Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-11, 15:54   #2101
pani ćma
Zakorzenienie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

mnie yasminelle niestety w kwestii zbednego owlosienia tu i owdzie nie pomogly coz poczac, dobrze ze mamy tyle sposobow depilacji

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-12, 12:30   #2102
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani ćma Pokaż wiadomość
mnie yasminelle niestety w kwestii zbednego owlosienia tu i owdzie nie pomogly coz poczac, dobrze ze mamy tyle sposobow depilacji
Gdyby to nie były wlosy na twarzy (i gdyby nie były tak bardzo widoczne) to nie byłoby jeszcze tak źle
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-12, 13:48   #2103
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Gdyby to nie były wlosy na twarzy (i gdyby nie były tak bardzo widoczne) to nie byłoby jeszcze tak źle
u mnie sa to wlosy na twarzy: wąsik, na brodzie i po bokach na dole twarzy. wiele moich kolezanek, zwlaszcza brunetek, ma to samo i jakos sobie radzimy wąsik najlepiej depilowac woskiem, po jakims czasie wloski rosna slabsze i mniej widoczne, bo w mniejszych ilosciach. reszte wloskow na twarzy usuwalam penseta, a teraz zamierzam sobie kupic taki preparat sally hansen, ktory ma dosc dobre opinie na KWC i moja kolezanka chwali
nigdy nie musialam sie wstydzic z powodu tych nadprogramowych wloskow na twarzy, bo zawsze je w pore usuwam

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-12, 15:08   #2104
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani ćma Pokaż wiadomość
u mnie sa to wlosy na twarzy: wąsik, na brodzie i po bokach na dole twarzy. wiele moich kolezanek, zwlaszcza brunetek, ma to samo i jakos sobie radzimy wąsik najlepiej depilowac woskiem, po jakims czasie wloski rosna slabsze i mniej widoczne, bo w mniejszych ilosciach. reszte wloskow na twarzy usuwalam penseta, a teraz zamierzam sobie kupic taki preparat sally hansen, ktory ma dosc dobre opinie na KWC i moja kolezanka chwali
nigdy nie musialam sie wstydzic z powodu tych nadprogramowych wloskow na twarzy, bo zawsze je w pore usuwam
Ja mam najwięcej na brodzie, są to długie sztywne ciemne włosy, taka szczecinka jak u facetów, albo takie bardzo jasne i miękkie - poki co usuwam je plastrami z woskiem, niestety te plastry nie łapią króciutkich włosów więc resztę muszę pęsetą. Plastry są tez wygodne dla mnie z tego względu, że tych włosków jest bardzo duzo i gdybym miała robić to pęseta to bym się chyba pocięła. Uzywam tych plastrów od 3-4 lat conajmniej i niestety włoski nie są ani trochę słabsze ani nie odrastają wolniej
Wczesniej usuwałam tylko po bokach na brodzie ale jak teraz na to patrzę to az się prosi o usuwanie z całej brody... tylko jak to będzie wyglądać jak zacznie odrastać

Truskawkowa polecała mi kiedyś wosk na allegro, tylko, że mam sklerozę i jeszcze go nie zamówiłam - a to jeszcze w zeszłym roku było
Stary 2009-03-12, 15:45   #2105
noseknosek
lipiec na maksa!!! :)

dziewczyny dzisiaj wzięłam pierwszą tabletkę Yasminelle to moje pierwsze tabletki, trochę się boję skutków ubocznych, ale mam nadzieję, że nie będzie tak źle

biegam
noseknosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-12, 15:46   #2106
inc0rrect
Zakorzenienie

Nie wiem dziewczyny co u Was jest przyczyną pojawienia się takich włosków, ale to chyba każdy ma w jakimś okresie swojego życia, myk w czasie ciąży wyskoczy czy coś wyrosną, i zaraz wypadną
Ja ostatnio miałam taki myk, no za dobrze tego nie znosiłam, nadal nie znoszę, ale widzę z dnia na dzien jest lepiej, naprawdę wypadają, czoło miałam całe zarośniete, boki policzkow, policzki, teraz to już nawet nie widac samo wypada i to w szybkim tempie...więc oo takie 3 głupie miesiące że mi twarz obrosła i dobrze że nie zaczęłam golić bo wtedy to bym się nigdy samoistnie ich nie pozbyła

aha i ja jestem blondynką i wąsika akurat nie miałam brody też nie, ale wszystko pozatym, szczególnie boki policzków (mozna było warkoczyki pleść) no i czoło

