![]() |
#2071 |
Przyczajenie
|
Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL
Dziewczyny jedyne lekarstwo na trądzik to dobry dermatolog. Przez 10 lat to świństwo niszczyło mi młodość. Brałam tetralysal 10 dni (jestem w szoku jak piszecie, ze brałyście ten lek 3 miesiace!) do tego witaminy, leki zewnętrzne, po miesiącu było widać rezultaty - tzn zero widocznych krost - tylko jakieś zaskórniaki, wągry. A wcześniej było strasznie - mnóstwo bolących gól na całej twarzy i ropnych wyprysków
![]() Nie stosujcie tych wszystkich leków na ślepo! Wiem jak to jest, tonący brzytwy się chwyta.. Latami czytałam wszystkie internetowe fora i stosowałam wiele leków/kosmetyków/diet - "cudów". Mnóstwo pieniędzy, nerwów i zero rezultatów. Moje rady dla wszystkich: - nie stosować kosmetyków kryjących w kremie! - odcinają dopływ tlenu do skóry a bakterie trądzikowe to bakterie beztlenowe! - odetnie im się tlen to się namnażają ( i wtedy np. tetralysal nie pomaga bo on je niszczy a Ty sprawiasz, że się rozmnaża to czego lek się jeszcze nie pozbył). Polecam podkłady mineralne w pudrze - dobrze kryją i pozwalają na dopływ tlenu. Ja używam vichy. Wazne zeby nie uzywac tych tanich badziewi za 10zł które są pseudo mineralne. - jedzenie nie jest przyczyną trądziku (chyba, że ktoś ma uczulenie) - czekolada i ostre pokarmy pogarszają stan skóry ale odstawienie tego nie wyleczy trądziku! - jednak należy ograniczyć te pokarmy. - nie używać żadnych drogeryjnych kosmetykow antytradzikowych! - typu cleraskin i wszystkich innych - pogarszają stan skóry! Najlepiej raz dziennie - wieczorem myś buzie czyms delikatnym - np. dostępnym w aptece dermacidem plus hipoalergicznym (10zł). - żadnego solarium i opalania się! Wydaje się, ze skóra sie od tego poprawia, bo się wysusza ale jak tylko zejdziecie ze słońca wysyp koszmarny! - herbatki ziołowe itp nie są złe ale zbyt duze ilosci herbatek z pokrzywy itp może się zle skonczyc. Do mnie po dwóch dniach "upijania" się tymi herbatkami przyjechało pogotowie bo byłam tak słaba, że nie byłam w stanie nawet usiąść na łózku a co dopiero wstać! - ostatnie oczywiste dla wszystkich i przez nikogo nie stosowane - nie wyciskac ![]() Co do ostatniego to ja na szczęscie po miesiacu już nie miałam czego wyciskac ![]() Aha i jeszcze jedno - trądzik jest nieuleczalny, nie marzcie sobie nawet, że bedziecie brac jakis lek i Was uzdrowi i po sprawie. Trądzik to nieprawidłowe rogowacenie naskórka. Z tego się nie można wyleczyć. Ale stosujące pewne zasady można utrzymywać latami dobry stan skóry po leczeniu. I są to zasady wypisane powyżej, tzn żadnych kosmetyków w kremie, opalania itp. A do tego trzeba jeść dużo owoców warzyw z vit A!!!! Jest to bardzo ważne! Zamiast siedzieć godzinami na tym forum szurujcie do dermatologa! Jesli jest tu ktoś z Kalisza polecam Panią ordynator ze szpitala, przyjmuje prywatnie, mało bierze i tanie leki przepisuje - i co najwazniejsze: JEST SKUTECZNA! Elżbieta Kałuża-Maniewska, przyjmuje w prywatnym gabinecie bardzo blisko okrąglaka. Ja do niej jezdziłam az z Gdańska! ![]() ![]() Edytowane przez Jannie3city Czas edycji: 2011-02-22 o 21:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2072 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2073 |
Rozeznanie
|
Tetralylas 10 dni -
![]() Tak w ogóle trochę to pokręcone co napisałaś. Brzmi jak reklama jakiejś pani doktor. Ja brałam Tetralysal pod kontrolą dermatologa, państwowego. Ty napisałaś jakby prywatny działał cuda... Na mnie to leczenie akurat podziałało, ale jeśli chodzi o leczenie trądziku to sprawa indywidualna i każdy reaguje inaczej. ,,Moje rady dla wszystkich: - nie stosować kosmetyków kryjących w kremie!'' Hmm... chodzi o podkłady? Ja z nich nie zrezygnowałam podczas leczenia, dodam więcej używałam w tym czasie podkładu Revlon, który jest ciężki ![]() Napisałaś, że w miesiąc się wyleczyłaś... To musiałaś mieć mały problem z trądzikiem, że tak szybko zaczęły na ciebie działać leki i kremy. Ja proponuje słuchać się dermatologa w kwestii brania tetralysalu. Stosowałam 3 miesiące i bywało różnie. Nawet w ostatnim miesiącu brania miałam wysyp... Już myślałam że tylko hormony mi pomogą i nagle trądzik ustał. ![]() Tylko w moim przypadku nie wiem czy była to zasługa antybiotyku, bo zmagałam się w tym samym czasie co trądzik problemem z miesiączkami, które rzadko u mnie się pojawiały. Nie wiem jak to się stało ale od kilku miesięcy dostaje regularnie okres. Antybiotyk już odstawiłam i jak na razie mam spokój z cerą. Teraz tylko blizny po trądziku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2074 |
Rozeznanie
|
Hej
![]() ![]() Edytowane przez Wespe Czas edycji: 2011-02-24 o 20:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2075 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2076 |
Rozeznanie
|
Mam nadzieję, że mnie też ominie... Przy atredermie miałam szczęście, że akurat mi ferie w wysyp wypadły, ale teraz następne wolne dopiero na wielkanoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2077 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a czy bierzecie przy tetralysalu coś osłonowego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2078 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2079 |
Rozeznanie
|
A ja Lacidofil. Jak pójdziesz do apteki to ci doradzą, bo są różne ceny. L kosztuje chyba 18-20zł ale są też tańsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2080 |
Rozeznanie
|
Mam już probiolac plus
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2081 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny,
nie wiem czy moja wypowiedź się tutaj komuś przyda, aleee... Od zawsze miałam problem z tłustą cerą i niewielką ilością zaskórników. Wszystko się zmieniło, gdy podczas wizyty u kosmetyczki ( oczyszczanie mechaniczne) dostałam gratis trądzik. Poszłam wtedy do dermatologa. Początkowo były leki zewnętrzne kremy, maści i mazidła robione w aptece i to uważam, że tylko zaostrzyło już zły stan. Miałam ogromne, bolesne bąble, które nabierały ropą. Następnie dostałam Tetralysal.... 9 tygodni brania i zero efektów, a jedynie dodatkowo rozdrażniony żołądek. Więc dermatolog skierowała mnie do ginekologa i po badaniach hormonalnych dostałam Naraya+ Androcur. Mieszanka idealna. Jestem po 3 m-cach tej terapii i nie dość, że moja twarz prawie nie wie co to znaczy błyszczenie, to jeszcze dodatkowo prawie zero grudek. Polecam zacząć od hormonów, ponieważ Tetralysal robi, ale wiele złego. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2082 |
Kokon pro
|
moze spowodowac troche zlego ale nie musi, jak wszystkie leki inwazyjne ma skutki uoboczne, ktore wcale wystapic nie musza. ja przeszlam kuracje pare lat temu. moja twarz ma sie dobrze, zoladek, watroba, nerki tez, wiec nie ma co straszyc. wazne, zeby brac jakies oslony i na biezaco informowac lekarza, gdy cos zaczyna nas niepokoic ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2083 |
Rozeznanie
|
akurat moim subiektywnym zdaniem hormony są gorsze niż antybiotyk
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2084 |
Przyczajenie
|
Biorąc pod uwagę zawartość ulotki w skutki uboczne antybiotyki i hormony są siebie warte. Tyle tylko, że główną przyczyną trądziku w dużej ilości przypadków są właśnie hormony. I uwierzcie mi, że ich branie w wielu aspektach mi pomogło. Głównie chodzi o okropne bóle menstruacyjne, w tym i migreny nawet na tydzień przed okresem. Ja nikogo do hormonów oczywiście nie namawiam, bo wiem jakie ludzie mają do nich podejście, zresztą często wynikające z niewiedzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2085 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Hormony czyli np. środki antykoncepcyjne?? Ja je stosowałam w innych celach niż trądzik ![]() Trzeba je stosować dłużej niż Tetralysal. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2086 |
Rozeznanie
|
po 10 dniach brania tetralysalu wyprysków brak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2087 |
Rozeznanie
|
Byłam dzisiaj na konsultacji u dermatologa, bo decyduje się na laser. I dowiedziałam się od niego że Tetralysal powinno się brać dłużej niż 3 miesiące... następnym razem mam przynieść wyniki badań i będę coś jeszcze stosować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2088 |
Raczkowanie
|
tak moja dermatolog tetralysal zaleca brać 6 miesięcy. Ale ponieważ mam okropne zaostrzenie to zadecydowałyśmy leczenie retinoidami. boje się ale zobaczymy jak to zniosę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2089 |
Rozeznanie
|
julisari, ale retinoidy doustne? mi to zaproponowała już na pierwszej wizycie, ale kategorycznie odmówiłam, za bardzo się boje...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2090 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2091 |
Zakorzenienie
|
dostalam tetralysal na miesiac (tzn. 32 dni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2092 |
BAN stały
|
Ja miałam tetralysal w tamtym roku, brałam go przez ok. 3 miesiące. Powiem szczerze, że baaaaaardzo mi pomógł, efekt był spektakularny! Pierwszy raz nie musiałam chodzić po domu ze spuszczoną głową
![]() Bardzo się cieszę tym bardziej, że dermatolog powiedziała mi, że jeśli tetralysal nie zadziała to będę musiała brać tabletki antykoncepcyjne. Boję się tego, bo ostatnio jak mi ginekolog zapisał diane35 to po drugiej tabletce dostałam takich bólów wątroby, że nie mogłam oddychać.... Ale tym razem dermatolog ma mi przepisać coś słabszego, mam nadzieję że dzięki działaniu tetralysalu nie będzie to konieczne ![]() Chciałam was zapytać jakie miałyście skutki uboczne po tetralysalu? Przeczytałam jakieś 3 strony tego forum ale nie chce mi się czytać 70 ![]() ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ---------- Dodam jeszcze, że dermaotog od razu na wstępie wykluczyła mi możliwość leczenia trądziku tetracyklinami czy jak to się tam nazywa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2093 |
Rozeznanie
|
Wróciłam właśnie od dermatologa. Tetralysal biorę od miesiąca. Zaczynałam od dawki 600 przez dwa tygodnie, potem dwa tygodnie 300. Teraz znów dwa tygodnie będzie 300 i potem dwa tygodnie 150. I jeśli po tym 150 będzie już 'super' to odstawimy antybiotyk
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2094 |
Raczkowanie
|
Biorę tetrysal od dwóch tygodni z połączeniem maści z duac, jak na razie nie widze żadnej poprawy... nigdy nie miałam żadnych pryszczy, a tu proszę na 2 roku studiów jakiś chory wysyp, czuję że to nie jest zwykły trądzik tylko jakiś badziew który trzeba jakoś inaczej leczyć, nie mam pojęcia co z tym zrobić, ktoś może stosował to połączenie i jest zadowolony z efektów? bo moj dermatolog jedynie popatrzyl na mnie przez sekundę o nic nie pytał i moja wizyta trwała jakies 3 minuty i być może pomylił się w diagnozie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2095 |
Zakorzenienie
|
Witam,
Dostałam dzis od lekarza Oxytetracycline 250mg dawkowanie 2x dziennie, kuracja na dwa miesiace.Moim głównym problemem są krosty na plecach. I teraz najlepsze... pod koniec maja mam ślub i chciałabym być opalona ![]() Co radzicie mi zrobic? Samoopalaczem poplamie sobie suknie ślubną.. a moze opalic sie troche przed rozpoczeciem kuracji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2096 | |
Kokon pro
|
Cytat:
kup porzadny samoopalacz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2097 |
Zakorzenienie
|
szukałam juz godnego polecenia, ale kazdy mi mowi, ze bedzie tak czy inaczej brudzil...zwlaszcza jak sie troche spoce... mam śnieżnobiałą sukienke i wolałabym jej nie zniszczyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2098 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2099 |
Zakorzenienie
|
natryskowe tez brudzi.
czytałam i słyszałam opinie. nie będę ryzykować sukienki. ide sobie teraz dwa razy na solarium i ewentualnie skoncze szybciej kuracje jesli bedzie potrzeba, zeby jeszcze sie opalic. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2100 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:54.