tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-17, 20:43   #2071
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez redjelly Pokaż wiadomość
No coz ja tez ostatnio mialam shize bo zapomnialam 7 tabletki ( pisalam zreszta tutaj o tym) i chyba najlepiej bedzie jak zrobisz test.Opuszcza Cie wszystkie shizy a bedziesz miala suche fakty
tak sądzisz?
"A co jeżeli zrobiłam test za wcześnie?"
"A co jeżeli to 1% testów które się pomyliły?"
"Wydaje mi się, że się pojawiła druga kreska"
"Druga kreska sie pojawiła po paru godzinach, czy jestem w ciąży?"

Przykładowe reakcje z wizażu na negatywny wynik testu

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-17, 20:55   #2072
AmyL
Raczkowanie

Spoko Testu nie robię, bo strata kasy... Myślę, że bym wiedziała jakbym zaszła... No i ogólnie... TEST PO GODZINIE?! To już naprawde laski niektóre bardziej schizują ode mnie To jednak nie jestem najgorsza Miło wiedzieć... Kto odczytuje wynik testu po godzinie? Eh... Spoko Wierzę testom zrobionym po 14 dniach Wtedy już powinien być jak najbardziej wiarygodny, także nie martw się, ja tam takich już schiz to nie mam Zawsze mam schizy związane z tym czego nie widać... hihi Taki trudny żywot mój
AmyL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-17, 21:38   #2073
Rosaline
Zadomowienie

Stary 2009-05-17, 22:27   #2074
redjelly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
tak sądzisz?
"A co jeżeli zrobiłam test za wcześnie?"
"A co jeżeli to 1% testów które się pomyliły?"
"Wydaje mi się, że się pojawiła druga kreska"
"Druga kreska sie pojawiła po paru godzinach, czy jestem w ciąży?"

Przykładowe reakcje z wizażu na negatywny wynik testu
Mowilam o sobie.Zrobilam test po 11 dniach od pominiecia tabletki.Ufam testom.Nie wydaje mi sie ,ze pojawila sie druga kreska.Odczytalam wynik po 3 minutach i wtedy skonczyla sie moja przygoda z testem.Nie trzymalam go kilka godzin (bo moze sie cos zmieni ;p).
Zostaly mi 3 rozowe tabletki a pozniej oczekiwanie na okres ktory ostatnio pojawil sie na po 3 tabletce placebo.
redjelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-17, 22:35   #2075
goszakokosza
Raczkowanie

czy któraś z was wie może dlaczego miałam dzisiaj krwawienie? w połowie 4 op.
goszakokosza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-17, 22:49   #2076
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez goszakokosza Pokaż wiadomość
czy któraś z was wie może dlaczego miałam dzisiaj krwawienie? w połowie 4 op.
może podczas seksu było zbyt sucho i partner zranił Cię w środku? powstała rana i stąd krwawienie?
Stary 2009-05-17, 22:51   #2077
AmyL
Raczkowanie

Czytałam, że krwawienia śródcykliczne mogą się sporadycznie zdarzać nawet na dalszych opakowaniach od tych pierwszych trzech No i w ulotce YAZ jest napisane, że krwawienia zdarzają się w pierwszych miesiącach, ale nie jest podane w ilu.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-17, 22:51   #2078
goszakokosza
Raczkowanie

przez ostatnie kilka dni nie uprawiałam seksu a plamienie wystąpiło dopiero dzisiaj. może od nadmiernego wysiłku?
Stary 2009-05-17, 22:55   #2079
goszakokosza
Raczkowanie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

w Szczecinie na Bramie Portowej w aptece Mediq przy przystanku 75 są za 36 zł
Stary 2009-05-17, 23:07   #2080
redjelly
Raczkowanie

Cytat:
przez ostatnie kilka dni nie uprawiałam seksu a plamienie wystąpiło dopiero dzisiaj. może od nadmiernego wysiłku?
bardzo mozliwe.ja tak mialam nawet wtedy kiedy jeszcze nie bralam tabletek.
redjelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-17, 23:07   #2081
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
zdaje mi się, że tak też może być. ale musiałby to być naprawdę ciężki wysiłek.
Stary 2009-05-17, 23:31   #2082
goszakokosza
Raczkowanie

dzięki za pomoc
Stary 2009-05-18, 12:40   #2083
Maggieee
Przyczajenie

Witajcie
Ja jestem po pierwszym opakowaniu Yaz i opisze swoje reakcje na to cudo
plamienia nie mialam - moze przez pierwszy tydzien. potem ustalo. no chyba ze pol dnia siedzialam w sloncu - wtedy znowu mialam palmienie - ale dokladnie tak samo mialam po yasmin. drugim skutkiem ubicznym byl bol piersi. z dnia na dzien coraz mocniejszy, ale ustał przy 22 tabletce. okres wystapil po 3 placebo - zupelnie taki jak mialam co miesiac - czyli ani obfity ani skapy - normalny
sama schizowalam jak nie wiem co ale okres sie pojawil! Pozdrawiam
Maggieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 13:42   #2084
Szizu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AmyL Pokaż wiadomość
Tam plemniki są, ale jest ich bardzo mało i głównie upośledzone ruchowo, słabe bądź najzwyczajniej martwe. Jest bardzo mała szansa, żeby plemniki w tym płynie były zdolne do zapłodnienia. Nie ma naukowo udowodnionego przypadku takiego zapłodnienia Ale są duże spory o "płodność" tego płynu.

Aha... I ilość plemników w tym płynie zwiększa się jeżeli niedawno przed wydobyciem się płynu był wytrysk. Ale jeśli nie albo jeśli chłopak zrobił siusiu to jest ich bardzo mało Także nie ma się czym martwić, jesli chodzi o ten płyn

no wlasnie tez tak myslalam i czytalam ;p ale musialam sumienie zaspokoic ;]

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

a przeciez test ciazowy mozna robic po 7dniach i jest juz pewny
Szizu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 14:03   #2085
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Szizu Pokaż wiadomość
no wlasnie tez tak myslalam i czytalam ;p ale musialam sumienie zaspokoic ;]

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

a przeciez test ciazowy mozna robic po 7dniach i jest juz pewny
nieprawda
tzn. jest pewny jeśli wyjdzie pozytywny, negatywny jest wiarygodny po 14 dniach.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 14:53   #2086
AmyL
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maggieee Pokaż wiadomość
Witajcie
Ja jestem po pierwszym opakowaniu Yaz i opisze swoje reakcje na to cudo
plamienia nie mialam - moze przez pierwszy tydzien. potem ustalo. no chyba ze pol dnia siedzialam w sloncu - wtedy znowu mialam palmienie - ale dokladnie tak samo mialam po yasmin. drugim skutkiem ubicznym byl bol piersi. z dnia na dzien coraz mocniejszy, ale ustał przy 22 tabletce. okres wystapil po 3 placebo - zupelnie taki jak mialam co miesiac - czyli ani obfity ani skapy - normalny
sama schizowalam jak nie wiem co ale okres sie pojawil! Pozdrawiam

:O Masz identyczne objawy jak ja A temperature masz troche podwyższoną? Ja mierzę co rano i mam podwyższoną do ok 36,8 i 36,9... Ah ten progesteron

Ostatnio dopadły mnie też nudności, ale sądzę, że to raczej przez to, że ostatnio się nieco rozchorowałam, gardło mnie boli, mam kaszel i katar Więc nudności nie zwalam na tabletke...
Nawet plamienia miałaś tak samo jak ja Hehe <przybija piątke>

No i u mnie nadal niesamowicie mokro... Eeeeh... Już się to męczące robi
Stary 2009-05-18, 15:21   #2087
martusia0208
Przyczajenie

GG do martusia0208

cześć... ja też zaczęłam brać tabletki Yaz.. dziś wzięłam 11 tabletke i jestem troszke zaniepokojona bo moja menstruacja trwa juz wlasnie te 11 dni... nie powinno tak byc bo zazwyczaj moj okres trwal od 4 do 6 dni max, a teraz juz 11 dzien... dziwne.. czy mam sie martwic czy to poprostu jest jakis srodek uboczny?
martusia0208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 15:52   #2088
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martusia0208 Pokaż wiadomość
cześć... ja też zaczęłam brać tabletki Yaz.. dziś wzięłam 11 tabletke i jestem troszke zaniepokojona bo moja menstruacja trwa juz wlasnie te 11 dni... nie powinno tak byc bo zazwyczaj moj okres trwal od 4 do 6 dni max, a teraz juz 11 dzien... dziwne.. czy mam sie martwic czy to poprostu jest jakis srodek uboczny?
a może by tak wątek poczytała i ulotkę
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 16:13   #2089
AmyL
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martusia0208 Pokaż wiadomość

W tym wątku już sporo razy poruszano tą sprawę. Nie masz sięczym martwić Pierwsze kilka opakowań (najczęsciej trzy) mają takie właśnie skutki uboczne. Niektóre dziewczyny miały nawet krwawienie przez cały pierwszy miesiać brania YAZ Bądź spokojna

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-18, 16:19   #2090
forumkowiczka
Zadomowienie

WItam. Również jestem tu nowa. W środę byłam u lekarza i dostałam tabletki YAZ. Obecnie czekam na okres. Mam jednak wielkie obawy przed rozpoczeciem stosowania tych pigulek. W ogole przerazila mnie ich cena...42.55 to jednak duzo jak na tabletki co miesiac ;/ no i boje sie ze wystapia u mnie skutki uboczne, chociaz z drugierj strony i tak zamierzam isc do lekarza z prosba o przepisanie czegos tanszego. Martwi mnie mozliwosc wystapienia tradziku, ktorego nigdy nie mialam, jakies nudnosci, bolesci... mialas ktoras z was?
forumkowiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 16:25   #2091
Maggieee
Przyczajenie

":O Masz identyczne objawy jak ja A temperature masz troche podwyższoną? Ja mierzę co rano i mam podwyższoną do ok 36,8 i 36,9... Ah ten progesteron "
Nie wiem, nie mierze temperatury. tzn mierzylam w 2 tyg brania tabletek bo mialam schizy ale odrzucilam termometr bo stwierdzilam ze to nie ma sensu, bo nie wiem jaka temp mialabym nie biorac tabletek.

Generalnie mialam stresa bo nie wiem czy 1 tabl wzielam w 1 czy 2 dniu (bo mialam bardzo delikatne krwawienie i poczekalam do normalnego okresu, a seks uprawialam w 7 dniu brania tabletek. ale juz sie uspokoiłam bo okres przyszedl dzisiaj 1 tabletka z nowego opakowania
Maggieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 17:15   #2092
2016100512001
Konto usunięte

Odwiedzam Was tu Drogie Panie pierwszy raz. Lekarz zapisał mi właśnie tabletki Yaz. Nie dobierał ich jakoś specjalnie tylko spytał czy znam jakies tabletki
Juz widze ze zapłaciłam za nie sporo za dużo 47.80 a kupowałam w podobno najtanszej aptece w moim rodzinnym miescie, teraz bede kupowac tylko w Krakowie. Moze któraś z Was Krakowianek wie gdzie jest cena najkozystniejsza?
Przeczytałam tu troche na ten temat i mam nadzieje ze takie objawy jak bóle piersi, przedłuzona menstruacja występują sporadycznie a nie prawie u kazdej z Was, tego lekko sie obawiam. Jestem teraz jeszcze lekko zaniepokojaona że nie moge wziąść pierwszej tabletki, okres już mi sie spóźnia o dzień, a mam bardzo regularny, a jak juz sie spóźniał to bolał mnie brzuch i wiedziałam że wszystko jest w normie, a dzis czuje sie super i pierwszy raz jestem z tego niezadowolona Kurde zeby sie nie okazało że niepotrzebnie kupiłam...
2016100512001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 17:18   #2093
Mneme
Rozeznanie

Dołączam się do YAZ-owiczek Od tego miesiąca biorę te tabletki, wcześniej brałam Yasminelle.
Ostatnio mam ogromne schizy, bo dzieją się z moim ogranizmem jakieś dziwne rzeczy... ale miałam okres, więc pewnie jest ok.
Mneme jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-18, 18:25   #2094
karolajna8919
Przyczajenie

Witam, mam bardzo poważny problem. Zacznę od tego że dziś zorientowałam się, że zapomniałam zażyć jednej tabletki yaz. Dodam że była to pierwsza tabletka z blistra(pierwszy tydzień)i od pominięcia minęło już 6 dni. Nie wiem jak to się stało, po prostu znalazłam ją dziś pod łóżkiem i do razu przypomniałam sobie, że wyjęłam ją z opakowania ale zapomniałam zażyć Przez kolejne dni aż do dziś tabletki przyjmowałam bez zmian o tej samej porze nie wiedząc o tej zapomnianej.Dziś mija już szósty dzień od pominięcia tabletki. Nie wiem co mam teraz zrobić.Może ktoś był już w takiej sytuacji???Albo wie coś na ten temat... Jeśli tak to bardzo prosze o pomoc.
karolajna8919 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 18:30   #2095
Szizu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez forumkowiczka Pokaż wiadomość
WItam. Również jestem tu nowa. W środę byłam u lekarza i dostałam tabletki YAZ. Obecnie czekam na okres. Mam jednak wielkie obawy przed rozpoczeciem stosowania tych pigulek. W ogole przerazila mnie ich cena...42.55 to jednak duzo jak na tabletki co miesiac ;/ no i boje sie ze wystapia u mnie skutki uboczne, chociaz z drugierj strony i tak zamierzam isc do lekarza z prosba o przepisanie czegos tanszego. Martwi mnie mozliwosc wystapienia tradziku, ktorego nigdy nie mialam, jakies nudnosci, bolesci... mialas ktoras z was?

jesli chodzi o cene to radze isc do apteki alba / (alba-bis) (podobno najtansza apteka z wszystkich) u mnie w tej aptece sa po 39 zawsze inaczej sie patrzy niz na powyzej 40 mimo ze to mala roznica ;p

Edytowane przez Szizu
Czas edycji: 2009-05-18 o 18:31
Szizu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 18:34   #2096
rapifen
Zakorzenienie

nie martw się w gdąńsku już za 33 złote można dostać
(u mnie raz w prywatnej aptece w centrum gdyni chcieli 50 :/) ; )
jest osobny wątek o tym yaz - gdzie i za ile.
a tyle (30-35 zł) to kosztują każde inne (poza diane 35 chyba ;p ktore są bardzo tanie) . trądzik a pojedyncze pryszcze to roznica. cos ci tam wyskoczy no ale od razu trądzik to raczej nie.
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 18:35   #2097
olunia969
Raczkowanie

Nie u kazdeego w miescie jest taka apteka ja kupuje w dbam o zdrowie za a39

Edytowane przez olunia969
Czas edycji: 2009-05-18 o 19:05
olunia969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 19:37   #2098
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karolajna8919 Pokaż wiadomość
Witam, mam bardzo poważny problem. Zacznę od tego że dziś zorientowałam się, że zapomniałam zażyć jednej tabletki yaz. Dodam że była to pierwsza tabletka z blistra(pierwszy tydzień)i od pominięcia minęło już 6 dni. Nie wiem jak to się stało, po prostu znalazłam ją dziś pod łóżkiem i do razu przypomniałam sobie, że wyjęłam ją z opakowania ale zapomniałam zażyć Przez kolejne dni aż do dziś tabletki przyjmowałam bez zmian o tej samej porze nie wiedząc o tej zapomnianej.Dziś mija już szósty dzień od pominięcia tabletki. Nie wiem co mam teraz zrobić.Może ktoś był już w takiej sytuacji???Albo wie coś na ten temat... Jeśli tak to bardzo prosze o pomoc.
Tak jak mówi ulotka
Musisz się zabepieczac dodatkowo przez 7 dni od pominięcia tabletki. Jesli były stosunki w czasie przerwy mogą byc niezabezpieczone. Ale nic o tym nie wspominasz..

A co do ceny - jest osobny wątek, można poszukac czy w danym mieście są gdzieś taniej.
Ja kupuje w Gdańsku, za niecałe 34 zł.
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 19:43   #2099
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolajna8919 Pokaż wiadomość

a zażyłaś tą, którą znalazłaś po sześciu dniach??

nie rozumiem jak to się mogło stać
Stary 2009-05-18, 20:53   #2100
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89
Dot.: YAZ - gdzie i za ile

ostatnio w Katowicach na Paderewie kupiłam za 45,90 byłam w szoku :/

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości