Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-22, 21:00   #2071
Jannie3city
Przyczajenie

Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

Dziewczyny jedyne lekarstwo na trądzik to dobry dermatolog. Przez 10 lat to świństwo niszczyło mi młodość. Brałam tetralysal 10 dni (jestem w szoku jak piszecie, ze brałyście ten lek 3 miesiace!) do tego witaminy, leki zewnętrzne, po miesiącu było widać rezultaty - tzn zero widocznych krost - tylko jakieś zaskórniaki, wągry. A wcześniej było strasznie - mnóstwo bolących gól na całej twarzy i ropnych wyprysków
Nie stosujcie tych wszystkich leków na ślepo! Wiem jak to jest, tonący brzytwy się chwyta.. Latami czytałam wszystkie internetowe fora i stosowałam wiele leków/kosmetyków/diet - "cudów". Mnóstwo pieniędzy, nerwów i zero rezultatów.
Moje rady dla wszystkich:
- nie stosować kosmetyków kryjących w kremie! - odcinają dopływ tlenu do skóry a bakterie trądzikowe to bakterie beztlenowe! - odetnie im się tlen to się namnażają ( i wtedy np. tetralysal nie pomaga bo on je niszczy a Ty sprawiasz, że się rozmnaża to czego lek się jeszcze nie pozbył). Polecam podkłady mineralne w pudrze - dobrze kryją i pozwalają na dopływ tlenu. Ja używam vichy. Wazne zeby nie uzywac tych tanich badziewi za 10zł które są pseudo mineralne.
- jedzenie nie jest przyczyną trądziku (chyba, że ktoś ma uczulenie) - czekolada i ostre pokarmy pogarszają stan skóry ale odstawienie tego nie wyleczy trądziku! - jednak należy ograniczyć te pokarmy.
- nie używać żadnych drogeryjnych kosmetykow antytradzikowych! - typu cleraskin i wszystkich innych - pogarszają stan skóry! Najlepiej raz dziennie - wieczorem myś buzie czyms delikatnym - np. dostępnym w aptece dermacidem plus hipoalergicznym (10zł).
- żadnego solarium i opalania się! Wydaje się, ze skóra sie od tego poprawia, bo się wysusza ale jak tylko zejdziecie ze słońca wysyp koszmarny!
- herbatki ziołowe itp nie są złe ale zbyt duze ilosci herbatek z pokrzywy itp może się zle skonczyc. Do mnie po dwóch dniach "upijania" się tymi herbatkami przyjechało pogotowie bo byłam tak słaba, że nie byłam w stanie nawet usiąść na łózku a co dopiero wstać!
- ostatnie oczywiste dla wszystkich i przez nikogo nie stosowane - nie wyciskac
Co do ostatniego to ja na szczęscie po miesiacu już nie miałam czego wyciskac

Aha i jeszcze jedno - trądzik jest nieuleczalny, nie marzcie sobie nawet, że bedziecie brac jakis lek i Was uzdrowi i po sprawie. Trądzik to nieprawidłowe rogowacenie naskórka. Z tego się nie można wyleczyć. Ale stosujące pewne zasady można utrzymywać latami dobry stan skóry po leczeniu.
I są to zasady wypisane powyżej, tzn żadnych kosmetyków w kremie, opalania itp. A do tego trzeba jeść dużo owoców warzyw z vit A!!!! Jest to bardzo ważne!

Zamiast siedzieć godzinami na tym forum szurujcie do dermatologa! Jesli jest tu ktoś z Kalisza polecam Panią ordynator ze szpitala, przyjmuje prywatnie, mało bierze i tanie leki przepisuje - i co najwazniejsze: JEST SKUTECZNA! Elżbieta Kałuża-Maniewska, przyjmuje w prywatnym gabinecie bardzo blisko okrąglaka.
Ja do niej jezdziłam az z Gdańska! Opłacało się

