Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63 - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-12-02, 15:47   #2101
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN stały

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
A sucha karma bezzbożowa?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Każda karma sucha to karma wysoko przetworzona. Nie zapewni też kotu odpowiedniej ilości wody, co było wyjaśniane wyżej.

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Coś jakbyś ty całe życie jadła wyłącznie chipsy, krakersy i suszone kawałki mięsa. A piła dwie szklanki płynów na całą dobę. Prędzej czy później ci się to na zdrowiu odbije. Nie ma zmiłuj. Żadna sucha karma nie jest zalecana przez specjalistów jako karma bytowa dla kota. Jako dodatek? To już na własną odpowiedzialność. Ja bym się bała, że kot zacznie wybrzydzać przy zdrowszej, jak poczuje, że może czekać na fastfooda.
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 16:01   #2102
Pani_Mada
BAN stały

co zrobiłybyście na moim miejscu?

wynajmuję mieszkanie w bloku. generalnie jest tutaj bardzo spokojnie, ale od jakiegoś czasu zauważyłam, że jeden z sąsiadów jest nadprzeciętnie głośno. o co mi chodzi... ów sąsiad lubi sobie pokrzyczeć. zdarzało mu się 'kur***ać' jak są mecze i padnie bramka, jak siatkarze stracą punkt, czasem bez powodu, generalnie dość rzadko. powiedzmy raz na kilka dni, raz na tydzień, taka pojedyncza sytuacja. (skąd wiem że krzyczy na meczach? bo też oglądamy i to się idealnie zbiega).

ale teraz tak od 2-3 dni krzyczy (przeklina i wyzywa kogoś) bardzo głośno i bardzo dużo, jakieś chyba awantury się tam dzieją i słychać co jakiś czas odgłosy uderzania jakby walił w coś pięścią. z używanych zaimków wnioskuję, że chyba przeklina na kogoś płci męskiej.

nie wiem w którym mieszkaniu się to odbywa, przypuszczam, że chyba w sąsiedniej klatce, w mieszkaniu z którym dzielimy ścianę. ale pewności nie mam żadnej. i nie bardzo mam jak sprawdzić. w trakcie takich krzyków przeszłam się po swojej klatce, ale nie było słychać w żadnym z mieszkań, żeby się coś działo.

i do sedna. zareagowałybyście jakoś? jeśli tak to jak? samo krzyczenie, to niech sobie krzyczy, ale martwią mnie te odgłosy uderzania. jeśli to faktycznie mieszkanie obok to tam na pewno mieszka co najmniej jedna kobieta i chyba mieszka albo bywa tam małe dziecko.

nie wiem jak się zachować, ale odczuwam mocny niepokój słuchając tego

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2021-12-02 o 16:02
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 16:25   #2103
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez slodka_jak_malinka Pokaż wiadomość
Karmienie kota.
Jestem członkiem różnych grup o kotach, internet ogólnie zgodnie twierdzi, że sucha karma jest szkodliwa. Na tych grupach często mam wrażenie że ludzie by drugą osobę zagryzli jakby ktoś się przyznał że karmi sucha. Więc od początku karmie mokra, dobrej jakości. Sucha podaje jako przysmak, czasami, z raz w tygodniu. Jestem po wizycie u weta, gdzie dowiedziałam się, że powinnam kota przestawić w większej ilości na suchą.
Ciężko powiedzieć, komu uwierzyć. Weterynarz nie jest nieomylny, ale powiedzmy że to jego zawód. A internety to znowu internety. Myślę sobie też jak długo panował pogląd że mleko krowie jest zdrowe, rozdawali w szkole i nagle poglądy i 180 stopni różne. Czemu nie miałoby tak być z karma? Więc do meritum, jak wy karmicie? Rzeczywiście wysokomiesne puchy czy przewagą suchej?

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
Mokrą. Sucha karma jest bardzo przetworzona, nie ma w sobie wody, taki mcdonadl dla kota w mokrej widać te kawałki miesa, jest galaretka, jest więcej wody. Przy suchej na starość kot może mieć problem z nerkami.

Weterynarz nie jest kocim dietetykiem wiec tej wiedzy nie musi mieć. Podał w ogóle powód dla którego powinnaś przestawić kota na większą ilość suchej karmy?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
A sucha karma bezzbożowa?

Dalej zostaje problem z wodą i to że jest wysoce przetworzona

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;89022085]Każda karma sucha to karma wysoko przetworzona. Nie zapewni też kotu odpowiedniej ilości wody, co było wyjaśniane wyżej.

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Coś jakbyś ty całe życie jadła wyłącznie chipsy, krakersy i suszone kawałki mięsa. A piła dwie szklanki płynów na całą dobę. Prędzej czy później ci się to na zdrowiu odbije. Nie ma zmiłuj. Żadna sucha karma nie jest zalecana przez specjalistów jako karma bytowa dla kota. Jako dodatek? To już na własną odpowiedzialność. Ja bym się bała, że kot zacznie wybrzydzać przy zdrowszej, jak poczuje, że może czekać na fastfooda.[/QUOTE]Plus nie było coś o innym trawieniu mokrej i suchej? Że nie powinno się zbytnio łączyć tego?

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość

wynajmuję mieszkanie w bloku. generalnie jest tutaj bardzo spokojnie, ale od jakiegoś czasu zauważyłam, że jeden z sąsiadów jest nadprzeciętnie głośno. o co mi chodzi... ów sąsiad lubi sobie pokrzyczeć. zdarzało mu się 'kur***ać' jak są mecze i padnie bramka, jak siatkarze stracą punkt, czasem bez powodu, generalnie dość rzadko. powiedzmy raz na kilka dni, raz na tydzień, taka pojedyncza sytuacja. (skąd wiem że krzyczy na meczach? bo też oglądamy i to się idealnie zbiega).

ale teraz tak od 2-3 dni krzyczy (przeklina i wyzywa kogoś) bardzo głośno i bardzo dużo, jakieś chyba awantury się tam dzieją i słychać co jakiś czas odgłosy uderzania jakby walił w coś pięścią. z używanych zaimków wnioskuję, że chyba przeklina na kogoś płci męskiej.

nie wiem w którym mieszkaniu się to odbywa, przypuszczam, że chyba w sąsiedniej klatce, w mieszkaniu z którym dzielimy ścianę. ale pewności nie mam żadnej. i nie bardzo mam jak sprawdzić. w trakcie takich krzyków przeszłam się po swojej klatce, ale nie było słychać w żadnym z mieszkań, żeby się coś działo.

i do sedna. zareagowałybyście jakoś? jeśli tak to jak? samo krzyczenie, to niech sobie krzyczy, ale martwią mnie te odgłosy uderzania. jeśli to faktycznie mieszkanie obok to tam na pewno mieszka co najmniej jedna kobieta i chyba mieszka albo bywa tam małe dziecko.

W sumie szczerze to nawet nie wiem co moglabyś zrobić bo nie wiem co to za mieszkanie bo równie dobrze może byc obok, nad Tobą czy pod Tobą. Przy kłotniach dalej bym wychodziła na klatke, może w końcu coś usłyszysz a wtedy sprawa jest jasna.

kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 16:31   #2104
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:

Podwójne się pod pytanie, bo moi rodzice kupili mieszkanie w bloku, czasem tam mieszkam, jak jadę na wakacje i ostatnio, jak byłam tydzień to dzień w dzien pod nami (tak domniemam) kobiety urządzała na rodzinie awantury. Zaczynaly się koło 21. Słyszę jak krzyczy na dzieci w stylu " wy mnie wykonczycie, czemu jesteś taka fleją itp". Aż normalnie czasami mnie wybudzaly ze snu te awantury 🤷

Mój tata mówi, że tak cały czas Jest.

No i z jednej strony
A) jej dzieciaki, jej sprawa
B) po 22 było zazwyczaj cicho

Miałam pomysl iść do tej kobiety, ale co mam powiedzieć? Niech pani nie krzyczy tak na swoje dzieci? A on mi powie :" na uj się wtracasz?"🤷

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko

Edytowane przez khloe
Czas edycji: 2021-12-02 o 16:32
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 16:43   #2105
Likka9
Zakorzenienie

Jej dzieciaki jej sprawa,a potem zdziwienie że każdy widzi słyszy a nie reaguje.

Można przejść się do sąsiadki, zapytać czy nie potrzebuję pomocy, czy coś się dzieje,czy chce pogadać,to nie jest normalne, przemoc może być też psychiczna,można przy rozmowie wyczuć jej intencje. Kobieta będzie wiedziała,że jest obserwowana i może zrobi się jej głupio,przemyśli pod wpływem rozmowy,a może potrzebuję z kimś porozmawiać i akurat wyciągniesz ta pierwsza rękę.

Z takich wrzasków potem dochodzi do tragedii. Jak jest obok to można spróbować wejść do klatki obok w trakcie. Zapytać jakiegoś sąsiada czy też słyszy. Sprzątaczka na osiedlu też dużo widzi i słyszy i może coś powiedzieć.

Miałam sąsiadkę,która darła się na dzieci. Za wszystko w sumie, straszny charakter. Po kolei zaczęliśmy jej zwracać uwagę - wiesz x, Ty tak krzyczysz na całą ulice że zaraz mops do Ciebie zapuka. Zawstydziła się kilka razy. Może coś przetrawiła w głowie. Ale zrobiła się spokojniejsza.

Likka9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 16:47   #2106
cukierek_z_cykuty
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez slodka_jak_malinka Pokaż wiadomość
Rzeczywiście wysokomiesne puchy czy przewagą suchej?

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
Puchy! Mokra karma bytowa zapewnia kotom wszystko, czego potrzebują. Sucha prowadzi do chorób nerek, zębów...

A pewnie nie powinnam pisać, ale wiem z czego i jak jest produkowana...

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Na szczęście mają tam teraz praktykantów czy nowych wetów i jestem zadowolona, bo trafiłam tam na entuzjastę mokrej karmy i sobie dyskutowałam ostatnio o tych, które mają lepszy skład

My mamy świetną wetkę, która sama jest kociarą. Jejku, jak ona ogarnia. W odróżnieniu od poprzedniej (do której trafilismy na szybko, po pobieżnym przeskrolowaniu opinii w google), nie zaleca kotu po antybiotykoterapii podawać lakcidu, nie wciska royala, ani rutynowego odrobaczania bez uprzednich badań. No ale jak mówię - kociara - a nie tam "zwykła" wetka.
Stary 2021-12-02, 16:48   #2107
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Likka9 Pokaż wiadomość
Jej dzieciaki jej sprawa,a potem zdziwienie że każdy widzi słyszy a nie reaguje.

Można przejść się do sąsiadki, zapytać czy nie potrzebuję pomocy, czy coś się dzieje,czy chce pogadać,to nie jest normalne, przemoc może być też psychiczna,można przy rozmowie wyczuć jej intencje. Kobieta będzie wiedziała,że jest obserwowana i może zrobi się jej głupio,przemyśli pod wpływem rozmowy,a może potrzebuję z kimś porozmawiać i akurat wyciągniesz ta pierwsza rękę.

Z takich wrzasków potem dochodzi do tragedii. Jak jest obok to można spróbować wejść do klatki obok w trakcie. Zapytać jakiegoś sąsiada czy też słyszy. Sprzątaczka na osiedlu też dużo widzi i słyszy i może coś powiedzieć.

Miałam sąsiadkę,która darła się na dzieci. Za wszystko w sumie, straszny charakter. Po kolei zaczęliśmy jej zwracać uwagę - wiesz x, Ty tak krzyczysz na całą ulice że zaraz mops do Ciebie zapuka. Zawstydziła się kilka razy. Może coś przetrawiła w głowie. Ale zrobiła się spokojniejsza.

nie znam się z sąsiadami nawet ze swojej klatki a co dopiero z sąsiednich. ze sprzątaczek to mamy dozorczynię, która myje klatki schodowe między 8 a 9. wtedy zawsze jest spokój i przez resztę dnia jej nie ma

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-12-02, 16:51   #2108
Fenenna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
Ja z termicznych polecam firmę Brubeck, ale nie mam porównania z Decathlonem

Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Cytat:
Napisane przez jo@n@ Pokaż wiadomość
Koszulki termiczne mąż kupuje ze Spaio, całkiem spoko ceny i jakościowo tez ok- jeździ zima rowerem i jest zadowolony. Dobre są też z Salewy ale drogie.

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Ja mam aktualnie z Lidla crivit i jest świetna, bo taka miękka i przytulna faktycznie miałam różne i albo były strasznie "sztuczne", albo mega niemiłe w dotyku

Dziękuję, najchętniej wzięłabym z Lidla bo stacjonarnie to można sobie pomacac i łatwo zwrócić, ale jeśli nie pojawia się w najbliższych tygodniach to poszukam jakiejś w tych sklepach
Fenenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 16:52   #2109
Likka9
Zakorzenienie

U moich rodziców sprzątaczka to pogada z tym,to z tamtym i zna historie połowy mieszkańców bloku. Niekoniecznie musi być świadkiem różnych sytuacji. Innego pomysłu nie mam, po prostu iść i posłuchać na klatce skąd te odgłosy a potem myśleć co dalej.

Stary 2021-12-02, 16:54   #2110
syyyyyylwia
cat lady

Dziewczyny pracujące na b2b, co z takich nieoczywistych rzeczy trzeba wziąć pod uwagę rozważając taką pracę?

Wiadomo że trzeba wziąć nadwyżkę na niepłatne urlopy, l4. Mało stabilnie i bez szans na kredyt hipoteczny. Ze nowy lad to większe koszty. Ze trzeba prowadzić księgowość, ale można wrzucić w koszty dużo rzeczy.

syyyyyylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 17:22   #2111
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez syyyyyylwia Pokaż wiadomość
Dziewczyny pracujące na b2b, co z takich nieoczywistych rzeczy trzeba wziąć pod uwagę rozważając taką pracę?

Wiadomo że trzeba wziąć nadwyżkę na niepłatne urlopy, l4. Mało stabilnie i bez szans na kredyt hipoteczny. Ze nowy lad to większe koszty. Ze trzeba prowadzić księgowość, ale można wrzucić w koszty dużo rzeczy.

Chociażby jak wygląda umowa, za co realnie odpowiadasz. Jak ze sprzętem, czy firma zapewnia. Jakie są dodatkowe benefit. Umowę warto skonsultować z prawnikiem

bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 17:31   #2112
beatiska
Zakorzenienie

Potrzebuje butelkę filtrujaca 0,5 - 0,7l. Która firmę polecacie?

Mam dzbanek Brity i jest ok, ale nie wiem jak z butelkami

Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 17:41   #2113
stotek
Zakorzenienie

Cytat:

Brita, uwielbiam te butelki filtrujące - mają super konstrukcje filtra (krążek) i dzięki temu bardzo szybko filtruje wodę, pije się jak ze zwykłej butelki.

Stary 2021-12-02, 17:53   #2114
ceccylia_paladin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Oj tak, uwielbiam tą kurtkę. Najpierw TŻ sobie kupił a ja chyba dwa lata później kupiłam swoją. Noszę ją już kilka lat i super się sprawdza, latem używam jej bez polara jako kurtki przeciwdeszczowej.

Mam z Lidla koszulkę i legginsy, bardzo fajnie się sprawują. Są cienkie, ale dają przyjemne poczucie ciepła i nie powodują nadmiernego pocenia.

---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Czytałam ostatnio artykuł który dobrze tłumaczył dlaczego kot nie powinien jeść suchej karmy. Chodzi głównie o to, że zawiera znacznie za dużo węglowodanów i składników które kotu nie tylko nie są potrzebne ale wręcz szkodzą.
Koty potrzebują głównie białka, duże ilości węglowodanów powodują u nich to co u ludzi - duże skoki cukru, potem w efekcie produkcję dużych ilości insuliny i z czasem insulinooporność a nawet cukrzycę. Przy tym oczywiście też tycie które nie jest wskazane dla zdrowia zwierzaka. I główny argument podnoszony od dawna - kot przyjmuje potrzebną ilość wody z pożywienia, nawet jeśli kot do suchej karmy pije wodę z miseczki to nie jest w stanie określić ile jej potrzebuje (bo koty nie mają takiego uczucia pragnienia jak ludzie), więc zazwyczaj pije jej za mało. A to z kolei prowadzi do upośledzenia pracy nerek a w dłuższej perspektywie nawet do ich uszkodzenia.

ceccylia_paladin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 18:13   #2115
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stotek Pokaż wiadomość
Brita, uwielbiam te butelki filtrujące - mają super konstrukcje filtra (krążek) i dzięki temu bardzo szybko filtruje wodę, pije się jak ze zwykłej butelki.

A to lepsza ta przezroczysta, czy ta po prawej stronie? One się chyba miękkością butelki tylko różnią? Screenshot_20211202-191223_Google.jpg

Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2021-12-02, 18:36   #2116
5e046a21a251d9e933976aed7bddd2e3377715e2_65750010a329e
Konto usunięte

Cytat:
A to lepsza ta przezroczysta, czy ta po prawej stronie? One się chyba miękkością butelki tylko różnią? Załącznik 7763658

Po prawej, jest super.
5e046a21a251d9e933976aed7bddd2e3377715e2_65750010a329e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 18:43   #2117
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:

Mam Brite już pół roku. Pierwsze dwa dni woda smakowała mi żelaziście, ale już przy kolejnej wymianie filtra jest ok. Jestem zadowolona, bo mam ją w pracy i od pół roku nie kupiłam butelkowanej wody.

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

Cytat:
A to lepsza ta przezroczysta, czy ta po prawej stronie? One się chyba miękkością butelki tylko różnią? Załącznik 7763658

Mam przezroczystą. Jest twarda. Można ją normalnie wrzątkiem wyparzyć.

Stary 2021-12-02, 18:47   #2118
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

jaki ekspres do kawy, tak do 3-3,5k polecacie?
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 18:57   #2119
beatiska
Zakorzenienie

[1=5e046a21a251d9e933976ae d7bddd2e3377715e2_6575001 0a329e;89022276]Po prawej, jest super.[/QUOTE]
Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość
Mam Brite już pół roku. Pierwsze dwa dni woda smakowała mi żelaziście, ale już przy kolejnej wymianie filtra jest ok. Jestem zadowolona, bo mam ją w pracy i od pół roku nie kupiłam butelkowanej wody.

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

Mam przezroczystą. Jest twarda. Można ją normalnie wrzątkiem wyparzyć.

Dzięki dziewczyny Czyli obie są ok, zobaczę jeszcze, która wybiorę.

Narysuj mi coś

23/6

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-12-02, 19:00   #2120
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Kupiłam sobie na allegro coś z darmową przesyłka Orlen do punktu.

Weszłam na allegro i w aplikacji widzę powiadomienie z godziny 15.40 że przesyłka czeka na odbiór w punkcie.

A ja nie dostałam żadnego smsa. Nie powinnam dostać na telefon kodu odbioru?

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 19:19   #2121
DiabolloPomidorro
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez syyyyyylwia Pokaż wiadomość

Da się uzyskać kredyt na b2b sporo firm teraz daje kilka dni płatnego urlopu, może się uda wynegocjować

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez DiabolloPomidorro
Czas edycji: 2021-12-02 o 19:20
DiabolloPomidorro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 19:33   #2122
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Podwójne się pod pytanie, bo moi rodzice kupili mieszkanie w bloku, czasem tam mieszkam, jak jadę na wakacje i ostatnio, jak byłam tydzień to dzień w dzien pod nami (tak domniemam) kobiety urządzała na rodzinie awantury. Zaczynaly się koło 21. Słyszę jak krzyczy na dzieci w stylu " wy mnie wykonczycie, czemu jesteś taka fleją itp". Aż normalnie czasami mnie wybudzaly ze snu te awantury 🤷

Mój tata mówi, że tak cały czas Jest.

No i z jednej strony
A) jej dzieciaki, jej sprawa
B) po 22 było zazwyczaj cicho

Miałam pomysl iść do tej kobiety, ale co mam powiedzieć? Niech pani nie krzyczy tak na swoje dzieci? A on mi powie :" na uj się wtracasz?"🤷

Spotkałam się ze zgłoszeniami na policję o zakłócanie ciszy nocnej. W moim starym bloku był to standard niestety.
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;89022285]jaki ekspres do kawy, tak do 3-3,5k polecacie?[/QUOTE]
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=660540
Na szybko... Jura fajna i bywa w promocji, więc zmieścisz się w tym budżecie.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 19:35   #2123
lightangel
Zakorzenienie

Co do sąsiadów i awantur, z własnego doświadczenia wiem że najlepiej słychać zawsze sąsiadów ze swojego pionu (z góry lub dołu). Między klatkami zazwyczaj są ściany nośne które lepiej tłumią, a dźwięki najlepiej niosą się np. po rurach od pionów. Na klatce często nie słychać, zwłaszcza jak ktoś ma solidne drzwi.
Na początek warto porozmawiać z sąsiadami, popytać czy też słyszą takie krzyki, tak żeby ustalić które to mieszkanie. Potem albo porozmawiać z tym kto krzyczy albo dzwonić po policję i zgłaszać awantury. Niestety z autopsji wiem że nie warto zwlekać, bo nigdy nie wiadomo kiedy dojdzie do tragedii. Sama zgłosiłam na policję sprawę moich sąsiadów, kilka tygodni później znaleziono ich martwych (sąsiad najpierw zabił żonę a potem sam dostał wylewu).

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2021-12-02, 19:49   #2124
beatiska
Zakorzenienie

[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;89022285]jaki ekspres do kawy, tak do 3-3,5k polecacie?[/QUOTE]Ja mam Melitte (nie pamiętam modelu) i jestem zadowolona.

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2021-12-02, 19:59   #2125
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Co do sąsiadów i awantur, z własnego doświadczenia wiem że najlepiej słychać zawsze sąsiadów ze swojego pionu (z góry lub dołu). Między klatkami zazwyczaj są ściany nośne które lepiej tłumią, a dźwięki najlepiej niosą się np. po rurach od pionów. Na klatce często nie słychać, zwłaszcza jak ktoś ma solidne drzwi.
Na początek warto porozmawiać z sąsiadami, popytać czy też słyszą takie krzyki, tak żeby ustalić które to mieszkanie. Potem albo porozmawiać z tym kto krzyczy albo dzwonić po policję i zgłaszać awantury. Niestety z autopsji wiem że nie warto zwlekać, bo nigdy nie wiadomo kiedy dojdzie do tragedii. Sama zgłosiłam na policję sprawę moich sąsiadów, kilka tygodni później znaleziono ich martwych (sąsiad najpierw zabił żonę a potem sam dostał wylewu).

w sumie popytam sąsiadów z pionu, bo ich jakoś kojarzę i oni mnie też. ale nade mną i pode mną mieszkają stare małżeństwa. nie jestem w stanie sobie wyobrazić, żeby Ci konkretni panowie mogli wydobyć z sobie taki 'młody' i donośny głos. chociaż kto ich tam wie... a może mieszkają z jakimiś synami, których nigdy nie widziałam.

obawiam się tylko, że rozbiję się o ścianę milczenia. że sąsiedzi nawet jeśli coś słyszą to nie będą 'donosić' jakieś przyjezdnej lasce (mi) na swoich wieloletnich sąsiadów. mam wrażenie że starsi ludzie mają czasem tendencję do bagatelizowania takich sytuacji

tak mi w sumie przyszło do głowy, że może się stworzyła nowa melina. niedawno wyburzyli budynek, w który służył za miejsce schadzek lokalnej elicie. może jak się zimo zrobiło to się przenieśli do czyjegoś mieszkania

ktoś mi zasugerował też, że może gość meble składa i się denerwuje (pasowałby ten odgłos uderzania o coś). bo to chyba to samo mieszkanie, gdzie od kilku miesięcy był nieustanny remont. i niedawno ciężki sprzęt zamilkł a czasem słychać tylko wkrętarkę.

niemniej jednak przejdę się jutro po pionie

rozmawiać z krzyczącym na pewno nie zamierzam. boję się, bo przez kilka tygodni jestem sama w mieszkaniu, a nie wiadomo co gościowi może odwalić. jeśli jest z pionu to na pewno szybko się dowie gdzie mieszkam.
Stary 2021-12-02, 19:59   #2126
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Kupiłam sobie na allegro coś z darmową przesyłka Orlen do punktu.

Weszłam na allegro i w aplikacji widzę powiadomienie z godziny 15.40 że przesyłka czeka na odbiór w punkcie.

A ja nie dostałam żadnego smsa. Nie powinnam dostać na telefon kodu odbioru?

Powinnaś
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 20:28   #2127
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
w sumie popytam sąsiadów z pionu, bo ich jakoś kojarzę i oni mnie też. ale nade mną i pode mną mieszkają stare małżeństwa. nie jestem w stanie sobie wyobrazić, żeby Ci konkretni panowie mogli wydobyć z sobie taki 'młody' i donośny głos. chociaż kto ich tam wie... a może mieszkają z jakimiś synami, których nigdy nie widziałam.

obawiam się tylko, że rozbiję się o ścianę milczenia. że sąsiedzi nawet jeśli coś słyszą to nie będą 'donosić' jakieś przyjezdnej lasce (mi) na swoich wieloletnich sąsiadów. mam wrażenie że starsi ludzie mają czasem tendencję do bagatelizowania takich sytuacji

tak mi w sumie przyszło do głowy, że może się stworzyła nowa melina. niedawno wyburzyli budynek, w który służył za miejsce schadzek lokalnej elicie. może jak się zimo zrobiło to się przenieśli do czyjegoś mieszkania

ktoś mi zasugerował też, że może gość meble składa i się denerwuje (pasowałby ten odgłos uderzania o coś). bo to chyba to samo mieszkanie, gdzie od kilku miesięcy był nieustanny remont. i niedawno ciężki sprzęt zamilkł a czasem słychać tylko wkrętarkę.

niemniej jednak przejdę się jutro po pionie

rozmawiać z krzyczącym na pewno nie zamierzam. boję się, bo przez kilka tygodni jestem sama w mieszkaniu, a nie wiadomo co gościowi może odwalić. jeśli jest z pionu to na pewno szybko się dowie gdzie mieszkam.
Moi sąsiedzi też byli starszym małżeństwem, ale po krzykach nigdy bym nie powiedziała że to oni. Jak już wezwałam policję i sprawą zajął się mops z dzielnicowym to nagle się okazało że wszyscy sąsiedzi wiedzieli że ci państwo to zwykli meliniarze którzy codziennie kupują litr wódki i czteropak Warki Strong na popitkę. I że awantury urządzali od lat, tylko nikt się nie chciał mieszać.
W gościa bluzgającego na meble mogłabym nawet uwierzyć, sama takie kiedyś składałam że o mało przez okno nie poleciały

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 20:41   #2128
Likka9
Zakorzenienie

[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;89022285]jaki ekspres do kawy, tak do 3-3,5k polecacie?[/QUOTE]Mamy ten model
https://www.konesso.pl/product-pol-6...-420-40-B.html
Kochamy go działa bez zarzutów, bardzo przejrzyste menu, odkamienianie itp - wyświetlają się instrukcje krok po kroku co masz teraz zrobić. Łatwo się myje pojemnik na mleko,wiem że niektóre mają jakieś długie rurki i to jest uciążliwe, tu są dwie proste części i pojemnik,wszystko wrzucam do zmywarki. W ogóle jest łatwy do mycia w środku bo te części są tak intuicyjnie złożone (podstawka, pojemnik na fusy).
Ma funkcje ciepłej wody,nie używam czajnika,jeśli chce sobie zaparzyć np miętę to biorę gorąca wodę z ekspresu i przykrywam talerzykiem. Tak samo gorące mleko,czy do płatków,owsianek, wypieków- nie podgrzewam w garnuszku tylko włączam opcje gorące mleko i podstawiam miskę Duży wybór kaw, dużo poziomów mocy. Pianę robi ładna,akurat tż czy goście lubią latte czy cappuccino, ja uwielbiam podwójna dużą espresso.
Także tak,jeden z najlepszych zakupów w domu,nie pożałujesz na pewno

Edytowane przez Likka9
Czas edycji: 2021-12-02 o 20:42
Stary 2021-12-02, 21:13   #2129
57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847
Konto usunięte

Cytat:

Ja z kolei tej po prawej nie polecam, choć może po prostu miałam pecha. W mojej się zdarzało, że coś wyciekło. Poza tym łatwo się rysowała powierzchnia. Bardzo szybko się jej pozbyłam

57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-02, 21:15   #2130
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Likka9 Pokaż wiadomość
Mamy ten model
https://www.konesso.pl/product-pol-6...-420-40-B.html
Kochamy go działa bez zarzutów, bardzo przejrzyste menu, odkamienianie itp - wyświetlają się instrukcje krok po kroku co masz teraz zrobić. Łatwo się myje pojemnik na mleko,wiem że niektóre mają jakieś długie rurki i to jest uciążliwe, tu są dwie proste części i pojemnik,wszystko wrzucam do zmywarki. W ogóle jest łatwy do mycia w środku bo te części są tak intuicyjnie złożone (podstawka, pojemnik na fusy).
Ma funkcje ciepłej wody,nie używam czajnika,jeśli chce sobie zaparzyć np miętę to biorę gorąca wodę z ekspresu i przykrywam talerzykiem. Tak samo gorące mleko,czy do płatków,owsianek, wypieków- nie podgrzewam w garnuszku tylko włączam opcje gorące mleko i podstawiam miskę Duży wybór kaw, dużo poziomów mocy. Pianę robi ładna,akurat tż czy goście lubią latte czy cappuccino, ja uwielbiam podwójna dużą espresso.
Także tak,jeden z najlepszych zakupów w domu,nie pożałujesz na pewno

Tez polecam deLongi, mam ponad 6 lat, żadnych awarii, prosty w czyszczeniu i obsłudze. Jeśli padnie kupię ponownie tej samej firmy

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości