![]() |
#181 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Wegetariańskie to i owo :-)
Cytat:
![]() |
![]() |
#182 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#183 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#184 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#185 |
Rozeznanie
|
czytam, czytam i widzę, że trochę spraw nie rozumiecie
jestem weganką nie wiem jak długo, nie liczę tego. wszystko zaczęło się oczywiście od wegetarianizmu, a po latach wraz ze zdobywaną wiedzą, zaczęłam przechodzić na weganizm. z tymi jajkami to nie jest nawet kwestia tego czy jest tam zarodek czy go nie ma. chodzi o fermy drobiu i warunki w jakich kury są tam trzymane. to wszystko opiera się na wrażliwości. co do mleka rzecz jest ta sama. chodzi o warunki i niegodne traktowanie. okrutne życie, okrutna śmierć- to wszystko co człowiek "oferuje" zwierzakom. widziałam krowy z poprzerastanymi wymionami, kury z połamanymi łapkami, tarzające się we własnych odchodach- po co to wszystko?? zapraszam na stronę www.petatv.com można obejrzeć tam filmy, przedstawiające rzeczywistość. ostrzegam, nie są to materiały przyjemne w odbiorze. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
alternatywa ja akurat dobrze rozumiem na czym polega weganizm.... z tego też wzgledu nie jem jajek, z mleka i serow niestety nie moge do konca zrezygnowac...., ale zwracam uwage z jakiego "źródła" one pochodzą (rodzinka na wsi)
![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#188 |
Zadomowienie
|
Przepis na naleśniki sniadaniowe
150g rodzynek ok 1/10 l soku wisniowego 125g mąki gryczanej 3/8 l mleka 4 jajka szczypta soli 125g masła cukier + cynamon owoce Rodzynki namoczyc na noc w soku wiśniowym. Nastepnego dnia zmieszać mąkę gryczaną z mlekiem i jajami, dodać sól. Zostawic na 10 min, a nastepnie dodac rodzynki. Na małaj patelni powoli rozgrzac troche masla. Na jednego naleśnika starczy 1 mała wazowa miska ciasta które wlewamy na patelnię i zarumieniamy z obu stron, wyłożyc na talerz i poypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Podawac od razu Mąke gryczana mozna zastapic drobna żytnią lub pszenna z pełnego ziarna Przepis pochodzi z ksiązki " Zdrowa żywność zdrowa kuchnia" Rachel Haigh
ALBUMY Zarobiona mama pracująca ![]() Tylko nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy. Przez pierwsze dwa lata uczysz dzieci chodzić i mówić a przez następne szesnaście lat marzysz o tym żeby usiadły spokojnie i się zamknęły !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Zadomowienie
|
warto nadmienic ze bycie wegetarianinem a tym bardziej weganinem to nie tylko sprawa kuchni, ale tez styl zycia. Wykluczajamy ubrania ze skory, wszystkie kosmetyki znajdujace sie w naszych kosmetyczkach, bo zawieraja substanicje pochodzenia zwierzecego, omijanie szerokim lukiem restauracji typu fast food i dzialanie charytatywne na rzecz obrony zwierzat, polepszenia warunkow ich zycia etc. etc. Ja nie jem miesa od kilku lat, jem ryby niestety ciezko mi z nich zrezygnowac i moze to zabrzmi okrutnie ale miesa czerwoneo i drobiu nie jem z powodow etycznych, natomiast ryby... nie to ze mi ich nie szkoda.. po prostu zawieraja duzo wiecej mikro i makroelementow pomocnych organizmowi i mysle ze jak zjem okazjonalnie jakas rybke to nic sie nie stanie
![]() ![]() ![]() a co do przepisow to polecam kotleciki sojowe na wszelakie sposoby np. z roztopionym serem zoltym (oczywiscie tym bez podpuszczki) na wierzchu lub z pieczarkami i cebulka podsmazona ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pozdr ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Rozeznanie
|
wcale nie jest to taki ciężki kawałek chleba jak piszesz- myShaczeQ. fakt, że mamy jeszcze daleko do łatwej dostępności produktów nie testowanych i nie posiadających składników pochodzenia zwierzęcego w swoim składzie, jednak dla chcącego nic trudnego.
buty nie skórzane bez problemu można dostać np. na allegro (wpisujesz w "szukaj" np. skóra ekologiczna) lub w sklepach daishmann (nie wiem jak to się pisze). co do kosmetyków też nie ma wielkiego problemu. mnie też nie stać na kupowanie drogich produktów, nie muszę przecież mieć 20 cieni do powiek, czy kilku podkładów, kremów, balsamów itp. itd. kupuję to co jest mi potrzebne, nie wspierając przy tym wielkich korporacji. kosmetyki firmy Ziaja przecież nie są takie drogie, prawda? to samo Flos-lek, Freeman... jest tego napradę mnóstwo. wystarczy chcieć poszukać. w internecie są fora wegetariańskie i wegańskie gdzie ludzie dzielą się informacjami na temat wszystkich zakresów wege czy wega. póki co w Polsce raczej nie da się być wege w 100%, ale przecież można starać się zbliżyć do ideału i ja próbuję to robić. mam nadzieję, że kiedyś nadejdzie czas, że i w naszym kraju dostępność produktów wege i wega będzie taka sama jak dostępnoś tych pozostałych... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#194 |
Rozeznanie
|
Hej!
Co prawda ja nie jestem wegetarianką ale mój mąż od ok. 16 - 17 lat owszem. W tej chwili ma 35 lat. Wtedy kiedy zaczynał niestety było bardzo ciężko ze zdobyciem pewnych składników i produktów, ale jakoś sobie radził. Na początku to też były względy ideologiczne - zresztą nadal tak jest, ale jednak teraz to już poprostu przyzwyczajenie i wiem że już tak zostanie ![]() Ja również przy mężu jadam bardzo mało mięsa - poprostu nie chce nam się gotować dwóch obiadów ![]() Muszę Wam jedno powiedzieć. Kiedy jeszcze nie wiedziałam jak to jest być wegetarianinem też myślałam co oni jedzą? Teraz też śmieszą mnie takie pytania bo uważam że dieta wegetariańska jest jednak bardziej zróżnicowana - a napewno trzeba się o wiele bardziej postarać żeby taka była. Stąd też jem teraz wiele produktów, warzyw, owoców, potraw których kiedyś nawet o istnieniu nie wiedziałam i że wogóle można je na tak wiele sposobów wykorzystywać i takie fajne jedzonko z nich robić. Teraz brokuły, cukinie, kabaczki, bakłażany, seler naciowy, soja, soczewica, różnego rodziaju grochy, groszki, kapusty, szpinak i wiele wiele innych jest u nas na porządku dziennym. Mąż je jajka, sery - wogóle prztwory mleczne - więc przy okazji wykorzystujemy je w naszym jadłospisie. Uwielbiamy gotować różne zupy - oczywiście na wywarze z warzyw lub masełku - są bardzo zdrowe i pożywne. Ale lubimy też raz za czas zjeść jakiegoś fast - fooda więc zamiast typowych chamburgerów mięsnych czy hot-dogów z parówkami jemy chamburgery sojowe lub parówki sojowe - reszta tradycyjnie: bułka, warzywka, sosy.... I powiem Wam że to naprawdę pycha - zero ciężkości na żołądu i wyrzutów sumienia przy okazji że to takie niezdrowe ![]() Poza tym wszelkie dania z polskiej kuchni typu bigos, gołąbki, kapuśniak, żurek, barszczyk, krokiety, pyzy, pierogi, prażone - oczywiście wszystko zrobione bez mięska, odpowiednio przyrządzone i przyparwione smakuje niejednokrotnie jeszcze lepiej ![]() Nie wspomnę o kuchni włoskiej, greckiej a nawet meksykańskiej!!! Wszystko bardzo mi smakuje ![]() Owszem czasem sama dla siebie przyrządzam jakieś potrawy mięsne lub rybkę - ale teraz wiem że naprawdę można bez tego normalnie funkcjonować. Tak więc reasumując - polecam dietę wegetariańską, chociażby do wplatania pomiędzy mięsnymi posiłkami ![]() Pozdrawiam wszystkich wega i niewega dziewczyny!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jaka to sałatka? ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
![]()
Od półtora roku jestem wegetarianką. I w tej sprawie właśnie zakładam wątek.
![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dieta wegetariańska
Nidava, nad wątkami po prawej stronie masz taki napis "przeszukaj to forum"...szukaj a znajdziesz
![]()
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
A mnie przyszła na myśl, taka szybka, prosta potrawka
![]() Musisz mieć: - naleśniki (jakby to nie było oczywiste ![]() - worek mrożonych warzyw(w tym marchewka, kalafior, brokuły, papryka, cebulka- co lubisz ![]() - sos sałatkowy Kotanyi z czosnkiem (taki jak te Knora- cena okolo 1zł) - pół szklanki smietany lub jogurtu naturalnego Zamrożone warzywa gotujesz, a następnie zawijasz je w naleśniku w kopertkę. Dajesz jeszcze na moment na patelnię. Sos mieszasz ze śmietaną lub jogurtem i polewasz nim naleśniki (zaraz przed podaniem). Smacznego!!!
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
sylwia18, no w sumie to masz rację, jak tylko znajdę więcej czasu, to przeszukam
![]() sylssa, brzmi apetycznie, wielkie dzięki za przepis - już chyba wiem to przyrządzę sobie jutro na obiadek ![]()
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
![]()
Mnie sie szczeze powiedziawszy jadlospis juz wyczerpal , tzn , juz mi sie znudzily te wszystkie potrawy , ktore przyzadzalam .
Czyli , nalesniki , pierogi, placki ziemn. ryz z warzywami , makaron z sosami, kotlety ziemniaczane , sojowe, ziemniaki z warzywami , pizza, frytki uszka z grzybami, itd.itp. Zup nie jadam . A wy co przyrzadzacie? Czy zawsze wymyslacie cos nowego , czy tak jak ja jecie , czesto to samo? Jesli macie jakies propozycje , na smaczne wegetarianskie potrawy , to piszcie!! ![]()
![]() |
#202 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czy sa tutaj wegetarianki? Co przyzadzacie na obiadki?
Nie jestem wegetarianką , co nie znaczy,że bez przerwy jem mięcho . Polecam serwis kulinarny " czarna oliwka" . Jest tam wiele fajnych przepisów , komentarze ludzi którzy je wypróbowali . Często korzystam , gdy mam problem co ugotować . Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
Ja też jestem od niedawna, co prawda, ale za namową TŻ
![]() Jest masa stron wegetariańskich w sieci, zobacz sama. Na przykład tutaj: http://puszkkka.spinacz.pl/ wiele już z tej strony korzystałam. A co jeszcze? Może omlety, sałatki, tarty, zapiekanki, nadziewane warzywa, hiszpańskie tortille z ziemiakami i jajkami, żółtym serem. No i zawsze każdy przepis można urozmaicić tym, co ma się akurat pod ręką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Rozeznanie
|
w tym watku jest duzo o tym mowy:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=94987 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Raczkowanie
|
Najczęsciej surówki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Raczkowanie
|
![]() ![]()
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
perfumove love
|
Ja jestem wege od 7 lat. Czuję się świetnie (nadal
![]() Denerwują mnie natomiast "ataki" mięsożerców pt. "a co ty jesz?" (mam tyle samo opcji co ty :P ), "no widać, taka chuda jestes..." (nie jestem chuda ![]() ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wegetariańskie przepisy !! - kotleciki ryżowe
Moja Znajoma, która jest wegetarianką, przepda za kotlecikami, których sposób przygotowania, podaję poniżej. Ich zaletą jest możliwość przygotowania w wielu wariantach (np. z podsmazanymi pieczarkami, duszoną papryką).
Składniki: torebka ugotowanego ryżu, 2 bułki nanoczone w mleku; podsmażona cebulka; 2 jajka; sól, pieprz, ulubione przyprawy (dobrze sprawdzają sie zioła prowansalskie); bułka tarta; oliwa z oliwej/ olej (to składniki wersji podstawowej, ponadto do masy możemy dodać wspomniane podsmazone pieczarki, paprykę). Przygotowanie: Bułki odsaczamy, rozdrabniamy, mieszamy dokładnie z ryzem. Dodajemy cebulę, jajka, przyprawy. Jesli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy niewielką ilość bułki tartej. Panierujemy i smażymy na złoty kolor. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:13.