Edytowane przez Jannie3city
Czas edycji: 2011-02-22 o 21:03
Jannie3city jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 21:48   #2072
wspaniala
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jannie3city Pokaż wiadomość
Dziewczyny jedyne lekarstwo na trądzik to dobry dermatolog. Przez 10 lat to świństwo niszczyło mi młodość. Brałam tetralysal 10 dni (jestem w szoku jak piszecie, ze brałyście ten lek 3 miesiace!) do tego witaminy, leki zewnętrzne, po miesiącu było widać rezultaty - tzn zero widocznych krost - tylko jakieś zaskórniaki, wągry. A wcześniej było strasznie - mnóstwo bolących gól na całej twarzy i ropnych wyprysków
Nie stosujcie tych wszystkich leków na ślepo! Wiem jak to jest, tonący brzytwy się chwyta.. Latami czytałam wszystkie internetowe fora i stosowałam wiele leków/kosmetyków/diet - "cudów". Mnóstwo pieniędzy, nerwów i zero rezultatów.
Moje rady dla wszystkich:
- nie stosować kosmetyków kryjących w kremie! - odcinają dopływ tlenu do skóry a bakterie trądzikowe to bakterie beztlenowe! - odetnie im się tlen to się namnażają ( i wtedy np. tetralysal nie pomaga bo on je niszczy a Ty sprawiasz, że się rozmnaża to czego lek się jeszcze nie pozbył). Polecam podkłady mineralne w pudrze - dobrze kryją i pozwalają na dopływ tlenu. Ja używam vichy. Wazne zeby nie uzywac tych tanich badziewi za 10zł które są pseudo mineralne.
- jedzenie nie jest przyczyną trądziku (chyba, że ktoś ma uczulenie) - czekolada i ostre pokarmy pogarszają stan skóry ale odstawienie tego nie wyleczy trądziku! - jednak należy ograniczyć te pokarmy.
- nie używać żadnych drogeryjnych kosmetykow antytradzikowych! - typu cleraskin i wszystkich innych - pogarszają stan skóry! Najlepiej raz dziennie - wieczorem myś buzie czyms delikatnym - np. dostępnym w aptece dermacidem plus hipoalergicznym (10zł).
- żadnego solarium i opalania się! Wydaje się, ze skóra sie od tego poprawia, bo się wysusza ale jak tylko zejdziecie ze słońca wysyp koszmarny!
- herbatki ziołowe itp nie są złe ale zbyt duze ilosci herbatek z pokrzywy itp może się zle skonczyc. Do mnie po dwóch dniach "upijania" się tymi herbatkami przyjechało pogotowie bo byłam tak słaba, że nie byłam w stanie nawet usiąść na łózku a co dopiero wstać!
- ostatnie oczywiste dla wszystkich i przez nikogo nie stosowane - nie wyciskac
Co do ostatniego to ja na szczęscie po miesiacu już nie miałam czego wyciskac

Aha i jeszcze jedno - trądzik jest nieuleczalny, nie marzcie sobie nawet, że bedziecie brac jakis lek i Was uzdrowi i po sprawie. Trądzik to nieprawidłowe rogowacenie naskórka. Z tego się nie można wyleczyć. Ale stosujące pewne zasady można utrzymywać latami dobry stan skóry po leczeniu.
I są to zasady wypisane powyżej, tzn żadnych kosmetyków w kremie, opalania itp. A do tego trzeba jeść dużo owoców warzyw z vit A!!!! Jest to bardzo ważne!

Zamiast siedzieć godzinami na tym forum szurujcie do dermatologa! Jesli jest tu ktoś z Kalisza polecam Panią ordynator ze szpitala, przyjmuje prywatnie, mało bierze i tanie leki przepisuje - i co najwazniejsze: JEST SKUTECZNA! Elżbieta Kałuża-Maniewska, przyjmuje w prywatnym gabinecie bardzo blisko okrąglaka.
Ja do niej jezdziłam az z Gdańska! Opłacało się
to jak sie wyleczylas, skoro to nieosiagalne ?
wspaniala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 22:18   #2073
kiciaaa87
Rozeznanie

Tetralylas 10 dni - Nie ma się co dziwić że nie było poprawy.
Tak w ogóle trochę to pokręcone co napisałaś. Brzmi jak reklama jakiejś pani doktor.
Ja brałam Tetralysal pod kontrolą dermatologa, państwowego. Ty napisałaś jakby prywatny działał cuda...
Na mnie to leczenie akurat podziałało, ale jeśli chodzi o leczenie trądziku to sprawa indywidualna i każdy reaguje inaczej.

,,Moje rady dla wszystkich:
- nie stosować kosmetyków kryjących w kremie!''

Hmm... chodzi o podkłady? Ja z nich nie zrezygnowałam podczas leczenia, dodam więcej używałam w tym czasie podkładu Revlon, który jest ciężki Chociaż może w tym masz racje, jednak ja mając widoczny trądzik potrzebowałam mocnego krycia.

Napisałaś, że w miesiąc się wyleczyłaś... To musiałaś mieć mały problem z trądzikiem, że tak szybko zaczęły na ciebie działać leki i kremy.

Ja proponuje słuchać się dermatologa w kwestii brania tetralysalu. Stosowałam 3 miesiące i bywało różnie. Nawet w ostatnim miesiącu brania miałam wysyp... Już myślałam że tylko hormony mi pomogą i nagle trądzik ustał.
Tylko w moim przypadku nie wiem czy była to zasługa antybiotyku, bo zmagałam się w tym samym czasie co trądzik problemem z miesiączkami, które rzadko u mnie się pojawiały.
Nie wiem jak to się stało ale od kilku miesięcy dostaje regularnie okres. Antybiotyk już odstawiłam i jak na razie mam spokój z cerą.
Teraz tylko blizny po trądziku
kiciaaa87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 19:50   #2074
Wespe
Rozeznanie

Hej Przepisano mi dzisiaj tetralysal-z góry dostałam receptę na 3 opakowania(przez dwa pierwsze biorę po dwie tabletki na dzień, od trzeciego po jednej). Z tego co się już nauczyłam prawie każdy mocniejszy lek łączy się z wysypem. Czy przy tetralysalu też on nastąpi? Od ponad miesiąca smaruje się atredermem i aknemycinem, więc z nimi wysyp już przeszłam, następny mi się nie uśmiecha

Edytowane przez Wespe
Czas edycji: 2011-02-24 o 20:11
Wespe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 20:04   #2075
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wespe Pokaż wiadomość
Hej Przepisano mi dzisiaj tetrasyl-z góry dostałam receptę na 3 opakowania(przez dwa pierwsze biorę po dwie tabletki na dzień, od trzeciego po jednej). Z tego co się już nauczyłam prawie każdy mocniejszy lek łączy się z wysypem. Czy przy tetrasylu też on nastąpi? Od ponad miesiąca smaruje się atredermem i aknemycinem, więc z nimi wysyp już przeszłam, następny mi się nie uśmiecha
Wysyp może nastąpić, ale nie musi. Ja na przykład nie miałam.
Stary 2011-02-24, 20:13   #2076
Wespe
Rozeznanie

Mam nadzieję, że mnie też ominie... Przy atredermie miałam szczęście, że akurat mi ferie w wysyp wypadły, ale teraz następne wolne dopiero na wielkanoc
Stary 2011-02-25, 16:54   #2077
Wespe
Rozeznanie

Dziewczyny, a czy bierzecie przy tetralysalu coś osłonowego?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-26, 06:50   #2078
julisari
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny, a czy bierzecie przy tetralysalu coś osłonowego?
brałam ortanol
julisari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 12:53   #2079
kiciaaa87
Rozeznanie

A ja Lacidofil. Jak pójdziesz do apteki to ci doradzą, bo są różne ceny. L kosztuje chyba 18-20zł ale są też tańsze.
Stary 2011-02-27, 13:05   #2080
Wespe
Rozeznanie

Mam już probiolac plus Przy śniadaniu poszła pierwsza tabletka tetralysalu, ciekawe kiedy będą efekty i jakie będą...
Stary 2011-03-06, 18:22   #2081
kar0lina04
Przyczajenie

Cześć dziewczyny,
nie wiem czy moja wypowiedź się tutaj komuś przyda, aleee... Od zawsze miałam problem z tłustą cerą i niewielką ilością zaskórników. Wszystko się zmieniło, gdy podczas wizyty u kosmetyczki ( oczyszczanie mechaniczne) dostałam gratis trądzik. Poszłam wtedy do dermatologa. Początkowo były leki zewnętrzne kremy, maści i mazidła robione w aptece i to uważam, że tylko zaostrzyło już zły stan. Miałam ogromne, bolesne bąble, które nabierały ropą. Następnie dostałam Tetralysal.... 9 tygodni brania i zero efektów, a jedynie dodatkowo rozdrażniony żołądek. Więc dermatolog skierowała mnie do ginekologa i po badaniach hormonalnych dostałam Naraya+ Androcur. Mieszanka idealna. Jestem po 3 m-cach tej terapii i nie dość, że moja twarz prawie nie wie co to znaczy błyszczenie, to jeszcze dodatkowo prawie zero grudek.
Polecam zacząć od hormonów, ponieważ Tetralysal robi, ale wiele złego.
Pozdrawiam
kar0lina04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-07, 10:09   #2082
kasiek87
Kokon pro

moze spowodowac troche zlego ale nie musi, jak wszystkie leki inwazyjne ma skutki uoboczne, ktore wcale wystapic nie musza. ja przeszlam kuracje pare lat temu. moja twarz ma sie dobrze, zoladek, watroba, nerki tez, wiec nie ma co straszyc. wazne, zeby brac jakies oslony i na biezaco informowac lekarza, gdy cos zaczyna nas niepokoic ;]

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 15:16   #2083
Wespe
Rozeznanie

akurat moim subiektywnym zdaniem hormony są gorsze niż antybiotyk
Stary 2011-03-09, 10:14   #2084
kar0lina04
Przyczajenie

Cytat:
akurat moim subiektywnym zdaniem hormony są gorsze niż antybiotyk
Biorąc pod uwagę zawartość ulotki w skutki uboczne antybiotyki i hormony są siebie warte. Tyle tylko, że główną przyczyną trądziku w dużej ilości przypadków są właśnie hormony. I uwierzcie mi, że ich branie w wielu aspektach mi pomogło. Głównie chodzi o okropne bóle menstruacyjne, w tym i migreny nawet na tydzień przed okresem. Ja nikogo do hormonów oczywiście nie namawiam, bo wiem jakie ludzie mają do nich podejście, zresztą często wynikające z niewiedzy.
kar0lina04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 12:54   #2085
kiciaaa87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kar0lina04 Pokaż wiadomość
Biorąc pod uwagę zawartość ulotki w skutki uboczne antybiotyki i hormony są siebie warte. Tyle tylko, że główną przyczyną trądziku w dużej ilości przypadków są właśnie hormony. I uwierzcie mi, że ich branie w wielu aspektach mi pomogło. Głównie chodzi o okropne bóle menstruacyjne, w tym i migreny nawet na tydzień przed okresem. Ja nikogo do hormonów oczywiście nie namawiam, bo wiem jakie ludzie mają do nich podejście, zresztą często wynikające z niewiedzy.

Hormony czyli np. środki antykoncepcyjne?? Ja je stosowałam w innych celach niż trądzik i faktycznie cera się uspokaja. Jednak gdy się je odstawia to problem wraca. Na dodatek czasami przez samo stosowanie hormonów pojawia się problem trądziku. Oczywiście na ulotce tego nie ma, ale wystarczy sobie poczytać o tym.
Trzeba je stosować dłużej niż Tetralysal.
Stary 2011-03-09, 21:41   #2086
Wespe
Rozeznanie

po 10 dniach brania tetralysalu wyprysków brak Jedynie te okropne przebarwienia i blizny...
Stary 2011-03-09, 22:06   #2087
kiciaaa87
Rozeznanie

Byłam dzisiaj na konsultacji u dermatologa, bo decyduje się na laser. I dowiedziałam się od niego że Tetralysal powinno się brać dłużej niż 3 miesiące... następnym razem mam przynieść wyniki badań i będę coś jeszcze stosować.
Stary 2011-03-11, 14:23   #2088
julisari
Raczkowanie

tak moja dermatolog tetralysal zaleca brać 6 miesięcy. Ale ponieważ mam okropne zaostrzenie to zadecydowałyśmy leczenie retinoidami. boje się ale zobaczymy jak to zniosę
Stary 2011-03-12, 20:00   #2089
Wespe
Rozeznanie

julisari, ale retinoidy doustne? mi to zaproponowała już na pierwszej wizycie, ale kategorycznie odmówiłam, za bardzo się boje...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-13, 13:15   #2090
julisari
Raczkowanie

Cytat:
julisari, ale retinoidy doustne? mi to zaproponowała już na pierwszej wizycie, ale kategorycznie odmówiłam, za bardzo się boje...
tak doustne, też się boję ale ja już nie mam sił w walce ...to moja jedyna nadzieja
Stary 2011-03-25, 15:21   #2091
wspaniala
Zakorzenienie

dostalam tetralysal na miesiac (tzn. 32 dni ) + akneroxid L

Stary 2011-03-29, 10:43   #2092
kcpwmk15
BAN stały

Ja miałam tetralysal w tamtym roku, brałam go przez ok. 3 miesiące. Powiem szczerze, że baaaaaardzo mi pomógł, efekt był spektakularny! Pierwszy raz nie musiałam chodzić po domu ze spuszczoną głową Do tetralysalu miałam przepisany epiduo. To połączenie jak dla mnie jest rewelacją! Niestety skończyłam kurację tetralysalem i epiduo jakieś 4 miesiące temu. Od tego czasu miałam retin-A, który w ogóle mi nie pomógł (zostało mi 80 % opakowania) miałam też atrederm, począwszy od najmniejszego stężenia a skończywszy na największym. Skóra bardzo mi się łuszczyła, niestety w czasie smarowania się największym stężeniem atre, dostałam strasznego wysypu- wielkie, ropne, bolesne gule. Tak się stało, że akurat miałam w tym czasie wizytę u dermatologa. Pani doktor jak mnie zobaczyła to jej ręce opadły. Powiedziała, że natychmiast przerywamy kurację atre i znów zaczynamy tetralysal. Teraz biorę go znów z epiduo i davercinem na zmianę. Jaki skutek? Niesamowity.... Już w pierwszym dniu brania tetralysalu moja skóra wyglądała o niebo lepiej. Zatrzymało się powstawanie nowych zmian trądzikowych na skórze, te stare w mig zaczęły znikać! Jestem dopiero w 6. dniu brania teralysalu a nie mam już nic na twarzy!!!
Bardzo się cieszę tym bardziej, że dermatolog powiedziała mi, że jeśli tetralysal nie zadziała to będę musiała brać tabletki antykoncepcyjne. Boję się tego, bo ostatnio jak mi ginekolog zapisał diane35 to po drugiej tabletce dostałam takich bólów wątroby, że nie mogłam oddychać.... Ale tym razem dermatolog ma mi przepisać coś słabszego, mam nadzieję że dzięki działaniu tetralysalu nie będzie to konieczne

Chciałam was zapytać jakie miałyście skutki uboczne po tetralysalu? Przeczytałam jakieś 3 strony tego forum ale nie chce mi się czytać 70 Ja robiłam wszystkie potrzebne badania z krwi i wszystko wyszło mi dobrze.

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ----------

Dodam jeszcze, że dermaotog od razu na wstępie wykluczyła mi możliwość leczenia trądziku tetracyklinami czy jak to się tam nazywa powiedziała mi tak: tabletek antykoncepcyjnych nie chcesz nie" ja na to że boję się przez tą wątrobę jak mnie ostatnio bolała. Ona: "tetracyklin też nie chcesz nie" ja jej mówię że nie wiem nawet co to jest a ona że to są takie bardzo silne.... i niestety nie pamiętam co było dalej Mówiła tylko, że tym na pewno nie będziemy się leczyć. Jest ktoś z krakowa?
kcpwmk15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-31, 18:54   #2093
Wespe
Rozeznanie

Wróciłam właśnie od dermatologa. Tetralysal biorę od miesiąca. Zaczynałam od dawki 600 przez dwa tygodnie, potem dwa tygodnie 300. Teraz znów dwa tygodnie będzie 300 i potem dwa tygodnie 150. I jeśli po tym 150 będzie już 'super' to odstawimy antybiotyk Tylko, że... Jeśli będzie nawrót (duży) to już niestety będę zaczynała izotek Boję się nawrotu... Okropnie się boję...
Stary 2011-04-02, 10:07   #2094
Dominis79
Raczkowanie

Biorę tetrysal od dwóch tygodni z połączeniem maści z duac, jak na razie nie widze żadnej poprawy... nigdy nie miałam żadnych pryszczy, a tu proszę na 2 roku studiów jakiś chory wysyp, czuję że to nie jest zwykły trądzik tylko jakiś badziew który trzeba jakoś inaczej leczyć, nie mam pojęcia co z tym zrobić, ktoś może stosował to połączenie i jest zadowolony z efektów? bo moj dermatolog jedynie popatrzyl na mnie przez sekundę o nic nie pytał i moja wizyta trwała jakies 3 minuty i być może pomylił się w diagnozie...
Dominis79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-05, 10:33   #2095
natee
Zakorzenienie

Witam,
Dostałam dzis od lekarza Oxytetracycline 250mg dawkowanie 2x dziennie, kuracja na dwa miesiace.Moim głównym problemem są krosty na plecach.
I teraz najlepsze... pod koniec maja mam ślub i chciałabym być opalona Wiem jednak , ze podczas stosowania leku i podobno tydzien po odstawieniu nie nalezy sie opalac...
Co radzicie mi zrobic?
Samoopalaczem poplamie sobie suknie ślubną.. a moze opalic sie troche przed rozpoczeciem kuracji?

natee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-06, 11:34   #2096
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez natee Pokaż wiadomość
Witam,
Dostałam dzis od lekarza Oxytetracycline 250mg dawkowanie 2x dziennie, kuracja na dwa miesiace.Moim głównym problemem są krosty na plecach.
I teraz najlepsze... pod koniec maja mam ślub i chciałabym być opalona Wiem jednak , ze podczas stosowania leku i podobno tydzien po odstawieniu nie nalezy sie opalac...
Co radzicie mi zrobic?
Samoopalaczem poplamie sobie suknie ślubną.. a moze opalic sie troche przed rozpoczeciem kuracji?

kup porzadny samoopalacz

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-07, 10:12   #2097
natee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
kup porzadny samoopalacz
szukałam juz godnego polecenia, ale kazdy mi mowi, ze bedzie tak czy inaczej brudzil...zwlaszcza jak sie troche spoce... mam śnieżnobiałą sukienke i wolałabym jej nie zniszczyć

Stary 2011-04-07, 17:22   #2098
kiciaaa87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez natee Pokaż wiadomość
szukałam juz godnego polecenia, ale kazdy mi mowi, ze bedzie tak czy inaczej brudzil...zwlaszcza jak sie troche spoce... mam śnieżnobiałą sukienke i wolałabym jej nie zniszczyć
Ja proponuję opalanie natryskowe, chyba w tej sytuacji poza samoopalaczem najlepsze wyjście.
Stary 2011-04-09, 22:16   #2099
natee
Zakorzenienie

natryskowe tez brudzi.
czytałam i słyszałam opinie.
nie będę ryzykować sukienki. ide sobie teraz dwa razy na solarium i ewentualnie skoncze szybciej kuracje jesli bedzie potrzeba, zeby jeszcze sie opalic.

Pozdrawiam!

Stary 2011-04-09, 23:38   #2100
wspaniala
Zakorzenienie

, biore juz 2 tygodnie tetralysal i wiekszej poprawy nie widze.. a w zeszlym roku biorac tydzien juz mialam gladka cere .
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości