Ciąża - kto ma większe prawo głosu? - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-05-20, 22:28   #181
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Dot.: Ciąża - kto ma wieksze prawo głosu?

[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7398548 6] Są kobiety, ktore zaryzykują nawet własne życie, aby pozbyć się płodu, niektore popełniają z tego powodu samobójstwa.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

są też kobiety które ryzykuja własnym życiem żeby donosić ciążę i urodzić dziecko. Nie pamiętam dokładnie ale taka decyzję podjęła Agata Mróz (?). Ale to samopoświęcenie było jej własną decyzją i wyborem.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-20, 22:30   #182
Shar14
Zadomowienie

Dot.: Ciąża - kto ma większe prawo głosu?

Tak. Wybór. Poświęcenie nigdy nie może być przymusem, bo wtedy robi więcej szkody niż pożytku.

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
Stary 2017-05-20, 22:38   #183
MuchaLibre
I tak powiem

Cytat:
Napisane przez Koci Pazur Pokaż wiadomość
To na ile wyceniasz krzywdę ojca? A i rozumiem, że jeśli kobieta nie chce rodzić, a facet nie zgadza się na aborcje, to powinien jej zapłacić za 9 miesięcy bawienia się w surogatkę oraz zapłacić za wszelakie szkody na ciele i psychice, które kobieta poniesie?
Równie dobrze można by płacić każdemu rodzicowi, za to że łaskawie nie zabił swojego dziecka w wieku niemowlęcym. Bo przecież zajmowanie się małym dzieckiem to niemały trud i koszty. Głupszego argumentu już się nie dało wymyślić?
MuchaLibre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-20, 22:42   #184
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30
Konto usunięte

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;73985566]są też kobiety które ryzykuja własnym życiem żeby donosić ciążę i urodzić dziecko. Nie pamiętam dokładnie ale taka decyzję podjęła Agata Mróz (?). Ale to samopoświęcenie było jej własną decyzją i wyborem.[/QUOTE]

Właśnie chodzi o wybór, wymuszanie "decyzji" o donoszeniu czy usunięciu jest jakimś obłędem. Niech kobiety same zadecydują? Bo jesli mowa o konsekwencjach to tylko one je ponoszą, facet conajwyżej placi alimenty to jest jego konsekwencja.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-20, 22:51   #185
MuchaLibre
I tak powiem

[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7398573 1]Właśnie chodzi o wybór, wymuszanie "decyzji" o donoszeniu czy usunięciu jest jakimś obłędem. Niech kobiety same zadecydują? Bo jesli mowa o konsekwencjach to tylko one je ponoszą, facet conajwyżej placi alimenty to jest jego konsekwencja.

Jedno przeczy drugiemu . Właśnie ze względu na obowiązek utrzymania dziecka, konsekwencje ponoszą obie strony. W dodatku wiadomość o zostaniu rodzicem mocno wpływa na psychikę a nawet hormony także mężczyzny i to już od chwili, gdy dowiaduje się o ciąży partnerki. Polecam się dokształcić w tym zakresie:
http://facet.wp.pl/ciaza-mocno-wplyw...2215078457985a
Stary 2017-05-20, 23:13   #186
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MuchaLibre Pokaż wiadomość
Jedno przeczy drugiemu . Właśnie ze względu na obowiązek utrzymania dziecka, konsekwencje ponoszą obie strony. W dodatku wiadomość o zostaniu rodzicem mocno wpływa na psychikę a nawet hormony także mężczyzny i to już od chwili, gdy dowiaduje się o ciąży partnerki. Polecam się dokształcić w tym zakresie:
http://facet.wp.pl/ciaza-mocno-wplyw...2215078457985a
Tak, bo mężczyzna przez 9 miesiecy dziwga cieraz ciąży, bóle kręgosłupa, psucie się zębów, huśtawki nastroju, rozstępy, puchnięcie nóg, wymioty, nadwrażliwość na zapachy, budyniowy brzuch po ciąży, obwisłe piersi, wypadanie włosów, rodzenie w bolu, które dla mezczyzny byłoby smiertelne znoszone nawet do parunastu godzin, pękniecie krocza (czasami do odbytu) lub nacięcie, potem zszycie (ciekawe czy jakby klejnoty męzczyzn uległy takim zmianom to tak chetnie namawialiby na ciąże), blizny na kroczu, 6 tygodni połogu. I porównujesz to do płacenia alimentów i jakiś hormonów. To Tobie radze sie zaznać jak wygląda ciąża i poród, jakie są jej komplikacje, skutki uboczne, co kobieta znosi.

7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-20, 23:31   #187
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meviare Pokaż wiadomość
Żeby pani urodziła dziecko, bo ma prawo ono żyć. Jeśli go kobieta nie chce to niech odda do adopcji/zostawi w szpitalu/odda do okienka życia. Jakbyś się poczuła gdybyś się dowiedziała, że Twoja matka zastanawiała się nad aborcją? ja bym nie mogła żyć ze swiadomoscia, ze odebralam komus zycie, bo nie chciałam być gruba albo chciałam sobie chodzić na imprezki, a dziecko by mi tylko przeszkadzało. Aborcja to jak dla mnie zamordowanie dziecka, które już zyje
To niech sobie żyje. Mogą je wyskrobać i niech idzie, skoro już żyje.

Niektóre wizażanki utrzymują się same od podstawówki, może jest tu taka, która zostala zabortowana i podjęła od razu pracę.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-05-20, 23:31   #188
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Żeby pani urodziła dziecko, bo ma prawo ono żyć.
A to prawo się wzięło skąd? I dlaczego ma być ważniejsze od prawa kobiety do decydowaniu o własnym ciele?
Cytat:
Jeśli go kobieta nie chce to niech odda do adopcji/zostawi w szpitalu/odda do okienka życia.
Dlaczego chcesz obcym ludziom dyktować co powinni zrobić?
Cytat:
Jakbyś się poczuła gdybyś się dowiedziała, że Twoja matka zastanawiała się nad aborcją?
Normalnie. Moi rodzice o tym pomyśleli i w sumie dziwię się, że się na to zdecydowali.
Cytat:
ja bym nie mogła żyć ze swiadomoscia, ze odebralam komus zycie, bo nie chciałam być gruba albo chciałam sobie chodzić na imprezki, a dziecko by mi tylko przeszkadzało. Aborcja to jak dla mnie zamordowanie dziecka, które już zyje
Zdajesz sobie sprawę z faktu, że wymienione przez ciebie hipotetyczne motywacje do usunięcia ciąży, to nie są jedyne możliwości? Poza tym, skoro dla ciebie do morderstwo i ty nie mogłabyś z tym żyć, to nic nie stoi na przeszkodzie, być sobie rodziła.
Cytat:
Czyli w takim razie obojętne jest Ci, że żyjesz i obojętne, że własna matka Cię nie chciała chyba jestem jakas dziwna, ale tylko ja potrzebuje miłości ze strony rodziców i tego, żeby mnie chcieli za córke
Jak wyżej - nie oczekuj od innych, że będą postępować według twojego systemu wartości.
Cytat:
Dodam jeszcze przypadek gdzie partner nie zgadza się na aborcje. Myślicie o nim? Zabilyscie by mu własne dziecko.. Wiecie co to znaczy strata dziecka? jeszcze z takiego błahego powodu stracic dziecko, bo matka nie chce być gruba O.o
No, gdyby mi partner powiedział, że się nie zgadza na aborcję, to uznałabym, że coś mu się pomyliło, bo nie wiązałam się z facetem, któremu wydaje się, że będzie miał prawo mi czegoś zabraniać. Na samym początku spotykania się usłyszał, że nie planuję dzieci i wszelkie nieplanowane ciążę usuwam. On to albo akceptuje, albo się więcej nie spotykamy.
Cytat:
aha , jeszcze jedno. Skoro kobieta decyduje o płodzie, to jeśli będzie przypadek kobieta chce, a facet nie - to niech facet ma prawo do niepłacenia alimentow tutaj tu juz nikt się ze mna nie zgodzi, bo facet placic powinien,bo to jego dziecko. no tak, ale facet chyba decyduje o swoich finansach tak jak kobieta o ciele, czyż nie mam racji?
Ależ ja się zgadzam. Tylko musiałaby powstać jakaś forma prawna umożliwiająca udowodnienie, że z tą konkretną kobietą umawiał się na brak dzieci, a ona i tak zrobiła swoje
To oczywiście musiałoby współistnieć z łatwo dostępną aborcją na życzenie.

Edytowane przez 18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Czas edycji: 2017-05-20 o 23:33
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 06:38   #189
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Żeby pani urodziła dziecko, bo ma prawo ono żyć. Jeśli go kobieta nie chce to niech odda do adopcji/zostawi w szpitalu/odda do okienka życia. Jakbyś się poczuła gdybyś się dowiedziała, że Twoja matka zastanawiała się nad aborcją? ja bym nie mogła żyć ze swiadomoscia, ze odebralam komus zycie, bo nie chciałam być gruba albo chciałam sobie chodzić na imprezki, a dziecko by mi tylko przeszkadzało. Aborcja to jak dla mnie zamordowanie dziecka, które już zyje
Nic bym nie pomyślała. I jak zamierzasz kogoś zmusić do urodzenia dziecka?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 07:38 ---------- Poprzedni post napisano o 07:36 ----------

Cytat:
aha , jeszcze jedno. Skoro kobieta decyduje o płodzie, to jeśli będzie przypadek kobieta chce, a facet nie - to niech facet ma prawo do niepłacenia alimentow tutaj tu juz nikt się ze mna nie zgodzi, bo facet placic powinien,bo to jego dziecko. no tak, ale facet chyba decyduje o swoich finansach tak jak kobieta o ciele, czyż nie mam racji?
Ja jestem za ale tak, żeby nie miał żadnych praw do dziecka, czyli nie, że za 10 lat przyjdzie i "jestem twoim ojcem"

201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 06:39   #190
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez Justyna034 Pokaż wiadomość
W dobie czasu PISu chcialabym odswiezyc watek i sprawdzic jake sa teraz wasze opinie na ten temat?
Wydaje mi się, że ten temat był kiedyś poruszony w wątku o aborcji. Nie sądzę żeby aktualna partia rządząca miała wpływ na światopogląd wizażanek Jeśli któraś zmieniła zdanie, to pod wpływem własnych doświadczeń.

Cytat:
Napisane przez stewardesa Pokaż wiadomość
Co do pytania w temacie - jest retoryczne, praktycznie nie ma możliwości decydować za kobietę. Nawet jeśli ona bierze czyjeś zdanie pod uwagę, to tylko dlatego, że o tym zdecydowała.
Prawda.

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;73974906]zdarza się że ludzie zmieniaja zdanie. Zarówno kobieta jak i mężczyzna mogą tak się zachować.
[/QUOTE]
To musi być straszne, dowiedzieć się w sytuacji podbramkowej, której możliwość była omawiana wcześniej, że partner raptem zmienia zdanie. Koszmar.

Cytat:
Równie dobrze można by płacić każdemu rodzicowi, za to że łaskawie nie zabił swojego dziecka w wieku niemowlęcym.
W sumie się zgadzam, przydałoby się zadośćuczynienie tym, którzy są rodzicami wbrew swojej woli. I bezpłatna pomoc terapeuty.

Cytat:

Dodam jeszcze przypadek gdzie partner nie zgadza się na aborcje.
Przecież o tym właśnie jest wątek.

Cytat:
Czy Ty w ogóle przeczytałaś ten wątek, czy tylko kilka postów, które Cię zbulwersowały? Taki pomysł już w tym wątku padł.
Stary 2017-05-21, 06:40   #191
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
A jak zmusić kogoś żeby nie kradł, albo nie mordował? Trzymać każdego człowieka w zamknięciu na wszelki wypadek? . Po to się chyba wprowadza kary za dane przestępstwa i przewinienia, żeby im zapobiegać. W omawianym temacie rozwiązaniem jest po prostu wypłacenie odszkodowania finansowego poszkodowanemu w ten sposób niedoszłemu ojcu za straty moralne.
Nie uważam, że aborcja jest czymś złym, więc porównanie do zabójstwa czy kradzieży jest dla mnie nietrafione.

---------- Dopisano o 07:40 ---------- Poprzedni post napisano o 07:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Koci Pazur Pokaż wiadomość
To na ile wyceniasz krzywdę ojca? A i rozumiem, że jeśli kobieta nie chce rodzić, a facet nie zgadza się na aborcje, to powinien jej zapłacić za 9 miesięcy bawienia się w surogatkę oraz zapłacić za wszelakie szkody na ciele i psychice, które kobieta poniesie?
A do tego wypłacać pensję

Stary 2017-05-21, 07:38   #192
MuchaLibre
I tak powiem

[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7398593 1]Tak, bo mężczyzna przez 9 miesiecy dziwga cieraz ciąży, bóle kręgosłupa, psucie się zębów, huśtawki nastroju, rozstępy, puchnięcie nóg, wymioty, nadwrażliwość na zapachy, budyniowy brzuch po ciąży, obwisłe piersi, wypadanie włosów, rodzenie w bolu, które dla mezczyzny byłoby smiertelne znoszone nawet do parunastu godzin, pękniecie krocza (czasami do odbytu) lub nacięcie, potem zszycie (ciekawe czy jakby klejnoty męzczyzn uległy takim zmianom to tak chetnie namawialiby na ciąże), blizny na kroczu, 6 tygodni połogu. I porównujesz to do płacenia alimentów i jakiś hormonów. To Tobie radze sie zaznać jak wygląda ciąża i poród, jakie są jej komplikacje, skutki uboczne, co kobieta znosi.

A Tobie polecam zapoznać się z wiedzą co znaczy bycie rodzicem, bo piszesz bzdurę za bzdurą. Porównujesz 9 miesięcy ciąży i poród do utrzymywania dziecka przez 20+ lat i brania za nie odpowiedzialności przez całe życie. Nie no, logika i matematyka level hard . Powiedz swojemu ojcu, że Twoje przyjście na świat nie wiązało się dla niego z żadnymi konsekwencjami, na pewno się ucieszy .

Cytat:
Napisane przez elvegirl
W sumie się zgadzam, przydałoby się zadośćuczynienie tym, którzy są rodzicami wbrew swojej woli. I bezpłatna pomoc terapeuty.
No ale to powinno dotyczyć np. tylko osób, który zostały oszukane na antykoncepcji itp. Inaczej każdy mógłby się wypierać odpowiedzialności za swoje dziecko . Nie zabrakłoby takich cwaniaków na pewno.

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell
Nie uważam, że aborcja jest czymś złym, więc porównanie do zabójstwa czy kradzieży jest dla mnie nietrafione.
Taa, a pedofil nie uważa że to coś złego gwałcić dzieci. Czy wedle tego powininen mieć prawo bezkarnie gwałcić Twoje dzieci? Serio, nie dostrzegasz podstawowego błędu logicznego w swoim rozumowaniu?
Stary 2017-05-21, 07:49   #193
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Porównujesz 9 miesięcy ciąży i poród do utrzymywania dziecka przez 20+ lat i brania za nie odpowiedzialności przez całe życie.
To są różne konsekwencje, nie rozumiem dlaczego Ty też je porównujesz.

Cytat:
No ale to powinno dotyczyć np. tylko osób, który zostały oszukane na antykoncepcji itp. Inaczej każdy mógłby się wypierać odpowiedzialności za swoje dziecko . Nie zabrakłoby takich cwaniaków na pewno.
Na pewno, tak samo jak nie brakuje ich teraz. Tylko co z tego?
Stary 2017-05-21, 08:31   #194
Koci Pazur
Rozeznanie

Cytat:
Równie dobrze można by płacić każdemu rodzicowi, za to że łaskawie nie zabił swojego dziecka w wieku niemowlęcym. Bo przecież zajmowanie się małym dzieckiem to niemały trud i koszty. Głupszego argumentu już się nie dało wymyślić?
Aha, czyli zadośćuczynienie za brak ojcostwa cacy, zadośćuczynienie za przymusowe macierzyństwo be. Tak myślałam.

Co do pogrubionego - zawsze próbujesz wzmocnić swój argument nabijając się z argumentów osoby, z którą dyskutujesz, czy pierwszy raz sobie wystawiasz taką laurkę?
"W ramach występów artystycznych planuję zaprosić jakiegoś człowieka, co uprawia sport i wtedy on będzie uprawiał sport, a my będziemy z niego szydzić, jak to nie jest świetna zabawa, to nie wiem, co nią jest."

-16kg - 5/8kg to go
Koci Pazur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 08:35   #195
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Moja matka nie była niewolnicą, decydowała sama, a jej ciąże przypadły na okres w dziejach naszego kraju, gdy aborcja była dozwolona i nie była jakimś szokującym mordem i grzechem. Zdecydowała się urodzić, ale wybór miała. Gdyby zastanawiała się, czy mnie usunąć, to co z tego w sumie? Ja się czasami zastanawiam, czy się nie powiesić. Czy mój narzeczony ma przez to mieć traumę? Głupoty jakieś. Decyzje mojej matki to jej sprawa.
Dzieckiem to to se będzie dopiero. Póki co nie jest zarejestrowane jako obywatel, za jego zabicie nie ma kary jak za człowieka, pińcet też na niego nie zobaczy.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 09:11   #196
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:

Taa, a pedofil nie uważa że to coś złego gwałcić dzieci. Czy wedle tego powininen mieć prawo bezkarnie gwałcić Twoje dzieci? Serio, nie dostrzegasz podstawowego błędu logicznego w swoim rozumowaniu?
Porównujesz zarodek do 12 tygodnia do żywego, czujacego dziecka?

Stary 2017-05-21, 09:21   #197
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
To musi być straszne, dowiedzieć się w sytuacji podbramkowej, której możliwość była omawiana wcześniej, że partner raptem zmienia zdanie. Koszmar.
Jest to okropne ale możliwe. W myśl zasady że tylko krowa itp ....
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 09:21   #198
MuchaLibre
I tak powiem

Cytat:
To są różne konsekwencje, nie rozumiem dlaczego Ty też je porównujesz.
To nie ja porównuję tylko BlondHair1, dla której bycie ojcem, albo co najmniej płacenie alimentów przez 20 lat to "żadne konsekwencje". Pokazując feministyczną "logikę" i feministyczne podejście do "równouprawnienia" . No ale u feministek to nihil novi.

Cytat:
Napisane przez elvegirl
Na pewno, tak samo jak nie brakuje ich teraz. Tylko co z tego?
To, że prawo powinno jakoś to rozsądnie uregulować. Ale sam pomysł zadośćuczynienia za bycie rodzicem wbrew swojej woli jest bardzo dobry.

Cytat:
Napisane przez Koci Pazur
Aha, czyli zadośćuczynienie za brak ojcostwa cacy, zadośćuczynienie za przymusowe macierzyństwo be. Tak myślałam.

Co do pogrubionego - zawsze próbujesz wzmocnić swój argument nabijając się z argumentów osoby, z którą dyskutujesz, czy pierwszy raz sobie wystawiasz taką laurkę?
Tak nie uważam. Jak najbardziej zadośćuczynienie za przymusowe macierzyństwo/tacierzyństwo jest OK. Za głupi argument uznałem usprawiedliwianie aborcji "trudami ciąży" jeśli nie wiążą się jakimiś powikłaniami zdrowotnymi, bo przecież to jak usprawiedliwiać zabicie małego dziecka "trudami zajmowania się małym dzieckiem". Po prostu ten argument nie ma sensu. Natomiast faktycznie błędnie napisałem to w kontekście zadośćuczynienia za przymusowe macierzyństwo. Przepraszam, faktycznie coś mi się popierniczyło

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell
Porównujesz zarodek do 12 tygodnia do żywego, czujacego dziecka?
Wykazałem tylko błąd logiczny w postaci: "jeśli nie uważam że coś jest złe, to na pewno takie nie jest". Seryjny morderca uważa że nie robi nic złego mordując ludzi, to nie oznacza przecież, że to nic złego.

Edytowane przez MuchaLibre
Czas edycji: 2017-05-21 o 09:23
Stary 2017-05-21, 09:33   #199
Konto usunięte

Cytat:
Tylko jak to udowodnić? Że partner/ka został/a "wrobiony/a" w rodzicielstwo a nie była to jego/jej inicjatywa?

W"trudnych sprawach" kiedyś oglądałam jak kobieta zaszła w ciążę bo teściowa majdrowała przy tabletkach anty. I od kogo tu dochodzić odszkodowania za niechcianą ciążę? I komu oddać dziecko na wychowanie? Bo sprawcą ciąży była teściowa
Stary 2017-05-21, 09:52   #200
elvegirl
po drugiej stronie szafy

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;73989276]Jest to okropne ale możliwe. W myśl zasady że tylko krowa itp ....[/QUOTE]
Nie dość że człowiek jest w stresie, bo się zdarzyło coś, co nie powinno było mieć miejsca, to jeszcze w sekundzie wali się związek. Jeszcze jak się kobieta chcąca usunąć dowiaduje że luby tego nie chce to jakoś się sytuacje ogarnie po myśli kobiety, ale co w odwrotnym przypadku? Starają się o dziecko i pan raptem na widok dwóch kresek zmienia zdanie? Koszmar.

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;73989641]Tylko jak to udowodnić? Że partner/ka został/a "wrobiony/a" w rodzicielstwo a nie była to jego/jej inicjatywa? [/QUOTE]
To już temat na głębsze rozważania. Znam natomiast parę, w której ona się zdecydowała urodzić "dla niego". Załatwili to między sobą tak, że oboje są zadowoleni z obecnego stanu rzeczy.

Cytat:
To nie ja porównuję tylko BlondHair1, dla której bycie ojcem, albo co najmniej płacenie alimentów przez 20 lat to "żadne konsekwencje". Pokazując feministyczną "logikę" i feministyczne podejście do "równouprawnienia" . No ale u feministek to nihil novi.
Po pierwsze skończ obrażać feministki. Po drugie oczywistym jest, że dla osoby stykającej się z problemem to JEJ konsekwencje będą priorytetem i nic tu nie ma nielogicznego.
Stary 2017-05-21, 09:57   #201
paulinika
Zakorzenienie

Cytat:
Spodziewałam się innych odpowiedzi, a tu taki szok.. Dlaczego niby kobieta? Sama sobie dziecko zrobiła? Nie. To dziecko zarówno kobiety, jak i tego Pana. Ojciec ma takie same prwo decydować o losie SWOJEGO dziecka.

Poza tym aborcja jest w naszym kraju nielegalna oprócz przypadku gwałtu, podejrzenia o chorobie dziecka, albo ciąża ktora zagraza zyciu kobiety. Jeżeli była to zwykła wpadka, a z ciążą wszystko ok i chce usunąć BO TAK - mogła wcześniej pomyslec zanim się bzyknela i wziąć konsenkwencje za swoje czyny jak na dorosla osobe przystalo, a nie winić niewinne dziecko.
Polecam poszukać wątku gdzie kobieta zmusiła się do urodzenia dziecka bo facet tak chciał i jest w bardzo wielkiej depresji bo ona nigdy nie chciała mieć dzieci.

paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 10:02   #202
Shar14
Zadomowienie

MuchaLibre mylisz się i to bardzo. W kontekście kobiety to: ciąża+poród+alimenty/wychowanie dziecka do 18/26 r.ż., a w przypadku ojca tylko alimenty/wychowanie. Widzisz różnicę?
Alimenty nie rozwalą ci zdrowia, a ciąża i poród tak. Czemu ktoś kto tego nie chce ma ryzykowac zdrowiem lub życiem? Nie rozumiem.
Idealne rozwiązanie? Ustalenie dostępu do aborcji bez ograniczeń, ale zachęta do oddawania do adopcji wraz z natychmiastowym zrzeczeniem się praw np. za te 4000 zł, które dostają na upośledzone dzieci. I to w przypadku, gdy matka nie piła itd. Szereg wykluczeń by musiał być. Jednych to nie ruszy, a inni zrobią z tego biznes. Jeśli te dzieci będą zdrowe i trafią do rodzin adopcyjnych od razu to czemu nie?

Edytowane przez Shar14
Czas edycji: 2017-05-21 o 10:04
Shar14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 10:04   #203
Konto usunięte

Cytat:
Nie dość że człowiek jest w stresie, bo się zdarzyło coś, co nie powinno było mieć miejsca, to jeszcze w sekundzie wali się związek. Jeszcze jak się kobieta chcąca usunąć dowiaduje że luby tego nie chce to jakoś się sytuacje ogarnie po myśli kobiety, ale co w odwrotnym przypadku? Starają się o dziecko i pan raptem na widok dwóch kresek zmienia zdanie? Koszmar.

To już temat na głębsze rozważania. Znam natomiast parę, w której ona się zdecydowała urodzić "dla niego". Załatwili to między sobą tak, że oboje są zadowoleni z obecnego stanu rzeczy.
Pan może zmienić zdanie po urodzeniu dziecka - bo nie widział że to takie problematycznie, wrzaski dziecka, zapach kupy, seks rzadziej, kobiet ciągle zmęczona I ewakuuje się w ramiona chętnej koleżanki z pracy. Niestety jest to pewien oparty w rzeczywistości stereotyp.
Równie dobrze kobieta jak zajdzie w ciążę może nie chcieć wcześniej uzgodnionej aborcji bo zmieni zdanie.

Dobrze że Twoi znajomi dogadali się, sa razem czy rozstali się?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-05-21, 10:14   #204
MuchaLibre
I tak powiem

Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
MuchaLibre mylisz się i to bardzo. W kontekście kobiety to: ciąża+poród+alimenty/wychowanie dziecka do 18/26 r.ż., a w przypadku ojca tylko alimenty/wychowanie. Widzisz różnicę?
I właśnie dlatego pojawienie się dziecka to konsekwencje dla obojga. A nie "żadne konsekwencje dla ojca". Jest jeszcze taka różnica, że na mężczyźnie spoczywa presja co do utrzymania dziecka. Na kobiecie już nie, w końcu samotnej matce każdy ma pomagać, na czele z państwem.
Stary 2017-05-21, 10:19   #205
mariamalaria
BAN stały

Cytat:
Spodziewałam się innych odpowiedzi, a tu taki szok.. Dlaczego niby kobieta? Sama sobie dziecko zrobiła? Nie. To dziecko zarówno kobiety, jak i tego Pana. Ojciec ma takie same prwo decydować o losie SWOJEGO dziecka.

Poza tym aborcja jest w naszym kraju nielegalna oprócz przypadku gwałtu, podejrzenia o chorobie dziecka, albo ciąża ktora zagraza zyciu kobiety. Jeżeli była to zwykła wpadka, a z ciążą wszystko ok i chce usunąć BO TAK - mogła wcześniej pomyslec zanim się bzyknela i wziąć konsenkwencje za swoje czyny jak na dorosla osobe przystalo, a nie winić niewinne dziecko.
Parę setek euro rozwiązuje kwestię nielegalnosci aborcji w Polsce. Zrobi się zagranicą i do tego z polską obsługą średniego szczebla medycznego.
Konsekwencją zajścia w ciążę zawsze dla mnie będzie tej ciąży przerwanie, gdyż nigdy nie chciałam mieć dziecka, a wynikiem ciąży jest jego urodzenie.

Facet nie ma tu nic do gadania, gdybym chciała dziwnym trafem być z takim, który aborcji nie akceptuje, zrobiłabym to tak, by nic nie wiedział.
Na szczęście to teoria, bo mój mąż pomagalby mi i wspierał, gdyby nieszczęście wpadki mimo zabezpieczenia nas dotknęło.
Nie winie za swą ciążę żadnego niewinnego dziecka, po prostu usuwam płód, bo go w sobie nosić nie chcę.
Tak, wcześniej pomyślałam, że nie chce wiec się zabezpieczamy.
Żaden facet nie będzie mi nakazywal donoszenia ciąży, to śmieszne wręcz.
Kto ma większe prawo? Kobieta ma jedyne prawo! Bo wszystkie fizjologiczne aspekty, kłopoty, bóle tylko ją dotykają. I dopóki facet nie może nosić tego w brzuchu, dopóty nie ma prawa mi mówić co mam robić.
mariamalaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 10:21   #206
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
I właśnie dlatego pojawienie się dziecka to konsekwencje dla obojga. A nie "żadne konsekwencje dla ojca". Jest jeszcze taka różnica, że na mężczyźnie spoczywa presja co do utrzymania dziecka. Na kobiecie już nie, w końcu samotnej matce każdy ma pomagać, na czele z państwem.
Ja akurat nie uważam, że każdy ma pomagać. Każdy jest kowalem własnego losu i państwo może pomóc, ale też są granice.

A dla kobiety konsekwencje są większe. I wg mnie dużo bardziej dotkliwe.

Stary 2017-05-21, 10:31   #207
mariamalaria
BAN stały

Cytat:
Już widzę tych biedaków pod presją wśród tysięcy facetów, którzy nie tylko nie chcą brać żadnego udziału w życiu tego dziecka, ale nawet nie życzą sobie płacić tego, co zasądzone.
Śmieszne doprawdy.

---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Cytat:
Czuję się normalnie. Mama usunęła wcześniejszą ciążę, bo jeszcze nie chcieli dzieci. Ja jestem z tej następnej, myśleli, czy urodzić czy nie, w końcu się zdecydowali.
Jestem dzieckiem kochanym, to że nie kochali jeszcze miesięcznego czy dwumiesiecznego płodu niewiadomej płci, wcale mnie nie dziwi. I nie przesądza o niekochaniu swojego dziecka, co sugerujesz bezmyślnie w kolejnym poscie.
Stary 2017-05-21, 11:31   #208
Konto usunięte

Cytat:
A Tobie polecam zapoznać się z wiedzą co znaczy bycie rodzicem, bo piszesz bzdurę za bzdurą. Porównujesz 9 miesięcy ciąży i poród do utrzymywania dziecka przez 20+ lat i brania za nie odpowiedzialności przez całe życie. Nie no, logika i matematyka level hard . Powiedz swojemu ojcu, że Twoje przyjście na świat nie wiązało się dla niego z żadnymi konsekwencjami, na pewno się ucieszy .

Czytaj ze zrozumieniem co piszę. To ty porównujesz płacenie alimentów, jeśli ktoś nie chce być ojcem, do zmuszania urodzenia, które ma trwałe konsekwencje dla organizmu, bardzo często to kobieta musi sie zajmować, karmić cykiem, wychowywać, poświęcać swoje życie, gdzie facet placi alimenty i jest weekendowym tatusiem, chociaż czasami nawet to nie. To na kobiete głownie spada odpowiedzialnosc i konsekwencja posiadania dziecka. Wiec tak to kobieta w tym momencie ma gorzej. To ty porównujesz przymusowe donoszenie ciąży, porod do placenia alimentów. Piszesz takoe bzdury i robisz z mężczyzn ofiary, że aż w oczy kłuje. Tak to moje życie jest ważniejsze i moja przyszlość, nie płodu. W Polsce nielegalne jest wykonywanie aborcji, ale jesli kobieta sama spadnie ze schodów, zamowi srodki poronne z USA czy pojedzie do Czech, Slowacji czy Niemiec do kliniki nie ponosi żadnych konsekwencji prawnych i to jest legalne.

Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30
Czas edycji: 2017-05-21 o 11:32
Stary 2017-05-21, 11:40   #209
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Erystyka level ovet 9000. Nie można porównywać rzeczy moralnie złych, co do których zgadzają się psychologowie, etycy w całym naszym kręgu kulturowym do kwestii kontrowersyjnych, na temat których wciąż toczy się debata.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 11:47   #210
mariamalaria
BAN stały

Zgodnie z prawem nie jest nielegalne dla Polki poddanie się aborcji w kraju, gdzie jest ona legalna. Nikt jej nie ukarze w Polsce.
Jeszcze. Bo przy tych władzach to się może zmienić.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości