|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 | ||
|
Makeup challenge winner
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Cytat:
Cytat:
Samo imię ma ciekawą etymologię. Jest to współcześnie sprowadzony do języka polskiego żeński odpowiednik imienia Mikołaj. Pochodzi od greckiego słowa nikolaos – zwycięstwo.
Art is never finished, only abandoned. Leonardo da Vinci Edytowane przez cosmetix Czas edycji: 2014-11-30 o 19:25 |
||
|
|
|
#2072 |
|
Zadomowienie
|
Pani Edyta (37 l.) wraz ze swoim mężem, panem Piotrem (42 l.) wychowują ośmioro dzieci: Monika (14 l.), Szymon (12 l.), Oskar (12 l.), Damian (10 l.), Oliwia (8 l.), Zuzia (7 l.), Marta (6 l.) i Iza (3 l.). Wraz z nimi mieszka babcia dzieci, pani Bogumiła (65 l.).
Rodzina jest w trudnej sytuacji finansowej. Nasiliła się ona, kiedy dzieci przyszły na świat, jedno po drugim. Pan Piotr ma zaawansowaną cukrzycę. Z tego względu ciężko jest mu znaleźć pracę. Z uwagi na konieczność prowadzenia domu, zajmowania się dziećmi i chorym mężem, pani Edyta nie może jeszcze podjąć się pracy. Rodzina utrzymuję się jedynie z zasiłków i renty pana Piotra, co po odliczeniu kosztów mieszkania i leków daję ok. 215 zł na osobę. Warunki mieszkaniowe są tragiczne. Rodzina, która liczy 11 osób mieszka na jednym pokoju. Babcia śpi w kuchni, w której znajduję się łóżko przeznaczone dla niej. Utrzymanie uczących się dzieci jest bardzo trudne, jednak to właśnie one są największa motywacją do życia dla pani Edyty. Stara się, aby miały jak najlepiej. Rodzina potrzebuje głównie środków czystości. Bardzo przydałyby im się meble (nie są to duże wymiary ok.2,5mx4m). Stare niestety odmawiają posłuszeństwa, gdyż szafki wypadają z zawiasów, a gdzieniegdzie utrzymuje je taśma klejąca. Będą wdzięczni za każdą okazaną im pomoc. |
|
|
|
#2073 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Te dzieci to tez im chyba z tych szafek wypadają, jedne po drugim. |
|
|
|
|
#2074 |
|
Zadomowienie
|
Od pół roku pani Katarzyna jest w separacji z mężem, ma problem z alkoholem i nie interesuje się sytuacją rodziny. Ponadto wszystkie musi opłacać rachunki, a wiec ze wszystkim musi radzić sobie sama.
MISTRZ MOWY POLSKIEJ.
|
|
|
|
#2075 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
obrzydliwe to jest. |
|
|
|
|
#2076 | |
|
Konto usunięte
|
ktoś napisał o tym, że żadna z rodzin nie prosi o żadną pracę.
odpowiedź wolontariusza/lidera: Cytat:
|
|
|
|
|
#2077 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Oczywiście SzPprcy nie daje, więc zapewne nie umieszcza info na temat pracy i prośby o pracę w opisach. Zgadzam się tym, że jak nie wiedzą jak się za organiowanie pracy komus zabrać- to lepiej niech tego nie robią (ponoćpotrafią szukać potrzebujących- a wiadomo jak im to NIE wychodzi). Pamiętam jednak, że na fb był wpis darczyńcy, ktory zaoferował komus pracę. Współpraca szybko się skończyła, zreygnowala osoba w potrzebie.
|
|
|
#2078 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2079 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Utworzyłam tu konto żeby wam uświadomić że nie wszystko jest takie proste i jasne jak myślicie. Nie chcę tu nikogo obrażać, czy cokolwiek innego. Po prostu chcę wam opisać moją sytuację Jestem matką 3 dzieci i mam 24 lata (wow pewnie teraz jest zaskoczenie) wychowuję moich synów wraz z mężem który jest ojcem tylko najmłodszego szkraba. Każde z moich dzieci ma innego ojca (teraz w myślach pewnie pani lekkich obyczajów). I jeszcze zakwalifikowałam się do SZP. Po raz pierwszy w życiu. Wcześniej nawet nie wiedziałam co to jest. Jako dziecko wychowywała mnie babcia w rodzinie zastępczej ponieważ moja matka kilka tygodni po porodzie zostawiła mnie w domu i uciekła (pewnie przerosło ją macierzyństwo bo miała 15 lat) W ramach wyjaśnień nie puszczał się w tym wieku tylko została zgwałcona. w domu miałam rygor za wszystko byłam bita. I nie były to klapsy tylko żywe rany na plecach i udach. W wieku 17 lat uciekłam z domu i trafiłam do domu dziecka. Tam zaszłam w ciąże z moim pierwszym synem i z nim trafiłam do domu samotnej matki. Gdy syn miał 8 miesięcy dostałam mieszkanie i żyła mi się naprawdę dobrze. Mały w żłobku ja w pracy i wtedy poznałam pana X. Nie chciałam mieć dzieci ale po 2 latach związku biorąc tabletki anty zaszłam w ciąże... niechcianą ale postanowiłam urodzić to dziecko. Gdy pan X dowiedział się że jestem w ciąży powiedział że to na pewno nie jego dziecko i odwrócił się od nas. Badania DNA oczywiście wykazały że to jego i wtedy chciał do nas wrócić. Ale przez piekło jakie mi zgotował w ciąży bałam się do niego wrócić. I tak mi minęły kolejne 2 lata na samotnym wychowywaniu dzieci. @ chłopców. Przez cały ten czas nie licząc macierzyńskiego pracowałam a dzieci były w żłobku i przedszkolu. Później znalazłam naprawdę dobrą pracę więc nigdy nam na nic nie brakowało. Nie musiałam odkładać na nowy telewizor czy laptopa. Po prostu jak chciałam to po 10 z wypłaty kupiłam co chciałam i starczało na życie bez problemu. Na dzieci nie miałam alimentów do 2011 roku bo nie były mi potrzebne byłam w stanie ich sama utrzymać. Sprawę o alimenty wniosłam po namowie koleżanki która twierdziła że ojciec powinien choć trochę poczuwać się do utrzymania dzieci. W nowej pracy poznałam mojego obecnego męża. Po 2 latach związku zapragnęłam mieć córkę. Było nas na nią stać ponieważ moje zarobki były naprawdę wysokie. I zaszłam w ciążę. Wszystko pięknie. Pracowałam do rozwiązania. Dzień przed porodem jeszcze do 18 byłam w pracy. Wróciłam do domu i zaczęły się silne skurcze. Niestety to był dopiero 6 miesiąc i tak o wadze 1 kg urodził się mój najmłodszy syn. 3 miesiące w szpitalu, 2 operacje na sercu i 1 na oczka. Przeżyłam coś strasznego. Ale jeśli chodzi o finanse to nic się nie zmieniło przez rok miałam zasiłek macierzyński w wysokości wypłaty. Mój mąż pracował za najniższa krajową. Ale po roku zasiłek się skończył. dokładnie w lipcu tego roku. Na wychowawczy który wynosi 400 zł przekracza nam dochód ponieważ biorą pod uwagę dochody z tamtego roku. Nie jestem zarejestrowana w PUP bo nie mogę podjąć pracy Ze względu na najmłodszego syna. Nie mogą go przyjąć do żłobka ze względu na stał opiekę specjalistów której potrzebuje. Ale Rozwija się prawidłowo więc też nie dostanę żadnego zasiłku pielęgnacyjnego na niego. Teraz utrzymujemy się tylko z pensji męża i alimentów na dwójkę dzieci. Do szlachetnej paczki zakwalifikowała mnie Pani która jest moim pracownikiem socjalnym do 25 roku życia. Nie prosiłam się o taką sytuację od ukończenia 18 roku życia pracowałam na to żeby się utrzymać a nie żeby podatnicy mnie utrzymywali. Na stronie SZP była tylko informacja o tym że mam 3 dzieci, każde z innym i że ja nie pracuje. Dochody i to wszystko. Nikt nie znał mojej prawdziwej sytuacji. I wy nie znacie sytuacji tych ludzi więc nie oceniajcie pochopnie. A jeśli chodzi o te szczególne upominki. Przyszła do mnie Pani na wywiad i pyta mojego syna o czym marzy a on na to że o tablecie. Mi się włos na głowie zjeżył. Ale on jako dziecko po pierwsze nie wie ile to kosztuje a po drugie widzi że koledzy mają więc jego marzeniem też jest mieć mimo to że ma w domu PS3, komputer w swoim pokoju swój własny tv w pokoju. Kupiłam to jak jeszcze pracowałam i mogła sobie na to pozwolić. Moja sytuacja pogorszyła się dopiero gdy w serpniu tego roku okazało sie że nie mogę wrócić do pracy bo nie przyjmą małego do żłobka. i dostałam ostatni zasiłek macieżyński. Muszę przeboleć do września przyszłego roku bo najmłodszy wtedy pójdzie do przedszkola i będę mogła powrócić na rynek pracy. |
|
|
|
#2080 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Mam jednak pytanie – dlaczego po urlopie macierzyńskim nie wróciłaś do pracy, skoro zarabiałaś bardzo dobrze? Nie byłoby sensowniej, gdyby z pracy zrezygnował mąż, który zarabia znacznie mniej?
|
|
#2081 |
|
Konto usunięte
|
dużo zdrowia dla syna
ale dlaczego nie miałaś żadnych oszczędności skoro wypłata była taka wysoka? wszystko poszło na PS i osobny telewizor dla dziecka? |
|
|
|
#2082 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
#2083 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Również współczuję choroby małego. Ciekawi mnie za to dlaczego na litość boską wolontariusz który tworzy opis rodziny nie potrafi między epopejami jak Paulo Coelho napisać że matka nie może wrócić do pracy ponieważ dziecka nie przyjęli do żłobka. I że problemy finansowe są od sierpnia a nie od urodzenia dziecka. Od razu by opis wyglądał inaczej.
|
|
#2084 |
|
Raczkowanie
|
Miałam oszczędności które poszły na szczepionki dla syna szczepionka nazywa sie synagis. Mozecie sprawdzić ile kosztuje w necie. Za 5 dawek zapłaciliśmy prawie 25 tyś. A z pracy zrezygnowalam ja poniezwaz ja studiuje w weekendy
|
|
|
|
#2085 |
|
Zakorzenienie
|
I mając tak trudną sytuację, studiujesz zaocznie i płacisz za studia, zamiast iść do pracy?
Mąż nie może znaleźć żadnej innej pracy niż za 1240zł? |
|
|
|
#2086 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To prawda, że inaczej się patrzy na ludzi których się zna a inaczej się ocenia po opisie z SZp, ale jak czytam o małżeństwie które ma problemy finansowe od 5 lat i w tym czasie fundnęło sobie piątkę dzieci, to nie ma bata żebym ich nie uznała za bezmyślnych dzieciorobów. No niestety dla mnie to patologia. |
|
|
|
|
#2087 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2088 |
|
Zadomowienie
|
Pierdu pierdu. Przyjmij do wiadomości że i tak miałas lepiej niż przeciętny człowiek, bo przeciętny człowiek nie ma tak że "mieszkanie dostaje", a zanim spłodzi choćby jedno dziecko zastanowi się pięć razy.
Facetó dobierałaś przypadkowo - nie wyobrażam sobie pójść do łózka z kimś kto w razie ciązy kwestionuje swoje ojcostwo, a to była już twoja DRUGA ciąża - czyli pierwsza niczego Cię nie nauczyła. Jedyne czego współczuję to choroby dziecka. Cała reszta to jakieś brednie. No i też pytam - dlaczego przy tak świetnych zarobkach nie odkłądałaś nic na czarną godzinę? Myślałaś że dobra passa trwa wiecznie? Wszystko przebimbałaś na PS3 i inne? Może jestem dziwnie wychowana, może mam staroświeckie poglądy - ale na Twoim miejscu w tej sytuacji posprzedawałabym te gry, plasyation, sprzęty, zamiast wyciągać łapę. Ale to ja. Wiesz, angażuję się w różne formy pomocy itd chociaż sama nie ociekam gotówką. Teraz mam kilka wydatków więc żeby dorobić w tej właśnie chwili wystawiam aukcje na allegro i sprzedaję wszystko co mi się nawinie a czego już nie potrzebuję. I coś mnie trafia, dosłownie, jak przychodzi osoba która bezmyślnie napłodziła dzieci, dobrą pensję przehulała na bajery i gadżety i z dumą oświadcza że się zakwalifikowała. Gratuluję, ale uważam że Twoja sytuacja jest wynikiem wyłącznie Twoich wyborów. Głównie złych. Ale powodzenia, co mi tam. |
|
|
|
#2089 |
|
wańka wstańka
|
k1ngun1a życzę zdrowia dla małego
![]() Dziewczyny, ale nie bardzo rozumiem po co to rozliczanie i właściwie pytania na zasadzie przesłuchania: a gdzie oszczędności, a czemu studiujesz? Jak człowiek nie pracuje- źle, jak nie szuka prac- le, jak się nie doszkala- jeszcze gorzej, bo mu się zachciało niewiadomo czego niby. Macie przykład ludzi, którzy mieli ustabilizaowane życie, płacili podatki ( z ktorych kasę dostawały rodziny wielodzietne i jadące na zasiłkach) i teraz w kryzysie są rozliczane w tym watku.
|
|
#2090 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
i żyć normalniej?
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
#2091 |
|
ma zielone pojęcie
|
Rozważałaś opcję wzięcia dziekanki? Myślałaś o wróceniu do pracy i zostawieniu dziecka pod opieką ojca albo wynajętego opiekuna?
|
#2092 |
|
Konto usunięte
|
pewnie nie mam serca, ale współczuję tylko choroby syna, bo to jest niezależne od nas.
reszty nie kupuję. |
|
|
|
#2093 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2094 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2095 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2096 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2097 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Płatne studia też mogą według niektórych być zbędnym wydatkiem w przypadku osoby, która nie może się podjąć pracy (gdyby nie studia, mogłaby to robić w weekend) i do tego ledwo wiąże koniec z końcem. Podejrzewam, że stąd te wszystkie wątpliwości i pytania dotyczące k1ngun1a.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2098 | ||
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Cytat:
Nie rozumiem dlaczego aktualnego męża uważasz za nieodpowiedzialnego. Czasami człowiek studiuje, by osiągnąć coś w aktualnej pracy właśnie. Nie rozumiem o co chdozi z tym, ze jak się mieszkanie dostaje to się nie można ustabilizować
|
|
|
#2099 |
|
Raczkowanie
|
Studiuje na kirunku ratownik medyczny. Został mi ostatni rok. mam teraz zrezygnować? Nigdy nie korzustalam z pomocy państwa i do tej pory nie korzystam. Mi nie brakuje na podstawpwe potrzeby. Mamy c9 jesc i w co sie ubrać. Zapłacone rachunki. Syn przestał chodzic do przedszkola żeby bez sensu nie płacić 500 zł skoro ja siedzę w domu. Sama sie do SzP nie pchalam. Zakwalifikował mnie pcpr. Ja tylko udzielilam wywiadu o naszej sytuacji. Nie sprzedam dzieci komputera czy ps3 które byly prezentami podchodzi choinkę.
|
|
|
|
#2100 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Tylko tyle.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:32.