Mycie włosów odżywką - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-27, 14:54   #2101
marika39
BAN stały

GG do marika39 Send a message via Skype™ to marika39
Dot.: Mycie włosów odżywką

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Dziękuję, właśnie przeczytałam PW
Odżywką myłam prawie dwa lata. Teraz żelem BD. Odżywką myję bezpośrednio po farbowaniu, ładnie utrwala kolor /kilka myć odżywką, potem wracam do szamponu/.
No i nie zawsze używam odżywek dołączonych do farby, wolę swoje.
a ja nie wiem , czy mi nie podchodzi mycie odżywką czy robie to źle , zrobiło mi się siano na glowie a miałam fajne fale a teraz proste ledwo co się pofalują i sianowate ehhh..

pozdrawiam
marika39 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-30, 07:37   #2102
jargos
Przyczajenie

Hejka
Ja myję włosy samą odżywką od około 3 tygodni. Jestem zadowolona z tej metody, ale mam jedno dużę "ALE"....otóż strasznie wypadają mi teraz włosy, są dosłownie wszędzie , przy czesaniu mam zawsze pełną garść i jak przeczeszę się ręką to mam pełno na dłoni. Czy to jest normalne przy myciu odżywką?
Proszę o odpowiedź jeśli tak samo miałyście. Czy mam zrezygnować z tej metody czy to się może w końcu unormuje?
jargos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-30, 11:54   #2103
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jargos Pokaż wiadomość
Hejka
Ja myję włosy samą odżywką od około 3 tygodni. Jestem zadowolona z tej metody, ale mam jedno dużę "ALE"....otóż strasznie wypadają mi teraz włosy, są dosłownie wszędzie , przy czesaniu mam zawsze pełną garść i jak przeczeszę się ręką to mam pełno na dłoni. Czy to jest normalne przy myciu odżywką?
Proszę o odpowiedź jeśli tak samo miałyście. Czy mam zrezygnować z tej metody czy to się może w końcu unormuje?
Nie, to nie jest normalne przy żadnej metodzie mycia włosów. Bardziej pradopodobne jest, że wypadają z zupełnie innego powodu.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-06, 08:55   #2104
taszita
Raczkowanie

hej- dawno mnie tutaj nie było!
myłam włosy odżywką 2 lata i teraz kiedy włosy mam już całkowicie zdrowe od czubków aż po końce, postanowiłam przejść na szampon, który nabłyszczy mi włosy gdyż naturalne są strasznie matowe...
I teraz stwierdzam, że przy użyciu odżywki włosy wypadały mi podwójnie niż teraz!
Powód? - podczas mycia odżywką masujesz skórę głowy 2 razy dłużej i za pewne intensywniej a może nawet za mocno co powoduje wypadanie delikatniejszych lub też osłabionych włosów!!!!!!

Musisz masować głowę podczas mycia delikatniej!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I włosy nie będą już tak potwornie wypadać!

Inną rzeczą jest też to, że przez zmianę metody na pewno wypadają włosy słabe i marne - czyli twoja głowa zmienia "sierść" mam nadzieję, że mnie zrozumiałaś
długość włosów - 38; 39,5; 43,5;
Cel 70 cm
mój kolor -piękny mysi
20.12.2011 r., podcięcie końcówek 3 cm
taszita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-07, 15:46   #2105
Natalia_z
Raczkowanie

A ja mam inne doświadczenia, myję włosy odżywką od miesiąca (postanowiłam sprawdzić ten patent podczas majówki ). I muszę stwierdzić, że włosów wypada mi o wiele mniej. Masuję skórę głowy, ale widać nie mam tyle energii, żeby je wyrywać. W ogóle podoba mi się ta metoda, ale tęsknię do moich włosów po pierwszych myciach. Były jednak inne niż teraz - mięsiste, sprężyste i ach i och. A teraz mam wrażenie, że jakoś im przeszło....A może tak się przyzwyczaiłam, że już nie zauważam poprawy?
Natalia_z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-07, 17:07   #2106
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez Natalia_z Pokaż wiadomość
A ja mam inne doświadczenia, myję włosy odżywką od miesiąca (postanowiłam sprawdzić ten patent podczas majówki ). I muszę stwierdzić, że włosów wypada mi o wiele mniej. Masuję skórę głowy, ale widać nie mam tyle energii, żeby je wyrywać. W ogóle podoba mi się ta metoda, ale tęsknię do moich włosów po pierwszych myciach. Były jednak inne niż teraz - mięsiste, sprężyste i ach i och. A teraz mam wrażenie, że jakoś im przeszło....A może tak się przyzwyczaiłam, że już nie zauważam poprawy?
Czy przez miesiąc myłaś tylko odżywką? Raz na jakiś czas, np. raz w miesiącu przydaloby umyć się wlosy szamponem z sles/sls.
Właśnie wtedy, kiedy zauważysz, że włosy są oklapnięte, bez życia.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-07, 17:47   #2107
Natalia_z
Raczkowanie