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne

Edytowane przez inc0rrect
Czas edycji: 2009-03-12 o 15:50
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-12, 15:55   #2107
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inc0rrect Pokaż wiadomość
Nie wiem dziewczyny co u Was jest przyczyną pojawienia się takich włosków, ale to chyba każdy ma w jakimś okresie swojego życia, myk w czasie ciąży wyskoczy czy coś wyrosną, i zaraz wypadną
Ja to mam od podwyższonego testosteronu. W sumie ostatni raz robiłam badania jakieś 4 lata temu i nawet nie pamiętam o ile był za wysoki, teraz będe miała badanie w kwietniu. Dawniej np nie miałam takiego łojotoku skóry głowy a teraz to masakra.
Stary 2009-03-12, 19:13   #2108
lunanai
Przyczajenie

A czy któraś z Was ma może wcześniejszy okres przy braniu Y ?
Ja na skutki uboczne tych tabletek się nie uskarżam (poza bólami podbrzusza podczas jakichś 5 dni w miesiącu - dni bez krwawienia, na które działa tylko ketonal forte). Biorę je już 8 miesięcy i miesiąc w miesiąc okres zaczyna mi się równo 5 dni przed zakończeniem blistra i trwa jakieś 8 dni. Tyle, że nie jest jakiś wielki.
Raz mi się tylko zdarzyło mieć 'normalny rozkład' i już się bałam, że jestem w ciąży.

Ma ktoś podobnie?
lunanai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-13, 06:48   #2109
stszala
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny. Chciałam zapytać Was, czy powinnam iść do ginekologa przed odstawieniem tabletek antykoncepcyjnych. Biorę tabletki od ok. roku. Jednak zdecydowaliśmy z TŻ, że jest to chyba niepotrzebne i chcę je odstawić. Oczywiście nie planujemy ciąży - żeby nikt nie pomyślał. Nie chce mi się po prostu już ich brać.. Zastanawiam się czy mogę tak po prostu skończyć to opakowanie i nie brać już następnego? Czy powinnam iść do ginekologa i poradzić się go?
stszala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-13, 07:47   #2110
monidm
Przyczajenie

cześć dziewczynymam pytaniewczoraj dostałam okres i wzięlam pierwszą tebletke yasminelle a dziś wstałam i nie ma okresu. czy to jest możliwe ze po tej jednej tabletce mi zanikł okres czy coś jest nie tak??
monidm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-13, 09:31   #2111
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stszala Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny. Chciałam zapytać Was, czy powinnam iść do ginekologa przed odstawieniem tabletek antykoncepcyjnych. Biorę tabletki od ok. roku. Jednak zdecydowaliśmy z TŻ, że jest to chyba niepotrzebne i chcę je odstawić. Oczywiście nie planujemy ciąży - żeby nikt nie pomyślał. Nie chce mi się po prostu już ich brać.. Zastanawiam się czy mogę tak po prostu skończyć to opakowanie i nie brać już następnego? Czy powinnam iść do ginekologa i poradzić się go?

2 razy w zyciu przestawałam brac tabletki i robilam to na wlasną rekę. ot skonczylam opakowanie. i nie bralam wiecej. wszystko bylo w porzadku. i mysle ze jak skonczylas opakowanie to tez mozesz tak zrobic, lekarz przeciez nic wiecej ci nie powie ALE ... odstawiajac tabletki zapewne bedziesz sie rzadziej pojawiac u lekarza. wiec skoro ma nastapic dluga przerwa moze warto isc do gina zeby cie zbadal, bo nastepna wizyta nie wiadomo kiedy bedzie. wiadomo jak to jest z wizytai zwyklymi kontrolnymi niby sie chce a nie chce

Cytat:
Napisane przez lunanai Pokaż wiadomość
A czy któraś z Was ma może wcześniejszy okres przy braniu Y ?
Ja na skutki uboczne tych tabletek się nie uskarżam (poza bólami podbrzusza podczas jakichś 5 dni w miesiącu - dni bez krwawienia, na które działa tylko ketonal forte). Biorę je już 8 miesięcy i miesiąc w miesiąc okres zaczyna mi się równo 5 dni przed zakończeniem blistra i trwa jakieś 8 dni. Tyle, że nie jest jakiś wielki.
Raz mi się tylko zdarzyło mieć 'normalny rozkład' i już się bałam, że jestem w ciąży.

Ma ktoś podobnie?

pierwszy raz czytam taki przypadek, nie wydaje mi sie zeby to tak powinno byc. a mowilam o tym lekarzowi? nie proponowal zmienic tabletek?

Cytat:
Napisane przez monidm Pokaż wiadomość
cześć dziewczynymam pytaniewczoraj dostałam okres i wzięlam pierwszą tebletke yasminelle a dziś wstałam i nie ma okresu. czy to jest możliwe ze po tej jednej tabletce mi zanikł okres czy coś jest nie tak??

tak, byly juz takie rpzypadki na forum, jest to mozliwe.

a teraz moj problem ;P otoz ostatnio lecą mi wlosy, strasznie, z głowy :-/ nie wiem czy to przez Y czy np. zime czapke oslabione wlosy nie wiem. blagam poleccie cos ja sie na tym kompletnie nie znam czytałam wątek o włosach ale oczywiscie chodzi mi o cos co nie bedzie osłabiac Y. cena nie jest zbyt istotna. pomocy kobity ;/

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-13, 09:49   #2112
karoolaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamila2006 Pokaż wiadomość

a teraz moj problem ;P otoz ostatnio lecą mi wlosy, strasznie, z głowy :-/ nie wiem czy to przez Y czy np. zime czapke oslabione wlosy nie wiem. blagam poleccie cos ja sie na tym kompletnie nie znam czytałam wątek o włosach ale oczywiscie chodzi mi o cos co nie bedzie osłabiac Y. cena nie jest zbyt istotna. pomocy kobity ;/
Polecam belisse

Mnie za to maskakrycznie swedzi skora,ale watpie,ze to wina tabletek ..Podejrzewam balsam do ciala No ale poczekamy,zobaczymy ...
karoolaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-13, 09:58   #2113
N4TI
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to N4TI

jestem po drugim opakowaniu kolejny miesiac przeszlam bez jakis wiekszych skutków ubocznych.. wprawie teraz dopadła mnie grzybica ale jakos sobie poradze.. no i czekam na @
Stary 2009-03-13, 10:09   #2114
inc0rrect
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamila2006 Pokaż wiadomość
\

są tysiące przyczyn wypadania włosów, równie dobrze może byc to iedobór mikroelementów jak i zaburzenia hormonalne. Wybierz się do dermatologa zrób wszystkie dabania, najlepiej działać jak najwcześniej, bo to poważna sprawa mozna zostać z jedną trzecią włosów na głowie...

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
Stary 2009-03-13, 17:21   #2115
Serenite_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karoolaaa Pokaż wiadomość
Polecam belisse

Mnie za to maskakrycznie swedzi skora,ale watpie,ze to wina tabletek ..Podejrzewam balsam do ciala No ale poczekamy,zobaczymy ...

Niekoniecznie balsam...Jednym ze skutków ubocznych zażywania Y jest świąd. U mnie po 3-ciej tabletce pojawił się tak potworny świąd na przedramionach i łydkach, że dostawałam szału! Nie zmieniałam żadnych kosmetyków. Nasilało się to przy kontakcie z wodą. Ale powoli mija na szczęście...

---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Cytat:
są tysiące przyczyn wypadania włosów, równie dobrze może byc to iedobór mikroelementów jak i zaburzenia hormonalne. Wybierz się do dermatologa zrób wszystkie dabania, najlepiej działać jak najwcześniej, bo to poważna sprawa mozna zostać z jedną trzecią włosów na głowie...
ja straciłam połowę włosów po Harmonecie

"Cierpliwość - spokój, że przecież się stanie..."

/J. Twardowski/
Serenite_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-13, 17:28   #2116
melka90
Rozeznanie

GG do melka90

to mój trzeci tydzień brania tabletek, spóźniłam się z jedną o 11 godzin...(zapominalska jestem )
i czy w związku z tym muszę podjąć jakieś działanie czy nie przejmować się tym i dalej brać normalnie tabletki?
Stary 2009-03-13, 18:45   #2117
inc0rrect
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez melka90 Pokaż wiadomość
to mój trzeci tydzień brania tabletek, spóźniłam się z jedną o 11 godzin...(zapominalska jestem )
i czy w związku z tym muszę podjąć jakieś działanie czy nie przejmować się tym i dalej brać normalnie tabletki?

nie przejmuj się, bierz kolejne w tych godzinach co dawniej brałaś 12 godzin nie minęło

Stary 2009-03-14, 08:48   #2118
Candy86
Raczkowanie

Ile płacicie za jedno opakowanie ??
Candy86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-14, 09:08   #2119
Sylviiaa
Raczkowanie

GG do Sylviiaa

Cytat:
Napisane przez Candy86 Pokaż wiadomość
Ile płacicie za jedno opakowanie ??
Na www.☠☠☠☠☠☠☠ 34,49 za opakowanie

http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p6131-Yasmi...g__3_mg_21_szt

What shall I do to believe? Love.
What shall I do to love? Believe.

Aparatka
=> 19.06.2009 => góra (ligatury ciemnoniebieskie)
=> 14.07.2009 => góra (ligatury różowe)

Edytowane przez Sylviiaa
Czas edycji: 2009-03-14 o 09:10 Powód: dopisek
Sylviiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-14, 19:56   #2120
leilala
Raczkowanie

a ja mam pytanie czy ktoras z was stosowala yasminelle i androcur? a jeszcze najlepiej do tego spironol? :P
leilala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-15, 08:11   #2121
nyna1604
Raczkowanie

Witam dziewczyny
Mam takie pytanie wczoraj niestety dentysta przepisał mi Amotaks(leczenie kanalowe:/) , ktory jak wiadomo wpływa na tabl. anty. Amotaks musialam wziasc wczoraj o 7 a o 22 biore yasminelle ,dzisiaj biore ostatnia tabletke,dwa dni temu kochałam sie z chłopakiem.
Czy jest jakas mozliwosc ciąży jesli dzien przed wzieciem antybiotyku kochałam sie z chłopakiem ? Dzisiaj biore ostatnia tabletke, wiec mam zrobic normalnie przerwe czy ją pominąc ze wzgledu na antybiotyk i rozpoczać nowe opakowanie?

Dziekuje z gory za odpowiedz

18.06.08r. Zdany egzamin na prawo jazdy-podejście nr1

Nasz ślub 27.06.2015r <3
nyna1604 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-15, 08:53   #2122
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

nyna1604, antybiotyk nie działa wstecz, więc wcześniejsze stosunki są bezpieczne
i ja na Twoim miejscu pewnie bym nie robiła przerwy

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-15, 08:54   #2123
nyna1604
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
nyna1604, antybiotyk nie działa wstecz, więc wcześniejsze stosunki są bezpieczne
i ja na Twoim miejscu pewnie bym nie robiła przerwy
A mogłabyś mi wyjaśnić dlaczego ?
Jest jakies ryzyko ciąży ?

Nasz ślub 27.06.2015r <3
Stary 2009-03-15, 09:02   #2124
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

czemu ma być ryzyko ciąży skoro napisałam Ci, że stosunki przed braniem antybiotyków są bezpieczne..?
po pierwsze: bierzesz jeszcze ten amotaks? czy to tylko jedna dawka była? jeśli bierzesz, no to zazwyczaj zaleca się nie robić przerwy w takim przypadku
po drugie: ja wiem jak u mnie kończy się antybiotyk+krwawienie = swędzenie, pieczenie, jakaś infekcja
po trzecie: jestem spokojniejsza jak na bieżąco dostarczam organizmowi hormonów by odbudować braki jakie mógł spowodować antybiotyk

dlatego napisałam JA, a co zrobisz Ty to tylko i wyłącznie Twoja decyzja

Stary 2009-03-15, 09:04   #2125
nyna1604
Raczkowanie

Biore prawdopodobnie do wtorku.
Dziekuje bardzo za wyczerpującą odpowiedz

Nasz ślub 27.06.2015r <3
Stary 2009-03-15, 09:09   #2126
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

proszę bardzo
dodam jeszcze tylko, że w ulotce yasminelle nie ma tak dokładnie opisanego antybiotyku w czasie przerwy jak w ulotce yasmin
dlatego pozwolę sobie skopiować to co jest tam napisane:

Cytat:
Jeżeli okres jednoczesnego przyjmowania innych leków obejmuje również przerwę między opakowaniami preparatu Yasmin, kolejne opakowanie należy rozpocząć bez zwykle stosowanej 7-dniowej przerwy.
więc coś w tym musi być

Stary 2009-03-15, 09:19   #2127
nyna1604
Raczkowanie

Cytat:
proszę bardzo
dodam jeszcze tylko, że w ulotce yasminelle nie ma tak dokładnie opisanego antybiotyku w czasie przerwy jak w ulotce yasmin

więc coś w tym musi być
To się dowiedziałam czegoś nowego, bo nie miałam o tym pojęcia a ulotkę yasminelle przestudiowałam chyba z 20razy

Nasz ślub 27.06.2015r <3

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-15, 09:23   #2128
Candy86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez leilala Pokaż wiadomość
a ja mam pytanie czy ktoras z was stosowala yasminelle i androcur? a jeszcze najlepiej do tego spironol? :P

Ja stosowalam spironol ale przy poprzednich tabletkach.
Candy86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-15, 09:27   #2129
inc0rrect
Zakorzenienie

Cytat:
proszę bardzo

więc coś w tym musi być

Ja nie rozumiem nadal w jakim celu nie robić przerwy, chodzi o infekcje bakteryjne, grzybiczne żeby nie złapać, czy o zapezpieczenie przed ciążą?

Jak się nie zrobi przerwy to coś się stanie??
Mogłabyć wytłumaczyć?

Stary 2009-03-15, 09:29   #2130
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nyna1604 Pokaż wiadomość
To się dowiedziałam czegoś nowego, bo nie miałam o tym pojęcia a ulotkę yasminelle przestudiowałam chyba z 20razy
nie wiem czemu w ulotce yasminelle nie ma takiej informacji.. to moim zdaniem jedna z najlepiej opracowanych ulotek, ale szkoda, że nie ma tam właśnie wzmianki o tej przerwie
ale jako, że yasmin to też tabletki jednofazowe dwuskładnikowe możemy informację z ich ulotki wykorzystać przy braniu yasminelle

Cytat:
Ja nie rozumiem nadal w jakim celu nie robić przerwy, chodzi o infekcje bakteryjne, grzybiczne żeby nie złapać, czy o zapezpieczenie przed ciążą?

Jak się nie zrobi przerwy to coś się stanie??
Mogłabyć wytłumaczyć?
tutaj są zdania podzielone, większość jednak uważa, że chodzi głównie o te infekcje: kobiety które stosują hormony są bardziej na nie narażone, do tego gdy dochodzi krwawienie spada odporność na owego typu infekcje, a antybiotyk również temu sprzyja- więc zalecają robić przerwę
ale spotkałam się też z opinią, taką jak przedstawiłam wyżej, żeby na bieżąco dostarczać organizmowi hormonów- by po odstawieniu antybiotyków szybciej wrócić do odpowiedniego poziomu

gdy tej przerwy nie zrobisz, raczej nic się nie stanie, ale ja w takim przypadku (kończyłam antybiotyk razem z tabletkami anty) dostałam zalecenie od kilku osób by zarówno przez przerwę się zabezpieczać jak i przez 7 pierwszych tabletek

jak ktoś woli dmuchać na zimne to zastosuje się do tego co jest w ulotce yasmin w końcu napisali to dla naszego dobra :P
ja po swoich doświadczeniach na pewno już będę tak robić

Edytowane przez wdowa_po_leninie
Czas edycji: 2009-03-15 o 09:36 Powód: dopisek
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości