio o 10 000 zł, a wyliczenia specjalistów mówią o jeszcze większych kwotach. To tylko przykład, ale w większości pomysłów, bez względu na kogo będą dodatkowe podatki nakładane i tak w ostatecznym rachunku pieniądze zostaną zabrane mniej lub bardziej z kieszeni zwykłych podatników. 3a. Przy okazji dodatkowym efektem będzie pogorszenie się warunków mieszkaniowych: wzrost cen kredytów hipotecznych spowoduje, że mniej osób będzie się na nie decydować, co oznacza mniej osób decydujących się na zakup mieszkania a tym samym zwiększenie się rodzin wielopokoleniowych w mieszkaniach ze zbyt małym metrażem w stosunku do liczby ludzi. 4. Podstawy ekonomii: zwiększona ilość gotówki na rynku powoduje inflację. 500+ spowoduje to samo co dodrukowanie pieniędzy: wzrost cen. Patrz załącznik. Biorąc pod uwagę dodatkowo punkt 3 oznacza to, że w bilansie: 500+ za dziecko minus wszystkie koszty przeniesione na podatnika; rodzina z dzieckiem czy bez wyjdzie na porządnym minusie - realny dochód będzie mniejszy niż przed wprowadzeniem 500+. 5. Analizy ekonomiczne są bezlitosne: subwencje są najgorszym możliwym pomysłem. Powodują inflację, zwiększenie szarej strefy, a te konkretne dodatkowo spowodują zmniejszenie udziału kobiet w rynku pracy. Więc program to będą nie tylko bezpośrednie skutki finansowe ale bardziej złożone skutki rzutujące na rynek pracy i gospodarkę ogółem. 6. Dobrym pomysłem na pomoc rodzinom z dziećmi są ulgi: nie zawierają żadnej z wad subwencji. Nie tylko nie spowodowałyby inflacji, nie oznaczałyby zwiększenia kosztów administracyjnych ale w przeciwieństwie do subwencji zachęcałyby do podejmowania pracy. 7. Aby sprawdzić sens programu należałoby uwzględnić koszty i negatywne skutki vs podatki zapłacone przez dzieci, na które rodzice zdecydowali się tylko ze względu na 500+. Jeśli rodzina zdecydowała się na dziecko i bez 500+ to oznacza, że ono i tak by się urodziło, i tak by płaciło podatki bez ponoszenia przez kraj kosztów. Jakie rodziny decydują się na kolejne dziecko "bo 500+". 8. Porównywanie Polski do rozwiązań krajów bogatych jest naiwne. To na co stać kraje bogate nie stać Polski - jeśli chcemy stać się krajem bogatym powinniśmy nie rozrzucać gotówkę ale naśladować, zachowania krajów bogatych zanim takimi się stały (te działania, które zwiększyły zamożność kraju) - a tu choćby mamy politykę M. Thatcher. Mówiąc w bardziej obrazowy sposób: czy jeśli masz na koncie 10 000 długu i zarabiasz minimalną krajową to kupujesz jacht? PS: Emerytów (i obecnych i przyszłości) uratowałaby reforma systemu emerytalnego 20 lat temu, a nie 500+ teraz. Edytowane przez victorion Czas edycji: 2016-08-06 o 07:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() nasz standard zyciowy .Tak jak np. 500 plus.To co piszesz powyzje to troche nijak sie ma do rzeczywistości .Nawet ci którzy zajmują się ta ustawą robią to organizują to już ten sposób mają prace ![]() Edytowane przez EdytkaEdytka71 Czas edycji: 2016-08-06 o 07:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Regulator reniferów
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:45 ---------- Poprzedni post napisano o 07:41 ---------- Szoda nam teraz pieniędzy 500 plus na dzieci a przecież to te dzieci będą pracowały na nas w przyszłości .Na tym polega zycie. Edytowane przez EdytkaEdytka71 Czas edycji: 2016-08-06 o 07:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Regulator reniferów
|
Cytat:
Taka odwrotna kolejność, dlatego to nie zadziała. Dzieci nie będą miały gdzie pracować, bo najpierw należało otworzyć fabryki, które będą produkować towary i pieniądze. Nie odwrotnie.
A gdzieś tam, za murem są oni - nienormalni. Edytowane przez Djuno Czas edycji: 2016-08-06 o 07:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Fabryki zakłady pracy już są, często pozamykane zlikwidowane włąsnie z tego powodu że niema kto kupować.Bedzie ordzina miała pieniądze to będzie towar kupować i stad ktoś bedzi emiał pieniądze by fabryka funkcjonowała .Po co tworzyć towar którego nikt nie kupi .dSplajtuje ten zakąłd prędzej czy później .Już mamy tego przykład ,od lat nie pomagając rodzinom. Nie będzie na towar popytu bo ludzie będą bez pieniędzy ,w co drugim miescie zamykają zakłady pracy ,bo niema pieniędzy bo towar nie schodzi ,nie trzeba tych fabryk budowac ![]() Edytowane przez EdytkaEdytka71 Czas edycji: 2016-08-06 o 08:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.