Tak myłam szamponem, bo stosuję też olejowanie (szkoda, że bez skutków wymiernych). W ogóle po tygodniu mycia odżywką czułam, że potrzebuję szamponu. Ale niestety włosy już nie są takie jak wcześniej. Nie wiem dlaczego.

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

Aczkolwiek myłam szamponem tylko tym dla dzieci z Rossmanna (ciągle nie mogę zapamiętać nazwy)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-07, 20:29   #2108
jargos
Przyczajenie

A czy możliwe jest, ze po myciu tylko odżywką cebulki mogą być "zapchane"? Bo tak stwierdziła moja fryzjerka, gdy zobaczyła ile mi teraz wypada włosów.......Po wizycie u fryzjera i umyciu jej szamponami zauważyłam, że włosów wypada mi jakby mniej. Dziwne nie? Ale widocznie mycie samą odżywką moim włosom nie za bardzo służy. Chyba spróbuję jednak metody OMO i zobaczę jak zareagują wtedy moje włosy. Jak będą zdecydowanie mniej wypadać to wrócę do mycia samą odżywką i wtedy zobaczę czy odżywka była przyczyną wypadania (od zapchania? chociaż starałam się dobrze ją spłukać)
Stary 2012-06-07, 21:04   #2109
Natalia_z
Raczkowanie

Ja nie wiem co stwierdziła Twoja fryzjerka, przepraszam wszystkie fryzjerki na forum, ale ja mam "doświadczenie" z "obcinaczkami włosów". Mieszkam w sporym mieście, na jedną ulicę przypadają średnio dwa zakłady fryzjerskie, ale jakoś ciągle z "beztalenciami". Dlatego jeśli Twoja "fryzjerka" stwierdziła, że masz zapchane cebulki, to nie wierz. Sama nie bardzo chwytam jak ona jest w stanie zobaczyć "zapchane cebulki", ale może się nie znam. Jak mówiłam wcześniej, nie wierzę w większość fryzjerek
Stary 2012-06-11, 07:31   #2110
jargos
Przyczajenie

Ona dla mnie nie jest autorytetem, bo nawet nie słyszała o myciu włosów odżywką. Dlatego też dziwne dla mnie było, że można zapchać cebulki. Dalej myję włosy samą odżywką i nie poddaję się, bo chcę mieć zdrowe włosy (chociaz pewnie nigdy nie będę miała, bo rozjaśniam - miałam przez rok swój naturalny ciemny brąz, ale wyglądałam zdecydowanie gorzej niż w blond). Teraz trochę mniej masuję i widzę , że już jest lepiej. Chociaż może też stres mi zszedł i dlatego mniej mi wypadają, bo miałam teraz komunię u syna co strasznie przeżywałam....
Stary 2012-06-12, 09:29   #2111
ania smerfetka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Natalia_z Pokaż wiadomość
Tak myłam szamponem, bo stosuję też olejowanie (szkoda, że bez skutków wymiernych). W ogóle po tygodniu mycia odżywką czułam, że potrzebuję szamponu. Ale niestety włosy już nie są takie jak wcześniej. Nie wiem dlaczego.

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

Aczkolwiek myłam szamponem tylko tym dla dzieci z Rossmanna (ciągle nie mogę zapamiętać nazwy)
BabyDream? Myślę że to za mało - umyj szamponem z SLS i bez silikonów oczywiście.
Owsiankę jem regularnie od 10.10.2011
Od zawsze się ODCHUDZAM
ania smerfetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-12, 17:20   #2112
Natalia_z
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ania smerfetka Pokaż wiadomość
BabyDream? Myślę że to za mało - umyj szamponem z SLS i bez silikonów oczywiście.

Dzięki za radę, szkoda, że nie przeczytalam wcześniej (nie musiałabym się męczyć i sama tego wymyślić ). Tak, czy inaczej, masz rację - umyłam włosy innym szamponem (po olejowaniu), a dzisiaj rano odżywką i są takie jak na początku mycia odżywką. Wielkie dzięki.
Stary 2012-06-13, 19:09   #2113
plineczka003
Zadomowienie

Na mycie odżywką przeszłam miesiąc temu gdy rozjaśniłam włosy. Nie chciałam moich sucharków wysuszać jakimkolwiek szamponem, nawet najdelikatniejszym. Póki co wypróbowałam Garnier Drożdże Piwne i Granat, Garnier Awokado i Masło Shea, Isana Bababasu i Mrs. Potter's z aloesem i jedwabiem. Wszystkie spisały się świetnie. Po wymasowaniu włosów zostawiam odżywkę na około 10 minut, spłukuję, kładę maskę pod czepek i trzymam tyle ile mam czasu. Nietrudno się domyśleć, że włosy są bardzo przesuszone skoro ich to nie obciąża Z samej metody jestem bardzo zadowolona, nie mam problemu ze zmyciem oleju z włosów (a myję tylko raz), włosy są w lepszej kondycji. Miałam dużo obaw przed myciem odżywką, ale zupełnie niepotrzebnie
plineczka003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-13, 19:34   #2114
Natalia_z
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez plineczka003 Pokaż wiadomość
Na mycie odżywką przeszłam miesiąc temu gdy rozjaśniłam włosy. Nie chciałam moich sucharków wysuszać jakimkolwiek szamponem, nawet najdelikatniejszym. Póki co wypróbowałam Garnier Drożdże Piwne i Granat, Garnier Awokado i Masło Shea, Isana Bababasu i Mrs. Potter's z aloesem i jedwabiem. Wszystkie spisały się świetnie. Po wymasowaniu włosów zostawiam odżywkę na około 10 minut, spłukuję, kładę maskę pod czepek i trzymam tyle ile mam czasu. Nietrudno się domyśleć, że włosy są bardzo przesuszone skoro ich to nie obciąża Z samej metody jestem bardzo zadowolona, nie mam problemu ze zmyciem oleju z włosów (a myję tylko raz), włosy są w lepszej kondycji. Miałam dużo obaw przed myciem odżywką, ale zupełnie niepotrzebnie
Czyli potwierdzasz, że olej zmywa się odżywką? Bo wiesz, ja zawsze mam wątpliwości, bo zostawiam olej na noc, a rano myję włosy przed pójściem do pracy i boję się "nie wyrobić czasowo", gdyby się okazało, że mam tłuste strąki.........Inna sprawa, że nawet mi do głowy nie przychodzi spróbować w weekend, kiedy jest dużo czasu
Stary 2012-06-14, 10:02   #2115
aneta2503
Przyczajenie

Hej Ostatnio kupiłam szampon BabyDream i odżywke z Rosmana Alterre i mam problem z rozczesaniem włosów są zniszczone i strasznie suche i łamią się już naprawdę nie wiem jak polepszyć ich stan . Mam do was pytanie czy po umyciu włosów samym balsamem : Forte Sweden, Mrs. Potter's, Balsam do włosów suchych i zniszczonych z aloesem i białą herbatą włosy będą się lepiej rozczesywać i polepszy się ich stan nie tylko wizualnie? I Jakich szamponów raz na miesiąc używać z SLS i bez silikonów ?
aneta2503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-14, 17:51   #2116
Natalia_z
Raczkowanie

Nie chcę Cię martwić, ale wydaje mi się, że szampon BabyDream nie jest ani dla Ciebie, ani dla mnie. Włosy suche u dorosłej osoby, to jednak nie to samo co zdrowe i delikatne włosięta u dzieci. Ja z tego szamponu rezygnuję, bo więcej szkód narobię niż będę mieć plusów. Plączą suche i dość twarde włosy, więc potem morduję je rozczesywaniem ( na sucho) i dalej jest problem. Zrezygnuj więc z niego. Co do mycia odżywkami, to powiem Ci, że po wymasowaniu głowy przez te 3-4 minuty, zostawiam jeszcze papkę na głowie przez ok. 10 min. Nigdy nie miałam problemu z rozczesaniem włosów, a w ogóle gwarantuję, że ich stan nie poprawia się tylko "wizualnie". One po prostu są zdrowsze. Co do szamponu z SLS i bez silikonów, nic nie poradzę, bo co prawda używam rzadko, ale nie patrzę czego.
Stary 2012-06-14, 17:59   #2117
_Sarenka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aneta2503 Pokaż wiadomość
Hej Ostatnio kupiłam szampon BabyDream i odżywke z Rosmana Alterre i mam problem z rozczesaniem włosów są zniszczone i strasznie suche i łamią się już naprawdę nie wiem jak polepszyć ich stan . Mam do was pytanie czy po umyciu włosów samym balsamem : Forte Sweden, Mrs. Potter's, Balsam do włosów suchych i zniszczonych z aloesem i białą herbatą włosy będą się lepiej rozczesywać i polepszy się ich stan nie tylko wizualnie? I Jakich szamponów raz na miesiąc używać z SLS i bez silikonów ?
Po umyciu balsamem radziłabym uzyć jeszcze maski/odzywki. A szampony z SLS bez silikonów najlepsze te proste, z Barwy
_Sarenka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-14, 20:10   #2118
aneta2503
Przyczajenie

Dziękuje za odpowiedz i chyba zrezygnuje z tego szamponu i zacznę szukać tej odżywki . Bo przy czesaniu az sie płakać chce i do tego takie są łamliwe . Hmm maska jeszcze po odżywce ? _Sarenka_ masz jakąś dobrą na myśli ?
Stary 2012-06-14, 20:46   #2119
_Sarenka_
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuje za odpowiedz i chyba zrezygnuje z tego szamponu i zacznę szukać tej odżywki . Bo przy czesaniu az sie płakać chce i do tego takie są łamliwe . Hmm maska jeszcze po odżywce ? _Sarenka_ masz jakąś dobrą na myśli ?
no ja tak używałam, bo miałam sianowate i suche włosy. Odzywka tylko umyła,ale nie odzywiła mi włosów. Ja osobiście polecam maskę z Biovaxa do włosów suchych i zniszczonych

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-14, 21:11   #2120
aneta2503
Przyczajenie

A jaką odzywką myłaś włosy? a można po takim myciu balsamem dać jakaś odzywkę bez spłukiwania ? np. Joanna, Naturia, Odżywka z lnem i rumiankiem tylko no włosy na długości i jakie jeszcze odżywki mogłabym używać już po myciu balsamem ??A tą z Rossmanna, Alterry? Żeby trochę odżywić też włosy

Edytowane przez aneta2503
Czas edycji: 2012-06-15 o 08:21
Stary 2012-06-15, 07:38   #2121
jargos
Przyczajenie

A ja jeszcze się dopytam, bo mam wątpliwości - myjecie odżywką suche włosy czy zmoczone wodą?
Stary 2012-06-15, 09:49   #2122
Finlora
Zakorzenienie

Ostatnio po myciu odżywką zaczęły mi się robić straszne kołtuny (tak, nakładam jeszcze potem jakąś odżywkę lub maskę do spłukiwania) i przy próbie rozczesania ich wyrwałam sobie mnóstwo włosów
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-15, 11:13   #2123
_Sarenka_
Zadomowienie

Cytat:
A jaką odzywką myłaś włosy? a można po takim myciu balsamem dać jakaś odzywkę bez spłukiwania ? np. Joanna, Naturia, Odżywka z lnem i rumiankiem tylko no włosy na długości i jakie jeszcze odżywki mogłabym używać już po myciu balsamem ??A tą z Rossmanna, Alterry? Żeby trochę odżywić też włosy
myłam pottersem aloesowym ale tą starszą wersją bez protein. można po umyciu dać bez spłukiwania, to wszystko zależy od indywidualnych czynników. Musisz próbować, która opcja będzie dla Ciebie najlepsza. Z alterry polecam maskę nawilżającą z granatem.
Stary 2012-06-15, 18:48   #2124
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez jargos Pokaż wiadomość
A ja jeszcze się dopytam, bo mam wątpliwości - myjecie odżywką suche włosy czy zmoczone wodą?
Na mokre.

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Ostatnio po myciu odżywką zaczęły mi się robić straszne kołtuny (tak, nakładam jeszcze potem jakąś odżywkę lub maskę do spłukiwania) i przy próbie rozczesania ich wyrwałam sobie mnóstwo włosów
Sporo zależy od techniki mycia. Spróbuj myć skalp delikatnie masując, a resztę włosów ugniataj (też delikatnie). Później jak zwykle nałóż odżywkę/maskę i przed spłukanie rozczesz grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami. Potem spłucz odżywkę. Mam nadzieję, że będzie lepiej (u mnie to działało).

Stary 2012-06-16, 17:16   #2125
marta__
Przyczajenie

Kiedy przeczytałam o metodzie mycia włosów odżywką, nie wierzyłam, że efekty mogą być taki zadowalające. Przede wszystkim moje fale nie są napuszone, czego bardzo nie lubię i nie mam problemu z rozczesaniem po myciu. Jestem jak najbardziej na tak. Poza tym udało mi się także zmyć olej z włosów samą odżywką.
Ale jeśli chodzi o moje włosy, zauważyłam, że lubią minimalizm, dlatego jeśli używam odżywki do mycia, odżywka bs odpada. Każde włosy są indywidualne i myślę, że każdy musi przetestować i obserwować, co włosy lubią
marta__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 17:33   #2126
Natalia_z
Raczkowanie

To ja też jutro spróbuję zmyć olejek z włosów samą odżywką. W ramach eksperymentu nałożyłam na mokre włosy odżywkę i olejek rycynowy i tylko potem spłukałam włosy, bo chciałam zobaczyć, czy będę mieć strąki, czy nie. Nie mam. Ale może do jutra się zrobią i wtedy właśnie zaatakuję odżywką. Chcę przetestować, nakładanie olejku takie awaryjne, jak nie ma dużo czasu, a trzeba je trochę wygładzić. Stąd właśnie pomysł, żeby wymieszać z odżywką i później spłukać samą wodą, bez mycia szamponem. Zobaczymy co to da, bo szczerze mówiąc nakładanie oleju na noc i zmywanie potem szamponem jakoś mi nie wychodzi na zdrowie......Chyba po prostu mycie szamponem likwiduje u mnie dobroczynne działanie oleju.
Stary 2012-06-21, 15:46   #2127
aferka
Wtajemniczenie

Dawno mnie tu nie było .
Kiedyś dość długo myłam włosy odżywką - były to różne balsamy Mrs.Potter's i efektu były bardzo fajne jesli chodzi o wydobycie skrętu. Niestety po jakimś czasie włosy zaczęły mi sie straaasznie przetłuszczać, więc zrezygnowałam z tej metody. Teraz - ponieważ mój skręt pozostawia wiele do życzenia - postanowiłam wrócić do tej metody. Udałam sie więc do sklepu po Mrs. Potter'sa i cóż widzę?
Nowa wersja odżywki. I to chyba nie tylko zmiana "wizerunku", ale skład wydaje mi się siakiś dłuższy
Czy wobec tego ta odżywka nadaje się jeszcze do mycia?
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-21, 20:56   #2128
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez aferka Pokaż wiadomość
Czy wobec tego ta odżywka nadaje się jeszcze do mycia?
Spokojnie możesz nabyć i myć.

Stary 2012-06-21, 21:00   #2129
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Spokojnie możesz nabyć i myć.
To świetnie. Rozumiem, że wszystkie rodzaje się nadają - podobnie jak było ze starą wersją?
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-21, 21:05   #2130
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez aferka Pokaż wiadomość
To świetnie. Rozumiem, że wszystkie rodzaje się nadają - podobnie jak było ze starą wersją?
Nie jestem pewna, ale jeden Potters ma coś niefajnego w składzie. Nie mogę sobie przypomnieć co to. Alkohol (denat)? Nie wiem, ale coś tam było.
Ja mam z alesem i jedwabiem, myłam też z nasturcją. Oba były bardzo fajne.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości