|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki temat szkolenia zainteresowałby cię najbardziej? | |||
Asertywność |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 10,00% |
Stres |
1 | 10,00% |
Efektywna komunikacja |
0 | 0% |
Zarządzanie zespołem |
1 | 10,00% |
Prezentacja i autoprezentacja |
4 | 40,00% |
Integracja |
0 | 0% |
Konflikt |
0 | 0% |
Przemoc i agresja |
2 | 20,00% |
Inne |
1 | 10,00% |
Głosujący: 10. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomysł na biznes :)
Cytat:
Przykład-moja poprzednia frima(w której pracowałam)- 6 pracowników,obroty dużo poniżej 50 tys.=513 zł za księgowość,bez prowizji(zwykłe biuro na obrzeżach miasta). Teraz,jak rozpocznę DG,to chciałabym płacić tylko te 220zł,ale szukam i szukam i wychodzi o wiele drożej. ![]() Gdzie są takie tanie biura? Miałam na myśli otwarcie firmy bez żadnych dotacji. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Wyślę Ci PW.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Wtajemniczenie
|
Przez pierwsze pół roku dostajesz pomostwókę w kwocie 1200 zł, które zdecydowani pokrywa doskonałą większość rachunków tj. Zusu, telefonów, netu itp.
Zdecydowanie nie wszędzie. Ja nawet nie miałam możliwości otrzymania pomostówki, bo mój urząd nie dysponował takim udogodnieniem. w ogóle nie oferowali takiej pomocy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Wtajemniczenie
|
W Łodzi niestety nie jest tak komfortowo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Rozeznanie
|
Co do tych dotacji z UP. U mnie (Chorzów) można przeznaczyć dotację na środki obrotowe (50% wnioskowanej kwoty), nie można natomiast przeznaczyć ich na remont. W Katowicach, dla odmiany, nie można "zatowarować" się z dotacji.
Nie ma też w moim mieście możliwości korzystania ze wsparcia pomostowego - tylko w przypadku korzystania z tych programów wojewódzkich bezpośrednio z Unii, a nie przez UP. Nie wiem jak w Katowicach, mój chłopak brał stamtąd dotację, ale gdyby mógł to starałby się też o wsparcie pomostowe, chyba nie było takiej możliwości. Napisałam to dlatego, że powinna wziąć to pod uwagę i zorientować się, żeby nie było, że zacznie planować i snuć marzenia, a potem okaże się, że nie może z tego np. kupić towaru albo np. położyć podłogi. A co do kolejek - rozkręcanie działalności wiąże się z bieganiem po urzędach - interes już się kręci, powinno się zarabiać, a tu trzeba iść do skarbówki, a tu do zusu, a tu do urzędu miasta, rejestrować, podpisywać, dopełniać formalności. Owszem, wyolbrzymiłam niektóre rzeczy, ale moim zdaniem lepiej zastanowić się nad pewnymi rzeczami trzy razy niż założyć sobie DG z marszu bez przemyślenia tego jak to może wyglądać w praktyce.
![]() |
#187 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- A tak nota bene to w takim razie we Wrocku mamy raj, nie dość, że 4 dychy na działalność, to 2 miesiące rewelacyjnego szkolenia, zwrot za wydane pieniądze na opiekunkę do dziecka i na dojazdy na miejsce szkolenia, w czasie szkoleń pełen catering, doradztwo indywidualne ... Dziewczyny, przyjeżdżajcie tu, a nie tam gdzieś po Łodziach i Chorzowach siedzicie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Rozeznanie
|
My tu w Chorzowie jesteśmy 100 lat za murzynami
![]() W Skarbówce, to akurat obrazek z Katowic, bo towarzyszyłam TŻtowi spędziliśmy 2 i pół godziny przy czym przemiła pani z dzieckiem siedząca obok nas dwa razy je przewijała, bo "jak wyjdzie do ubikacji to jej kolejkę zajmą" ![]() ![]() ![]()
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() U mnie w Skarbówce autentycznie kiedy nie pojadę nie ma kawałka człowieka, urząd jest mega obszerny i wygodny a przed budynkiem jest milion miejsc do parkowania ![]() ![]() Nie ma jak DOLNY Śląsk ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Raczkowanie
|
a masz jakiś talent? zainteresowanie hobby które można przekuć na biznes i pieniądze? mam znajomego który sprzedaje stare książki do matematyki po rosyjsku...i daje mu to dobrą kasę o_O
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Wtajemniczenie
|
Przepraszam, że trochę odbiegnę od głównego tematu, ale jak to jest możliwe, że ktoś zarabia na sprzedawaniu książek od matematyki, nie dość, że pisanych w języku rosyjskim, to jeszcze starych?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Wtajemniczenie
|
Jednak nadal obstaję przy swoim i serio pytam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Wtajemniczenie
|
Mamuty uczą mamuciątka matematyki na Kamczatce
![]() Dobry biznes nie jest zły ![]() niesamowite, ze to się kreci i przynosi profity, naprawdę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, ale wy jesteście kreatywne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj,podczas kupowania jakiś dupereli w kiosku,wpadła mi w oko gazeta ,,dla biznesmenów''.Nie pamiętam tytułu,ale na okładce były hasła w stylu-400 pomysłów na firmę,jak założyć firmę od A do Z,itd.
Może warto wydać parę złociszy i poczytać,jak ktoś ma zerowy pomysł na DG(jak autorka wątku). ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I drugie pytanie, bo nie mogę się w tym połapać....wiadomo, że na początku będę musiała dokładać do tego interesu, pewnie przez co najmniej kilka miesięcy. Liczę się z tym. Ile mogą wynosić moje opłaty? tzn podatek od wszystkich sprzedanych towarów chyba 19% tak? i zus ok 300zł? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
Dwudziestolatka
Sklepów sprzedających odzież online jest mnóstwo.Jeśli to masz konkretnie na myśli. ![]() Na Twoim miejscu poczekałabym,aż skończysz staż i założyła działalność na siebie. Najlepiej staraj się o dotację. Co do opłat,to nie wiem,ale pewnie będzie całe mnóstwo-Zus,podatek,internet,pozy cjonowanie,reklama,księgo wość,telefon.Podejrzewam, że za lokal odpadnie,bo na pewno będziesz chciała siedzibę mieć w domu(przynajmniej na początku),dobrze myślę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Rozeznanie
|
dwudziestolatko, ja niezwiązana z tematem, ale uwielbiam Twój awatar ;DDD
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
tak, w domu
![]() ![]() ![]() Trivial dzięki ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Przyczajenie
|
Dobry pomysł na biznes to jedno. A finanse to drugie.
Na szczęście jest wiele możliwości zdobycia dofinansowania. Jeśli masz na prawdę innowacyjny sposób na biznes z pewnością uda Ci się zdobyć środki na realizację - jeśli nie od Państwa, ani nie od Unii to z pewnością zainteresujesz prywatnego inwestora! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Przyczajenie
|
;)
...
Edytowane przez Małgo1989 Czas edycji: 2010-11-23 o 17:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomysł na biznes - Proszę o pomoc ! ;)
Juz widze jak ktos oddaje ci pomysł na super biznes ,zastanów się ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Rozeznanie
|
haha, zgadzam się z koleżankami wyżej
![]() ![]() Zresztą, nikt Ci nie powie czy robienie uszek będzie opłacalne, bo nikt nie wie gdzie mieszkasz, czy jest zapotrzebowanie na takie usługi itd. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Konto usunięte
|
Hej
![]() Przyłączam się do innych Wizażanek- po pierwsze nikt nie podzieli się dobrym (opłacalnym) biznesem ot tak, po drugie, do pracowania w samodzielnej firmie trzeba mieć to coś. Jednak nie każdy się nadaje. Radzę Ci zastanowić się, co umiesz, co możesz i chciałabyś robić. Wtedy ewentualnie możemy cokolwiek podpowiedzieć, ale nikt gotowego POMYSŁU Ci niestety nie poda. Co do robienia uszek itp.- nie wiem, czy można to robić 'ot tak'. Jeśli chciałabyś otworzyć firmę, to musiałabyś spełniać na pewno jakieś warunki Sanepidu, ale szczegółów nie podam, bo nie znam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny mają rację, nikt Ci nie sprzeda pomysłu. Szczególnie, że w dzisiejszych czasach to cenniejsze niż kapitał (jak sama zauważyłaś kapitał jest skąd wziąć a UP to tylko jedna z wielu możliwości, zresztą z niewielką kwotą).
Nie można też określić tak luźno rzuconego pomysłu jako dobry/zły. To zależy od wielu czynników a i tak efekt końcowy to zawsze ryzyko w przypadku biznesu. Pomijając sam pomysł ważne jest też miejsce, to że wieś to za mało ( w jednym miejscu sukces w drugim...). Ale patrząc na rzucony pomysł... Czy jesteś naprawdę dobra choć w tych pierogach i uszkach?Jak przeciętna to wiesz, już bardziej im się opłaca kupić w Tesco na wagę skoro mają być jedynie zapychaczem. Bo jak się domyślam mówimy raczej o "jadłodajniach", gdyż w dobrej restauracji to kucharz zajmie się pierogami ![]() Jak dotrzesz do ludzi?Klienci nie będą walić drzwiami i oknami sami. Mieszkasz na wsi, więc do reklamy dojdą na pewno koszta związane z odległością (strzelam, że Twoim rynkiem byłyby raczej rozrzucone miejscowości). Wątpię byś mogła sobie pozwolić na agencję reklamową, wynajęcie ludzi a internet to nie wszystko i w dodatku reklama wcale nie jest taka darmowa jak się niektórym wydaje. Przeliczałaś choć orientacyjnie koszty? Pamiętaj, że to nie tylko składniki ale szereg innych rzeczy. Bez ceny swoich wyrobów nie masz co rzetelnie zbadać rynku...a to podstawa, zanim w ogóle zaczniesz pisać podanie do UP. No i jak z SANEPIDEM etc, nie znam się na gastronomii ale wątpię być mogła po prostu posiedzieć w kuchni i lepić pierogi ![]() No i tu mamy tez kwestię rozwoju, załóżmy że Ci się uda...masz określoną moc przerobową. Z czasem byłby potrzebny lokal, pracownicy - byłabyś w stanie z zysków przy maksymalnej produkcji inwestować dalej? Czy wystarczy Ci to co w domu? Myślałaś co możesz jeszcze wycisnąć z pierogów? Wątpię byś od początku na tym zarabiała...może być ciężko. Może jakieś kursy gotowania? Gotowanie w domu teraz stało się modne a kursów wciąż jak na lekarstwo... I mogłabym tak jeszcze popisać ![]() Zresztą cokolwiek wybierzesz to musisz to gruntownie przemyśleć, przeliczyć... może zacznij od wypisania co umiesz robić, co Cię interesuje i jakie zawody, usługi są z tym związane. Potem przełóż to na hipotetyczne firmy, postaw się w roli klienta: czego być tam oczekiwała, czego Ci brakuje? Oryginalność, wartość dodana - to dziś klucz do sukcesu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:15.